Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

ncsandor Creative Commons License 16 órája 0 0 20872
Áh, köszönöm, akkor részben megnyugodtam. Első sűrítményes sörfőzés volt, mikor minden kész volt, emeltem meg a vödört, hogy a helyére vigyem, akkor hallatott egy ilyen "blugy-blugy" hangot ez alatt átgondoltam az életem... Amúgy milyen fertőtlenítő szert ajánlotok?
Előzmény: acerola (20871)
acerola Creative Commons License 16 órája 0 0 20871

Az oxi hatóanyaga szerintem pár óra múlva már teljesen felbomlik. Egyáltalán nem okoz gondot, ha sörbe kerül. Viszont nem is fertőtlenít semmit...

Előzmény: ncsandor (20869)
acerola Creative Commons License 16 órája 0 0 20870

Attól függ mi volt a kotyogóban? Van ami kevésbé jó van a mi nem vészes. Ha ilyen miatt parázol hasnálj a kotyogóba vodkát vagy pálinkát. Fertőtlenít, de nem okoz problémát ha visszaszívja.

Előzmény: ncsandor (20867)
ncsandor Creative Commons License 16 órája 0 0 20869
Ilyenre gondoltam. =D

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_31&products_id=156
Előzmény: Totka21 (20868)
Totka21 Creative Commons License 16 órája 0 0 20868

Nem tudom, mi az a sterilizáló víz, de nem :)

Előzmény: ncsandor (20867)
ncsandor Creative Commons License 17 órája 0 0 20867
Üdv mindenkinek.

Kezdőként az lenne a kérdésem, ha a kész, be élesztőzöt sörlébe a kotyogón keresztül belefolyik a sterilizáló víz tönkre teszi e az élesztőt?
acerola Creative Commons License 22 órája 0 1 20866

Ha szisszentesz néha a sörön az szerintem nem káros. Nyugodtan.

Előzmény: leventef90 (20860)
acerola Creative Commons License 22 órája 0 1 20865

Nem kell széndioxid. Főerjedés előtt pont hogy oxigént viszünk a sörlébe, hogy az élesztő jól érezze magát. Egyébként ez élesztő az oldott oxigént mind fel is veszi nagyon gyorsan.

Ha a főerjedés után átfejted a sört egy másodalgos erjesztőbe akkor ennél a lépésnél sokan szokták széndioxiddal felengedni a vödröt előtte. Nem biztos, hogy szükség van rá, de ártani nem árt.

Előzmény: berczes (20862)
Steiner VCF Creative Commons License 22 órája 0 0 20864

Star-sant olaszon kívül lehet még valahol kapni vagy egyéb savas fertőtlenítőt?

Totka21 Creative Commons License 24 órája 0 0 20863

:)

 

Én nem szoktam eltávolítani.

 

Arra figyelj, hogy a palackozásodhoz igazítsd a hidegkomlózást, 7 napon túl nem igazán érdemes hidegkomlózni, mert akkor jönnek a "grassy, vegetal" ízek.

Személy szerint úgy szoktam, hogy ha tudom, hogy szombaton tudok palackozni, akkor mondjuk hétfőn hidegkomlózok.

Szintén pellettel, de én nem szoktam eltávolítani. Csak beleszórom, és úgyis letapad. (Ezen persze sokat segít egy kis cold crash).

Palackozáskor vagy megszűrve (kávéfilter) áttöltöm egy palackozóvödörbe, vagy egyáltalán nem szűrök, általában az első 2-3 deci után tiszta a sörlé.

De a széndioxid képzéshez való cukrozás miatt azért általában amúgy is áttöltöm palackozóvödörbe.

De mivel addig már 3-4 hetet pihengélnek, tényleg szinte semmit nem kell szűrni :)

 

ÉN így csinálom :)

Előzmény: HegyenVolgyon (20861)
berczes Creative Commons License 1 napja 0 0 20862

Sziasztok! Sörlé betöltése előtt az erjesztővödörbe érdemes nyomatni szén-dioxidot?

HegyenVolgyon Creative Commons License 2 napja 0 1 20861

Totka!

 

 

Te nagy IPÁ-s vagy. Régóta most főztem egyet, RedX malátából, Simcoe és Centennial komlókkal.

Nincsenek jó tapasztalatam a hidegkomlózást illetően, mármint a komló eltávolítását tekintve.

Neked mi vált be leginkább? Pelletről van szó.

 

Persze más is válaszolhat :-)

leventef90 Creative Commons License 3 napja 0 1 20860

Sziasztok!

Most "főztem" elsőnek sört , sűrítményből készítettem.Most abban a fázisban tartok hogy beüvegeztem , hozzá adtam a megfelelő mennyiségű cukrot és várom hogy szén-dioxid fejlődjön. Kicsit félek hogy kevés helyet hagytam a gázfejlődéshez és a hely hiánya miatt szét fogja nyomni az üvegeket. Az lenne a kérdésemhogy ha néha kinyitom az üvegeket csökkentve a nyomást az nem lenne e káros a sörömre?

Üdv Levente,

nothingam Creative Commons License 3 napja 0 0 20859

Két bioboltból sikerült összehalásznom a megfelelő mennyiségű pelyhet. A számok is jól alakultak. Bizakodó vagyok!

Csak az élesztőnek ne legyen semmi baja.

Előzmény: wins001 (20857)
csube64 Creative Commons License 3 napja 0 0 20858

Tapasztalatotok szerint erjedés befejeztével a tartály kibontása után, palackozás előtt mennyi ideig nem árt a sörnek a levegő?

wins001 Creative Commons License 4 napja 0 1 20857

Én a stoutomba a zabpelyhet pl a tescóban vettem. Szoktak ott mindenféle pelyheket árulni. Szerintem ugyanaz, mint a sörboltban.

Előzmény: nothingam (20854)
nothingam Creative Commons License 4 napja 0 0 20856

Köszi! Én is azt a Natura-t néztem bioboltokból.

Rettenetesen kíváncsi vagyok mi lesz ebből :)

Előzmény: Mrtrent (20855)
Mrtrent Creative Commons License 4 napja 0 1 20855

Szia!

 

Én a múltkor a Beerodalom-ban tudtam venni, ott a Natura gyártótól származó búzapelyhet kaptam. Így rákereshetsz, bioboltokban lehet kapni.

Előzmény: nothingam (20853)
nothingam Creative Commons License 4 napja 0 0 20854

Lehet hülye ötlet, de ha veszek sima búzapelyhet az nem lesz jó? :) Úgy látom lehet kapni mindenfelé "natúr" búzapelyhet.

Előzmény: nothingam (20853)
nothingam Creative Commons License 4 napja 0 0 20853

Sziasztok!

 

Holnap akartam megfőzni a Hoegaarden klónomat, viszont Olasznál nem volt pelyhesített búza és ha jól látom a Beeroldalom honlapján is elfogyottnak van jelezve. Tudtok esetleg más beszerezési forrást esetleg már alternatívát? 

A nagy gond az, hogy amit vettem Gozdawa élesztő az 25-én lejár, tehát el kéne főznöm. :)

 

Bármilyen ötletet szívesen fogadok.

 

Köszi!

Gábier Creative Commons License 4 napja 0 0 20852

Hű, de meghallgattam volna az előadásodat! :)

Előzmény: WriE01 (20851)
WriE01 Creative Commons License 5 napja 0 2 20851
Előzmény: HoneyBadger (20831)
BrTLevi Creative Commons License 5 napja 0 0 20850

Kimaradt 150 g US-05 élesztőm, ezt szeretném áruba bocsátani, akár egyben, akár kiporciózva. Végig jól lezárva hűtőben volt tárolva. Átvételi lehetőség a jászságban vagy Budapesten. 

csube64 Creative Commons License 6 napja 0 0 20849

Akkor még figyelem. Most mértem ismét az FG-t, 1010. Egy korsónyit betettem a hűtőbe, kíványcsi vagyok sz ízére hidegen is, mert 21 fokosan még nem az igazi. De teccik!!!  :-)

Már kb. 10 napja rotyog egy Better Brew Tequila. Az cukorral és 23 liter készül. Még kb 4-5 percenként nagyot rottyan. Akkor erre még várhatok ...

Előzmény: Totka21 (20848)
Totka21 Creative Commons License 6 napja 0 1 20848

Ne palackozd, ha még kottyan egyet-kettőt néha.

 

Várj még nyugodtan, legalább ülepszik is a cucc.

Előzmény: csube64 (20847)
csube64 Creative Commons License 6 napja 0 0 20847

Pedig beindult az erjedés cukor nélkül, de csak 12l-re töltöttem fel. Pár napig hevesen, majd csendesen rotyogott, ma van a 12. nap. Tegnap figyeltem, kb. 15-20 percenként még rottyan, szerintem mára talán megáll. Vasárnap mért FG 1010 (OG 1041), szép tiszta, kissé borostyános színű (Coopers European Lager). A számított alkohol 4,2. Ez még a másodlagos erjesztés után nőni fog. Ha mára már nem csökken az FG, lepalackozom még ma.

Köszönöm az ajánlatot, de csak kis tételben utazom.

Előzmény: László M. (20846)
László M. Creative Commons License 2015.04.21 0 0 20846

Szia!

 

Maradt 19 kg Apátsági sörsűrítményem amit eladnék! 25kg-os kannában, 1-szer használtam és nagyon jó is lett (guinness jellegű). Olasznál vettem, de eladtam már minden cuccot, de ez még megmaradt. Cukor nélkül egyébként én sosem próbáltam és nem olvastam ilyen megoldást, már csak azért sem tartom nyerőnek,mert gyenge lesz az alk. szintje még akkor is ha elindul az erjedés. Ez az Apátsági cukorral simán min. 8%-os jó kis erős sör lesz ha nem higítod túl. Ha érdekel, akkor szóljál kérlek, az árát meg kitaláljuk! Sajnálnám ha gajra menne.

Előzmény: csube64 (20725)
Butters_ Creative Commons License 2015.04.20 0 1 20845

Hasonló lett az enyém is. Csak több melanoidin, kevesebb spec b, meg pilseni maláta volt a búza mellett, illetve csoki maláta egy kevés. :) Meglátjuk milyen lesz. Főzés után kóstoltam, eddig elég jónak tűnik, egyelőre még az erjesztőbe pihen, bár annyira kihabzott, hogy kijött a hab a kotyogón. Lehet túl oltottam, vagy ilyen fajta az élesztő, pedig kb 2/3-ig van a vödör

Előzmény: HegyenVolgyon (20844)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2015.04.20 0 0 20844

Butters!

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=128093507&t=9158096

 

E hozzászólás környékén nézz szét oda vissza, ott van valahol az is, hogy miből csináltam.

Nagyon finom lett. Szinte megszólalásig hasonlított az eredetire.

Előzmény: Butters_ (20800)
Butters_ Creative Commons License 2015.04.20 0 1 20843

Ha három napig változatlan a fajsúly akkor lehet palackozni

Előzmény: csube64 (20842)