Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

stringer 2 órája Creative Commons License 19834

Üdv

 

Eddig mindig hagytam elsődlegesben érni a sört 2-3 hétig, itt történt a szárazkomlózás is.
Ki szeretném próbálni, hogy mennyivel lesz tisztább a végeredmény, illetve jelent-e bármi pluszt a szárazkomlózás szempontjából, ha átfejtem másodlagosba a fickósört.

A kérdésem az, hogy ha 10 nap után átfejtem és lesz nagyjából 15 literem, használhatok-e ehhez egy 20 literes erjesztővödröt.

Tapasztalatom szerint 10 nap után is néha-néha aktív a kotyogó, termelődik még szén-dioxid. Időben ki tudja tölteni ezt az 5 liternyi teret és nem tesz kárt az oxigén?

Megoldás az, ha átfejtés után kap egy kis cukrot az élesztő, és az így képződött szén-dioxid szorítja ki a levegőt? Ha igen, mennyit lenne érdemes hozzáadni US-05 esetében?

gyfa50 7 órája Creative Commons License 19833

OFF: A mult hónap végén 30 án küldtem egy e mailt a következő témával: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129396428&t=9151241, lehet hogy nem kaptad meg.

Előzmény: Inkman (19683)
acerola 1 napja Creative Commons License 19832

Közben utánanéztem mi az a fehér por ami a nátrium perkarbonát után marad. Akció után a nátrium karbonát visszamarad. Teljesen ártalmatlan. Használják élelmiszer adalékként is. Persze azért lemostam. Nem néz ki jól.

Előzmény: acerola (19830)
szabolacko 1 napja Creative Commons License 19831

Mondjuk az is sokat segítene, ha a sűrítményekhez egy kicsit részletesebb ( szájbarágós ) leírás lenne mellékelve. Saját tapasztalatom, hogy a leírás legalább 10 új kérdést vet fel, ha igazán jól el akarod készíteni. Aki vesz egy sűrítményt attól nem várható el, hogy Vogel könyvét átrágja előtte.

Másrészt meg Acerola már összeállított a blogjában egy jó kis linkgyűjteményt, amit nyugodtan ajánlhatunk, ha már vesződött vele.

A fórum keresője sem az igazi sajnos.

Előzmény: Babar66 (19825)
acerola 2 napja Creative Commons License 19830

Köszi az infót mindenkinek. Vettem gyorsan egy szivacsos végű üvegmosót. Egyszer még át fogom mosni vele. Egy kis demizsonból a perkarbonát szépen levitte az élesztőcsíkot (sikálás nélkül). Ezért bátorodtam neki az üvegmosásnál. Lehet hogy én is kipróbálom az olasz félét is.

Előzmény: nothingam (19828)
nothingam 2 napja Creative Commons License 19829

Mondjuk a perkarbonát meg egyáltalán nem habzik. 

Majd ki fogom próbálni én is milyen azzal mosni az üvegeket, de most szenvedtem magam végig 2 láda üvegen és egyelőre kicsit elegem van az üvegmosásból :)

Előzmény: nothingam (19828)
nothingam 2 napja Creative Commons License 19828

Én a kegeket mosom azzal főzés után és ott is ezt tapasztalom. Erős víznyomással ki szoktam öblíteni utána és minden rendben.

Palackok mosására szerintem az olasznál kapható Neodetersol Botti elég szuper. Nem nagyon habzik fel így könnyű kiöblíteni.

Előzmény: acerola (19826)
jimbo98 2 napja Creative Commons License 19827

ez normális, marad utána egy vékony porréteg 

Előzmény: acerola (19826)
acerola 2 napja Creative Commons License 19826

Mostam újonnan beszerzett használt üvegeket nátrium perkarbonáttal. Szépen kiszedte a penészt és lejött a címke. Viszont száradáskor egy finom fehér porréteg maradt rajtuk. Más is tapasztalt ilyet? Nem igazán szoktam használni perkarbonátot. Most vettem fél kilót. Szennyezett lehet vagy ez a normális?

Babar66 2 napja Creative Commons License 19825

Igen! Ha valakinek lenne ideje, energiája egy ilyen (kezdőknek és nem annyira kezdőknek szóló) tematikus tudás gyűjteményt összeállítani, akkor nem kellene hatszázhatvanhatodszor is leírni ugyanazt, a gyakorlottabbak számára már magától értendő, választ.

(A Miklós1-féle pálinka főzési 1x1  azért is jó, mert pölö nem kell végig nézni egy félórás filmet, vagy végig bogarászni egy több száz oldalas könyvet, hogy egy hirtelen felmerült kérdésre választ kapjak.)

Üdv! 

Előzmény: Smürc (19824)
Smürc 2 napja Creative Commons License 19824

A Vogel könyv végül is letölthető, pl. innen http://data.hu/get/3462270/Vogel-Wolfgang__hazisor_keszitese.pdf , nekem is úgy lett kinyomtatva.

De úgy látom kapható is http://bookline.hu/product/home.action?id=16132&type=22&_v=Vogel_Wolfgang_Sor_hazi_keszitese

meg ez is:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Greg_Hughes_Hazi_sorfozde&id=271086&type=22

Ez utóbbi Olasznál kedvezőbb volt, nem tudom van-e most is?

 

Egyébként már gomdoltam, hogy javaslom, az újak visszatérő kérdései miatt, talán ezen a fórumon is jó volna valami hasonló megoldás, mint a pálinkafőzősön http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007484

Ott minden nap elején be van téve az alábbi szöveg

 

vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Ez egy tömör tudástár, az alapokat megadja.

Előzmény: Babar66 (19823)
Babar66 3 napja Creative Commons License 19823

Pedig valaki "újra írhatná", vagy újra kiadhatná, hogy kapható legyen,  a "Vogel-könyvet". Az még az ilyen nehéz fejű elefántoknak is egészen érthető.    :)))

Előzmény: Smürc (19818)
zalcsii 3 napja Creative Commons License 19822

Köszönöm szépen a választ, Babar66 neked is! Meglátjuk majd az eredményt..

Előzmény: Smürc (19819)
rootsrocker 3 napja Creative Commons License 19821

Az eladóvá vált edényem 30 literes. 

Előzmény: rootsrocker (19820)
rootsrocker 3 napja Creative Commons License 19820

Eladóvá vált az egyik, egyszer használt erjesztőedényem. Ha érdekel valakit, akkor Pesten illetve Győrben áttudja venni. Árban megegyezés szerint, illetve 20 literesre cserélném. skabo.mail@gmail.com - remélem nem gond, hogy itt árulom

Smürc 3 napja Creative Commons License 19819

Legáltalánosabban ajánlott az 1 hét főerjedés, átfejtés után 2 hét utóerjedés, 3 hét palackban szénsavasítás (bubisodás, karbonizáció,...). Az első kettő össze is vonható, marad 3 hétig egy vödörben és az élesztő (az üledék a vödör alján) fölül is lehet palackozni, úgy is lehet elég tisztán, ha óvatos az ember. AZ UTÓERJESZTÉSHEZ NEM KELL CUKROT HOZZÁ TENNI! A palackozáshoz olvasd el még a 19790 és 19793 bejegyzést. Talán így segítettünk. A vödröt meg hívd nyugodtan vödörnek, esetleg a nekem még ízesebben hangzó vedernek, mint alább valaki. :)

Előzmény: zalcsii (19815)
Smürc 3 napja Creative Commons License 19818

Ja, a "tapasztaltabbak". :)  Őszintén szólva én is lusta vagyok könyvet írni, ha nem is rám gondoltál. :)

Előzmény: Babar66 (19816)
Smürc 3 napja Creative Commons License 19817

Hát akkor úgy tűnik, a növekvő mennyiséghez kicsi az eszköz. Én a szűrésre inkább nagyobbat javasolnék mint kettőt, ha már úgy is venni kell valamit. Nem a lehűlés, inkább az célszerűség miatt. A lehűlés egyébként nem tudom okoz -e valami problémát, én nem aggódnék miatta.

Előzmény: goagil (19814)
Babar66 3 napja Creative Commons License 19816

A palackban érlelésre szerintem 6 hónap lenne az ideális, de ha egy-két évig el tudnád tenni, valószínűleg űberkirály sört kóstolhatnál. De egy hét alatt szoba, vagy enyhébb pince-hőmérsékleten már bubisodik, tehát kóstolható.

Eleinte én is 5g/ fél liter cukrot használtam, hogy "jó habos legyen" a söröm, aztán megtanultam, hogy a hab nem ettől függ. Most már beérem 3g/ fél literrel, így is elég bubis, és tartósabb a hab.

A többihez majd a tapasztaltabbak szólnak.

Előzmény: zalcsii (19815)
zalcsii 4 napja Creative Commons License 19815

Sziasztok!

 

Egy újabb kezdő, de annál lelkesebb tagja vagyok az otthon sört főző embereknek.:) Sűrítménnyel kezdtem én is, nem is bántam meg, mert sok mindent elrontottam, és még mindig nem tiszta sok minden...

December 8-án csináltam meg az első lépéseket, estére a fermentálóba bekerült a sör, élesztő, minden, és másnap reggel már szépen működött a kotyogó is. Látva, hogy kicsit alábbhagyott a kotyogás, megmértem a gravityt (a kezdeti 1041 volt, ahogy olvastam az teljesen rendben van [egyébként Muntons féle scottish style heavy ale-ról van szó]) és 1009-et mutat (bár azt olvastam, hogy a várható végleges extrakttartalom 1012), amennyiben holnap is ennyi lesz az érték elkezdeném az utóerjedést... no de, itt újabb gyakorlati akadályba ütköztem, összezavarva a 100 különböző forrás miatt, amiket emiatt olvastam. Olvastam, hogy ha van egy második bucketem, akkor érdemes átcsapolni oda a sört, és a palackozást abból elvégezni. Kérdés-cunami1: a bucket oldalán található csap erre megfelelő, nem? Nincs semmilyen speciális csövem, csak a filling device-om a csapoláshoz. Ha átcsapolom a másik bucketba, ott érdemes újabb kb. egy hétre félretenni a valódi palackozás előtt? Nekem az jött le, hogy ennek "csak" annyi a "feladata", hogy a főerjedés során, a bucket aljára lerakódott zavaros sörlé-rész ne kerüljön be a palackokba. Ha érdemes várni a második vödörben, akkor cukrot kell hozzáadni? Ha nem kell várni, akkor a második vödörbe való átcsapolás után mehet a sör egyből a palackokba (ott már várná kb. 5 gramm cukor)? S végül, a palackokba történő utóerjedésnek mennyi időt érdemes hagyni? Az 1 héttől kezdve a 6 hétig minden olvastam/hallottam, és egyszerűen fogalmam sincs. 

Próbáltam a fórumon is visszakeresgetni dolgokat, de sajnos a szemem már kifolyik a képernyőtől, úgyhogy elnézést, ha ezt többen többször is leírták már.

 

Köszönök előre is minden segítséget, félek, hogy fogok még jelentkezni hasonló kérdésekkel, de remélem egyszer majd a tapasztalataimat is megoszthatom a fórumon.

 

Üdv,

Z

goagil 4 napja Creative Commons License 19814

Köszi a választ. 20 literes vedrem van benne szűrővel. Legutoljára mikor 5 kiló malátát próbáltam szűrni, akkor már elég magasnak tűnt a malátaágy és a végén már alíg csörgedezett a lé rajta keresztűl és nagyon hosstadalmas lett a szűrés+máslás. Félő, h nagyon kihült a sörlé. Tényleg, mennyire gond az h lehül a sörlé szűrés közben? Most megpróbálom valamennyire leszigetelni a szűrővedret és azt a cedret is amibe csorog le a sörlé.

Előzmény: Smürc (19813)
Smürc 4 napja Creative Commons License 19813

Szia! Én ha 10kg malátából főzök, azt is egy vederben szűröm (33l-es). Belefér, a malátaágy sem túl magas. Mivel a teljes cefremennyiség (40-50l) nem fér ekkora vödörbe, a cefréző edény nem ürül ki teljesen, ezért a szűrés elején egy másik fazékba csorog a lé egy része. Miután kiürül a cefréző, egy öblítés és már ebbe kerül a lé, hiszen ez lesz a komlóforraló is. Remélem érthető a leírásom.

Szóval a 7kg maláta nem probléma az ekkora vödörben. Vagy én nem értem, nálad mi a probléma.

Előzmény: goagil (19812)
goagil 4 napja Creative Commons License 19812

Hali. 7 kiló malátából szeretnék főzni egy erősebb ipát, de csak 1 vedrem és benne szűrőm van. Megoldható úgy, h 2 részben szűrom és máslom a malátát? Magyarán, gond az, ha addig a 75 fokos vízben ázik az egyik fele a malátának mi a mésikkal dolgozok?

rootsrocker 4 napja Creative Commons License 19811

Ez volt hétvégén a Hunyadi Lakásbisztróban

http://hvg.hu/gasztronomia/20141215_Sormatine_a_Varban

Tan-csi 4 napja Creative Commons License 19810

Emlékszel, nyáron meséltem, milyen kétségbe voltam esve. Ez már a 4. főzés ugyanazok az edények. Eddig bevált. Mondjuk a komlófőzés alatt az első két főzésnél az UV lámpa ment a főzőhelységbe.

Előzmény: Babar66 (19804)
Babar66 4 napja Creative Commons License 19809

Köszi, azt hiszem megpróbálom majd. (Tancsi is ezt javasolta, neki is bevált.)

De mindenesetre új eszközökkel. Remélem a régiekkel együtt a sörrontó boszorkányt is kidobom majd...   :)))

Előzmény: EdM76 (19807)
Miskóta87 5 napja Creative Commons License 19808

Köszi a segítséget én is ebben gondolkodtam, csak féltem a fertőzéstől. Szerintem ezt meg fogom próbálni, már szereztem is hozzá csövet amivel le tudom ereszteni az erjesztő vödörből a palackozó vödörbe. Ott bekeverem és onnan palackozom egyből szifonnal.

Előzmény: Smürc (19793)
EdM76 5 napja Creative Commons License 19807

UVC lámpa és perecet sav, lehet a megoldás. Amióta felszereltem egyet a légtérbe és egyet a pult alá, ahova az eszközöket és az erjesztő vödröt rakom nincs gondom a fertőzéssel. 

Keress vissza a hozzászólásaim között leírtam teljesen a folyamatot.

 

 

Előzmény: Babar66 (19804)
Stefan83 5 napja Creative Commons License 19806

Majd írd meg a tapasztaltak a hypoporral kapcsolatban. Én is beszerzek belőle, mostanában nálam is felütötte a fejét valami fertőzés, pedig én is mindent agyon fertőtlenítettem.

Előzmény: Smürc (19805)
Smürc 5 napja Creative Commons License 19805

Ez a fertőzés ügy elég elkeserítően hangzik. Nekem meg azért is ijesztő, mert én meg időnként visszatérő savanyodással kűzdök. Sokáig semmi ilyen gondom nem volt, egy ideje meg van, kicsit gyakrabban, mint amit a test megkíván. :( Nem ecetes jellegű, talán tejsav? Sajnos fogalmam sincs, hol lehet a fertőzés forrása. Szerintem akkor is átlagon felül túlprecízkedtem a fertőtlenítést, amikor semmi problémám nem volt. Irigylem is akinek nincs ilyen baja, pedig akár el is hanyagolja fertőtlenítést, akár elég egy mosószódás mosás. Én most az összes eszközt elmerítettem Hypopor oldatban pár napra http://www.hypopor.hu/ Erről olyanokat írnak, talán még a korrupciót is irtja. Most itt bugyog mellettem a teszt.

Előzmény: Babar66 (19804)