Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2024.01.06 0 0 27392

Csak mint tanulság. Erjesztővödör csapja megrepedt,de csak annyira, hogy nagyítóval is alig látható. Csapcsere. Következő erjesztés végén átfejtés keg-be. Sajnos nem vettem észre, hogy az új csapot ütközésig kell fordítani.      Fejtés közben levegőt szívott a csap oldalán lévő furaton keresztűl. Kb. a felénél vettem észre, hogy buborékok mennek a csőben. És, mire rájöttem a hibára! Próbáltam menteni /cukor , asszkorbinsav /. Végeredmény, erősen oxidált sör. Megoldás, furat leragasztva.

Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27391

Brewerfried rém egyszerű.Nem kell letölteni ,regiszrálni, stb.Csak a mérték egységet kell átállítani metrikusra.Valamint a kihozatalt sajátodra igazítani.

Előzmény: Bárk_i (27390)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27390

Már aki tudja használni. Brewfathert letöltöttem de nem tudom használni. Hülye vagyok hozzá. Ezért is érdeklődöm.hatha valaki használja és tud segíteni.

Előzmény: Tótikám (27389)
Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27389

Ezért is érdemes sörtervező programot használni, pl. brewersfried, brewfater.Látod a változásokat.

Előzmény: Bárk_i (27388)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27388

Az élesztő 23 literrel van .azzal kevésbé lesz gondom. . Remélem a víz mennyisége elegendő lesz. Vasárnap szeretném főzni. Köszönöm.

Előzmény: Tótikám (27387)
Tótikám Creative Commons License 2024.01.05 0 0 27387

Lefőzhető de magasabb lesz az induló fajsúly. Esetleg az élesztő mennyisége ,lehet gond.

Előzmény: Bárk_i (27386)
Bárk_i Creative Commons License 2024.01.04 0 0 27386

Sziasztok! Szeretnék főzni egy amerikai ipát A problémán az, hogy a recept szerint 6 kiló maláta kell hozzá .Ég felé maláta volt megadva de vettem hozzá 40 deka másik malátát is. Olasztól a nevére már nem emlékszem de ott ajánlották hozzá. A kérdés le főzhető a recept szerint vagy kell hozzá esetleg víz vagy egyéb. Vagy vegyek ki a malátából 40 dekát.

Tótikám Creative Commons License 2023.12.03 0 0 27385

Dunakeszi hegesztéstechnika,Olasz,Gyömrői út 63.  5-10 kg palack tőltés ára kedvezőbb.Tavasszal 8000ft volt az 5kg-os töltés.

Előzmény: Strong Bad (27384)
Strong Bad Creative Commons License 2023.12.02 0 0 27384

Ti hol szoktatok CO2 palackot töltetni? Csepelen lakom, Szigetszentmiklóson találtam egy gázcseretelepet, ahol megcsinálták a 2kg-s palackot 7.500 Ft-ért, de érdekelne, ha van olcsóbb lelőhelye valakinek.

Tótikám Creative Commons License 2023.11.24 0 1 27383

Ha csak 20L kb az erjesztés mennyisége,  akkor inkább a kisebb tartály.Pontos okára nem emlékszem.  Mozgatás, hűtőszekrény, tisztítás,  ha csak ezekre gondolok . 

Előzmény: Jexon (27381)
szferi62 Creative Commons License 2023.11.23 0 1 27382

Én azt gondolom, hogy nem, mivel elég sok széndioxid keletkezik az erjedéstől és ez a gáz nehezebb minta levegő. Így a sörlét megvédi az oxidációtól.

Előzmény: Jexon (27381)
Jexon Creative Commons License 2023.11.22 0 0 27381

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni fermentáló kiválasztásában.

 

A Fermzilla starter kit tri-clamp gen3.2-re gondoltam. A 27 es az 55 literes között árban alig van különbség, így jobban megérné megvenni a nagyobbat véleményem szerint. A konkrét kérdésem az lenne, hogy nem okoz-e problémát az erjedésnek ha csak 20-30 liter sörlé erjed benne alkalom adtán.

 

Valahol olvastam erről, hogy nem előnyös ha túl nagy a légtér az erjesztő edényben, de azt emlékeim szerint vödörrel kapcsolatban írták. Ez igaz lehet? Illetve a fermzilla vonatkozásában ez a probléma fennállhat ugyan úgy?

 

Köszönöm előre a segítséget!

3és2és1 Creative Commons License 2023.06.07 0 1 27380

Szia! 

 

Esetleg nem refraktométerrel mérted? Azok nem pontos értéket adnak erjedés után...  

Előzmény: pirat64 (27378)
latam Creative Commons License 2023.06.04 0 0 27379

1,018-al ne palackozd le, mert egy idő után felrobbanhatnak a palackok, ha a sör nem erjedt le palackozásig teljesen, már jártam így. Vegyél egy tasak megbízható márkájú élesztőt (Lallemand, Fermentis, Mangrove Jacks), és add hozzá. Ha más nincs, a Budafoki élesztő is jó. Ha eddig hidegebb helyen erjesztetted, akkor mostantól szobahőmérsékleten (20 fok körül) erjeszd.

Előzmény: pirat64 (27378)
pirat64 Creative Commons License 2023.06.04 0 0 27378

Sziasztok!

Egy kis segítséget, tanácsot kérnék töletek. Brewferm süritményből készítettem cseh pilsnert, a fő erjedés egy hét elteltével leállt. 1,042 volt az indulója, most viszont 1,018 értéken áll , nem mozdul. A gyári adatok szerint 1,004 -nek kellene lennie. Mit lehet ilyenkor tenni? Palackozzam? 

 

MaltyMuskox Creative Commons License 2023.05.14 0 0 27377

Üdv! Esetleg nem tudja itt valaki, honnan lehet venni sörárpa vetőmagot kis tételben? (Pár kg).
Volt már aki próbált a kertben árpát vetni? Szívesen hallanék tapasztalatokat.

Tótikám Creative Commons License 2023.03.26 0 0 27376

Ha nem azonnal használod fel célszerű, alaposan kifőzött befőttes üvegbe áttölteni. Forralt vízzel tele tölteni .Tető ne használt legyen.Tárolás hűtőben. Hosszan tárolás esetén élesztő mosás.  Yeast Washing gugli a  barátunk.

Előzmény: 3és2és1 (27375)
3és2és1 Creative Commons License 2023.03.23 0 0 27375

A héten palackozásra került a rízs lágerem. Egyrészt a fickósör kóstolásakor végre 😀 megtudtam, milyen a diacetil íze 😀... Szigorúan szakmai érdeklődésből  felbontottam egy pár napos palackot, és szépen múlik a diacetil, tán még jó is lehet majd.

Az erjesztőtartály alján viszont otthagytam az élesztőt, 1cm sörrel a tetején, azóta hideg helyen lezárva pihen. A kérdés, hogy vasárnap újabb főzet készül, (egy bécsi ászok) amihez szintén a w34/70-t használnám. Abból a megfontolásból hagytam az élesztőt, hogy esetleg járható út -e, ha simán csak ráfejtem a lét, egy kis tápsóval megfejelve? Fertőzésnek nyoma sincs, (egyébként Tótikám intésedre már használok savas fertőtlenítőt is) az előző erjedés is tökéletes volt. Megér egy próbát, vagy csak elfecsérlem az időm, és a főzetet?

3és2és1 Creative Commons License 2023.02.16 0 0 27374

Találtam egy egész részletes leírást az ízhibákról: https://bisonbrew.com/off-flavors/

Előzmény: Tótikám (27362)
Bencuc Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27373

Néztem, hogy az egyik borászbolt is árulja, az van a városunkban, majd megkérdezem ott. 

Előzmény: Tótikám (27372)
Tótikám Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27372

Esetleg Flora Vita, azur vegyszerbolt .

Előzmény: Bencuc (27371)
Bencuc Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27371

Nem tudom, nekem a gipszet mondták, és én boltokban csak ezt a modellgipszet látom. A sörfőzőboltokban találtam az élelmiszeripari gipszet, csak annak elég brutál ára van. 10G 300 forintért, az lópikula mennyiségben. 1 deka... Nekem jó lenne csak ne lenne ilyen drága, vagy lenne legalább fél kilósban is. 

Előzmény: Tótikám (27370)
Tótikám Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27370

Neked nem természetes ásványi őrleményre van szükséged ? Esetleg ,gyártó, biztonsági adatlap, biokiskert.hu . 

Előzmény: Bencuc (27368)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27369

Nincs benne semmi, ami a talajban kárt tenne. De itt ugye alapértelmezésben élelmiszer minőségről beszélünk.

Előzmény: Bencuc (27368)
Bencuc Creative Commons License 2023.02.13 0 0 27368

Nekem kertbe kellene gipsz. Azért kérdezem, hogy a modellgipszben mi a más, annyi hogy nem élelmiszer tisztaságú, vagy ahhoz van adva még valami építőipari adalékanyag?

Előzmény: öreg_néne_b (27367)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.02.12 0 0 27367

Csak annyi, hogy tisztább

 

Ez nem elég? :o

Előzmény: Bencuc (27364)
3és2és1 Creative Commons License 2023.02.12 0 0 27366

Ha elfogyasztod, akkor élelmiszeripari kell, a falra jó a tüzépes is :D A sörbe úgysem kilószámra teszed, szóval az ár nem túl jelentős. 

Előzmény: Bencuc (27364)
Tótikám Creative Commons License 2023.02.12 0 0 27365

Kérdésedben benne van a válasz is.Ugyan így mezőgazdasági keserűsót se használj.Vagy konyhasóból jódozott se szerencsés.

Előzmény: Bencuc (27364)
Bencuc Creative Commons License 2023.02.12 0 0 27364

Lenne egy kissé offtopic kérdésem, de hátha tudnátok benne segíteni: látom hogy sörfőző boltokban árulnak ilyet, hogy gyógyszerkönyvi minőségű gipsz. Ez most miben más, mint a sima boltban kapható modellgipsz? Csak annyi, hogy tisztább, vagy a modellgipszben van más adalékanyag is a gipsz mellett? 

3és2és1 Creative Commons License 2023.02.12 0 0 27363

Próbáltam beazonosítani, talán az oxidációhoz hasonlít (bár az "ázott karton íz, meg a borzszag nem sokat mond nekem 🙂). Ennek sajnos lehet is alapja a palackozási technikámat nézve... Lefejtem az élesztőről, hozzáadom a cukrot, és csapból palackba csorgatom, kerülve a csobogást, de ki tudja? Lehet ez a főzet érzékenyebb volt mint az előzőek. Mindenesetre beszerzek majd palackozószifont, és üvegenként adom majd a cukrot ezzel gondolom minimálisra csökkentem az oxidációt. 

Előzmény: Tótikám (27362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!