A sörfőzésnél a szagokkal nincs probléma, nincs semmi kellemetlen szag, inkább csak gőz.
A problémád ott lesz, hogy egy nagy fazekat nem tudsz felforralni a tűzhelyen mert kevés lesz a teljesítménye hozzá. De nem lehetetlen, olvass vissza a topikban krulis olvtárs is panelban főzte a sört sikerrel. Hogy ne egy nagy fazekat kelljen felforralni két kisebb fazékban főzte. Merülőforralóval is rá lehet segíteni a felforraláskor, én is így csinálom a gáztűzhelyen. Aztán amikor felforrt kiveszem a merülőforralót, már a gázláng is forrásban tudja tartani.
Hogy szettet venni érdemesebb, vagy egyenként összevásárolni? Ez egyéni dolog, nekem majdnem minden megvolt hozzá itthon. Egy nagy 40 literes fazekat kellett vennem a jófogáson (nem kell benne 40 litert főzni, de jó ha nagyobb a fazék mert nem fut ki a komlózásnál). Meg összevásároltam néhány felesleges dolgot amit azóta sem használok:
-100 db söröskupakot, de inkább pet palackba palackozok
-egy edény szélére tűzhető hőmérőt ami akadályoz a keverésnél, nem látom rendesen és a fedőt sem tudom miatta rátenni a fazékra. Sokkal jobb egy autós hőmérő aminek a zsinórját belelógatom a fazékba, nagy számokkal írja ki a hőfokot és a fedő alatt elfér a zsinórja.
-szűrőnek zsírfröccsenésgátló, ezt sem használom, nemrég tettem be fényképet a csapos fazekamról, ezzel is tökéletesen le tudom szűrni.
Segítséget szeretnék kérni: kipattant a fejemből az isteni szikra, hogy milyen jó lenne a saját sörömet inni, kísérletezgetni az ízekkel. Egy másfél szobás panelban lakom egyedül, így a hely és a lehetőségek adottak. Kérdéseim a következők lennének:
- A sörlé készítésekor terjengő illatokkal nem vívnám ki a szomszédok haragját? Van - e aki szintén panelben főzi a sört?
- A szomszédok miatt megfordult a fejemben a sűrítményből való sörkészítés. Kicsit nekem olyan mint a zacskós leves, azaz nem adja a főzés örömét, de vélemények/ellenvélemények érdekelnének.
- Kezdő kittel járok jobban vagy ha beszerzem a szükséges eszközöket egyenként?
Én is főztem egy Októberfest csomagból sört, nekem is túl keserűnek tünt. Igaz hogy 25 litert kellett volna főzni belőle, nekem meg csak 21 liter lett. Az én ízlésemhez túl van komlózva, azóta feleannyi komlóval főzőm a söröket.
Nem tapasztaltam, hogy az érleléssel csökkenne a keserűsége. Ezt már így kell meginni, max a pohárba töltéskor hígíthatod valami bolti sörrel.
wins akkor igy mar nem hiba a keseruseg? A lehutes gyors volt rez spiralal.Esetleg a keseruseg tovabbi erlelesel csillapodik valamit. palackozas utann meg csak 1 hetel vagyok
A búzasörök alig komlózottak, de az oktoberfest sör az nem búzasör meg amúgy is egy komlósabb sörfajta. Mellesleg láger fajta abban a kittben viszont valami ale élesztő van.
sziasztok.Olyan kerdesem lenne olasz fele oktoberfest kitett foztem a palackozas ota eltelt 1 het es a buzasorokhoz kepest nagyon keseru ize van.Az lenne a kerdesem tovabbi erlelesel ez eltunik vagy valami fertozes vagy fozesi hiba okozta ?Elore is koszonom a segitsegeteket
Érdeklődnék, hogy ismeri e valaki az arra vonatkozó szabályokat, hogy milyen módon lehet a házilag készült sört értékesíteni? Van egy vendégházunk, szeretnénk alkalmanként piknikeket tartani ahol házi ételeket és söröket szolgálnánk fel. Még csak terv szintjén van az egész és félek a bonyolult követelmények és szabályozás miatt nem tudjuk megvalósítani pedig komoly kereslet lenne rá. Igazából azt sem tudom pontosan merre kezdjem az utánajárást a dologban, milyen hatóságoknál stb... Ha valakinek esetleg van tapasztalata azt kérem világosítson fel.
50 L-es Keg hordóba szeretném a sört "palackozni". Ugye ehhez kapható a keghordó csapoló, amely CO2-val működik. Ugyanúgy szükséges cukrot raknom bele a szénsav miatt, vagy elég, amit a csapoló és a patron nyújt?
Ha jól tudom, M54 élesztő van a csomagban, aminek optimális erjesztési hőmérséklete 18-20°C. A 23-24°C még azon a tartományon belül van, amit elvisel az élesztő (a 30°C valószínűleg a legteteje), de jobb eredményt kapsz, ha 20°C környékére leviszed.
Teljesen kezdőként nekiláttam sűrítményből sört készíteni. Az erjesztés hűtőszekrényben történik hőfokszabályozással.
A sűrítmény típusa Mangrove Jack's Munich Lager a dobozon 18 és 30 fok közötti hőmérsékletet ír az erjesztéshez.
" Leave to ferment for 5-7 days (or until fermentation is complete). Monitor temperature and maintain at 18-30 celsius. "
De a fórumokon és a különböző leírásokban ennél jóval szűkebb 18-22 fokos tartományról olvasok. Kb 12 órája van a hűtőben a sörlé. Jelenleg a szabályzó 22 fokra van állítva, a hűtő belső hőmérséklete 20,5-23 között ingadozik . A sörlé hőmérséklete állandónak tűnik, vödrön lévő matrica hőmérő 24 fokot mutat. Egyébként a vörör teteje felemelkedett és folyamatosan működik a kotyogó. Jó ez így, vagy állítsam lejjebb a hőmérsékletet?
Készítettem szamócás sört, de a következő két erjesztésnél a Müncheni és Ipa sörnek is van egy szamócás íze. Próbálkoztam az erjesztő edény többszöri fertőtlenítésével, esetes áztatásával, de nincs eredménye. Van ilyen jellegű tapasztalatotok és javaslatotok? Előre is köszönöm,
Volt már ez téma a topikban, valaki panellakásban barkácsolt egy hőszigetelő szekrényt hungarocell lapokból. Ebbe tette az erjesztőtartályt és fölé egy tálkába napi rendszerességgel jégkockákat. Ezzel tartotta 20 fok környékén a hőmérsékletet.
Szerintem egyszerűbb venni 5000 Ft-ért egy kimustrált hűtőszekrényt és ebben tartani az erjesztőtartályt. A nyári 28-30 fokról 20-22 fokra hűtve nem is fog sokat fogyasztani a hűtőgép.
Egy probléma van ezzel, hogy a hűtőgépek a legkisebb fokozatra állítva is túl erősen hűtenek (kb 10 fokra). Ezt többféle módon is ki lehet küszöbölni:
- a legegyszerűbb egy kapcsolóórát betenni a konnektor és a hűtő dugója közé, tapasztalati úton beállítani hogy hány percet működjön a hűtő és hány percig ne kapjon áramot a konnektorból.
- a legprofibb ha szétszedjük a hűtő termosztátját és beállítjuk hogy a nekünk kívánatos 20-22 beállítható legyen rajta.
- ha nem akarunk termosztátot buherálni vehetünk egy termosztátot és ezzel vezérelhetjük a hűtőt. Pl ilyet:
Sziasztok.Most kezdtem a sörfőzést szoval meg nagyon ujonc vagyok.Olyan kerdesem lenne az erjesztő tartalyt nagy melegekben milyen mondszerel lehet tartosan hőfokon tartani.Sajnos meg hűtöre nincs penzem.Hàzi barkacs megoldasok is erdekelnek elore is koszonom a segitseget