"A leolvasott érték OG esetén azonnal használható" Igen, hogyha nem cél a pontos fajsúly megállapítása. Egyébként a kapott eredményt korrigálnod kell.
"FG esetén (ha alkohol van már benne) a neten elérhető refraktométer kalkulátorokat használjuk" Be tudnád linkelni a kalkulátor oldalát? Csak azért kérdem, mert azok a kalkulátorok, amikkel találkoztam eddig, egy kivételével nagyon mellészámoltak FG esetén a valóságnak.
Sűrűséget refraktométerrel mérünk. Egyszerű, nagyszerű. Nem kell szenvedni 1/2-1 dl sör kiszipkázásával, elég egy pipettával pár csepp. Pár csepp sokkal hamarabb veszi fel a 20C hőmérsékletet.
A leolvasott érték OG esetén azonnal használható, FG esetén (ha alkohol van már benne) a neten elérhető refraktométer kalkulátorokat használjuk, amelyhez meg kell adni az OG-t.
Sűrűséget sűrűségmérővel mérünk. Egyszerű és nagyszerű. A refraktométer optikai törésmutatót mér, nem sűrűséget. Ez van beskálázva valamilyen anyag sűrűségére. Glikol vagy kénsav vagy bármi más. De ez csak arra az egy anyagra igaz, semmilyen másikra.
Szia. Refraktométerrel mérem, de rossz helyen néztem a korrekciót. Már ezek szerint 1.018, szóval le is erjedt kb. Inkább levigyem a kb.19 fokra vagy most 23 fokon is maradhat?
Biztos vótmá', ha nem itt, lehet facebookon, a kotyogó gyári gumija helyett tuti megoldás a tömszelence (megfelelő méretű persze), abba bele a kotyogó. Tutira tömít, viszont szétszedhető, tisztítható, nem kell ragasztgatni.
Általában 1.020-1.030 között szokott inkább megakadni.Erjed az csak a zajos erjedésen valószínűleg
túl van .Ha van lehetőséged akkor emeld a hőmérsékletet, de,úgy gondolom 24C a max.Olvastam extrém magas hőmérsékleten való erjesztést de általában az első 1-2 napon 18C, majd 22-24C .
A kotyogóguminál nálam is eresztett, mint kiderült nem egyenletesen volt kivágva a vödrön a lik. A gumit kiszedtem, a vájatnál körbetekertem teflonszalaggal (nem túl lazán, de nem is szorosan) és úgy raktam vissza a helyére.
Ha negyedig van a vödör az tényleg kicsit aggasztó, de nem valószínű, hogy bajt okoz. Az már kicsit ilyesztő, hogy fokozandó a veszélyt, még nyitogatod is a vödröt, azzal, hogy még bele is nyúlkálsz habot meg élesztőt piszkálni, már egy kész riasztóberendezés vagy számomra. Ezekre ugyanis semmi szükség, viszont jó lehetőség fertőzés bevitelére. Legjobb, ha zárva van a vödöra míg teljesen le nem erjed. Addig a csapon végy mintát méréshez.
Kezdeti (nem kezdetleges) fajsúlyt mérni -- bármi furcsa -- kezdetben kell, tehát az erjedés kezdete előtt. Lehet a forralás végén mindjárt egy mintát venni ehez, majd 20 C fokosan mérni.
Első sörnél persze nem minden terv szerint megy, váratlan akadályok és történések tehetik a kívántnál izgalmasabbá a kalandot, de nekem mindig furcsa, ha a kezdeti fajsúly mérés elmarad valakinél. Ez a részeredmény nem csak támpont az erjedéshez, a várható végső (erjedés utáni) fajsúlyhoz, de azt is megmutatja, milyen hatékonyságú volt a "főzőházi munka" Ha jó a hatékonyság, jól csináltuk a dolgunkat, ha alacsony akkor érdemes keresni a gyenge láncszemet.
Ha a kinyitott vödörbe beleszippantasz és a beszívott CO2 az orrnyálkahártya nedvességében oldódva szénsavat képezve jól megcsípi az orrodat, az jó jel, kívánatos és azért van, hogy ne nyitogasd a vödröt :) Ha ezen kívül büdös is volna, az nem jó jel, de remélem csak az ízléseddel van baj, nem a szaggal!
A hidegkomlózást akkor célszerű csinálni amikor a sör már leerjedt, hogy az erjedés közben távozó CO2 ne vigye magával a komló kívánatos illó aromáit. Utolsó közölt fajsúlyod alapján söröd még nincs itt.
Én úgy szoktam csinálni, hogy a vödör tetejét óvatosan (lábujjhegyen!) kissé megnyitom, majd az odakészített komlómennyiséget a résen gyorsan beöntöm, majd sietve visszazárom a vödröt mielőtt a Sörrontó Boszorkány észrevenne valamit mesterkedésemből. Közömbös arcot vágva elterelő mozdulatokat csinálok, minta csak a fülemet piszkálnám vagy ilyesmi. 3 napig nem is igen mutatkozom a környéken, pedig ilyenkor az erjedés után már nem olyan éber a gonosz dög. Aztán legalább egy napra hidegre teszem a sört, közel fagypontig nyáron egy régi hűtőbe, télen csak a fűtetlen garázsba, ezután már fejtem is palackba, vagy keg-be.
Örülök, hogy emlékszel sörlétömítésemre, tényleg bevált. Már nem tudom hogy írtam le, lehet, hogy valami körkörös rázással fölcsobogtattam a peremig, de hogy a 33-as vödröt, benne a 25 liter sörlével felemelve nem forgattam az biztos, mert akkor be is szarok :) Végül is az alakult ki, hogy a beoltott sörlevet vödörzárás előtt az Olasz féle nagy fehér merőkével alaposan megcsobogtatom, hogy elég sok oxigén beoldódhasson, ettől bazi nagy hab képződik. Ezzel a habbal körbekenem a tető peremét meg a kotyogó szárát és így cuppantom rá a tetőt (alaposan körbenyomkodva, mert nem feltűnő, ha valahol nem pattan be).
Sziasztok! Első sörömet főztem otthon (http://serneveles.hu/sor/receptek/ipa) június 9. én főztem le , s hűtöttem 20 fokra. Élesztőt beleraktam az előírtak szerint. Erjesztővödröm 33l es de csak negyedig volt tele, nem kotyogott a kotyogó, de 3 nap után szép habos volt. tegnap összeesett a habja és le is szedtem a megbarnult habot és leszedtem az edény széleiről az élesztőt. Kezdetleges fajsúlyt nem mértem mert nem tudtam kikor kell de most a fajsúlya:1040 tegnap: 1040- nem változott 1 nap alatt. A kérdés az hogy normális e az hogy ha leveszem az erjesztő vödör tetejét olyan büdös szaga van mint ha orrba vernének (kicsit savas szaga van), nem lehet kibírni. Megromlott? Ez normális ? Mit csináljak most? Mit csináljak másképp következőnek?A recept alapján most a hidegkomlózás szakaszának kéne jönnie, ennek ugyan abban az edényben kéne történnie? Nagyjából valaki le tudja hogyan zajlik a hidegkomlózás?Válaszokat előre is köszönöm!
Ez a szilvalekvár jó :). Sokszor elég leszedni a sorját. Aztán a sörlé is jólt tö.ít. Smürc módszere, hogy erjesztés előtt jól megforgatja a sört a vödörben hogy minden potenciâlis rész kapjon. Elég jól működik. De ha a csapon kieresztesz egy keveset egy pohárba és nyakonöntöd vele a kotyogót az is sokszor elég a tömítéshez.
Leggyakrabban a fedél furata nem kőralakú. Tegyél pici vizet vagy pálinkát a gumi köré és óvatosan nyomd meg a fedelet valószínűleg buborékolni fog a guminál.Új fedél,esetleg nagyobb furat gumi dugó és úgy a kotyogó, nem biztos hogy meg éri. Új fedélnél guminak 12mm furat kell (lépcsős lemez fúróval lehet szép fúratott készíteni). Kotyogónak gumidugóba 9mm furat(9mm-es cső fúró).
Kuka. Nem oktatásként, de amire érdemes figyelni: helyes élesztő szám(20L-nél két zacskó),NAGYON aktív levegőztetés,erjedés kezdetén18C hőmérséklet majd lehet magasabb is ha úgy gondolom (vízes törülköző, hűtőszekrény,jég akku stb.)
Abbey malátát vettem még hozzá, ahogy ajánlottad, de még a cukor mennyiségén gondolkodom.
Egy másik kérdés. Két éve eltettem élesztőt a képen látható módon(szigetelő szalag, folpack), nem is volt fagyasztva. Érdemes vele foglalkozni vagy kuka?