Keresés

Részletes keresés

SzaKáL28 Creative Commons License 2018.02.12 0 2 25218

FERMENTOSAURUS (alias nyomás alatti erjesztés) tapasztalatok

 

Olasz kérésére is megírom első tanuló lépéseim a témában.

 

Amikor megláttam, ezt az alkalmatosságot, egyből felcsigázott a gondolat, hogy nyomás alatt erjeszteni biztos sokkal profibb eredményt hoz, nem kell cukrozni, stb. Így hát beruháztam.

Valahogy az volt az érzésem, hogy minőségi szintet léphetek ezzel az eszközzel.

Kicsit vakrepülés volt, mert még nem néztem előtte igazán utána a mikéntjének. Csúszott is bele hiba. Ugyanis ball-in csatlakozós nyomásmérő órával ellátott nyomás-szabályzó szelep nem jár hozzá. Ennek a szükségességére akkor jöttem rá, amikor már benne volt az első főzet, ami egy bécsi láger volt.

Beszéltem Olasszal, hogy van-e náluk a még szükséges nyomás-szabályzó. Hát még nem árulnak a boltban, de menjek el hozzá, összeszed valamit, ami jó lehet - mondta.

Közben olvasgattam utána a témának. Több helyen azt írták (jellemzően amcsi honlapokon) hogy bizonyos nyomásérték felé nem szabad menni a főerjedési fázisban, mert lesokkoljuk az élesztőt. Van aki 7 PSI-t mondott, Chris White egy Beersmith podcastban 15PSI értéket határozott meg amit még elvisel a legtöbb élesztő probléma mentesen.

Volt több módszer amiről olvastam:

1. naponta 1 PSI értékkel engedjük emelkedni a nyomást.

2. az eléjétől fogva 5 PSI-n tartsuk 5-6 napig és utána emeljük a kívánt CO2 szerinti szintre.

3: Olasz javaslata, hogy 3 napig kotyogóval erjedjen és azt követően tegyem rá a nyomás készletet. (Bár azt nem mondta, hogy ez ale-re vagy lágerre értendő.)

4. A kísérleteket, amikről olvastam nagyjából 1baron és 2baron végezték, végig az erjedés folyamán.

 

Jöjjön az erjedés vezetés (elején inkább csak sodródás) naplója:

OG 1.050, Láger élesztő: W34/70

1.nap: (24h)még nincs benne nyomás, és látható élesztő működés sem

2.nap: (48h)még mindig csendes, hát felráztam

3.nap: gyenge habosodás észrevehető, már volt benne nyomás jócskán, de mérni még nem tudtam.

4.nap: Úgy döntöttem a nyomást kézileg engedgetem, amíg nem lesz céleszközöm. Engedgetve jelentősen felhabzik, leülepedés felkavarog.

5.nap: első mérés Gravity:1.037, ekkor kaptam Olasztól egy kompakt kis mérőórás nyomás szabályzót amit rá is tettem, ekkor 20PSI-t mutatott. beállítottam 8PSI-re. Alacsonyabbra nem tudtam, mert elég kicsi volt a mérőóra és ahhoz képes nagy az osztás, illetve a nyomás-szabályzó tekerője is pontatlan-érzékeny.

6.nap: Gravity 1.033

7-8.nap: a nyomás szabályzó nem jól működött, kipróbáltam több féle beállítást, de volt hogy teljesen elengedte az összes nyomást, és olyan is hogy felszökött nagyon magasra.(élesztő legyen a talpán ami ezt kibírja.)

9.nap: ekkor rátettem a másik Olasztól kapott órát és szelepet, ami még igényelt némi összeszerelés és alkatrészt, ezért nem ezt tettem rá eddig. Ez már jobb volt, jobban olvasható óra skálázás és pontosabban állítható szelep. De ennél is a minimális beállítható nyomás kb. 5PSI. Ekkor 1.018-on állt.

10.nap 1.016-ot mértem. Mivel 1.010-re vártam a végén, így már 85%-ban leerjedt, ezért elkezdtem feljebb tekerni a szelepet, hogy növekedjen a nyomás és kialakuljon benne a kívánt szénsav tartalom.

Ja fontos: a hőmérséklet végig 9-12°C között volt a beoltástól kezdve.

11.nap: 8PSI

12.nap: 9 PSI

13.nap: 10 PSI, 1.013

14.nap: első kóstolás>>>kóstolva nagyon kellemes malátás íz, kicsit még édeskés, hosszan maláta íz marad a szájban. Diacetil nem érezhető, de azért>>>>

18.nap: diacetil pihenőre 20°C-ra átvittem

19.nap: 18PSI

20.nap: 1.012 kóstolás: továbbra is kellemes malátás jegyek, kicsit előrébb jött a komló íz és keserű, de még így is csak a háttérben marad, édesség csökkent, halvány pince jelleg.

21.nap: diacetil pihenő vége, vissza 10°C-ra

22.nap: 15PSI

26.nap: CO2 palack rácsatlakoztatva 1,05bar beállítva >>> kb. 2,5 CO2 tartalom

29-30.nap: öcsém születésnapja alkalmából felittuk mind közvetlenül a fermentosaurusból, mert olyan piszkosul finom lett és jól gurult. Ekkora a pince jelleg szinte teljesen eltűnt.

 

Összegzés:

A kezdeti nehézségek ellenére kimagasló eredményt hozott. A W34/70 élesztő igen jól bírta a megpróbáltatásokat. Összehasonlítási alapom is van, mert ugyanennek a főzetnek a másik fele „hagyományos kotyogós” erjesztőben erjedt le S-23 élesztővel egymás mellett, tehát azonos hőfokokon, és szintén 1.012-n állt meg. Ez a sör is piszkosul jó lett, talán három különbséget tudok felhozni:

-          a nyomás alatt erjednek sokkal krémesebb, tömöttebb volt a habja.(persze erre lehet hatása a csapolásnak és a csapoló berendezésnek is, ami egy egyszerű piknik csapoló)

-          az S-23-assal erjedtben éreztem egy nagyon halvány nem lágerbe való utóízt. (Mivel nem voltam sörbírói képzésen nem tudom bizton állítani, de nekem etil-acetát jellegűnek tűnt.)

-          az S-23-asban nem éreztem egyszer se a másiknál említett pince jelleget.

 

Azóta két másik főzetem is erjedt a fermentosaurusban. Mindkettőnél elmondható, hogy a hab krémesebb, tömöttebb, a sör illata erőteljesebb, íze jellemzően kicsit letisztultabb a kotyogós verziónál. Na és megspórolom a palackozást. Persze kellett még hozzá egy CO2 palack, egy reduktor, egy ball-in csapolófej, meg tudni kell hűteni, ha nem csak habot akarsz csapolni. Igazság szerint még egy hűtős sörcsapoló sem lenne rossz, mert ezzel az egyszerű piknik csapoló szerkezettel még ha hűtöm is javarészt habként jön ki a sör, bár szépen feljön a folyadék szint 1-2 perc alatt a pohárban. Ha mégis szeretném palackozni, akkor egy nyomás alatti palackozó sem ártana. Szóval a kívánság lista szépen nőtt a hatására.

Egyébként továbbra is jó döntésnek tartom a megvásárlását, nekem tetszik a nyomás alatti erjesztés alapgondolata és az eddigi tapasztalataim is összességében pozitívak. Aki teheti javaslom, hogy próbálkozzon vele.

 

A nyomáson való erjesztés (azaz Fermentosaurus)

Egyértelmű előnyei:

-kevesebb (akár semennyi) oxigénnel találkozik a sör

-a szénsav az erjedés folyamán ki tud alakulni, nem kell cukrozni. (Nekem már eleve idegen volt a gondolat a kezdetektől, hogy cukorral szénsavazzak. Bár mondják, hogy nem változtat a kialakult íz profilon, de nekem mégis jobb érzés tudni, hogy csak a malátából került bele cukor. … és mintha éreznék egy halvány különbséget, persze lehet hogy ez csak az előítéletem miatt van.)

Állítólagos előnyök (több helyen is találkoztam ezt igazoló kísérletek leírásával):

-alacsonyabb etil-acetát képződés

-alacsonyabb isoamil-acetát képződés

-alacsonyabb etil-hexanoát képződés

- a fentiek még láger sör ale hőmérsékeleten való erjesztésénél is igazak, tehát elvileg lehetséges vele 20°C-on megfelelő minőségű lágert készíteni. (Én azért a láger sörhöz lágernek való hőmérsékleten használtam, nem hazardíroztam.)

Kapcsolódó linkek amiket találtam:

http://scottjanish.com/fermenting-dry-hopping-pressure/

http://beersmith.com/blog/2018/01/17/pressure-fermentation-with-chris-white-john-blichmann-beersmith-podcast-163/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BeersmithcomHomeBrewingBlog+%28BeerSmith.com+Home+Brewing+Blog%29

https://www.biabrewer.info/viewtopic.php?t=1933

Hátrányok:

-          további eszközök beszerzését teszi szükségessé

-          a nagyobb nyomáson az élesztő állítólag kevésbé aktív

-          biztos van még más is, de ennyi jutott eszembe…

kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.12 0 0 25217

Szia,

 

Köszi a választ!

Lenne egy jó pár kérdésem.

Privátban jó neked?

 

juhe83@gmail.com

Előzmény: SzaKáL28 (25215)
Tótikám Creative Commons License 2018.02.12 0 0 25216

Keres rá nátrium perkarbonát néven.Árulják bió  boltokban,de a fertőtlenítő hatása vitatott.Segíthet esetleg műszaki és biztonsági adatlap tartalma.

Előzmény: kecsegedzsesz (25211)
SzaKáL28 Creative Commons License 2018.02.11 0 2 25215

Szia

 

Én ennek az 50 literes verzióját használom.

Bár azt HOPCAT névvel látták el, de ugyanez a berendezés.

Nekem abszolút bevált. Jól tisztítható.

A bekeverésnél kicsit rá kell számolni, mert a maláta kosár alatt még van holt tér.

Kb. 3x-os víz mennyiségtől felfelé kényelmes a bekeverés.

A szűrés egyszerű, mert csak kiemeled és kész. Mintha BIAB módszert használnál.

Egy készülékben cefrézel, szűrsz, máslasz és forralsz. Vízkezeléshez is ebben forralom elő a vizet.

Az 50l-es 3000W-os és rendesen forralja a 45 litert is. Bár ha ennyi van benne már könnyen kifut amikor felhabzik, ha nem figyelünk oda.

A teljesítményt egyébként 100w-onként tudod állítani.

A hőmérsékletet és a időzítést tudod még beprogramozni.

A szivattyút csak kéziben lehet kapcsolni.

Mondjuk ha 10 kiló malátával megrakjuk jobb ha ketten vagyunk a kiemelésnél, bár már volt hogy egyedül megoldottam.

Adnak hozzá egy bazooka szűrőt a csaphoz. Azt nem használom mert első alkalommal eltömődött és megbonyolította a dolgokat.

Ha hagyom 10-15percet ülepedni hűtés után szép tisztán lejön a sörlé és csak az utolsó 2-3litert kell szűrjük.

Ami még fontos lehet 2°C differenciával kapcsol.(Azaz ha 65°c-ra állítod, akkor ha elérte azt lekapcsolja a fűtést és 63°C-nál kapcsolja vissza.) A hőmérsékletet a fenéklemeznél méri.

Szerintem ha teheted érdemes a nagyobbat venni, mert közel azonos befektetett munkával több készterméket tudsz előállítani és ha mégis kevesebbet szeretnél főzni, a nagyobbal azt is megtudod csinálni.

A tartósságáról nem tudok nyilatkozni, mert még csak fél éve van meg.

Előzmény: kecsegedzsesz (25213)
calishu Creative Commons License 2018.02.11 0 1 25214

Szia!

Az oxi szerintem nem romlik meg, ha jól lezárva tárolod. Nekem kb. 2 év alatt fogy el az egy kilós adag, és sosem volt gond vele. Nem is figyeltem eddig, hogy van lejárati ideje... :-)

Előzmény: kecsegedzsesz (25211)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.11 0 1 25213
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.11 0 0 25212
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.02.10 0 0 25211

Üdv!

 

A chemipro oxit meddig ajánlott még használni ( ha már megbontottam) szavidő lejárta után, ha megfelelő körülmények között tárolom (nem éri nedvesség, magas hő...stb)?

Ha megveszem a kilósat akkor szinte csak a negyedébe kerül mintha 10 db 100 gosat vennék, de viszont hobbi sörfőző lévén az 1kg fertőtlenítő sokkal tovább tart ki mint a lejárati ideje.

 

Köszi előre is!

will71 Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25210

Üdvözlöm a fórumozókat!

segítséget szeretnék kérni a sörfőzés bejelentéséhez. A vámhivatal azt mondta, hogy a j 29-es nyomtatványon kell bejelenteni, az ügyfélkapun keresztül. Egyéb lehetőség nincs?

Tótikám Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25209

Ezek szerint ebben is lehet különböző véleményt találni,de egy része hasonló.Fokozatossággal rosszat nem teszünk.

Előzmény: acerola (25205)
acerola Creative Commons License 2018.02.09 0 1 25208

Belenézem a videóba, amit linkeltél. Nem jutottam sokáig mivel az oxigénezett vizet egy hatalmas áltudományos hülyeségnek tartom. Nagyon nehéz manapság kiszűrni a sok információ közül, hogy mi az igaz és mi a hamis. Sajnos ezt sok cég és vállalkozás is kihasználja. Nagyon jellemző egyébként hogy a videó alatt nem lehet hozzászólni. A készítő nem akarta vállalni a kockázatot, hogy darabokra szedjék az előadását.

Előzmény: forgione1 (25190)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25207

Szerintem ki lehet hozni a korsó sört 70-100 ft-ból

 

Ennyiért tudatosan keresve boltban is kapsz készen, ami iható.

 

Ebben az árkategóriában sört nem kapsz, csak "esti italt". Legalábbis én ezeket a kétszázalékos löttyöket nem tartom sörnek. És főleg nem említhető egy napon az otthon főzött, igényes sörökkel.

Előzmény: forgione1 (25191)
Tótikám Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25206

Használt élesztő erjesztő képességétől is függ.Talán alacsony volt az induló fajsúly. Használj kalkulátort pl. brewers friend, sörtervező,stb.De jó lesz.

Előzmény: Dat.Sil (25200)
acerola Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25205

Én úgy tudom, hogy a hirtelen hőmérséklet változás csak az egyik irányban káros az élesztőnek. Azaz a gyors fölmelegedés nem viseli meg őket. Több kísérlet is arra utal, hogy a hűtőből elvett folyékony élesztőt minden további nélkül beöntheted a sörbe. Keress rá a "cold pitching" kifejezésre.

A lehűlésnél viszont be kell tartani a fokozatosság elvét. A melegen rehidratált élesztőt nem jó beleönteni a sörlébe ha nagy a hőmérséklet különbség. Ha mégis beleöntöd, akkor úgynevezett "petit mutant" élesztősejtek keletkeznek, amik nem képesek az eredeti funkciójukat ellátni, ehelyett ízhibákat főleg kénvegyületeket gyártanak. Én úgy képzelem el, hogy az éppen osztódásban vagyis bimbózásban lévő élesztő sejtek a nagy lehűlés hatására leválnak. És ezek nem teljes értékű sejtek.

Előzmény: Tótikám (25202)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25204

Desztillált vizet ma már gyakorlatilag nem csinálnak, mert nagyon energiaigényes. Ioncserével vagy fordított ozmózissal készül a tisztított víz.
(Aki lát a boltban desztillált vizet, az olvassa el az apró betűs részt is.)

Előzmény: acerola (25203)
acerola Creative Commons License 2018.02.09 0 2 25203

Valószínűleg te az a típusú ember vagy akit érvekkel nem lehet meggyőzni és nem ismeri el mások igazát. De hátha mégis tévedek, ezért leírom:

 

A sörfőzésnél az ásványi anyagok visszapótlása a desztillált vízbe nem ugyanazért van mint az ivóvíznél.

A sörnél:

- be tudod állítani a ph-t ami az enzimek működésére és a sör ízére is hatással van.

- A ph-t úgy kell beállítanod, hogy figyelembe veszed a felhasznált maláták típusát. Sötét malátákhoz keményebb vizet érdemes keverni, világos malátákhoz lágyabbat.

- Egyes ionok más más irányba tolják a sör ízét. A klorid ionok például a malátásságot emelik ki a szulfát ionok pedig a komló keserűségét.

- A kalcium ionok segítik az élesztő ülepedését, túl kicsi mennyiség esetén lassabban fog a sör letisztulni.

- A fém ionok a sörhab képződést segítik elő. Stabilizálják a sörhabot.

 

Gondoltál-e arra, hogy az ivóvíz nyomokban alig kimutatható szennyeződéseitől aggódsz. Utána pedig beleteszel a desztillált vizedbe több kilónyi malátát, ami ellenőrizetlen területről származik és a levegőből a termesztés és feldolgozás során az általad rettegett szennyező anyagok sokszorosát felveheti. Szerintem valahol abba kell hagyni az aggódást. Felmerül a kérdés, hogy az ételt amit eszel milyen vízzel csinálták. A húst a zöldséget, ami benne van milyen körülmények között állították elő? A 70 forintos ihatónak tartott söröd hogyan készült?

Persze mindenki úgy bonyolítja meg az életét ahogy akarja. De ha desztillált vízből akarsz sört csinálni, akkor legalább nézz utána milyen ion profillal fogsz rendes sört kapni.

Előzmény: forgione1 (25190)
Tótikám Creative Commons License 2018.02.09 0 0 25202

Élesztőkhöz egy kis adalék. Talán a sörfőzés infón olvastam. Rehidratálás 30-35 C forralt vissza hűtött víz, amire figyelni kell hogy az élesztő 5C eltérést szeret elviselni.Így hűtőből az élesztőt  csak melegedés szórom bele /zseb, melltartó stb/ 35C felett károsodnak. Az 5C szabályt sörlé be való oltáskor is figyelni kell. Hátha valakinek hasznos lehet.

Előzmény: SzaKáL28 (25185)
latam Creative Commons License 2018.02.09 0 1 25201

Én is számolgattam már, hogy mennyire jön ki egy üveg, arra jutottam, hogy nekem 100-300 forint között van átlagosan. Amiket figyelembe vettem: maláta, komló és élesztő ára, kupak és áramköltség, valamint az útiköltség/postaköltség. A 100 forintos sör egyszerűbb, kevesebb alapanyagból készül, a 300 forintos már fullextrás, nagy mennyiségű és drágább anyagokból. Persze ez nem jelenti azt, hogy minél drágább, annál jobb a sör, nem ezen múlik, 100 forintból is ki lehet hozni nagyon jókat.

Dat.Sil Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25200

Sziasztok!

 

Egy hete főztem le a söröm, minden flottul ment. Erjed a tartályban, 1036 volt a kezdeti sűrűség ami mostanra leesett 1012re.... Ez túl sok, vagy rosszul tudom? Ez egy átlag 4%os sör lenne, nem valami vadállat. Mit ronthattam el? Mit kezdjek a sörrel? Van rá esély, hogy normalizálódik az érték?

macokk Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25199

Illetve az ókorban és a középkorban...

Előzmény: macokk (25198)
macokk Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25198

A sumérok - úgy olvastam - a (gyenge) sört általános italként használták, mert a fermentáció minden - amúgy a vízben benne levő baktériumot, szennyező anyagot elpusztít. Az élesztő mindent felfal, amit lehet. Aztán leülepszik, és a végeredmény egy tiszta ital. A középkorban, ahol nem volt jó minőségű ivóvíz, aki biztosra ment vagy megtehette sört, vagy bort ivott.

Előzmény: forgione1 (25190)
macokk Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25197

Azt írod:

'Aztán ahogy néztem energiát és munkát nem számolva kell oda 250 forint is korsónként.'

Te nézed, mi viszont csináljuk. Nem nézzük, hanem tudjuk. Az energiát, (és CO2-t, tisztítószerek árát) egyébként beleszámoltam. És 70 jött ki. De 70-100-at írtam, mert más másképp csinálhatja.

Előzmény: forgione1 (25191)
beatkomornik Creative Commons License 2018.02.08 0 1 25196

Jaj, hagyjuk már szegény összeesküvés-elméletekben hívő kollégát, hadd gyakorolja vallását.

Igya csak a 70-100 forintos bolti söröket, főzzön, fürödjön desztillált vízzel (hisz a csapvíz csak a WC-t lehúzni jó!) és érje el a 90 éves életkort.

Ezúton is kívánok neki hosszan tartó, jó egészséget!

Előzmény: 80Cruz (25195)
80Cruz Creative Commons License 2018.02.08 0 1 25195

Ha úgy akarsz nekiállni sört főzni, hogy az első szempont az hogy a lehető legolcsóbb legyen, akkor hagyd is abba az egészet.

Az otthoni sörfőzés lényege szerintem az hogy saját magad csinálod, és némi gyakorlattal talán olyan is lesz amilyet szeretnél. 

Az se számít ha 150-180 üveg, de ez az én véleményem. A 70-100 forintos bolti sörre meg írhatnál pár példát, kíváncsi vagyok mi számít ihatónak.

Előzmény: forgione1 (25191)
-Toti- Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25194

Na meg azért gondold át, hogy a 90-100 forintos Gejzebűzer (ami "szennyvizből" és "génmódosított" komlóból készül) iható, de a csapvizet desztillálni kell.

Előzmény: forgione1 (25191)
-Toti- Creative Commons License 2018.02.08 0 1 25193

Amit nyáron főztem egyszerű világos sört (27 litert, vagyis 54 üveget), valahogy így nézett ki:

maláta: 1755 Ft
komló: 640 Ft
élesztő: 990 Ft

víz (főzéshez, hűtéshez, mosogatáshoz): kb 150 Ft
gáz: kb 1200 Ft
kupak: 54×6 Ft = 324 Ft

Összesen ez nagyjából 5000 forint, vagyis úgy 93 forint. Ha ennyiért nem éri meg, akkor ne kezdj bele.
Ha meg drágállod a festő- és karamellmalátákra a pénzt, mert 200 forintért megveszed a boltban a sört, akkor sose igyál Aventinust, de még egy doboz Guinnesst se.

Előzmény: forgione1 (25191)
-Toti- Creative Commons License 2018.02.08 0 1 25192

Minden hülyeséget nem kell elhinni. Vagy el lehet, nekem mindegy.

 

Csak ne terjeszd!

Előzmény: forgione1 (25190)
forgione1 Creative Commons License 2018.02.08 -3 0 25191

Szerintem ki lehet hozni a korsó sört 70-100 ft-ból

 

Ennyiért tudatosan keresve boltban is kapsz készen, ami iható. Még kisker áron is.

Nagyker áron ÁFA visszatérítéssel pedig már válogathatsz is.

 

De 360-600-900 forint/kiló árú malátákból aligha hozod ki a sör korsóját bruttó 70-100 forintból. 

Ez csak városi legenda amolyan marketing fogás.

 

Egyik sörfőzési kellékeket árusító bolt hirdette is, hogy korsónként csupán csak 50-70 forintból lehet sört főzni.

Aztán ahogy néztem energiát és munkát nem számolva kell oda 250 forint is korsónként.

 

Telefonon meg is kerestem a boltost, hogy ugyan mondja már el, hogy a hirdetésben szereplő árat milyen összetevők esetén érem el :-)

Csak hebegett habogott lejárt akciókról meg nettó maláta árakról, amiben nincs benne se komló se az élesztő se semmi :-)

Előzmény: macokk (25189)
forgione1 Creative Commons License 2018.02.08 -3 0 25190

Vízminőségben látom nagyon nagyon nem vagy otthon :-)

 

Tiszta víz csakis a desztillált víz, minden más csak szennyvíz. Lehet az bármilyen belga karszt forrásból származó is, ma már az is elvan szennyeződve.

 

Amit tisztítanak vizet, abból csak az ásványi anyagokat vonják ki, minden más egyéb (nehézfémek, hormonok, gyógyszer, növényvédőszer maradványok stb.)  maradnak benne. Ezzel lágyabb lesz a víz, de ugyanúgy szennyvíz.

 

A legviccesebb az, amikor a tisztított vízbe visszapótolják a szervetlen kötési ásványokat :-) Minek ? Ezek okozzák a vese, fog, epe stb köveket és ízületi, érrendszeri lerakódásokat.

A szervetlen ásványokat csak a növények képesek hasznosítani. Igen szépen fejlődnek tőle a szobanövények is :-)

 

Nekünk viszont szerves kötésű ásványi anyagok szükségesek, ezt képes hasznosítani szervezetünk.

 

Gondolatébresztőként a 7. perctől kezd el nézni amíg  a vízről van szó:

 

https://www.youtube.com/watch?v=XOdpikidsWo&t=10s

 

 

Ami a desztvíz előállítását illeti mint plusz költség lényegtelen, hiszen  sok-sok éve csak azt iszom és ebből is főzök, ahogyan a zsidóság is immár 5 ezer éve és verjük is a 90 éves várható átlagéletkort.

Evidens, hogy a sört sem csapvízből fogom főzni :-) Az csak a WC-t lehúzni jó.....

Előzmény: acerola (25187)
macokk Creative Commons License 2018.02.08 0 0 25189

Szerintem ki lehet hozni a korsó sört 70-100 ft-ból (plusz persze a belefektetett munka!). Lehet nagyobb tételben is venni. Pont a maláta elég olcsó lehet. Ireks stamag wiener 50kg 11e körül van. Korsó sörben levő maláta ára így pl. 24ft. Aranyáron?

Előzmény: forgione1 (25178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!