Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2017.09.28 0 1 24992

Hány fokon van? Ha hidegben, akkor vidd melegebbre. A belga élesztők nem szeretik a hirtelen hőmérséklet csökkenést. Ha már sztrájkolnak, akkor próbáld őket újra lebegésbe hozni. Ha pár napon keresztül minden nap megforgatod az üvegeket, akkor az talán működik. Egyébként ha nem nyúlsz hozzá, akkor pár hét vagy hónap alatt magától is megoldódik.

Előzmény: Törölt nick (24990)
barbon1 Creative Commons License 2017.09.27 0 0 24991

Türelem

Előzmény: Törölt nick (24990)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.27 0 0 24990

20 Liter sörről van szó.

Előzmény: Törölt nick (24989)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.27 0 0 24989

4g kristálycukor került a palackokba. (Minden eddigi sörömnél ennyit használtam és jó szénsavas szokott lenni a söröm  :) 

19 Balling fokról indult a sör és palackozás előtt 3 Balling fokot mértem. 

Belga trippel típusú a sör és 1 db MANGROVE JACK'S M31 Belgian Tripel élesztővél készült.  

3-4 nap alatt leerjedt és az erjesztőtartályban hagytam még 3 hétig.

Előzmény: c_babbage (24988)
c_babbage Creative Commons License 2017.09.27 0 0 24988

Nekem ilyen még nem fordult elő, de jó lenne tudni, hogy mennyi cukrot tettél bele, FG-t, OG-t, h milyen és mennyi élesztővel dolgozál, valamint a sör mennyiségét.

Előzmény: Törölt nick (24987)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.27 0 0 24987

Sziasztok!

Jártatok már úgy, hogy palackozás után nem indul be az élesztő újra? Tehát szinte semmi szénsav nincs a sörben?

A hömérséklet megfelelő, egy hét után bontottam ki egy palackot és így jártam...

Valakinek ötlete?

 

misbelief Creative Commons License 2017.09.22 0 0 24986

Ha 3 napon keresztül ugyanazt méred, akkor nyugodtan palackozhatod. Cukorból elég 3-3.5g/500ml.

Előzmény: Lala257 (24985)
Lala257 Creative Commons License 2017.09.22 0 0 24985

Hello...kezdő sörfőző vagyok és lenne egy kérdésem... 2 hete főztem egy IPA-t sörfőzőcsomagbol... 1.065 volt a kezdeti sürüsége és két hét után lement 1,020-ra. Már sajnos nem kotyog, szerintetek ez lejjebb fog még menni? vagy palackozhatom? 5g/500ml cukrot fogok használni mert szénsavasan szeretem... Ha most palackozom van esély hogy szétrobbannak az üvegek... Köszönöm a válaszokat. Elnézést az amator kérdésért...

beatkomornik Creative Commons License 2017.09.20 0 0 24984

Jól tudod, szokott lenni, minden hónapban. Figyelni kell a fórumot, mert általában elég szűk az időintervallum a kihirdetés és a rendelés leadásának határideje közt. Külön érdeklődni ennek ügyében szerintem felesleges

Előzmény: Kristof84 (24983)
Kristof84 Creative Commons License 2017.09.17 0 0 24983

Sziasztok!

Ha jól tudom, szokott itt lenni közös twoj-os rendelés. Ezzel kapcsolatban kinél, hol érdeklődhetek?

Köszi, előre is. 

dancimanc Creative Commons License 2017.09.16 0 0 24982

előbb nem küldte el..

Előzmény: dancimanc (24981)
dancimanc Creative Commons License 2017.09.16 0 0 24981

Köszi a segítséget, ezt még nem tudom, mikor fogom kifőzni mert most majd ennek állok neki:
(a simcoe helyett mosaic lesz, meg ahol nincs forralás perc az hidegkomló)

Előzmény: c_babbage (24980)
c_babbage Creative Commons License 2017.09.15 0 0 24980

De h a kérdésre válaszoljak, én 68C-on cefrézném, és tennék bele egy kis karamellmalátát is.

Előzmény: c_babbage (24979)
c_babbage Creative Commons License 2017.09.15 0 0 24979

Szinte csak erjeszthető cukor lesz benne, így nagyon száraz lesz és talán alkohol-melegsége is lesz. De próbáld ki, és írd meg!

Előzmény: dancimanc (24978)
dancimanc Creative Commons License 2017.09.14 0 0 24978

Akkor hanyagolom a füstöltet egyenlőre, még abban kérnék segítséget, hogy milyen hőmérsékleteken mennyit pihentessem. Erre gondoltam egyébként: 55° 10 perc 63° 30 perc 72° jód nórmálig

Előzmény: acerola (24977)
acerola Creative Commons License 2017.09.13 0 0 24977

Mindig nehéz hozzászólni egy recepthez, ha ízlésbeli kérdésről van szó. Néhány gondolatot hozzáfűznék. A tőzegen füstölt malátát nem ismerem. A füstös malátával ismerkedést talán a bükkfán füstölt malátákkal kezdeném. De ha te már ismered és szereted, akkor nem akarlak lebeszélni róla. A méz hozzáadásával leginkább szárazabb sört fogsz kapni. A mézből adódó ízek nagyon árnyaltak lesznek. Elképzelhető, hogy a füstös összetevő alatt el is fog bújni. Gondolkozhatsz azon, hogy egyszerre csak az egyiket próbálod ki. és ha már tudod melyik mit ad a sörhöz, akkor próbálod a megfelelő arányokat összehozni egy következő sörben. Persze ebből a receptből is egy sör lesz és lehet hogy tök jól fog sikerülni. Hajrá. Majd számolj be milyen lett.

Előzmény: dancimanc (24976)
dancimanc Creative Commons License 2017.09.11 0 0 24976

Sziasztok!

Első különleges sörömet terveztem, mézes. Jó így a recept vagy változtassak rajta?

Köszi a segítséget!

Üdv.

Tótikám Creative Commons License 2017.09.08 0 1 24975

Igen, lehet használni aromakomlónak. Úgy emlékszem 6-7 szeresével lehet kb. számolni. Próbaként lehet készíteni komló teát mind a két féléből, esetleg összehasonlítani a keserűségét ismert alfasav tartalmú komlóval.

Előzmény: insane666 (24974)
insane666 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24974

Sziasztok!

A Duna parton találtam ezt a vadkomlót. Le is fagyasztottam gyorsan két zacskóval. Szerintetek lehet valamit kezdeni vele, vagy felejtsem el?

 

 

 

latam Creative Commons License 2017.09.08 0 1 24973

Ha én főzném a sört, akkor így cefréznék:

69 fok 60 percig, majd jódpróba, ha pozitív, akkor folytatnám a negatív jódpróbáig
74 fok 5 perc (kicefrézés)

A fehérjepihenőt kihagynám, azt csak a zabpehely indokolná, de szerintem nincs akkora mennyisége, hogy ez fontos lenne.

Előzmény: tea5 (24972)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24972

Innen szedtem a cefrézési időt: http://gaultmillau.hu/mese-habbal/diy-sor-bevalt-receptek Oatmeal stout  recepnél csak a 120percet sokaltam, így lett 100
Maradjak az olasz féle 52C° 30perc, 64C° 45per, 68C° 45perc és 74C°- 10percnél? 

Előzmény: latam (24970)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24971

A sörtervező ezt dobta ki:

 

Fajsúly (OG)/térfogatsúly:                                            1.065

Fajsúly (OG)/BRIX:                                                       15.88

Végső fajsúly (FG)/térfogatsúly:                                    1.016

Végső fajsúly (FG)/BRIX:                                               4.08

Alkohol %:                                                                   6.4

IBU (Keserűség):                                                          28

SRM (Szín):                                                                  39

EBC:                                                                            77

Kész sör mennyisége:                                                   20 liter

Kihozatal %:                                                                70 %

 

Chocolate Malt - 3.28%

Pale Malt (2 Row) - 65.57

Munich Malt - 16.39

Carafa III - 4.92%

Caramel/Crystal Malt - 1.64%

Oats (Flaked) (Zabpehely) - 8.2%

 

Csökkentsem a hozzávalók arányát? Csak 1 csomag élesztőm van.

 

Előzmény: Tótikám (24969)
latam Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24970

A cefrézésről jutott eszembe 1-2 gondolat.
A német szakirodalom szerint a cukrosító pihenő (főleg a dextrin pihenő) meghosszabbítása növeli a sör habját és teltízűségét a malátából kivonódó glükoproteidek által, viszont a 60 percnél hosszabb pihenőt nem javasolják, mert akkor a glükoproteidek már nagy mértékben lebomlanak.A te 69 fokos pihenőd a dextrin pihenő alsó határát súrolja, én lehet, hogy csak jódnormál állapotig tartanám ott, vagy 60 percig. De te tudod, az is jogos lehet, ha ragaszkodsz egy jól bevált recepthez.
Azt nem értem, hogy a 74 fokos pihenő miért tart 20 percig. Elvileg ez a kicefrézés hőmérséklete, arra, hogy a cefre hőfokát felemeljük erre a szintre, elégnek látszik 5-10 perc pihenő is.

Előzmény: tea5 (24968)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24969

Ez igen fekete sör lesz,talán a csoki és a festő maláta aránya ? S33 élesztöt nem használtam. Sörfözés otthon, egyszerűen könyvet ajánlom.Nem irtad a kezdeti és a vég fajsúlyt, de gondolom magas. Az élesztőböl 1 zacskó nem biztos hogy elég.

Előzmény: tea5 (24968)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24968

Beteszem a receptet amit szeretnék főzni, köpködjétek meg, mert nem szeretném megint elrontani valahol.


Chocolate festõmaláta. 800 EBC 20dkg 
PALE ALE  Árpamaláta 4kg
Müncheni maláta    1kg 
CarafaŽ Special Festõmaláta EBC 1500  30dkg 
Cara-crystal Maláta 120 EBC 1kg  
Zabpehely 0,5kg

 

Komló pellet keserû 20gr  

Brewers Gold komlópellet 30 gr 

 

SAFBREW S-33 Sörélesztõ 11,5 gr 

 

52C° 30 perc

69C° 100 perc

74C° 20 perc

17l cefrézővíz, 15l máslóvíz, kb 20-22 litert szeretnék a végén

a komlózást még kitalálom

az s-33-as élesztőről mi a véleményetek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 1 24967

Palackozd le így és áruld. Aranybánya. :)


https://culinaris.hu/item/sarsons-s-malataecet-250ml

Előzmény: tea5 (24966)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24966

A második főzet megsavanyodott, 11B°-ról 4,5re ment le és savanyú:( Sebaj, három a magyar igazság.

barbon1 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 24965

Megoldható keress priviben.

Előzmény: tea5 (24963)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24964

20l-hez 50-100gr kakaóbab forralás végén (5perc).Ázsia Bt-nél kapható.

Előzmény: Törölt nick (24958)
tea5 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24963

kb 6kg

Előzmény: barbon1 (24961)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!