Keresés

Részletes keresés

c_babbage Creative Commons License 2017.09.15 0 0 24980

De h a kérdésre válaszoljak, én 68C-on cefrézném, és tennék bele egy kis karamellmalátát is.

Előzmény: c_babbage (24979)
c_babbage Creative Commons License 2017.09.15 0 0 24979

Szinte csak erjeszthető cukor lesz benne, így nagyon száraz lesz és talán alkohol-melegsége is lesz. De próbáld ki, és írd meg!

Előzmény: dancimanc (24978)
dancimanc Creative Commons License 2017.09.14 0 0 24978

Akkor hanyagolom a füstöltet egyenlőre, még abban kérnék segítséget, hogy milyen hőmérsékleteken mennyit pihentessem. Erre gondoltam egyébként: 55° 10 perc 63° 30 perc 72° jód nórmálig

Előzmény: acerola (24977)
acerola Creative Commons License 2017.09.13 0 0 24977

Mindig nehéz hozzászólni egy recepthez, ha ízlésbeli kérdésről van szó. Néhány gondolatot hozzáfűznék. A tőzegen füstölt malátát nem ismerem. A füstös malátával ismerkedést talán a bükkfán füstölt malátákkal kezdeném. De ha te már ismered és szereted, akkor nem akarlak lebeszélni róla. A méz hozzáadásával leginkább szárazabb sört fogsz kapni. A mézből adódó ízek nagyon árnyaltak lesznek. Elképzelhető, hogy a füstös összetevő alatt el is fog bújni. Gondolkozhatsz azon, hogy egyszerre csak az egyiket próbálod ki. és ha már tudod melyik mit ad a sörhöz, akkor próbálod a megfelelő arányokat összehozni egy következő sörben. Persze ebből a receptből is egy sör lesz és lehet hogy tök jól fog sikerülni. Hajrá. Majd számolj be milyen lett.

Előzmény: dancimanc (24976)
dancimanc Creative Commons License 2017.09.11 0 0 24976

Sziasztok!

Első különleges sörömet terveztem, mézes. Jó így a recept vagy változtassak rajta?

Köszi a segítséget!

Üdv.

Tótikám Creative Commons License 2017.09.08 0 1 24975

Igen, lehet használni aromakomlónak. Úgy emlékszem 6-7 szeresével lehet kb. számolni. Próbaként lehet készíteni komló teát mind a két féléből, esetleg összehasonlítani a keserűségét ismert alfasav tartalmú komlóval.

Előzmény: insane666 (24974)
insane666 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24974

Sziasztok!

A Duna parton találtam ezt a vadkomlót. Le is fagyasztottam gyorsan két zacskóval. Szerintetek lehet valamit kezdeni vele, vagy felejtsem el?

 

 

 

latam Creative Commons License 2017.09.08 0 1 24973

Ha én főzném a sört, akkor így cefréznék:

69 fok 60 percig, majd jódpróba, ha pozitív, akkor folytatnám a negatív jódpróbáig
74 fok 5 perc (kicefrézés)

A fehérjepihenőt kihagynám, azt csak a zabpehely indokolná, de szerintem nincs akkora mennyisége, hogy ez fontos lenne.

Előzmény: tea5 (24972)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24972

Innen szedtem a cefrézési időt: http://gaultmillau.hu/mese-habbal/diy-sor-bevalt-receptek Oatmeal stout  recepnél csak a 120percet sokaltam, így lett 100
Maradjak az olasz féle 52C° 30perc, 64C° 45per, 68C° 45perc és 74C°- 10percnél? 

Előzmény: latam (24970)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24971

A sörtervező ezt dobta ki:

 

Fajsúly (OG)/térfogatsúly:                                            1.065

Fajsúly (OG)/BRIX:                                                       15.88

Végső fajsúly (FG)/térfogatsúly:                                    1.016

Végső fajsúly (FG)/BRIX:                                               4.08

Alkohol %:                                                                   6.4

IBU (Keserűség):                                                          28

SRM (Szín):                                                                  39

EBC:                                                                            77

Kész sör mennyisége:                                                   20 liter

Kihozatal %:                                                                70 %

 

Chocolate Malt - 3.28%

Pale Malt (2 Row) - 65.57

Munich Malt - 16.39

Carafa III - 4.92%

Caramel/Crystal Malt - 1.64%

Oats (Flaked) (Zabpehely) - 8.2%

 

Csökkentsem a hozzávalók arányát? Csak 1 csomag élesztőm van.

 

Előzmény: Tótikám (24969)
latam Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24970

A cefrézésről jutott eszembe 1-2 gondolat.
A német szakirodalom szerint a cukrosító pihenő (főleg a dextrin pihenő) meghosszabbítása növeli a sör habját és teltízűségét a malátából kivonódó glükoproteidek által, viszont a 60 percnél hosszabb pihenőt nem javasolják, mert akkor a glükoproteidek már nagy mértékben lebomlanak.A te 69 fokos pihenőd a dextrin pihenő alsó határát súrolja, én lehet, hogy csak jódnormál állapotig tartanám ott, vagy 60 percig. De te tudod, az is jogos lehet, ha ragaszkodsz egy jól bevált recepthez.
Azt nem értem, hogy a 74 fokos pihenő miért tart 20 percig. Elvileg ez a kicefrézés hőmérséklete, arra, hogy a cefre hőfokát felemeljük erre a szintre, elégnek látszik 5-10 perc pihenő is.

Előzmény: tea5 (24968)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24969

Ez igen fekete sör lesz,talán a csoki és a festő maláta aránya ? S33 élesztöt nem használtam. Sörfözés otthon, egyszerűen könyvet ajánlom.Nem irtad a kezdeti és a vég fajsúlyt, de gondolom magas. Az élesztőböl 1 zacskó nem biztos hogy elég.

Előzmény: tea5 (24968)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24968

Beteszem a receptet amit szeretnék főzni, köpködjétek meg, mert nem szeretném megint elrontani valahol.


Chocolate festõmaláta. 800 EBC 20dkg 
PALE ALE  Árpamaláta 4kg
Müncheni maláta    1kg 
CarafaŽ Special Festõmaláta EBC 1500  30dkg 
Cara-crystal Maláta 120 EBC 1kg  
Zabpehely 0,5kg

 

Komló pellet keserû 20gr  

Brewers Gold komlópellet 30 gr 

 

SAFBREW S-33 Sörélesztõ 11,5 gr 

 

52C° 30 perc

69C° 100 perc

74C° 20 perc

17l cefrézővíz, 15l máslóvíz, kb 20-22 litert szeretnék a végén

a komlózást még kitalálom

az s-33-as élesztőről mi a véleményetek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 1 24967

Palackozd le így és áruld. Aranybánya. :)


https://culinaris.hu/item/sarsons-s-malataecet-250ml

Előzmény: tea5 (24966)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24966

A második főzet megsavanyodott, 11B°-ról 4,5re ment le és savanyú:( Sebaj, három a magyar igazság.

barbon1 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 24965

Megoldható keress priviben.

Előzmény: tea5 (24963)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24964

20l-hez 50-100gr kakaóbab forralás végén (5perc).Ázsia Bt-nél kapható.

Előzmény: Törölt nick (24958)
tea5 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24963

kb 6kg

Előzmény: barbon1 (24961)
bwing Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24962

Sziasztok!

Újra Twoj rendelés megy. Aki tudja miről van szó, az kedd estig küldjön táblát, aki nem, és jelentkezne, itt tegye: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

-Alpár

barbon1 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24961

Milyen mennyiségről lenne szó?

Előzmény: tea5 (24959)
-Toti- Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24960

Én itt keresgetnék, van elég sok - számomra -  érdekes hozzávaló (other ingredients): https://www.brewersfriend.com/search/

 

Igaz, a sok recept között kevés olyan van, amiben kakaópor is szerepel, szerintem nem jellemző dolog ilyet hozzárakni, de ki lehet próbálni.

Előzmény: Törölt nick (24958)
tea5 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24959

Megindult, hétvégén mérek egy sűrűséget. Más, tudna valaki segíteni Debrecen környékén maláta roppantásban?

Előzmény: -Toti- (24955)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.29 0 0 24958

Sziasztok!

Csoki ízű stoutnál mivel érhető el a csokis íz malátán kívül és hogyan?

Csokit vagy kakaóport kell beletenni?

Mennyit?

A tanácsokat előre is köszönöm!

Home_made Creative Commons License 2017.08.29 0 0 24957

Én is így jártam, 30 l-es vödörben volt 12 l. Kicsit megráztam, csapon keresztül belefújtam, másnapra gyönyörűen megindult.

 

Előzmény: -Toti- (24955)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24956

Az erjesztővödörből ki fogja szorítani a levegőt a széndioxid. Másodlagosnál veszélyesebb a nagyobb légtér. Emiatt ne aggódj. Nem úgy mint a lepalackozott söröd esetében... Az időzített bomba. Korábban már leírtam ide a tapasztalaimat ezügyben:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143894471&t=9158096

Előzmény: tea5 (24954)
-Toti- Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24955

Ha 30 literes vödörben 14 liter sörlé van, akkor a maradék 16 literben elég sokáig elfér a képződő szén-dioxid. Nem aggódnék a helyedben, szép lassan púposodik majd a fedő, meg elmozdul a kotyogóban a vízszint.

Előzmény: tea5 (24954)
tea5 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24954

Köszi! Jó kis blog:) Én lepalackoztam, nem ment lejjebb.  Vajon fel fog robbanni? Még egy kérdés, csináltam új főzetet,  vettem új vödröt, viszont ismét nem kotyog. A légtér több mint a fele a vödörnek a lé fölött. Lehet ez a baj, később beindulhat?

Előzmény: acerola (24953)
acerola Creative Commons License 2017.08.21 0 1 24953

A sorforum.blog.hu-n írtam róle egy hoszabb cikket. A google.kidobja, ha rákeresel.

Előzmény: tea5 (24952)
tea5 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24952

Valaki tud valamit mondani valamit erről a megakad erjedésről? Köszi!

Előzmény: tea5 (24948)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24951

Lényegében igen, annyi helyreigazítást kell hozzátegyek, hogy a cukorral együtt kell 300ml folyadék, azaz ne a 300ml vízbe tedd bele a 150g cukrot, hanem a cukorhoz önts hozzá annyi vizet, hogy 300ml legyen az összesen az űrtartalma. Acerola blogján tudsz még utánaolvasni.

http://sorforum.blog.hu/2014/10/14/hazisor_keszites_hogy_kerul_a_bubi_a_palackba

Ki lehetne számolni, de igazából nem tudod h pontosan hány ml-t töltesz a palackba, így értelmét veszti egész. Ráadásul több képlet is van az alkohol kiszámításához, szóval ott alapból van egy bizoyntalansági tényező. +0,5% alkohollal számolt az egyik sörös ismerősőm, én is ehhez tartom magam, de hajrá! Ásd bele magad a témába és írd meg az eredményt!

Előzmény: tea5 (24947)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!