Keresés

Részletes keresés

insane666 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24974

Sziasztok!

A Duna parton találtam ezt a vadkomlót. Le is fagyasztottam gyorsan két zacskóval. Szerintetek lehet valamit kezdeni vele, vagy felejtsem el?

 

 

 

latam Creative Commons License 2017.09.08 0 1 24973

Ha én főzném a sört, akkor így cefréznék:

69 fok 60 percig, majd jódpróba, ha pozitív, akkor folytatnám a negatív jódpróbáig
74 fok 5 perc (kicefrézés)

A fehérjepihenőt kihagynám, azt csak a zabpehely indokolná, de szerintem nincs akkora mennyisége, hogy ez fontos lenne.

Előzmény: tea5 (24972)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24972

Innen szedtem a cefrézési időt: http://gaultmillau.hu/mese-habbal/diy-sor-bevalt-receptek Oatmeal stout  recepnél csak a 120percet sokaltam, így lett 100
Maradjak az olasz féle 52C° 30perc, 64C° 45per, 68C° 45perc és 74C°- 10percnél? 

Előzmény: latam (24970)
tea5 Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24971

A sörtervező ezt dobta ki:

 

Fajsúly (OG)/térfogatsúly:                                            1.065

Fajsúly (OG)/BRIX:                                                       15.88

Végső fajsúly (FG)/térfogatsúly:                                    1.016

Végső fajsúly (FG)/BRIX:                                               4.08

Alkohol %:                                                                   6.4

IBU (Keserűség):                                                          28

SRM (Szín):                                                                  39

EBC:                                                                            77

Kész sör mennyisége:                                                   20 liter

Kihozatal %:                                                                70 %

 

Chocolate Malt - 3.28%

Pale Malt (2 Row) - 65.57

Munich Malt - 16.39

Carafa III - 4.92%

Caramel/Crystal Malt - 1.64%

Oats (Flaked) (Zabpehely) - 8.2%

 

Csökkentsem a hozzávalók arányát? Csak 1 csomag élesztőm van.

 

Előzmény: Tótikám (24969)
latam Creative Commons License 2017.09.08 0 0 24970

A cefrézésről jutott eszembe 1-2 gondolat.
A német szakirodalom szerint a cukrosító pihenő (főleg a dextrin pihenő) meghosszabbítása növeli a sör habját és teltízűségét a malátából kivonódó glükoproteidek által, viszont a 60 percnél hosszabb pihenőt nem javasolják, mert akkor a glükoproteidek már nagy mértékben lebomlanak.A te 69 fokos pihenőd a dextrin pihenő alsó határát súrolja, én lehet, hogy csak jódnormál állapotig tartanám ott, vagy 60 percig. De te tudod, az is jogos lehet, ha ragaszkodsz egy jól bevált recepthez.
Azt nem értem, hogy a 74 fokos pihenő miért tart 20 percig. Elvileg ez a kicefrézés hőmérséklete, arra, hogy a cefre hőfokát felemeljük erre a szintre, elégnek látszik 5-10 perc pihenő is.

Előzmény: tea5 (24968)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24969

Ez igen fekete sör lesz,talán a csoki és a festő maláta aránya ? S33 élesztöt nem használtam. Sörfözés otthon, egyszerűen könyvet ajánlom.Nem irtad a kezdeti és a vég fajsúlyt, de gondolom magas. Az élesztőböl 1 zacskó nem biztos hogy elég.

Előzmény: tea5 (24968)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24968

Beteszem a receptet amit szeretnék főzni, köpködjétek meg, mert nem szeretném megint elrontani valahol.


Chocolate festõmaláta. 800 EBC 20dkg 
PALE ALE  Árpamaláta 4kg
Müncheni maláta    1kg 
CarafaŽ Special Festõmaláta EBC 1500  30dkg 
Cara-crystal Maláta 120 EBC 1kg  
Zabpehely 0,5kg

 

Komló pellet keserû 20gr  

Brewers Gold komlópellet 30 gr 

 

SAFBREW S-33 Sörélesztõ 11,5 gr 

 

52C° 30 perc

69C° 100 perc

74C° 20 perc

17l cefrézővíz, 15l máslóvíz, kb 20-22 litert szeretnék a végén

a komlózást még kitalálom

az s-33-as élesztőről mi a véleményetek?

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.09.07 0 1 24967

Palackozd le így és áruld. Aranybánya. :)


https://culinaris.hu/item/sarsons-s-malataecet-250ml

Előzmény: tea5 (24966)
tea5 Creative Commons License 2017.09.07 0 0 24966

A második főzet megsavanyodott, 11B°-ról 4,5re ment le és savanyú:( Sebaj, három a magyar igazság.

barbon1 Creative Commons License 2017.09.05 0 1 24965

Megoldható keress priviben.

Előzmény: tea5 (24963)
Tótikám Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24964

20l-hez 50-100gr kakaóbab forralás végén (5perc).Ázsia Bt-nél kapható.

Előzmény: Törölt nick (24958)
tea5 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24963

kb 6kg

Előzmény: barbon1 (24961)
bwing Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24962

Sziasztok!

Újra Twoj rendelés megy. Aki tudja miről van szó, az kedd estig küldjön táblát, aki nem, és jelentkezne, itt tegye: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScbR21ebkcw-61Mqm_h4ES5v-2ir2AaA4t4cD5iblad7b52NQ/viewform

-Alpár

barbon1 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24961

Milyen mennyiségről lenne szó?

Előzmény: tea5 (24959)
-Toti- Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24960

Én itt keresgetnék, van elég sok - számomra -  érdekes hozzávaló (other ingredients): https://www.brewersfriend.com/search/

 

Igaz, a sok recept között kevés olyan van, amiben kakaópor is szerepel, szerintem nem jellemző dolog ilyet hozzárakni, de ki lehet próbálni.

Előzmény: Törölt nick (24958)
tea5 Creative Commons License 2017.09.04 0 0 24959

Megindult, hétvégén mérek egy sűrűséget. Más, tudna valaki segíteni Debrecen környékén maláta roppantásban?

Előzmény: -Toti- (24955)
Törölt nick Creative Commons License 2017.08.29 0 0 24958

Sziasztok!

Csoki ízű stoutnál mivel érhető el a csokis íz malátán kívül és hogyan?

Csokit vagy kakaóport kell beletenni?

Mennyit?

A tanácsokat előre is köszönöm!

Home_made Creative Commons License 2017.08.29 0 0 24957

Én is így jártam, 30 l-es vödörben volt 12 l. Kicsit megráztam, csapon keresztül belefújtam, másnapra gyönyörűen megindult.

 

Előzmény: -Toti- (24955)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24956

Az erjesztővödörből ki fogja szorítani a levegőt a széndioxid. Másodlagosnál veszélyesebb a nagyobb légtér. Emiatt ne aggódj. Nem úgy mint a lepalackozott söröd esetében... Az időzített bomba. Korábban már leírtam ide a tapasztalaimat ezügyben:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143894471&t=9158096

Előzmény: tea5 (24954)
-Toti- Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24955

Ha 30 literes vödörben 14 liter sörlé van, akkor a maradék 16 literben elég sokáig elfér a képződő szén-dioxid. Nem aggódnék a helyedben, szép lassan púposodik majd a fedő, meg elmozdul a kotyogóban a vízszint.

Előzmény: tea5 (24954)
tea5 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24954

Köszi! Jó kis blog:) Én lepalackoztam, nem ment lejjebb.  Vajon fel fog robbanni? Még egy kérdés, csináltam új főzetet,  vettem új vödröt, viszont ismét nem kotyog. A légtér több mint a fele a vödörnek a lé fölött. Lehet ez a baj, később beindulhat?

Előzmény: acerola (24953)
acerola Creative Commons License 2017.08.21 0 1 24953

A sorforum.blog.hu-n írtam róle egy hoszabb cikket. A google.kidobja, ha rákeresel.

Előzmény: tea5 (24952)
tea5 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24952

Valaki tud valamit mondani valamit erről a megakad erjedésről? Köszi!

Előzmény: tea5 (24948)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24951

Lényegében igen, annyi helyreigazítást kell hozzátegyek, hogy a cukorral együtt kell 300ml folyadék, azaz ne a 300ml vízbe tedd bele a 150g cukrot, hanem a cukorhoz önts hozzá annyi vizet, hogy 300ml legyen az összesen az űrtartalma. Acerola blogján tudsz még utánaolvasni.

http://sorforum.blog.hu/2014/10/14/hazisor_keszites_hogy_kerul_a_bubi_a_palackba

Ki lehetne számolni, de igazából nem tudod h pontosan hány ml-t töltesz a palackba, így értelmét veszti egész. Ráadásul több képlet is van az alkohol kiszámításához, szóval ott alapból van egy bizoyntalansági tényező. +0,5% alkohollal számolt az egyik sörös ismerősőm, én is ehhez tartom magam, de hajrá! Ásd bele magad a témába és írd meg az eredményt!

Előzmény: tea5 (24947)
CsA Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24950

Üdvözlöm a topictársakat!

A múlt héten interneten rendeltem egy házi sörfőző start készletet, és megpróbálkoznék a házi sörkészítéssel.

A kérdésem az lenne, hogy Debrecenben, vagy közelében van-e olyan bolt, ahol alapanyagok, sörsűrítmények, sörfőző csomagok beszerezhetők?

Próbáltam keresni a hozzászólások között, de sajnos ilyen információt nem találtam.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv:

CsA

macokk Creative Commons License 2017.08.19 0 0 24949

Március elején főzve, mostanra szépen letisztult, összeért.

(A pohár nem túl autentikus). Egs.

Előzmény: macokk (24943)
tea5 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24948

Nem jött össze a palackozás. Elmostam, elfertőtlenítettem az üvegeket, majd megmértem és még 5 ballingfokos, mekkora amatőr vagyok. Felnyitottam és így néz ki, csak várjak vagy van valami teendő vele?

Előzmény: c_babbage (24946)
tea5 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24947

Köszönöm a választ! Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt, majd legközelebb több vízzel máslok. Ha 9g/l cukrot szeretnék, akkor úgy jó, hogy kimérek 150g cukrot felöntöm felforralt vízzel 300ml-ig, ekkor 1ml oldatban van 0,5g cukor, a 0,5l-es sörhöz kell 4,5g cukor az-az 9ml folyadék. Ez ok? Még egy kérdés az utólag hozzáadott cukor mennyivel változtatja az abv-t? Alapból 7,5 %-os a sör egy üvegbe töltök 491ml-t mert még adok hozzá 9-et, 491ml-ben van 36,83ml alkohol ezt hígítom 500ml-re ekkor lesz 7,37%-os, + amennyi a 4,5g cukorból lesz, szóval kb mennyi lesz? :)

Előzmény: c_babbage (24946)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24946

Én is cukoroldatot szoktam hozzáadni, de 0,5 literhez 6ml-t. Nemrég palackoztam meggyes sört, ott kb. 20ml-t adtam hozzá, de ott eleve meggylébe kevertem a cukrot. (ne felejtsd el felforralni a cukros oldatot!) Fura, h így akarod hígítani. Azért nem bevett eljárás, mert akkor inkább több máslóvizet használhattál volna, és jobb lenne a kihozatalod. Hígabb cefrét pedig könnyebb leerjeszteni, több vízben jobban oldódik a komló a forralásnál, stb. De hajrá, próbáld ki, és írd meg a tapasztalaidat!

 

Egyből erjesztőből szoktam palackozni, szifonnal. Nem fog felkavarodni. Első és utolsó kettő palackban több lesz az élesztő, ezért megjelölöm a kupakjukat, de nem azért mert érezni lehetne rajta vmit. Azokat nem adom oda ajándékba. (utazás közben jobban felkavarodik, nem helyesen töltik ki, stb)

Előzmény: tea5 (24944)
mátékája Creative Commons License 2017.08.17 0 0 24945

Köszi a válszat :)

Előzmény: acerola (24934)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!