A cefrézésről jutott eszembe 1-2 gondolat. A német szakirodalom szerint a cukrosító pihenő (főleg a dextrin pihenő) meghosszabbítása növeli a sör habját és teltízűségét a malátából kivonódó glükoproteidek által, viszont a 60 percnél hosszabb pihenőt nem javasolják, mert akkor a glükoproteidek már nagy mértékben lebomlanak.A te 69 fokos pihenőd a dextrin pihenő alsó határát súrolja, én lehet, hogy csak jódnormál állapotig tartanám ott, vagy 60 percig. De te tudod, az is jogos lehet, ha ragaszkodsz egy jól bevált recepthez. Azt nem értem, hogy a 74 fokos pihenő miért tart 20 percig. Elvileg ez a kicefrézés hőmérséklete, arra, hogy a cefre hőfokát felemeljük erre a szintre, elégnek látszik 5-10 perc pihenő is.
Ez igen fekete sör lesz,talán a csoki és a festő maláta aránya ? S33 élesztöt nem használtam. Sörfözés otthon, egyszerűen könyvet ajánlom.Nem irtad a kezdeti és a vég fajsúlyt, de gondolom magas. Az élesztőböl 1 zacskó nem biztos hogy elég.
Az erjesztővödörből ki fogja szorítani a levegőt a széndioxid. Másodlagosnál veszélyesebb a nagyobb légtér. Emiatt ne aggódj. Nem úgy mint a lepalackozott söröd esetében... Az időzített bomba. Korábban már leírtam ide a tapasztalaimat ezügyben:
Ha 30 literes vödörben 14 liter sörlé van, akkor a maradék 16 literben elég sokáig elfér a képződő szén-dioxid. Nem aggódnék a helyedben, szép lassan púposodik majd a fedő, meg elmozdul a kotyogóban a vízszint.
Köszi! Jó kis blog:) Én lepalackoztam, nem ment lejjebb. Vajon fel fog robbanni? Még egy kérdés, csináltam új főzetet, vettem új vödröt, viszont ismét nem kotyog. A légtér több mint a fele a vödörnek a lé fölött. Lehet ez a baj, később beindulhat?
Lényegében igen, annyi helyreigazítást kell hozzátegyek, hogy a cukorral együtt kell 300ml folyadék, azaz ne a 300ml vízbe tedd bele a 150g cukrot, hanem a cukorhoz önts hozzá annyi vizet, hogy 300ml legyen az összesen az űrtartalma. Acerola blogján tudsz még utánaolvasni.
Ki lehetne számolni, de igazából nem tudod h pontosan hány ml-t töltesz a palackba, így értelmét veszti egész. Ráadásul több képlet is van az alkohol kiszámításához, szóval ott alapból van egy bizoyntalansági tényező. +0,5% alkohollal számolt az egyik sörös ismerősőm, én is ehhez tartom magam, de hajrá! Ásd bele magad a témába és írd meg az eredményt!
Nem jött össze a palackozás. Elmostam, elfertőtlenítettem az üvegeket, majd megmértem és még 5 ballingfokos, mekkora amatőr vagyok. Felnyitottam és így néz ki, csak várjak vagy van valami teendő vele?
Köszönöm a választ! Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt, majd legközelebb több vízzel máslok. Ha 9g/l cukrot szeretnék, akkor úgy jó, hogy kimérek 150g cukrot felöntöm felforralt vízzel 300ml-ig, ekkor 1ml oldatban van 0,5g cukor, a 0,5l-es sörhöz kell 4,5g cukor az-az 9ml folyadék. Ez ok? Még egy kérdés az utólag hozzáadott cukor mennyivel változtatja az abv-t? Alapból 7,5 %-os a sör egy üvegbe töltök 491ml-t mert még adok hozzá 9-et, 491ml-ben van 36,83ml alkohol ezt hígítom 500ml-re ekkor lesz 7,37%-os, + amennyi a 4,5g cukorból lesz, szóval kb mennyi lesz? :)
Én is cukoroldatot szoktam hozzáadni, de 0,5 literhez 6ml-t. Nemrég palackoztam meggyes sört, ott kb. 20ml-t adtam hozzá, de ott eleve meggylébe kevertem a cukrot. (ne felejtsd el felforralni a cukros oldatot!) Fura, h így akarod hígítani. Azért nem bevett eljárás, mert akkor inkább több máslóvizet használhattál volna, és jobb lenne a kihozatalod. Hígabb cefrét pedig könnyebb leerjeszteni, több vízben jobban oldódik a komló a forralásnál, stb. De hajrá, próbáld ki, és írd meg a tapasztalaidat!
Egyből erjesztőből szoktam palackozni, szifonnal. Nem fog felkavarodni. Első és utolsó kettő palackban több lesz az élesztő, ezért megjelölöm a kupakjukat, de nem azért mert érezni lehetne rajta vmit. Azokat nem adom oda ajándékba. (utazás közben jobban felkavarodik, nem helyesen töltik ki, stb)