Nem jött össze a palackozás. Elmostam, elfertőtlenítettem az üvegeket, majd megmértem és még 5 ballingfokos, mekkora amatőr vagyok. Felnyitottam és így néz ki, csak várjak vagy van valami teendő vele?
Köszönöm a választ! Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt, majd legközelebb több vízzel máslok. Ha 9g/l cukrot szeretnék, akkor úgy jó, hogy kimérek 150g cukrot felöntöm felforralt vízzel 300ml-ig, ekkor 1ml oldatban van 0,5g cukor, a 0,5l-es sörhöz kell 4,5g cukor az-az 9ml folyadék. Ez ok? Még egy kérdés az utólag hozzáadott cukor mennyivel változtatja az abv-t? Alapból 7,5 %-os a sör egy üvegbe töltök 491ml-t mert még adok hozzá 9-et, 491ml-ben van 36,83ml alkohol ezt hígítom 500ml-re ekkor lesz 7,37%-os, + amennyi a 4,5g cukorból lesz, szóval kb mennyi lesz? :)
Én is cukoroldatot szoktam hozzáadni, de 0,5 literhez 6ml-t. Nemrég palackoztam meggyes sört, ott kb. 20ml-t adtam hozzá, de ott eleve meggylébe kevertem a cukrot. (ne felejtsd el felforralni a cukros oldatot!) Fura, h így akarod hígítani. Azért nem bevett eljárás, mert akkor inkább több máslóvizet használhattál volna, és jobb lenne a kihozatalod. Hígabb cefrét pedig könnyebb leerjeszteni, több vízben jobban oldódik a komló a forralásnál, stb. De hajrá, próbáld ki, és írd meg a tapasztalaidat!
Egyből erjesztőből szoktam palackozni, szifonnal. Nem fog felkavarodni. Első és utolsó kettő palackban több lesz az élesztő, ezért megjelölöm a kupakjukat, de nem azért mert érezni lehetne rajta vmit. Azokat nem adom oda ajándékba. (utazás közben jobban felkavarodik, nem helyesen töltik ki, stb)
Lassan eljön az első palackozásom ideje. Arra gondoltam, cukoroldatot használok 0,5l-hez 60ml-t adok, hogy kicsit gyengébb és több söröm legyen. Ez mennyire bevett eljárás? Illetve érdemes átfejteni a fickósört és úgy palackozni, vagy ha marad az erjesztőben és a csapon adagolom, az nagyon felkavarja az élesztőt? köszi!
Ja a máslóvíz ph-ját semmi értelme nézni mert semmi köze nincs a másláskori ph-hoz, nem is foglalkozik vele senki. (nekem pl. amikor besavazom a máslóvizem simán lehet leesik 7-ről 4 köré* de a malátával összekeveredve beáll 5.2-5.3 köré)
(*még nem mértem de a hazai karsztvízbe annyi sav kell, hogy simán savanykás a máslóvizem)
Én anno beírtam a vizem meg a recept malátáit a Brewers Friend Advanced Mash calculatorba, világos sörhöz 5.2-5.3 körüli ph-t állítottam be, kibökte milyen savból mennyi kell (citrom sav annyira nem ajánlott mert elvileg annak a legkönnyebben megérezhető az íze) belenyomtam a vízbe még a máslás előtt, a mash 15 percében vettem mintát, hagytam lehűlni szoba hőmérsékletre a mintát (mások tapasztalatai alapján hittem a kalkulátornak) frissen kalibrált mérővel megmértem és kiadta azt amit a kalkulátor (+-0.05) és megnyugodtam.
Cefre Ph-beállítással kapcsolatban lenne kérdésem. Egy szimpla smash blonde ale-t szeretnék készíteni, egylépcsős cefrézéssel, 67 fokon. Milyen hőmérsékleten állítsam be és milyen értékre? Pár hasonló receptben a cefrézési hőmérsékletet írják, a pihentetés megkezdésekor, viszont az én mérőm a leírása szerint csak 60 fokig jó.
Egy belga tipusú sört szeretnék készíteni,hozzáteszem elöszőr csinálnék tehát biztos hogy sokkal tapasztaltabbak vagytok nálam :)
Amit kereskedelemben ittam az a Piraat és a Duveel is nagyon izlik..persze gondolom,hogy olyanokat nem tudnék,de valami hasonló erősségü ,kinézetű sörnek nagyon örülnék.. :)
nagyjából tudom milyen maláta vagy komló kellene ,de pl élesztő fogalmam sincs illetve kandis cukrot karamellt mikor hogy kelll hozzátenni... vagy bárki tud esetleg és meg is osztja erős belga receptjét nagyon megköszönném :) egyszerűen belga receptet hogy mi kell hozzá pontosan vagy hogy csinálják nem találok sehol :( köszönöm mindenkinek!
A régebbi sörfőzdék rézüstökben főztek. Valamint az átlagos hűtőspirál is rézből készül és érintkezik a sörrel. Szóval szerintem lehet benne főzni, bár kis méretben nagyobb lehet az oldódott réz aránya.
A plusz réz viszont befolyásolhat pár dolgot. A habtartósságot növeli, mint minden fém ion. A kén vegyületeket megkötheti. Tehát mondjuk az élesztő által termelt kéndioxid csökkenhet vagy el is tűnik.
Olvastam viszont olyanról is, hogy a komlóban lévő kéntartalmú aromaanyagok a thiolok (amik egyébként az aromaanyagok kis részét adják csak) szintén reagálhatnak a rézzel. Ez lehet talán csak egy kicsit hátrányos. Most hirtelen más nem jut eszembe.
Nem találok arra vonatkozóan infót hogy rézedényben lehet-e sört főzni. Egy pálinkafőző beszerzését tervezem, és tudnom kellene, hogy sörfőző szemmel is fontolgassam-e a típust.
Ha habzik, akkor valószínűleg dolgozik az élesztő. Ha tényleg rendesen zár a vödör teteje, és a kotyogónál sem ereszt (ezt esetleg szigetelőszalaggal meg lehet vastagítani, ahol szivároghat a CO2), akkor pár óra múlva már púposodnia kell a vödör tetejének.
Nem kotyog. Este megnézem, hogy erjed-e. A vödröt rendesen lezárt többször körbenyomkodtam, viszont a kotyogónak kicsit nagy lett furat, lehet nem tömít rendesen a gumigyűrű? Akkor beragasztom egy darab műanyaggal és pillanatragasztóval, majd fúrok egy új lyukat neki.
Miből gondolod, hogy nem erjed? Nem "kotyog" a kotyogó?
Szerintem erjed csak nem látod, vagy ereszt az edény és elszökik a túlnyomás.
Nyomkodd körbe az edény fedelének szélét, hátha csak rosszul raktad rá, ha ez se segít, akkor vedd ki a kotyogót és nézz bele az edénybe, ha habos a sörlé teteje vagy az edény falán látsz 1-2-3 cm koszcsíkot( barna habcsík) akkor dugd vissza a kotyogót és minden rendben.
Megfőztem az első söröm, olasz oldaláról rendelt IPA sörfőző csomagból. Egy nap elteltével nem indult meg az erjedés. Mi lehet a gond? 23C°-on lett beélesztőzve, lezártam összeráztam és letettem a pincébe, ahol konstans 21C° van. Lehetséges , hogy a chemipro oxival lefertőtlenített erjesztővödör nem száradt meg teljesen és kinyírta az élesztőt? Tudtommal nem kell elöblíteni, csak megvárni, hogy megszáradjon, viszont minimálisan nedves volt felhasználáskor. Vagy más lehet a baj? Várjak még és befog indulni?
Az automatikus vezérlőhöz egyszerűen csatlakoztatható a befőző gép (lásd a fotón) saját csatlakoztató dugvillájával. Bármilyen sörrecept egyszerűen beprogramozható a mellékelt leírás szerint.
A szet tartalmazza a főzési szakaszokat irányító elektronikát (összesen 6 főzési és 6 pihentetési szakasz irányítható),5-6 szakasz alatt/után 1-1 db 230V 10A relével szűrés, hűtés, vagy edény ürítést ill feltöltés(vagy hidegkomlózás) vezérlése is tetszés szerint beprogramozható. Bármely programhely/lépés aktiválható ill. inaktiválható(kihagyható)
Az éppen aktuálisan végzett főzési/pihentetési feladatot kiírja a képernyőre a beállított és elért hőfokkal és az aktuális faladatból hátralevő idővel együtt.Kijelzi a közben eltelt összes időt is.
Párhuzamosan a már elvégzett feladatokat (max. 2x 6 ) plusz a keverés, a melegítés, pihentetés, relék működése stb. 17 LED jelző lámpa kigyulladása jelzi. Kétkörös fűtőzónával rendelkező berendezéseket is képes vezérelni. (pl. főzésnél pl. 2000 + 800W, és pihentetésnél csak a 800 W-t kapcsolja.Összesen 5 kW-ig. Tehát akár 50-60 literes edényekhez is alkalmazható.
A megvételre felkínált vezérlő szet nem tartalmazza a képen látható,és a kiskereskedelmi forgalomban beszerezhető (20-50 ezer Ft) 27 literes elektromos befőzőedényt. De bármilyen más elektromos főzőlapra, indukciós lapra helyezett zománcozott, vagy rozsdamentes főzőedénnyel is tökéletesen használható.
A szet garanciális és a képen látható keverő motort(10 l/perc keringető szivattyút) a vezérlést szolgáló hőérzékelő merülő szenzort, egy 12 V 2A hálózati tápegységet és a sörrecept-programozó digitális kijelzővel ellátott vezérlőegységet tartalmazza.Kívánságra méretre gyártott saválló vagy vörösréz csőszerelvény is megoldható, de élelmiszeripari szilikoncsővel házilag kiválóan helyettesíthető.