Keresés

Részletes keresés

Totka21 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24511

Hány fokon cefrézel?

Hőmérő kalibrált?

Milyen élesztő?

Hány fokon erjesztesz?

 

Futott utána a palackokban a sör?

Előzmény: sziras (24510)
sziras Creative Commons License 2017.02.14 0 0 24510

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni.

Már több esetben főztem otthon sört, de nagyon sok esetben előfordult, hogy nem erjedt le a cefre "rendesen". Általában az FG:1,02 alá sosem megy, mitől lehet? Mi lehet a megoldás?

Köszönöm

firekiller Creative Commons License 2017.02.13 0 1 24509

Szabad.

Én a helyedben hagynám 6,2%-osnak. Kicsit erősebb és ízesebb-tartalmasabb lesz mint tervezted, kicsit tovább kell érlelned, de szerintem megéri.

Előzmény: kellisz80 (24508)
kellisz80 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 24508

Sziasztok!

 

Egy webes recepttervezővel szoktam recepteket kreálni, ahol az eddigi főzéseknél az jött ki, hogy olyan 73% a "hatékonyságom" (efficiency).

Ez alapján szépen be is lőttem a mennyiségeket, 5% körüli ABV-t terveztem. Viszont a tegnapi főzés során olyan ügyes voltam, hogy 80% körüli efficiency jött ki, ami 6.2% alkoholt eredményez a végén (1.050 helyett 1.060 lett az OG). Mivel nem volt már alkalmas vizem, hogy korrigáljak (csapvíz vegyszeres), ezért így hagytam, így fog leerjedni.

 

Kérdésem az, hogy majd amikor leerjedt és palackozom, akkor lehet-e ezt hozzáadott vízzel korrigálni? Úgy szoktam, hogy a teljes mennyiségre számolom ki a hozzáadandó cukrot és egyben adom hozzá, nem pedig palackonként. Szóval azt tervezem, hogy a palackozó cukrot pl.: 1-1.5 liter vízzel adom hozzá (15 literhez).

 

Szabad így?

Smürc Creative Commons License 2017.02.12 0 1 24507
Előzmény: szvedo (24506)
szvedo Creative Commons License 2017.02.12 0 0 24506

SziasztokTudnátok segíteni,hogy cefrézésnél hogyan tudom meghatározni a cefrézési hőfokokat és az időt?

harald_gormsson Creative Commons License 2017.02.09 0 0 24505

Igen, a legutóbbi főzésből tanulva most lényegesen több máslóvízet használtam és tovább szűrtem. Így ki is jött a kalkulált OG, sőt, 2-3 ezreddel magasabb is lett.

Az arányok úgy néztek ki, hogy 8,5 kg malátához adtam 25 liter főzővizet és ugyanennyi máslóvizet. Komlóforralás közben ezt kellett még kipótolni 4-5 liter sima vízzel, hogy meglegyen a 30 liter sörlé.

A no chillt egyébként megúsztam. :) Reggel egy jó órás meló volt kibányászni a szivattyút az olvadó jégből, de legalább volt egy kis testmozgás.

Előzmény: acerola (24504)
acerola Creative Commons License 2017.02.08 0 1 24504

A nívópálca alap. Itt is egy léc volt bejelölve. De mostanában inkább a sűrűséget szoktam nézni menet közben refraktométerrel. 

Egyébként használj picit több máslóvizet. Akkor picit jobb a kihozatal. 

Előzmény: harald_gormsson (24503)
harald_gormsson Creative Commons License 2017.02.08 0 0 24503

Én a komlóforralást egy nagyon hasonló pálinkafőző üstben szoktam csinálni. Brutál mennyiségű víz el tud főni. Főleg, hogy az enyém fatüzelésű és hát mondjuk úgy, hogy olykor a kelleténél jobban sikerül megraknom. :)

Ezt forralás közben, a vége előtt 5-10 perccel visszapótlom. Mivel így azért kicsit problémás végső mennyiséget kiszámolni, ránézésre meg vagy sikerül belőni a kívánt mennyiséget, vagy nem, ezért rendszeresítettem egy nívópálcát, ami mutatja a 20 és 30 literes szintet.

Előzmény: acerola (24502)
acerola Creative Commons License 2017.02.08 0 1 24502

Sörfőzés üsttel és üstházzal. Valamint egy recept a legutóbbi blogbejegyzésemben. http://sorforum.blog.hu/2017/02/07/egyszeru_hazi_sorfozes_disznotoros_eszkozokkel_aba_ale_recept

BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.08 0 0 24501

Hú ez tényleg jócskán változott. Megjegyzem normalizálódni látszik :-)

Előzmény: Kisgubac (24500)
Kisgubac Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24500

Nagyon átírták a jövedéki törvényt, megszűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a törvényben, van helyette csendes bor, egyéb csendes erjesztett ital  és egyéb habzó erjesztett ital, besorolás alkohol tartalom és a Kombinált Nomenklatúra szerint.

 

A lényeg:

 

133.§ Mentesül az adófizetési kötelezettség alól
a) a magánszemély az általa előállított és az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, palackos erjesztésű habzóborra, egyéb csendes erjesztett italra, palackos erjesztésű egyéb habzó erjesztett italra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,

 

A sörfőzés 3 nappal korábbi bejelentése az nem változott.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24499

Meggybort tuti szabad otthon készíteni.

Előzmény: BoBoYSA (24498)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.02.07 0 1 24498

Szerintem nem szabad cídert csinálni (mert nem szőlőbor, és nem sör), és ha jól tudom, a gyümölcsborok még mindig ex lex állapotban maradtak.

Előzmény: berczes (24496)
_Sevi_ Creative Commons License 2017.02.05 0 0 24497

Sziasztok,

 

Főztem egy IPA sört és két hét erjedés után azt érzem ,hogy nagyon élesztős az íze.

Megfelelő hőfokon fort (21-23 fokon) 2 hétig. A kezdeti OG: 1.062 és most 1.020 tart.

Tegnap fejtettem át egy másik vödörbe.

Szerintetek mit lehet vele kezdeni? Valahogy indítsam be újra az erjedést egy kis cukor hozzáadásával?

Vagy hagyjam még letisztulni?

Köszi előre is a válaszokat!

 

Üdv;

Sevi 

berczes Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24496

A ciderkészítést vajon be kell jelenteni a NAV-nak?

Előzmény: acerola (24459)
erniee Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24495

Szia! Sajnos se felebarátom, se üzlettársam nem rendel, valahogy csatlakozhatnék mégis a februári rendelős körhöz?

Előzmény: bwing (24494)
bwing Creative Commons License 2017.02.03 0 0 24494

Twoj - február.

Kivételesen nincs űrlap, aki tudja, küldje a listáját, aki nem, az kérdezzen utána felebarátainál és üzlettársainál. Vasárnap éjfélkor zárom az urnát.

nothingam Creative Commons License 2017.01.27 0 1 24493

Felfele kerekítettem :)

Előzmény: beatkomornik (24492)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24492

egyébként 3000 Ft egy pezsgősüvegnyi :)

Előzmény: beatkomornik (24491)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24491

Világos, de 1800-ért is vannak sokkal jobb sörök az említettnél...

Amilyen szépen fel vannak tornázva az árak én nem lepődnék meg semmin

Előzmény: nothingam (24490)
nothingam Creative Commons License 2017.01.27 0 0 24490

4000-ért márt Rodenbach vintage -t kapsz... 

Előzmény: beatkomornik (24488)
macokk Creative Commons License 2017.01.26 0 0 24489

Mert annyira finom ;-)

Előzmény: beatkomornik (24488)
beatkomornik Creative Commons License 2017.01.26 0 0 24488

Bizony egekben a kísérletezési kedv, meglátjuk ebből mit hoznak ki. Az eddigi próbálkozások közül volt jópár, amit forgalomba hozni hogyismondjamcsak... elég vastag bőr kellhetett :D Mondjuk a Monyó kíváncsi lennék hogy árazza majd be a nyilvánvalóan limitált / díszüveges söreit, ha már a sima Franky meg Boris kis üvegjéért is képesek 1700-1800 forintot elkérni a szakboltokban. Ez így mennyi lesz? 3000 Ft? Netán 4000 Ft? :D

Előzmény: bwing (24486)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.26 -1 1 24487

Hát igen!

Jó huszonöt éve Kaposváron voltam egy nagy buliban (valami lovardában). Ott működhetett a közelben főzde, mert egy fa hordót kellett megcsapolnom, egész jól ment, de akkoriban nem érdekelt mélyebben a téma.

Előzmény: bwing (24486)
bwing Creative Commons License 2017.01.26 0 1 24486

A Monyó és a Mad Scientist is most szerzett be hordókat... Abban persze egyetértünk, hogy nem erjeszteni, hanem érlelni jó a sört a hordóban.

Mondjuk A MadS-nél az egyik hordóba kezeletlenül töltenék a sörlevet, hogy a hordóban lévő flóra indítsa be az erjedést. "Kiváncsian" várom az eredményt. :D Mondjuk ha nem lesz "tökéletes", akkor még mindig ráolthatnak brettel. (Vagy tesznek bele gyümit... :D :D )

Előzmény: BoBoYSA (24479)
barbon1 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 24485

Szia!

A mail címem publikus arra szíveskedj írni és akkor bővebben kifejtem.

Üdv

Előzmény: BoBoYSA (24478)
BoBoYSA Creative Commons License 2017.01.25 -1 1 24484

Nincs vita köztünk.

Lágyítók:

A PVC -t lágyítják, és úgy van, ahogy írtam. A polietilén tekintetében tájékozottabb vagy mint én, de tulajdonképpen ugyanazt mondjuk mind a ketten. A műanyag a karcokban/repedésekben elbújó baktériumok miatt veszélyes, nem pedig a kioldódó lágyítók miatt.

 

Kadmium:

Be kell látnom, hogy az idő halad, úgy elröppen néhány év, mint egy pillanat és a kadmiumot 2012 óta nagyon megszigorították a műanyagokban is. Mentségemre, még a Vogel könyvben is szerepel :-). Nagyobb keresgélés nélkül is van találat erre:

http://www.royalmagazin.hu/hirek-borsod-abauj-zemplen-megye-b-a-z/eu-hirek-b-a-z-megyei-hirek-borsod-abauj-zemplen-megye-hirek-informaciok-programik-rendezvenyek-miskolc-ozd-kazincbarcika-szerencs/9231-unios-tilalom-a-kadmiumtartalmu-ekszerekre-forrasztopalcakra-es-muanyagokra

 

Glikol mérő:

Egyetértek. De miért nem cukorra kalibrált refraktométert használt. Miért glikol mérőt használ sör fokolásra? Értem, hogy ez van kéznél, de még a rendes autószerelő refraktométereken is legalább az ablakmosó folyadékra és a hűtőfolyadékra is külön skála van, amiből következik, hogy ez nem egy univerzális mérőeszköz.

Én fajsúly mérőt használok, de ha a fórumban ha visszaolvastok, akkor látjátok hogy a cukorra kalibrált refraktométer kihozatal mérésre nagyon jó, az erjedési folyamat figyelésre  kényelmes, de a végerjedés mérésére sok problémát okoz. Tehát házi célra biztos hogy a fajsúlymérő a legegyszerűbb.

Előzmény: öreg_néne_b (24481)
macokk Creative Commons License 2017.01.24 0 1 24483

A pálinkás fórumból ismerősnek tűnő nick :-)

Előzmény: öreg_néne_b (24481)
macokk Creative Commons License 2017.01.24 0 0 24482

A legjobb (nekem) full rozsdamentes így várhatóan örökéletű (vagyis bármikor azonos áron eladható) Corny kegben erjeszteni. Előtte abban hűteni, majd erjedés után átfejtve (vagy átfejtés nélkül) abból csapolni.

Előzmény: BoBoYSA (24477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!