Már több esetben főztem otthon sört, de nagyon sok esetben előfordult, hogy nem erjedt le a cefre "rendesen". Általában az FG:1,02 alá sosem megy, mitől lehet? Mi lehet a megoldás?
Egy webes recepttervezővel szoktam recepteket kreálni, ahol az eddigi főzéseknél az jött ki, hogy olyan 73% a "hatékonyságom" (efficiency).
Ez alapján szépen be is lőttem a mennyiségeket, 5% körüli ABV-t terveztem. Viszont a tegnapi főzés során olyan ügyes voltam, hogy 80% körüli efficiency jött ki, ami 6.2% alkoholt eredményez a végén (1.050 helyett 1.060 lett az OG). Mivel nem volt már alkalmas vizem, hogy korrigáljak (csapvíz vegyszeres), ezért így hagytam, így fog leerjedni.
Kérdésem az, hogy majd amikor leerjedt és palackozom, akkor lehet-e ezt hozzáadott vízzel korrigálni? Úgy szoktam, hogy a teljes mennyiségre számolom ki a hozzáadandó cukrot és egyben adom hozzá, nem pedig palackonként. Szóval azt tervezem, hogy a palackozó cukrot pl.: 1-1.5 liter vízzel adom hozzá (15 literhez).
Igen, a legutóbbi főzésből tanulva most lényegesen több máslóvízet használtam és tovább szűrtem. Így ki is jött a kalkulált OG, sőt, 2-3 ezreddel magasabb is lett.
Az arányok úgy néztek ki, hogy 8,5 kg malátához adtam 25 liter főzővizet és ugyanennyi máslóvizet. Komlóforralás közben ezt kellett még kipótolni 4-5 liter sima vízzel, hogy meglegyen a 30 liter sörlé.
A no chillt egyébként megúsztam. :) Reggel egy jó órás meló volt kibányászni a szivattyút az olvadó jégből, de legalább volt egy kis testmozgás.
Én a komlóforralást egy nagyon hasonló pálinkafőző üstben szoktam csinálni. Brutál mennyiségű víz el tud főni. Főleg, hogy az enyém fatüzelésű és hát mondjuk úgy, hogy olykor a kelleténél jobban sikerül megraknom. :)
Ezt forralás közben, a vége előtt 5-10 perccel visszapótlom. Mivel így azért kicsit problémás végső mennyiséget kiszámolni, ránézésre meg vagy sikerül belőni a kívánt mennyiséget, vagy nem, ezért rendszeresítettem egy nívópálcát, ami mutatja a 20 és 30 literes szintet.
Nagyon átírták a jövedéki törvényt, megszűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a törvényben, van helyette csendes bor, egyéb csendes erjesztett ital és egyéb habzó erjesztett ital, besorolás alkohol tartalom és a Kombinált Nomenklatúra szerint.
A lényeg:
133.§ Mentesül az adófizetési kötelezettség alól a) a magánszemély az általa előállított és az előállító, családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű sörre, palackos erjesztésű habzóborra, egyéb csendes erjesztett italra, palackos erjesztésű egyéb habzó erjesztett italra, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor,
A sörfőzés 3 nappal korábbi bejelentése az nem változott.
Bizony egekben a kísérletezési kedv, meglátjuk ebből mit hoznak ki. Az eddigi próbálkozások közül volt jópár, amit forgalomba hozni hogyismondjamcsak... elég vastag bőr kellhetett :D Mondjuk a Monyó kíváncsi lennék hogy árazza majd be a nyilvánvalóan limitált / díszüveges söreit, ha már a sima Franky meg Boris kis üvegjéért is képesek 1700-1800 forintot elkérni a szakboltokban. Ez így mennyi lesz? 3000 Ft? Netán 4000 Ft? :D
Jó huszonöt éve Kaposváron voltam egy nagy buliban (valami lovardában). Ott működhetett a közelben főzde, mert egy fa hordót kellett megcsapolnom, egész jól ment, de akkoriban nem érdekelt mélyebben a téma.
A Monyó és a Mad Scientist is most szerzett be hordókat... Abban persze egyetértünk, hogy nem erjeszteni, hanem érlelni jó a sört a hordóban.
Mondjuk A MadS-nél az egyik hordóba kezeletlenül töltenék a sörlevet, hogy a hordóban lévő flóra indítsa be az erjedést. "Kiváncsian" várom az eredményt. :D Mondjuk ha nem lesz "tökéletes", akkor még mindig ráolthatnak brettel. (Vagy tesznek bele gyümit... :D :D )
A PVC -t lágyítják, és úgy van, ahogy írtam. A polietilén tekintetében tájékozottabb vagy mint én, de tulajdonképpen ugyanazt mondjuk mind a ketten. A műanyag a karcokban/repedésekben elbújó baktériumok miatt veszélyes, nem pedig a kioldódó lágyítók miatt.
Kadmium:
Be kell látnom, hogy az idő halad, úgy elröppen néhány év, mint egy pillanat és a kadmiumot 2012 óta nagyon megszigorították a műanyagokban is. Mentségemre, még a Vogel könyvben is szerepel :-). Nagyobb keresgélés nélkül is van találat erre:
Egyetértek. De miért nem cukorra kalibrált refraktométert használt. Miért glikol mérőt használ sör fokolásra? Értem, hogy ez van kéznél, de még a rendes autószerelő refraktométereken is legalább az ablakmosó folyadékra és a hűtőfolyadékra is külön skála van, amiből következik, hogy ez nem egy univerzális mérőeszköz.
Én fajsúly mérőt használok, de ha a fórumban ha visszaolvastok, akkor látjátok hogy a cukorra kalibrált refraktométer kihozatal mérésre nagyon jó, az erjedési folyamat figyelésre kényelmes, de a végerjedés mérésére sok problémát okoz. Tehát házi célra biztos hogy a fajsúlymérő a legegyszerűbb.
A legjobb (nekem) full rozsdamentes így várhatóan örökéletű (vagyis bármikor azonos áron eladható) Corny kegben erjeszteni. Előtte abban hűteni, majd erjedés után átfejtve (vagy átfejtés nélkül) abból csapolni.