Keresés

Részletes keresés

Stefan83 Creative Commons License 2015.09.01 0 0 21693

Már jó ideje nem tudok rizshéjt beszerezni, nincs se olasznál se a beerodalomban.

Tudtok esetleg valami más beszerzési forrást?

Vagy van esetleg valami más megoldás a rizshéjon kívül amivel a máslást megkönnyíteném búzasörök esetében?

bwing Creative Commons License 2015.09.01 0 0 21692

Sziasztok! Twoj rendelés megint, holnapig! (twojbrowar.pl)

https://docs.google.com/forms/d/1ox5vgsEaxt-ccSw32x2JdP1wHFbqX22lAyq3WN9Im1g/viewform

Kisgubac Creative Commons License 2015.09.01 0 0 21691

Nálam meg a Brewferm Top 10 napja dolgozik és kb 4 centis hab van a lé tetején. 18-20 C-on van, már palackozni akartam, de még nem merek.

Előzmény: Pecabubus (21689)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.31 0 0 21690

Oké, befejezem a pánikolást, kinyitottam, beleszagoltam és megprüszköltetett a széndioxid, erjeszt rendesen, de hogy ennyire kevéssé látványosan, megdöbbentő.. pici élesztőszigetek úszkálnak a lé tetején, hab semmi, de közben láthatóan forr. Olyan mintha rátapadt volna az élesztő az írmoszat-darabkákra, megpumpálta széndioxiddal és most boldogan tutajoznak a lé tetején. Kap két hetet plusz öt nap hidegkomlót, jó lesz az. :)

Előzmény: Pecabubus (21689)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.31 0 0 21689

Létezhet hogy az S04 habosodás nélkül erjeszt? Abszolút nem látszik hogy dolgozna (19 fokon), buborékot meg ugye nem látom mert nem zár teljesen a vödröm. Kivettem fél liter kontrollcsoportot a sörléből, élesztő másik felét megkapta, literes üvegben van, azon sincs habképződés de szisszen rendesen mikor naponta egyszer kinyitom.

Pecabubus Creative Commons License 2015.08.28 0 0 21688

Szerintetek jó ötlet ESB-t hidegkomlózni? Olyan fél uncia Tettnangerrel hidegkomlóznám öt napra, egyébként Challenger-t kapott hatvan percre.

Pecabubus Creative Commons License 2015.08.28 0 0 21687

Cefrézővízhez kevertem.

Előzmény: krityo1976 (21686)
krityo1976 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 21686

Mikor kell beletenni a citromsavat?

Előzmény: Pecabubus (21682)
Steiner VCF Creative Commons License 2015.08.27 0 0 21685

Nekem annó kevés volt citromsavból az ízérzékelés küszöb alatti mennyiség. Sőt úgy emlékszem még forralt vízzel is kevés volt. Bár asszem 4-5% savas maláta + kevés citromsav + forralás már kezdett jó lenni. Na ezt a bonyolultat cseréltem le inkább foszforsavra.

Előzmény: Pecabubus (21682)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.27 0 0 21684

Ez megnyugtató.. azért csak tartok majd némi acidulated malátát itthon, 50-100 gramm pont jót tesz egy rekesznyi sörhöz.

Előzmény: acerola (21683)
acerola Creative Commons License 2015.08.27 0 0 21683

Legtöbbször én is cirtomsavat használok. Picit jobban érződik az íze mint a tejsavnak meg a foszforsavnak amiket még ajánlanak. De pár stílusnál, például búzasörnél még jó is. De persze ha visszakóstolod a bekevert vizet ez a picit érződés is éppen az érzékelés küszöbén van.

Előzmény: Pecabubus (21682)
Pecabubus Creative Commons License 2015.08.27 0 0 21682

Citromsavval be lehet állítani a pH-t? Fél teáskanálnyit tettem csak 12 liternyi sörhöz. A másik meg hogy csak 27 gramm komló volt egy harmincas pakkban, mondjuk nem bánt nagyon mert 25 gramm kellett a recepthez, maradék öt grammot csak beszórtam volna flameout-nál, így keserűkomló lett mind, és nem azért a három grammért sírok csak nem nagyon örültem neki. Előfordult mással is? Vagy inkább vegyek 50/100-as pakkokat (hátha az nincs elmérve)?

ncsandor Creative Commons License 2015.08.27 0 0 21681

Köszönöm, hasonló módon jártam el én is.

Amúgy Olasz féle félbarna volt a főzet, és nálam se jelentkezett a savanyúság.

Most főztem először All Graint, és a szűréssel kapcsolatban elgondolkoztam, hogy legyen, ne legyen, de nem bántam meg, hogy szűrtem, mert ami szmötty kijött belőle... =D

 

Persze ezektől függetlenül csoda lesz ha iható... De ha még se, sört nem öntünk ki, lefőzzük pálinkának... =)

Előzmény: Kisgubac (21675)
acerola Creative Commons License 2015.08.27 0 3 21680

Otthoni élesztő tárolásról írtam egy cikket. Már régen ígérgettem, hogy leírom én hogyan fagyasztom az élesztőket. Most itt van.

Otthoni élesztőbank egyszerűen, házi sörfőzéshez

Aki főzött már sört az tudja, hogy egy-egy sörstílust alapvetően meghatároz a felhasznált élesztő. Nagyon jó példa erre a német búzasör. Ennek a sörnek a banános, szegfűszeges jegyeit kizárólag az élesztőnek köszönhetjük. Nagy érték tehát egy olyan élesztő, amivel a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

szabolacko Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21679

Én is főztem több csomagot nekem bevált az egyszerűsége  miatt. Januárban főzött Müncheni csomag ( igaz alsóerjesztéssel csináltam), amit most kezdek kóstolgatni ( nem bírom kivárni az októbert) pl. nagggyon finom. Erjesztéskor nekem is jött néha savanyú szag, de több hetes másodlagosban szépen eldolgozta.

Előzmény: calishu (21677)
Steiner VCF Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21678

Én is csak életem első sörét főztem csomagból, amúgy csak hátrányai vannak szerintem a csomagnak. (mármint ahhoz képest, hogy saját vagy netről nézett recept összetevőit megvenni)

Előzmény: acerola (21674)
calishu Creative Commons License 2015.08.26 0 1 21677

Én is nemrég főztem egy adagot egy ugyanolyan müncheni csomagból, és semmi gond nincs vele. Ez már a hatodik főzetem volt, amit Olasz-féle komlett csomagból csináltam (2 pilseni, witbier, stout, IPA, müncheni) és mind jó lett.

Előzmény: Strong Bad (21671)
jimbo98 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21676

Hali

nick névre katt és küld-nél is ott van, de itt vagyon tollas6kukacgmailpontcom

Előzmény: krityo1976 (21670)
Kisgubac Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21675

Először lemostuk enyhe mosószeressel és öblítettük az esetleges rárakodott por stb. miatt. A forralás utolsó 10-15 percére belelógatjuk a sörlébe, az elvégzi a szükséges fertőtlenítést, legalábbis eddig elvégezte, ha éppen használtuk és nem No Chill-eztünk.

Előzmény: ncsandor (21669)
acerola Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21674

Hát ez egy több lépcsős hibakeresés. Igazad van. Nem lehet kizárni azt sem, hogy a csomaggal van valami baj.

Nem muszáj a csomagot használni. Ugyanazt vagy más receptet össze lehet állítani friss malátákból is.

Ettől függetlenül a fertőtlenítési probléma még lehet. És egy meglévő fertőzéssel is jobban meg tud küzdeni elegendő egészséges élesztő.

Előzmény: Steiner VCF (21673)
Steiner VCF Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21673

Előbb azt írta, hogy már akkor szar volt mielőtt hozzáért volna az élesztő.

Előzmény: acerola (21672)
acerola Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21672

Az IPA és a Stout söröket szoktam én is kezdőknek ajánlani, mert azok elfedik a kisebb mellékízeket. Nem hiszem, hogy a csomaggal lenne baj. Valami technológiai probléma lehet. Nem megfelelő fertőtlenítés, nem elég vagy nem elég életképes élesztő oltása. Próbálj ezeken változtatni. Ha már mindent kizártál, akkor még meg lehet vizsgálni, hogy milyen vízzel főzöl. Bár ennek kisebb az esélye, hogy ennyire erős mellékízt okozzon. Talán a túl sok vas az ami alkalmatlanná teszi a vizet a főzésre. Egyébként valamilyen elfogadható sörnek kéne alakulnia.

Előzmény: Strong Bad (21671)
Strong Bad Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21671

Ez az olasznál kapható müncheni sörfőző csomag volt. Nem tudom már mit gondoljak, mert az IPA csomagból főzött sörnek is van mellékíze (amúgy nem rossz), a stout csomagból nagyon jót főztünk, de ilyen müncheninek még egyszer nem merek már nekiállni.

Előzmény: acerola (21667)
krityo1976 Creative Commons License 2015.08.26 0 0 21670

Helo!

Sajnos nem tudok privátba üzenni.Tudnál adni egy emailcímet ahova tudnák írni?

Kösz!

Előzmény: jimbo98 (21659)
ncsandor Creative Commons License 2015.08.25 0 1 21669
Még egy kérdés, hogy a réz hűtőspirált mivel takarítottátok le első használat előtt?
ncsandor Creative Commons License 2015.08.25 0 0 21668
Áh, köszönöm, leginkább nekem is csak szűrésre kell majd.
Előzmény: Pecabubus (21653)
acerola Creative Commons License 2015.08.25 0 1 21667

Elvileg a maláta héjon van tejsav baci. Szokták is savanyú sör készítéséhez használni, hogy egy marékkal beleszórnak erjesztés előtt. De kellene szerintem legalább egy fél nap 40 fokon, hogy érezhető savanyúságot adjon. Ha forraltál, fertőtlenítettél és gyorsan hűtöttél, akkor még ha be is kerül egy pici tejsav baci, akkor sem szabadna semmit okoznia. Ráadásul az erősebb komlózásra is érzékenyek többnyire.

Előzmény: Strong Bad (21660)
acerola Creative Commons License 2015.08.25 0 0 21666

Próbáld meg no chill-el kombinálni a BIAB-ot. Másnapra szépen leülepszik és színtiszta levet lehet leszívni a tetejéről. Vagy meg lehet próbálni hogy szűrés nélkül erjesztesz. Akkor is leülepszik az erjesztőben a seprő.

A bolti cefrézőzsák egyébként nekem is sok törmeléket átengedett. Az alján egész nagy lyukú szövet van. Én belevarrtam egy finomabb anyagot oda.

 

Persze nincs semmi baj a hagyományos szűréssel sem. Mindenki használja azt, ami neki legjobban bejön. Egy búza vagy rozssörnél még mindig jól jöhet a zsák. Ha elakad a szűrésed még mindig átöntheted.

Előzmény: Stefan83 (21658)
Steiner VCF Creative Commons License 2015.08.25 0 0 21665

Nekem az rémlik, hogy ha megfertőződött akkor se tudna egy hét alatt megsavanyodni szóval nem hiszem, hogy a kotyogó volt rossz. A nyers sörökben szokott lenni ilyen almás/savas szag meg íz (acetaldehid) de ezt lebontja az élesztő egy idő után, többek közt ezért mondanak minimum két hetet elsődleges erjesztőbe. Nekem volt, hogy ez újra termelődött palackerjedésnél amikor kísérleti jelleggel egy hét után bontottam ki, jellemzően ezek se voltak jók az első 3 hétben.

Ja meg volt olyan, hogy csak a sör felét szívtam le az erjesztőből, másik felét benne hagytam és annak is ilyen brutál savas szaga meg ecet íze lett pár nap alatt.

Előzmény: Unnamable (21661)
Steiner VCF Creative Commons License 2015.08.25 0 0 21664

Úgy érted, hogy lement a főzés, lehűtötted és már savanyú volt? Az nem semmi. :D

Ami hirtelen eszembe jut, hogy egyből kijöhet az fémes íz, égett íz, kaparó keserűség, kén szag de más nem jut eszembe. Lehet, hogy véletlen savas malátát roppantottak a csomagba?

Előzmény: Strong Bad (21660)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!