Mindenféle élesztőt mindenféleképpen felhasználhatsz. Igazából az adagolás és a vitalitás a kérdés. Megfelelő mennyiségű egészséges élesztő használata. Általában egy csomag szárazélesztőt vagy 1,5-2 liter startert szoktunk használni egy adag sörhöz. Ez a kényelmes, nem kell gondolkodni. De ha spórolni akarsz, akkor csinálhatod a startert megmaradt élesztőből vagy akár 1g szárazélesztőből is.
Ugyanúgy felhasználhatod a megmaradt élesztőt az új sör főzéséhez. Ezt csinálják a sörgyárak is. Ha rövid időn belül felhasználod nem kell startert csinálni. Viszonylag életképesek még az élesztősejtek. Nyilván az adagolás és a felhasználási idő ugyanúgy kérdés marad. Nem kell a teljes mennyiséget felhasználni úgy a harmadát negyedét használhatod az új sörbe. Minél régebbi az élesztő annál többet. Sejtszámításnál úgy szoktam használni, hogy nagyjából 2 milliárd élesztő van egy köbcenti sűrű leülepedett maradék élesztőben.
Felhasználási idő tekintetében minél hamarabb újra kell használni. Itt nem vagyok túl jártas. Minél rövidebb annál jobb. 1 hét max 1 hónap. Ha hosszabb az idő, akkor inkább érdemes startert csinálni.
Rendelek majd M20-as MJ-t. Egy olyan kérdésem van élesztő szaporítással kapcsolatban, hogy ami az érlelőtartályom alján marad élesztő, az is felszaporítható, vagy azt nem lehet esetleg felhasználni úgy ahogy van, bármiféle kezelés, szaporítás nélkül, folyékony állapotban, egy következő főzethez. Mert akkor elég lenne egyszer venni egy jó élesztőt. :)
Mert ha az üveg aljáról kinyert élesztőt lehet eredményesen szaporítani, akkor logikus lenne ha ezt is lehetne.
Egyébként, milyen folyékony élesztőt használtál és honnan szerezted be?
Ha valamiért több napi hűtés ellenére mégsem ülepedik, át szoktam fejteni, figyelve arra hogy nehogy a teteje közeléből szívjam le. Ahogy a sörlé szintje csökken, a pelletdarabkák fokozatosan kivándorolnak az erjesztő oldala felé és megtapadnak a falán. Mire a végére érek a felszínén már nem marad semmi.
Ha ennek ellenére mégis átjutott volna valamennyi akkor egy napi hűtőben ülepítés megoldja, csak arra figyelj, hogy átfejtés és lezárás (nem légmentes, lehetőleg kotyogós) után rázd meg, hogy a lében oldott és így felszabadított szén-dioxid kiszorítsa az edényből levegőt. Ezzel és főleg azzal, hogy nem szűrünk csökkentjük az oxidációt.
További átfejtés nem szükséges, ebből az edényből már vígan lehet palackozni :)
A szépen leerjedt apátsági ale-emet behidegkomlóztam három napja 10 gr Hellertau Mittelfrüh pellettel ami ahelyett hogy leült volna az aljára, a felszinen úszkál némi hab szerű valami társaságában. A sűrűségem három nap alatt nem változott semmit úgyhogy gondolom holnap palackozhatnám.. Jó az illata, az íze is teljesen rendben van, alkohol is akad benne úgy 6% körül.
Átfejtsem palackozóvödörbe és közben megszűrjem, aztán ülepítsem egy napot hűtőben? Nem árt neki a szellőztetés amit a szűréskor kap? Vagy ilyen szeszfoknál már nem tud fertőződni, oxidálódni? Elég rosszul esett mikor kinyitottam a hordót és megláttam a cuccot.. :-(
Külföldi fórumokon alaposan kivesézték, hogy fertőz-e a hidegkomlózáshoz használt pellet, de azért a jelentős többség ettől nem tart (már épp elég alkoholos ilyenkor a közeg). Kb 20 hidegkomlózásomból egyelőre 0 fertőzés, de aki nem akar kockáztatni az előtte alkoholban feloldja és azt adja hozzá.
Jót nem tett neki a meleg meg az oxigén az bizonyos, 5-10%-kal használhatsz többet, mint amit a recept ír, ellensúlyozandó az esetleges veszteséget.
Ha hosszan tárolod, mindenképp fagyasztóban tedd, kerüld, hogy oxigénnel érintkezzen (pl. erre ikeás zárókapcsot használok jobb híján :) ).
A zsák kifőzését olyan meggondolásból csináltam, hogy ne fertőzzem meg a sörlevet.
Válaszodon felbátorodva, most beleszórtam még 20 gram komlópelettet.
Hagyom 4-5 napot, majd palackozom.
A felbontott pelettcsomagot viszont (csomag száját visszatűrve...) 2 napra szobahőmérsékleten felejtettem, csak a tegnap tettem hidegre. Használható lesz még mondjuk 2 hét múlva?
Mennyiség tekintetében én 1-4g/l komlót szoktam használni. Ettől felfelé persze el lehet térni, lefelé nem igazán érdemes.
Szerintem felesleges komlózsákkal vacakolni, és főleg előtte, megtöltve forralni. Gondolj bele, pont azért hidegkomlózunk, hogy adjunk még egy kis aromát, illatot a kész sörhöz, a forralással pont ezek vesznek kárba, illannak el.
Hidegkomlózás után 4-6 napot szoktam hagyni állni (2-3 nap szobahő, ugyanennyi hűtőben), elég idő, hogy kioldódjon a lényeg, de véletlen sem lesz gyantás, a hűtés miatt pedig szépen leülepszik, ami után tiszta sörlevelet lehet lefejteni.
Kezdő vagyok, egyelőre sűritményes sörökön tanulom az alapokat. Most Muntons IPA Bitter van épp palackozás előtt (1 kg spraymalt-al készült). Pár napja lehetne már palackozni. Tegnapelőtt bátorkodtam hozzáadni 15 gram Cascade komlópelettet, egy házilag konyhakendőből készített zsákocskában. Előzetesen a komlóval töltött csomagot kifőztem (kb 5 percig). A vizet, amiben kifőtt, szintén a sörléhez öntöttem. Butaságot csináltam? Korrekt mennyiséget használtam? Meddig hagyhatom benne? Mit tanácsoltok, hogyan lehet palackozás előtt komlózni a sűritményes sörlevet?
Pezsgős üveghez a saját műanyag dugóját és ketrecét használtam. Működik, de a ketrec könnyen törik, kell belőle pár db tartalék, vagy megpróbálhatsz hajtogatni drótból (nem próbáltam). A pezsgős előnye hogy ingyen van és szép; ajándékba adni vagy a haveroknak villogni tökéletes. Hátránya hogy nehezebb takarítani, több helyet foglal, nem fér bele a rekeszbe, szállítani nehéz és kényelmetlen (hátizsákban). Szállításhoz, spóroláshoz nekem a 2 literes kőbányais flakon vált be, de a Feribá által használt lityis flakon is jónak tűnik.
Miben palackoztad? Én Golden Strong Ale-t szeretnék majd a távoli jövőben csinálni, de úgy tudom, hogy a sima 0,33-as palackok 3,0 CO2-t is éppenhogy kibírnak (közben most olvasom, hogy sokan 3,5-ig is elmentek és semmi baj nem történt).
Persze a legbiztosabb lenne venni 30-40 üveg Duvelt, és szépen félretenni az üvegeket - csak az meg nem egy költséghatékony módszer.
Ezek szerint, akkor megvalósult részben az ígéret. Én télen főztem utoljára, akkor még nem volt rajta, azóta csak a honlapon kerestem, de ott nincs. Azért ez is valami, sokan "reklamáltuk" már a pontos összetevőket. Most akkor örülünk!
Ha valaki a többi csomagból rendelt és azokon is fel van tüntetve igazán beírhatná ide a fórumba. Többen megköszönnénk szerintem.
Nem bírtam tovább várni, megkóstoltam tegnap este első tripelemet. Egy hónapig volt elsődlegesben, két hetet palackban. 8% százalék alkoholtartalmú, fél litertől beálltam mint a rajzszög, kellemesen. Jut eszembe, háromdecis barna belga hasas üveg beszerzési helyet tud valaki? Hálás lennék érte.
Kell még pár hónap ennek a saisonoid tripelnek hogy ne legyen ennyire karcos benne az alkohol de igen remek karimás habtartású és kekszes-fűszeres ízű elegáns illatú sör lett. A MJ Belgian élesztő valóban inkább saison mint apátsági, érezhetően száraz a sör de nem áll neki rosszul. Örömmel megosztom a receptjét (egy rekesz sörre vonatkozik):
10 gramm Saphir-t és 10 gramm Centennial-t kapott First Wort hop-nak, hatvan percet forraltam. 15 percre fél teáskanál Irish Moss, 5 percre egy kalamondin-héj (kumquat és mandarin keresztezése, nagyon aromás) + fél evőkanál tört koriander + három szem tört zöld kardamom került bele magházastól. Flameouttól még 5 gramm Saphir-t kevergettem benne 10 percig, utána szűrés és hűtés következett.
Egy zacskó rehidratált Mangrove Jack's M27 Belgian Ale-el oltottam. Harmadnap beleöntöttem a cukorkoktélt: pár deci vízben kiforralt 300g kristálycukor + 200g mauritiusi nádcukor + egy evőkanál fekete melasz (Lyle's Black Treacle). Egy teljes hónapot volt elsődlegesben, 22-24 fokon. Palackozóvödörbe fejtés után átkevertem 700g cukorból készült sziruppal, így lett húsz fél literes üveg.
Meglátásaim: a gabonareceptet megtartom, a kis rozs éppen érezhető benne, a búza kiemeli az élesztőt, a zab pedig nálam alap. :) Tisztességes hozzáillő komlókkal csinálom legközelebb (Spalter Select-el és/vagy Saaz-zal) meg normális apátsági élesztővel. Korianderből-kardamom egyáltalán nem érezhető, a narancshéj éppen hogy csak kivehető. Lehet hogy feleslegesek.
Ha a belga vonalat csíped, akkor ne német búzasörben utazz. :) Viccet félretéve szerintem Az MJ-hez magas lesz a 25C. Ezt úgy mondom, hogy én még nem próbáltam ilyen hőmérsékleten. Szóval ha kipróbáltad számolj be róla.
Kipróbálom majd úgy, hogy az első 3 nap 25 fok körül tartom őket, akkor kezdenek beindulni az észterek mondjuk én a belga vonalat jobban csípem mint a vbanánost.
Kösz a linket, elég meggyőző írás. Az átfejtés most kimarad, mert a másodlagosnak szánt kannát egyből befogtam rotyogni. Kipróbálom így is, úgy is, de nem számítok nagy különbségre.
Mint mondtam nekem sem sikerült még száraz élesztővel. Csak lehetőségem volt megkóstolni. A weihenstephan élesztőt szoktam használni, ami folyékony. 18C körül nekem jó eredményeket produkált.
Honnan tudod, hogy ezek az összetevői a csomagnak? Olasz nagyon ígérte, de azóta sem írta oda a csomagokhoz a pontos összetételt. Nagggyon titkos. :-)
Más: van valakinek tapasztalata, vagy plusz információja a GRAINFATHER sörfőzőgéppel kapcsolatban, ami új most olasznál?
Elég szimpatikusnak tűnik. Esetleg meglátások? Én szívesen beruháznék, mert a hőfokok folyamatos mérése, a főzőlap kapcsolgatása, máslás stb... elég kellemetlen része a főzésnek. Vagy álljak át az egylépcsős cefrézésre?