Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.26 0 0 21075

Köszi a válaszokat. :)

 

A komlózási időt a recept szerint csinálom (a mennyiségen változtatok). Az eredetielg úgy írja, hogy 20 g Cascade (5,8%) 60 percnél, 20 g 15 percnél, 20 g 1 percnél, majd 40 gramm 5 nap hidegkomlózás. Mivel Magyarországon a Cascade pellett kicsit erősebb alfasavtartalommal bír (6,8%), ezért úgy gondoltam, hogy 20 gramm helyett mindig csak 17 grammot teszek bele, hidegkomlózásnál meg 34 gramm.

Úgy tudom, hogy minél előbb teszed bele a komlót, annál keserűbb lesz. Mivel 30 grammos csomagokban lehet venni az olasznál, ezért veszek 3 darabot, ami összesen 90 gramm lesz. Nekem az átalakított recept szerint csak 85 gramm fog kelleni, tehát marad 5 gramm fölösbe, amit bele szeretnék tenni a 60 perces forralásnál (tehát akkor úgy nézne ki hogy 22 gramm 60 percnél, 17 gramm 15 percnél, 17 gramm 1 percnél, 34 gramm hidegkomló 5 napig). Így azért valamennyivel csak keserűbb lesz. Szerintetek ez így jó, sok/kevés?

acerola Creative Commons License 2015.05.26 0 1 21074

A komlózásra nehéz válaszolni. Sok féle ütemet kipróbáltam már. Még is az az érzésem, hogy nem tudom megmondani, hogy ez a jobb vagy az a jobb. Más lesz nyilván ha 20 percesre adsz többet vagy az 5 percesre vagy kihagyod az egészet és csak flameoutnál. Vagy ellenkezőleg folyamatosan 5 percenként adod hozzá a komlót. De hogy melyik a jobb az abszolút ízlés kérdése. Próbáld ki ezt is, azt is. Mindenképp sör lesz belőle. Próbálj meglévő receptekből ötletet meríteni.

A Cascade és a Citra is jó hidegkomlózáshoz. A Citra talán egy kicsit még intenzívebb.

Előzmény: krityo1976 (21064)
acerola Creative Commons License 2015.05.26 0 1 21073

Egy IPA-ban szerintem nehéz különbséget tenni, hogy müncheni vagy bécsi malátát adtál hozzá. A malátán itt nem nagyon érdemes pörögni a komló eléggé el fogja fedni. Őszintén szólva nem vagyok biztos, hogy különbséget tudnék tenni a két maláta között egy kevésbé komlózott sörben is.

Az infúziós cefrézésnél a lényeg, hogy a fazékba csak a vizet teszed fel melegedni. Amikor a megcélzott hőmérséklet +2-3C-on vagy, akkor rakod hozzá a malátát. Így nem kell kevergetni a melegítés közben. Mostanában csak bebugyolálom egy hálózsákba. Párszor megkeverem, ha nagyon lesüllyed a hőmérséklet, akkor gyújtok alá egy kicsit. de ilyenkor már folyamatosan kevergetni kell.

A kicefrézésnél én nem szoktam sokat várni. Inkább úgy tekintek rá mint ami elősegíti a szűrést. Ilyenkor még csirizesedik egy kis keményítő is, tehát a kihozatal javul egy kicsit. De elég sok idő telik el a melegítés közben is és majd utána a forralás megkezdésénél is, hogy legyen ideje a maradék enzimnek lépni valamit. Egyébként ezt a lépést el is hagyhatod elsőre. Egy csomó sört csináltam már enélkül.

Szűrés: Én is zsákkal szűrük, de emlékeim szerint a máslóvizet egy részletben is elég ráönteni.

A komlózási időket nem írtad, pedig ez az IPA lényege. Használj sörtervező programot az IBU számoláshoz.

Az élesztő rehidratálás után érdemes az élesztő és a sörlé hőmérsékletét közelíteni. Ne hűtsd le hirtelen az élesztőt. Ha nagyobb a különbség 4-5C-nál akkor engedj bele egy két lépcsőben kis sörlevet az erjeszőből a fokozatos hűtés miatt.

Szerintem ezt a sört hamar meg fogod inni. A palackozó cukrot bártabban mérheted. Inkább hosszú távon szokott probléma lenni. Általában tovább szoktam az erjesztőben hagyni, de megint csak hamar el fogod fogyasztani az első sörödet és a komló aromáknak egyébként használ ha hamar palackba zárod őket.

A másodlagos erjesztő nem tök felesleges. Lehet nélküle is jó sört csinálni. Elsőre én sem ajánlom, de próbáld majd ki. Meggyorsítja azért a tisztulást. Jó sörfőzést.

 

Előzmény: Törölt nick (21058)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.26 0 2 21072

Sose aggódj, majd újraindul. Nem is állt meg igazán, csak először az egyszerű cukrokkal kezd az élesztő és ha végzett át kell állítania a gyártósort hogy a nehezebben fermentálhatót is kikonvertálja. Aztán mikor az is elfogy, utána addig próbálkozik amíg már csak olyan cukrok maradnak amik nem férnek be a gyárkapun. Búzát 10 nap előtt amúgy sem érdemes lepalackozni mert relatíve sok palackozócukor kell hozzá és ha még nincs FG-n a kettő együtt gondot okozhat.

Nekem kb. mutatóba van kotyogó a vödröm fedelén mert nem zár légmentesen (abban buborékot akkor látok ha teszek bele), annyi haszna azért van hogy azon keresztül könnyen tudok vákuumcsővel pár csepp sörlét kiszívni a refraktométerbe. Láttam olyan megoldást is hogy a fermentálóedényen kívül (az oldalára szerelve) volt egy álló üvegcső amiben benne állt a fajsúlymérő a sörlében, így folyamatosan látható hogy épp mi a helyzet.

Előzmény: Pater Severinus (21071)
Pater Severinus Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21071

Sziasztok! Pénteken főztem egy sűrűbb búzasört (a főbb adatok: 16,5 liter, OG=1054, pH=5.5, 8g Brewferm Blanche élesztő + egy kis tápsó), 20-21 fok között tartottam és tegnapig szépen dolgozott (nem kotyogott őrült módjára, hanem kiegyensúlyozottan), de ma egész nap sztrájkolt. Levetettem az erjesztővödör fedelét és a habkorona még mindig nem esett össze. Extraktot még nem mértem, de egyértelmű, hogy ennek még tovább kéne erjedni. Szerintetek mi lehet a probléma? Üdv!

mind_the_gap Creative Commons License 2015.05.25 0 1 21070

Én már kib@sztam vagy 20-at. Felhívtam az olaszékat, aszonták nem garis, ill. hívjam fel a főnök urat, majd ő eldönti.. Miután morzsolódott le az apró zöld üveg és már mindenhol az volt így nem volt kedvem tárolni, ide-oda tenni, szállítani. 

Előzmény: fröccsi (21067)
fröccsi Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21069

Én is szériahibára gondoltam. Meg is reklamáltam. Kíváncsi vagyok, hogy kapok-e választ.

szabolacko Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21068

Részvétem. :-(  Ez csak üveghiba lehet, nekem elég sok csatos üvegem van, de ilyet még nem láttam. Valószínűleg vékony, gyenge az üveg, ahogy látom a csat helyén a furatnál tört ki. A 4 gr egyáltalán nem sok.

Előzmény: fröccsi (21067)
fröccsi Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21067

A kép lemaradt.

fröccsi Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21066

A kép lemaradt.

fröccsi Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21065

Sziasztok, 

 

Már a harmadik sörfőzésen vagyok túl. A problémám az, hogy az utolsó főzésemből az olasznál vásárolt (kombi) sörösüvegek(csattal használom) 40 db-ból 10-12 db egyformán a csatrögzítőnél eltört (a nagyobb baj a sör veszteség). Mindent ugyanúgy csináltam mint az első két főzésnél (nem cukroztam túl 4g/üveg, palackozás fejtés után két hét). Az üvegeket másodszor használtam. Az elsőnél is egy eltört, de azt nem vettem tragédiának.

Valaki jár már így? Mi lehet a probléma? Esetleg széria hiba?

 

üdv.

fröccsi

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21064

Hello!

 

10 -15 liter APA recepthez jó ez a komlóvariáció?:

60 percig 14,4g Chinook
Utolsó 20 percben 9,6g Amarillo
Utolsó 20 percben 4,8g Cascade
Utolsó 20 percben 2,4g Irish Moss
Utolsó 5 percben 4,8g Amarillo és 9,6g Cascade

Vagy mennyi Cascade pellet kellene hozzá?

Élesztő: Safale US-05

Hidegkomlózás: 24g Citra vagy Cascade pellet?

 

Vélemény?

realcarlos Creative Commons License 2015.05.25 0 2 21063

Üdv a fórumon :)

 

1. Itt van a bejelentési minta, a területileg illetékes NAV-hoz kell eljuttatni legalább 3 nappal a sörfőzés kezdete előtt. Én faxolni szoktam de a levél is jó. Ha levelezel a feladástól számítják a 3 napot, nem beérkezéstől.

 

2. Én az IPA-kat szeretem egy kicsit (kb 5-10%-ban) búzamalátából készíteni, sokat lágyít az ízén. Ha a helyedben lennék arányosan csökkenteném 3-3%-al a palet és viennát és helyettük beiktatnék egy kis búzát. Persze a Te recepted is megállja a helyét. :) A víz mennyiség nagyon jó, a felhasznált maláta X3 a jó arány. Másláshoz egy picit többet is használhatsz, akár 10 litert is. Komlóforraláskor sok el fog párologni. Érdemes a csapvizet egy nappal használat előtt kiengedni valamibe, hogy a klóros íz ne jelentkezzen a sörben. Az erjesztővödör kéznél van :)

 

3. Kezdetben nem érdemes bonyolultabb cefrézés annál amit leírtál. A dekoktációsat pl. hagyományosan Bajorországban használják, de nagyon finom bajor söröket lehet főzni sima melegítéses főzéssel is.

Én úgy szoktam főzni, hogy 1-2 fokkal a megfelelő hőfok fölé melegítem, fedő rá, aztán kész. Régen szórakoztam mindenfélével hogy tartsam a hőt (nikecellel vettem körül, sőt párszor még pokrócokkal is körbe tekertem), de azon kívűl hogy többet kell vele dolgozni az eredmény nem lesz jobb. Szóval szerintem felviszed 67-68 fokra, tűz elzár, fedő, aztán egy óra múlva folytathatod a főzést. Egyébként szoktak javasolni egy 52 fokos pihenőt is az elején, attól elvileg jobb lesz a habja a sörnek, viszont nem létszükséglet.

 

4. Általában 20 perc szokott lenni. Arra való, hogy az enzimek működése leálljon. Ha nagyon száraz sört szeretnél akkor ne csináld meg, de szerintem az IPA-nak jól áll a testesség. Időd úgyis lesz rá amikor melegíted a máslóvizet.

 

5. Cefrézőzsákot használok, ehhez sajnos nem sokat tudok érdemben hozzátenni. A vízmennyiés és hőfok mindenképpen jó.

 

6. Ehhez se nagyon értek, de szerintem nem ilyen egyszerű :D Használj inkább recepttervező programot (pl. BeerSmith). Ebbe belepötyögög a söröd adatait és megmondja neked pontosan az IBU-t. Hűtést én úgy szoktam összehozni, hogy 2 nappal főzés előtt lefagyasztok 3 üveg másfél literes vízzel teli ásványvizes üveget egy kis sóval (cimke nélkül) és miközben a kádban ázik a lábosom azokkal kevergetem. Max-max fél óra alatt meg szokott lenni az erjesztési hőfok. Ha van rá lehetőség, akkor az OG méréssel iktass be egy PH-mérést és beállítást is. 5.2-es PH az optimális az élesztőnek, citromsavval beállíthatod. Nem létszükséglet kezdetekben, de később lehet errefelé is fejleszteni a technológián.

Én nem szoktam leszűrni a sörlevet erjesztés előtt, mert igyekszem inkább a lehető leggyorsabban lezárni az erjesztőt és minimalizálni a fertőzés kockázatát. A hideg sörlé nagyon könnyen elfertőződhet!

Persze isten ments, hogy elbizonytalanítsalak :) Előnye a szűrésnek, hogy a komlómaradványokat többé-kevésbé ki lehet szűrni, hátránya viszont a fertőzésveszély. Ha legalább 2 hétig az erjesztőben hagyod, ugyanúgy le fog ülepedni a komlómaradvány mint az élesztő. A söröd szép tiszta lesz, ettől nem kell tartani.

 

7. US-5 nagyon jó az IPA-hoz, kiemeli a komlóízt. Csak bólogatni tudok! Ezt sem érdemes túlbonyolítani.. Amikor a mash-outot csinálom akkor 1-2 deci kézmeleg vízhez szoktam adni egy kis cukrot, majd az élesztőt. Szépen felfut mire készen leszek a hűtéssel, majd mehet is a sörlébe. Egy tasak (11.5g) US-5 20-30 liter sörhöz elég, viszont ha csak a felét használod el ehhez a sörmennyiséghez, nem egészen biztos, hogy a másik fele is működni fog amikor kelleni fog majd. Nem nagyon lehet úgy visszazárni a tasakot, hogy üzembiztosan jó legyen következő alkalomra is. Én a helyedben lehetőleg 15 liter sört készítenék és egy egész tasakot felhasználnék.

 

8. Komlóforraló zsák jó, viszont használat előtt forrázd ki a fertőzés elkerülése miatt. A 10 nap-5 nap alapvetően jó, de inkább 10-7-re szavazok. Kavics nem kell bele, az olajok átjárják majd a sörlevet. A komlódarabok nem fognak kijönni a zsákból. Nem igazán kell fajsúlyt mérni ha minden rendben van. Elvileg azt szokták mondani, hogy akkor van készen a sör, ha 3 napig nem változik a fok. Viszlont ki akar annyi sörlevet pazarolni? :D Szerintem mérj egyet 10 nap után, ha jónak tűnik akkor jöhet a hidegkomló.

 

9. Azért 2 gramm legalább menjen bele. Nincs annál lehangolóbb, mint amikor eltaláltál egy mennyi ízt de nem pezseg eléggé. Ismét azt tudom javasolni, hogy pötyögd be a receptedet egy sörtervező progiba, beállítod milyen szénsavat szeretnél és századgrammra megmondja mennyi cukor kell. Egy kis adalék a palackozáshoz: érdemes tartani egy másik  vödröt is ("palackozóvödör"), amibe belerakod a palackozócukrot, majd ráfejted a sört. Jól megkevered, majd ebből palackozol. Egészen biztosan egységes lesz a szénsav minden üvegben, és kevesebbet kell méricskélni. Ezt a vödröt használhatod másodlagosnak is ha szükséged lesz rá. Lehet kisebb vödör is mint az erjesztő.

Erjesztési hőmérsékleten 7-10 napnál ne tartsd tovább, mert a szobahőtől az ízek elkopnak a sörből. Csak addig kell itt tárolni, amíg a palackozócukorból szénsav nem lesz. Ezután keress egy hűvösebb, sötét helyet (pince, hűtő) ahol tárolhatod a söreidet. Ezt a fázist hívják ászokolásnak. Itt még érdemes legalább egy hetet pihentetni a legelső bontásig.

A házisöröket alapvetően kitöltve pohárból/kehelyből/korsóból fogyasztjuk, élesztő felkavarása nélkül. Ha üvegből innánk, akkor jönne az élesztő is, de azt jobb elkerülni. Különféle élesztőknek különféle ízjegyei vannak a gyümölcsöstől a mocsárba lógatott csepelbringáig, tehát eléggé kiszámíthatatlan. Én inkább a sör ízére szoktam kiváncsi lenni :)

 

Hajrá! :)

Előzmény: Törölt nick (21058)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21062

Megvan, palackozó szifon néven kapható.

Előzmény: Pecabubus (21061)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.25 0 0 21061

Uraim és Hölgyeim, palackozópálcát (vagy mit, bottling wand külföldiül) hol lehet vásárolni?
Aztán, van-e előnye/hátránya az infúziós (adott mennyiségű forróvízzel felöntés) eljárásnak a direkt melegítéssel szemben?

Babar66 Creative Commons License 2015.05.24 0 1 21060

Pedig néhány kézműves, vagy kisüzemi sört mindenképp érdemes megkóstolni, ha szeretnél jó söröket megismerni!

Egyébként, ha betérsz az "élesztőbe", ott nem kell "ezreket" adni egy kis JÓ sörért, mert pohárral, vagy akár pikolóval is kiszolgálnak. (De több ilyen hely is létezik már szerencsére a Nagyfaluban...)

(Sőt, egy kis kóstolót szerintem grátisz kapsz tőlük, ha esetleg nem tudsz dönteni. :)    )

Üdv!

 

Előzmény: Törölt nick (21058)
László M. Creative Commons License 2015.05.24 0 0 21059

Eladó Amstel, Gösser, Talléros (stb.) hodóhoz A-tip. KEG-fej és gyors vízes mosó (a keg-fej és a csap között tisztít) rögzíthető csavarral. 7900.- komplett.                                            http://tchungary.com/…/sorcsapolo-kiegeszito-tar…/keg-fejek/

Érd.: itttalalsz@gmail.com

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.24 0 1 21058

Sziasztok.
Új vagyok a fórumon és a sörfőzés világában. Sőt, őszintén a jó sörök világában is. Sose voltam nagy sörös, aki napi 15 dobozzal megiszik (megjegyzem nem is akarok az
lenni), de igyekszem az igényességre törekedni, új ízeket megismerni. Eddig Paulanernél drágább sört nem ittam, de megmondom őszintén, hogy sajnálnék ezer forint körüli
kézműves söröket inni, ezért elhatároztam hogy magamnak fogok főzni itthon. Már 1-2 hete benne vagyok a témában, és tudom, hogy ez kevés idő, hogy mindent megtudjak a
sörfőzésről, de úgy tervezem, hogy valamikor a jövő héten megfőzöm életem első sörét - ehhez szeretnék itt segítséget kérni (nem baj, ha nem tudjátok minden kérdésemet
megválaszolni). Ja, és ha valamit nem magyarul írok, azért elnézést, többnyire angol oldalakon, fórumokon, videókon tanultam.

 

A sör egy amerikai stílusú IPA lesz (természetesen all grain). Nem tervezek nagy mennyiséget, főleg hogy a konyhában szeretném főzni (összesen olyan 10-15 liter sörrel
kalkulálok egyelőre). A beszerzendő alapanyagokat az Olasztól veszem.
1. kérdés: Mielőtt belefognék, be kell jelenteni a NAV-nak. Ezt ti hogy szoktátok? Személyesen, telefonon, online? Találtam a neten sörfőző bejelentési űrlapot, de mivel
nem a hivatalos NAV honalpon volt, ezért gondoltam megkérdezem.

 

A recept az a brewgr.com-ról van, de félig-meddig átalakítottam.
Alapnak 72,5% Pale Ale maláta, mellé 20,5% Vienna, 7% Crystal. Összesen 2,76 kg, mellé kb. 8,3 liter cefrézővíz, másláshoz szintén ennyi. Azért bátorkodtam ennyi Viennát
használni, mert úgy olvastam, hogy az IPA-kban elég gyakori a München és/vagy a Vienna maláta - de a München az gyakorlatilag egy erősen felturbózott Vienna ízvilágával
bír. Egyesek szerint a Vienna pirítós és keksz jegyekkel bír, míg a München inkább kenyeres ízvilágú, mások szerint ez pont fordítva van. Gondolom ezt mindenki máshogy
érzékeli, itt gyakorlatilag nem is lehet objektivitásra törekedni, viszont abban mindenki egyetértett, hogy a München az erős, markáns malátás ízvilággal bír, míg a Vienna
lágyabb. A Crystal kicsit ki fogja balanszolni a sok komló keserűségét, illetve színt is fog adni neki.
2. Szerintetek jó ez a recept? Valami sok, valami kevés? A víz arány és mennyiség így jó lesz?

 

Menjünk tovább a főzésre! Először kissé meg voltam zavarodva, nem értettem, hogy akkor pontosan hogyan is kell főzni. A dekokciós-hűtőládás eljárást máig nem értem,
szerintem sok vele a felesleges macera, számolgatás, ezért én az infúziós módszert fogom alkalmazni. Tehát 2,76 kg roppantott maláta, 8,3 liter (csap)víz fel a tűzhelyre.
Felmelegítem 65-67 fokosra.
3. Mi a következő lépés? Egyszerűen elzárom és ráteszem a fedőt, vagy alacsony lángon folyamatos hőfokon tartom? Esetleg hol elzárom, hol megnyitom alatta a gázt?
A többlépcsős cefrézés is megzavart. Elvesztem a részletekben, olvastam mindenfélét az amilázokról és minden egyéb cukorról, de sok helyen azt olvastam, hogy IPA-k esetében
az egylépcsős cefrézés tökéletes, ezért én is azt fogom alkalmazni. Összesen 60 percig cefrézek.

 

Jódpróba. Következik a kicefrézés, amikor is felmelegítem 77 fokosra.
4. Ez szükséges? Sokan azt mondjék, hogy a kihozatalt javítja, sokak szerint fölösleges lépés. Véleményem szerint nem veszíthetek vele sokat, de ha lebeszéltek róla, akkor
hallgatok rátok. És egész pontosan hány percig tartom 77 fokon?

 

Máslás. Átöntöm a fazékból a cefrét az erjesztő vödrömbe (alul ott a zsírfröccsenésgátló). Szép lassan elkezdem kiengedni (kb 1-2 litert), majd visszaöntöm a malátaágyra.
Ezt még 1-2-szer megismétlem. Közben felmelegítem a 8,3 liter máslóvizet 76-77 fokosra. Kis utánajárás után úgy gondoltam, hogy a batch sparge módszert fogom alkalmazni. A 8,3
literből kb. 2,6 litert (egyharmadát) ráöntök a malátaágyra, megkavarom, majd újra átmosatom kétszer-háromszor (továbbiakban vorlauf). Megint ráöntök 2,6 litert, megint
vorlauf. Aztán megint 2,6 liter, majd megint vorlauf.
5. Ez így jó? Máslóvíz mennyisége, hőfoka megfelelő egy amerikai stílusú IPA-hoz? Ti hány részletben szoktátok ráönteni a máslóvizet? (Elnézést a fárasztó kérdésekért, de
szeretnék mindent jól csinálni).

 

Ezután jön a komlóforralás (szigorúan fedő nélkül). Sikerült nagy nehezen olyan receptet találnom, amibe nem kell hatféle komló. :D Én csak sima amerikai Cascade
komlópelletet szeretnék használni (az időbeosztás megvan, az sima ügy). Végső IBU olyan 40 és 45 közé van belőve - első IPA-m, nem akarom, hogy ne tudjam meginni a
keserűségtől.
6. Erősen lesarkított példa. Ha a recept 10 gramm, 50%-os alfasavtartalmú Magnum komlót ír, az ugyanolyan, mintha én 5 gramm 100%-os alfasavtartalmú Magnum komlót tennék
bele? Vagy azért ennyire nem egyszerű a dolog?
A forralás után jeges vízben lehűtöm 21 fokosra (mint mondtam 10-15 literekben gondolkozok, tehát nem kell profi hűtőeszköz). Aztán jól megkeverem, hagyom egy kicsit leülni
a komlót, majd átöntöm az erjesztő vödrömbe egy szűrőn keresztül (jó magasról, hogy több oxigén menjen bele). OG mérés.

 

Mindenközben a száraz élesztőt (a Mangrove Jack M44-ről sok rosszat olvastam, ezért US05-öt használok) beleszórom kevés, 35 fokos vízben. 15 percig állni hagyom, majd
felkeverem. 7. Ezután hagyjam állni még 15 percig, vagy mehet bele azonnal a sörlébe? És egész pontosan mennyi száraz élesztő kell ehhez az IPA-hez? Azért az az 5-8
gramm/10 liter elég tág fogalom az olaszsped.com-on.

 

Utolsó keverés, kotyogóba víz, fedő rá a vödörre. 18-24 fok körüli helyiséget keresek neki, ahol állhat. Csak egy vödröm lesz, nem fogom átfejteni másodlagosba (szerintem
totál értelmetlen). Szeretném 5 napig hidegkomlózni, szintén Cascade pellettel.
8. Mennyi ideig kell állni hagyni, mielőtt belemehetne a komló? 10 nap erjedés majd 5 nap hidekomlózás elég lesz, és mehetek tovább a palackozásra, vagy hagyjam tovább?
Közben kell fajsúlyt mérni? Ti hogy szabadultok meg a komlódarabkáktól, ha nem akartok cold crash-elni? Simán egy komlóforralózsákban dobjátok bele a sörbe, pár kavics
társaságában? Vagy nem muszáj, hogy lesüllyedjen?

 

Ha minden kész, FG mérés. Ezután palackozás. 0,33-as koronazáras üvegekbe fogom tárolni. Ha fél liter sörhöz 3 gramm cukor kell, hogy biztosan ne robbanjon fel (én úgy
vagyok vele, hogy inkább legyen kevésbé szénsavas), akkor a 0,33-as üvegbe elég lesz 1,98 gramm (a pontos kimérést megoldom). Palackozás után még 1-2-3 hétig tárolom ott,
ahol az erjesztővödröt, majd lehűtöm kellő hőfokra és megiszom.
Ugye ezek a sörök szűretlenek. Ez nekem nem baj. Ha nincs benne komlódarab, az már tökéletes. Minél zavarosabb egy sör, nekem annál jobban tetszik. De komolyan. A szűretlen
német Hefe-Weißbierek szinte könnyet csalnak a szemembe.
9. A palackban ott van ugye az élesztő az alján. Ezt ti fel szoktátok keverni (mint a búzasöröknél), vagy direkt figyeltek rá, hogy ne menjen bele a pohárba? Olvastam, hogy
más lesz tőle a sör íze (nekem semmi bajom az élesztős ízzel).

 

Azt hiszem kezdetnek "csak" ennyi lenne. :) Ha nem is mindenre, de legalább ha 1-2 kérdésre válaszoltok már azt is megköszönöm. Azért írtam le ilyen részletesen, hogy ha
valami hiba van a fentiekben/kihagytam valamit, arra figyelmeztetni tudjatok. A fertőtlenítésre nem kell külön felhívni a figyelmem, az alap (Chemipro Oxit fogok
használni).
Jó főzést mindenkinek.

 

Pecabubus Creative Commons License 2015.05.24 0 0 21057

Igazán nincs mit, váljék egészségedre!

Előzmény: krityo1976 (21056)
krityo1976 Creative Commons License 2015.05.24 0 0 21056

Köszönöm!

Előzmény: Pecabubus (21055)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21055

Ha egy pici alfa-amilázt (1ml) beleteszel sokkal kevésbé taknyosodnak össze a malátaszemek. Érdemes lehet sok vízzel főzni, egyfelől jobban tartja a hőt a szakaszoknál (witbiernél kettő pihenőt írtam), másfelől akár egy kör óvatos máslással is ki tudod mosni a cukrok zömét a malátákról, így kevésbé oxidálódik máslásnál a söröd.

Nekem 17 literes főzőkotlám van, általában 2.5-2.8 kg a maláták súlya a receptjeimben (szeszcefrénél 3.2 de azt agyonalfázom különben megállna benne a kanál), ezt 9 liter vízbe keverem.

7 liter 77 fokos máslóvizet készítek hozzá, így lesz kb. 14-15 liter forralás előtt.
90 percnyi forralás végére nagyjából 12.5 liter lesz.

"Brewing with Wheat" könyvet ajánlom szeretettel (epub vagy mobi formátumban is elérhető), nagyon sok okosság van benne búzás sörökkel kapcsolatban.

Előzmény: krityo1976 (21053)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21054

Kedves Krityo, javaslom a koriandert vedd a felére (5+5 gramm), és a Magnum keserű kissé kilóg a stílusból (mondjuk ki, spórolós, mert az lesz "a" keserűkomlóm, azért tettem a receptbe), hagyományosan a witbiert egyféle német nemeskomlóval készítik és pláne nem szokták szakaszolt aromakomlózni.

A witbier élesztő nem megkerülhető (Gozdawa kapható a 'rodalomban), bár ha fix 16-17 fokon tudsz erjeszteni akkor búzasörhöz való élesztő is megfelelhet, de ebben az esetben hagyd ki a (búzasöröknél szokásos) 35 fokon történő ferulasav-pihenőt (az felel a szegfűszeges aromáért ami witbiernél nem kívánatos). A receptet az "All-Grain - Hoegaarden Witbier Clone - Pierre Celis White"-ból raktam össze, de a koriandermaggal tényleg elszálltam, 5+5 vagy max 7+7 gramm kell bele 10+10 helyett, függően attól hogy mennyire friss a koriandermag.

Előzmény: krityo1976 (21052)
krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21053

Sajna Rizshéj sem az olasznál,sem a Beerodalomnál nincs.

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21052

Megtaláltam:

https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden

 

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21051

Hello!

 

Erre a Belga Witbir-re gondoltál?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=28140.0

Előzmény: nothingam (21034)
nothingam Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21050

Köszi szépen a kupakoló felajánlást, de már beszereztem egy Grifo TCA egykarosat. Ez jó masszív. Pont ma jött meg, már ki is próbáltam. Nagyon szuperül működik és jó robosztus kivitel.

Előzmény: Babar66 (20949)
acerola Creative Commons License 2015.05.22 0 2 21049

Szerintem úgy lehet, ahogy mondtad. Ha megcsinálod, akkor sör lesz belőle.

Egyébként megpróbálhatod feljavítani egy kis aroma komlózással. Meg van egy másik technika amit steepingnek hívnak angolul. Ez arról szól hogy bizonyos malátákat nem kell cefrézni elég ha áztatod őket meleg vízben. Ha ilyen malátát áztatsz hozzá, akkor ezzel friss maláta ízt is tudsz hozzá adni. Ilyen maláta például a caramunich.

Előzmény: pinotnoir777 (21046)
csube64 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21048

Köszönöm.

Igazad lehet.

Elfelejtettem írni, hogy a kotyógóban a vízszint tartósan aszimetrikus, bár én kottyanást nem láttam. Haza megyek megvizsgálom.

Előzmény: acerola (21047)
acerola Creative Commons License 2015.05.22 0 1 21047

Rengeteg élesztő van az erjesztőben. Lehet hogy suttyomban már le is erjesztette. Azért nincs olyan nagy cukortartalma annak a meggynek. Mérj sűrűséget. Ha nem tapasztalsz sok maradék cukrot ez alapján és az íze is jó, akkor jól vagy.

 

Most nézem, hogy 9g cukor van 100g meggyben. Azaz összesen 45g cukrot tettél hozzá.

Előzmény: csube64 (21044)
pinotnoir777 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21046

Sziasztok! Van egy dobozos sörkoncentrátumom, elvileg másfél éve lejárt, elfeledkeztem róla. Szerintetek oké lehet még, max kevésbé intenzívek lesznek az ízei? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!