Ha egy pici alfa-amilázt (1ml) beleteszel sokkal kevésbé taknyosodnak össze a malátaszemek. Érdemes lehet sok vízzel főzni, egyfelől jobban tartja a hőt a szakaszoknál (witbiernél kettő pihenőt írtam), másfelől akár egy kör óvatos máslással is ki tudod mosni a cukrok zömét a malátákról, így kevésbé oxidálódik máslásnál a söröd.
Nekem 17 literes főzőkotlám van, általában 2.5-2.8 kg a maláták súlya a receptjeimben (szeszcefrénél 3.2 de azt agyonalfázom különben megállna benne a kanál), ezt 9 liter vízbe keverem.
7 liter 77 fokos máslóvizet készítek hozzá, így lesz kb. 14-15 liter forralás előtt. 90 percnyi forralás végére nagyjából 12.5 liter lesz.
"Brewing with Wheat" könyvet ajánlom szeretettel (epub vagy mobi formátumban is elérhető), nagyon sok okosság van benne búzás sörökkel kapcsolatban.
Kedves Krityo, javaslom a koriandert vedd a felére (5+5 gramm), és a Magnum keserű kissé kilóg a stílusból (mondjuk ki, spórolós, mert az lesz "a" keserűkomlóm, azért tettem a receptbe), hagyományosan a witbiert egyféle német nemeskomlóval készítik és pláne nem szokták szakaszolt aromakomlózni.
A witbier élesztő nem megkerülhető (Gozdawa kapható a 'rodalomban), bár ha fix 16-17 fokon tudsz erjeszteni akkor búzasörhöz való élesztő is megfelelhet, de ebben az esetben hagyd ki a (búzasöröknél szokásos) 35 fokon történő ferulasav-pihenőt (az felel a szegfűszeges aromáért ami witbiernél nem kívánatos). A receptet az "All-Grain - Hoegaarden Witbier Clone - Pierre Celis White"-ból raktam össze, de a koriandermaggal tényleg elszálltam, 5+5 vagy max 7+7 gramm kell bele 10+10 helyett, függően attól hogy mennyire friss a koriandermag.
Köszi szépen a kupakoló felajánlást, de már beszereztem egy Grifo TCA egykarosat. Ez jó masszív. Pont ma jött meg, már ki is próbáltam. Nagyon szuperül működik és jó robosztus kivitel.
Szerintem úgy lehet, ahogy mondtad. Ha megcsinálod, akkor sör lesz belőle.
Egyébként megpróbálhatod feljavítani egy kis aroma komlózással. Meg van egy másik technika amit steepingnek hívnak angolul. Ez arról szól hogy bizonyos malátákat nem kell cefrézni elég ha áztatod őket meleg vízben. Ha ilyen malátát áztatsz hozzá, akkor ezzel friss maláta ízt is tudsz hozzá adni. Ilyen maláta például a caramunich.
Rengeteg élesztő van az erjesztőben. Lehet hogy suttyomban már le is erjesztette. Azért nincs olyan nagy cukortartalma annak a meggynek. Mérj sűrűséget. Ha nem tapasztalsz sok maradék cukrot ez alapján és az íze is jó, akkor jól vagy.
Most nézem, hogy 9g cukor van 100g meggyben. Azaz összesen 45g cukrot tettél hozzá.
Sziasztok! Van egy dobozos sörkoncentrátumom, elvileg másfél éve lejárt, elfeledkeztem róla. Szerintetek oké lehet még, max kevésbé intenzívek lesznek az ízei?
Ahogy az előző hozzászóló mondta. Csak rakd be a hűtőbe és ha eljött a főzés ideje előtte csinálj egy startert. Jelentősen csökken az élő sejtek száma hónapról hónapra. Ezért kell majd startert csinálni. Használd fel fél éven belül.
Jópofa a belinkelt mágneses keverő a videóban, de szerintem a CD motor gyengébb lesz mint a ventilátor. Egy próbát azért megér.
A fórum korábbi hozzászólásaiban olvastam meggysör készítését úgy, hogy már a leerjedt sörhöz lehet meggyet adni.
Én hétfőn (sűrítményes) búzasörhöz adtam 0,5kg fagyasztott, de már szobahőmérsekletűre melegedett meggyet. Előtte a sörlét kb. 9 napja tettem erjesztő vödörbe és már leerjedhetett vasárnapra. Pontosan nem tudom mikorra, mert szombat reggel elutaztam, akkor még kotygott, vasárnap este értem haza, akkor már nem. Sűrűséget nem mértem, de a kotyógó már nem dolgozott. Azóta nem indult meg az erjedés (legalábbis a kotyogón nem látszik semmi).
Kérdésem az lenne, hogy érdemes ég várni vagy juttassak bele egy kis cukros sörlében felfuttatott élesztőt?
Pont tegnap kezdtem (hirtelen feindulásból, de még nem tudom mikor tudom felhasználni:l), az sorforum.blog.hu-s iránymutatás alapján, a kérdés, hogy miképpen tudom elhúzni a szaporítást? Kenyérkovásszal már foglalkoztam, remélem hasonló a dolog, hogy mindig egy adok neki egy kis ennivalót?
2 dolog azért kérdés maradt az élesztő tápsót hol szerzem be (agro bolt?) és a CD tokos mágneses keverő bonyolultsága.
Köszönöm, még sosem hidegfűszereztem. A legtöbb receptemben feszül amúgy hasonló bújtatott kérdés, olyanok mint a rejtvények. Örülök hogy mentorom van a legújabb hobbimban. :)
Nekem soknak tűnik a hidegkorianderezés. Legutóbb 13l -be raktam 3g-ot. Egész jól érezni rajta. Persze rakhatsz többet ha erősebbet szeretnél, de ha kevés még mindig megduplázhatod. Ha sok, akkor meg nem sokat tehetsz.
Borászati lopót, egy literes, műanyag. Ez meg egy Hoegaarden-utánzat, witbier: https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden Más élesztővel is biztos finom, én belga ale élesztővel próbálom amíg nem lesz a receptben szereplő. A recept egy láda (10L) sörre szól.
Szerintem egy belga witbir-rel nem tudsz mellé lőni főleg, hogy a picit melegebb erjesztési hőmérséklet se nagyon baj neki. Továbbá nyárra különösen jó frissítő. Én két hete palackoztam az enyémet és nagyon finom frissítő lett.
Ez eddig úgy hangzik, mintha azt mondanád hogy szereted a finom ételeket. Valaki ajánljon egy receptet.
Nem tudhatjuk neked mi fog ízleni. Válassz ki egy stílust vagy egy egy konkrét sört. Arra rá tudsz keresni a neten. Pl. Sör neve + recipe vagy clone kulcsszóval.
Én a helyedben nyáron nem főznék lágert, hacsak nincs egy erre a célra kinevezett hűtőd ahol az erjesztést és a lágerezés le tudnád folytatni.
Lehetnél egy kicsit specifikusabb, hogy milyen sört szeretnél főzni. Fölvetetted most a belga ale-t például. Hurrá ez már valami. És mégis milyen belga ale-re gondoltál? Ezen belül még van kb. 10 féle. Én belgából saisont és wit-et csináltam eddig.
Állatgyógyszertárban szoktam venni fecskendőket mindenféle méretben, igazán nem költséges akár minden célra másikat használni. Szeszcefrénél kevésbé számít a sterilitás, annál nekem elegendő egy 5ml-es enzimes és egy 50ml-es mintavevő fecskendő. Sörhöz lopót használok, biztosabban fertőtleníthetőnek érzem mint a fecskendőt.