Keresés

Részletes keresés

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.24 0 0 21056

Köszönöm!

Előzmény: Pecabubus (21055)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21055

Ha egy pici alfa-amilázt (1ml) beleteszel sokkal kevésbé taknyosodnak össze a malátaszemek. Érdemes lehet sok vízzel főzni, egyfelől jobban tartja a hőt a szakaszoknál (witbiernél kettő pihenőt írtam), másfelől akár egy kör óvatos máslással is ki tudod mosni a cukrok zömét a malátákról, így kevésbé oxidálódik máslásnál a söröd.

Nekem 17 literes főzőkotlám van, általában 2.5-2.8 kg a maláták súlya a receptjeimben (szeszcefrénél 3.2 de azt agyonalfázom különben megállna benne a kanál), ezt 9 liter vízbe keverem.

7 liter 77 fokos máslóvizet készítek hozzá, így lesz kb. 14-15 liter forralás előtt.
90 percnyi forralás végére nagyjából 12.5 liter lesz.

"Brewing with Wheat" könyvet ajánlom szeretettel (epub vagy mobi formátumban is elérhető), nagyon sok okosság van benne búzás sörökkel kapcsolatban.

Előzmény: krityo1976 (21053)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21054

Kedves Krityo, javaslom a koriandert vedd a felére (5+5 gramm), és a Magnum keserű kissé kilóg a stílusból (mondjuk ki, spórolós, mert az lesz "a" keserűkomlóm, azért tettem a receptbe), hagyományosan a witbiert egyféle német nemeskomlóval készítik és pláne nem szokták szakaszolt aromakomlózni.

A witbier élesztő nem megkerülhető (Gozdawa kapható a 'rodalomban), bár ha fix 16-17 fokon tudsz erjeszteni akkor búzasörhöz való élesztő is megfelelhet, de ebben az esetben hagyd ki a (búzasöröknél szokásos) 35 fokon történő ferulasav-pihenőt (az felel a szegfűszeges aromáért ami witbiernél nem kívánatos). A receptet az "All-Grain - Hoegaarden Witbier Clone - Pierre Celis White"-ból raktam össze, de a koriandermaggal tényleg elszálltam, 5+5 vagy max 7+7 gramm kell bele 10+10 helyett, függően attól hogy mennyire friss a koriandermag.

Előzmény: krityo1976 (21052)
krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21053

Sajna Rizshéj sem az olasznál,sem a Beerodalomnál nincs.

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21052

Megtaláltam:

https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden

 

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.23 0 0 21051

Hello!

 

Erre a Belga Witbir-re gondoltál?

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=28140.0

Előzmény: nothingam (21034)
nothingam Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21050

Köszi szépen a kupakoló felajánlást, de már beszereztem egy Grifo TCA egykarosat. Ez jó masszív. Pont ma jött meg, már ki is próbáltam. Nagyon szuperül működik és jó robosztus kivitel.

Előzmény: Babar66 (20949)
acerola Creative Commons License 2015.05.22 0 2 21049

Szerintem úgy lehet, ahogy mondtad. Ha megcsinálod, akkor sör lesz belőle.

Egyébként megpróbálhatod feljavítani egy kis aroma komlózással. Meg van egy másik technika amit steepingnek hívnak angolul. Ez arról szól hogy bizonyos malátákat nem kell cefrézni elég ha áztatod őket meleg vízben. Ha ilyen malátát áztatsz hozzá, akkor ezzel friss maláta ízt is tudsz hozzá adni. Ilyen maláta például a caramunich.

Előzmény: pinotnoir777 (21046)
csube64 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21048

Köszönöm.

Igazad lehet.

Elfelejtettem írni, hogy a kotyógóban a vízszint tartósan aszimetrikus, bár én kottyanást nem láttam. Haza megyek megvizsgálom.

Előzmény: acerola (21047)
acerola Creative Commons License 2015.05.22 0 1 21047

Rengeteg élesztő van az erjesztőben. Lehet hogy suttyomban már le is erjesztette. Azért nincs olyan nagy cukortartalma annak a meggynek. Mérj sűrűséget. Ha nem tapasztalsz sok maradék cukrot ez alapján és az íze is jó, akkor jól vagy.

 

Most nézem, hogy 9g cukor van 100g meggyben. Azaz összesen 45g cukrot tettél hozzá.

Előzmény: csube64 (21044)
pinotnoir777 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21046

Sziasztok! Van egy dobozos sörkoncentrátumom, elvileg másfél éve lejárt, elfeledkeztem róla. Szerintetek oké lehet még, max kevésbé intenzívek lesznek az ízei? 

acerola Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21045

Ahogy az előző hozzászóló mondta. Csak rakd be a hűtőbe és ha eljött a főzés ideje előtte csinálj egy startert. Jelentősen csökken az élő sejtek száma hónapról hónapra. Ezért kell majd startert csinálni. Használd fel fél éven belül.

 

Jópofa a belinkelt mágneses keverő a videóban, de szerintem a CD motor gyengébb lesz mint a ventilátor. Egy próbát azért megér.

Előzmény: Kisgubac (21042)
csube64 Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21044

Sziasztok!

 

Tanácsotokat kérem.

A fórum korábbi hozzászólásaiban olvastam meggysör készítését úgy, hogy már a leerjedt sörhöz lehet meggyet adni.

Én hétfőn (sűrítményes) búzasörhöz adtam 0,5kg fagyasztott, de már szobahőmérsekletűre melegedett meggyet. Előtte a sörlét kb. 9 napja tettem erjesztő vödörbe és már leerjedhetett vasárnapra. Pontosan nem tudom mikorra, mert szombat reggel elutaztam, akkor még kotygott, vasárnap este értem haza, akkor már nem. Sűrűséget nem mértem, de a kotyógó már nem dolgozott. Azóta nem indult meg az erjedés (legalábbis a kotyogón nem látszik semmi).

Kérdésem az lenne, hogy érdemes ég várni vagy juttassak bele egy kis cukros sörlében felfuttatott élesztőt?

nothingam Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21043

Ha felszaporítottad és berakod hűtőbe szerintem hetekig semmi baja nem lesz és legalább le tudod önteni a felesleges folyadékot.

Előzmény: Kisgubac (21042)
Kisgubac Creative Commons License 2015.05.22 0 0 21042

Pont tegnap kezdtem (hirtelen feindulásból, de még nem tudom mikor tudom felhasználni:l), az sorforum.blog.hu-s iránymutatás alapján, a kérdés, hogy miképpen tudom elhúzni a szaporítást? Kenyérkovásszal már foglalkoztam, remélem hasonló a dolog, hogy mindig egy adok neki egy kis ennivalót?

2 dolog azért kérdés maradt az élesztő tápsót hol szerzem be (agro bolt?) és a CD tokos mágneses keverő bonyolultsága.

(Vmi ilyesmi lenne? https://www.youtube.com/watch?v=yaE_zzrVMvk)

 

 

 

Előzmény: acerola (21037)
robitmoh Creative Commons License 2015.05.22 0 1 21041

A fecskendőhöz egy pöffenet :

Én többször használtam Nurofen adagolót,

ezen is van ml skála,

teljesen szétszedhető.

 

Eddig bírta

Pecabubus Creative Commons License 2015.05.21 0 1 21040

Köszönöm, még sosem hidegfűszereztem. A legtöbb receptemben feszül amúgy hasonló bújtatott kérdés, olyanok mint a rejtvények. Örülök hogy mentorom van a legújabb hobbimban. :)

Előzmény: acerola (21036)
acerola Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21039

Szerintem is egész jó. Most palackoztam az enyémet vele. Remélem még van a Beerodalomban.

Előzmény: nothingam (21038)
nothingam Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21038

Nekem nagyon bejött a Gozdawa Classik Belgian Witbier amit ajánlottál.

Előzmény: acerola (21037)
acerola Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21037

Ja még egy. A Hoegaarden-es üvegből ki lehet tenyészteni az élesztőt.

Előzmény: acerola (21036)
acerola Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21036

Nekem soknak tűnik a hidegkorianderezés. Legutóbb 13l -be raktam 3g-ot. Egész jól érezni rajta. Persze rakhatsz többet ha erősebbet szeretnél, de ha kevés még mindig megduplázhatod. Ha sok, akkor meg nem sokat tehetsz.

Előzmény: Pecabubus (21035)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21035

Borászati lopót, egy literes, műanyag. Ez meg egy Hoegaarden-utánzat, witbier: https://www.brewtoad.com/recipes/haygarden
Más élesztővel is biztos finom, én belga ale élesztővel próbálom amíg nem lesz a receptben szereplő.
A recept egy láda (10L) sörre szól.

nothingam Creative Commons License 2015.05.21 0 1 21034

Szerintem egy belga witbir-rel nem tudsz mellé lőni főleg, hogy a picit melegebb erjesztési hőmérséklet se nagyon baj neki. Továbbá nyárra különösen jó frissítő. Én két hete palackoztam az enyémet és nagyon finom frissítő lett. 

 

Előzmény: krityo1976 (21032)
acerola Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21033

Ez eddig úgy hangzik, mintha azt mondanád hogy szereted a finom ételeket. Valaki ajánljon egy receptet.

Nem tudhatjuk neked mi fog ízleni. Válassz ki egy stílust vagy egy egy konkrét sört. Arra rá tudsz keresni a neten. Pl. Sör neve + recipe vagy clone kulcsszóval.

Előzmény: krityo1976 (21032)
krityo1976 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21032

Bocs,hogy ilyen körülményes vagyok!

Szeretem a jó söröket,finomakat.Belgából tudom sokféle van.Nem szeretem a nagyon erős söröket,inkább az ízeket szeretem.

 

Előzmény: acerola (21031)
acerola Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21031

Én a helyedben nyáron nem főznék lágert, hacsak nincs egy erre a célra kinevezett hűtőd ahol az erjesztést és a lágerezés le tudnád folytatni.

Lehetnél egy kicsit specifikusabb, hogy milyen sört szeretnél főzni. Fölvetetted most a belga ale-t például. Hurrá ez már valami. És mégis milyen belga ale-re gondoltál? Ezen belül még van kb. 10 féle. Én belgából saisont és wit-et csináltam eddig.

Előzmény: krityo1976 (21030)
krityo1976 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21030

Hello!

 

Bocsi,hogy még egyszer megkérdezem:

Az öcsémnek megigértem,hogy főzök neki egy jó Lager és egy jó Ale sört.Tudna valaki egy jó receptet?Vagy fajtát?Tudtok tanácsot adni?

Belga Ale-t csinált már valaki?

Kösz!

krityo1976 Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21029

Kösz az infót!

Előzmény: acerola (21007)
nothingam Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21028

Borászati lopót? Én épp keresek valami jó módszert hogy fertőzés veszély nélkül tudjak nagyobb mennyiségű mintát venni a vederből. 

Előzmény: Pecabubus (21027)
Pecabubus Creative Commons License 2015.05.21 0 0 21027

Állatgyógyszertárban szoktam venni fecskendőket mindenféle méretben, igazán nem költséges akár minden célra másikat használni. Szeszcefrénél kevésbé számít a sterilitás, annál nekem elegendő egy 5ml-es enzimes és egy 50ml-es mintavevő fecskendő. Sörhöz lopót használok, biztosabban fertőtleníthetőnek érzem mint a fecskendőt.

Előzmény: acerola (21024)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!