Tegnap lepalackoztam a 10 liter mildet. Ma felvetődött bennem egy kérdés.
Ugyebár az OG és az FG értékét felhasználva számolhatjuk az alkoholfokot, de ha hozzá adjuk a cukrot, akkor az élesztő kap még egy kis "élelmet". Ebből mennyi alkoholt tud még pluszban előállítani az élesztő?
Az S alakú kotyogóra nem jellemző a visszaszívás egyébként. Mindkét irányba jól kibugyog. Néhány csepp néha bekerülhet. Külföldön sokan használnak hengeres kotyogót. Na abból könnyebben visszaszívódhat a folyadék. Arra szokták tanácsolni a vodkát.
Fertőtlenítésre nem olyan rossz az oxi, bár én nem bízok annyira benne. A víz hatására felszabaduló oxigén a hatóanyaga. Áztatni lehet benne vagy állítólag a rászáradás közben fejti ki a hatását.
A Starsan szerintem megbízhatóbb. Magas hőmérséklet vagy hipó jó még fertőtlenítésre.
Áh, köszönöm, akkor részben megnyugodtam. Első sűrítményes sörfőzés volt, mikor minden kész volt, emeltem meg a vödört, hogy a helyére vigyem, akkor hallatott egy ilyen "blugy-blugy" hangot ez alatt átgondoltam az életem... Amúgy milyen fertőtlenítő szert ajánlotok?
Attól függ mi volt a kotyogóban? Van ami kevésbé jó van a mi nem vészes. Ha ilyen miatt parázol hasnálj a kotyogóba vodkát vagy pálinkát. Fertőtlenít, de nem okoz problémát ha visszaszívja.
Nem kell széndioxid. Főerjedés előtt pont hogy oxigént viszünk a sörlébe, hogy az élesztő jól érezze magát. Egyébként ez élesztő az oldott oxigént mind fel is veszi nagyon gyorsan.
Ha a főerjedés után átfejted a sört egy másodalgos erjesztőbe akkor ennél a lépésnél sokan szokták széndioxiddal felengedni a vödröt előtte. Nem biztos, hogy szükség van rá, de ártani nem árt.
Arra figyelj, hogy a palackozásodhoz igazítsd a hidegkomlózást, 7 napon túl nem igazán érdemes hidegkomlózni, mert akkor jönnek a "grassy, vegetal" ízek.
Személy szerint úgy szoktam, hogy ha tudom, hogy szombaton tudok palackozni, akkor mondjuk hétfőn hidegkomlózok.
Szintén pellettel, de én nem szoktam eltávolítani. Csak beleszórom, és úgyis letapad. (Ezen persze sokat segít egy kis cold crash).
Palackozáskor vagy megszűrve (kávéfilter) áttöltöm egy palackozóvödörbe, vagy egyáltalán nem szűrök, általában az első 2-3 deci után tiszta a sörlé.
De a széndioxid képzéshez való cukrozás miatt azért általában amúgy is áttöltöm palackozóvödörbe.
De mivel addig már 3-4 hetet pihengélnek, tényleg szinte semmit nem kell szűrni :)
Most "főztem" elsőnek sört , sűrítményből készítettem.Most abban a fázisban tartok hogy beüvegeztem , hozzá adtam a megfelelő mennyiségű cukrot és várom hogy szén-dioxid fejlődjön. Kicsit félek hogy kevés helyet hagytam a gázfejlődéshez és a hely hiánya miatt szét fogja nyomni az üvegeket. Az lenne a kérdésemhogy ha néha kinyitom az üvegeket csökkentve a nyomást az nem lenne e káros a sörömre?
Holnap akartam megfőzni a Hoegaarden klónomat, viszont Olasznál nem volt pelyhesített búza és ha jól látom a Beeroldalom honlapján is elfogyottnak van jelezve. Tudtok esetleg más beszerezési forrást esetleg már alternatívát?
A nagy gond az, hogy amit vettem Gozdawa élesztő az 25-én lejár, tehát el kéne főznöm. :)
Kimaradt 150 g US-05 élesztőm, ezt szeretném áruba bocsátani, akár egyben, akár kiporciózva. Végig jól lezárva hűtőben volt tárolva. Átvételi lehetőség a jászságban vagy Budapesten.
Akkor még figyelem. Most mértem ismét az FG-t, 1010. Egy korsónyit betettem a hűtőbe, kíványcsi vagyok sz ízére hidegen is, mert 21 fokosan még nem az igazi. De teccik!!! :-)
Már kb. 10 napja rotyog egy Better Brew Tequila. Az cukorral és 23 liter készül. Még kb 4-5 percenként nagyot rottyan. Akkor erre még várhatok ...
Pedig beindult az erjedés cukor nélkül, de csak 12l-re töltöttem fel. Pár napig hevesen, majd csendesen rotyogott, ma van a 12. nap. Tegnap figyeltem, kb. 15-20 percenként még rottyan, szerintem mára talán megáll. Vasárnap mért FG 1010 (OG 1041), szép tiszta, kissé borostyános színű (Coopers European Lager). A számított alkohol 4,2. Ez még a másodlagos erjesztés után nőni fog. Ha mára már nem csökken az FG, lepalackozom még ma.
Köszönöm az ajánlatot, de csak kis tételben utazom.