Keresés

Részletes keresés

ghali Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18521

Igen, ehhez én is csatlakozom! Köszönjük, nem kis munka lehetett, nagyon részletes volt!

Előzmény: HegyenVolgyon (18514)
wins001 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18520

Discovery volt egy ilyen sörfőzős műsor, na ott csináltak ilyen nyálas sört :D Vagy 20-an rágták a malátát.

Előzmény: HegyenVolgyon (18519)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18519

Köszi! Ha nincs Amilázom éppen kéznél, akkor helyette ha jól megköpködöm, az jó lsz, igaz? :-)

Előzmény: wins001 (18516)
Lazly__ Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18518

Szia!

 

Koszi a tippet! Meg igy se lesz baj, hogy benne hagyom utana ket hetre az erjedes alatt? A 15/5ot ugy erted, hogy 15g megy 15 percet, aztan ujabb 15g meg 5ot?

 

Udv, szep napot!

Előzmény: Babar66 (18510)
toni888 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18517

Üdv! Van e valahova feltöltve olyan táblázat v írás, hogy egyes sörfalytákban mennyi kell , h legyen a maláta komló arány, mennyi az a minimális komló mennyiség amit hozz kell adni x liter sörhöz?

 

wins001 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18516

Én így csináltam a meggyes sörömnél, mert túl savanyú lett :D Mondjuk én carapils-t cukrosítottam el amilázzal. Javított rajta.

Más téma:
30l-es KEG-ben szeretnék erjeszteni, de nincs benne tapasztalatom, hogy lehet ezeket a hordókat azon a kis nyíláson át elmosni. Valakinek van tapasztalata?

Előzmény: HegyenVolgyon (18515)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18515

Üdv!

 

 

A Brewdog féle 5 Am Saint klónom leerjedt, meg volt a hidegkomlózás is, de elsődleges kóstolások alapján szerintem nem lett elég karamelles, nagyon komló irányba billent el az egyensúly.

 

Mit gondoltok, működhet-e az, hogy készítek egy kisebb mennyiségű (3-4 l) főzetet, jó nagy arányban karamellmalátával, 70 fok körül cefrézve, hogy minél több nem erjedő cukor keletkezzen, amjd ezt forralom gyakorlatilag komló nélkül, leerjesztem és hozzáadom az addig pihenő másikhoz?

HegyenVolgyon Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18514

Köszönöm a KEG-es ismertetőt!

Előzmény: kubkomatyko (18487)
acerola Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18513

Egyet értek az előttem szólóval. A brewtoad kijelzi az IBU/OG arányt. Ez mutatja  hogy mennyire érzed keserűenk a sört. Próbáld meg azonosra belőni, ha meg vagy elégedve az eredetivel. A kisebb fajsúly miatt jobb az alfasav hasznosulása is, azaz kicsit nagyobb mértékben kell visszavenni a komlót arányaiban. A hidegkomlót nem bántanám személy szerint. Szeretem a komló aromát. A keserűséget érdemben nem befolyásolja.

Előzmény: wins001 (18512)
wins001 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 18512

Legegyszerűbb, ha beírod az eredeti adatokat egy sörtervező programba és ott átírod az általad akartakra. Az IBU-t meg hozzáállítod.
Én pl a www.brewtoad.com oldalat szoktam használni.

Előzmény: sörness (18511)
sörness Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18511

Mit gondoltok, ha egy receptet gyengébbre szeretnék főzni, pl 5,5% helyett kb 4,5%-ra, akkor elég a komlót is csak arányaiban módosítani vagy még kevesebbre kell venni, esetleg többre, mert jobban vagy rosszabbul fog oldódni vagy kifőni a keserűség? Ez hidegkomlózásnál hogyan néz ki? Remélem érthető voltam...

 

Kinek van ebben tapasztalata??

 

köszi előre is!

Babar66 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18510

Szerintem a 30-30 grammal nem rontod el, de a saazert én megfelezném,  15/5 percre. 

Üdv!

Előzmény: Lazly__ (18496)
Lazly__ Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18509

Koszi! :)

Mar csak annyira lenne szuksegem, hogy ez a fajta szuretlen erjesztes mennyivel dobja meg az IBUt. Erre szerinted hol talalok olvasnivalot?

Előzmény: KajkiBeer (18506)
efraim77 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18508

itt a képeken jól látom hogy a maláta cefrézés egy zsákszerű anyagban történik..? ez lényegesen egyszerűsíti a szűrést...nem?

Előzmény: KajkiBeer (18506)
efraim77 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18507

megvolt az első főzésünk:) összesen 9 liter lett. a kezdeti 10 liter+b 5 liter máslóvízzel először gondoltam nem forr el belőle ennyi..de elfort pótoltam is utánna vizet a forralás közben de lehet kicsit többet kellett volna:) de remélem attól még jó lesz. szűrés nem egy egyszerű történet azon még van mit finomítanom:) egyébként szép tiszta sötét sárgás lé került az erjesztőbe eddig bizalomgerjesztő még az illata is.

KajkiBeer Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18506
Előzmény: NorbiKa89 (18449)
KajkiBeer Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18505

Sziasztok!

 

Ha a forralás végén adom hozzá az aromakomlót, s hagyom állni 20-30 percet (hop back), ez idő alatt lefedhetem a fazekat, vagy inkább hagyjam párologni?

marzen Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18504

Nekem ugyanilyen kérdésem volt,csak az oktoberfest csomaggal kapcsolatban!küldtem egy mailt az Olasznak,az üzlet cimére pár hónapja,de azota sem jött válasz!Lehet szakmai titok az összetevök leirása,vagy csak kitartóbbnak kellett volna lennem! :)

Előzmény: Törölt nick (18497)
marzen Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18503

Köszi! :)

Utánaolvastam!rápróbálok az N Propanolos fertötlenitöre,végülis alkoholos szer,és öblités nélküli,ami fontos,h ne kelljen sok idöt tölteni ezzel! :) hasonlo,mint az általad emlitett food-septes!és hanyagolom az oxi-t,ami még fertötlenitö státuszban sincs! :D

Előzmény: Schwiegelhofer (18495)
RobotSheep Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18502

Sziasztok,

 

Mi a véleményetek arról a technikáról, hogy főerjedés és lefejtés után az újabb erjeszteni kívánt sörlevet közvetlenül a korábbi élesztőre fejtem? Olvastam mindenféle pro és kontra érveket. Itt van esetleg valakinek saját tapasztalata? Hogyan kerülhető el, hogy alul/túloltsam a sört?

 

Köszi a válaszokat

toni888 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18501

Köszi szépen!

 

Előzmény: zizibalazs (18500)
zizibalazs Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18500

Kívülre. A menet önmagában sosem tömít.

Előzmény: toni888 (18499)
toni888 Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18499

Sziasztok! az erjesztő vödrön a csapnál kívülre v belülre megy a gumi?

Zsoltyka_ Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18498

Sziasztok!

 

kubkomatyko írásai alapján elkezdtem én is gondolkodni a keg-be történő palackozáson. Nagyon érdekesek a képek amiket feltett.

A kérdésem az lenne, hogy mennyiben kell a palackozási eljárást módosítani ha CO2 patronnal szeretnék utána dolgozni?

Normál esetben (üveg, party hordó) ugye a palackozáskor hozzáadott cukor végzi a szénsavasítást.

 

Megosztaná valaki esetleg a tapasztalatait?

Bocsánat ha butaságot kérdezek vagy tudatlan vagyok.

 

Köszönettel: Zsolty

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.23 0 0 18497

Sziasztok!

 

Nekem is hasonló lenne a kérdésem.

Meg tudjátok  mondani, hogy az Olasz-féle Müncheni sörfőző csomagban milyen komló(k) van(nak)?

 

köszönöm

Előzmény: Lazly__ (18496)
Lazly__ Creative Commons License 2014.04.22 0 0 18496

Sziasztok!

 

Alapvetoen olvasos tipus vagyok, reg kovetem a forumot, de most a tapasztaltabbaktol szeretnek segitseget kerni.

 

Ma voltam Olasznal, ahonnan az elso ket sorfozo csomagomat vettem meg marciusban, mind a ketto nagyon finom volt, viszont szerettem volna a recepttel jatszani. Sajnos a pontos komlo fajtat hirtelen nem tudtak megmondani, ugyhogy hoztam az alabbiakat:

- 5,5 bohemian

- 30g aurora (20g, 70min)

- 30g saaz (20g, 15min)

- 12g brewferm top (2 zacsi)

 

Ez lenne a harmadik fozetem, 25l a cel a palackba, 30 literes az erjeszto, 36 a fazek. Viszont az elso, ami nem csomagbol lenne. Itthon lattam, hogy az auroranak annyira nem magas az alfasav tartalma. Picit felek tolle. Az Olasz fele Pils csomag sore nagyon izlett, a komlo szurest kihagytuk, igy csak az erjesztes alatt ulepedett ki a komlo, nagyon kellemes komlos ize lett a vege. Most is valami hasonlot szeretnek. Mit javasoltok, mennyi komlot rakjak? Lehet Aurorabol mehet a teljes zacsi is?

 

Koszi! :)

Schwiegelhofer Creative Commons License 2014.04.22 0 0 18495

Marzen!

 

Szerintem keress itt rá a "hypo", és "fertőtlenít" szavakra, aztán olvasd el a boltban, hogy a kiválasztott szer mire való, és dönts ezután.

De semmiképp ne keverd a tisztítást a fertőtlenítéssel.

Aztán meg írd le a tapasztalataidat nekünk is :-)

Előzmény: marzen (18490)
Smürc Creative Commons License 2014.04.20 0 0 18494

Ha végképp nem derül ki és finom illata van, akkor hidegkomlózáshoz nagyon jó lehet. Ott nem számít az ismeretlen alfasav. Csak az lehet bosszantó, ha nagyon jó lesz. Nem tudod, hogyan ismételd! :)

Előzmény: bazzser (18492)
Smürc Creative Commons License 2014.04.20 0 0 18493

Én úgy jártam, hogy tavaly nyáron elvileg többünk számára vettem 100g élesztőt, ami már akkor egy szétporciózott adag volt. Miután felbontottam a csomagocskát a használathoz, a maradékot jobb híjján egy kis csavaros üvegben, hűtőben tartottam.A főzőtársak sajnos eléggé passzívak lettek, így gyakorlatilag rám maradt. Közben én is akartam más fajta élesztőt is használni, így lassan fogyott. Amikor használtam belőle, nyilván ki kellett mindig nyitnom az üveget. Végül az utolsó adagot a múlt héten "üzemeltem be". A szokásos módon először tiszta vízben feláztattam, majd egy félóra múlva kis sörlével "megetettem". De már a tiszta vízben szépen felhabosodott, majd az etetés után is és a sörlében is úgy működött, mint frissen.  Szóval, lehet, hogy nem kell annyira félni a levegőtől, ha legalább egy sötét hideg hűtőben van az élesztő.

Előzmény: ska002 (18491)
bazzser Creative Commons License 2014.04.20 0 0 18492

Olyankor mi a teendő, ha van egy bontatlan csomag komlóm, de a címke valahogy leszakadt róla, és fogalmam sincs már, hogy miféle? :)

M. Gábor: Valahogy visszalehet nézni azokat a google-es űrlapokat, amiket rendelésnél töltögettünk ki? Abból talán valahogy sikerül rájönnöm, hogy mi lehet ez.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!