megvolt az első főzésünk:) összesen 9 liter lett. a kezdeti 10 liter+b 5 liter máslóvízzel először gondoltam nem forr el belőle ennyi..de elfort pótoltam is utánna vizet a forralás közben de lehet kicsit többet kellett volna:) de remélem attól még jó lesz. szűrés nem egy egyszerű történet azon még van mit finomítanom:) egyébként szép tiszta sötét sárgás lé került az erjesztőbe eddig bizalomgerjesztő még az illata is.
Ha a forralás végén adom hozzá az aromakomlót, s hagyom állni 20-30 percet (hop back), ez idő alatt lefedhetem a fazekat, vagy inkább hagyjam párologni?
Nekem ugyanilyen kérdésem volt,csak az oktoberfest csomaggal kapcsolatban!küldtem egy mailt az Olasznak,az üzlet cimére pár hónapja,de azota sem jött válasz!Lehet szakmai titok az összetevök leirása,vagy csak kitartóbbnak kellett volna lennem! :)
Utánaolvastam!rápróbálok az N Propanolos fertötlenitöre,végülis alkoholos szer,és öblités nélküli,ami fontos,h ne kelljen sok idöt tölteni ezzel! :) hasonlo,mint az általad emlitett food-septes!és hanyagolom az oxi-t,ami még fertötlenitö státuszban sincs! :D
Mi a véleményetek arról a technikáról, hogy főerjedés és lefejtés után az újabb erjeszteni kívánt sörlevet közvetlenül a korábbi élesztőre fejtem? Olvastam mindenféle pro és kontra érveket. Itt van esetleg valakinek saját tapasztalata? Hogyan kerülhető el, hogy alul/túloltsam a sört?
Alapvetoen olvasos tipus vagyok, reg kovetem a forumot, de most a tapasztaltabbaktol szeretnek segitseget kerni.
Ma voltam Olasznal, ahonnan az elso ket sorfozo csomagomat vettem meg marciusban, mind a ketto nagyon finom volt, viszont szerettem volna a recepttel jatszani. Sajnos a pontos komlo fajtat hirtelen nem tudtak megmondani, ugyhogy hoztam az alabbiakat:
- 5,5 bohemian
- 30g aurora (20g, 70min)
- 30g saaz (20g, 15min)
- 12g brewferm top (2 zacsi)
Ez lenne a harmadik fozetem, 25l a cel a palackba, 30 literes az erjeszto, 36 a fazek. Viszont az elso, ami nem csomagbol lenne. Itthon lattam, hogy az auroranak annyira nem magas az alfasav tartalma. Picit felek tolle. Az Olasz fele Pils csomag sore nagyon izlett, a komlo szurest kihagytuk, igy csak az erjesztes alatt ulepedett ki a komlo, nagyon kellemes komlos ize lett a vege. Most is valami hasonlot szeretnek. Mit javasoltok, mennyi komlot rakjak? Lehet Aurorabol mehet a teljes zacsi is?
Ha végképp nem derül ki és finom illata van, akkor hidegkomlózáshoz nagyon jó lehet. Ott nem számít az ismeretlen alfasav. Csak az lehet bosszantó, ha nagyon jó lesz. Nem tudod, hogyan ismételd! :)
Én úgy jártam, hogy tavaly nyáron elvileg többünk számára vettem 100g élesztőt, ami már akkor egy szétporciózott adag volt. Miután felbontottam a csomagocskát a használathoz, a maradékot jobb híjján egy kis csavaros üvegben, hűtőben tartottam.A főzőtársak sajnos eléggé passzívak lettek, így gyakorlatilag rám maradt. Közben én is akartam más fajta élesztőt is használni, így lassan fogyott. Amikor használtam belőle, nyilván ki kellett mindig nyitnom az üveget. Végül az utolsó adagot a múlt héten "üzemeltem be". A szokásos módon először tiszta vízben feláztattam, majd egy félóra múlva kis sörlével "megetettem". De már a tiszta vízben szépen felhabosodott, majd az etetés után is és a sörlében is úgy működött, mint frissen. Szóval, lehet, hogy nem kell annyira félni a levegőtől, ha legalább egy sötét hideg hűtőben van az élesztő.
Olyankor mi a teendő, ha van egy bontatlan csomag komlóm, de a címke valahogy leszakadt róla, és fogalmam sincs már, hogy miféle? :)
M. Gábor: Valahogy visszalehet nézni azokat a google-es űrlapokat, amiket rendelésnél töltögettünk ki? Abból talán valahogy sikerül rájönnöm, hogy mi lehet ez.
Az erjedés elkezdődött végre tegnap este. Már lerágtam az összes körmöm. Nottingham élesztőt nem veszek többé. (Bár lehet, hogy tényleg nem az élesztővel van baj, hanem azzal, hogy szétporciózzák és levegőt kap...) Mindenesetre mostantól gyári csomagolású élesztőt veszek. Legközelebbre már megvan a T-58. Megvettem, hátha újra kell indítani a sörömet. Hál istennek nem kellett.
Utánanéztem, az elso wit-emet tavaly nov kozepén toltottem bele és február kozepén palackoztam belole az utolsókat-kituno sor volt (persze érlelodott cca 2C°mellett), most a januári fozetem (alsoerjsztésu lager) még nem kóstoltam, de január Kozepe óta benne van, és 2-3C°-on remélem semmi baja nem lesz, májusban akarom megbontani.
Ha van hutoládád és 2-4 fokon tudod tartani, szerintem semmi baja nem lesz...sot! Nem tudom, milyen sor, de tulajdonképpen ha CO2 vel van tele a hordó, akkor nincs mitol megromolnia, esetleg az ize majd változik.....barbatrukk: a CO2 nehezebb mint a levego, és ha nem birizgálod a hordót, és néha kifujsz belole picit, akkor a nehezebb CO2 marad csak a hordóban ;)
A cornelius tulajdonképpen egy rozsdamentes nyomástartály saját biztonsági szeleppel ami kézzel is mukodtettheto (a fedolapon a karikával). Tehát ha tul korán volt lefejtve, akkor lehet belole kiereszteni, vagy fordítva, épp dúsítani is CO2-vel. Tehát a szódászsifon-patron hasonlítás helyes, annyi kiegészítéssel, hogy a CO2 bemenet csove a folyadékszint folé ér. A dúsulás akkor is végbemegy, ez fizika – nem olyan gyorsan ugyan, de a CO2 oldódik a folyadékban-sorben, ido kell neki (pl. pár nap), és minél hidegebb, annál tobb oldódik benne. Linkeltem itt korábban egy táblázatot is, ami a sortipustol és homérséklettol fuggoen a karbonizációnak megfelelo egyensúlynyomást adja meg (ugye megint az egy fonalas blog hátránya amit az elobb írtam...).
Sokkal kényelmesebb, mint a palackok, mert sokkal toleránsabb az ember idejéhez :-) ha pl. felsoerjesztésunel reggel, munka elott még túl korán lenne lefejteni, de este, mikor hazaér munkából, már rég lecsúszott mindenrol. A hordóval nem gond, ha reggel huzza le, akkor talán ereszteni fog kelleni CO2-t a hordóból, de az se baj, ha este huzza le cukor hozzáadással, vagy anélkul, és a hordóban dúsítja fokozatosan - felnyomatja CO-val pl. 1-1,5 atm-ra (a hordók azt hiszem 4,5-6 atm-ig vannak tervezve és a bizt. szelep 4 korul nyit), ami a kovetkezo napra leeseik mondjuk 0,6-ra, Nem kell megijedni, a hordó nem ereszt, hanem a CO2 feloldódott a sorben, és ezt ismételni addig, amíg a felnyomatás után már nem esik vissza a nyomás (persze az adott tipusu sorre megadott nyomásig adott homérsékletnél a táblázat alapján), tehát a sor telített lett CO2-vel adott homérséklet mellett.....és mehet a csapra, ha már megérett az ideje! ;)
Palackozni az elobb említett ellennyomástoltovel lehet, az elso és utolso 1-2 sor élesztosebb, de kozte tiszta, éleszto mentes sor kerul a palackba.
Sziasztok...na jo, ismét belevágok, mivel az elobb már megvolt a hozzászólásom, de a kép feljátszása kozben „valahogy“ eltunt....
A témához, hordót tolem is lehet rendelni, kínáltam is itt jó pár oldallal ezelott és jelentkeztek páran Mországról is, remélem azóta boldog használói a KEG-eknek! J A normális KEG-tol eltéroen megvan az a jo tulajdonsága, hogy nyitható fedele van, és otthoni korulmények kozott is ellenorizheto, tisztítható.
A hozzávaló dolgokat itt vettem nálunk Szlovákiában, ill. munkámból kifolyólag (anyagbeszerzés) vannak olyan kapcsolataim, hogy be tudok szerezni olyan dolgokat is, amiket azért nem talál az ember a „kifli mellett a gazdaságosban“ ;) itt viszont jól jonnek.
A hordók mosás után használatra készek, tomitéseket nem kell rajta jelenleg cserélni, idovel esetleg, de ezek normál O-gyuruk, amiket szakboltban konnyen lehet venni, ha a régit megmutatja az ember. Jó, ha van hozzá CO2 palack reduktorral. Ezt a gáz oldali csatlakozófejen keresztul (http://www.gastroquality.hu/hu/premix-g%C3%A1z-oldali-csatlakoz%C3%B3-fej) lehet csatlakoztatni John Guest gyorscsatlakozóval (a 7/16“ belso menetut 3/8" italtomlore) és italtomlovel (én a 9,5x6,7mm-eset használom) a corneliushoz.
A termék oldali csatlakozó (a fekete, és más mint a gázra való szurke!) csove belulrol egészen a hordó aljáig ér, hogy maradéktalanul ki lehessen uríteni. A termék oldalról ugyanígy lehet a sorcsapra menni, vagy egyenesen, ismét redukciókkal a sorcsapra, aminek a térségunkben általában 5/8“ kulso menete van.
Jól jon még egy nyomásméro a hordóra a belso nyomás ellenorzéséhez
,
esetleg egy ellennyomástoltó
, amivel aztán palackozni lehet a hordóból a sort mit itt teszi a srác http://www.youtube.com/watch?v=2NrjcNjRHpE , ezeket tudok hozzá kuldeni szintén, ha lenne komoly érdeklodés, vedd fel velem mailen a kapcsolatot a kubkomatyko(kukac)post(pont)sk –n.
A videomegosztón egy csomó néznivaló van ezekrol a hordókról NC KEG vagy homebrew kegging cimszó alatt...
UI:Jut eszembe, nem értem, miért nem inkább a sorfozos-infos oldal a menobb, ahol témakorok szerint osztályozva vannak a dolgok, ki mit keres, megtalálja és nem veszik el a tudás....itt Sk/CZ-ban is és német nyelvteruleten is inkább ilyen oldalakat használnak, nem egy folytonos fonalat. Megfontolandó lenne talán fokozatosan oda átpártolni véleményem szerint....megj: kulonben semmi kozom ahhoz az oldalhoz, még mielott vki megvádolna ezzel!
kivettem a kotyogót, belekukucskáltam a vödörbe, kissé habos a teteje, tehát elvileg beindult valami. Remélem. Meg azt is, hogy a levegőtől nem lesz baja. T-58 élesztővel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Mert asszem ezt a nottingham-et el fogom felejteni....
El tudok adni neked ilyet (pontosabban 30 literes keg. Ha az is jó.) Van egy sörözőm, nekem mindegy, hogy a gyár fizeti ki a hordócserénél, vagy te.... Megnéztem a számlát, br. 10.204,-HUF
Én eddig csak üvegben gondolkodtam, de látom, nagyon megy ez a KEG téma.
Világosítsatok már fel legyetek szívesek, mert van néhány homályos folt számomra ebben a témakörben:
Miben módosul a sör készítési folyamata az erjesztés után, ha KEG-be akarjuk tölteni?
Az a CO2 palack, ami segít kinyomni a sört az csak kihajtja egy gumilabda segítségével, mint a hidroforban is van, vagy hasonlóan működik, mint a szódásszifon a patronnal, fel is szénsavazza a sört?
Nagyon tetszik a keg rendszered! Én eddig csak 5literes party hordóban csapoltam a haveroknak, tovább szeretnék lépni. Egy ilyen 19literes cornelius keg hordót hol lehet venni, Te is úgy vetted a neten. Nem tud valaki ilyet szerezni?! Szívesen megvenném.
Vadi új élesztő, akkor nyitottam ki és aznap vettem. A sör már kb. 23 fokra volt hűtve.
Arra gyanakszom, hogy talán maradhatott fertőtlenítő az erjesztőben??? talán abba pusztult el az élesztő. Viszont, ha igazam van, akkor a holnapi is meghal? Elvileg a 10 liter sörlé fölhígította azt a fertőtlenítőt, (ha egyáltalán az a baj)