Keresés

Részletes keresés

elemző999 Creative Commons License 2 órája 0 0 10483

Az akadémia kidolgozott és már nyilvános felnőttoktatási tematikákat vesz alapul, két tanfolyam anyaga fog valószínüleg oktatásra kerülni.

Felnőtt oktatásban gyakorlott projekt szervező fogja össze az oktatást, a tárgyakat egyetemi oktatói gyakorlattal rendelkezők fogják imsertetni és helyet kap az ismeretek között anyagismerettől kezdve a tervezésig sok minden (a saját kályha építéshez is) át kell tekinteni a világban kialakult design trendeket is. Nyilván a már forgalmazott eszközök is átekintésre kerülnek. 

 

Sajnos nekem nincs időm annyi hogy résztvegyek rendszeresen óraadóként, bár ha egy feltaláló ismerteti a taslálmányát az nem jelenthet gondot, mert  az nem oktatás hanem ismeretbővítés, marketing is nyilván.

Van néhány felsőfokú végzettségem, de nem vagyok tanári végzettségű nyilván.

 

Klasszikus téglából épített tömegkályhát nem oktatunk, mert az nem alkalmas erre gyorsépítési célra, de amit létrehoztunk az tömegkályha kategóriába sorolható minden paraméterét tekintve.

 

A tematika alkalmas arra hogy a következő fokozatként OKJ végzettséget is szerezzen a hallgató ha ilkyen ambíció keletkeznek a saját sikerén is tanulva.

De nem ez a cél.

 

Egyébként azt nem hinném hogy a most elérhető tanfolyamok elméleti alapokat ilyen mélységben érintenének mint ahogy tervezük, mivel mi nem a cserépkályha felépítésének a fogásait kell hogy szorgalmazzuk az eredményesség érdekében. ezért jut idő az elméletre, és itt a tüzeléstechnikár ais, mit, hogyan égessünk stb.

 

Kétségtelen hogy szűkíti ez a törekvés a megrendelők számát a piacon ezért számítunk a kevésbé jóindulatú véleményekre is.

 

 

Előzmény: sancibácsi (10482)
sancibácsi Creative Commons License 11 órája 0 0 10482

Hát ez csak szép álom, ábránd amiket írsz.

Most hagy ne menjek ebbe bele részleteiben; hogy:

-értelmes ember csak össze tudja tudja dugni, mert van papírja a kandallónak, meg a csőnek. Ez olyan ábránd. (mert van aki össze tudja dugni, meg van aki nem. De nem ez a releváns. És bizony az a papír kevés, mint beszéltük),

-meg hogy értelmes ember rossz kéményre nem köt rá,... (ilyaen alapon soha 1 baleset nem történne a közúton. Mert ki lenne olyan hülye, hogy a saját autóját összetörje? Csak betartja a fékutat, stb,,..... nem?).

Arról ne is beszéljünk, hogy: tömegkályha tűztere is építhető szerinted vas kandalló betétből? (Abba bele is lehet .....ni szerintem :-) Az aztán minden, de nem tömegkályha!

 

Mert nem ez a lényeg. Hanem az, hogy csak szakember végezheti a kandalló építést. És a kályha építést különösen.

(A kettő között az a különbség, hogy a kandallónak a gyár megadja a paramétereit. Hatásfok, kilépő füst, stb,..... És ezeket az adatokat kell a teljes égéskör méretezéshez, )levegő stb,..) felhasználni. Míg az épített kályhának az építő köteles egyedileg ezeket az adatokat kiszámolni, és megadni,... méretezni).

 

És pont ezt támasztja alá a Te példád is. Teljesen rossz logikával dolgozol:

Elrettentésül

 Így jön a képbe a régi ötletem:

felkérlek arra hogy a kritikus pontoknál webkamerával felügyelt azt a tíz perc építést ami izgalmas hogy jó legyen, a téglák beépítését nem kritikus helyen pedig nem kell.

ez még sebészetnél is előfordul, konzultációs céllal másik országban lévő fősebészek is figyelhetik a folyamatot pld szívátültetés stb..

Mert bizony az, akiről te beszélsz, az hozzáértő. Az orvos! És még előírnak neki az elméleti vizsgák MELLÉ, AZON KÍVŰL gyakorlatot is! És ezt a gyakorlatot másik ORVOS FELÜGYELETE MELLETT szerezheti meg.

De figyelem! ELRETTENTÉSÜL: az nem a portás! És nem cukrász, akit behívnak a folyosóról, hogy gyere már, és csináld már meg ezt a szívátültetést! (Bár ha így haladunk, 10-20 év, és ide jutunk :-) De ugye nem hülyültünk meg mindnyájan? Nem gondoljuk, hogy cipész fog szívátültetést csinálni?????

Az orvos! Aki már csinált kitudja hány másmilyen műtétet. De ilyet még nem. És előtte kiutazott Bécsbe, vagy Torontóba, vagy kitudja hová. Ott megnézett 1-2-t.

Aztán itthon az első ilyen műtétnél lehet videón + távfelügyeletet, segítséget kap.

De ha a példánál maradunk: ez olyan, mint ha valakinek lenne cserépkályhás szakmája, vizsgája. De az első tömegkályhát nem építhetné meg egyedül. Mivel az nem volt a tananyag része.

Ezért köteleznék rá, hogy ebből külön oktatást kapjon (na nem tőled, aki szintén nem tanultad, és nincs szakmai végzettséged). És az első kályhánál valakinek csek-kolni kellene a munkát.

 

 

Azt meg tőlem ne is gondolja, álmodja senki hogy:

 Így sancibácsi is felügyelhet országszerte 50 kályha építést havonta, megfelelő díjért persze. Ha ahelyszinen felügyelné az ember akkor sem lenne jobb a helyzet. Ami nem jó vissza kell bontani. ezt a korszerűnek mondható rendszert6 alkalmazzák sok éve, a fotózás épületek esetében is előírás.

Már elnézést de nem vagyok ilyen hülye! Sem én. De remélem más kályhás kollega sem lesz ilyen marha, hogy ebbe bele menjen. Hogy 10-20 ezer Forintért adjunk egy Kivitelezői Nyilatkozatot. És ezzel minden felelősséget magunkra vállaljunk. Hogy egy kontár, vagy akárki épít egy kályhát. Ami még lehet is jó, vagy nem annyira rossz. De bármikor történhet egy baj, probléma. És hogy én, vagy egy másik kolléga ezért anyagi, erkölcsi, büntetőjogi felelősséget magunkra vállaljuk?

Az nem normális aki ezt megteszi. Ez biztos!

Arról nem beszélve, hogy a NAV sem hülye. Van egy kiállított kivitelezői. Majd ha kérik a számlát, akkor ki hogyan fog hazudozni, mosakodni a NAV-nak, hogy nem is én építettem. Azért nem állítottam ki számlát! Nem én csináltam. Én csak azt hazudtam, hogy építettem, de nem, hanem Ő ......???

Hm? Ugyan ki vállalná, hogy a cége, vállalkozása jó hírét, tisztaságát az Adó Hatóság előtt lejáratja, befeketítse...? És a büntetést kockáztatná?

Ha szerinted ez ilyen egyszerű: ülj be az iskolapadba, szerezd meg azt az OKJ-s végzettséget. Nem nagy dolog. Aztán Te Elemző aláírhatsz nekik. Vagy felveszel 1 alkalmazottat, aki majd aláír. És a céged, majd viseli a felelősséget. Nem nagy dolog ez (szerinted).

Engem ebből hagyj ki.

Megmondom őszintén, ha már a témánál tartunk!

Sértegetsz, a szakmai hozzértésem kritizálod. Aztán 2-3 hét múlva kéred a tanácsot? Meg felajánlod, hogy legyek olyan balek, hogy írjak alá neked?

Ez biztosan nem megy.

Már csak azért is, mert hiteltelen vagy előttem. És ez az egész bohóckodás, handabanda, amit itt a tömegkályha címen bemutattál.

Mert gyakorlatilag nem mutattál te semmit be. Nem tettél te le semmit az asztalra, amiből bárki azt gondolhatná, és elismerhetné: hogy a szavak, handa-banda mögött: teljesítmény, tudás minőség áll.

Ilyen nincs. Csak a szöveg.

Hirdetsz: tüzeléstehnikai akadémiát: de te kitől tanultál?

Sorozatgyártású elemes tömegkályha. Írjuk alá? tanítanád! De ne haragudj, eddig még csak 1 kályhát láttunk tőled. Az meg egy vicc volt! Fél évig ekéztek miatta.

Szóval csináld, amit akarsz csinálni felőlem. Ha rám hallgatsz: azt csinálsz, amit akarsz. De ebből engem hagyj ki.

És ha elfogadsz egy tanácsot: akkor inkább bizonyíts. Több referenciát, teljesítményt, stb. És kevesebb beszédet.

Én ezt tanácsolom neked. És ha valóban jó lenne az a termék, meg piacképes. Árban is jó, meg használatában, fűtőképessége, stb,,...... Ha ezek megvannak, akkor hitelesítik amit mondasz.

Még lehet, hogy meg is vesszük, építjük. Miért ne? Csak előbb bizonyítani kellene.

Előzmény: elemző999 (10478)
elemző999 Creative Commons License 14 órája 0 0 10481

http://kohe.hu/documents/a_kemenyek_epitesere_vonatkozo_jogszabalyi_kornyezet_osszefoglalo.pdf

 

érdekes összefoglaló

 

 

 

https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiB66nL2PrZAhWLKVAKHWuzBzUQFgg1MAE&url=http%3A%2F%2Fwww.vmmernokikamara.hu%2Fsites%2Fvmmernokikamara.hu%2Ffiles%2Fhirek%2F56%2Fcsatolmanyok%2F01_veszpremmmk_szakmai_tovabbkepzes_bl2017_05_04.pdf&usg=AOvVaw2a0ZVxEtScIiD20mPMNTwq

 

Ez is.

 

Tehát ha a kémény már rendben van, akkor jön a kályha története , az előbbiek szerint.

 

A kivitelezői nyilatkozat megléte esetében már a tényleges kivitelező kérdése nyitott.

Ezzel a probléma meg is van oldva :) 

 

Minden papírt be kell szerezni és az ügy nem okozhat gondot.

A fontosságát a biztosító indokolja igazából, mert ha mégis történik valami akkor fizet vagy nem fizet ez itt a kérdés.

 

Előzmény: elemző999 (10480)


elemző999 Creative Commons License 15 órája 0 0 10480

Szabványok, műszaki szabályzatok

MSZ 845:2012
Égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése.
91.060.40 Kémények, aknák, csatornák.
Megjelenés dátuma: 2012-05-01.

MSZ EN 1443:2003
Égéstermék-elvezető berendezések. Általános követelmények.
91.060.40 Kémények, aknák, csatornák.
Megjelenés dátuma: 2003-07-01.

MSZ EN 13384-1:2002+A2:2008
Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 1. rész: Egy tüzelőberendezést kiszolgáló égéstermék-elvezető berendezések.
91.060.40 Kémények, aknák, csatornák.
Megjelenés dátuma: 2008-11-01.

MSZ EN 13384-2:2003+A1:2009
Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 2. rész: Égéstermék-elvezető berendezések több tüzelőberendezéshez.
91.060.40 Kémények, aknák, csatornák.
Megjelenés dátuma: 2009-06-01.

GMBSZ 2012
Gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzat..
Megjelenés dátuma: 2012-09-19.

Előzmény: elemző999 (10478)
Calcitos Creative Commons License 15 órája 0 0 10479

Érdekes eszmefuttatás !

Előzmény: elemző999 (10478)
elemző999 Creative Commons License 15 órája 0 0 10478

A következőket mondta élőben is a szakember.

 

Milyen dokumentumok szükségesek az átadáshoz:

 • kandallós szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • kéményes szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • áramlástechnikai méretezés: kandalló, füstcső, frisslevegő utánpótlás
 • kémény teljesítmény nyilatkozat.
 • -MSZ 845 olvasandó

Részleteiben

 • kandallós szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • Ez megoldható az alább említett módon, gyakorlatilag a minőségbiztosítás keretein belül végzett kályhaépítő megvizsgálja az alkotást és ad róla egy papírt. A megtekintett állapot esetében ez érvényes, ettől még lehet olyan hiba bármikor amit a segéderő (vbagy tulajdonos) elkövetett, de ez mindennel így van Fejlett megoldás az épírtés során a webkamerás felügyelet a kritikus fázisokban való megtekintés esetében de ezt ledokumentálva egyenként, fotók készítése és ellenőrzése. Így sancibácsi is felügyelhet országszerte 50 kályha építést havonta, megfelelő díjért persze. Ha ahelyszinen felügyelné az ember akkor sem lenne jobb a helyzet. Ami nem jó vissza kell bontani. ezt a korszerűnek mondható rendszert6 alkalmazzák sok éve, a fotózás épületek esetében is előírás. Ninc sebben semmi új. Én is felügyeltem egy cserépkályha építést, a tulajdonos fotózott, egy helyet  el is rontották, de a fotók alapján kiderült hogy mi az, ki kellett javítani a mesternek.
 • kéményes szakember kivitelezői nyilatkozata, ezzel nincs gond a kémény legyen jó, éppeszű ember rossz kémény alá nem tesz semmit
 • áramlástechnikai méretezés: kandalló, füstcső, frisslevegő utánpótlás - legyen ha kérik, ez nem probléma

 

 • kémény teljesítmény nyilatkozat.  Nincs vele gond, kivétel a réges régi kémények, akkor át kell alakítnai ha engedik. ez a gáznál is így van
 • A legtöbb baj ezzel van, mert a kémények kapacitása gyenge aegy komolyabb kályhához, de szabványos saválló 180-200-250 -es csővel szigetelve megépíthető szuper kémény, pld 6 téglás méretben. Egyszerűbb kész szerelt kéményt építeni amihez minden megvan
Előzmény: sancibácsi (10475)
elemző999 Creative Commons License 16 órája 0 0 10477

Az elvet amit mondasz értem, ezt mondod régóta, biztos így is van.

 

De hol van ez leírva hogy magának nem építhet kályhát .

 

Az átvételi követelmény az egy másik dolog.

Azt tudjuk  hogy megkerülhető, ha van mondjuk egy kályhás papírokkal rendelkező alkalmazott, aki minőségbíztosítás címén a kész kályhát megnézi és kiállítja a papírokat.

 

Az hogy nem ö rakta össze a terv alapján a kályhát nem lehet akadály hiszen láttam én olyan cserépkályha építést amit három alkalmazott hajtott végre a "nagy " ember cégétől, és nem hinném hogy  a segédmunkásnak is volt kályhás végzettsége. El is rontották ahogy kell.

 

Ez minden szakmában így van, még az autószerelőknél is.

ott is van a szerelő mester és egy pár segéd és ha ügyesek akkor megcsinálnak olyat is amit nem lenne ésszerű, a főnök meg ellenőrzi.

 

A kérdés az volt hogy hol van ilyen szabályozás ami ezt leírja.

Mihez kell a végzettség. pontosan

1. legyen meg a papír róla valakinek aki résztvesz a folyamatban

2. vagy csak szakképzett nyúlhat az anyaghoz is.

 

A másik verziónál ami megintcsak érdekes hiszen a tűztér tömegkályha esetében is lehet gyári öntöttvas, nem zárja ki semmi

 

- A kandalló betétnek van minden gyári papírja.

- a kályhacsőnek is

Összedugni meg bárki összedughatja ahoz nem kell végzettség.

Ha a kandalló betét köré épített szerkezet, aminek semmi köze sincs sem az égéshez sem a füsthöz amatőr által van összetákolva az nem veszélyeztet senkit legfeljebb ha összedől és agyon nyomja a nagymamát.

 

Elrettentésül

A sebészeten is előfordul hogy a gyakornok fog műteni és a sebész csak áll mellette. Kicsit ronda lesz a vágás na puff.

Ha fog implantátumot akarsz beültetni, felébe kerül ha a tanuló csinálja felügyelettel.

 

Így jön a képbe a régi ötletem:

felkérlek arra hogy a kritikus pontoknál webkamerával felügyelt azt a tíz perc építést ami izgalmas hogy jó legyen, a téglák beépítését nem kritikus helyen pedig nem kell.

ez még sebészetnél is előfordul, konzultációs céllal másik országban lévő fősebészek is figyelhetik a folyamatot pld szívátültetés stb..

 

tehát lehetnek itt verziók.

 

De hol van a leirt törvényi szabályozás ha ismersz ilyet. Ez lett volna a tiszteletteljes kérés. A kémény stb nem érdekes.

 

Előzmény: sancibácsi (10475)
Dunit2 Creative Commons License 18 órája 0 0 10476

 Sötét és téves gondolatok !

Előzmény: sancibácsi (10475)
sancibácsi Creative Commons License 28 órája 0 0 10475

Már annyiszor leírtam elmondtam. Nekem már unalmas :-(

 

"Előírás

 kályhákra

 https://publications.europa.eu/hu/publication-detail/-/publication/c6ccf626-2f6d-11e5-9f85-01aa75ed71a1/language-hu"

 

 

Ez szerintem vonatkozik bizony a tömegkályhákra is. Meg minden más kályhára. (A kazán az nem).

Meg még vonatkozik egy csomó más is. Ez csak a légszennyezés témaköre.

Ez bizony azt jelenti, hogy 2022 jan. 1 után csak olyan kályha helyezhető forgalomba, telepíthető, építhető,...... amelyeknek légszennyezése nem haladja meg a normatívában említett határértéket.

 

Ez nem foglakozik azzal, vagy mondjuk úgy: nem tér ki arra, hogy ha magának építi a tulajdonos.

Azért mert nem építhet magának semmilyen (cserép- tégla- tömeg-)kályhát.

Csak az építhet, akinek kályha építésre végzettsége, jogosultsága van.

Neki pedig valóban, mint a kandallós honlapon is írták:

-a kályhára teljes égéskörre szóló méretezést kell készítenie,

-úgymint égési levegő szükséglet, tűztér, teljesítmény, kimenő füst, és tömegáram, stb, stb,...

-és kivitelezői nyilatkozatot kell adnia!

Ez a kivitelezői nyilatkozat, + a kémény kivitelezői nyilatkozat, + a hő és áramlástechn.i méretezés: ez alapján 'veszik át'; és lehet üzembe helyezni a tüzelőberendezést és kéményt.

 

(Azt zárójelben jegyzem meg, hogy most óriási a katyvasz a katasztrófavédelemnél a témában. De a szabályozás egyértelmű. Az, hogy abból mennyit-hogyan követelnek meg, tartatnak be: ez másik kérdés. 

Nincs ember, aki megmondaná, hogy 1-2 év múlva mi lesz. Hogy mennyit kérnek, tartatnak be a. Ugye jó példa erre maga a kémény ellenőrzés. Nem az átvétel!!!! Ami éves ellenőrzést megszüntettek rezsi csökkentés jelszó alatt. Hogy felnőttek az emberek: és aki hülye, az halljon meg. Hívja ki saját költségen a kéményseprőt, ha nem akar megfulladni; vagy kéménytűz miatt hajléktalan lenni. Ezen lehet sokat vitázni, hogy jól van-e. De az biztos, hogy élet veszélyes. És az is, hogy 1-2-??? hónap, és múlva lehet vissza állítják.

Ez a seprés volt. Az új kémény, illetve készülék üzembe helyezése az más. Azt nem törölték el. A szabályozás is egyértelmű. Sok környék van az Országban, ahol felmatricázták a kandallókat, kályhákat vonalkódos matricával. Amin nincs matrica, az új telepítés. De szinte mindenhol felmérték a használatban lévő kéményeket.

Elmúlt az az idő, amikor ott állt a házban a használaton kívüli téglakémény. Rákötöttek valamit. Jött a kéményseprő; aki egy KFT-nek, cégnek a dolgozója volt. És rákérdezett: hát ez meg mi? Erre csak felvették, hogy 1-el több kémény után fizessék a díjat. + bevétel meg volt, és a többi már nem érdekelte őket, vagy nem is értettek hozzá.

Lehet most sem értenek többet; de papíron megkövetelik. A kivitelezőit, stb,...

És a Katasztrófa védelemmel nem érdemes játszani. Ez már másik cég.

Én 20.000 Ft sem adnék ki arra, amit lehet 1 hónap múlva le kell bontani. Főleg nem 200.000 vagy 500.000, vagy kitudja mennyit! :-)

Ezt nem csak neked, hanem Zöldár-nak is, meg mindenkinek mondom. Lehet otthon átadópultot falazni, vagy fürdőszobában csempézni. Senki nem kérdezi meg, és nem is nézik meg.

A gázkazánhoz nem lehet a csövet odaheggeszteni, bekötni. Kályhát sem.

Előzmény: elemző999 (10474)
elemző999 Creative Commons License 2 napja 0 0 10474

Előírás

 

kályhákra

 

https://publications.europa.eu/hu/publication-detail/-/publication/c6ccf626-2f6d-11e5-9f85-01aa75ed71a1/language-hu

 

Tárgy és hatály (1)Ez a rendelet a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali és használatbavételi követelményeket állapítja meg.

(2)Ez a rendelet nem alkalmazandó:

a)a műszaki leírásuk alapján kizárólag nem fás biomassza égetésére szánt szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekre;

b) a műszaki leírásuk alapján kizárólag kültéri használatra szánt szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekre;

c) azokra a szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekre, amelyek esetében névleges hőteljesítmény mellett a közvetlen hőteljesítmény kisebb a közvetlen és a közvetett hőteljesítmény összegének 6 %-ánál;

d) azokra a szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezésekre, amelyeknek összeszerelése sem nem gyárilag, sem nem egyetlen gyártó által előre gyártott komponensek vagy alkatrészek helyszíni összeszerelése útján történik;

e) a légfűtő berendezésekre;

f) a szaunakályhákra.

2015.7.21. L 193/3 Az Európai Unió Hivatalos Lapja HU (

 

Tehát akkor ha saját maga építi akkor nem vonatkozik rá a szabályozás?

 

kazánokra

 

https://publications.europa.eu/hu/publication-detail/-/publication/8809cda2-2f6e-11e5-9f85-01aa75ed71a1/language-hu/format-PDF/source-67134991

 

Kérdés hogy milyen a szabályozás most, hol van ez szabályozva? Nyilván a tömegkályhára uis kellene szabályozás

 

Kadallós honlapról

 

Hivatalosan kandallót ma olyan személy építhet aki, rendelkezik kandallóépítő szakmunkás bizonyítvánnyal, a munkájáról kivitelezői nyilatkozatot ad és számlaképes.

 

Kandalló építési engedélyek

A kandalló építés jogilag minden esetben engedélyköteles. Az más kérdés, hogy például az egyszerűsített átadás esetén (300m2 alatti épületeknél) ezek a közműves átadási eljárások nem minden esetben zajlanak le. A megrendelt kéményseprőipari vizsgálat esetén a kivonuló szakember kérheti a szükséges dokumentumokat.

Milyen dokumentumok szükségesek az átadáshoz:

 • kandallós szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • kéményes szakember kivitelezői nyilatkozata,
 • áramlástechnikai méretezés: kandalló, füstcső, frisslevegő utánpótlás
 • kémény teljesítmény nyilatkozat.

Tehát akkor van tömegkályha építő szakmunkás, vagy ha nincs akor hogyan is építhet valaki? Mi van ha maga építi? és ha egyedi akkor meg nem vonatkozik rá semmi?

 

 

elemző999 Creative Commons License 2 napja 0 0 10473

Kedves sancibacsi

 

A kályhaépítésre vonatkozó aktuális szabályozás érdekelne ha képben vagy.

 

1. Kifejezetten a saját célra történő építés szabályozása érdekel.

2. A munkavállalásra jogosító végzettség is érdekes lehet. Ide vonatkoznak az OKJ-s végzettségeket adó akkreditál felnőttképzők tanfolyamai (találtam párat)

 

De a törvényi háttér hol van?.

 

Ha meg nincs nevesített (akkreditált tömegkályha vagy hasonló) ilyen tanfolyam akkor a kandallón és cserépkályhán kívüli de egyedileg épített eszközökre mi vonatkozik.

 

Mivel sok éve ezzel foglalkozol gondolom ismered a dolgot.

Előzmény: sancibácsi (10471)
Zöldár Creative Commons License 2 napja 0 0 10472

Rosszul tudod !

Előzmény: sancibácsi (10471)
sancibácsi Creative Commons License 3 napja 0 0 10471

Akkor elemzem a hozzászólásodat benne a kérdéseket .

  Pár órás tanfolyamon semmiféle kályhaépítést nem lehet megtanulni. kell ahhoz elmélet  és kell sok gyakorlás. Ez utóbbit úgy nevezik, hogy inaskodás.

 Viszont nem megtanulhatatlan.

 

Ebben az elsőben igazad van.

A többiben azonban nem.

 

Akármilyen belső építményt építhet. Pl. konyha átadó pultot bárki magának.

Kályhát azt nem.

Előzmény: KalásziM (10469)
elemző999 Creative Commons License 3 napja 0 0 10470

Köszi, én is így "tudtam csak nem sejtettem". Ki tudja már mi történik itt ebben a tolongásban.

 

Most azt gondoltam ki, hogy felmérve a munkabéreket kandallós cégtől stb.  hogy valamit tenni kellene az önálló kályhaépítés támogatására.

 

Sanci bácsi sokat emlegeti hogy a tudást meg kell szereznie az építőnek és lehetőleg élőben.

rendben.

 

A következő az elgondolás.

 

rendelkezem erőforrásokkal arra hogy 25 főt el tudok helyezni (fűthető) luxus körülmények között (360 m2 ház, 1000 m2 telek ahol minta kályhát is lehet építeni, gyönyörű házban, a Balaton mellett egy utcányira parttól, egy hatalmas Yach club-tól száz méterre ahol van wellness , svédasztal és drága szállások is ha valakinek az kell. A kapacitás bővíthető gyakorlatilag korlátlanul, mert főszezonon kívül még vannak kapacitások.

 

Egy - két hetes tanfolyamokat tarthatunk, az év összes hetét igénybevéve ha van rá jelentkező.

 

Hatalmas oktató teremnek megfelelő helyiség is van kettő is a házban. Itt lehet elméletet oktatni (hőtan, áramlástan, kémények, anyagismeret, kályhaépítés (bármilyen) stb. természetesen design, és tüzeléstechnikai ismeretek is beleférnek, a kombinált megoldások is, puffer, gázkazánok, stb.

A cégtámogatásokat megszerezzük, jönnek céges oktatók is (nekik ez marketing)

 

Felnőtt oktatás keretében az A,B,C, D szintű tanfolyamok is mehetnek, tehát kaphat OKJ végzettséget is.

 

Ha kapacitás gondok vannak, rendelkezésre áll egy több tantermes iskola is, ami  gyermek létszám miatt üres, + egy kisbusz ami hozhat vihet mindenkit.

Az iskola mellett szintén lehet építeni minta kályhát. A polgármester támogatja (ez nem a Balaton melletti helyszin hanem 10 km-rel távolabb van).

 

Ha az önálló építő érdekeit nézzük, akkor megvalósulhat az a teória hogy nem gárnyol az építő hanem meghívott előadókkal minden tudást felszed magára,és a gyakorlatbankipróbálja. Lemásoljuk az USA kályha építő szövetség képességeit.

 

Nekem az benne az érdekem hogy egyrészt létrehozom ezt az "tüzeléstechnika akadémiát" másrészt a saját moduláris kályhámat építeni akarókat felkészítem tökéletesen és papírt is kap hozzá hogy tudja mit fog csinálni. Ha kedvet kap, akkor kiegészítő képzéssel eljuthat az állásvállalási joghoz és másnak is építhet kályhát.

 

A tanfolyam természetesen nem ingyenes, a költségeket ki kell fizetni (a piaci árakhoz képest 30%-al olcsóbb lesz), de ez gyakorlatilag non profit jellegű dolog, én a saját kályha munkabérét így a költségvetésből elengedem annak aki elvégzi a tanfolyamot, és helyette annak csak kb 30%-a lesz a tanfolyam díja. Tehát nyer vele a megrendelő sok pénzt.

 

Az összes anyag és alkatrész nálam önköltséges lesz, és csak az üzleti profitnak számító licensz díjat kell kifizetni (tehát teljesen szélsőséges esetben szinte csak ezt fizeti ki az önálló kályha építő (pld lebontott egy cserépkályhát és az lesz nála a burkolat  - mert nálam bármi lehet)

 

Ez egy koncepció, gyorsan lesz weboldala külön ahol a részletek megjelennek. 2018 szeptembertől mehet az oktatás.

 

Amit javaslok hogy lehet a koncepcióhoz kapcsolódni, és akár sanci bácsi is szervezhet ide tanfolyamot a mi online markertingünket is alkalmazva, pld "Tömegkályha építési gyakorlat 6 nap" Az összes gondot levesszük a válláról (Kft) és a költségek felszámolása utáni pénzt neki átutaljuk ahová akarja.

 

Temészetesen bárki jelentkezhet a saját ötletével, az elméleti dolgokat mi profikkal oktatni fogjuk, tehát hőtant stb nem kell neki megoldania, csak a szakmai ismeretekre koncentrálhat.

 

Elképesztően gazdaságos lesz, a szállás is a színvonalhoz képest 50%-engedményt kap. 

Lehet akár a nyári főszezonban is oktatni, közben strandolhat a tanfolyam résztvevője.

 

Egy elismert felnőttoktatási profi szakember fogja majd össze az egészet, mindent elintéznek ami az adminisztrációt jelenti, az oklevélig bezárólag.

 

A tanfolyamok beillesztése az is foglalási rendszerben van elképzelve, az idegen tanfolyamok második prioritási szintet kapnak (ha nekünk betelt egy hét a fő épületben akkor áttesszük az iskolába). A jelentkező helyfoglalását adminisztárot végzi és a weboldalon követhető lesz hogy van e még hely, és mikor van szabad hely ami foglalható is. ez 24 órás naprakészségű lesz.

 

Olyan is lehetséges hogy ha 6 napos a tanfolyam akkor elosztva is igénybeveheti, tehát mindig csak egy napot van tanfolyamon, és 6 hét alatt végez (ha nem ér rá egyben elvégezni. A gyakorlatok hasonló képpen eloszthatóak. Az óraszámok és a nagybani tanrendi követelmények ki vannak dolgozva.

ezt kibővítjük.

Tehát félig nyaralva kellemes környezetben eljuthat az oktatott olyan szintre amilyenre csak akar.

Lesz idegennyelvű oktatás is ha van rá igény (angol, német)

Niylván kell egy két év mire felfut a dolog, de érdemes ezt elkezdeni, mert a mostani gyakorlat ezekkel a tanfolyamokkal nemtúl lelkesítő.

 

Akit érdekel írja meg  a kérdéseit vagy a javaslatait: pointernetdb@gmail.com  a levél tárgyába írja be: kályhás tanfolyam

 

 

 

 

Előzmény: KalásziM (10469)
KalásziM Creative Commons License 3 napja 0 0 10469

Akkor elemzem a hozzászólásodat benne a kérdéseket .

  Pár órás tanfolyamon semmiféle kályhaépítést nem lehet megtanulni. kell ahhoz elmélet  és kell sok gyakorlás. Ez utóbbit úgy nevezik, hogy inaskodás.

 Viszont nem megtanulhatatlan.

 M

 az 1 .-re. Miért hívna kéményseprőt és főleg mit ellenőrizne. A mai seprők tudása elég  gyenge.

 

 miért kellene egy  belső építményt bejelenteni, nem írja elő semmi.

 De ha baleset lesz akkor gondatlanságért elővehetik.

   a 2.re : mit kell tenni ? Semmit  azonkívül, hogy a fenti tárgyakat összeépíti  : a betétet,  a füstcsövet és a kéményt és csinál belőle egy rendszert. Vagy tudja vagy sem.

 De ezeket már  évszázadok óta tudták az emberek, aki nem tudta az megbízott vele egy mestert.

  a 3. ra  semmit nem kell tenni azonkívül, hogy balesetmentesen  összeállítja a rendszert.

 a 4. re   nincs olyan , hogy szabványos  kandalló felépítmény. Vannak szabványos anyagok, vannak   szabványos balesetvédelni előírások mind az építésre mind a kész építményre... ezek összefoglalva - a tűz és a balesetvédelmi követelményeknek való megfelelés.... így pl.  a füstgázmérgezés elkerülése.

 

 Az alapelv    bárki majdnem bármit  pénzért  másnak csak engedéllyel építhet. Ehhez kell megfelelő képzettség. Viszont bárki magának bármit alkothat, de itt i szem előtt kell tartani a baleset és vagyon védelmet- És ha pl. baleset  bekövetkezik akkor  ugyanúgy előveszik az illetőt  és megbüntetik.

Előzmény: elemző999 (10468)
elemző999 Creative Commons License 4 napja 0 0 10468

Te képben vagy a kályha építés engedélyezésével -ha van ilyen..

 

Ha megkérhetlek elmondanád mi a mostani helyzet?

 

Pár eset érdekel.

 

1. Valaki nekilát és meglátogat pár információt nyújtó kályha építést, pld a tiédet. Mindent megtanul, mindegy hogy fizet is a tudásért vagy nem.

Utána hazamegy és táv konzultálva veled megépíti a szuper kályhályát.

Milyen lépéseket kell neki még tenni?

- hív egy kéményseprőt aki átnéz mindent akár ellenőriz is

- kell e bejelentenie bármit bárkinek.

 

2. Az 1. ponthoz hasonlóan csinálja de a tűztér helyett beépít egy gyári kandalló betétet ami minősített stb. A kémény is gyári szerelt kémény.

Mit kell tennie?.

 

3. elmegy egy boltba vesz egy akármilyen kályhát (kap papírokat), hazaviszi és bedugja a kályha csövet.

kell e bármit tennie?

 

4. Vesz egy kandalló betétet és meghív téged aki megépít neki egy szabványos kandalló felépítményt (ha azt kéri) vagy bármit

Kell e valamit tennie?

 

Van e bármilyen előírás ami szabályozza ezt a tevékenység sort.

Az állásvállaláshoz szükséges állami végzettség az más dolog, a kontár ne barkácsoljon.

De aki saját magának épít az megteheti?

 

Régebben azt mondtad hogy kell a kályhásnak papír, van is ilyen OKJ -s tanfolyam "kandalló és cserépkályha építő".

Ad nyilatkozatot az építő, meg szerződik stb. ez rendben is van

De ellenőrzi e bárki a működését? A kémény az más téma. Ma már az is zűrösnek tűnik hogy kötelező e.

 

Köszönöm ha megosztod pár sorban az információt ami aktuális.

 

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (10466)
peter8484 Creative Commons License 4 napja 0 0 10467

Sancibácsi!

 

  Nagyon köszönöm válaszát!

 

  Igen, azt mondta a kályhás, hogy téglakályhát építene nekünk, állítólag így 24 órán keresztül folyamatosan meleg lesz a kályhánk. Az "észekra" szót elírtam, élére, így értettem.

 

sancibácsi Creative Commons License 4 napja 0 0 10466

Sziasztok!

Kandallót szeretnék építeni, és......

 

Ez valami vicc itt? :-)

Előzmény: csipsz7 (10464)
sancibácsi Creative Commons License 4 napja 0 0 10465

Épp most találtam rá erre a fórumra. Családi ház építésébe fogtunk, szeretnénk tömeg/téglakályhát építtetni. A jelenlegi házban van egy cserépkályhánk, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve. Megismerkedtünk egy kályhaépítővel, aki 8 év  után kitisztította (ennyi ideje nem volt használva a cserépkályha). Rengeteg munkáját, téglakályháját mutatta meg képekben. Ő téglakályhának hívja, szerinte a tömegkályha elnevezést 6-7 tonna körüli kályháktól használjuk. A lényegen különben - szerintem nem változtat.

 

A tömegkályha nem a nagy tömege/súlya miatt tömegkályha. Lassan közhely lesz; (vagy annak kellene lenni) olyan sokszor elmondtuk.

A tömegkályha tűztere/magja más, máshogyan épül fel. És a füstjárat is, meg köpeny is.

Különbözik a cserépkályhától.

 

Ami téglából épül, és nem csempéből; de a tűztere- járat ugyanaz, mint a cserépkályhának: azt hívjuk téglakályhának.

Tömegkályhára meg nem az 5-6 tonna a deffiníció. De miért 5-6? miért nem 8, vagy 10? vagy 12? 

Amúgy eleve az 5-6 tonna is hülyeség. Egy átlagos, mondjuk egy dán tömegkályha az bizony 3 tonna alatt van. 2,5-2.9 tonna.

 

De ha a kolléga a téglakályhát ismeri; és a tömegkályhát nem: akkor az előbbit építtess vele. Ne építtess vele tömegkályhát. Amit nem ismer. Csinálja azt, amit tud, és ismer.

 

Sancibácsi!

 

  A kisméretű téglát állítva, vagy fektetve érdemes rakni? A kályhásunk szerint állítva, mert ide felesleges egy 5-6 tonnás kályha építése, az inkább északra való, élére állítva is lesz 2,5 tonna előreláthatólag. A véleményére lennék kíváncsi, hogy fentebb leírtak nagyjából megfelelnek-e a valóságnak?

 

Miért lenne felesleges? Miért való az északra? :-)

El van terjedve néhány ilyen (ez is köztük) tabu/hülyeség/előítélet/sorolhatnámmég.....

Erről itt írtam nemrég:

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1946490178902050

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1947835612100840

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1948840238667044

 

 

 

Előzmény: peter8484 (10463)
csipsz7 Creative Commons License 5 napja 0 0 10464

Sziasztok!

Kandallót szeretnék építeni, és érdekelne pár apróság az építéssel kapcsolatban.

Padkásat szeretnék, alul fatárolóval, nagy üvegajtós tűztérrel.

Mivel érdemes építeni az alját ? Körbeburkolni a tűzteret, kéménycsövet ? Ytong megfelelő hozzá ? Mivel ragasszam ? Lehet bele rakni valami "hőtároló"  dolgot ?

Tűztérből milyen márkát érdemes vásárolni ? 

 

Előre is köszönöm.

peter8484 Creative Commons License 5 napja 0 0 10463

Tiszteletem! Szép napot mindenkinek!

 

  

    Épp most találtam rá erre a fórumra. Családi ház építésébe fogtunk, szeretnénk tömeg/téglakályhát építtetni. A jelenlegi házban van egy cserépkályhánk, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve. Megismerkedtünk egy kályhaépítővel, aki 8 év  után kitisztította (ennyi ideje nem volt használva a cserépkályha). Rengeteg munkáját, téglakályháját mutatta meg képekben. Ő téglakályhának hívja, szerinte a tömegkályha elnevezést 6-7 tonna körüli kályháktól használjuk. A lényegen különben - szerintem nem változtat.

 

Sancibácsi!

 

  A kisméretű téglát állítva, vagy fektetve érdemes rakni? A kályhásunk szerint állítva, mert ide felesleges egy 5-6 tonnás kályha építése, az inkább északra való, élére állítva is lesz 2,5 tonna előreláthatólag. A véleményére lennék kíváncsi, hogy fentebb leírtak nagyjából megfelelnek-e a valóságnak? Csak szeretnék minél több véleményt meghallgatni, nem szembeállítani szeretnék egymással senkit. Csupán a lehetőségekhez képest a legjobb megoldást szeretnénk a feleségemmel választani. Ha esetleg szívesen ránézne, hogy mekkora területre szeretnénk, milyen elosztással, akkor szívesen küldök egy alaprajzot .

 

 

Köszönöm mindenkinek addig is!

Szép napot!

 

sancibácsi Creative Commons License 6 napja 0 1 10462

Április 28.án szombaton délelőtt!

Újabb Tömegkályhás infó nap Budapesten!

 

A nap előadásai a tervek szerint az alábbi témákat érintik:

a Tömegkályhák, és a levegő tisztaság,

hol is tart a tömegkályha ma,

a harangrendszer elméleti alapjai,

és harang rendszerű cserépkályha.

 

A pontos időponttal, helyszínnel jelentkezem még.

A belépés előreláthatólag ingyenes lesz majd.

Az előadásokra szeretettel várunk mindenkit!

-szakmatársakat, akik tömegkályha építéssel foglalkoznak,

-olyan kályha, kandalló építő kollégákat, akik csak tájékozódni, tisztán látni szeretnének tömegkályha témában,

-olyan kollégákat, akik cserépkályha építéssel foglalkoznak; és nem is akarnak tömegkályhát építeni. De a a nehéz kivitelű, vagy harang rendszerű járatrendszert szeretnék jobban megismerni,

-minden amatőrt, és szakmán kívülieket is; akik érdeklődnek a kályhás szakma, kályha építés, és a tömegkályhák iránt.

elemző999 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 10461
Előzmény: elemző999 (10460)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 10460

Amit nem tudsz a dologról  és sokan mások sem információ hiány miatt , az a napenergia egy másik fajta felhasználása, amikor nem a hagyományos napelemekkel dolgoznak és nem a napkollektorokat használják, hanem  koncentrált hőt termelést folytatnak, a tükrökkell egy csőben áramló hőtűrő folyadékot melegítve. ez 500 C fokot is képest továbbítani, majd ezt bevezetik egy szilárd hőtárolóba.

Ezt éjszaka használják gőztermelésre és áram előállításra. A hőtároló alapegységh akkora (ipari célra) mint egy 12 méteres vagy 6 méteres konténer.

 

Ennek vannak mini változatai is.

 

Ha a kályhát nézzük, akkor nálam a kályhának ugyanolyan hőtároló funkcionális részei is vannak mint  amit ők használnak, csak annyi a különbség hogy a nálam a tároló 800-1000 C fokot kibír simán. 

 

Ha jól van méretezve a rendszer és nem túl nagy, (mert akkor gond van mit kezdesz a sok hővel ha nem akarsz áramot fejleszteni). ebben az esetben annyit történik hogy előmelegíti a kályha tüzteret körbefogó részét, + a funkcionális hőtároló részeket, és ha még mindig van benne tartalék akkor ezt hőcserélőn keresztül átadja egy puffertartálynak vagy többnek. 

 

Ha nincs elég hő mert olyan az idő akkor nem zavar a dolog senkit, nem melegit eleget na puff.

 

Ha csak 40 fokra melegíti fel a hőtárolót akkor alapfűtés is keletkezik, fát spórolsz.

Ha csak 20-40 c fok között melegszik, akkor is segít valamit

Ha 40 -60 c fokra sikerül melegítenie akkor lehet hogy kihagyhatsz egy begyújtást.

 

Kis teljesítményű ilyen rendszert megcsinálni nem nehéz egyébként.

 

Most csinálok alu radiátorok köré ilyen rendszert ami csak a gázfűtés melegét fogja tárolni a szokásos levegős melegítés mellett.

Olcsó egyébként, és egy méteres radiátor mellé szép saválló tárolóban lehet berakni akár 200 kiló speciális hőtároló töltetet is.

Egy kiló 40 Ft.

 

 

 

Előzmény: bárány b (10458)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.22 0 0 10459

Kedves bárány! (

Köszönöm, de szerintem hagyd ezt a dolgot. Vannak akikre hatnak az érvek, szavak. És vannak akikre nem.

 

Szerintem a példád nagyon jó egyébként.

És alapvetően pont erről van szó. Valami rész igazság van ebben amit elemző mond. Rész! Pici :-) Hogy hideg a tűztér, ha nm fűtötték a kályhát csak nagyon régen.

De ahogy Ő beállítja, az erős, túlzás.

Hogy nincs néni, aki pakolja egész nap. Mint a bécsi csempekályhát. Teljesen rossz az összehasonlítás. Direkt, vagy nem tudja? Nem tudom. A lényeg: a tömegkályha pont az a kályha aminek a külső köpenye sem hűl ki 24 óra alatt. De a tűztere pláne. Én most hogy nincsenek éjszaka sem nagy mínuszok: vagy naponta kis adaggal fűtöm, vagy ha nem, akkor 2 naponta. De akkor sem pakolósan :-) 1 rakat leég, és kész. Nem kell néni, aki ott ül mellette egész nap.

Sokszor mondtam már: az almát ne hasonlítsuk a szilvához.

Az egyik könnyű építésű kályha (csempekályha), míg a másik nehéz építésű tömegkályha. (Egy kis hőtan szakma ismerettel kombinálva).

 

Tehát elemző, azért hülyeség, mert a kályha hőtermelő, hőt ad le. És nem bele kell a hőt importálni alapvetően.

2.

Egy jó tömegkályha tűztere nem hűl ki 1 nap alatt. De 2 nap alatt sem teljesen.

És ezt a problémát hideg tűztérnél?

3.

Eleve ritkán fordul elő. ránytalan a befektetés; mint maga a dolog. Bolhából elefánt.

Ritkán indul a tűztér kopp hidegről.

De ha így lenne is: nem egy aránytalanul nagy valamivel kellene: ágyúval a verébre célozni.

A tűztér kialakításánál kell ezt a problémát kezelni. Hogy az égés első szakasza alatt, míg nem ég a teljes rakás; tehát nincs intenzív pirolízis, égés: addig elérje az üzemi hőmérsékletet a tűztér.

Ha vizes radiátort tennénk még bele: azzal megoldanánk egy pici dolgot, (ami ritkán probléma); de egy csomó problémát előidéznénk.

 

És mindenkinek mondom; általánosságban. Nem elmzőnek, báránynak. Személyeskedés nélkül, a jelenség.

Maga a felvetés miatt van egy ilyen dejá vu érzésem. 

Voltak már itt olyan ötletelések, stb. Sőt számon kértek olyan dolgokat hogy,.... És most nem csak 1 emberre gondolok, mert rengetegen voltak, mindenféle Ezermester-ek, és a többi.

És lefikázták a tömegkályhát, hogy miért nincs benne mindenféle automatika, katalizátor (esetleg automatizált katalizátor :-) és folytathatnánk a sort.

Közben, ha megnézzük a piacot, még piac vezető multi cégek sem mentek el ilyen irányba. Az esetleges problémákat más irányból közelítették meg. És más megoldást találtak rájuk. (Pl. TULIKIVI).

És legtöbbször olyanok hánytorgatták fel ezeket a 'hibákat' akik még egy kályhát sem építettek. De pláne nem 20-50-100-at. Amiből már van tapasztalat, visszacsatolás az embernek. Ami alapján reálisan tud értelmezni, elemezni, problémát feltárni, megoldani.

Pl. volt aki még egy tömegkályhát sem épített. De jött itt a fórumon, és kért tanácsot, hogyan alakítsa át, fejlessze tovább a tömegkályhát, hogy a hagyományos kocka bálával fűtse majd a tömegkályhát? Adjunk neki rajzot :-)

Persze, lehet összehozni valamit. Épít, valami barkácsot sufni tuning. Perzse. Lehet még büszke is rá, hogy milyen jó, mert elég benne a szalmabála. Amolyan magyar narancs módjára. Picit sárgább az eredetinél, meg egy picit savanyúbb: de büszke az egész ország rá, mert a miénk! :-)

Voltak benne villlany- mosógépszerelők, stb.

Én vagy tíz év tömegkályha építés gyakorlat után azt mondom, és azt látnám helyesnek:

Nem lenne baj, ha .... szerelő. De legalább az alapokat kellene elsajátítani mindenkinek. És nem 1-2-t. Hanem jó párat építeni, megnézni. És ha már kiismerte az ember az egész szerkezetet, és átlátja,mint rendszert: na akkor lehetne hozzányulni, átalakítani, stb.

Mondom most ezt nem erre a radiátor dologra. Hanem a jelenségre, mentalitásra évekre visszamenően.

Mert egy bármilyen kályha (tömeg- is) egy rendszer. Elemekből áll össze; láncszemekből. (Csak nem egyformák). Levegő bevezetés, tűztér, annak geometriája, égési levegő ellátása, stb, és folytathatnánk a füstjárattal hőtároló résszel annak is sok-sok elemével (járat, harang, fel, átégők, fordulók, stb, stb). Mert ennél a rendszernél, ha egy elemet kicserélünk, megváltoztatunk: már az EGÉSZ működése borúl, más lesz; megváltozik.

Ehhez kellene a gyakorlat, tapasztalat, rutin. Mert saját példámról tudom: majd' minden kályhán tanul, tapasztal az ember valamit (ha nem kaptafára épít tipuskályhákat persze).

 

Előzmény: bárány b (10458)
bárány b Creative Commons License 2018.02.22 0 0 10458

Pontosan olvastam, és értettem a dolgot.

És a sértésed, az nem kérdés, vagy vélemény volt. Állítás. Pláne nem a témáról, hanem a SZEMÉLYÉRŐL.

Ha valaki nem ért a hőtanhoz, akkor én NEM Sancibácsira szavaznék. 8-)

Mondom, olvastam a mérést, vágja, átlátja a témát, hidd el.

Inkább te olvass figyelmesen.

Az meg, ha annyira véded ezt a radiátort a kályhába dolgot: akkor abból látszik, hogy egyet értesz vele. Különben miért kardoskodol mellette annyira? Minél jobban véded, pártolod, annál inkább hozzád kötik majd. Engedd el inkább.

 

Én magam abszolult nem mondanám szakértőnek a témában. Szívműtétet sem csináltam, ahogy te sem. Meg kályhát sem.

Nade a szívműtétnek, átültetésnek értelme van. Élet mentés.

De ha radiátort nem teszünk a kályhába, azért az elég jó anélkül is. Nem a radiátortól lesz jó a kályha, ha az belülről fűti. A példád nagyon rossz.

Én inkább azt mondanám, olyan példát mondanék:

A CLK Mercibe tegyünk-e bicikli láncot, és fogas kereket? Hogy ha kifogyna a benzin, akkor lehessen hajtani lábbal is, mint a Frédi Béniben?

Előzmény: elemző999 (10457)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10457

Olvasss pontosan. 

 

Én egy véleményt tolmácsoltam és nem a sajátomat.

Véleményt kértem.

 

Az nem szakmai vélemény hogy valami hülyeség.

 

Amúgy ha valaki szakmailag is bizonyítható dologra azt mondja hogy hülyeség, az vélhetően  adott tudományághoz nem ért (de az nem bűn, hanem egy állapot). A szívműtétekhez én sem értek de nem mondom rá hogy hülyeség a szívátültetés.

Nézz utána légyszives te is ha van időd.

Előzmény: bárány b (10455)
bárány b Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10456

Amúgy tök jó volt a sorozat.

Érdekes volt, figyelmesen olvastam. Nem tett ilyet (mérés, értelmezés) sok valaki az asztalra. Talán senki sem.

Köszönjük!

De mintha valami befejezést, tanulságot említettél volna még hozzá :-(

Előzmény: bárány b (10455)
bárány b Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10455

Sancibácsi!

 

Az, hogy értesz, a hőtanhoz, azt nem kell neked bizonygatnod. Nemrég írtál 3-4 részes sorozatot, ami ékes bizonyítéka ennek.

És a sok-sok tömegkályha persze. Amit itt nem mondhat el magáról mindenki 8-)

1 az ötletelés, okoskodás.

2 a rengeteg megépített, sokféle tömegkályha, amit már letettél az asztalra.

 

Elemző!

A személyeskedést nem kell érteni, bizonygatni.

Elég, ha megnevezed  a személyt: Sancibácsi. És sértegeted. Vagy bármi negatív dolgot állítasz róla, (nem ért a hőtanhoz szerinted). Amit nem neki, hanem neked kellene hitelt érdemlően, kétség nélkül bizonyítanod :-)

Az, hogy nem ért veledegyet, hogy radiátort tegyen egy kályhába: ez elég kevés.

Előzmény: sancibácsi (10453)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10454

Előbb tájékozódj, mielőtt véleményt mondasz .

 

Pld tanulmányozd a nagy hajók, Titanic és társai gőzgép csoportjainak a működését.

 

Nincs ebben semmi új.

 

Régen az is megoldás volt erre a jelenségre (pld császári udavar Bécs) hogy ősztől tavaszig folyamatosan fűtötték a kályhákat alacsony intenzitással.

Ez ma picit macerás lenne, ha nincs otthon egy nagymami aki rakosgat a tűzre mindig egy keveset.

 

Az optimális működés a kályha belső hőmérsékletének folyamatos szinten tartásával képes megvalósulni, amit lehet körszerű eszközökkel is biztosítani, pld napenergia, és esetleg gázenergia.

 

Gondold már el, hogy ha a tűztér hőmérséklete egy meghatározott hőmérséklet alá nem csökken, az új berakásnál mennyivel jobb lesz a hatásfok.

 

Elég ha arra gondolsz amit én is csinálok, hogy kora reggel a még meleg kályhába berakom a délutáni begyújtás anyagát, az addig felmelegszik, majd szinte egy gyufától begyullad, és jól fog elégni. A még benne lévő pára is kipárolog addigra (kiszellőztetem, de úgyis kimegy valamennyi).

 

Személyeskedés az, ha valamit nem ismersz de kapásból azt mondod rá hogy az hülyeség.

Mert úgy gondolod hogy az abszolút tudást birtoklod, és akkor amit nem ismersz az nincs is.

A magyar narancs..

 

A lehült kályhát újra felmelegíteni nem tartozik a jó megoldások közé (csak ha nincs más lehetőség)..

 

 

Előzmény: sancibácsi (10453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!