Keresés

Részletes keresés

dotisz Creative Commons License 2 napja 0 0 10318

sziasztok tatán élek és szeretnék épiteni tömegkályhát ,, szeretnék komesztergom megyében olyannal beszélni aki már épitett

datapop Creative Commons License 2017.10.30 0 0 10317
amúgy Sacibától függetlenül én nekem is ez az érzésem az umveltel kapcsolatban...
a kályhámban az előző orosz verziós tűztér szebben muzsikált.
még megfontolom h visszaépítem.
datapop Creative Commons License 2017.10.30 0 0 10316
zlota nincs anyagod az umwelt tűztérről?
mert nekem van és sok méret (légrések stb) meg vannak adva, amiből el lehet egész jól indulni.


sancibácsi Creative Commons License 2017.10.30 0 0 10315

A kísérletező kedved dícséretes :-)

Jó volt a leírásod, magyarázatod is. Mi nem ismerjük egymást szerintem. Így nem is tudtam hová tenni, értelmezni az előző hozzászólásokat, és pontosan elhelyezni.

 

Én a mestervizsgával, egyebekbe (másnál kísérletezni) nem ártanám magam bele. :-)

 

Magát ezt a kérdést (külső levegő) én nem látom ennyire rossznak, problémásnak. Jó, jól működő külső levegős tűztereket láttam már. Szép égéssel.

 

De a problámát, amit leírsz értem. Ha külső levegőről működik a tűztér, át kell gondolni, tovább kell gondolni néhány dolgot:

1.

Az hogy kerek, négyzet, keskeny sáv: ez annyira nagyban nem befolyásol.

Az hogy honnan, mennyi, az sokkal inkább.

2.

Viszont befolyásol még nem keveset a levegő bevezetés 'milyensége'.

Az hogy mekkora átmérőjű a cső, mennyi a hossza, mennyi, hány törés (könyök) van benne ezek rengeteget.

3.

Sőt még a tűztérhez odavitel is befolyásol a kályhán belül. Magyarán a levegő 'járat'. Szélessége, egyébek, stb.

4.

A 2. és 3. pont az egy hagyományos levegő ellátású kályhához még: + ellenálás, + huzat szükséglet.

A kályha járat-huzat szükségletén kívül ezt a +-t is le kell győzni a kéménynek.

Ezért beszélnek a MACSOI-n is állandóan teljs égéskör méretezésről. Levegő belépéstől kémény kitorkollásig. Mert lehet külső levegőhöz már nem elég a huzat. Mert lehet a hamuzón keresztül jól ég a kályha. És a kémény elég a belső járatok ellenállásásnak. De ha hozzádobjuk a + 5-10-.... Pa-t a külső levegő csatorna, + tűztér-nek: ennyi már lehet nincs a kéményben.

5.

Az hogy a hamuzóról jobban ég: az azért teljesen evidens, normális. Két ok miatt. Annak az ellenálása szinte nulla. Ráadásul meleg levegő (szoba hőm.). A kinti -20 C is lehet. Ezért kell előmelegíteni.

6.

Azért ezek elég szubjektív dolgok, hogy nézzük: ég-e szépen.

OK. Tudom én; ha van gyakorlata az embernek, a lángból, égésből meg tudunk állapítani alap dolgot.

De az igazi a mérés.

A kályha palást hőm. mérése. És még sokatmondóbb egy gázelemzős mérés.

Mert pl. csalóka lehet egy szép sárga lánggal égés. Ami tiszta égésre utalhat. De CO az mennyi? És lehet az is jó. De nem tudjuk mekkora légfelesleggel ég!!! Mert a nagy légfelesleg a kályha hatásfokának ellene dolgozik.

7.

(Ha már itt tartunk: én azt szoktam tanácsolni az ügyfeleknek, ha külső levegős a kályha, hogy a gyújtóst belső levegőről gyújtsák meg. Addig tartsák nyitva a tüzelő ajtót,.... A külső levegő legyen kopp zárva. Hidegben ugyanis nehezen gyúlad meg a külső lev-ről. Ez 1-2 perc. Ha ég a gyújtós, akkor be lehet zárni, és kinyitni a külső levegő elzáró szelepét).

8.

Márpedig kötelező lesz átállni a külső levegőre.

A fokozott légzárású ablakok,... De új házaknál nem is tudsz Kivitelezőit adni, csak úgy, ha feltünteted a légellátást. És át sem veszik a kályhát-kéményt.

9.

És lehet kötelező lesz a rostély nélküli kialakítás is.

5-6 év. 2023, ha jól emlékszem a határidő. Akkor ELVILEG/GYAKORLETILAG  csak minősített tűztérrel lehet építeni bármilyen épített kályhát.

Ilyen most egyedül az UMWELT+.

Ha nem minősítenek, vizsgálnak be más tűzteret, illetve a szabályozás nem változik (már miért is változna??? azért hazánkban a cserépkályha erős, az osztrák-német multiknak erősebb csak a befolyása-lobbija :-)

 

 

kis + infó:

Egyébként nekem dupla harang rendszerű tömegkályhám van itthon. UMWEL+ tűztérrel. És megmondom őszintén: nem nagyon tetszik. Égni ég. De lassabban, nem olyan intenzíven, gyorsan, mint az előző 'hagyományos tömegkályha' tűztér. Kicsit kandallósabb a feeling :-( Nekem ez nem annyira jön be. De ez ismétlem tetszés kérdése inkább.

Előzmény: zlota (10312)
datapop Creative Commons License 2017.10.30 0 0 10314
az első képen a tűztér téglái sajnis meg vannak szakítva (orosz módra) azzal a bizonyos hideg kiégő réssel. semmi baj vele, viszont szerintem nem annyira stabil mintvamikor szépen végigfut a tégla kötésben.
én hagyok bőven elöl rést az ajtóöblítésnek és azt szépen felhozom az ajtó küszöbmagasságáig.
zlota Creative Commons License 2017.10.29 0 0 10313

Alapvetően ezzel a kialakítással próbálkozom.... értelem szerűen a lyukakat így eléggé könnyű átvariálni.

 

Lehet meg kell próbálnom ezt:


Hátha ez a hosszanti téglalap /rés jellegű bevezetés jobban beválik....

Előzmény: zlota (10312)
zlota Creative Commons License 2017.10.29 0 0 10312

Szerencsés helyzetben vagyok, mert legutóbb olyan tűzteret raktam, hogy a belső samottéglákra nem nehezedik súly, a tűztér palástja kibontható, és átrakható.

Ez a palást ami mögött pedig áramlik a levegő, így a tűztér palástján bárhová, bármekkora (a max természetesen a belépő levegőmennyiség) légbevezetéseket tudok csinálni.

Próbálatam már kör, téglalap bevezetéseket. Próbáltam a szimetrikust, aszimmetrikust.

Csináltam "forgó" bevezetést- mikor olyan elrendezésben engedtem be a levegőt, hogy az körbeforgatta - az ellentétes irányú bevezetés miatt

Megpróbáltam már a felső rávezetést is, amit egy cső segítségével csináltam, meg amit zuhanyrózsa módjára bevezette a levegőt. Ez utóbbi valóba úgy égett mint egy gázrózsa, pedig csak -KÜLSŐ- levegő ment be.

De érzetre, egyik sem adott akkor meleget, mint amikor a hagyományos légbevezetést használtam.

Sok kormolt is!  

Egy félét nem tudtam próbálni, mert arra nem készültem, hogy a rostély felől -vagyis alulról- adagoljam a levegőt.

Mivel a belépő levegő alul hátul jön be, majd felmegy a tűztér palástjánál- már melegít az is- így most azt gondoltam ki, hogy kiveszem az ajtót és átfúróm korona fúróval a rostély felé.... - akár rostély nélkül is- tudom ezt az irányt is próbálni.Vagy kombinálhatom az arányokat pl a tűztér oldalfalán is hagyok...

 

Természtes, hogy nem az ügyfelek felé próbálgatom ezeket. Nem is tudom elképzelni, más "hogyan tudta kitapasztalni" az évek alatt.

 

A hagyományosan bevált tűztereket, járatokat építem. Nem kísérletezek más pénzén, csak ha Ő kéri, pl sütő,víztér elmondva a hátrányait.

zlota Creative Commons License 2017.10.29 0 0 10311

Nagyon egyszerűen tudom elintézni a mindent elmondó választ!

 

Telefonon élőben - is - rendszeresen tartom a kapcsolatot kollégákkal, és leginkább pont a MACSOI honlapján is MESTER vizsgát tett tagok egyike a legjobb kollégám, aki elismert vizsgázott stb, stb. és baromira nem tud semmit hozzátenni a tisztességes zárt rendszerű (külső) levegős bevezetéshez.

Én már a sokadik verziót próbálom, volt is nálam, építettünk együtt is kályhát, de neki is fehér folt egy igazán bevált cserépkályha tűztér légbevezetése.

 

Számomra ez mindent elmond arról, hogy mennyire is lehet kb az országban olyan szakemberek ( van ennél fentebbi színt mint a MACSOI mester képzés???) akik valós jó hatékonyságú a belső tértől zárt tűztereket tudnak építeni, 

jó szabályozható, megfelelő irányú, megfelelő előmelegítésű levegővel.

 

 

Szívesen várom a képeket videókat akár méréseket, hogy mi hogyan alakult. Mi mivel, vagy mihez képest van összehasonlítva.

Sokkal egyszerűbb betenni 3 képet a saját építésű tűztérről mint van ilyen típusú hsz-t gyártani.

Nekem nincs ilyen. A gyári rendszereket pedig még nem teszteltem, de hasonló -nyilván nem olyan tartós- teszt alapján még mindig a rostélyon keresztül bevezettet levegőt találtam a legjobbnak. Irhatok egy egész leírást mennyi és milyen féle képpen teszteltem, próbáltam a külső levegőt bejuttatni, hogy hatékonynak érezzem és lássam a lángon, hogy megfelelően ég, de nem sikerült. A vége mindig az lett, hogy rá lehet segíteni a külsővel, de igazán jól a belső (ajtó és rostély) felől érkező levegővel lehet hatékonyan üzemeltetni. 

 

 

Előzmény: sancibácsi (10310)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.28 0 0 10310

"A MACSOI-n én is voltam, de sokkal nem lettem okosabb.

A külső légbevezetés nem is annyira fontos most a témában, mert végül is teljesen mindegy, hogy merről érkezik a tűztérbe a levegő.Lehetne akár az udvaron is a kályha/tűztér. 

Nekem az volna jó, ha lenne szakirodalom legalább arról, hogy merre kell elindulni. A kicsit "inteligensebb"  tüztér levegő ellátásával kapcsolatban.

Még nagyon sok lehetőség van ebben, de kb senki nem tud semmit.Max találgatni...

Közben meg mindenki hirdeti, hogy  külső levegő bevezetéssel is készít kályhát.
Na ja, de mi alapján és hol, hogyan vezeti be a levegőt. "Szakszerű" lesz-e és gazdaságos a kész szerkezet?"

 

Ezt nem értem, nem tudom hová tenni. Megmondom őszintén :-(

Ha MACSOI-n voltál. Mert ott most újra, és újra az osztrák UMWELT a sláger.

De ezt sem értem, hogy mindenki hirdeti,.... miközben szerinted nincs erre jó megoldás, kiforrott építési leírás, technológia,? 

Pedig van. 

Ha már tömegkályhás a topik:

Az 1980-as években kifejlesztette Igor V. Kuznetsov a tömegkályha tűzterét. Ez épített bio-tűztéres. Ez alkalmas a külső levegő fogadására. Én 2010-ben építettem ilyen tűztérrel, külső levegő csatlakozással tömegkályhát. 

Ez természetesen szakszerű, is, és gazdaságos is; ahogyan írod.

Viszont egyetlen baja van, hogy orosz fejlesztés. És ott még nincs agyon szabályozva minden mint nálunk az EU-ban. Ennélfogva nincs minősítve. Labor vizsgálatok vannak, meg tesztek, de csak kevés. Azzal ők ott nem nagyon foglalkoznak, ha látják hogy jó :-)

 

Ehhez hasonló, a MACSOI-n is többször bemutatott reklámozott UMWELT+. Ez majd ugyanaz. Csak a négyzetes levegő belépés vékony körben sávszerű. És a tűztérfenék, és a tűztérfedés van átalakítva cserépkályha tűztérnek.

 

Tehát:

Szerintem megvannak erre a kirrott megoldások. És a miértek is megvannak a hogyanhoz :-)

Az egyik fontosd dolog ; ha külső a levgő ellátás, az az; hogy csak előmelegítve illik tűztérbe vezetni.

A másik pedig az az, hogy lehet padlóban ,.... tehát maga a külső levegő bevezetésnek az épületen belül több módja van. De ezeknek + ellenálása van. Minden törés, irány változtatás, stb + huzat igény.

Úgyhogy szerintem megcsinálhatjuk ezt magunknak is, de másnak is jó szívvel :-)

 

 

De ha már erről beszélünk!

És akinek nem inge, az ne vegye magára. De nemrég beszéltünk ugye a kókány téglakályháról. De annak szerintem, még alap kályhás szakvizsgája sincs.

A másik 'csoport' az, aki kályhás. De nem veszi a fáradtságot utána nézni az új dolgoknak. Nem derogál már neki (mástól meg főleg!!) tanulni!

És összebarmolja,...

Erre itt egy példa, kolléga honlapjáról:

 

A tűztér. Naná hogy bio. Erősen gondolkodom, hogy kitalálok ennek a megoldásnak valami hangzatos nevet, az mindig bejön. Mivel közvetlen, másodlagos égéslevegő-bevezetésről van szó, valami injektoros vagy inkább turbós, esetleg kompresszoros elnevezésen gondolkodom. Utóbbi jobban tetszik, kicsit össze lehetne hasonlítani az autók motorjával, végülis a teljesítmény-növelés elve nagyjából egyezik. Meg is van: Supercharged Burning Trap. Ez lesz a neve a továbbiakban.

És a hozzá tartozó kép:

 

 

Előzmény: zlota (10307)
LA47 Creative Commons License 2017.10.28 0 0 10309

Szakirodalom, csak el kellene olvasni és megvitatni:

http://kalyhamaskepp.hol.es/category/letoltheto-anyagok/

Előzmény: zlota (10307)
datapop Creative Commons License 2017.10.28 0 0 10308
mi a gond a külső levegő bevitellel?
igen, az tény h arról sincs átfogó leírás, de szerintem megvalósítható könnyedén.
kell ahoz is tapasztalat és jónéhány építés mire tökéletesíti az ember a módszereit.
zlota Creative Commons License 2017.10.27 0 0 10307

Nem, én sem tudok semmilyen egységes állasfoglalásról!

Van ami szabályozva van (pl szagelszívó téma + kályha) , de ez szerintem még nincsen. Viszont kályhát 10-20 évre kell építeni...

 

A sajátomat úgy építettem meg, hogy a tűztérben két oldalról egymással szemben vannak a légbevezetések.

minden második samottnál soronként 2-2 darab. A legfelsőben csak 1-1 darab.

A MACSOI-n én is voltam, de sokkal nem lettem okosabb.

A külső légbevezetés nem is annyira fontos most a témában, mert végül is teljesen mindegy, hogy merről érkezik a tűztérbe a levegő.Lehetne akár az udvaron is a kályha/tűztér.

 

Nekem az volna jó, ha lenne szakirodalom legalább arról, hogy merre kell elindulni. A kicsit "inteligensebb"  tüztér levegő ellátásával kapcsolatban.

Még nagyon sok lehetőség van ebben, de kb senki nem tud semmit.Max találgatni...

Közben meg mindenki hirdeti, hogy  külső levegő bevezetéssel is készít kályhát.
Na ja, de mi alapján és hol, hogyan vezeti be a levegőt. "Szakszerű" lesz-e és gazdaságos a kész szerkezet?

 

 

Én meg magamnak sem tudom úgy megépíteni, hogy azt mondjam ezt szívesen ajánlanám másnak!

Az, hogy vágsz egy lyukat a kályha mögött az nem megoldás... Pedig láttam már ilyet is! 

 

Előzmény: sancibácsi (10305)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.27 0 0 10306

Egy kicsit pontosítanék, mert sajna félre érthetően fogalmaztam :-(

 

Vagy ők sem?

Vagy ismerik, de nem egyformán alkalmazzák-követelik meg?

 

Itt nem a MACSOI-ra, hanem a tüzeléstechnikai hiv.-ra, Katasztrófavédelmis cégre, személyekre gondoltam.

Oka ennek nyílván a sok bába, aki között elvész ugye a gyermek,....

 

De lehet az előttünk álló idő még zűrzavarosabb lesz,....

Most hallom/olvasom a lakossági seprés megszűnik.... :-(

Előzmény: sancibácsi (10305)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.25 0 0 10305

Ha külső levegő, zárt tűztér, miegyebek témaköre,....

Hát az lehet problémás valóban.

 

Amúgy szerintem az a legnagyobb probléma, hogy nincs teljeskörű, és egységes szabályozás a témakörre. (Vagy csak én nem ismerem teljeskörűen ?:-)Ez sem kizárt, bár a kályhás kamara (MACSOI) minden éves dzsemborin szó van róla, érintik a témát,.... Tehát valami fogalmam van, úgy érzem).

Vagy ők sem?

Vagy ismerik, de nem egyformán alkalmazzák-követelik meg?

De az biztos, hogy 10 helyen ha építek az országban, akkor 8 féle az elvárás, átvétel, engedélyezés.

Ami egyik helyen lehet, azt a másikon nem. És amit a józan ész diktál, és érthető, hogy nem: na azon még + 2-t csavarnak.

 

Úgyhogy lehet hogy át kell építeni :-( Bár fogalmam sincs a tiéd hogyan lett megoldva. Mert nem igazán értem a leírást.

Előzmény: zlota (10304)
zlota Creative Commons License 2017.10.24 0 0 10304

Szia!Köszönöm a meglátásodat!

 

A kémény Shiedel.

 

Az égéssel semmi gondom nem volt addig, míg a levegőt bentről adagoltam.Nagyon tisztán égett eddig.

Ahogyan írtad -> ha kapott másodlagos levegőt kintről, az még csak fokozta is, persze ha mértékkel adtam neki. Sokszor nem használtam, csak ajtót nyitottam, vagy rostélyon keresztül adagoltam neki levegőt.

A gyújtás mindig fentről történik/történt.Lehet ez magyarázza azt amit írtál, hogy fentről tüzelésnél, alsó levegő nem ront a helyzeten... passz, de szépen égett.

 

Az nem gond, ha át kell építeni a kályhát, de az már nagyobb gond, ha későbbiekben is bentről kell adagolni neki a levegőt, mert extra szigetelt ablakok és ház lesz, ha megérem... szóval onnét levegőt nem vehet.

Csupán "furcsa", hogy még a végén át kell raknom és le kell vinnem a rostély alá/ tűztér aljába a levegőt, hogy jól égjen. A levegőbevitelt amúgy szigetelt 120mm-es csőben hoztam be a házba a lábazatban fektetve

 

Előzmény: sancibácsi (10303)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.24 0 0 10303

Üdv Zlota!

 

A tűztér levegő ellátásáról, külön tanulmányt lehetne írni. Ezt most ide semmiképen nem teszem.

Rengeteget lehetne írni, hogy a rostélyon át levegő, illetve oldalfalon adagolt szekunder levegőnek, stb,.... milyen hatása van az égésre.

De gondolom te nem annyira tanulmányt várnál, hanem ha jól értem inkább használati tapasztalatot/tanácsot. Azt megpróbálom röviden, érthetően,...

 

Ha oldalfali szekunder levegő: Annak helyes kialakítása előmelevítve lenne csak tanácsos.

De ez már olyan amilyen.

 

A tűztérről meg egyébként nem sok információnk, fogalmunk van. Hogy a frankót tutira megmondjuk.

Viszont, ÉS HA MÁR EZ TÖMEGKÁLYHÁS TOPIK :-), AKKOR:

A tömegkályhák legtöbb hagyományos tűzterénél is van rostély, de oldalfali levegő is. Ott ezek aránya egy beállított dolog. Amit nem nagyon lehet variálni tüzelés közben:-)

Hanem ami a megoldás lehet:

1 adagban kell berakni a tüzelőt, és felülről meggyújtani. Az alulról érkező levegő valóban a hatásfok, égés rovására megy, ha alulról ég a rakás. De ha felülről ég, és oldalról, és alulról is táplálod a tüzet: az jó égést eredményez (ha az egyéb feltételek adottak persze).

Szerintem ezt próbáld meg!

 

Ja!

Talán a kémény is bejátszik ebbe az egész történetbe. Régebbi tégla falazott kéményed van?

Előzmény: zlota (10298)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.24 0 0 10302

Sancibá. szégyen ez a két kép.

Szégyen? Szerintünk az, de nem vagyok biztos benne, hogy az építője is érzi, ÍGY ÉRZI :-( ezt.

A belső kókány, a külső ronda. De ha Ő átérezné ezt: szerinted kirakná a hirdetési oldalára?????

Ez még a hab a tortára......
Volt ilyen esetem nekem is, adtam egy árat tömegkályhára, aztán valaki megépített egy sima téglakályhát olcsóbban... majd ősszel mentem kárszakérteni mert a kályha működésképtelen, ráadásul egy egyenes téglasor sincs benne. :(

Itt félig medig fordítva volt. Téglakályha volt az első terv. De embrünk 'tömegkályhaként' deffinált ugyanolyan téglakályhát rondított oda. Illetve: még ha ugyanolyan lett volna :-)


szerencsétlen jóhiszemű kuncsaftoket sajnálom.

Igen, én is. Ezért írtam le. Tanulságos a kuncsaftoknak. Hogy kérdezzen rá, tud-e adni: Kivitelezői Nyilatkozatot, stb,...

Mert ha nem tud adni, már az ilyen önjelölt 'kályha építőt' kiszűri. Aki feltehetőleg sosem tanulta a kályha építést. Nemhogy a tömegkályhát, de a cserép- téglakályhát sem.

És még lehet akár nagyobb kár is a megrendelőnek. Mert ha ez egy új ház, akkor a kéményt, kályhát át kell adni. És a Kiv. Nyilatkozat hiányában át sem veszik. Mondanám, hogy akkor a kályhába be sem gyújthatnak, 'csak dísznek' építették. De hát ebben az esetben ezt is idéző jelbe kelett tennem szerintem :-(

Előzmény: datapop (10296)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 10301

Üdv !

 

Ugye a leírásból érhető hogyan lehet egy kemencével fűteni egy 100 nm-es házat?!

A kemencében termelődő hő a hőcserélőn keresztül jut a központi fűtés rendszerébe,miközben maga a kemence teste is felmelegszik.

Ez biztosítja a keringést a tűz kialvása után is órákon át .....

 

Fidó mester

Előzmény: zöldeskékeks (10300)
zöldeskékeks Creative Commons License 2017.10.17 0 0 10300

Megnéztem !

  Az egy 4 éves hozzászólás, az illető a kemencékről értekezik.  De úgy általában nincs tisztában a kemence fogalmával.  

 Egy kemence pár   dm3 -től sok száz  m3 ig terjedhet.

 valószínűleg a falusi paraszt kemencékre gondol. Azok fűtő/sütő kemencék és általában tényleg  mezőgazdasági hulladékkal fűtik. 

 De a kemencének nem az a lényege hogy mivel fűtik. Lehet fűteni biomasszával /fa venyige meg más mezőgazdasági termék /, szénnel, gázzal, olajjal és elektromos árammal is.

 pl.kemence  az amiben a fogászok megolvasztják a fogpótlás fém anyagát    0, 5  dm3 ... kemence az amiben a halottakat elhamvasztják   max.   0,3 m3 és amiben a síküveget olvasztják ami lehet  150 - 200 m3. És az is kemence amiben a látványpékek a finomságokat sütik   olyan   15   - 20 liter -  0, 015 - 0,0 20 m3

Előzmény: Fidó mester 02 (10299)
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 10299

Üdv !

 

Ez egy  kicsit más mint amire Te gondolsz !

Ezt nézd meg:http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=500&na_step=500&t=9214337&na_order=

 

66 SZÁMÚ HOZZÁSZÓLÁS

Előzmény: zöldeskékeks (10295)
zlota Creative Commons License 2017.10.17 0 0 10298

Ki mit tapasztal, hogy tűztérben melyik irányból érdemes tápláni a tüzet?

Fölé, két oldalról/ hátulról esetleg alulról a rostélyon át?

Sok emberrel találkoztam, aki a rostély felöl ad levegőt, mert szerinte az a jó, neki az vált be.

Viszont úgy tanultam, hogy ez a leggazdaságtalanabb!

Sőt!!!

Fafűtés esetén nem is kell(ene) rostély, de már pl régen sem volt fatüzeléses kályhákon rostély.

 

Most kezdem próbálgatni a külső levegős épített kályhámat (tégla) aminek oldalt  5-5 légbevezetőn keresztül tudok adagolni levegőt, a tűztér teljes magaságába elosztva.

Előröl az ajtó nyitásával, vagy alulról a hamutálca kihúzásával a rostélyon keresztül.

Igen, de nekem is olyan az "érzésem" mintha a rostélyon keresztüli levegővel táplálás válna be, viszont ez ellenkezik az általam is tanultakkal.

Ha így lenne, akkor nem jó, és át kell alakítanom külső/alsó légbevezetésre, mivel már a belső levegős ellátást meg fogom/kell szüntetnem.

 

Bár az is lehet, hogy új levegő betáplálási irányt kellene kialakítanom, csak még nem tudom melyik irány lenne a legjobb!

datapop Creative Commons License 2017.10.16 0 0 10297

A csempespórolós hátfallal nincs gond, mert szerintem egy lelkiismeretes szaki megbirkózik vele, ráadásul a külső általában összhangban van a belsővel. Amennyiben a külső pocsék, akkor belül se fényes az építmény.

datapop Creative Commons License 2017.10.16 0 0 10296
Sancibá. szégyen ez a két kép.
Volt ilyen esetem nekem is, adtam egy árat tömegkályhára, aztán valaki megépített egy sima téglakályhát olcsóbban... majd ősszel mentem kárszakérteni mert a kályha működésképtelen, ráadásul egy egyenes téglasor sincs benne. :(
szerencsétlen jóhiszemű kuncsaftoket sajnálom.
zöldeskékeks Creative Commons License 2017.10.14 0 0 10295

 Egy egész házat kemencével  ? Nem lehet nagy ház.

 Szerintem egy kemencével lehet fűteni kb. 30 nm -es helyiséget  és ajtón keresztül még  15 nm.

  Tehát max. 45 nm -ig lehet ha nincs túlságosan tagolva.

Előzmény: Fidó mester 02 (10289)
sancibácsi Creative Commons License 2017.10.14 0 0 10294

"Ha csak építgeted az egy dolog, de ha be is akarsz gyújtani benne szakemberrel építtesd."

Hát újra, és újra csak ide kanyarodunk/jutunk vissza sajnos :-)

Aktuális a dolog. Ezért is kívánok reagálni. 

Egyet értek amúgy. Otthon barkácsolják a kályhát.

De van ez még tovább is: lehet még fokozni is! Tovább is van, mondjam még??? :-)

2.

Amikor pénzért építenek kotványt, csapják be a vélhetően jóhiszemű- tudatlan megrendelőt.

 

 

Nem régi a történet, és tanulságos:

Kályhás barátom mondja, meséli:

Megkeresték, hogy téglakályhát kellene építeni. Árat adott. Nemsokára felhívták, hogy mást találtak, aki olcsóbban, ráadásul: tömegkályhát épített nekik.

Itt a kép:

A képen látható, hogy bizony ez is 'sima' téglakályha. Fehér sütővel épült, és nem is a legszebb :-).

A dél-dunántúli 'kolléga' :-) hirdetését elnézve ráadásul még a szakma alpvető szabályaival sincs tisztában.

Megmondom őszintén én cserépkályháknál sem értem az ilyen beépítést. Amikor falra építenek; 3 oldala csempe a kályhának. Hogy olcsóbb legyen: 1 oldal csempével.

De az, hogy szigetelés, hátsó téglázás nélkül így a falra építsen valaki; és ezt még a jófogásra, a reklám képek közé kitegye????

Ez megint csak árulkodó. Számomra azt mutatja, hogy még azzal sincs tisztában, hogy amit csinált; azt nem lenne szabad úgy csinálni.

Találgatni, hogy egyáltalán cserépkályhás szakvizsgája van-e? Annak nem sok értelme van. Nem is találgatok.

Viszont amit nyomatékosan tanácsolok az ügyfeleknek, megrendelőknek:

Mikor árajánlatot kér, konzultál a kályha építőjével, kérdezze meg:

1. 

Tud-e egyáltalán számlát adni? Számlaképes-e?

 

2.

És hogy, ún: Kivitelezői Nyilatkozatot.

Itt is történetesen egyiket sem adtak. Ha már valaki tud adni ilyet, már az esélye megvan, hogy nem ilyen kókler munkát fog kapni. Nyílván nem garancia. De az esélyek sokkal jobbak. Az ilyen internetről kiokosított 'szakembereket' kiszűri.

Remélem tanulságos az eset; a célom ez volt. Nem kötözködés.

És talán folytatom majd egyebekkel, amik szintén okulásra lehetnek.

 

Hisztor Creative Commons License 2017.10.11 0 0 10293

Ha csak építgeted az egy dolog, de ha be is akarsz gyújtani benne szakemberrel építtesd.

Előzmény: Ádám Gellért (10269)
kiki+ Creative Commons License 2017.10.03 0 0 10292

Írtam

Előzmény: datapop (10290)
kiki+ Creative Commons License 2017.10.03 0 0 10291

A nick nevemre rákkatintva az adatlapomnál ha a küld szóra állsz, megjelenik a bal alsó sarokban az emil címem.

 

Előzmény: datapop (10290)
datapop Creative Commons License 2017.10.03 0 0 10290
4-5rész homok... te jószagú málnabokor!
írj egy privátot azt segítek, hol lehet a közeledben kapni. az universal super az jó, viszont drágább is. nekünk magyaroknak jó agyagaink vannak, a zsákos cuccokat többnyire az osztrákok találták fel mert náluk kakukk az árú. azé h tudjanak mivel dolgozni.
én szürkeagyagot használok legtöbbször ahoz 2 rész homokot rakok, egyes kályhatípusoknál elbírná a 2,5ös arányt is... azelött meg jófajta sárgaagyagom volt amit 1-1be kevertem.
Fidó mester 02 Creative Commons License 2017.10.03 0 0 10289

Üdv !

 

Én jelenleg kemencével fűtöm a házat.Ez ugye kényelmes,mert bele lehet menni-megjavítani.

Építéskor kevertem homokkal aztán szinte az egész belső felületet le kellett cserélnem.

Tavaly ha jól emlékszem talán 5-6 alkalommal volt javítás.

Amit mostanában használok:- jó zsíros agyag;

                                          - víz;

                                          - 10 mm-es rostán átengedett szalma.

 

Modern szálerősítéses anyag egyszerű alapanyagokól.

 

Üdv Fidó mester

Előzmény: kiki+ (10288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!