Keresés

Részletes keresés

sancibácsi Creative Commons License 2018.03.18 0 0 10471

Akkor elemzem a hozzászólásodat benne a kérdéseket .

  Pár órás tanfolyamon semmiféle kályhaépítést nem lehet megtanulni. kell ahhoz elmélet  és kell sok gyakorlás. Ez utóbbit úgy nevezik, hogy inaskodás.

 Viszont nem megtanulhatatlan.

 

Ebben az elsőben igazad van.

A többiben azonban nem.

 

Akármilyen belső építményt építhet. Pl. konyha átadó pultot bárki magának.

Kályhát azt nem.

Előzmény: KalásziM (10469)
elemző999 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 10470

Köszi, én is így "tudtam csak nem sejtettem". Ki tudja már mi történik itt ebben a tolongásban.

 

Most azt gondoltam ki, hogy felmérve a munkabéreket kandallós cégtől stb.  hogy valamit tenni kellene az önálló kályhaépítés támogatására.

 

Sanci bácsi sokat emlegeti hogy a tudást meg kell szereznie az építőnek és lehetőleg élőben.

rendben.

 

A következő az elgondolás.

 

rendelkezem erőforrásokkal arra hogy 25 főt el tudok helyezni (fűthető) luxus körülmények között (360 m2 ház, 1000 m2 telek ahol minta kályhát is lehet építeni, gyönyörű házban, a Balaton mellett egy utcányira parttól, egy hatalmas Yach club-tól száz méterre ahol van wellness , svédasztal és drága szállások is ha valakinek az kell. A kapacitás bővíthető gyakorlatilag korlátlanul, mert főszezonon kívül még vannak kapacitások.

 

Egy - két hetes tanfolyamokat tarthatunk, az év összes hetét igénybevéve ha van rá jelentkező.

 

Hatalmas oktató teremnek megfelelő helyiség is van kettő is a házban. Itt lehet elméletet oktatni (hőtan, áramlástan, kémények, anyagismeret, kályhaépítés (bármilyen) stb. természetesen design, és tüzeléstechnikai ismeretek is beleférnek, a kombinált megoldások is, puffer, gázkazánok, stb.

A cégtámogatásokat megszerezzük, jönnek céges oktatók is (nekik ez marketing)

 

Felnőtt oktatás keretében az A,B,C, D szintű tanfolyamok is mehetnek, tehát kaphat OKJ végzettséget is.

 

Ha kapacitás gondok vannak, rendelkezésre áll egy több tantermes iskola is, ami  gyermek létszám miatt üres, + egy kisbusz ami hozhat vihet mindenkit.

Az iskola mellett szintén lehet építeni minta kályhát. A polgármester támogatja (ez nem a Balaton melletti helyszin hanem 10 km-rel távolabb van).

 

Ha az önálló építő érdekeit nézzük, akkor megvalósulhat az a teória hogy nem gárnyol az építő hanem meghívott előadókkal minden tudást felszed magára,és a gyakorlatbankipróbálja. Lemásoljuk az USA kályha építő szövetség képességeit.

 

Nekem az benne az érdekem hogy egyrészt létrehozom ezt az "tüzeléstechnika akadémiát" másrészt a saját moduláris kályhámat építeni akarókat felkészítem tökéletesen és papírt is kap hozzá hogy tudja mit fog csinálni. Ha kedvet kap, akkor kiegészítő képzéssel eljuthat az állásvállalási joghoz és másnak is építhet kályhát.

 

A tanfolyam természetesen nem ingyenes, a költségeket ki kell fizetni (a piaci árakhoz képest 30%-al olcsóbb lesz), de ez gyakorlatilag non profit jellegű dolog, én a saját kályha munkabérét így a költségvetésből elengedem annak aki elvégzi a tanfolyamot, és helyette annak csak kb 30%-a lesz a tanfolyam díja. Tehát nyer vele a megrendelő sok pénzt.

 

Az összes anyag és alkatrész nálam önköltséges lesz, és csak az üzleti profitnak számító licensz díjat kell kifizetni (tehát teljesen szélsőséges esetben szinte csak ezt fizeti ki az önálló kályha építő (pld lebontott egy cserépkályhát és az lesz nála a burkolat  - mert nálam bármi lehet)

 

Ez egy koncepció, gyorsan lesz weboldala külön ahol a részletek megjelennek. 2018 szeptembertől mehet az oktatás.

 

Amit javaslok hogy lehet a koncepcióhoz kapcsolódni, és akár sanci bácsi is szervezhet ide tanfolyamot a mi online markertingünket is alkalmazva, pld "Tömegkályha építési gyakorlat 6 nap" Az összes gondot levesszük a válláról (Kft) és a költségek felszámolása utáni pénzt neki átutaljuk ahová akarja.

 

Temészetesen bárki jelentkezhet a saját ötletével, az elméleti dolgokat mi profikkal oktatni fogjuk, tehát hőtant stb nem kell neki megoldania, csak a szakmai ismeretekre koncentrálhat.

 

Elképesztően gazdaságos lesz, a szállás is a színvonalhoz képest 50%-engedményt kap. 

Lehet akár a nyári főszezonban is oktatni, közben strandolhat a tanfolyam résztvevője.

 

Egy elismert felnőttoktatási profi szakember fogja majd össze az egészet, mindent elintéznek ami az adminisztrációt jelenti, az oklevélig bezárólag.

 

A tanfolyamok beillesztése az is foglalási rendszerben van elképzelve, az idegen tanfolyamok második prioritási szintet kapnak (ha nekünk betelt egy hét a fő épületben akkor áttesszük az iskolába). A jelentkező helyfoglalását adminisztárot végzi és a weboldalon követhető lesz hogy van e még hely, és mikor van szabad hely ami foglalható is. ez 24 órás naprakészségű lesz.

 

Olyan is lehetséges hogy ha 6 napos a tanfolyam akkor elosztva is igénybeveheti, tehát mindig csak egy napot van tanfolyamon, és 6 hét alatt végez (ha nem ér rá egyben elvégezni. A gyakorlatok hasonló képpen eloszthatóak. Az óraszámok és a nagybani tanrendi követelmények ki vannak dolgozva.

ezt kibővítjük.

Tehát félig nyaralva kellemes környezetben eljuthat az oktatott olyan szintre amilyenre csak akar.

Lesz idegennyelvű oktatás is ha van rá igény (angol, német)

Niylván kell egy két év mire felfut a dolog, de érdemes ezt elkezdeni, mert a mostani gyakorlat ezekkel a tanfolyamokkal nemtúl lelkesítő.

 

Akit érdekel írja meg  a kérdéseit vagy a javaslatait: pointernetdb@gmail.com  a levél tárgyába írja be: kályhás tanfolyam

 

 

 

 

Előzmény: KalásziM (10469)
KalásziM Creative Commons License 2018.03.17 0 0 10469

Akkor elemzem a hozzászólásodat benne a kérdéseket .

  Pár órás tanfolyamon semmiféle kályhaépítést nem lehet megtanulni. kell ahhoz elmélet  és kell sok gyakorlás. Ez utóbbit úgy nevezik, hogy inaskodás.

 Viszont nem megtanulhatatlan.

 M

 az 1 .-re. Miért hívna kéményseprőt és főleg mit ellenőrizne. A mai seprők tudása elég  gyenge.

 

 miért kellene egy  belső építményt bejelenteni, nem írja elő semmi.

 De ha baleset lesz akkor gondatlanságért elővehetik.

   a 2.re : mit kell tenni ? Semmit  azonkívül, hogy a fenti tárgyakat összeépíti  : a betétet,  a füstcsövet és a kéményt és csinál belőle egy rendszert. Vagy tudja vagy sem.

 De ezeket már  évszázadok óta tudták az emberek, aki nem tudta az megbízott vele egy mestert.

  a 3. ra  semmit nem kell tenni azonkívül, hogy balesetmentesen  összeállítja a rendszert.

 a 4. re   nincs olyan , hogy szabványos  kandalló felépítmény. Vannak szabványos anyagok, vannak   szabványos balesetvédelni előírások mind az építésre mind a kész építményre... ezek összefoglalva - a tűz és a balesetvédelmi követelményeknek való megfelelés.... így pl.  a füstgázmérgezés elkerülése.

 

 Az alapelv    bárki majdnem bármit  pénzért  másnak csak engedéllyel építhet. Ehhez kell megfelelő képzettség. Viszont bárki magának bármit alkothat, de itt i szem előtt kell tartani a baleset és vagyon védelmet- És ha pl. baleset  bekövetkezik akkor  ugyanúgy előveszik az illetőt  és megbüntetik.

Előzmény: elemző999 (10468)
elemző999 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 10468

Te képben vagy a kályha építés engedélyezésével -ha van ilyen..

 

Ha megkérhetlek elmondanád mi a mostani helyzet?

 

Pár eset érdekel.

 

1. Valaki nekilát és meglátogat pár információt nyújtó kályha építést, pld a tiédet. Mindent megtanul, mindegy hogy fizet is a tudásért vagy nem.

Utána hazamegy és táv konzultálva veled megépíti a szuper kályhályát.

Milyen lépéseket kell neki még tenni?

- hív egy kéményseprőt aki átnéz mindent akár ellenőriz is

- kell e bejelentenie bármit bárkinek.

 

2. Az 1. ponthoz hasonlóan csinálja de a tűztér helyett beépít egy gyári kandalló betétet ami minősített stb. A kémény is gyári szerelt kémény.

Mit kell tennie?.

 

3. elmegy egy boltba vesz egy akármilyen kályhát (kap papírokat), hazaviszi és bedugja a kályha csövet.

kell e bármit tennie?

 

4. Vesz egy kandalló betétet és meghív téged aki megépít neki egy szabványos kandalló felépítményt (ha azt kéri) vagy bármit

Kell e valamit tennie?

 

Van e bármilyen előírás ami szabályozza ezt a tevékenység sort.

Az állásvállaláshoz szükséges állami végzettség az más dolog, a kontár ne barkácsoljon.

De aki saját magának épít az megteheti?

 

Régebben azt mondtad hogy kell a kályhásnak papír, van is ilyen OKJ -s tanfolyam "kandalló és cserépkályha építő".

Ad nyilatkozatot az építő, meg szerződik stb. ez rendben is van

De ellenőrzi e bárki a működését? A kémény az más téma. Ma már az is zűrösnek tűnik hogy kötelező e.

 

Köszönöm ha megosztod pár sorban az információt ami aktuális.

 

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (10466)
peter8484 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 10467

Sancibácsi!

 

  Nagyon köszönöm válaszát!

 

  Igen, azt mondta a kályhás, hogy téglakályhát építene nekünk, állítólag így 24 órán keresztül folyamatosan meleg lesz a kályhánk. Az "észekra" szót elírtam, élére, így értettem.

 

sancibácsi Creative Commons License 2018.03.16 0 0 10466

Sziasztok!

Kandallót szeretnék építeni, és......

 

Ez valami vicc itt? :-)

Előzmény: csipsz7 (10464)
sancibácsi Creative Commons License 2018.03.16 0 0 10465

Épp most találtam rá erre a fórumra. Családi ház építésébe fogtunk, szeretnénk tömeg/téglakályhát építtetni. A jelenlegi házban van egy cserépkályhánk, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve. Megismerkedtünk egy kályhaépítővel, aki 8 év  után kitisztította (ennyi ideje nem volt használva a cserépkályha). Rengeteg munkáját, téglakályháját mutatta meg képekben. Ő téglakályhának hívja, szerinte a tömegkályha elnevezést 6-7 tonna körüli kályháktól használjuk. A lényegen különben - szerintem nem változtat.

 

A tömegkályha nem a nagy tömege/súlya miatt tömegkályha. Lassan közhely lesz; (vagy annak kellene lenni) olyan sokszor elmondtuk.

A tömegkályha tűztere/magja más, máshogyan épül fel. És a füstjárat is, meg köpeny is.

Különbözik a cserépkályhától.

 

Ami téglából épül, és nem csempéből; de a tűztere- járat ugyanaz, mint a cserépkályhának: azt hívjuk téglakályhának.

Tömegkályhára meg nem az 5-6 tonna a deffiníció. De miért 5-6? miért nem 8, vagy 10? vagy 12? 

Amúgy eleve az 5-6 tonna is hülyeség. Egy átlagos, mondjuk egy dán tömegkályha az bizony 3 tonna alatt van. 2,5-2.9 tonna.

 

De ha a kolléga a téglakályhát ismeri; és a tömegkályhát nem: akkor az előbbit építtess vele. Ne építtess vele tömegkályhát. Amit nem ismer. Csinálja azt, amit tud, és ismer.

 

Sancibácsi!

 

  A kisméretű téglát állítva, vagy fektetve érdemes rakni? A kályhásunk szerint állítva, mert ide felesleges egy 5-6 tonnás kályha építése, az inkább északra való, élére állítva is lesz 2,5 tonna előreláthatólag. A véleményére lennék kíváncsi, hogy fentebb leírtak nagyjából megfelelnek-e a valóságnak?

 

Miért lenne felesleges? Miért való az északra? :-)

El van terjedve néhány ilyen (ez is köztük) tabu/hülyeség/előítélet/sorolhatnámmég.....

Erről itt írtam nemrég:

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1946490178902050

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1947835612100840

https://www.facebook.com/mester.tuz/posts/1948840238667044

 

 

 

Előzmény: peter8484 (10463)
csipsz7 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 10464

Sziasztok!

Kandallót szeretnék építeni, és érdekelne pár apróság az építéssel kapcsolatban.

Padkásat szeretnék, alul fatárolóval, nagy üvegajtós tűztérrel.

Mivel érdemes építeni az alját ? Körbeburkolni a tűzteret, kéménycsövet ? Ytong megfelelő hozzá ? Mivel ragasszam ? Lehet bele rakni valami "hőtároló"  dolgot ?

Tűztérből milyen márkát érdemes vásárolni ? 

 

Előre is köszönöm.

peter8484 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 10463

Tiszteletem! Szép napot mindenkinek!

 

  

    Épp most találtam rá erre a fórumra. Családi ház építésébe fogtunk, szeretnénk tömeg/téglakályhát építtetni. A jelenlegi házban van egy cserépkályhánk, mellyel nagyon meg vagyunk elégedve. Megismerkedtünk egy kályhaépítővel, aki 8 év  után kitisztította (ennyi ideje nem volt használva a cserépkályha). Rengeteg munkáját, téglakályháját mutatta meg képekben. Ő téglakályhának hívja, szerinte a tömegkályha elnevezést 6-7 tonna körüli kályháktól használjuk. A lényegen különben - szerintem nem változtat.

 

Sancibácsi!

 

  A kisméretű téglát állítva, vagy fektetve érdemes rakni? A kályhásunk szerint állítva, mert ide felesleges egy 5-6 tonnás kályha építése, az inkább északra való, élére állítva is lesz 2,5 tonna előreláthatólag. A véleményére lennék kíváncsi, hogy fentebb leírtak nagyjából megfelelnek-e a valóságnak? Csak szeretnék minél több véleményt meghallgatni, nem szembeállítani szeretnék egymással senkit. Csupán a lehetőségekhez képest a legjobb megoldást szeretnénk a feleségemmel választani. Ha esetleg szívesen ránézne, hogy mekkora területre szeretnénk, milyen elosztással, akkor szívesen küldök egy alaprajzot .

 

 

Köszönöm mindenkinek addig is!

Szép napot!

 

sancibácsi Creative Commons License 2018.03.14 0 1 10462

Április 28.án szombaton délelőtt!

Újabb Tömegkályhás infó nap Budapesten!

 

A nap előadásai a tervek szerint az alábbi témákat érintik:

a Tömegkályhák, és a levegő tisztaság,

hol is tart a tömegkályha ma,

a harangrendszer elméleti alapjai,

és harang rendszerű cserépkályha.

 

A pontos időponttal, helyszínnel jelentkezem még.

A belépés előreláthatólag ingyenes lesz majd.

Az előadásokra szeretettel várunk mindenkit!

-szakmatársakat, akik tömegkályha építéssel foglalkoznak,

-olyan kályha, kandalló építő kollégákat, akik csak tájékozódni, tisztán látni szeretnének tömegkályha témában,

-olyan kollégákat, akik cserépkályha építéssel foglalkoznak; és nem is akarnak tömegkályhát építeni. De a a nehéz kivitelű, vagy harang rendszerű járatrendszert szeretnék jobban megismerni,

-minden amatőrt, és szakmán kívülieket is; akik érdeklődnek a kályhás szakma, kályha építés, és a tömegkályhák iránt.

elemző999 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 10461
Előzmény: elemző999 (10460)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 10460

Amit nem tudsz a dologról  és sokan mások sem információ hiány miatt , az a napenergia egy másik fajta felhasználása, amikor nem a hagyományos napelemekkel dolgoznak és nem a napkollektorokat használják, hanem  koncentrált hőt termelést folytatnak, a tükrökkell egy csőben áramló hőtűrő folyadékot melegítve. ez 500 C fokot is képest továbbítani, majd ezt bevezetik egy szilárd hőtárolóba.

Ezt éjszaka használják gőztermelésre és áram előállításra. A hőtároló alapegységh akkora (ipari célra) mint egy 12 méteres vagy 6 méteres konténer.

 

Ennek vannak mini változatai is.

 

Ha a kályhát nézzük, akkor nálam a kályhának ugyanolyan hőtároló funkcionális részei is vannak mint  amit ők használnak, csak annyi a különbség hogy a nálam a tároló 800-1000 C fokot kibír simán. 

 

Ha jól van méretezve a rendszer és nem túl nagy, (mert akkor gond van mit kezdesz a sok hővel ha nem akarsz áramot fejleszteni). ebben az esetben annyit történik hogy előmelegíti a kályha tüzteret körbefogó részét, + a funkcionális hőtároló részeket, és ha még mindig van benne tartalék akkor ezt hőcserélőn keresztül átadja egy puffertartálynak vagy többnek. 

 

Ha nincs elég hő mert olyan az idő akkor nem zavar a dolog senkit, nem melegit eleget na puff.

 

Ha csak 40 fokra melegíti fel a hőtárolót akkor alapfűtés is keletkezik, fát spórolsz.

Ha csak 20-40 c fok között melegszik, akkor is segít valamit

Ha 40 -60 c fokra sikerül melegítenie akkor lehet hogy kihagyhatsz egy begyújtást.

 

Kis teljesítményű ilyen rendszert megcsinálni nem nehéz egyébként.

 

Most csinálok alu radiátorok köré ilyen rendszert ami csak a gázfűtés melegét fogja tárolni a szokásos levegős melegítés mellett.

Olcsó egyébként, és egy méteres radiátor mellé szép saválló tárolóban lehet berakni akár 200 kiló speciális hőtároló töltetet is.

Egy kiló 40 Ft.

 

 

 

Előzmény: bárány b (10458)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.22 0 0 10459

Kedves bárány! (

Köszönöm, de szerintem hagyd ezt a dolgot. Vannak akikre hatnak az érvek, szavak. És vannak akikre nem.

 

Szerintem a példád nagyon jó egyébként.

És alapvetően pont erről van szó. Valami rész igazság van ebben amit elemző mond. Rész! Pici :-) Hogy hideg a tűztér, ha nm fűtötték a kályhát csak nagyon régen.

De ahogy Ő beállítja, az erős, túlzás.

Hogy nincs néni, aki pakolja egész nap. Mint a bécsi csempekályhát. Teljesen rossz az összehasonlítás. Direkt, vagy nem tudja? Nem tudom. A lényeg: a tömegkályha pont az a kályha aminek a külső köpenye sem hűl ki 24 óra alatt. De a tűztere pláne. Én most hogy nincsenek éjszaka sem nagy mínuszok: vagy naponta kis adaggal fűtöm, vagy ha nem, akkor 2 naponta. De akkor sem pakolósan :-) 1 rakat leég, és kész. Nem kell néni, aki ott ül mellette egész nap.

Sokszor mondtam már: az almát ne hasonlítsuk a szilvához.

Az egyik könnyű építésű kályha (csempekályha), míg a másik nehéz építésű tömegkályha. (Egy kis hőtan szakma ismerettel kombinálva).

 

Tehát elemző, azért hülyeség, mert a kályha hőtermelő, hőt ad le. És nem bele kell a hőt importálni alapvetően.

2.

Egy jó tömegkályha tűztere nem hűl ki 1 nap alatt. De 2 nap alatt sem teljesen.

És ezt a problémát hideg tűztérnél?

3.

Eleve ritkán fordul elő. ránytalan a befektetés; mint maga a dolog. Bolhából elefánt.

Ritkán indul a tűztér kopp hidegről.

De ha így lenne is: nem egy aránytalanul nagy valamivel kellene: ágyúval a verébre célozni.

A tűztér kialakításánál kell ezt a problémát kezelni. Hogy az égés első szakasza alatt, míg nem ég a teljes rakás; tehát nincs intenzív pirolízis, égés: addig elérje az üzemi hőmérsékletet a tűztér.

Ha vizes radiátort tennénk még bele: azzal megoldanánk egy pici dolgot, (ami ritkán probléma); de egy csomó problémát előidéznénk.

 

És mindenkinek mondom; általánosságban. Nem elmzőnek, báránynak. Személyeskedés nélkül, a jelenség.

Maga a felvetés miatt van egy ilyen dejá vu érzésem. 

Voltak már itt olyan ötletelések, stb. Sőt számon kértek olyan dolgokat hogy,.... És most nem csak 1 emberre gondolok, mert rengetegen voltak, mindenféle Ezermester-ek, és a többi.

És lefikázták a tömegkályhát, hogy miért nincs benne mindenféle automatika, katalizátor (esetleg automatizált katalizátor :-) és folytathatnánk a sort.

Közben, ha megnézzük a piacot, még piac vezető multi cégek sem mentek el ilyen irányba. Az esetleges problémákat más irányból közelítették meg. És más megoldást találtak rájuk. (Pl. TULIKIVI).

És legtöbbször olyanok hánytorgatták fel ezeket a 'hibákat' akik még egy kályhát sem építettek. De pláne nem 20-50-100-at. Amiből már van tapasztalat, visszacsatolás az embernek. Ami alapján reálisan tud értelmezni, elemezni, problémát feltárni, megoldani.

Pl. volt aki még egy tömegkályhát sem épített. De jött itt a fórumon, és kért tanácsot, hogyan alakítsa át, fejlessze tovább a tömegkályhát, hogy a hagyományos kocka bálával fűtse majd a tömegkályhát? Adjunk neki rajzot :-)

Persze, lehet összehozni valamit. Épít, valami barkácsot sufni tuning. Perzse. Lehet még büszke is rá, hogy milyen jó, mert elég benne a szalmabála. Amolyan magyar narancs módjára. Picit sárgább az eredetinél, meg egy picit savanyúbb: de büszke az egész ország rá, mert a miénk! :-)

Voltak benne villlany- mosógépszerelők, stb.

Én vagy tíz év tömegkályha építés gyakorlat után azt mondom, és azt látnám helyesnek:

Nem lenne baj, ha .... szerelő. De legalább az alapokat kellene elsajátítani mindenkinek. És nem 1-2-t. Hanem jó párat építeni, megnézni. És ha már kiismerte az ember az egész szerkezetet, és átlátja,mint rendszert: na akkor lehetne hozzányulni, átalakítani, stb.

Mondom most ezt nem erre a radiátor dologra. Hanem a jelenségre, mentalitásra évekre visszamenően.

Mert egy bármilyen kályha (tömeg- is) egy rendszer. Elemekből áll össze; láncszemekből. (Csak nem egyformák). Levegő bevezetés, tűztér, annak geometriája, égési levegő ellátása, stb, és folytathatnánk a füstjárattal hőtároló résszel annak is sok-sok elemével (járat, harang, fel, átégők, fordulók, stb, stb). Mert ennél a rendszernél, ha egy elemet kicserélünk, megváltoztatunk: már az EGÉSZ működése borúl, más lesz; megváltozik.

Ehhez kellene a gyakorlat, tapasztalat, rutin. Mert saját példámról tudom: majd' minden kályhán tanul, tapasztal az ember valamit (ha nem kaptafára épít tipuskályhákat persze).

 

Előzmény: bárány b (10458)
bárány b Creative Commons License 2018.02.22 0 0 10458

Pontosan olvastam, és értettem a dolgot.

És a sértésed, az nem kérdés, vagy vélemény volt. Állítás. Pláne nem a témáról, hanem a SZEMÉLYÉRŐL.

Ha valaki nem ért a hőtanhoz, akkor én NEM Sancibácsira szavaznék. 8-)

Mondom, olvastam a mérést, vágja, átlátja a témát, hidd el.

Inkább te olvass figyelmesen.

Az meg, ha annyira véded ezt a radiátort a kályhába dolgot: akkor abból látszik, hogy egyet értesz vele. Különben miért kardoskodol mellette annyira? Minél jobban véded, pártolod, annál inkább hozzád kötik majd. Engedd el inkább.

 

Én magam abszolult nem mondanám szakértőnek a témában. Szívműtétet sem csináltam, ahogy te sem. Meg kályhát sem.

Nade a szívműtétnek, átültetésnek értelme van. Élet mentés.

De ha radiátort nem teszünk a kályhába, azért az elég jó anélkül is. Nem a radiátortól lesz jó a kályha, ha az belülről fűti. A példád nagyon rossz.

Én inkább azt mondanám, olyan példát mondanék:

A CLK Mercibe tegyünk-e bicikli láncot, és fogas kereket? Hogy ha kifogyna a benzin, akkor lehessen hajtani lábbal is, mint a Frédi Béniben?

Előzmény: elemző999 (10457)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10457

Olvasss pontosan. 

 

Én egy véleményt tolmácsoltam és nem a sajátomat.

Véleményt kértem.

 

Az nem szakmai vélemény hogy valami hülyeség.

 

Amúgy ha valaki szakmailag is bizonyítható dologra azt mondja hogy hülyeség, az vélhetően  adott tudományághoz nem ért (de az nem bűn, hanem egy állapot). A szívműtétekhez én sem értek de nem mondom rá hogy hülyeség a szívátültetés.

Nézz utána légyszives te is ha van időd.

Előzmény: bárány b (10455)
bárány b Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10456

Amúgy tök jó volt a sorozat.

Érdekes volt, figyelmesen olvastam. Nem tett ilyet (mérés, értelmezés) sok valaki az asztalra. Talán senki sem.

Köszönjük!

De mintha valami befejezést, tanulságot említettél volna még hozzá :-(

Előzmény: bárány b (10455)
bárány b Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10455

Sancibácsi!

 

Az, hogy értesz, a hőtanhoz, azt nem kell neked bizonygatnod. Nemrég írtál 3-4 részes sorozatot, ami ékes bizonyítéka ennek.

És a sok-sok tömegkályha persze. Amit itt nem mondhat el magáról mindenki 8-)

1 az ötletelés, okoskodás.

2 a rengeteg megépített, sokféle tömegkályha, amit már letettél az asztalra.

 

Elemző!

A személyeskedést nem kell érteni, bizonygatni.

Elég, ha megnevezed  a személyt: Sancibácsi. És sértegeted. Vagy bármi negatív dolgot állítasz róla, (nem ért a hőtanhoz szerinted). Amit nem neki, hanem neked kellene hitelt érdemlően, kétség nélkül bizonyítanod :-)

Az, hogy nem ért veledegyet, hogy radiátort tegyen egy kályhába: ez elég kevés.

Előzmény: sancibácsi (10453)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10454

Előbb tájékozódj, mielőtt véleményt mondasz .

 

Pld tanulmányozd a nagy hajók, Titanic és társai gőzgép csoportjainak a működését.

 

Nincs ebben semmi új.

 

Régen az is megoldás volt erre a jelenségre (pld császári udavar Bécs) hogy ősztől tavaszig folyamatosan fűtötték a kályhákat alacsony intenzitással.

Ez ma picit macerás lenne, ha nincs otthon egy nagymami aki rakosgat a tűzre mindig egy keveset.

 

Az optimális működés a kályha belső hőmérsékletének folyamatos szinten tartásával képes megvalósulni, amit lehet körszerű eszközökkel is biztosítani, pld napenergia, és esetleg gázenergia.

 

Gondold már el, hogy ha a tűztér hőmérséklete egy meghatározott hőmérséklet alá nem csökken, az új berakásnál mennyivel jobb lesz a hatásfok.

 

Elég ha arra gondolsz amit én is csinálok, hogy kora reggel a még meleg kályhába berakom a délutáni begyújtás anyagát, az addig felmelegszik, majd szinte egy gyufától begyullad, és jól fog elégni. A még benne lévő pára is kipárolog addigra (kiszellőztetem, de úgyis kimegy valamennyi).

 

Személyeskedés az, ha valamit nem ismersz de kapásból azt mondod rá hogy az hülyeség.

Mert úgy gondolod hogy az abszolút tudást birtoklod, és akkor amit nem ismersz az nincs is.

A magyar narancs..

 

A lehült kályhát újra felmelegíteni nem tartozik a jó megoldások közé (csak ha nincs más lehetőség)..

 

 

Előzmény: sancibácsi (10453)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.21 0 0 10453

A hőtan sosem volt erősséged sancibácsi. 

 

Ez először is nem igaz.

 

Másodszor személyeskedés. Ami nem megengedett a fórumon!

 

Én nem embereket minősítettem.

Én erre az ötletre, hogy radiátorral fűtsünk belülről egy kályhát: na erre mondtam én, hogy ez butaság; avagy vicc kategória? Ki-ki döntse el.

Előzmény: elemző999 (10452)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.20 0 0 10452

A hőtan sosem volt erősséged sancibácsi. A raditátor vagy a fűtőkábel , stb. jelentős előnyt jelent a szerkezet előfűtése esetében. Kimaradhat egy tüzelési ciklus. Az meg pénzt jelent.

Ismertek a képletek, számolgass nyugodtan. 

 

Pld a faszárítás esetében is egy nyár alatt teljesen kiszárítunk egy teszt rakat (10 m3 ) fát. Alig kellett változtatni a szárítási módszeren és nem két év alatt szárad ki 12% nedvesség tartalom alá.

 

Próbáld meg előadni ugyanezt és mond el hogy csinálnád.

 

A kályha esetében sem mindegy a tűztér hőmérsékletének a grafikonja ha rásegítesz külső forrásból (nap, gáz, stb.)

Az ipari kemencéknél sem véletlenül tartják a meleget szinten.

Esetleg kohó?

 

 

 

Előzmény: sancibácsi (10450)
Korundos Creative Commons License 2018.02.20 0 0 10451

 Az egyik legzagyvább topik.  Olyanról értekeznek, ami gyakorlatilag nincs is.

sancibácsi Creative Commons License 2018.02.20 0 0 10450

Szóval sok zagyvaságot/butaságot/.....-t láttam, hallottam már itt a topikon.

Az azért űberel mindent, hogy:

Radiátorral fűtsük belülről a kályhát, hogy meleg legyen :-)

Ez egy nagyon-nagyon jó vicc. :-))

kalyhasember Creative Commons License 2018.02.19 0 0 10449

Igen. Faszbúgón szoktam látni a hirdetést.

 

Előzmény: sancibácsi (10445)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 10448

Az új fejlesztésünk, ami pont ezért húzódik, mert nincs rá elég tőkénk, és kerestük a megfelelő gyártási lehetőséget a munkaerő oldalán, - arra irányul hogy a régi cserépkályha vagy kandalló tűztér is felhasználható legyen, mégis hozza a töemgkályha előnyeit.

A réi cserép lehet csak burkolat.

A rendszerhez nincs más köze 8a tömeg egyedül, de az is sokkal olcsóbb és sokkal hatékonyabb anyagokból van kialakítva és főképpen alig munka elhelyezni..

 

Ugyanakkor pár óra alatt már fűthetsz is, nap végére pedig kész a rendszer burkolat nélkül, amit megcsinálhat más is.

 

Erre fogunk keresni építőket területi jogokkal. Megtanulni a renszer felépítését pár óra, az összes többi feladat központilag is elvégezhető (tervezés, logisztika, gyártás, design stb. )

 

Tavasszal erre is megépítek Budán egy referencia kályhát amit minden szempontból mérni fogunk.

 

Ha pályázat is segíti a tevékenységet akkor kiterjesztjük a magyar területeken az építést, ha nem akkor külföldi gyártások lesznek hamarabb.

Ott sokkal több a profit ilyen téren.

 

Az összes többi kályha típus versenyképtelen, mert vagy drága vagy sok benne a munka (tehát növeli a költségeket) vagy lassú megéopíteni, sok kosszal jár, stb. Külső bármilyen lehet. Méretezhető, kifűthető a templom is vagy terményszárító, állattartó telep vagy kis lakás. Mindegy.

 

Szakértő a méretezéshez kell. De annak nem kell kimenni a helyszinre, az építő minden adatot el tud küldeni a hálózaton is =(kitölti az adatlapokat, fotóz, mér).

Természetesen számítógép vezérlés (pár ezer forint ma már egy vezérlő egység) csatlakoztatható, éas mobillal is írányítható sok minden távolról is.

Integrálható a gázfűtés, napene3rgia, puffertartály, stb. 

Ezeket megcsinálom most mindet egyben.

 

A lényeg hogy a dolog nem bonyolult.

Egy biciglit összeszerelni sokkal komplikáltabb.

 

 

 

Előzmény: zöldeskékek (10447)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.02.19 0 0 10447

Bizony hasznos lenne !

 

 Viszont valami kihagytál. Ez az un. vegyestüzelésű kazánok, aminek a korrekt megnevezése inkább  szilárd fűtőanyagú kazánok lenne.

 

 Egy ilyen kazán min. 2 de inkább 2,5 cs. kályhának felel meg. Már ami az eltüzelt  fűtőanyagot illeti.

 

Amúgy  a fa a fő tüzelőanyag.

 szén és lignit elhanyagolható.

 

 És még  nagy fafogyasztók  a fával fűtött erőművek.

 De mint olyan hogy új cserépkályha létesítése  erősen, sőt radikálisan visszaszorult.

 Tele a piac  bontott kályhacsempével.

Előzmény: elemző999 (10446)
elemző999 Creative Commons License 2018.02.19 0 0 10446

Hasznos lenne megnézni piac felmérési szempontból is

 

- évente mennyi lehet az eladott ( becsült ) tüzifa mennyiség tonnában (van ami hivatalosan van eladva és van magán eladás is, vagy saját termés)

- a fatüzelésű háztartások száma

- fő fűtési eszköznek használt kályhák száma

- kiegészítő fűtés (kandalló és bármilyen kályha)

- mit tüzelnek döntő többségben (szabványos tüzifa, ágfa, lignit, bármi)

 

 

 

 

Előzmény: zöldeskékek (10440)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.18 0 0 10445

Ha még oktat, az elég gáz!

Ha arra ráér, akkor kéne időt szakítani az általa épített kályhák javítására, karban tartására is.

Előzmény: kalyhasember (10443)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.18 0 0 10444

Ez nyílván nem rád vonatkozik!

Nem tartanám igazságosnak, hogy bárki a más munkáját rajtam kérje számon.

Gondolom nem is ez volt a cél.

 

Szerintem, ha jól látom a fotón, akkor nem javíthatatlan a dolog.

Előzmény: _Caudata_ (10437)
kalyhasember Creative Commons License 2018.02.18 0 0 10443

Szia. Már bcs, bele ugatok a fórumba. Nem szokásom. Viszont ezt, rosszul tudod. Mai napig, oktat kályhaépítést, ha tetszik work shop. Gondolom, épít is.

Előzmény: _Caudata_ (10436)
sancibácsi Creative Commons License 2018.02.18 0 0 10442

Jó sok zöldséget olvasok már megint :-(

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!