Keresés

Részletes keresés

Agur Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6226

Sziasztok!

 

A szakértő urakhoz van egy kérdésem.

 

Mondja meg valaki!

Hogyan kell a kályhába beépíteni az ajtót, hogy a következő 15 - 20 évben a helyén maradjon?

 

Ha ez nem publikus és nem eléggé elméleti kérdés, akkor melyik szakkönyvet kutassam fel?

 

Nem vagyok kályhás és nem is akarok az lenni, csak érdekel a dolog.

 

Üdv!

Agur

tinker Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6225

Részemről OFF

Sértődés nélkül...

Előzmény: elemzo9999 (6222)
maguborka Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6224

jaaa. kályhés is vagyok. egy doboz gyufát egyben meggyújtottam, majd bezártam a "fiókot". szóval, zárt térben égett a tűz. kályhás vagyok. igaz nem hivatalosan mértem ki, hogy miután bezártam a fiókot, elaludt a tűz. na akkor biztos a légtömörség volt túl jó.

ma építek egy másik kályhát. családi gyufás dobozból - de ezt nem zárom le :) holnaptól kályhás szakmám is lesz.

 

holnaputánra milyen szakmám legyen? 

maguborka Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6223

szegény Ford bácsi, hogy elrontotta az első autóját. nem tartotta be a folyamatot. ejj. akkor nincsenek is autók a világon... ezek mind szekerek... csak a ló - lovak egy vasdobozba van- vannak zárva.

 

összeraktam tegnap egy matchboxot. autószerelő vagyok. jöhettek hozzám garis szervízre mercikkel, meg bármivel. gari van, számlát is adok.

 

kb itt tartunk a lentiek alapján... vicces. én nevetek.

 

Előzmény: elemzo9999 (6222)
elemzo9999 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6222

Szuper.

 

ezt eddig nem mondta senki.

 

Tehát a műszerek használata szakértői kézben volt, a mérések adatainak a kiolvasása képzettséggel volt alátámasztva. A mérés rendben volt elhiszem.

 

Egy picit azért hagy legyek kételkedő sértő szándék nélkül.

 

1. A mérés végrehajtása nem csak technikusi végzettség feltétele.

2. A méréseket meg kell tervezni a mérés céljának megfelelően és az adatokat amit  a műszerek szolgáltatnak elemezni kell.

 

Neked erre nincs végzettséged, nem vagy feljogosítva mérések kísérleti tervezésére, és mérnöki szintű elemzésre sem. Az egyetemen ezt tanítják, és még az is kevés, ezt gyakorolni is kell.

 

Ettől még érdekes dolog méregetni és hasznos is, valamire jó, csak sajnos könnyű félrevezetni az embernek saját magát a legjobb szándék mellett is.

 

A helyes felállás az lett volna, ha egy kísérleti fizikusi képzettségű és gyakorlatú szakember előre megtervezte volna a kísérletet és meghatározta volna a mérési tervet és a célokat, megadta volna a mérés lefolytatásának ütemezését, előkészítette volna a megfelelő mérési dokumentációt .

 

Te pedig ezt kitűnően végrehajtottad volna, majd a fizikus/ mérnök elvégezte volna az elemzést és a kiértékelést dokumentálta volna. Ezt, ha a célok között ez is szerepel, ellenőrizte volna egy másik szakértő is (ellenőrzési terv): komplex adatok, táblázatok, és a levont következtetéseket is újra értékelte volna.

 

Ez nem történt meg, tehát szakszerűen méregettetek, a következtetés meg nem jó csak saját használatra.

Bocs.

 

Ha kicsit beleolvasol a dolgokba akkor rájössz hogy a műszer mutat valamit de nem biztos hogy azt jelenti amire gondolsz.

 

A gonoszság (1) abban van, hogy ha Műszaki Termodinamika jegyzetet elolvasod és érted is akkor érdemes a méréssel foglalkoznod mint mérnök, ha nem, akkor mérhetsz mint technikus de nem értékelhetsz (mert tévedni fogsz a mérési eredmények kiértékelésében.

 

Ha ezekért nem szeretsz bocs, de nincs semmi piszkálódási hajlamom ezzel, csak idegesít ha xbácsi tudóst játszik.

Rendkívül tudományos vizsgálati módszer viszont, ha valaki hanyatt  fekszik a kályha ajtó előtt (vizsgálati pozíció/USA) és nézi a lángokat . Levonhatja a következtetés: most baromi jól ég a tűz. (na ez volt a gonoszság (2)

 

 

Műszaki Termodinamika

ftp://ftp.energia.bme.hu/pub/muszaki_hotan/Termodinamika_jegyzet.pdf

 

Kulcsszavak

Szakirodalom: Méréstechnika, Műszaki mérések , Mérési eredmények kiértékelése

 

Műszaki Hőtan

Alapfogalmak: hőmérséklet, hőtágulás, hőkapacitás, hőátadás, hővezetés. Hőközlési folyamatok: stacionárius és instacionárius hővezetés, hőátadás, hősugárzás. Hőcserélők. Égés. Nedves levegő és a levegő nedvességtartalmának befolyásolása.

Kapcsolódó méréstechnika: hőmérséklet mérés termopárral, hővezetési együttható mérés, instasionárius hővezetés számítása és mérése.

 

 

egyéb

https://www.google.hu/search?q=m%C5%B1szaki+m%C3%A9r%C3%A9sek+tank%C3%B6nyv&oq=m%C5%B1szaki+m%C3%A9r%C3%A9sek&aqs=chrome.1.69i57j0l4.5586j0j1&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8#es_sm=122&espv=210&q=m%C5%B1szaki+m%C3%A9r%C3%A9sek+k%C3%B6nyv&revid=604969753

 

Előzmény: tinker (6221)
tinker Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6221

Sziasztok!

Néhé-néha idetévedek, de eddig nem szóltam hozzá egyszer sem. Ez valószínűleg így lesz ezután is, de úgy érzem megszólíttattam:


"Ezért bármenyire jópofa dolog méregetni, a megfelelő méréstechnikai képzettség nélkül (szakma) ez csak játék, kb. annyit ér mint ha a diagnózist a kótházban a lázmérővel állítanák elő."

 

Nos, nekem jutott a megtisztelő feladat Kismaroson a mérések lebonyolításához.

 

Igen ez egy szakma

Többek között van építésztechnikusi, épületgépész technikusi, víz,- gáz-,fűtés-szerelő mesteri, gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálói végzettségem.

 

Az a bizonyos lázmérő pedig egy évenként hitelesített, kalibrált Testo füstgázelemző volt. 

Ennek a műszernek mindegy, hogy kályhát, vagy 2000 kW-os ipari gázkazánt mér

A mérés rendben volt.

 

 

 

 

Előzmény: elemzo9999 (6218)
vberko Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6220

Igazából nem tudom mi volt a célod, vagy mit akartál közölni, de sancibácsi egy mondatára csak egy rövid mondással lehet válaszolni.: Akinek nem inge ....

 

Az hogy hígul minden "szakma" minden téren az nem új dolog. Ez mindenhol megfigyelhető folyamat. Miért lenne pont a kályhás szakma más ? Az oktatás szinvonala is minden szinten romlik  ... miért pont a kályhás lenne más ?

 

Te most sarkítva rázúdítottad a tömegkályhára/tömegkályhásokra mindazt ami elmondható minden szakmáról/tüzelőberendezésről.

 

"Még azt sem tudjuk, hogy ki hivatalosan a tömegkályha építő szakember"

Jelenlegi normálisnak nem nevezhető világunkban hivatalosan mindenki azt csinálhatja amit a hivatal megenged neki/ amihez papírja van.  :)

 

"Szintén más:

Kérem szépen, ha nagyapáink ennyire ellenszegültek volna a haladással, mint néha amit itt lehet olvasni akkor még mindig szekérháton járnánk!"

Lassan könnyedén visszajuthatunk oda ... és nem is biztos, hogy roszabb lenne :)

De viccet félretéve. Egy KONKRÉT példát mondhatnál a fenti állításod alátámasztására.

Előzmény: zlota (6217)
elemzo9999 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6219

Szuper ötlet, és működik is. :) :) 

 

Előzmény: zlota (6159)
elemzo9999 Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6218

Tetszik a felfogásod és a szemléleted. 

Hasonló dolgokkal akasztottam ki a "tömegkályha mestereket" mert a logika az logika, a fizika meg tudomány.

 

Sajnos az a helyzet hogy tömegkályha végzettségi papír stb nincs. Azért mert ég a tűz valamiben az nem elég, így a gőzmozdonyvezető is lehetne tömegkályha építő.

Nem is baj egyébként mert ez a hagyományos megoldás enyhén ellentmondásos, és nem nevezhető igazán jó és hatékony megoldásnak ezer okból (bár lehet jót is csinálni) de ez csak vélemény, nem kell vitatni.

 

A technikai fejlődés sajátossága az hogy állandó a fejlődés, és minden szintnek megvannak az előnyei hátrányai, és haszna vagy kára.

 

Ha egy egyszerű padlófűtést technikai részleteit megnézzük akkor ezt ott is látni.

Hasonló a dolog a puffertartályoknál is.

A kazánoknák is hatalmas a fejlődés.

 

A cserépkályha régi dolog , tudja amit lehet, ha valakinek az a jó építtessen  egyet.

 

Az igazi probléma az hogy a kályha fejlesztést nem támogatja a hazai műszaki tudomány felső szintjen nincs ilyen projekt, ahol a hőtannal, áramlástannal foglalkozó egyetemi szintű szakember gárda nem folyik bele a közvetlen fejlesztésbe látványosan. A kandallógyártó nagy cégek is egyedül fejlesztenek, saját laborral sb.

 

Így nem versenyképesek a külföli gyártókkal ahol az integráció megvan.

 

Ezért bármenyire jópofa dolog méregetni, a megfelelő méréstechnikai képzettség nélkül (szakma) ez csak játék, kb. annyit ér mint ha a diagnózist a kótházban a lázmérővel állítanák elő. 

 

 

 

Előzmény: zlota (6217)
zlota Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6217

Ez nem meglepő,hogy előfordulhat sajnos, de mi nem?

Amíg pénz alapú, addig ugyanígy lehet valaki ügyvéd vagy orvos is.

Aztán ezért van, hogy az illető cukros vízet itat a cukros beteggel az meg meghal...mert azt nem tanították meg, hogy a "hi" az azt jelenti magas vércukorszínt vagy , hogy géphiba.Egy mezei vércukorszíntet nem tud a barom megmérni, és még annyi logikát sem tanítottak neki, hogyha már olvasni sem tanult meg 5 év és egy diploma alatt, hogy akkor megméri egy egészséges ember pl saját maga vagy az asszistense vércukorszintjét azzal a géppel, aztán összehasonlítja az eredményeket!

 

Természetesen kifordítottam most én is és extrémre a példákat amiket írtam.

Jelenleg szakember(ek) a fórumon is, maximum kályhás szakemberek lehetnek. Esetleg mestervizsgával rendelkezők.

De most is rengetegen hírdetik magukat itt is és mindenfelé "tömegkályha építő mesternek".Hol lehet ilyen mestervizsgát tenni? Mert akkor én is bejelentkezek. Mutassanak már egy két hivatalos papírt, hogy mégis milyeneket lehet szerezni!

Én is feldobom majd a papírjaimat, még a héten (persze ezeket is lőhettem volna)

 

Még azt sem tudjuk, hogy ki hivatalosan a tömegkályha építő szakember.Nem hogy mester! Az, hogy emberek magukat csak úgy saját elhatározás alapján tömegkályha építő mestereknek vagy szakembereknek hívatják az számomra érdekes. Mi alapján?1 kályha már azzá tesz, vagy 100 vagy 1000? Semmenyi nem tesz azzá! Ahogy biológiatanár sem lesz senki, hiába tud többet mint a tanár.

Hiába lenne valaki a világ legjobb biológia tanára, ha az illetőnek nincs papírja, nem taníthat pénzért, sőt nem is hívathatja magát tanárnak. És a tanítványai sem lesznek biológia tanárok, csak mert Ő azt mondja tanította őket.

Most extrém példa, de mi lenne ha én is csinálnék egy ilyen workshopot aztán megtanítanám az általam elképzelt hülyeségeket. Mondjuk bilitömegkályhát típusú tömegkályhát.Ha nem lennék korrekt még azt is megtehetném, hogy általunk beszélt tömegkályhához hasonló kályhákról beszélnék ott. Akkor én is mindjárt tömegkályha építő mester lennék?Miben lennék különb, ha elmegyek egy ilyen „workshopra” és akkor "megszerzem" ezt a jogosítvány és utána közel NULLA tudással - mint mester a saját workshopomon pénzért oktathatom másoknak az igét?

Arról nem beszélve, hogy az összeg kifizetésén kívül- ergo papír- és a fizikai ottlétem vagy valós tevékenykedésem felfogásom között nagy különbségek lehetnek.

Jó kályhás is az lesz aki a más kályhás, de mégjobb ha több kályhás mellett legalább 1 évig segédként eldolgozgat, és ez mellett kályhás szakmunkás vizsgát tesz. Felépít 4 óra alatt 4 sort egy cserépkályhából kialakítva a talapzatot és a tűzteret, jelezve a további füstjáratokat. Leadja a tervet és ezen kívül átviszi a lécet az elméleti vizsgán a vizsgabizotság előtt, akik ha jól rémlik nálunk hatan voltak. Talán azért mert a tudás hatalma :)

komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.11 0 0 6216

Ebbenn is sok igazság van.

 

Azért azon elgondolkodtam kire bíznám a kályhám felépítését

 

- akivel egy worksopon együtt felépítettünk egyet,

 

-vagy aki otthon elvégzett egy ún. OKJ tanfolyamot, kapott egy papírt amivel hivatalosan kályhás vállalkozó lehet, és még nem volt agyagos a keze...

 

tavaly volt szerencsém beülni egy ilyen tanfolyamra a "végzősök" közé egy hétvégére. Háát... 2 héttel a tanfolyam vége előtt még nem is látott gyakorlati építést a hallgatók harmada. A többi is csak azért, mert inaskodik. Ha viszel egy papírt, hogy van gyakorlatod, senki sem firtatja tovább a dolgot.

 

Előzmény: zlota (6215)
zlota Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6215

Na most ez kicsit bennem is felszabadított pár gondolatot…

 

"Na és cserépkályhások, akik ál nick mögé bújtak, hogy megtudják hogy kell tömegkályhát építeni. Mert máshoz elmenni, az már nem derogált nekik"

Ezt azért ennyire nem kellene általánosítani! Főleg nem gyanúsítgatni senkit. Főleg nem egy fórumon ahol az emberek 99,999%-a egy mezei nicknéven van fent és pont az a lényege egy fórumnak szerintem.

Egyébként is szíve joga mindenkinek, hogy egy szakember -jelen esetben legyen kályhás, mert én sem cserépkályhás vagyok hanem hivatalosan is kályhás- elmegy-e bármilyen "workshopra", vagy éppen nem, és épít magának egy más leírások alapján, vagy akár ezen fórum segítségével egy kályhát.

"workshopra"ami semmilyen hivatalos papírt nem ad, - max egy számlát- az ég világon semmilyen képesítést nem szerez magának. Sőt ha ezek után szinte NULLA tapasztalattal egy könyvelő épít magának egy kályhát, ne agy isten másnak és azzal lesz gond, na akkor majd ez kinek lesz a felelősége… hamár itt ez is annyira téma.Mert nekem ne mondja senki, hogy egy ilyen tömekályha építést 3-4 nap alatt mindenki el tud sajátítani. Ugyanúgy az ellenkezője is igaz, hogy lehet olyan ember aki ezt a tudás internetről mezei fodrászként és jobb esetben egy kályhás segítségével fel tudja építeni.

 

Attól, hogy itt megegyezünk  (4-5 vagy 10 ember), hogy mitől tömegkályha egy tömegkályha, attól ez még nem lesz jogszabály. Attól még cserépkályhás építhet tömegkályhát, hogy az nem feltétlenül az a típus amit itt valaki már saját nevével fémjelzett, vagy akár másik országban attól még ez bárhogy is fáj bárkinek az lehet tömegkályha. A szomszédom bilijét is nevezhetem annak ha kiöntöm egy tonna betonnal és begyújtom. Még az sincs meghatározva, hogy 10kg vagy 5000kg. Semmi. Valószínűleg egyéként a legtöbben azt választanák, hogy egy hagyományos tömegkályhát kapjanak, de ez megint más kérdés. De ha én személy szerinte kitalálok egy kályhatípust amit letesztelek,( vagy nem )és arra garanciát adok – főleg ha meghatározom mire adom, milyen paraméterekkel rendelkezik- az már az én és a megrendelőm dolga. Ha én elnevezem Zlota tömegkályhának és az a kályha a jelenlegi jogszabályokat tudja, és mától így hívom, és a megrendelőm elégedett vele és másoknak is ajánlja akkor innétől, kezdve a vitát le lehet zárni, még akkor is ha az 5%kkal elmarad a világ legjobb tömegkályhájától. Aztán hozzáteszem amíg a baumaxos lemezkályhát kandallónak lehet hivatalosan hívni és van vagy 50% a hatásfoka… szóval akkor azt hiszem nem kell felkoncolni senkit, főleg nem szakembereket akik átlagosan 70-80% os hatékonyságú tüzelőszerkezeteket építenek. Amíg hivatalos méréseknek vehető talán a legjobb szakkönyv is közel ugyanazon hatásfokot emleget a tömegkályhákkal.

 

Más:

Örülök a méréseknek, bár szerény véleményem - főleg első olvasatra- szerint félreértelmezhető, de vitába nem akarok belemenni. Örülök, hogy végre van pár mérés. Még párszor el kell olvasnom, illetve átgondolásnyi idő, hogy biztos legyek benne, addig nem is teszem közkincsé a meglátásomat. Max ha továbbra is így érzem...

 

Szintén más:

Kérem szépen, ha nagyapáink ennyire ellenszegültek volna a haladással, mint néha amit itt lehet olvasni akkor még mindig szekérháton járnánk!

Szentpet319 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6214

Nekem is harangjáratos kályhám van 14-es kéményre és köszönik szépen jól "megértik" egymást! Kicsi kéményre is lehet jó kályhát építeni huzatfokozó nélkül! Nyilván egy 38*38-as tűzterű dánt nem bírna el. Eddig is sok ezer háztartásban jól működtek.

Ha tömegkályhát akarok építeni akkor majd kéménycserével kezdem, és nem huzatfokozóval játszadozok!  

Előzmény: ab69 (6197)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6213

Csak még 1 nagyon fontos dolog!

 

1.

Az én nagyapám is volt hadi fogoly! :-)

Igaz Bp ostománál fogták el, és Bécs felé vitték.

(Nekem pech, mer nem látott tepluskát :-)

 

 

sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6212

Nem a kezdetén, hanem a 60 % körül.

A másik 2 mérés, amit összehasonlításra alkalmasnak találtunk az égés 70-75 %-nál voltak.

Tehát azonos időszakban.

Hogy ne ez okozza a különbséget.

Előzmény: komuveskalyha (6211)
komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6211

Kedves Sancibácsi !

Igazad van tökéletesen!

Pontosan ez a gyakorlati légfelesleg külömbözik a dánnál és az orosznál.

Mindkettő nagyon jó, de másképpen.

Míg a dánnak gyorsaság kell, a harangban ehhez képest csak "csúszik" a füstgáz, a harang tetején szinte nyugalomban van, alig örvénylik.

Tömegáram mérővel mértük.

Nem láttam a táblázatban 2-es légfelesleg alatti eredményt.

Ezt valószínűleg az égés kezdeti szakaszában mérhettétek...

Előzmény: sancibácsi (6205)
datapop Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6210

Szervusz! Én szivessen venném az elérhetőségedet, kíváncsi lennék amunkáidra... 1-2 workshop-os képre.

Előzmény: komuveskalyha (6206)
elemzo9999 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6209

Azért tipródok itt mert ilyenkor van időm, és mert nagyon szórakoztatóak vagytok mellesleg.

 

A jogot nem én csinálom - az van, olyan amilyen, én csak használni vagyok kénytelen, tehát ezzel kár nyüglődni, aki nem ismeri olvasgassa és lőn világosság.

 

Mellesleg a Rubik kockát is elcseszték ilyen szempontból.

 

Hiba volt komolyan venni a piszkálódókat a múltkor, ez tény.  De tök lényegtelen.

 

A kályhám működik második télen, és sok tapasztalatot adott, de tömeges hazai  gyártáshoz drágább mint szeretném (külföldön nem lenne vele semmi gond, mert ott meg olcsóbb ), ezért új technológiát kisérleteztünk ki amivel a fele!!! lett az anyagköltség, és tizede az építési idő, a szakértelem az építéshez is kevesebb kell.

Némi elem fejlesztést is kitaláltam hozzá hogy még biztonságosabban építhető legyen.

Az ajtó is továbbfejlesztet dolog, a mostanit is le fogom cserélni majd szezon végén vagy még januárban.

Mivel a kivitelezésben nyilván lehet nálam rutinosabb versenyző, csinálhatja szebben jobban, de az elv a lényeg, az benne az új. 

 

A huzat móka is sikeres, már működik. Ez lesz az első tömegtermék. Az ára 30000 körüli lehet kb. (lakóházra), bármilyen kéményre jó (iparira is). Ez be lesz vizsgálva (BME Áramlástan, szélcsatorna) ha elkészül a szükséges továbbfejlesztett új prototípus (a kéményről nem szedem le)

 

Egyébként meg ha valamihez nem értek azt a szakmai kapcsolatok elmondják, és nem szoktam elaprózni mindig a legjobbtól, illetve gyártótól szoktam kérdezgetni dolgokat.

Segítenek, nincs rossz tapasztalatom. Ha szükséges akkor a külföldi gyártókkal is felveszem a kapcsolatot. 

Előzmény: ab69 (6197)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6208

:-)

 

Szia Michal!

Üdvözöllek! Így mindjárt más :-)

(Igaz ettől még nem ismerlek, de ki tudja.... Ami késik, nem múlik.... :-)

 

Talán nem ismered a fórum előzményeit.

Talán jobb is ez neked :-)

Semmi problem, mondom: már nyitott vagyok a viccekre is :-)

 

Talán megérted: hitelesebb így a mondanivalód!

Sokan ugyanis semmi tudás birtokában osztottak észt dúrván. Miközben telenyomták Wikipédiás, és egyéb Google-os találatokkal.

Na és cserépkályhások, akik ál nick mögé bújtak, hogy megtudják hogy kell tömegkályhát építeni. Mert máshoz elmenni, az már nem derogált nekik :-(

 

 

Mostmár tudjuk (én legalábbis biztosan, hogy nem ál, hanem valós személytől jön a hozzásólás!

Előzmény: komuveskalyha (6206)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6207

Ja!

A gázok szabad áramlásának ehhez semmi köze nem volt.

Mindkét mérésnél ellenáramú füstgázhasznosító rendszerrel épült.

 

Az egy más kísérlet lett volna, hogy a cserépkályha tűzteret, járatrendszerrel összehasonlítsuk a tömegkályha tűztérrel, és harang rendszerű járattal.

De minden ilyen kísérletnél figyelembe kell venni, hogy a körülmények azonosak legyenek!

Előzmény: sancibácsi (6205)
komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6206

Nevem  Michal Schumann, Erdélyben születtem, majd Magyarországra kerültem. Innen Ausztria,Németország, majd később Kanada volt a lakhelyem. Fél éve kerültem vissza családi okokból Auszriába. Itt Obervellachban lakom családommal, de jövőre irány vissza Kanada.

Magyarországon szereztem építészmérnöki diplomát és kályhás szakmunkásvizsgát.

Németországig a kályhásságból éltem, Kanadától viszont maár vendéglátásból főleg.

Persze azért párat ott is össszehoztam, ebből nem lehet kigyógyulni.:)

Számlát én is tudok adni (errefelé jobban meg is követelik :)) és a garancia is áll.

Pár kollégámmal tartottunk itt auszriában workshopokat is, melyen számos magyar vett részt

elérhetőségeimet nem teszem nyilvánossá, de igény szerint privát úton el tudom juttatni

Előzmény: sancibácsi (6204)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6205

Kedves Kőműműveskályha!

 

Nem kötekedni akarok, ne érts félre :-)

 

De ha írsz valamit, akkor pontosan írj!

 

"5-ös 6-os légfelesleg tényezőket mértek.

Ez a tökéletes faégéshez szükséges levegő kb 4 szerese

Hagyományos orosz harangkályhánál ez 2-és 3 között megáll, és ez még mindíg bőven sok."

 

Sajnos nincs igazad, azt kell hogy mondjam!!!!

 

Az 5-6-os légfelesleg, az nem a fa elégéséhez szükséges levegő 4-szerese!

Hanem az 'elméleti levegő szükségletnek' négyszerese! Van gyakorlati légfelesleg is!

Ami ahhoz kell, j9vel nem tudunk elméleti levegőt adagolni!

De koccig nyitott hamuzó ajtónál vajon hányszoros levegőfelesleg lesz????

És ha az egyiknél zártuk volna, míg a másiknál sarkig nyitjuk: mennyire korrekt eredményt kaptunk volna????

Csak nézd meg egyébként az égési levegő szükségletet Libiknél az égés egyes szakaszaiban!

(10 ig felmehet!).

Ez a gyakorlat. A mérés azonossága miatt volt egyébként is szükség rá.

 

(Csak mellékzöngeként jegyezném meg, hogy volt egy B1-es mérés 2-es légfelesleg alatt. Ennél 94 %*-os hatásfok volt.  :-) HOPPÁ!

De nem korrekt az összehasonlítás az 1,24-es légfeleslegnél, meg a 6,18-nál.)

Mi korrekt összehasonlítást/versenyt szerettünk volna.

A honlapomra, csak a 6,18-at hasonlítottuk össze az 5,53-al. Ott gyakorlatilag 10 % körüli a légfeleslegben az eltérés.

Szilvát a szilvával hasonlítunk, és nam a körtével. Csak így a korrekt. Mi pedig korrekt összehasonlítást szerettünk volna (amennyire a körülmények megengedték=>hideg, párás kályhák, stb). De ha hidegek =>egyformán legyenek hidegek, ....

Előzmény: komuveskalyha (6201)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6204

"Sancibácsi!

A Te hozzászólasaid is szimpatikusak nekem."

 

A hozzászólás információ tartalma egy dolog. Fontos dolog.

De attól lesz csak hiteles, hogy kitől szártmazik.

 

" Szerintem attól leszek hiteles, amit mondok...:)"

Sokan sokfélét mondtak már itt. Lehet Te nem tudod az előzményeket.

De visszaolvasva sokaktól (akár tőlem is) lehet okosságokat idézni, de Google, Wikipédia, stb.... is rendelkezésre áll. Én már csak ilyen régimódi vagyok :-( A letett dolgok, referenciák, gyakorlat is legalább annyit számít, mint az elmélet.

A 2-nek összhangban kell lenni.

 

Engem Zágonyi Sándornak hívnak. Debrecenben élek. Tömegkályha építéssel 2009 óta foglalkozom. Magasépítői tecnikusi, kályhás szakiskolai, és nem szakmába vágó diplomám van. Vállalkozásom fő tevékenységi  köre a kályha/kemence építés. Számlát adok, garanciát vállalok munkáimra. Nevem, e-mail címem az adatlapomon.

 

Előzmény: komuveskalyha (6200)
maguborka Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6203

eze alapjn, akkor "sokkal" kevesebb levegőt kellett volna beengedni? (csak hogy a "még" józan egyszerű halandó is megértse :) )

köszönöm

Előzmény: komuveskalyha (6201)
komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6202

Még annyit, hogy igen régóta olvasgatok  a fórumban, de aktívan rész venni soha nemvolt időm.

Most 4 hétig gipszben a lábam egy baleset miatt, így egy kicsit boldogítalak benneteket.

Lehet hogy utána megint nem hallatok rólam

Előzmény: sancibácsi (6199)
komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6201

Ha olvastad a Kismarosi mérési ereményeket, 5-ös 6-os légfelesleg tényezőket mértek.

Ez a tökéletes faégéshez szükséges levegő kb 4 szerese

Hagyományos orosz harangkályhánál ez 2-és 3 között megáll, és ez még mindíg bőven sok.

Innen IS a kisebb huzatigény, No meg a gázok szabad áramlása

 

Előzmény: elemzo9999 (6195)
komuveskalyha Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6200

Sancibácsi!

A Te hozzászólasaid is szimpatikusak nekem.

Szerintem attól leszek hiteles, amit mondok...:)

 

 

Előzmény: sancibácsi (6199)
sancibácsi Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6199

Kedves Kőműmeskályha!

Szimpatikus az amit leírsz. De hitelessé sajnos úgy válna, ha az email címnél nem a 'nem publikus' állna.És ha nem első hozzászólás lenne,..

 

Szóval valami hitelesítené.

 

De nem akarook reosszat mondani, mert már volt más gyakorlott építő is, aki viccesen kezdett neki a fórumnak. Én akkor még nem értettem a viccet. Ebből is tanultam: most már értem :-)

Előzmény: komuveskalyha (6187)
maguborka Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6198

kimentettem anno majdnem minden hozzászólását, szívesen tudok idézni, ha kell :) de hátha az is jogvédelem alatt áll még :)

 

nem eszik olyan forrón azt  a kását, mint tudjuk. semmit nem várok tőle nyugi. csak egyszer valami konkrétumot, amit nem a leier vagy a shiedel kéménygyártók mértek ki.. Én is látom, hogy semmit nem mutatott fel ezügyben sem. csak a 20 Pa-van emlegetve, meg amiket te is írsz :)

"Amíg szar van, madár is van" régi mondás ez. Igaz is marad örökre.

Tavaszig kell kibírni, utána jönnek a lovas foglalkozások :) ahhoz meg nem kell net.

Előzmény: ab69 (6197)
ab69 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 6197

Na ezért tipródik itt a nagytudású olvtárs. Először megcsinálta a világ legjobb kályháját, ami a bölcsek kövéből épült és és több száz százalék volt a hatásfoka. Közben kiderült hogy lövése nincs a kályhákhoz, olyan ostobaságokat hordott össze, egy idő után jól körbe is lett röhögve. Aztán jött a perrel fenygetőzés és minden hozzászólását kitöröltette,csak  annyiból sajnálatos, hogy most könnyedén lehetne idézni ezeket a zöldségeket. Aztán sajnos megint előkerült, most viszont a kéményhuzaton tipródik, igaz hogy azokon a régi, ócska kéményeken nagyrészt tömegegben gyártott csárépkályhák működtek, igen a 14-es orosz kéményeken és nem nagyon érdekelte őket elemző olvtárs siránkozása. Működtek, igen füstöltek is de nem a huzat hiánya, hanem a rossz tüzelő és vizes fa, na meg a rossz tüzelési szokások miatt. Azóta vanak jobb tüzterek, a járatosnál ksiebb gázellenállású rendszerek, ugyanazokra a kéményekre, ha még jó állapotűak, nagyobb és tisztább kályhákat lehet építeni.  Ez persze az olvtársnak nem tetszik, mert mint kiderült, most éppen a csoda huzatfokozót találta ki , de az lenne az igazán frankó ha egyből a kéményt is kicsereéltetné.  Csak ne nagyon kérdezzünk tőle, merthát a jogi védelem és egyéb blabla. De ha megint eszmecserébe vitába netán az ostobaságok kritizálásába keveredünk akkor megint hiszti és perlekedéssel fenyegetőzés lesz a vége. Én a magam részéről, mivel nem tudom kizárni erről a fórumról, egyszerűen megpróbálok nem tudomást venni róla, ő meg nyilván provokálni fog a hülyeségeivel, meg "okos" kérdéseivel.  

Ja igen a kályhások meg hülyék, szokás szerint, nem értik a fizikát és nem szégyellnek olyan kályhát építeni, ami megfelel a kémény adottságainak, ráadasul jól elvannak csodahuzatfokozó és csodakémény nélkül.

 

Szóval csak óvatosan urak, mert ennek így megint cirkusz lesz a vége, mint a múltkor.

Előzmény: maguborka (6196)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!