Keresés

Részletes keresés

Saliko Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1922

A topikból lehet tudni, kik építenek kályhát és kik érdeklődnek. Ha valaki kályhát szeretne, megkeresheti az építőket, működik ez az út, én is így tettem.

Előzmény: xhorvathx (1920)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1921

Ha megfelelő tűzteret építessz, akkor nem kell aggódnod az égési levegő bevezetésével.

 

Ha Chernov által /és általam :-))))/ favorizált megoldás mellett döntessz, akkor nem fogja lehűteni a tűzteret, hanep a tűztér fogja előmelegíteni /előforrósítani/ az égési levegőt.

 

Előzmény: Arcsibácsi (1918)
xhorvathx Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1920

Sziasztok,

 

Visszaolvastam az összes bejegyzést. Nem semmi.

Szegény vackor sem erre számított :"mert szeretném, ha minél többen csatlakoznának a tömegkályát ismerő, építő vagy építeni szándékozók egyenlőre nem túl népes magyarországi táborához."

 

Minden tiszteletem az Övé, és még pár elszánt emberé, de úgy látom a fórum nem érte el a célját. Jómagam is szeretnék tömegkályhát, évekkel ezelőtt is érdekelt a téme, csak eddig nem volt rá lehetőség.

Ahogy én látom sokakat érdekel ez a téma ( a kályha előnyeit nyilván nem kell Nektek ecsetelnem), de sokaknak ez csak egy szép álom marad, lehet nekem is. Megértem a "szakma" féltést is, na de ennyire!

Ne értsétek félre én ugyan neki nem állnék ilyet építeni, kókányolás lenne. DE! Hol vannak a mesterek?

4 év alatt hány tömegkályha épült meg? Itt a fórumon hány elkészült tömegkályha lett bemutatva  a két kezemen meg tudnám számolni.

Az rendben van, hogy nem akarja magát senki direktbe reklámozni, de akkor beszéljen helyette a munkája, mutassa be. Vagy akinek épített az mutassa be és említse meg ki építette és hogy meg van-e vele elégedve.

 

Ha valaki itt akar tájékozódni, annak ez az oldal egy mézesmadzag ami zsákutcába vezet. (ez ám a képzavar :)

 

Kevés a jó és kevés a rossz a példa is. Mindenesetere nem adom fel.....

vackor11 Creative Commons License 2011.01.23 0 0 1919

Két évvel ezelőtt Lars ijesztő mutatvánnyal "szórakoztatott" bennünket.

Az egyi kályháját, amibe kb 9-kor gyújtott be, 1/2 11-kor, amikor elindultunk tőle, teljesen lezárta.

Azt hittem, véletlenül, de megnyugtatott, szándékos volt. Dél körül erős faszén szag/illat, (ízlés dolga) terjengett a házban. A kályha melletti székre helyezett CO mérő semmit nem jelzett.

Ezzel azt szerette volna szemléltetni, hogy önmagában egy fatüzelésű kályha nem jelent akkora veszélyt, mint amekkorával ijesztgetnek minket. A baj akkor kezdődik, ha ott van valahol a lakásban a gázkazán. A tragédiák egyik leggyakoribb oka, hogy valamilyen egyéb fűtőeszköz kéménye- legyen az fatüzelésű vagy egyéb - vagy egy szagelszívó visszaszívja a GÁZKÉMÉNY tartalmát. Ezzel nem szeretném ezt a vitát újra elindítani, mindenki vonja le a tanulságot kedve szerint.

 

v11

Előzmény: Arcsibácsi (1918)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.23 0 0 1918

Értem amit mondasz, van benne valami. Kb. ennyi a lényege: nem kell külső levegőbevezetés, inkább szellőztessünk, a rövid égési idő alatt inkább tápláljuk a kályhát az előmelegített szobalevegővel. Oké. Ebben az esetben fel kell szerelni valami füstjelzőt a kályha környékére. Sőt nem csak ebben az esetben, mindenképp kell. Így már jó amit mondtál. De néhány dolog, nem én találom ki, olvastam: 1 kg fa tökéletes elégéséhez elméletileg szükséges 4,2 köbméter levegő. Ez nem kevés. Aztán, egy cserépkályhás eset: a kályha néha valahogy nem akart égni, máskor meg tök jó volt. Aztán a ház ura rájött, hogy ha a konyhában a páraelszívó működik akkor van a bibi. Gondolom szívta a páraelszívó a levegőt, a kályha meg fuldokolt, mert nem jött annyi elvegő a lakásba, amennyi kell.

Nálam nem közvetlenül kintről jönne a levegő, hanem az alagsorból. Igaz ez nem olyan meleg, mint a lakás belseje, de így is sokkal melegebb, mit kint. Ráadásul néhány métert megtesz a padló alatt mielőtt a káylhába lép ott is tud melegedni valamennyit.

De az igaz az, hogy a legjobb megoldás szerintem is a rekuperátor.

 

Előzmény: vackor11 (1916)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.23 0 0 1917

Aha, erre a túlhűtésre nem gondoltam. Remélem nem lesz gond, mert az alagsorból jön a levegő nem közvetlen kintről. De biztosítékként megmaradhat a lehetőség, hogy a lakásból is lehessen a levegőt adni.

Igen ez a fémbtét egyelőre úgy néz ki több gonddal jár, mint haszonnal. Az elsőnél semmiképp se lesz így.

Akkor kérdés (már biztos ismerős): kb. mennyiből lehet összehozni egy ilyen tömegkályhát. Megveszem az anyagot, nem én csinálom, keresek egy mestert. A lakás 130 nm, 3 szoba. Szeretnék bele sütőt, ill. a központira is rákötni (ha megoldható, akkor a használati melegvízre is, olvastam itt valahol a fórumon, hogy már csináltak ilyet). Tudom, hogy határ a csillagos ég, de mennyi kb. egy átlag?

Előzmény: ganzos (1915)
vackor11 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 1916

Arcsibácsi,

 

A külső légbevezetéssel kapcsolatban figyelmedbe ajánlanék néhány korábbi bejegyzést:

414, 981,988

 

v11

Előzmény: Arcsibácsi (1897)
ganzos Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1915

A levegő betáplálás jónak tűnik, bár azt ki kellene tapasztalni, hogy nem hűti e le túlságosan a tűzteret.

Véleményem szerint, vagy tömeg kályha, vagy vas kályha! Ez a két dolog nem házasítható. A tömeg kályha többek kötött azért ideális megoldás, mert nem kell őrízni, rázogatni, nyitogatni csukogatni. Az időjárástól függően 12-24 óránként kell begyujtani, 1- 1 1/2 óra múlva el kell zárni. Ekkor már feltehetően a parázs fekete és kész. A pillangó szelep /vagy súber/ és a levegő betáplálás elzárásával a kályha tömege csak szépen lassan hűl. Mint egy hő akku adja a meleget.

A hegesztett szerkezet az nagyon más. Az illesztések kialakítása függ a lemez vastagságtól, él kiképzés, illesztési hézag, orr magasság.

 

Előzmény: Arcsibácsi (1909)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1914

Igen, erre a hőtágulásra én is gondoltam. Ez gond. És valóban, a légrés se túl jó megoldás. Ezen még filózok egy kicsit.

Előzmény: Törölt nick (1912)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1913

Csak egy ötlet: szerintem dugulás lehet. Mivel elzártad és megbontottad, valami trutyi ami a cső falán volt bekerült a rendszerbe. Valahol a kazán bemeneténél biztos tettek vaillanték valami szűrőt, ott keresgethetsz, remélhetőleg ott lesz a bűnös. A kazán meg gondolom elég intelligens és ilyen eseben nem is kapcsol be.

Előzmény: blackbrains (1904)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1912

Szívesen!

 

Ha "tehetném" lebeszélnélek a fémbetétes tömegkályháról.

Ahogy előttem többen leírták, az nem fémre lett "lett kitalálva".

 

A fém hő hatására sokkal többet tágul, mint a samott, ezért légrést kellene hagynod a fém mag, és a "burkolat" között. Ez nem is kevés, mert a kazánlemez 6000C-ra történő hevítéskor, méterenként 8,6 mm tágul.

Ha ekkora légrést elhagysz, akkor már nem tudod elérni a megfelelő hatásfokot.

 

Ergo, én azt gondolom, ez nem lesz "igazi tömegkályha".

 

A tömegkályha szerkezete "pofonegyszerű", de fémből kivitelezni nem a "barkácsszakkör" által megoldható feladat.

Természetesen meg lehet oldani.

A legjobb az éleket hajlítani, de ha erre nincs lehetőség, akkor az éleknél az egyik lemezt túl kell nyújtani, hogy kettős sarokvarratot lehessen készíteni. Természetesen ügyelni kell a helyes gyök-képzésre is.

Ez csak néhány példa annak illusztrálására, hogy nem egyszerűbb fémből készíteni.

 

 

 

Előzmény: Arcsibácsi (1910)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1911

Szerintem kérd meg a tanítóbácsit, /nénit/ hogy segítse értelmezni a pszichológiai olvasmányokat.

Ha megértetted, akkor kérd meg a tanítóbácsit, /nénit/, hogy alkalmazni is tanítsa meg a tanultakat.

Arra is kérd meg a tanítóbácsit, /nénit/ hogy a szövegértelmezésben is segítsen.

/a diplomáidra, meg a sok-sok papírjaidra /ha van/ nem kell hivatkoznod, mert az ezen nem segít, sőt, jelen esetben inkább hátráltat/

 

Ha mindezt megtetted volna, akkor az összefüggéseket is megértetted volna, és akkor /talán/ nem írtál volna ilyen butaságot.

 

 

 

Előzmény: maguborka (1893)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1910

Köszi, jónak tűnik.

Előzmény: Törölt nick (1906)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1909

Van egy használaton kívüli kémény a szemközti falon, aminek van egy bemenete az alagsorból (erre volt régen kötve a kazán). Ez most a padlásszinten le van zárva. Ettől akarok a padló alatt egy levegőjáratot a tömegkályhába. Itt van rajz is. (ha rákattyintasz azthiszem kinagyítódik)

Alaprajz:

 

Keresztmetszet:

A zöld részek mutatják a levegő útját. Szóval ennyire alólról kellene.

Fém betét. Az 1810, 1858, 1866, 1867, 1869 hozzászólásokban írtam erről. De a lényeg: teljesen fémből a belseje és azt körberakni. Lehetne készíteni zárható konvekciós járatot, amit kinyitva konvekciós kályha üzemmód, bezárva tömegkályha üzemmód. Így gyorsabban tudná melegíteni a környezetét (ha nyitva van). Hülyebiztos: nem annyira érzékeny a fűtés milyenségére (nem mindig vagyok otthon, anyu is fűtheti). Tartósabb, nem kell átrakni (csak ritkábban). Biztonságosabb, kevésbé sérülékeny, ha a fuga kicsit elnyílik is, még nem jönnek ki a káros gázok a lakótérbe. Magyarúl egy kész betét, amit körberaksz, hogy meglegyen a tömeg és kész . Majdnem "csináld magad" kályha. Nyílván lehetnek hátrányai is. Pont ezért írtam ide, ezt megvitatni. Kb. ennyi.

Előzmény: ganzos (1900)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1908

Nem lehet.

Biztos, hogy van!  :-))

Előzmény: vackor11 (1907)
vackor11 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1907

Lehet benne valami...

Előzmény: maguborka (1893)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1906

Nézz szét itt:

http://www.stove.ru/index.php?lng=1&rs=5

Rajzokat is találsz.

Előzmény: Arcsibácsi (1897)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1905

Meg mi?

Előzmény: SolnesN (1898)
blackbrains Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1904

Laikusként kérdezem,hátha tudtok segíteni....Mitől lehet az,hogy csapcsere érdekében, a Vaillant cirkómnál elzártam a melegvizet,majd a csere után kinyitottam,azonban a víz alig folyik és a kazán be sem kapcsol. A hideg víz rendesen folyik. Mintha nyomásprobléma lenne. Előre is köszi a segítséget! Sziasztok

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1903

Ha a szövegértelmezési gondjaidból adódó butaságaidat, még 10-en alátámasztják, attól még nem lesz bölcsesség.

Előzmény: sancibácsi (1888)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1902

Sajnos te sem kapnál jó jegyet szövegértésből.

 

Többen állítottátok, hogy 30-40 évre építitek .......

Persze feltételezni lehet, de biztosan állítani .....

 

Mivel a korlátolt gondolataidban kialakítottál egy rossz képet, ezért ne állíts semmit rólam, mert nem is tudsz semmit.

Azt sem tudhatod, hogy "Ne hasonlítsd magad dpekhez.  A nyomába se léphetsz" !!

Ha értenéd az írott szöveget, akkor megértenéd, hogy a hasonlítás a kisérletezés, és a kreativitás-ról szólt.

 

A többi ...... szót sem érdemel.

 

 

Előzmény: vackor11 (1887)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1901

Egyetlen ember értette meg a sok kérdésem, és "kötözködésem" lényegét!

Köszönöm a válaszodat, és a türelmedet.

 

A blogodat többször felkerestem, /remélem nem tévesztelek valakivel :-)/ és figyeltem a fejlesztésed állását.

Valami hasonlón törtem én is a fejem. A tervek szerint, tavasszal készül el az én hasonló berendezésem.

 

Megtörtént a próbaüzem az Alex Chernov-féle tűzteres + fekete sütős + contrafow + fűtött padkás kályhámon.

Az első 4 szárítófűtés után, ma reggel fél 7 körül "rendesen" megraktam. Élképesztően hatalmas lánggal égett a fa, a kéményt kb 25-30 perce lezártam.

A tűztér teljesen tiszta, semmi korom. Meleg a padka, és a kályha teljes felülete is. Egyenlőre még nincs burkolva, hiszen ez a kísérlet része. Már körvonalazódott a következő verzió!

 

Egyenlőre ennyi.

Előzmény: dpek (1885)
ganzos Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1900

Mennyire alulról gondolod a levegő bevezetést? Valami helység van a tüzelő berendezés alatt?

Milyen szerkezeti kialakítású fémbetétre gondolsz? Cső, vagy lemez szerkezet?

Előzmény: Arcsibácsi (1897)
hhx Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1899

Láthatunk majd képet a rakéta-tűzhelyről?

Előzmény: dpek (1877)
SolnesN Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1898

  Szegíny MM megkapta a magáét  !!

Előzmény: vackor11 (1887)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.20 0 0 1897

Úgy látom nem sokakat ihletett meg a fémbetét. Sebaj. Egy kis segítséget szeretnék kérni: honnan tudok letölteni tervrajzokat? Kerestem az MHA honlapján, de (lehet, hogy béna vagyok) nem találtam csak fényképeket. Különösen érdekelnének azok a lehetőséget, ahol a központi fűtésre kötés, ill. a használati melegvíz is megoldott. (Hogy oldják meg a túlmelegedést,  áramszünet esetén mi van, stb.) Ja és még valami: a levegő ellátás gondolom nem mindig a lakás légteréből történik. Valami ilyesmin töröm én is a fejem. Csak itt nekem a helyi viszonyok miatt alólról kellene a levegőztetést megoldani. Csinált már valamelyikőtök ilyet? Köszi

hhx Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1896
Előzmény: LA47 (1895)
LA47 Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1895

A szabvány előzménye megtalálható:

mha-net.org/docs/codes/CEN_Kachelofenorm_06.06.2005_english.pdf

Szerintem a lényegét tekintve ugyanaz. A tényleges hatásfok számításához a következő képletet javaslom:

η= 101,09 - 0,0941tF - 6,275x10-6 tF2 – 3,173x10-9 tF3

ahol tF a kályhából kilépő (összekötő elembe belépő) füstgáz számított hőmérséklete (°C)

Előzmény: ab69 (1886)
hhx Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1894

Észt nyelven egész sok része megvan a neten:), ami a heatkit.com "Simplified Kachelofen Calculator"-ral megegyező terminológiát és hasonló (esetenként megegyező) képleteket használ.

Jó olvasgatást mindenkinek!

Előzmény: vackor11 (1892)
maguborka Creative Commons License 2011.01.18 0 0 1893

Csak egy észrevétel a kiakadóknak. Pszichológiai olvasmányok során, pont most olvastam, hogy van egy olyan emberi játszma, amely arra irányul, hogy "most megfogtalak" nem bújsz ki a karmaim közül. Részletezve van, hogy mitől alakul ki, meg milyen hiány (figyelem) húzódik meg a háttérben. Szóval aki ilyet lát, az ne bosszantsa magát, mert az emberke öntudatlanul teszi ezt. Aki meg magára ismer, hogy ilyet játszik - nem fog, mert neki csak kérdések tömkelege ami a fejében van - az figyeljen magára s ismerje fel, hogy húha baj van... Szóval emberek, csak nyugalom, s éljen a tömegkályha. (megjegyzés: én írásba adok bármit bárkinek - leszámítva a váltókat - ezeknek az embereknek, s Isti bizi úgy van) ha nem, akkor meg bocsi :o))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!