Keresés

Részletes keresés

Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1869

Nem hiszem, hogy félreértetted volna. Csak én nem tudom, hogy mire szolgál egy zárt konvekciós járat. Ennek a lényege, hogy ha kinyitom akkor konvekciós kályhaként működik, ha lezárom, akkor tömegkályhaként. A tiednél mi a szerepe? Ja és kezdő vagyok,  sajnos nem tudom mi a dán kályha (bár lehet, hogy ebből a szempontból az lényegtelen).

Előzmény: dpek (1868)
dpek Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1868

Nálam a képen láthatóhoz hasonló zárt konvekciós járat van a dán kályhám hátuljában, ami tökéletesen működik, de nincs benne vas.

De tudok még pár dán kályhát aminél hasonlóan van megoldva a konvekciós járat.

Szóval nem kell oda vas, működik anélkül is.

Vagy valamit félreértettem?

 

Előzmény: Arcsibácsi (1867)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1867

Aha, erre gondoltam a zárható konvekciós járatot. Itt egy firka:

 

Előzmény: eeiizzoo (1864)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1866

Köszi! Pont ilyen "hogyan viselkedhet" hozzászólást vártam. Teljesen igazad van, szerintem is lehet, hogy rosszabban tartaná a hőt, csak egyszerűsítve írtam le.

1. Úgy kéne, hogy a samott a fémen belül van. Tán a kandallóbatéteknél is így van.

2. De lehet, hogy erre se volna szükség, lehet talán kivül is. A fém jó hővezető, gyorsan átadná a samottnak, és majdnem ott vagyunk mint a hagyományos tömegkályhánál. Hangsúlyozom ezt csak gondolom.

Viszont az előállítás az tényleg bajos. Nem nagyon tudom hogy is néz ki egy tömegkályha belülről, de ha jól sejtem itt nincsenek olyan kacifántos füstjáratok mint egy cserépkályhában. Ez egyszerűsíti a dolgot. Úgy képzelem, hogy ez a betét kb. olyan lenne, mint egy bazi nagy kályha. Esetleg lehetne moduláris: külön a tűztér, külön a másodlagos tűztér, stb. Helyben összeállítani (ezt még nem tudom hogyan: heggesztés, csavar talán) és körberakni.

Pontosan miből lenne? Na ezt nem tudom. Ehhez kéne valami okos ember. : )

Előzmény: sancibácsi (1862)
LA47 Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1865

Tisztelt Fórumozók!

 

Készülő munkámhoz régóta kutatok, mind az ellenáramú, mind a harang rendszerű tömegkályhák szerkezeti egységeinek méretét meghatározó számítási eljárás után. Egyrészt Kuznyecov és Csernov, másrészt Helbro, Senf és Vackor 11 uraktól rengeteg értékes információt kaptam, de a járatos kályhákra vonatkozó számításhoz hasonlót nem sikerült megismernem. Sajnos itt a fórumon sem találtam ilyet, de felbátorított, hogy az utóbbi időben többen utaltak számításra.

Már az is nagy segítség lenne, ha valaki jelezné ezzel kapcsolatos ismereteit, még akkor is, ha konkrét tudását nem kívánja másokkal megosztani, feltételezem, hogy valódi szakemberek nem blöffölnek.

 

Üdvözlettel

LA47

eeiizzoo Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1864

Bocsánat nem a betét, hanem a kályha müködne választható üzemmódban.

 

 

eeiizzoo

Előzmény: eeiizzoo (1863)
eeiizzoo Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1863

 

 

 

Ezen a vas túztéren és is gondolkodtam Így néz ki egy modern kandallóbetét: majdnem ua. mint a dán kályha. Csakhát a tömeg az hiányzik nagyon. Az lenne az ideális, ha lenne egy vas univerzális betét ami működhetne kandalló és müködhetne tömegkályha üzemmódban!!!!  De jó volna!

 

eeiizzoo

Előzmény: Arcsibácsi (1858)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.14 0 0 1862

Igazából nem jobb, hanem rontana a fém tűztérbetét a dolgon.

Eleve milyen? Öntvény=>ilyet nem lehet kapni, csak kandalló betétet. Acél?? Annak speckónak kis széntartalmúnak kéne lenni, meg brutál vastagnak. Ezt megmunkálni sem lenne egyszerű (vagy a lakásban?, vagy máshol, de ki mozgatja?).

De ezen túl, az igazi probléma abban áll, hogy elvesztené a tűztér a hatékonyságát. A tömegkályha tűztere 12,5 cm samott. Ennek hőtárolása miatt a következő begyújtásnál is a meleg mag miatt magas a tűztér hőmérséklete, és tiszta az égés. Gyakorlatilag ezt 'csapná agyon' egy fém tűztér. A 12,5 cm-es samottfalat nem kell félteni, sem belűlről, sem kívülről bélelni: jóval hosszabb ideig bírja egy ilyen fém-koprudukcióál :-)), de egy hagyományos vékonyabb cserépkályha falánál, pedig az is kibír kíméletes tüzelés mellett 10 évnél többet.

A samott-tégla találkozásnál nem nyílik szét, ha be vannak tartva az építési technológiák.

Előzmény: Arcsibácsi (1858)
dpek Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1861

Igen, 30-50 fok között, de mivel folyamatos, bőven elég.

A radiátorosnál is működik. Túlméretezett radiátorral 35-50 fok az előrmenő.

Előzmény: Törölt nick (1828)
dpek Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1860

Fűtési időszakon kivül házilag készitett napkollektorral készül a HMV.

 

Előzmény: Törölt nick (1847)
Arcsibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1858

No, hát boccs, hogy ilyen "gyorskezű" vagyok, de nem sok időm akadt. Még mindig a fém betét. Úgy tűnik nem sokan látnak benne fantáziát, mert nem özönlöttek a hozzászólások. : ) De jó lenne, ha válaszolnál (válaszolnátok) néhány dologra:

1. A tömegkályhát is át kell rakni néha (gondolom), de így talán sokkal hosszabb életű lenne (gondolom).

2. A tégla, meg a samott az illesztéseknél elnyílhat? Mi van ha valaki kicsit drasztikusabban rakja meg a cuccot? (Nem mindig vagyok itthon, bár én is bénázhatok) Ilyen esetben egy ilyen megoldású kályha jobban viselné ezt

3. Így egy zárható konvekciós nyílással (a fém tűztér mellett, a tégla mögött) megoldható, hogy felfűtéskor rögtön fűtse a környezetét (bár lehet, hogy a nagyméretű ajtón is jön elég, nem tudom)

4. Ez már más. Most vettem 78 q fát. Ha felhasgatom, kiszárad eléggé őszig? Nincs még tömegkályhám, de remélem addigra lesz.

Na és még lesz kérdésem, de majd később. Addig is köszi mindenkinek.

Előzmény: sancibácsi (1811)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1857

Köszönöm András, jól estek a szavaid!

Igazából sokszor nem azért válaszolok a 'megmondóembereknek', mert SZEMÉLYEMBEN megszólítottak. Az igazság, a tömegkályha iránti tárgyilagosság mondatja velem, hiszen ez a stílus, 'szint' igazán távol áll tőlem!

Előzmény: maguborka (1854)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1856

Bocsánat, javítanék, elírtam:

Tehát A. Csernov kéászít hagyományos, és nem hagyományos, vagyis örvény tűzteret is!

Előzmény: sancibácsi (1855)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1855

Eddig azt hittem, hogy rosszindulatú ... vagy aki szívózik velünk.

Most lehullt a lepel: csak egy nagyszájú, hőbörgő vagy, szaktudásod=>2 alá.

1.

A biotűzteret/szekunder levegő bevezetést nem Csernov találta ki, ő csak tanúlta Kuztnyecov-tól. De nem csak Kuznyecov, hanem Heiiki is készített örvény tűzteret, csak más módon.

Egyébként Csernov készít hagyományos tűzteret is, és hagyonányos-t is. Ez alapján nem nevezhetjük el a bio tűzteret Csernov-félének.

Legfeljebb az aki internet-ről, fotókról próbál 'koppintani'. Fogalmad sincs a tömegkályha építés alapvető szakmai fogásairól, csak a fotók alapján kesze-kusza gondolataid kéred számon hozzáértőkön.

2.

SÜTŐ.

Nem, ez nem nehéz feladat, csak annak, aki nem tudja hogyan kell csinálni.

Van fehér sütő, és fekete sütő. Melyik is???

3.

Dán rendszerű kontra... NINCS!!!

Van harang rendszerű, és van kontra-flow rendszerű.

A Skandinávok (dánok-finnek) egyaránt a kontra-flow rendszerre építik. CSERNOV PEDIG NEM!!! Ő HARANG RENDSZERRE épít!!!

4.

"A fűthető miért nem értelmezhető? /azt tudom, hogy te miért nem tudod/

Ha begyújtok a kályhába akkor fűtött, ha meg nyár van, akkor nem fűtött."

Ez komolyan vicc!Az előzőeket talán megmagyarázhatod, de ezt???

Akkor a kályha is fűtött, (télen); meg nem fűtött nyáron. DE! Fűtetlen télen is, ha a  tulaj-nak nincs fája, és nem fűt be:-))

Ez teljesen hülyeség!

Amíg a tömekályhára egyszer azt írod, hogy KICSI, és nagy lakást, tagolt teret nem fűt be;  másrészt (1827) azt hogy túlméretes egy kis helyiségbe.Szóval addig, csak azt gondoltam, hogy TE is egy 'business'-t féltő ...-vagy. De az ilyen szakmai analfabétizmussal csak magadról álítasz ki bizonyítványt. Ebből derül ki, hogy nem is értesz hozzá.

Szóval lejárattad magad.

Én a magam részéről befejeztem veled, mert sarat dobálni nem fogok, Veled meg korrekt szakmai vitát nem lehet:-((

 

Előzmény: Törölt nick (1850)
maguborka Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1854

Sziasztok!

 

rég jártam erre, akkor még turóczy néven. Aki tudja, tudja, aki nem nem. Nem ez a lényeg. Újra átvettem az összes leckét, felidéztem a Péter és dpekkel történt beszélgetéseimet. S mivel menet közben mind a számom, mind  a címem megváltozott, na meg elveszett sok sok adatom, így szeretném kérni Pétert, és dpek-et hogy küldje el címmere a számát mert szeretném majd a nagy nekiugrás előtt - alatt - után kifaggatni Őket. A másodlagos levegő bevezetőre pedig azóta is vigyázom (mit nekem 6 költözés az elmúlt pár évben), mert tudtam, hogy be fog épülni egyszer :o))

 

címem: andras.turoczy@gmail.com

 

köszönöm

András

 

Sancibácsinak. Engedd meg, vagy engedje meg a javaslatomat - annak ellenére, hogy nem kérte, s ilyet nem is illik, de nem tudok elmenni mellette - ergo nekem is bajom van ezzel még az életben.. :o)

Szóval, ne üljön annyit a gép előtt, de ha teszi is, akkor ne akarjon minden megszólításra reagálni. Mert az ember csak olyan infót tud befogadni, amilyen szinten az illető áll. Nagyon sokszor, sokkal magasabban vagy a tudásoddal, mint azt más gondolja, s mivel nem érett rá az adott megmondó ember, sosem fogtok tudni egy nyelvet beszélni. S Lehet egy egy hallgatással, ha meg is szólítanak, többet érsz el, minthogy több napos oda vissza én megmondom, s megmagyarázom akkor is amit félreértett a megmondóember. MIért? - tényleg falra hányt borsó.. Mert nem beszéltek egy nyelvet! A kő nem lesz gyémánt... csiszolgathatja azt bárki atya fia... S azt az időt amit erre pazarolsz eltöltheted sokkal tartalmasabban is. Szóval nem éri meg.

 

Szép napot mindnekinek. Üdv a megmondóembereknek is, amivé most váltam, mert én is jól megmondtam Sancibának. :o)

Maradok titelettel minden fórumozónak: András.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1853

Segítek tisztázni!

 

Nem különféle renszer!

 

Ugyanis nem rendszer.

 

A rendszer lehet:

Bell, DoubleBell, Kontraflow /csak erről, mert ezt kérdezted/

 

A rendszer részei:

Égéstér, sütő, /többen utánégetőnek hívják/, járatok  .....

 

Nos,

"Bármelyik égésteret válszthatod, bármelyik rendszerhez"

 

Így már világos?

/persze nagy vonalakban, de a lényeg ez/

Előzmény: eeiizzoo (1848)
eeiizzoo Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1852

Régóta keresek egy kis alapterületű téglakályhát ami jó lenne a konyhámba. Most találtam egyet. Mi a véleményetek róla?

 

 

http://donkey32.proboards.com/index.cgi?board=experiment&action=display&thread=40&page=2

sancibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1851

Ilyen az  amikor magukat kiáltják ki mesternek.

Pedig nem az a mester/valaki aki MAGÁT annak mondja; hanem az akit MÁS annak nevez!

Addig nem kéne itt ...-ni, amíg valaki az alapokkal nincs tisztában.

Előszzör az alapokat kell megtanulni/lefektetni, gyakorolni, aztán akik látják, használják majd mesternek hívják a dolgozót!

Előzmény: eeiizzoo (1848)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1850

Te rettentően buta vagy.

 

Alex-Csernov féle tűztér=> mindenki, aki látott már Csernov által épített kályhát pontosan tudja Ő hogyan építi. A Másodlagos égési levegő-bevezetést Ő speciálisan oldja meg. /a legjobb módon/

 

Sütő=> ezt megérteni tényleg nehéz feladat.

 

Dán rendszerű  kontraflow=>  A dán rendszert ismered? A kontraflow, meg ellenáramút jelent.

 

A fűthető miért nem értelmezhető? /azt tudom, hogy te miért nem tudod/

Ha begyújtok a kályhába akkor fűtött, ha meg nyár van, akkor nem fűtött.

 

Rettentő butaság volt amit írtál.

 

ajajjjjjjjjjjj

 

 

Előzmény: sancibácsi (1849)
sancibácsi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1849

Mivel a mester nem válaszol megpróbálom én elmagyarázni, bár ez csak a magyar nyelvben (net fordítás) értelmezhetőek:

-Alex-Csernov féle tűztér=>ilyen nincs= bio, vagy örvény tűztér.

--sütő=>fekete sütő

-Dán rendszerű  kontraflow=>ilyen sincs.

  -ez szerintem:

   -nem harang, hanem ellenáramú kályhát jelenthet

   -szimpla nem dupla finn külső fallal.

- +fűthető padka

Hát ez végképp nem értelmezhető!

Van fűtött, vagy fűtetlen padka.

Valóban a "net-es félrefordítás"-ok jutnak erről eszembe.

Az embernek előbb az alapokat kellene lerakni, erre lehetne a net-ről tovább építkezni, 'továbbképzés'; de ha az alapok hiányzanak, csak magyar nyelvre fordított zagyvaság lessz az eredmény.

Előzmény: eeiizzoo (1844)
eeiizzoo Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1848

Ez nem két különféle rendszer? Hogy házasítod őket?

 

eeeeiiiizzzzooo

Előzmény: Törölt nick (1845)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1847

Még annyit szeretnék kérdezni;

mikor nincs fűtési szezon, akkor mivel állítod elő a HMV-t, és mennyi az ehhez tartozó összes költséged.

Előzmény: dpek (1812)
Zöldár Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1846

 Tényleg csak a világvégén tudsz cimeket  ??

Előzmény: vackor11 (1842)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1845

Tömegkályha.

 

Részletesebben:

Alex Chernov- féle tűztér+sütő. Dán renszerű Contra-Flow+fűthető padka.

 

Hová akarsz "kilyukadni"?

 

 

Előzmény: eeiizzoo (1844)
eeiizzoo Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1844



"Elárulom azt is, hogy nálam a befejezéséhez közeledik a "tömegkálya" projekt. Alex Chernov- féle tűztér+sütő. Dán renszerű Contra-Flow+fűthető padka."

 

 

 

Ez milyen kályha? Írnál részleteket!

 

 

eeeiiizzzooo

Előzmény: Törölt nick (1767)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1843

Nos, igazad van.

Köszönöm a kiegészítést.

 

Figyelmen kívül hagytam, ezt a lehetőséget. :-(

Talán azért, mert számomra nem "természetes" a 3-3,5-szeresére méretezett radiátor.

 

Előzmény: joevagyok68 (1829)
vackor11 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1842

 

Ukrajana és Románia szomszédos országok. Az előbb ezt kérted.

Mindkettőnél közelebb van.

Amíg ne mész el, meg kell elégedned ennyivel:

 

 

6 perc 50-től a tulajdonos saját szavaival mond róla pár szót, kicsit látni is lehet.

 

egy ilyet kérünk egy szuper cserépkályháról is, ha lehet

 

szabad a gazda :O)

 

Előzmény: Dunit (1841)
Dunit Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1841

 Köszönöm.

 De a keleti végekre Vásárosnaménytől még vagy 25 km. -re csak nem fogok elmenni !

 

 Vagy van másik Panyola is ??

Előzmény: vackor11 (1840)
vackor11 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1840

Azért külföldre nem kell menned.

Panyola, Cibere Vendégház. Borbás Béla 06-30-919-10-45

Előzmény: Dunit (1837)
husza Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1839

Ez így igaz.  De nem mellet (kalandozunk?), hanem mellett. Üdv, Grétsy tanár úr:-)

Előzmény: Törölt nick (1826)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!