Keresés

Részletes keresés

meme04 Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1634

Nem vagyok moderátor,de a példádra azért rezeg a léc!

Előzmény: sanyooo (1631)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1633

 Volt itt vita pár napja a samott habarcsról.

 Hogy kell e abba vízüveg vagy sem.

 Hát alacsonyabb hőmérsékleten kell. Magasabban nem, de ha benne van se lesz semmi baj.

Legfeljebb kiolvad.

 A samott téglák illesztésehez a habarcs csak a hideg állapotig jelentős , kiégetés után meg már mindegy.

 Habarcs egyébként se azért kell , hogy összetartsa a szerkezetet, hanem, hogy a kisebb egyenetlenségeket kiegyenlítse, beágyazza a téglákat.

 A samott téglák meglehetősen kemények, csiszolni szinte lehetetlen (azért megfelelő géppel vágni és csiszolni is lehet )

  Viszont vannak korszerű tűzállóbetonok  - ki kell próbálni azokat is  !!

tomegkalyha2010 Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1632

Üdv Mindenkinek!

 

A teljes bejegyzés tömeg átolvasása után nekem is Vackor11 indító gondolatai jutnak eszembe. Azért abban ott van az ismertetés,az egymás segítése.

Érhető, hogy a tudás melett megjelenik a felelőség is. De! Az is terhelhet, ha észrevesz egy ÉRTŐ valami hibát és nem nevesítti.

Nem vagyok abban biztos, hogy minden bejegyzést elolvasnak a kutakodók s akár a helytelen építést lemásolják. De mindkettő véglet előfordulhat!

Tudom, nagy bátorság tk-t építeni megfelelő tudás nélkül, de én úgy látom, hogy ez a fórum is generálja az öntevékeny építést. Mondhatnám úgy is, hogy sikertörténet ez a megismertetésben (ez a topic alapító célja is), de beárnyékolja az időnként felcsapó szakmaféltés.

Valóban nem csak dicsérni kell! Le kell írni az esetleges hibákat, hogy az ne ismétlődjön meg, hogy valóban sikertörténet legyen, hogy mindenkinek örömöt jelentsen a jól müködő kályha!

Néhány ember kivételével, itt leginkább laikus építők vagy építeni szándékozók beírásai találhatóak. Még akkor is laikus, ha részt vett egy párnapos workshopon. Nem attól lesz valaki "tuti", hogy Alex Chernov vagy Lars Helbro melett állt csodálkozó szemekkel. Több év elméleti képzés és gyakorlati tapasztalatszerzés tesz valakit "tuti-"vá. De! Nem mindenki járja meg ezt az utat és még igy s építhet jó kályhát magának. Kellő kutakodással, bátorsággal, ügyeséggel és segítséggel azoktól, akik már túl vannak a hasonló pályán. Ha kis hazánkban mindenki megtehetné, hogy mással építesse meg kályháját, akkor is lennének olyanok akik az alkotás, építés örömét szeretnék érezni! Ez emberi!

 

Előzmény: meme04 (1630)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1631

Soha nem fikáztam a kályhát, el vagy tévedve! Az meg, hogy krematóriumra hasonlít igaz, nézd meg Auswiczban miben égették a zsidókat! :(

Ha már "tanácsot" adtál nekem, mit kéne tennem, én is adok neked egyet! Vegyél vissza az ego-dból, jellemedet erősítené! Ismered a viccet, hogy lesz öngyilkos a szőke nő? :)))

Előzmény: sancibácsi (1628)
meme04 Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1630

„Ezzel a témával kapcsolatban azért szeretnék a cserépkályha, kandalló topikon kívül társalogni, mert szeretném, ha minél többen csatlakoznának a tömegkályhát ismerő, építő vagy építeni szándékozók egyelőre nem túl népes magyarországi táborához.”Írja Vackor11. topiknyitójában! Nem hiszem,hogy a már hónapok óta tartó ’’szájkarate’’ ebbe az irányba viszi a történetet. Akintáék  elő álltak a tk. építésük  bemutatásával. Elismerés érte! Legyenek a felmerülő kérdések,és válaszok is közkincsi megjelenésűek. Így felelve meg az alapelveknek. Azért senki nem fog Ausztriában kávézót nyitni,mert tud presszókávét főzni!

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1629

blablabalabalabala ....

 

Az önzetlenség pontosan arról szól, hogy feltétel nélkül segítesz másokon!

 

Itt erről szó sincs!

 

Senki sem kéri, hogy ingyen építs neki fel egy kályhát!

Csupán tanácsokat kérnek!

 

“Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.” (Dalai Láma)

 

 

sancibácsi Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1628

Miután úgy lefikáztad, krematóriumnak nevezted a tömegkályhákat, és visszajösz ide ötletet, kályha-receptet, vagy mittudoménmit kérni/várni: illet volna egy bocsánatkérés elé:-((

Előzmény: sanyooo (1617)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1627

Most 22ó után értem haza, úgyhogy nem igazán van energiám hangulatom:

-visszakeresni a topikon az elrontott kályhák segítő kéréseit,

-és más mocskolódásait mosogatni magamról.

Ha nem kell a segítségem semmi baj, nem ti tesztek vele szivességet nekem:-))

Az egész feltöltést azért nem értem mert elérhető a Helbró féle is, minek a tiétek (az igazi  segítség a jó minta lenne).

Abba pedig 100-szor ismétlem ha kell: nem megyek bele, hogy itt a fórumon elmondjam, mert másokat is bátorítanék vele, hogy hozzáfogjanak; másrészt a férjednek is elmondtam nem tudom miért nem akarja megérteni:

-nem lehet elmondani, leírni mindent. MEG KELL MUTATNI, LÁTNI KELL. Ha leírom nem biztos hogy úgy értenétek, ahogy mondom.

Ti is rontottatok el dolgokat, amiről azt gondoltátok hogy tudjátok, más is azt HISZI hogy tudja, és csinálja és elront mást. Mi lesz a vége???

Őszintén árulja el nekem valaki miért jobb ez, mint elmenni, megnézni, megtanúlni, utánna hozzáfogni?

Én egy bajbajutott emberen önzetlenül segítek (segítettem volna), mert ott áll már a félig kész kályha. Közben megtanúlta volna a féjed(?), és a kályhás barátja is a dán kályhát. Aki engem titkolózással, egzisztencia féltéssel, stb vádol az nem normális.

De újra mondom én senkit nem vagyok hajlandó buzdítani, ösztönözni, hogy az esze állása,gondolata, hite szerint álljon neki dán kályhát barkácsolni.

Elnézést a nyers stílusért késő van.

Előzmény: akinta (1616)
Zöldár Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1625

Így van !

 A samott téglához alkalmazandó tűzálló habarcs : samott szemcse/por és tűzálló agyag.

 Persze a tűzálló agyag is agyag csak tisztább mint a közönséges agyag.

 Amúgy a samott is agyag csak már korábban kiégették.

 És mi a vita ezzel a vízüveggel ?

 Úgy ahogy mondod  :alacsonyabb hőfokon mint 800 kell a vízüveg.

Előzmény: sancibácsi (1596)
ab69 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1624

 Az hogy miert van a topic, az elvileg kiderul a topicleirasbol, de legalabbis a topicindito tud errol nyilatkozni.

Mindenesetre nem latok leirasban olyat , hogy tapasztalattal rendelkezo vagy legalabb ”hiteles” tanfolyamot vegzettek tanacsado topicja olyanok reszere akik esetleg eltoltak internetrol, innet-onnet osszedett informaciok alapjan epitett kalyhaikat, tovabba mindenre kiterjedo tervrajzot es teljes leirast adnak a tomegkalyha epites mikentjerol, ami persze rafer egy A4-es lapra, egy ket hozzaszolas utan akarkinek.

Mint kiderult tobbszor, erre meglenne az igeny, sot inkabb elvaras es tobbszor duzzogasba fulladt a tortenet amikor ezt tobb okbol, senki nem vallalta be.

 

Persze egyik oldalrol el lehet varni,hogy egy topicrol ingyen es bermentve valaki, valakik arra aldozzak idejuket energiajukat, hogy penzert , munkaval megszerzett tapasztalatukat, sajat vagy masok tudasat megosszak, akar olyanokkal is akik sajat maguk erre nem hajlandoak es szeretnenek egy-ket szora mindent keszen megkapni, altalaban nem igy mukodnek a dolgok. A kalyhaepites, vagy akar mas szakma, ennel egy kicsit osszetettebb dolog. Elofordul hogy akkor sem jon ossze a dolog, ha van aki hajlando lenne megosztani az ismereteket,ugyanis ketton all a vasar.

Masik oldalrol persze ott van, hogy senki nem kotelezheto arra, hogy az iment emlitett elvarasnak meg akarjon felelni.

Kovetelozni, nyereszkedessel, titkolozassal vadolni, fikazni persze lehet. Meg azzal is lehet jonni hogy majd valaki felteszi a tutit,meg a sokkal jobbat ...rajta...

 

Az is kiderult mar itt nehanyszor, hogy nem tul szerencses kritizalni,meg indokoltan sem, inkabb dicserni illik a ”kreativ ujitokat”, illetve a felinformaciok alalpjan valamit epitok batorsagat. Arra is volt pelda, hogy nem feltetlenul tanacsos firtatni, hogy az esetlegesen tomegkalyha epito osszejovetelt, valoszinuleg penzert szervezo, pontosan milyen tipust is szandekozik epiteni. Es persze olyan is van aki ennel sokkal jobbat tud...

 

Egyre inkabb megertem azt az allaspontot, hogy minek vegyuk el annak az oromet aki sajat maga innet-onnet , internetrol osszeszedett informaciok alapjan epit maganak valamit.

Csak konyorgom, ez alapjan ne kezdje rogton tanitani es tanfolyamokat tartani, meg akkor se ha gyakorlott kalyhas”mester”. Mas rendszerrol van szo , mas megoldasokat, gondolkodasmodot igenyel.

 

Ami az utobb szoba kerult kalyhat illeti. Nem kritikakent, csak csendben megjegyzem , elso ranezesre en hat ponton latok elterest az eredeti, Helbro fele dan valtozathoz kepest,plusz ami meg esetleg nem latszik a fotokon. Egynek nincs tul nagy jelentosege, egy folosleges, negy olyan ami hatassal lehet a kalyha mukodesere, stabilitasara. A kulso kopeny, nagyon szep igenyes munka.

 

Hogy mi az elteres, biztos fent van az is a neten, ahogy ez a kalyha, meg sok masik. Lesz aki majd ez alapjan epiti a sajatjat, vagy akar egy masik fotosorozat, rajz, esetleg a sajat feje utan. Hogy melyik a jo, azt majd mindenki sajat maga de leginkabb a tapasztalatok eldontik.

De remelhetoleg lesz olyan is aki elmegy egy normalis tanfolyamra, vagy legalabb egy kalyhat felepit olyannal, aki valoban hiteles forrasbol szerzett ismeretet es nemi gyakorlatot. Vackor felajanlotta, hogy segit ebben, hol kitol erdemes tanulni.

Ez kulonosen igaz lenne a gyakorlott, nagytudasu cserepkalyha es/vagy kandalloepito mesterekre,vagy akik ebbol szandekoznak megelni.

 

Sancibacsi pedig nagy valoszinuseggel meg fogja indokolni a kritikajat,de az mar az o tortenete, valoszinuleg vita lesz belole, amiben elorelathatolag nem kivanok reszt venni.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1623

Már sokszor beszéltem erről.

Innen olvashatod :1497 hozzászólás

 

Én személy szerint nem is vagyok "elájulva" a dán; svéd Contra-Flow tömegkályhától.

Ez számomra nagyon kötött.

A kreativitásnak nem sok lehetőséget ad.

 

Az igazi favoritom a Kuznetsov-féle, és elsősorban Alex Chernov Bell- Double Bell kályhái.

A másodlagos égési levegő-bevezetése, mind közül a legjobb.

 

Nemsokára elkezdek építeni egy Sütő /utánégető/ + Double Bell kályhát, Csernov útmutatásai alpján.

A képeket /ha időm engedi/, megpróbálom folyamatosan közzé tenni.

Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1622

Kérlek ne érts félre, csak hülyültem...

 

...nem láttam semmi kivetnivalót sem a kályhádon. Természetesen kíváncsi vagyok az első begyújtás utáni tapasztalatokra!

 

Egyesek szerint az a tömegkályha, amire ők azt mondják - az sem melékes, hogy ezt általában anyagi megfontolásból teszik. Az http://mha-net.org/ oldal ennek pont az ellenkezője.

 

Sok sikert a további építéshez!

 

JM.

Előzmény: akinta (1619)
akinta Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1621

Igen nekem is van egy ilyen érzésem, csak nem nagyon értem.

Jó magam kerskedek, van egy csempe mintaboltom. Üzemeltetek egy honlapot, ahol blog formájában megosztom a tudásomat a témában az érdeklődőkkel. Ez eddig nekem csak pozitívumot jelentett, bizalmat ébreszt az ügyfelekben. Mint itt is írtam, attól még, hogy ha valaki leírja, hogy hogyan kell csinálni, nem fog mindenki nekiállni kályhát építeni, hanem azt aki a legtöbb jó, és hasznos információt adja, megfogják keresni, hogy építsen nekik kályhát, mert,bízni fognak benne.

Szóval még mindíg nem értem.

Előzmény: HegyenVolgyon (1620)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1620

Elvileg azért van, csak nagyon úgy néz ki, hogy néhányan üzleti előnyt próbálnak kovácsolni belőle. Volt itt már erről vita, olvasgass csak vissza...

Nem mondom, hogy nem értem meg annak az érveit, aki időt, pénzt, energiát fektet abba, hogy külföldi nagymenőktől (ingyen?) kitanulja a dolgot, aztán megpróbáljon profitálni belőle, elvégre is magyarok vagyunk(...:-),  de az akkor is csúnya, hogy egy nyilvános fórumon kritizálunk, de aztán meg nem mondjuk meg, hogy lenne szerintünk a jobb. Rossz színben tünteti fel az illetőt.

Előzmény: akinta (1619)
akinta Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1619

Kicsit bánt engem ez a titokzatoskodás. Mi minden lapunkat kiteregetünk, és csak homályos célozgatásokat kapunk érte cserébe. Azt hittem ez a fórum azért van hogy segítsük, segítsétek egymást.

Előzmény: Jancsimiska (1618)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.19 0 0 1618

Pedig én is láttam valamit a képeken, de nem akarom leírni, mert hátha hülyeség   :-)

Előzmény: sanyooo (1617)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1617

Ez egy nagyon becsületes álláspont, köszönöm Neked, hogy felvállaltad a nyilvánosságot!

Bár sok ilyen igaz ember lenne!

Én is kályhaépítés előtt állok, nekem sokat segített a Te általad megosztott "okosság"!

Csak így tovább!

Előzmény: akinta (1616)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1616

Kedves Sancibácsi!

Köszönöm, hogy felajánlottad a segítségedet.

Némi gondolkodás után úgy döntöttem jobban szeretném ezeken az oldalakon folytatni az eszmecserét. Hiszen mint mondtam, az egész bemutatom a kályhámat dolognak az az oka, hogy másoknak már könnyebb legyen. Hogy a mi hibáinkat , amennyiben vannak másoknak már ne kelljen elkövetni.  Nem tehetem meg, hogy miután bemutattuk hogy készül a kályha, nem titkoltuk, sőtt, hogy nem vagyunk szakavatott mesterei a témának, te azt mondod, hogy óriási gond van akályhával és senkinek eszébe se jusson ugyan ilyet építeni, nem mondod, mondjuk, meg hogy mi a gond?!

Szeretném ha mindenki tudná, hogy mi a gond, hogy tanulhassanak belőle.

És persze mások véleményére is kíváncsiak vagyunk.

Ezért tettük közzé az egészet , nem pedig valamiféle beteges önmutogatásból.

Előre is köszönjük az építő hozzászólásokat.

Előzmény: sancibácsi (1615)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1615

HOHÓ!

Nem akarok ünneprontó lenni, de a legújabb feltöltésben látok 2 (egy kisebb, és egy komolyabb szerkezeti) hibát is! Eddig nem igazán látszott.

Szóval mielőtt bárki nekem esik:

-én befejezem ezzel a kályhával kapcsolatos hozzászólásaimat itt a fórumon, a hölgyet megkeresem privátban;

-és kérnék minden örvendezőt az EREDETI Helbró féle kályhát próbálják (inkább ne próbálják, de ha már próbálják...:-) másolni, és ne ezt; ugyanis egy ilyennel bizonyosan csalódni fognak, az pedig vagy jó lesz, vagy....

Szóval ne vak vezessen világtalant, mert mint tudjuk mindketten verembe esnek!

Mielőtt bárki nekemesne, ismétlem a hölgyel felveszem a kapcsolatot, ha igényli, nyitott rá segítek neki, én nem köpködöm itt senki munkáját.

Előzmény: akinta (1609)
takba74 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1614

Szerintem az 1574-es hozzászólás kizárja a titkolózást. Ezt stukov1 talán meg is erősíti. A tűzálló habarcs témájához nem kívánok hozzáfüzni semmit,majd meglátjuk.

Előzmény: sancibácsi (1613)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1613

Én a magam részéről megelégednék egy magyarnyelvű fordítással is:-))

Amúgy megkereshettetek volna, én nem titkoltam debreceni vagyok.

Előzmény: akinta (1609)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1612

A mi samothabarcsunk nem pont ilyen de agyon hasonlít. És az arány változó a javításhoz valóban ezt írja de az építéshez 1:1 arányú keverket ír.

Szerintem ez egy újabb cucc lehet, vagy csak más.

 

Előzmény: sancibácsi (1607)
vackor11 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1611

Azért nem lehet betartani, mert esetenként itt magasabb hőmérséklet is előfordulhat.

Egy nem tömegkályhában nem fordul elő ilyen magas hőmérséklet. Ettől (mármint a vízüvegtől) még minden bizonnyal nagyon jó kályha lesz a képen látható. A könyv ügyben egyetértek, de a mércét jó volna a helyére tenni, nehogy felbukjunk benne :o) Az említett szerző könyveiben szép színesek a képek, de azért szakkönyvnek nem nevezném őket, inkább egyfajta építészeti Ablak-Zsiráfnak. Erre is szükség van, az alapszintű ismereteket tartalmazza, de én nem elégednék meg ennyivel.

Sajnálom, hogy nem sikerült a mestereknek eljutniuk valamilyen képzésre, bár az idén itthon elkövetett képzések némelyikénél - szubjektív véleményem szerint - inkább szerencse, hogy megmenekültek tőle...de erről már korábban volt szó.

Ha bármelyikük komolyan gondolja, szívesen segítek a (szerintem) megfelelő helyet és időpontot megtalálni. Én örülnék, ha minél többen nekiállnának.

Előzmény: akinta (1609)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1610

Nnnna, ezért értékelem nagyra, hogy felraktad a képeket!

 

Én csak pislogok a rossz minőségű magyar vízüveg és a fémolvasztó tömegkályha hallatán  :-)

Előzmény: akinta (1609)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1609

Üdvözltem !

Elnézést, ha az az érzés, hogy nam veszem jó néven.Semmi személyes, csak nem értem.

Nem értem, hogy miért nem lehet betartani a használati utasítást. Egyébként a szóban forgó habarcson van magyar nyelvű használati útmutató, és idézem" használata nem csak kissebb javításokhoz alkalmas, de teljesen új kandalló építéséhez is, a termék elkészítési útmutatójának helyes betartásával a leírt elkészítés szerint."

Nem kötik ki a saját gyártmányú vízüveget.

A vízüveg az vízüveg nem?

Tömegkályha valóban nem szerepel rajta, mint ahogy semmin sem.

Ezért írkálunk itt egymásnak .

Tök jó lenne, ha Koszó József írt volna a kandallós mellé egy tömegkályhás könyvet is, amiben lennének beméretezett alaprajzok meg metszetek, és az alapján lehetne tömegkályhát építeni de ilyen nincs.

Indítványoznám, hogy akik a tanfolyamokat tartják,( jelzem kerestem egy ilyen tanfolyamot de egy tavalyit találtam csak)Írjanak egy könyvet amelyben megosztják a tudásukat az érdeklődőkkel.

Akkor sem fog mindenki nekiállni maga, mint ahogy mi se mertünk, hanem kerestünk egy cserépkályha építésben járatos mestert, hogy segítsen. A többség építtetni fogja nem pedig építeni, de azonnal meg lenne a bizalom azok felé akik írnak egy ilyen könyvet.

Ha nem válik be a habarcs ki fog derülni, és ígérem, hogy megírom csupa nagybetűvel.

Addig is már nem bontjuk vissza.

Előzmény: sancibácsi (1607)
vackor11 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1608

Félre ne érts, és a világért sem szeretnék vitatkozni, csak bátorkodtam egy észrevételt tenni, kifejezetten és konkrétan a samotthabarcs vízüveggel történő keverésével kapcsolatban, a zsákokon olvasható tájékoztatók és szerény ismereteim valamint a tapasztalt paraméterek tükrében.

 

 

 

Előzmény: akinta (1605)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1607

A magam részéről nem akartam hozzászólni többet, mert úgy látom nem veszed jó néven.

Sok gondolat van bennem egyébként, de ezeket nem is írom/írtam le mert személyeskedésnek tűnhet.

Azért utoljára csak megjegyezném, itt nem egy apró dolog túllihegésről van szó. Megkerestem az álltalad említett termék műszaki adatlapját,

http://www.kittfort.cz/products/pdf_download/KITTFORT_katalog_2009.pdf

ez áll benne:

A samottpor az égésterek javítására szolgál. 5 rész samottporhoz 2 rész vízüveg, és 1 rész víz szükséges. ... A sérült falazatot benedvesítjük vízzel, kitöltjük a samott falazóval, és elsimítjuk. A javítást 12-24 ó-ig száradni hagyjuk. Azután enyhe tüzön befejezzük a szárítást. Hőálló 1350 C-ig.

Szóval ez NEM FALAZÓ, hanem JAVÍTÓ anyag. Hogy a te hasonlatodnál maradjunk: ha ragasztóval fugázunk, hiába tartjuk be a keverési arányokat, akkor sem produkálja a kívánt hatást.

Arról nem is beszélve, hogy itt az 1350 C-t gondolom csak az álltaluk (saját gyártmány) vízüveggel tudja. Ha te hazai vízüveggel kevered: csak a vízüvegen feltüntetett határértékig jó a cucc...

Én a magamrészéről sosem használnék samottport, de más ismert hazai/külföldi szakembereknél sem láttam tömegkályha tűzteret samottpor+ vízüvegből.

És ha már itt tartunk, nem tudom megállni: ezért jó elmenni egy tanfolyamra=>ezeket/mindent nem lehet a net-ről ellesni:-((

Előzmény: akinta (1599)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1606

Köszönöm válaszod, tökéletesen érthető volt! :)

Előzmény: akinta (1604)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1605

Álmomban nem gondoltam, hogy a szegény samothabarcs ekkora vitát vált ki. Komolyan beszkenelem a használati útmutatóját. Én nem tudok mást mondani, mint, ha a gyártó azt monja hogy keverjük be vízüveggel akkor bizony én bekeverm vízüveggel, mert nem vagyok okosabb mint a gyártó.

Nem lehet, hogy ti egy másfajta habarcsról beszéltek, és tök feleslegesen koptatjuk a szavakat.

Egyébként Max 1400 fok van a zacskóra írva.

Kittfort Profi Samot habarcs.

Gyártó: na ezt biztos nam gépelem be.

Forgalmazó:Chemicon Vegyipari Kft.

Előzmény: vackor11 (1603)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1604

Szia!

Megmondom őszintén, hogy ezzel teljes mértékben nem vagyok tisztában. A férjem ma szolgálatban van és nem tudom, hogy tudja e nézni a fórumot,illetve lehet, hogy vannak nálam avatottabbak megválaszolni a kérdést.

Az biztos, hogy mi is a fellelhető képíés,és írott anyag alapján tudjuk, hogy kell ilyen, mert mindenhol láttuk, hogy rakják, de nem teljesen tiszta, hogy miért.

Én a magam részéről azt gondolom, abból amit hallottam, hogy azért kell oda ahol a mag, a belső rész, közvtlenül érintkezik a külső burkolattal, mert ott olyan nagy lenne a hőmérséklet különbség, hogy nem tudna együtt mozogni a kettő és elrepednének egymástól. Ezt fogja fel a kerámia paplan szigetelés. A kémény és akályha közzé szintén e miatt kellhet. Persze az is lehet hogy a szigetelés úgymond irányítja is a hőt, hogy merre sugározzon. Ne a kéményt fűtsük.

Teljesen sajnos mi sem vagyunk tisztában vele. A beszerezhető , enyhén szólva is nagyon szegényes információ,és dokumentáció miatt. Ez volt az egyik ok amiért azt gondoltuk, hogy közkincsé tesszük az építést. Ami tuladonképpen kísérletezés is, mert nem lehetünk biztosak benne, hogy teljesen tökéletesen fog működni. Csak reménykedünk benne. Mások pedig tanulhatnak belőle. Ha jó akkor azt, ha nem akkor meg azt, hogyan ne csinálják.

Ettől nem biztos, hogy okosabb lettél.

Előzmény: sanyooo (1602)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!