Keresés

Részletes keresés

sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1613

Én a magam részéről megelégednék egy magyarnyelvű fordítással is:-))

Amúgy megkereshettetek volna, én nem titkoltam debreceni vagyok.

Előzmény: akinta (1609)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1612

A mi samothabarcsunk nem pont ilyen de agyon hasonlít. És az arány változó a javításhoz valóban ezt írja de az építéshez 1:1 arányú keverket ír.

Szerintem ez egy újabb cucc lehet, vagy csak más.

 

Előzmény: sancibácsi (1607)
vackor11 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1611

Azért nem lehet betartani, mert esetenként itt magasabb hőmérséklet is előfordulhat.

Egy nem tömegkályhában nem fordul elő ilyen magas hőmérséklet. Ettől (mármint a vízüvegtől) még minden bizonnyal nagyon jó kályha lesz a képen látható. A könyv ügyben egyetértek, de a mércét jó volna a helyére tenni, nehogy felbukjunk benne :o) Az említett szerző könyveiben szép színesek a képek, de azért szakkönyvnek nem nevezném őket, inkább egyfajta építészeti Ablak-Zsiráfnak. Erre is szükség van, az alapszintű ismereteket tartalmazza, de én nem elégednék meg ennyivel.

Sajnálom, hogy nem sikerült a mestereknek eljutniuk valamilyen képzésre, bár az idén itthon elkövetett képzések némelyikénél - szubjektív véleményem szerint - inkább szerencse, hogy megmenekültek tőle...de erről már korábban volt szó.

Ha bármelyikük komolyan gondolja, szívesen segítek a (szerintem) megfelelő helyet és időpontot megtalálni. Én örülnék, ha minél többen nekiállnának.

Előzmény: akinta (1609)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1610

Nnnna, ezért értékelem nagyra, hogy felraktad a képeket!

 

Én csak pislogok a rossz minőségű magyar vízüveg és a fémolvasztó tömegkályha hallatán  :-)

Előzmény: akinta (1609)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1609

Üdvözltem !

Elnézést, ha az az érzés, hogy nam veszem jó néven.Semmi személyes, csak nem értem.

Nem értem, hogy miért nem lehet betartani a használati utasítást. Egyébként a szóban forgó habarcson van magyar nyelvű használati útmutató, és idézem" használata nem csak kissebb javításokhoz alkalmas, de teljesen új kandalló építéséhez is, a termék elkészítési útmutatójának helyes betartásával a leírt elkészítés szerint."

Nem kötik ki a saját gyártmányú vízüveget.

A vízüveg az vízüveg nem?

Tömegkályha valóban nem szerepel rajta, mint ahogy semmin sem.

Ezért írkálunk itt egymásnak .

Tök jó lenne, ha Koszó József írt volna a kandallós mellé egy tömegkályhás könyvet is, amiben lennének beméretezett alaprajzok meg metszetek, és az alapján lehetne tömegkályhát építeni de ilyen nincs.

Indítványoznám, hogy akik a tanfolyamokat tartják,( jelzem kerestem egy ilyen tanfolyamot de egy tavalyit találtam csak)Írjanak egy könyvet amelyben megosztják a tudásukat az érdeklődőkkel.

Akkor sem fog mindenki nekiállni maga, mint ahogy mi se mertünk, hanem kerestünk egy cserépkályha építésben járatos mestert, hogy segítsen. A többség építtetni fogja nem pedig építeni, de azonnal meg lenne a bizalom azok felé akik írnak egy ilyen könyvet.

Ha nem válik be a habarcs ki fog derülni, és ígérem, hogy megírom csupa nagybetűvel.

Addig is már nem bontjuk vissza.

Előzmény: sancibácsi (1607)
vackor11 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1608

Félre ne érts, és a világért sem szeretnék vitatkozni, csak bátorkodtam egy észrevételt tenni, kifejezetten és konkrétan a samotthabarcs vízüveggel történő keverésével kapcsolatban, a zsákokon olvasható tájékoztatók és szerény ismereteim valamint a tapasztalt paraméterek tükrében.

 

 

 

Előzmény: akinta (1605)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1607

A magam részéről nem akartam hozzászólni többet, mert úgy látom nem veszed jó néven.

Sok gondolat van bennem egyébként, de ezeket nem is írom/írtam le mert személyeskedésnek tűnhet.

Azért utoljára csak megjegyezném, itt nem egy apró dolog túllihegésről van szó. Megkerestem az álltalad említett termék műszaki adatlapját,

http://www.kittfort.cz/products/pdf_download/KITTFORT_katalog_2009.pdf

ez áll benne:

A samottpor az égésterek javítására szolgál. 5 rész samottporhoz 2 rész vízüveg, és 1 rész víz szükséges. ... A sérült falazatot benedvesítjük vízzel, kitöltjük a samott falazóval, és elsimítjuk. A javítást 12-24 ó-ig száradni hagyjuk. Azután enyhe tüzön befejezzük a szárítást. Hőálló 1350 C-ig.

Szóval ez NEM FALAZÓ, hanem JAVÍTÓ anyag. Hogy a te hasonlatodnál maradjunk: ha ragasztóval fugázunk, hiába tartjuk be a keverési arányokat, akkor sem produkálja a kívánt hatást.

Arról nem is beszélve, hogy itt az 1350 C-t gondolom csak az álltaluk (saját gyártmány) vízüveggel tudja. Ha te hazai vízüveggel kevered: csak a vízüvegen feltüntetett határértékig jó a cucc...

Én a magamrészéről sosem használnék samottport, de más ismert hazai/külföldi szakembereknél sem láttam tömegkályha tűzteret samottpor+ vízüvegből.

És ha már itt tartunk, nem tudom megállni: ezért jó elmenni egy tanfolyamra=>ezeket/mindent nem lehet a net-ről ellesni:-((

Előzmény: akinta (1599)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1606

Köszönöm válaszod, tökéletesen érthető volt! :)

Előzmény: akinta (1604)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1605

Álmomban nem gondoltam, hogy a szegény samothabarcs ekkora vitát vált ki. Komolyan beszkenelem a használati útmutatóját. Én nem tudok mást mondani, mint, ha a gyártó azt monja hogy keverjük be vízüveggel akkor bizony én bekeverm vízüveggel, mert nem vagyok okosabb mint a gyártó.

Nem lehet, hogy ti egy másfajta habarcsról beszéltek, és tök feleslegesen koptatjuk a szavakat.

Egyébként Max 1400 fok van a zacskóra írva.

Kittfort Profi Samot habarcs.

Gyártó: na ezt biztos nam gépelem be.

Forgalmazó:Chemicon Vegyipari Kft.

Előzmény: vackor11 (1603)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1604

Szia!

Megmondom őszintén, hogy ezzel teljes mértékben nem vagyok tisztában. A férjem ma szolgálatban van és nem tudom, hogy tudja e nézni a fórumot,illetve lehet, hogy vannak nálam avatottabbak megválaszolni a kérdést.

Az biztos, hogy mi is a fellelhető képíés,és írott anyag alapján tudjuk, hogy kell ilyen, mert mindenhol láttuk, hogy rakják, de nem teljesen tiszta, hogy miért.

Én a magam részéről azt gondolom, abból amit hallottam, hogy azért kell oda ahol a mag, a belső rész, közvtlenül érintkezik a külső burkolattal, mert ott olyan nagy lenne a hőmérséklet különbség, hogy nem tudna együtt mozogni a kettő és elrepednének egymástól. Ezt fogja fel a kerámia paplan szigetelés. A kémény és akályha közzé szintén e miatt kellhet. Persze az is lehet hogy a szigetelés úgymond irányítja is a hőt, hogy merre sugározzon. Ne a kéményt fűtsük.

Teljesen sajnos mi sem vagyunk tisztában vele. A beszerezhető , enyhén szólva is nagyon szegényes információ,és dokumentáció miatt. Ez volt az egyik ok amiért azt gondoltuk, hogy közkincsé tesszük az építést. Ami tuladonképpen kísérletezés is, mert nem lehetünk biztosak benne, hogy teljesen tökéletesen fog működni. Csak reménykedünk benne. Mások pedig tanulhatnak belőle. Ha jó akkor azt, ha nem akkor meg azt, hogyan ne csinálják.

Ettől nem biztos, hogy okosabb lettél.

Előzmény: sanyooo (1602)
vackor11 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1603

Nnna, ennek a magabiztos hozzászólásnak a hatására már nekem is billenytű került remegő ujjaim alá :O)

Valóban nagyon pozitív a gesztus, hogy megosztjátok a képeket.

 

Csak a konkrétan felmerült habarcs kérdésben szorítkoznék kritikai észrevételre.

 

A kérdés kapcsolódik az itt már korábban idézett, hazai cserépkályhás újságban megjelent, a tömegkályhákat némileg "dehonesztáló" írásban felvetett kételyhez, a cserépkályháknál jóval magasabb belső hőmérséklet kérdésében, miszerint ez a különbség nem számottevő. A cikk olvasásakor remegő kezem billentyű helyett fúrógépet ragadott, és egy 1000 celsiusig kalibrált régivágású analóg  hőmérőt helyeztem a jelen topik indítását indokoló első kályhámba. Az első mérés 890 celsiust hozott, erről fotóim vannak. Mivel felmerült a kétely a mérés hitelességét illetően, a mérést megismételtem, csak kicsit rosszalkodtam, mert indokolatlanul odapörköltem 20 kg tögyfával. Erre megolvadt a mérőfej, mielőtt fotózhattam volna. hitelesség ide, hitelesség oda, ebből arra bátorkodom következtetni, hogy alkalmanként és helyenként 1000 fok fölé is szaladhat a hőmérséklet. A Wiki szerint a vízüveg olvadáspontja 1088 °C.

Tehát szerény álláspontom szerint a vízüveg nélküli habarcs előnyösebb.

És az ilyen habarcsok zsákján is van ám felirat, például, hogy hány fokig használhatóak.

 

üdv,

v11

Előzmény: akinta (1599)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1602

Szia!

A hőszigetelő miért kell a kályhába???

sanyooo

Előzmény: akinta (1601)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1601

Igazán nagyon szívesen, mindenkinek!

Előzmény: Jancsimiska (1600)
Jancsimiska Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1600

Nagyra értékelem, hogy megosztjátok a kályhátokról készült képeket!

 

JM.

Előzmény: akinta (1594)
akinta Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1599

Üdvözletem!

Kicsit olyan érzésem van amikor a burkolóknak magyarázom, hogy a ragyszón illetve a fugázón feltüntetett keverési arányokat legyenek kedvesek betartani , mert az anyag a töle elvárt tulajdonságokat csak úgy produkálja. Aztán persze van olyan túlképzett burkoló aki jobban tudja mint a szakemberk, mérnökök, kémikusok akik gyártják az anyagot, és laboratóriumban állapítják meg hogy milyen arányban kell keverni,hogy az jó legyen. Ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni.

Ha a csomagolásra az van írva hogy legyek kedves vízüveget és vizet adni a habarcshoz , hogy samottéglából tűzteret építsek, akkor valamiért eszembe se jut, hogy ők biztos rosszul tudják. Nem tudom miért?!

Lehet hogy létezik olyan habarcs amihez nem kell vízüveg.

Ehhez biztos hogy kell, mert rá volt írva. Gondolom nem azért írták rá, hogy jól rontsuk el a kályhát amit építünk.

Az iso és még mit tudom én, hogy milyen minőségbiztosítási izék sem gondolom, hogy dísznek vannak a csomagon.

Előzmény: sancibácsi (1596)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1598

Látom te vagy a frappáns visszavágások mestere, de inkább a kérdésre válaszolnál! Vagy ha nem tudod, mond meg egyenesen.

Előzmény: sancibácsi (1597)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1597

Krematóriumot készülsz csinálni???

:-))

Előzmény: sanyooo (1595)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1596

Képzett kémikus én sem vagyok.

A zsákos/zacskós készrekevert tűztálló samott habarcsok kötőanyaga kaolin, vagy valami jobb minőségű tiszta agyag, + kemikáliák (egyeseknek erős szagáról is érezhető). Ez kb 800 C fokon kiég=>keramikus kötést hoz létre. Ott KELL vízüveget hozzákeverve alkalmazni, ahol nincs meg ez a hőmérséklet; de a dán kályha magjánál bőven megvan, vízüveg tehát nem kell.

Előzmény: akinta (1593)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1595

Már megbocsáss, de nem mindegy ki mondta? Jó, vagy nem???

Előzmény: sancibácsi (1591)
akinta Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1594
akinta Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1593

Azért mondtam, hogy a vízüveg csinálja, mert, ha csak simán kiborul, mint ahogy ki is borult, akkor, ha megszárad, pont ugyan így néz ki.

Illetve egyszer még régen csináltam a gyerekekkel karácsonyfa díszeket, és nem lehetett ecsettel kenhető arany festéket kapni. A feltékboltos azt ajánlotta, hogy vegyek aranyport, és azt vízüveggel keverve kész az aranyfesték. Meg is csináltuk, festettünk diót, gipsz bigyót, száraztésztát. Nagyon szép lett. Karácsony vége, minden be a dobozba, fel a polcra. Következő évben elővettük és az összes előző évben festett díszen, ugyan ilyen fehér dolog volt. Szépen letakarítottam róla, és azóta is használatosak.

Szóval biztos, hogy a vízüveg csinálja.

Az is biztos hogy a habarcsba kell a vízüveg, mert a zacskóra rá volt írva. Nem vagyunk annyira képzett kémikusok, hogy ezt megkérdőjelezzük.

Előzmény: sancibácsi (1592)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1592

Én is H-B-i vagyok, de ilyen színűt még nem láttam, bocs!

A normál kályhás habarcsnál sárgásabb, vagy vörössesebb cuccal, ezek kész szárazhabarcsok, és vízüveget a tűztérben sosem igényelnek!

A vízüveg 'nem virágzik', és a fűtés elkezdése sem befolyásolja a dolgokat.

Remélem a külsőn nem lesznek sókiválások, azok láthatók:-((

Sajna ezek a dolgok azok, amik nem látszanak egy képen/rajzon a net-en:-((

Előzmény: akinta (1590)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1591

Ezt ki mondta?

Előzmény: sanyooo (1589)
akinta Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1590

Üdv mindenkinek!

A szóban forgó habarcs, egyszerű, mifelénk a tüzépeken beszerezhető, samothabarcs névre hallgat. Ez 5 kg-os csomagban, por formájában kapható. A mienk Szlovák gyártmány. A csomagoláson fel volt tüntetve a keverési arány, ahogyan vízzel, és vízüveggel készre kellett keverni. Ja, persze szlovákul. A Google-nak hála magyarítottunk. A kész habarcs színe szürke, nem olyan mint az agyag barnás színe, persze a képeken ez nem látszik túl jól.

A kivirágzást mi is érdeklődve szemléljük. Az biztos, hogy a vízüveg csinálja, de nem tudjuk, hogy miért, és, hogy ennek van e valami jelentősége. Mint azt írtam leálltunk egy hétre, és ez a jelenség néhány nap után kezdett látszani. Lehet máshol is látszana csak ott hamarabb elkezdenek fűteni bele és azért nincs ideje kijönni?!

Majd kiderül.

Ma felteszem a következő adag képet.   

Szép napot!

Előzmény: sancibácsi (1588)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1589

Én sem tudom milyen anyag, de azt mondják az okosok, hogy samottliszt-vízüveg keveréke jó! Tényleg jó?

Előzmény: sancibácsi (1588)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.17 0 0 1588

Bocs lehet, hogy figyelmetlen voltam (az olvasásnál).

Ismerd: olvasni nem tudok csak a képeket nézegetem:-))

Szóval milyen anyag lehet ez? Én találkoztam már pár gyártmánnyal, de a színe eltér mindnek. Nekem egyrészt pont olyan mint a külső (így a fotóról), másrészt semmi közöm hozzá, csak próbálnék segíteni.

Előzmény: sanyooo (1587)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1587

"A tűztér samottból készült, samotthabarcs kötőanyaggal."

 

http://tomegkalyha.lakinta.hu/tomegkalyha/a-tuzter-negyedik-nap

 

A figyelmes olvasás csodát tesz! :)

Előzmény: sancibácsi (1586)
sancibácsi Creative Commons License 2010.11.16 0 0 1586

De mitől van így "kivirágozva"??

És jól látom? Normál kályhás-agyaghabarcsba raktátok a magot is?

Oda jobb lett volna valami tűzálló/samott habarcs, így nem lesz olyan hosszú életű:-((

Azért a tűztérben, utánégető kamrában nagyon komoly hőterhelés van egy dán kályhában.

Előzmény: takba74 (1579)
meme04 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 1585

Köszöntök mindenkit a fórumon. Végre a sok személyeskedő megnyilvánulás után van egy ember aki nem csak igérget,hanem  bátran mindenkinek  megvillant a részletekből.Betekintést nyújtva a saját tk. építési projektébe,megmutatja azt az összegzést amit az elérhető írott és képi világból számára le ülepedett.Szép igényes munka.Kiváncsian várjuk az építés befejezésének dokumentálását,a beüzemelés tapasztalatait

Előzmény: akinta (1583)
stukov1 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 1584

Helo!

Láttam a készülő kályhát, nagyon jól néz ki... takba74 engedélyével pont ma akartam kirakni ide pár képet, de egy ilyen profi blog mellett már fölösleges.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!