Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2010.08.07 0 0 2318
császárgalamb (Ducula): a galambfélék egyik, gyümölcsevő nemzetségének számos faját nevezik így. Szinte valamennyi számára különleges csemege s ylang-ylang gyümölcse. Lásd a mellékelt fotón! (→timori császárgalamb, sötéthátú császárgalamb, fekete császárgalamb, mindoroi császárgalamb, fehérszemgyűrűs császárgalamb, →szürke császárgalamb, melanéziai császárgalamb, szegfűpiros fejű császárgalamb, →tarka ausztrál császárgalamb, →karácsony-szigeti császárgalamb, →szalagos császárgalamb, →kétszínű gyümölcsevő v. tarka császár galamb)
 

császárharkály (Campephilus imperialis - Imperial Woodpecker): a harkályfélék családjába tartozó veszélyeztetett faj. (Fotó: Jeff Blincow - http://www.northamptonshirewildlife.co.uk/ngallery.htm )

Mauersberger a legnagyobb aggodalom hangján ír arról, hogy az élőhelyén, a mexikói Sierra Madre hegység erdeiben egy 1962-es expedíció hetekig tartó kutatás során sem talált egyetlen példányt sem.

A legnagyobb testű harkály, s a vesztét valószínűleg az okozta, hogy a húsát ízletesnek tartják a helybeliek.  

császárharkály
madarbarat Creative Commons License 2010.08.07 0 0 2317
csapos (gal.): színváltozat a házigalambnál, pl.: ó-német begyes.

Az evezők egy része, ált. mindkét oldalon 7-10 db fehér.

A →kassai bukónál a csaposokat fehér végeseknek nevezik, s ott 4-8 evezőnek kell fehérnek lenni, a többi toll egyszínű.

Előfordul fehér galamboknál is csapos változat, amikor a kormány- v. az evezőtollak színesek.

 

csapótoll
(gal.): valójában az evezőtollak, melyek a csattogva repülő (ún. szász röpmód; →sziléziai begyes) házigalamboknál a levegőben összecsapódnak, s a csattogó hangot adják. A jó "szászoknál" ezek vége a sok összecsapódás miatt kirojtosodik. (→evezőtollak )  

csapott szárny
(gal.): a szárny rajzolata, amely az által jön létre, hogy színes tollazat mellett valamennyi v. legalább 6 elsőrendű evező fehér. A csapott szárny rendszerint fehér farokkal jár együtt, amikor is csapott farokról beszélünk.  

csapóvas
: acélból készített rugós szerkezet, mely érintésre összecsapódva fogja meg a vadat. A sokféle →csapda egyik fajtája.

 

csapper: a kanárik között két éneklési típus lehetséges. Az egyik éneklési módban a madarak csukott csőrrel, halkan, de rendkívül dallamgazdagon énekelnek, ezek a roller kanárik. A névadó típust (→harzi füttykanári v. roller kanári) a Harz-hegység bányászfalvaiban tenyésztették ki.

csapper kanáriA másik éneklési típus követői nyitott csőrrel, rendkívül harsányan, ám dallamokban szegényesen adják elő dalaikat, ezek a csapperek.

A gyenge fülhallású, kevéssé hozzáértő a csappereket részesíti előnyben, míg a vájtfülű valószínűleg tíz csapperért nem adná a jó rollert, még ha az féllábú, félszemű is.

Megfigyelhető, hogy azok a csapperek, amelyek fütyülő erdei pinty, fülemüle v. poszáta mellett tanulták az éneklést, különösen harsányan énekelnek.

Az is egyértelmű, hogy ha bármely éneklésben tehetséges madár gyenge énekesek mellé kerül, a rosszul ...

csapper hangja
madarbarat Creative Commons License 2010.08.07 0 0 2316

És akkor folytatom a c-betűs kötetből a galambokat érintő szócikkek ismertetését:

 

csapda: állatok befogására ritkábban elpusztítására szolgáló eszköz.

Madarat szoktak fogni fagyöngyből főzött →léppel". E módszer hátránya, hogy a befogott madár tollazatát összeragacsozza, lehetetlenné teszi. Továbbá kell hozzá már beszoktatott, lehetőleg tüzes hím, s leginkább a szaporodási ciklusban hatékony.

csapda  rugós(Persze védett madarak háborgatása tilos, így evidens, hogy a befogásuk is csupán az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.)

A hálózás vékony, alig látható hálóval történik, amely "zsebeibe" éppen úgy gabalyodnak bele a madarak, mint a halászhálóba a halak. Hátránya, hogy a háló drága, s válogatás nélkül fog.

csapda élve fogóHa tenyészetből szökik meg valamelyik madár párja, akkor hatásos szokott lenni, ha kettős kalitban, jól látható helyre tesszük ki a szökevény párját.

A fogoly legyen akár hím, akár tojó, fogja hívni a párját, s ha szerencsénk van, akkor az megtalálja hozzá az utat. Spárgával behúzzuk a külső kalit ajtaját, s megvan a szökevény.

 A kerti volierekben élő madarakat gyakran támadja meg macska v. valamilyen kisragadozó: menyét, görény stb. Ezeknek rugós tört szoktak kitenni, ami kárt tehet a háziállatokban is. Ezért helyesebb, és biztosabb is, ha a röpdére "villanypásztort" szerelünk. Ennek áramütése egy életre elveszi a betolakodó kedvét a kalózkodástól.

A dúvadirtás eszköze is lehet a csapda, amelyhez terelőösvényekkel v. kényszerváltókkal terelhetjük a ragadozókat. Az ún. ládacsapdába a vad előtt és mögött mozgásra becsukódik az ajtó. A csapdát rendszeresen ellenőrizni kell. Miután a ládacsapda az állatot élve fogja meg, gondosan kell azt onnan kivenni. (Nevezik →élvefogó csapdának, is - http://www.metaprint.hu/csapda.jpg ) Leginkább bevált, hogy a foglyot zsákba ugratjuk.

Kisebb szőrmés ragadozók ellen alkalmazhatók a billenős csapdák.

A héja elfogásának bevált eszköze a héjafogó. Ezt 2,5-5 m magas oszlopra kell szerelni. Valójában egy 3 részes drótketrec, mely alsó rekeszébe csalinak egy fehér galambot szoktak tenni.

Ismeretesek még a rugós tőrök (→csapóvas) is, amelynek nagy előnye, hogy a ragadozó nyakát v. törzsét roppantja össze, így nem okoz szenvedést. egérfogó(→egérfogók, →élvefogó csapda, →MEPISZ)

csapócsapda: http://www.youtube.com/watch?v=yvoKLczK5Cg&feature=related

borulócsapda http://www.youtube.com/watch?v=hUMyPG9NyjQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9iR_3zWd0hA&feature=related

madarbarat Creative Commons License 2010.08.07 0 0 2315

Kedves Dóri!

Beszéltem Bélával, s mint tájékoztatott, már rendeződött a dolog.

Minden esetre elnézést kérünk.

Előzmény: Törölt nick (2314)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 2314
Kedves madárbarát!

Küldtem e-mail-t Szőcs Bélának, mert engem érdekelne a Madárbarát-lexikon, de nem kaptam választ az üzenetre.
Előzmény: madarbarat (2311)
madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2313
csaláncsuk (nép.): a →rozsdás csaláncsúcs (Saxicola /Pratincola/ rubetra).  

 

csalifészek: néhány díszpintyfaj épít ún. csalifészket a fiókák felnevelésére szolgáló valódi fészek fölé, amely az ellenségeik megtévesztésére szolgál.  

 

csaligalamb, csalimadár (gal.): a jól trenírozott röpgalamboknak a tenyésztő az ún. csalimadárral ad jelet, hogy visszatérhetnek a dúcba, azzal csalogatja őket vissza.

Az →angol tippler-tenyésztők leginkább fehér pávagalambot használnak erre a célra. (→keringő galambok; →röptetőláda )  

 

csalogány: 1. a csalog(at) - vágyakozva hívogat szóból - a fülemülék;

2. álmoskönyvekben a szerelmi vágyakozás, a kellemes szexuális élmény jelképe;

3. átvitt értelemben a megnyerő hangú énekesnőkre használják (Blaha Lujza, a nemzet csalogánya);

4. a rigófélék (Turdidae) családjába tartozó, szép énekhangjukról ismert →fülemüle nemzetség egyik fajának a nyelvújítás korából származó neve. Használják a kerti gezére is.  

 

csánkízület: ízület az alsó comb és a csüd között, csánkizületmelyet sokan tévesen térdnek vélnek.

 

csap (gal.): →csapos .

 

csapadék: az eső és a zivatar nagy megterhelést jelent a madarak számára. A többség nem is szívesen áztatja el magát, hanem védett helyre húzódva próbálja szárazon tartani a tollazatát. Érdekes, hogy viszont az egyébként állóvízben nem fürdő papagájok szívesen "zuhanyoznak" záporban, ha nyilvánvaló, hogy utána lesz lehetőség a napon megszárítkozniuk.

Sajnos a zápor v. akár egy kiadós eső is komoly kárt okozhat a volier nyitott részében épített fészekben. A lelkiismeretes tojó testével próbálja védeni a tojásokat, s akár el is pusztulhat v. komoly megfázás miatt kerülhet veszélybe az egészsége.

Az eső befolyással van a postagalamb-versenyekre is. Érdekes, hogy a zivatarban a gyengébb képességű, kényelmes galambok törnek az élre. A meglepő tapasztalat magyarázata: a buzgó, életerős, kiváló képességű galambok ellenállhatatlanul törnek hazafelé, s a zivatar leveri őket. Ezzel szemben a bumlizók szépen elülnek az eső elől, s a zivatar elvonulása után szép kényelmesen "sétarepülve" nyernek.

 

csapat: embereknek, ill. állatoknak a többé-kevésbé rendezett csoportja. A csapatok kialakulásával, működésével kapcsolatos norvég kutatások érdekes tényekre mutatnak rá. Eszerint a hollóknál a fiatal madarak gyakran tömörülnek csapatba, amely legkifejezőbb megnevezés szerint bandának mondható. A tömörülés célja ilyenkor a felnőtt madarak élelmének megszerzése.

Sasha Dall biológus (Trondheimi Műszaki Tudományos Egyetem - NTNU) és brit társa Jonathan Wright (exteri egyetem) vizsgálatai szerint a Walesben tanulmányozott fiatal hollók nem ritkán 30 fős csapatokban kényszerítik meghátrálásra a felnőtt madarakat.

Más fiatalok az éjszaka közeledtével alkotnak ún. alvócsoportot. Egy ilyen kb. 200 fős alvócsapat néhány tagja alkonyattájt egy tetemre talált, amelyből nem lakmározhattak, mert a tetemet egy idős pár birtokolta. Reggel ezek az elzavart fiatalok klb repülési manőverekkel beszámoltak a lehetőségről a társaiknak és együtt indultak a zsákmányhoz, melyet a területet birtokló pártól sikerült is megszerezniük.

Ez a művelet több napon keresztül, mindaddig folytatódott, míg az élelemforrás rendelkezésre állt. És a bandák a szervezettség jeleit mutatva zárták ki a terület valódi birtokosait a lakomából.

A további megfigyelések szerint az ilyen esetek megerősítették néhány madár kapcsolatát és ezek valóságos bandakapcsolatban járták a vidéket és szereztek maguknak táplálékot.

(→mob )

 

csapatban repülők v. falkarepülők (gal.): a házigalambokon belül a röpgalambok egyik fajtacsoportja.

Azok a fajták tartoznak ide, amelyek 16-24 egyedből álló sűrű csapatban sokszor 2-6 órán át keringenek anélkül, hogy leszállnának.

Esetenként nagy magasságban el is tűnek a szem elől.  

 

csapatmadarak (→Agelaius ): Brehmnél a csirögefélék legkisebb fajainak (9 faj) a családneme.

Egyenes csőrű madarak kerek v. lapos orommal. A kávák élei nem alkotnak egyenes vonalat, mert a hátsó részük az orrlyukak alatt tompa szögben megtörik, mint a sármányoknál.

A farkuk mindig rövidebb a szárnynál. A ...

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2312
csádi amarant (Lagonosticta umbrinodorsalis - Chad Firefinch - Red-fronted Weaver Finch - Amarante de Reichenow): a díszpintyfélék Lagonosticta családnemének ritka faja. Nevezik Reichenow amarantnak is. Régen alfajként (L. rhodopareia umbrinodorsalis v. bruneli) jegyezték.  

 

   

csádi amarant

 

csája (Chauna torquata - Crested Screamer): Dél-Brazília, Paraguay, Uruguay és Argentína mocsaras pampáinak madara a tüskésszárnyú madárfélék családjában.

A tollazat a fejen, a nyakon és a test legfelső részén szürke. Ugyanilyenek a nagy tollak, ill. a szárnyfedők.

Az alsó farkfedők és a váll viszont fehér.

A fejtetőn található búbszerű bóbita is szürke. Viszont a szemgyűrű és a kantár csupasz bőre, ill. a csőr alsó kávájának töve piros.

A nyakán, mint egy valóságos nyakörv, egy fekete szalag fut körbe.

A szürkésbarna csőrön hatalmas csőrköröm mutatkozik.

A tyúkszerű láb narancsos sárga, de a karmok sötétek.csája

Fotó: Pablo Rodríguez - www.art-natura.com.ar  

 

csáják: a törzsfejlődés során a ludakról régen levált ág, a →TÜSKÉSSZÁRNYÚ MADÁRFÉLÉK családjának jellegzetes képviselői a Chauna nemzetségben.

(→csája; →fehérarcú csája)  

 

csakli: a →csóka (Corvus monedula) egyik népi neve.  

 

család, família: 1. (antr.) biológiai értelemben a szülőfelek és a vér szerinti gyermekeiknek a közössége, mindazok, akik közös őstől származnak, vérrokonok, ez a lefelé származtatás adja az ún. nagycsaládot;

2. (állt.) rendszerint egy nőivarú egyedtől származó utódok csoportja (baromfitenyésztésben szűken véve egy hím és egy tojó teljes testvérekből álló utódcsoportja);

3. (növ.. nemesítés) idegentermékenyülő anyanövény szabad levirágzásból származó utódainak összessége;

4. (bar.) lúdtenyésztésben a gúnár és a tojói. A lúdcsaládot a tenyésztési évet megelőző őszön kell összeállítani;

5. família: állat- v. növényrendszertani kategória. A testük felépítése, bonctani azonosságaik és az egyedfejlődésük tekintetében megegyező családnemek, nemzetségek (genius) egy családba tartoznak.

A madarak osztályának (Aves) az A. Wetmore általa felállított szisztematika szerint - amelyet ma már csaknem általánosan elfogadnak - 28 rendbe 163 (másutt 173-176) család tartozik. E családok abc-sorban a családnevek... címszó alatt találhatóak.  

családfa (állt.): törzskönyvezett állat származási lapjának a felmenőket megjelenítő adatai.  

CSALÁDNEVEK: az állatrendszertanban a faj és a rend között a család található. A családnevek magyarul mindig -féle végződésűek, latinul a végződés -dae.

Itt a madarak osztályába tartozó családnevek mindkét változatát abc-sorrendben megtalálja. NEM EGY ADOTT RENDSZER CSALÁDNEVEIT SOROLJUK FEL, hanem a klb. szisztematikákban alkalmazott családneveket. Így vannak átfedések és kettősségek, amelyeket a konkrét családnév címszó alatt tisztázhat.

Tehát a félreértések elkerülése végett: a kérdéses család jellemzőit és az oda tartozó nemzetségeket (zárójelben a fajok számával) keresse a lexikon megfelelő helyén!

Családnevek magyarul:

albatroszfélék (Diomedeidae),

álcsuszkák v. ausztráiai csuszkafélék (Neosittidae), Annette Cutts: alka

alkafélék (Alcidae - fotó: Annette Cutts - http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm ),

álmosmadárfélék (Nyctibiidae),

amerikai poszátafélék (Parulidae),

ausztráliai csuszkafélék v. álcsuszkák (Neosittidae),

ausztráliai poszátafélék (Acanthizidae),

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2311

Clytospiza: a díszpintyfélék egyik nemzetsége egyetlen fajjal barna pettyesasztrild

  • monteiri: →barna pettyesasztrild (Brown Twin-spot).
Cnemidocoptes: az atkafélék egyik nemzetsége, mely a madarászoknak is szokott gondot okozni
  • laevis: → rühatka ,
  • mutans: →meszesláb-atka.
Cnemophilnae: a paradicsommadárfélék családjának alcsaládja 3 monotipikus nemzetséggel. (→Loria , →Loboparadisea és →Cnemophilus )  

Cnemophilus
: a paradicsommadárfélék egyik nemzetsége ma már két fajjal (a Loriae megszünt).
  • macgregorii: csutakbóbitás paradicsommadár (Sickle-crested Bird of Paradise)
  • loriae: Loria paradicsommadara (Loria's Bird of Paradise).

 

Nos, a lexikonban a nyíl azt jelenti, hogy a szóra kattintva egy szócdikkhez jut az ember (megsporólja a lapozást). Esetünkben a →barna pettyesasztrild-ra, a → rühatka -ra stb kattintva - értelemszerúen - egy bővebb leíráshoz fognak jutni.

Ezeket az ún. hivatkozásokat Szőcs Béla barátom csinálta, aki a hozzá intézett kérések alapján postáz az igénylőknek MADÁRBARÁT-LEXIKONT.

AZ EMAILCÍME:

ebenezer@freestart.hu

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2310

citromcsíz v. citromcsicsörke (Chrysomitris /Serinus/ citrinella - Zitronenzeisig - Citril Finch): ezt a 14 cm nagyságú pintyfélét sorolták már a csízfélék közé is (Carduelis citrinella), de a viselkedése alapján végre megállapodott a Serinus nemzetségben.

Délnyugat-Európában eléggé gyakori. Leginkább a ritkás hegyoldalakat és a bokros tájakat kedveli.

Táplálékát csaknem olyan ügyesen keresi, mint a tengelic. A hosszú vékony csőre jelzi, hogy előnyben részesíti az apróbb, puha magvakat.

Szürke hátú, a tollazata foltok nélküli. Így aztán a zöldikéhez nagyon hasonló, de annál kisebb, sárgás madárka a fõként Afrikában előforduló csicsörkék nemzetségében.

Főként a fenyőkkel tarkított hegyoldalakat kedveli, s csak télen húzódik az alacsonyabb fekvésű területekre.

 

citromfélék, citrusfélék (Aurantioideae): a rutafélék alcsaládja. Délkelet-Ázsiából származó fás növények, nagyobbrészt örökzöld, bőrnemű levelekkel.

Jellegzetességük a narancstermés, amely felsőállású bogyótermésnek tekinthető:

illóolajban gazdag külső, majd citrusfélék

szivacsos, legbelül pedig

hártyás termésfal alakul ki.

A lágyevők, sőt, a díszpintyek is szívesen fogyasztják a citromfélék vitaminokban gazdag gyümölcsét. http://www.infoagro.com/citricos/mandarina.htm  

 

 

citromgébics (Telophorus sulfurepectus - Sulphur-breasted Bush Shrike): a gébicsfélék afrikai faja a bozótgébicsek nemzetségében. Dél-Afrikában egészen közönséges.

A felül kissé kampós csőr fényes fekete, s a csőrszeglet mélyen benyúlik a fekete szem alá.

Az orrnyílástól induló kantár szintén fekete. A szem alatt vékony vonalban folytatódik, s a nyakon kiszélesedve keretezi a narancsos árnyalatú sárga áll, ill. torok által rajzolt "partedlit".

A csőr vonalát törésmentesen követő homlok szintén sárga.

Finom átmenettel válik a fejtetőn galambszürkévé, amely szín a fültájékot, a tarkót és a nyak hátsó élét is jellemzi.

A hát és a szárny szürkével árnyalt sárga. A test alul egyszínű narancsos sárga, de a farcsík szürkéje lehúzódik a testoldal alsó részére.

A hosszú farok sárgával árnyalt sárga.

Kaméleonokat, békákat zsákmányol és hernyókat kutat a fákon.

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2309

cinegehília v. lombjáró függőcinege (Pholidorni rushiae - Red-fronted Weaver Finch v. Tit-Hylia): a díszpintyfélék családjának egyik monotipikus nemzetségének ritka faja. Másutt a szintén vitatott →Parmoptila nemzetségben szerepel. A zavart fokozza, hogy nevezik angolul Red-fronted Weaver Finch-nek v. Tit-Hylia-nak, ami megegyezik a piroshomlokú hangyászpinttyel.

Másutt a Parmoptila woodhousi alfajként tárgyalják. Hogy létező fajról van szó, arra bizonyság, hogy felvették a a CITES-listára.

A címszóban szereplő formában szabályos taxon: http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=562039, de meg kell említeni, hogy a magyar nyelvű irodalomban szerepel lombjáró függőcinege néven is.

 

cinegelégykapók (Microeca): az ausztrállégykapófélék családjának egyik nemzetsége 6 fajjal.

 

cinegeposzáta (Parula americana - Northern Parula): kékhátú, sárga torkú madárka az amerikai poszáták családjába.

A szárnyát két fehér csík díszíti.

A hímeken gesztenyebarna mellörvet ...

cinegeposzáta
madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2308

Cindarella: angolul cinderella, híres mesealak, Hamupipőke.

 

cinderella asztrild
(Estrilda /régen Glaucestrilda/ thomensis - Cinderella Schönbürzel - Cinderella Waxbill): 11 cm nagyságú díszpinty angolai élőhellyel.

cindarella asztrild

A vörösfarkú asztrild 2 rokon fajának egyike.

A szép(farú) asztrildtól csupán abban különbözik, hogy itt a csőr kevésbé bordós, inkább piros, s a gerincén a fekete kisebb helyet foglal el.

A comb felett is jelentkezik a farkfedők pirosa. A cindarella- és a másik rokon faj, a feketefarkú asztrild (melynek a csőréről hiányzik a piros szín) tartása és tenyésztése megegyezik a vörösfarkunál leírtakkal.

 

Cinderella Schönbürzel (ném.).): →cinderella asztrild, a vörösfarkú asztrild rokona (Estrilda /régen: Glaucestrilda/ thomensis).

 

cinege: 1. (nép.): a →széncinege (Parus major);

2. kistestű, mozgékony énekesmadarak, hasznos rovarpusztítók a cinegefélék családjában.

cinegeasztrildok (Nesocharis): a díszpintyfélék családjának egyik nemzetsége 3 afrikai fajjal, a trópikus övben.

A tollazatuk olajzöldes szürkével. A csőr fekete. A finom kapaszkodóláb sötétszürke. A szem piros. (→kis cinegeasztrild; →fehérarcú cinegeasztrild; →fehérörvös cinegeasztrild )

 

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2307
   

 

Chlytospiza: némely munkákban hibásan írt díszpinty nemzetség. Helyesen: →Cryptospiza . (És létező nemzetség a →Clytospiza is .)

 

Cholera avium: →baromfikolera (fertőző baromfibetegség).  

cholin
: →J-vitamin .  

Chondestes
: a sármányfélék (másutt pintyfélék) családjának egyik nemzetsége egyetlen fajjal.

- grammacus: verébpacsirta (Lark Sparrow).

 

Chondrohierax
: a vágómadárfélék családjának egyik nemzetsége 1 (másutt 2) fajjal, a csigászhéják.

- uncinatus: →hegyi csigászhéja (Hook-billed Kite),

/- wilsonii: →Wilson-csigászhéja - helyesen a hegyi Kubában előforduló alfaja/.

madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2306
Chloebia: a díszpintyfélék egyik közismert nemzetsége egyetlen fajjal.     

- gouldiae: →Gould-amandina (Gouldian Finch).

 

Chloephaga
: a récefélék alcsaládjának egyik nemzetsége 5 fajjal, dél-amerikai ludak.

- hybrida: →szirti lúd (Kelp Goose),

- melanoptera: →andesi lúd (Andeangans - Anden Goose),

- picta: →Magellán-lúd (Magellangans - Magellan Goose - fotó Annette Cutts -http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm ),

- poliocephala: szürkefejű lúd (Graukopfgans - Ashy-headed Goose),

- rubidiceps: →rőtesfejű lúd (Rotkopfgans - Ruddy-headed Goose).

Magellán-lúd
madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2305

 

Sajnos a táblázatok nem másolhatók be egy az egyben az explorerből. A dolog nagyon időigényes. Azért itt külodöm a folytatást:

csőr4

 

csör5

csőr6

 

Meg kell említeni, hogy J. C. Welt, angol ornitológus szerint a csőr és a tojás alakja egymással összefüggést mutat. Mások szerint az összefüggés mélyebb: a csőralakulás az életmód által meghatározott, s az életmód egyben meghatározza a költési lehetőségeket is, amelyekhez logikusan igazodik a tojások alakja.

Az Európai madarak c. kötet nyomán a csőr lehet:

a. kicsiny és karcsú (poszáta),

b. vaskos és rövid (veréb),

c. hegyes, tőr alakú (csér),

d. éles és kampós (vércse).

A csőr tövétől lefelé induló - a fej színétől - sötétebb rajzolatot bajusznak nevezzük.

Némely madárnál a csőr a tapintás szerve. Pl.: a szalonka az iszap mélyén a csőrével érzékeli - a táplálékául szolgáló - az ott megbúvó gilisztákat, álcákat, rovarokat.

A házigalambfajták csőralakulása nagyban eltér az eredeti ősre jellemzőtől, amelyet szokásos normál csőrtípusnak nevezni.

Ez a változatosság a tudatos tenyészkiválasztás eredménye. Ha normál csőralakulású egyedet keresztezünk attól eltérő alakú és méretű csőrt viselő egyeddel, akkor az F1 generációban a nemzedék a normál csőrtípushoz fog közelíteni, miből következik: az utóbbi típus a domináns.

Mindemellett is csaknem biztos, hogy genetikailag mind a csőralakulás, mind a fejalakulás multifaktoriális. Tehát a szelekció révén a gének összegeződve (→additív) alakítják ki a szélsőséges formát. (→Hemignathus ; →SZARVASCSŐRŰ MADÁRFÉLÉK ; →kalapácsfejű szarvascsőrű madár; →szarucsőr ; →bagolypapagáj ; →szűrőcsőr )

 

Előzmény: madarbarat (2304)
madarbarat Creative Commons License 2010.08.01 0 0 2304

Javában dúl a nyár, s én mégis el vagyok havazva... Magyarán el vagyok maradva ezer dologgal.

ugye nide is beigértem a c-betűs kötetből valamit. Mit is? Ha jól emlékszem, akkor a díszpintyeket. Ha tévedtem volna, szóljatok rám!

Minden esetre elkezdem:

 

csőr, rhamphotheca: a madarak és egyes alacsonyabb rendű emlősök szarukávával borított, fogatlan állkapcsi szerve, a →bőr, cutis, sajátos képződménye .

(A kacsacsőrű emlős csőre másodlagos képződmény, csak kevéssé szarusodott, és a fiatalok később szarulemezekkel felváltódó fogakat viselnek.)

A csőr

alsó és felső kávából áll.

A felső káva tövénél az epidermisz sokszor lágy marad, ez a, viaszhártya (ceroma). A szarukávák több darabból alakulnak ki, ami olykor külsőleg is látható, így pl.

négyrészes az albatrosz,

háromrészes a kivi, a pelikán és többek között a kanalasgém felső kávája. (→GÖDÉNYFÉLÉK )

A szaruréteg folyamatosan kopik és megújul.

Ha a kopás nincs arányban a növekedéssel akkor a csőr felső v. az alsó - esetenként mindkét - kávája, főként a papagájoknál (→hullámos papagáj) a normálistól eltérően túlnő, amit sok rágnivaló (rügyes v. édes háncsú ágak pl. fűzfa, ill. szépia v. malterdarab) biztosításával meg lehet előzni.

Ha mégis bekövetkezik, akkor a túlnőtt részt le kell vágni, esetleg körömreszelővel utána igazítani. Mindkét káva túlnövése különösen veszélyes, mert a kávák fájdalmas ferdüléséhez vezet, s okvetlenül szakember beavatkozását igényli.

Olykor a rendellenes túlnövés a beltenyésztettség következménye, ez esetben a madarat (de a szülőegyedeket is!) okvetlenül ki kell zárni a tenyésztésből.

A galamboknál ilyen túlnövés ritkán fordul elő, de az életkor növekedésével párhuzamosan tapasztalható (más madaraknál, elsősorban fácánoknál) a csőr hosszának növekedése, s szerepe lehet az életkor meghatározásában. (→sarkantyú)

Tudnunk kell azt is, hogy a madarak többségénél a csőr hegyén a táplálék kiválogatását szolgáló idegvégződések vannak.

A galambok csőrének színe összefügg a fej tollazatának színével

a fehér fejűeké rózsaszínes árnyalatú fehér;

a fehér fejű, de színes homlokúak felső kávájának gerince sötét;

a színes fejű, de fehér homlokúaké rendszerint rózsás fehér, ritkán színes, ám a végén ez esetben is világos;

a sárgáké és a sárga fakóké világosbarna;

a kékeké palaszürke;

a feketéké fényes fekete;

de a gyöngyszeműek kivételt képeznek, ahol ugyanis a csőr rózsás fehér, esetleg a hegyén jelzett.

A kikelt galambfiókák csőrének színéből lehet következtetni a tollazat későbbi színére:

a vörös csőrkarikásokból vörös,

a sárga csőrkarikásokból sárga,

a szürke csőrjelzésűekből kék,

a fekete csőrűekből fekete tollazatú galamb lesz.

A díszpintyek fiókáinak csőre kirepüléskor fekete színű, s csak 8-10 hetes korukra érik el a fajra jellemző színt.

A csőr színének a papagájok életkorának meghatározásában is van szerepe, a legtöbb faj csőre fiatal korban szintén feketés, s csak az ivarérési kor elérésére nyeri el a fajra, nemre jellemző színt v. árnyalatot.

A csőrvizsgálat nem csak az életkor meghatározását, hanem az egészségi állapot megítélését is segíti.

Ha a fajra, nemre, változatra jellemző színnél sápadtabb a csőr, akkor valószínűleg beteg v. hiányosan, egyoldalúan táplált a madár.

A száj és az orrüreg csontjai egymáshoz ízületekkel v. szalagokkal csatlakoznak. Ez teszi lehetővé a csőr több irányú mozgathatóságát, rendkívül ügyes szerszámként való használatát.

A csőr nagyságát és arányait elsősorban a csőr csontos része határozza meg.

A madarak csőre elsősorban a táplálékszerzés és az ivadékgondozás szolgálatában áll. Sokféle működésének megfelelően - fészeképítés, védő- és támadó eszköz - az alakja rendkívül változatos.

Ha figyelmesen és a dolgot logikusan végiggondolva szemléljük meg egy madár csőrét, akkor abból nagy biztonsággal következtethetünk arra, hogy mivel és hogyan táplálkozik.

Ahol elbizonytalanodunk, ott arra gondolhatunk, hogy a táplálkozásban nincs válogatásra lehetőség és sokoldalú szerszámra van a madárnak szüksége.

Pl. a sarlósfecskék és a lappantyúk csőre oly kicsiny, hogy alig látszik. Viszont a szájnyílás ott csaknem a szemig tart. Ennek oka v. magyarázata, hogy a lágytestű rovarok elfogásához nincs is szükségük nagyobb csőrre.

Külön érdekesség a madarak világában a →sárgaszalagos küllő /és a már valószínűleg kihalt →huja/ csőralakulása. Ti . itt a két ivar a csőr hosszát és alakját tekintve is eltért egymástól.

Csőrformák

csőr1

csörtábla2

 

csőr3
madarbarat Creative Commons License 2010.07.23 0 0 2303

Talán még darált marhahússal lehetne próbálkozni, amihez érdemes hozzákeverni a főtt tojás porrá tört héját.

Vagy pl. írd be ide a szomszédos kis "ablakba": lágyeleség. És ki fog dobni egy receptet erről a topicról.

Mert persze a téma már sokszor terítéken volt.

És nagyon örülnék, ha beszámolnál a fejleményekről!

Köszönettel

Lengyel Tibor

 

Roland15 Creative Commons License 2010.07.23 0 0 2302

Szia!

Csak most olvasom az írásod, így nem tudom, élnek-e még a kicsik. Ha igen, adj nekik fehérjedús táplálékot, rovarokat, főtt tojást, lágy, kölyökmacskáknak való macskaeledelt, kevés lisztkukacot. 2-3 óránként kell etetni kezdetben, ahogy nőnek, ritkábban. Ha teljesen kifejlődtek, kinőtt a farktolluk rendesen, el lehet őket engedni egy csendesebb helyen.

Előzmény: Noita scene (2301)
Noita scene Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2301
 

Sziasztok

 

Szeretnék segítséget kérni... máma megmentettem két verébfiókát, fogjuk rá esznek is azal nicns gond, csak jólenne ha valaki segítene hogy mit adjak nekik és hogyan neveljem őket, na és persze hogy ha felneveltem őket elengedhetők e vagy aba belepusztulnának?

Nagyon kicsit, épp hogy kinőtt a tolluk itt-ott. Légyszíves segítsetek!!!! Leirtottam róluk a bolhákat, atkákat azal már nicns gond...

 

Előre is köszönöm: Borcsi

Noita scene Creative Commons License 2010.07.17 0 0 2300
 

Sziasztok

 

Szeretnék segítséget kérni... máma megmentettem két verébfiókát, fogjuk rá esznek is azal nicns gond, csak jólenne ha valaki segítene hogy mit adjak nekik és hogyan neveljem őket, na és persze hogy ha felneveltem őket elengedhetők e vagy aba belepusztulnának?

Nagyon kicsik, épp hogy kinőtt a tolluk itt-ott. Légyszíves segítsetek!!!!! Leirtottam róluk a bolhákat,atkákat azal már nincs gond...

 

Előre is köszönöm: Borcsi

madarbarat Creative Commons License 2010.07.12 0 0 2299

Kedves Karika57!

Nagyon tetszenek a fotóid.

Kérdezem, hogy engedélyezed-e a lexikonban való ingyenes felhasználásukat?

Természetesen a forrást megjelöljük, ha a madarbarat@rubicom.hu címra megírod a valódi nevedet, akkor úgy fog szerepelni, egyébként Karika57 néven.

Köszönettel

Lengyel Tibor

Előzmény: karika57 (2295)
madarbarat Creative Commons License 2010.07.09 0 0 2298

Így korrekt.

Nagyon szépen köszönjük Zsazska.

Köszönjük szépen Bérces úr! Igazán tiszteletre méltő a hozzáállása!

A honlapjára mielőbb ellátogatok

Tisztelettel

Lengyel Tibor

 

Előzmény: zsazska (2292)
madarbarat Creative Commons License 2010.07.09 0 0 2297

Tyúúú!

Ez gyönyörű.

Mindjárt jobb kedvem lett.

Érdekes, hogy az ember mi mindennek tud örülni.

Köszönjük a fotókat is.

Szuper képek.

 

Előzmény: karika57 (2296)
karika57 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 2296
Szerencsére megoldódik a gond. A szülők megtalálták a kirakott fészket és etetik a piciket. Kerestem nekik egy védett helyet a teraszon, ahol szépen megnőhetnek.:-)))))
karika57 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 2295
Itt vannak a picik.
karika57 Creative Commons License 2010.07.08 0 0 2294

Kedves madárbarát, vagy valaki ,aki erre jár és tud segíteni.

 

Szomszéd ház bontásakor találtak rá erre a fészekre. Ha jól gondolom rozsdásfarkú picinyei vannak benne. Nagyon nem szeretném ha elpusztulnának. Tanácsot kérnék, hogyan, mivel és milyen időközönként kell őket etetni.

 

mindjárt teszem a képet is.

 

lili888 Creative Commons License 2010.07.07 0 0 2293
Tengelic
Előzmény: ORANGE6 (2289)
zsazska Creative Commons License 2010.07.06 0 0 2292
Kedves Madárbarát!
Bennem is felmerült, hogy szabad-e engedély nélkül betallózni mások levelét, ezért hát engedélyt kértem Bérces Jánostól, mert az ő tollából származott a levél, ami itt az imént megjelent, és Ő áldását adta, hogy megjelenjen, a most következő sorokkal kiegészítve!

Ime a következő levele, amit nekem válaszul írt!
" >> 2010/7/6 Bérces János <J.Berces@richter.hu>:
>>> Kedves Erika!
>>>
>>> Egy állatunk elvesztése nem pesszimizmusra, hanem éppen további optimizmusra kell hogy inspiráljon, azáltal, hogy tanulunk belőle, többet olvasunk, érdeklődünk az adott fajról, a későbbiekre gondolva. Tudom az internet és a különféle "szakmai" fórumok okostojásai miatt több a megbetegedő, sínylődő és elpusztuló állat a laikusok között, mint régen, amikor célirányosan, ha kérdés merült fel, azokat az embereket keresték meg, akiknek volt tapasztalatuk, vagy gyakorlatuk az adott kérdéskörben. Manapság könnyebb, gyorsabb, ha fórumokon érdeklődik az ember. Tény nem mindig célravezető, bár sok esetben nagyon hasznos dolog. Tudom azt is, hogy ha baj van, akkor az ember hajlamos bármit elhinni annak, akiről úgy véli ért hozzá.
>>> Nem kell elkeserednie, hiszen a legtöbb állatorvos sem tudott volna segíteni a madarán, sőt jelen pillanatban, azok az állatorvosok, akik nem olvasták linkemet, nem ismernek személyesen, vagy a betegség hazai szakavatottját, Dr. Erdélyi Karcsi barátomat, azok ugyan úgy pusztulásba vitték volna a madarát (nem kevés pénzt legombolva magáról:)), mint a laikus fórumlakók.
>>> Ha én is az első elpusztult állatom felett való bánatomban úgy határozok, hogy többet nem fogok állatot tartani, akkor ma nem tartok itt, nem tudnék más állatokon, más emberek állatain segíteni. És átérzem az érzését, hiszen 4 éve mind a 3 héja fiókámat és egy öreg hímemet is elveszítettem pár nap lefolyása alatt e kórban, mert nem tudtam mivel állok szemben. De nem csak én, hanem az állatorvosi egyetem szakemberei sem, ahová boncolásra vittem akkor a tetemeket. Ráadásul az esetemben nem "csak egy" talált, a természetben gyakori madárfajról volt szó, hanem évtizedes munka gyümölcseként saját tenyésztésemből produkált egyedek, melyekben rengeteg munkám és pénzem feküdt. Ráadásul tisztában voltam vele, hogy itt senki sem tud nekem segíteni, vagy állataimat megvédeni, így nem maradt más, csak saját magam. Egy ragadozó-madárvédelmi konferencián akadtam Karcsiba pár évvel korábban. Emlékeztem, mit mesélt a vírusról, és mennyire kevés az infó róla. Így felkerestem őt, és kifaggattam a jelen infóról, ami csak pár hazai madár esetében volt bizonyított akkor még, és mindössze 6 éves hazai vírus múlttal. Majd két éve jött egy hatalmas járvány, és már nem csak az ország egy keleti kis pontjában volt a vírus, hanem pár hét alatt Ausztriáig, Csehországig elnyargalt, és pusztított madarat, lovat és embert.
>>> 9 héjám volt akkor és mind megbetegedett. Egy csodálatos és ritka fehér tojóm elpusztult két nap alatt. Még sem gondoltam volna egy pillanatig, hogy siránkozzak, hanem kerestem a probléma megoldását, és Karcsi segítségével rájöttem pár olyan apró de működő képes megoldásra, amit az oldalamon olvashatott. Az egészségügyi intézetben a kór lefutását nem ismerték, külföldön nem írták le, mert csak már végstádiumos, vagy elhullott állatok kerültek be hozzájuk. Emberi vonatkozása (USA) nem volt veszélyesebb mint az influenza vírusa, bár az első megjelenésekor (talán a NATO segített benn...) New Yorkban 150 ember halt bele. Innen indult a kór Amerikában és már Kanadától Mexikóig mindenhol pusztít, ahol még szúnyogok élnek. Így a megbetegedett madaraim tüneteit, a solymászokat faggatva kezdett összeállni a kép, melyről naponta feljegyzéseket írtam és Karcsival egyeztetve próbáltam okosabb lenni. Így abban az évben le tudtam vezetni a betegség eddig észlelt lefutását, módjait, megjelenési formáját, melyet azóta Karcsi több helyen már publikált. Sajna minden madárfajra hatásos vakcina még nincsen, de bízunk benne, hogy lesz. Viszont ehhez további adatok és előfordulások szükségesek, hiszen a vírus terjedése hihetetlen gyors, és kombinálódási lehetősége további veszélyeket tartogat még a jövőre nézve.
>>> Ezért nem jó elgondolása, hogy a tetem boncolása nem segítene már senkin. De! Minden még élő madárnak, fogékony emlősnek, és az embernek, akikre e vírus potenciális veszélyeket hordoz.
>>> Ezért, ha már nem akarja az eltemetett madarát exhumálni, akkor kérem írja meg nekem pontosan a madár megtalálásának helyét, időpontját, milyen tüneteket és milyen sorban figyelt meg a madáron. A feltalálástól mikor kezdett rohamosan romlani és ez hol! volt, mert lehet, maguknál a kertben csípte meg a vírusos szúnyog, és nem ott, ahol kiesve a fészekből megtalálták. Ha van további képei, kérem ezt is küldje el nekem.
>>>
>>> Végül:) Nézze végig az oldalamat, ha ideje engedi, vagy érdeklődik az állatok és solymászat iránt. Meg fogja érezni majd, hogy az a kiindulási elgondolása, hogy nem érdemes a jövőben állatot tartania, az butaság:) Az állatok bevonása életünkbe csodálatos dolog, és olyan sokat adnak életükkel számunkra, amit sem az internet, sem a természetfilmek hangulata és élménye nem tud pótolni. Aki meg azt rótta fel magának, hogy "normális fészekhagyó viselkedésnek volt tekinthető", annak én üzenem, hogy sem a madarakhoz, sem a madár etológiájához nem ért. Minden normális ember magához veszi az elárvult és védtelen, vagy beteg kis állatokat és próbál rajtuk segíteni. Aki elmegy ilyen teremtmény mellett, remélem majd a mentő is elmegy ő mellette is, amikor rá fog szorulni..."

A teljesség kedvéért gondoltam, hogy akkor már írjunk le mindent, ami neki az esettel kapcsolatban eszébe jutott!

Tisztelettel: Balassa Erika
Előzmény: madarbarat (2291)
madarbarat Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2291

Remélem, nem sértek semmilyen szabályt, de tekintve, hogy a válaszlevél rendkívül szakszerű és tanulságos, bátorkodom nyilvánosságra hozni (hozzám úgy került, hogy a címzett Zsazska beavatott):

 

Kedves ...!

 

Nehéz így utólag okosnak lenni, azért a jövőre nézve próbálok pár

észrevételt, vagy tanácsot adni.

 

A dolmányos varjú elég éber madár, ha sokáig lent ült a földön az út

szélén, ami nem jellemző egy kirepült fiókára, akkor már lehet ott

volt valami baj, és nem az Ön gondoskodásával. A madarak elsősorban

ágról ágra ugrabugrálva próbálnak repülni megtanulni, ha a földön

sétálgatnak, akkor lehet, hogy valaki lelőtte (légpuska), autó

elüthette, vihar leverhette az ágról, de az is lehet, hogy valamilyen

betegségtől legyengült annyira, hogy bandukolnia kellett. Egy ilyen

tollazatban lévő varjúfi már elég jól kéne, hogy repüljön.

 

A rövid farka, illetve a képen látható farok tollon lévő éhség csík

azért már adhat kiindulási pontot. Összekapcsolva a hirtelen

pusztulással. Megjegyzem, az a fórumozó, aki macskakonzerven nevelte

fel a varjúját valamikor, az sem a megfelelő táplálási módot

alkalmazott. A macskakonzerv ugyan arra alkalmas, hogy élelemül

szolgáljon ad-hock esetben bármelyik kifejlődött varjúféle számára, de

nevelésre nagyon gyenge minőségű élelem, melytől inkább az Ön által is

írt ürítési szindrómák jönnek képbe.

Egy egészséges varjú fióka, bőségesen, és nagyokat "meszelve" ürít.

Míg a fészekben ül, egy burokba végzi el a dolgát, melyet a szülő

csőrébe kapva visz el a fészektől távolabb eldobva, hogy a ragadozókat

a fészektől távolt tartsa. Na most egy ilyen silány élelem mellett,

melyben inkább a zsír dominál, csak híg és vegyes állagú ürülék

képződhet, melyet nem képes burokba zárva produkálni a fióka. Így egy

fiatal madár esetében a tollai és ürüléke árulja el első lépésben,

hogy gondos és jó pótmamája vagyunk, avagy nem.

Varjú félék vegyes koszton élnek, viszont a fiókáikat fehérjedús

táplálékkal nevelik. Ezért őket egy keverékkel szoktuk felnevelni,

egész röpülős korukig, míg önálló táplálkozásra nem lesznek képesek.

Ez két rész darált marhahúsból áll, az egy részbe pedig növényi,

ásványi és vitamin tartalmú anyagok és készítmények kerülnek. Mint pl,

búzadara, zabpehely, zöldféle (saláta, tyúkhúr, pitypang) gyümölcs,

Promotor, Lavet csonterősítő tabletta és multi vitamin, valamint sok

kalcium por. Mivel a fiókák a teljes nagyságukat 6 hét alatt érik el,

ehhez a dinamikus fejlődéshez fehérje és mésztartalmú élelem kell,

mert ezek hiányában csököttek, angolkórosak, rossz tollazatúak, kis

termetűek lesznek. Egy akkora madár felneveléséhez minimum 3-4

négyzetméter alapterületű röpde kell, hogy szárnyait ne verje le, hogy

röpizmait ki tudja fejleszteni. Semmi esetre sem jó a képen is látható

ketrec, hiszen a madárnak van egy ösztönös repülési kényszere fióka

korban. Ha ez gátolva, korlátozva van, akkor a tollai látják kárát. Ha

nem tudja magát elfoglalni, ergo unatkozik, szintén kitépheti a

tollait, vagy csipkedheti magát, és egy sor más rossz tulajdonságot is

felvehet. A képen nekem a mészhiányból fakadóan a bal láb tartása sem

egészséges képet mutat.

 

A madárnak szüksége van a D vitaminra, melyet napozással kap meg,

viszont csak a szűrt napfény a megfelelő számára, ahogy azt a

lombkoronában élve kapná.

Visszatérve az ürülékhez. Ha alvadt vért, apró véralvadékot, vagy vért

látunk az ürülékében, ez az esetek nagy részében kokcidiózis, melyet

több készítménnyel (Shevicoc, ESB3) jól lehet pár napon belül

orvosolni. A fehér lepedék a szájban is több betegség előjele lehet,

ezt jobb volna látni.

 

És végül a kurta farkáról, "éhségcsíkokról" és szúnyogokról. Pár éve

dühöng nálunk és egyre jobban terjed el a Nyugatnílusi Láz vírusa,

mely állatot és embert is megbetegít. Általában a gyengébb

immunrendszerű élőlényeket támadja meg (fiatal, vagy idős, betegségből

felépülő, stb.) Így nem biztos, hogy nem volt párhuzam Ön és a madár

között. Viszont nem egymástól kapják, hanem szúnyogcsípéstől. A

szúnyog a közvetítője ennek a vírusnak, melyben már néhány ember sok

ló és rengeteg madárfaj is elpusztult. Varjúfélékre is veszélyes, pl.

Amerikában több ezer varjú pusztult el ebben a betegségben.

A vírus a legjobban a szaporodó sejtekben tudja magát reprodukálni.

Fióka madár esetében ez a toll csévéje, tokja. Ha a vírus megtámadja a

madár, és az immunrendszere jó, akkor nem tudja első lépcsőben

megbetegíteni, viszont a tollcsévében elkezd szaporodni, és azt mint

egy megeszi, mely a tollnövekedés hirtelen végét jelenti, majd a toll,

mely még ki sem nőtt, kihullik. Persze újra elkezd kinőni, de amíg a

vírust nem győzi le a szervezete, addig a toll is kétesélyes sikerrel

indul növekedésnek. A toll zászlóján jól lehet látni, hogy van benne

olyan fehér, porózus csík, mely vagy az éhségtől, vagy tolltetűtől

szokott lenni normál esetben. Az előbbinél teljesen keresztbe és

merőlegesen, és minden farok tollon, az utóbbi esetében meg össze

vissza, ahogy a tetű épen mászott. A Vírus esetében, viszont szintén

merőleges ez a vonal, de nem mindegyik tollon jelentkezik. A képen a

varjú pont ilyen tünetet mutat számomra. Ha a vírus elhatalmasodik,

akkor akár egy-két órán belül elpusztulhat, a szíve sima izomzatát

támadja meg. Mint egy infartust okozva. Ha az agyát és központi

idegrendszerét, akkor van esély arra, hogy meggyógyuljon. Csak

erősíteni kell az immunredszerét, és idegrendszerét, melyet a vírus

megtámadott. Erre a legjobb a B vitamin komplex nagydózisú adása

mindaddig, míg teljesen tünetmenetes lesz a madár.

A madár így a másik madárra nem jelent fertőzés veszélyt, sem más

állatra, emberre, feltéve ha őt nyersen meg nem eszik. Mert a vírus a

tápcsatornán keresztül is képes felszívódni.

 

Zárszóként azt tudom mondani, ha még meg van a tetem (pl. elásta)

akkor juttassa el számomra, és a kórbonctani és virológiai vizsgálatok

100%-san megmondják, miben pusztult el a madara. A weboldalamon van

egy nyugatnílusis link, ha bővebben érdekli olvassa el.

 

Üdv

...

Nem az én tisztem a levélíró nevét nyilvánosságra hozni - pedig megérdemelné - már, hogy növekedhessem az iránta érzett tisztelet.

 

Előzmény: madarbarat (2290)
madarbarat Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2290
Nincs vége a Flotyi-történektnek
ORANGE6 Creative Commons License 2010.07.05 0 0 2289
Sziasztok,

Találtam két kismadarat, ha valaki megismerné milyen fajta, kérem segítsen!
Nem tudom, mivel, hogyan kellene táplálni őket.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!