Egy kis csecsemő anyukája valószínűleg nem tud egy fél napot a konyhában tölteni, ha meleg kaját szeretne prezentálni. Szintén esélytelen a " háromnegyed órán át, folymatos kavargatás mellett..." típusú receptek elkészítése. Mégis mit tegyünk, ha már meguntuk az összes kajaházhozszállító céget?
Olyan recepteket gyűjtünk, amik szinte maguktól megfőnek, és két szopi/büfiztetés/pelenkázás/poronytvigasztalás között is előkészíthetőek!
A segítségeteket szeretném kérni. Kb fél éve, egy Dr. Oetker ingyenes receptfüzetben, volt egy egres-mákos pite recept... ezt keresem. Ha valakinek megvan, legyen szíves írja be. Köszönöm
Jómagam annyira utáltam a karalábét, hogy netuddmeg. Húslevesből kapásból a szemétbe vágtam főzés után, karalábéfőzelék meg brrr... :-( Volt benne részem boldogult napközis koromban.)
De ebben a formában egyszerűen imádom.
MInt ahogyan a tökfőzeléktől is hányok (isten bizony) ha csak meglátom a lábasban vagy a szagát megérzem - viszont a zsenge tököt kirántva nagyon szeretem.
Hát manapsásg még csak import zsenge karalábé van aranyárban, de jön majd a május vége, június eleje, és akkor hetente kétszer ez lesz az étlapon, az biztos.
Egyszer megcsináltam úgy, hogy a karalábén rajta hagyattam a leveleket, és az erős ér kivágása után ebbe töltöttem pár tölteléket, sőt, a maradék leveleket apróra vágtam petrezselyemvágóval, és azt is belefőztem a levébe. Nagyon finom volt...
Ma ezt csináltam, kirobbanó sikere volt, alig bírtam igazságosan szétosztani a repetát. :) Mondjuk a karalábé is nagyon jó volt, dacára a Tescos beszerzési forrásnak. Jó kis tavaszi étel, köszi. :)
Mi meg mostanság fedeztük fel a brokkolit, és kiderült, hogy az unokám szereti abban a formában ahogyan én csinálom. Gyakorlatilag megfőzöm a brokkolit kevés sós vízben, hozzáadok apróra vágott főtt krumplit (együtt is főhet), tört fokhagymát, összeturmixolom, és belenyomok majdnem egy egész krémsajtot, majd ujra összeturmixolom.
És nemsokára jön a zsenge karalábé szezon (május június), mindenképpen próbáljátok ki a rakott kalarábét!
Egy nagy családi adaghoz veszek kb. 5 jó nagy újkaralábét, meghámozom, felkockázom, a lábas aljára terítem. Csinálok tölteléket, ami darált hús, rizs, tojás, fokhagyma és só bors pirospaprika keveréke, ezekből gombócokat formázok, óvatosan felöntöm annyi vízzel, hogy éppencsak ellepje (attól függ mennyi víz kell, hogy mennyi rizst tartalmaznak a húsgolyók, ha többet, akkor több víz kell, ha kevesebbet, akkor kevesebb). Felteszem főni, majd mikor forrni kezd egész kis tüzön hagyom főni jó félórát, 40 percet. Utána kiveszem a húsgombócokat, a lábosban maradt lét besűrítem vagy rántással vagy pedig tejfölös habarással, összerottyantom, és visszateszem a húsgombócokat.
Ne sajnáljátok a fokhagymát, és a besűrítés előtt ellenőrizni kell, hogy elég sós e. Húsgombócokat lehet esetleg szőlőlevélbe is tölteni, úgy biztosan még finomabb lenne...
3dkg élesztőt langyos cukros tejben megfuttatok. 4 tojássárgáját és 15 margarint alaposan kikeverek, majd hozzáadok 30 dkg lisztet és az élesztőt. Összedolgozom, majd két részre osztom. Töltelék: 50dkg túrót (az eredeti recept szerint 75 deka, én kevesebbet használtam) 20dkg cukorral (ebből se muszáj 20 deka, lehet kevesebb) kikeverek, hozzáadok 1cs. vaníliás cukrot, egy citrom levét és lereszelt héját, kemény habbá vert 4 tojásfehérjét, valamint 10 deka mazsolát.
Kinyújtom az első adag tésztát, kivajazott, kilisztezett tepsi aljára teszem. Rárakom a tölteléket, majd a második adag kinyújtott tésztát. 1 órán keresztül pihentetem (eredeti recept szerint 3!), majd megsütöm: 10 perc alacsony lángon, kb. 30 perc közepesen.
Mivel a tésztában nincsen cukor, a végén ízlés szerint megporcukrozhatja, aki nagyon édesen szereti.
Ebédről maradt kifőzött tészta, de elfogyott róla a feltét. Hűtőm kongott az ürességtől, volt egy snidlinges vajkrém meg két paradicsom, utóbbit felkockáztam apróra, pár kanál vajkrémmel mikróban összemelegítettem, ráborítottam a tésztára, és isteni lett, elkészítési idő (ha már kész a tészta) 3 (három) perc!
Könnyű, egyszerű, nagyon csinos előétel (vagy fő, de annak nem olyan gyors)
Bármilyen halfilét felvagdosok kockákra, ha nagyon szépet akarok, ha nem annyira, akkor kicsi csíkokra. Ha kocka, akkor egy medvehagymán keresztbe fektetek egy másik medvehagymát (ez miért mondom ilyen kreténül?) , rárakok egy megsózott halkockát, meglocsolom citomos olívával és fűszerrel, behajtogatom a mhagymát, és megkötözöm snidlinggel. Ha ennyire nem akarok vacakolni, akkor a kiscsíkokat beletekerem medvehagymába, és amikor már a jénaiban van mind, lelocsolom a citromos-fűszeres olajal. Alufólia, 200fok, 25 perc
Ma almás palacsintát csináltam, nem volt alkalmam megkóstolni, mert felzabálták!
Volt itthon pár alma amit meg kellett szabadítanom pár rothadt résztől, és nem tudtam mit csináljak vele, aztán eszembe jutott, hogy megpróbálkozom ezzel. Csináltam normális palacsintatésztát, beleforgattam a lereszelt almamaradványokat, aztán 2 órára pihentettem a hűtőben. Mondjuk a kisütése kissé lassabban ment, mert ugye a tészta nem volt olyan képlékeny, kicsit szabálytalanok is lettek a palacsinták, meg kicsit vastagok is, de csak fahéjas cukorral kellett őket félbevágva meghinteni.
Jó, akkor bevallom, hogy nem bírom meghámozni a sütőtököt. Úgyhogy félbevágom, sütőben puhára sütöm, kiveszem, leszedem a héját, összetöröm, ezen a ponton fagyasztható, vagy megetethető a legifjabbal. Aztán a pürét összekeverem túróval/ricottával, fűszerezem sóval, csilivel, borssal, és betöltöm vagy nagyon nagy tésztába (nem tudom, hogy hívják, nagy kagyló) vagy canneloniba és tojássárgás tejföllel átsütöm. Tetejére sok snidling.
Hozzávalók: 1 evőkanál olivaolaj 1 nagy fej hagyma 1 szál póréhagyma 1 evőkanál liszt 8 dl kockaleves 0,5 dl fehérbor 5 dkg márványsajt 1,5 dl tej só, bors
A forró olajban pároljuk puhára a kockázott hagymát és karikázott pórét. Szórjuk rá a lisztet, keverjünk rajta egyet, és engedjük fel a levessel és a borral, sózzuk, borsozzuk. Forraljuk 2-3 percig. Engedjük bele a rúdmixert, pépesítsük, és adjuk hozzá a sajtot és a tejet. Forraljunk rajta, és kész.
Hahó, ti hogy csináljátok a hagymalevest? Főztem egyet, de abszolút nem voltam elragadtatva tőle (hagyma vajon párolva + liszt + leveskocka + bors + sajt + pirítós).
Klassz, köszi! Krumplis nudli, raguleves, káposztás cvekedli jöhet, azt úgyis régóta szeretnék csinálni. :) Minden rosszból lehet tanulni, ez olyan jó! :)
Hát, teaszűrővel nem kell szűrni, egy kis panírmorzsa- maradék miatt még átveszik, lángos, vagy csirkecomb :))))))))))))))ne legyen azért benne, gondolom minden átvevőnél így van
Köszi szépen, ez eléggé kiesik, mi a XI. kerületben élünk és alkotunk :). Azaz ha jól értem, le kell szűrni, igaz? Ezt se tudtam, köszi. :)
ON: beköszöntött a szokásos év eleji éhínség, OLCSÓ recepteket kérnék szépen. :) Trükkös kis ételek darálthúsból, tészták, főzelékeket (sárgaborsó, lencse, krumpli, spenót) végigettem a héten, de azért az is érdekel. Ciki, de ez van. :)
Most végül addig variáltam,míg végül van.pudingot főztem,majd kihűlés után,abba tettem nem sok vajat,kb.10dkg,ha lehetett,van.cukrot,porcukrot.Finom lett nagyon.