Keresés

Részletes keresés

líí Creative Commons License 2007.01.18 0 0 549
Egyik kifejezés furább, mint a másik. De ezek hivatalosan elfogadottak ma Mo-n.
Előzmény: orlanda (545)
líí Creative Commons License 2007.01.18 0 0 548

Egymást fehér fénnyé egészítik ki a narancs és a kék, valamint a sárga és az ibolya is. Ezért nevezik az ilyen színeket kiegészítő színeknek.

 

Ha tehát a fehér fényt vesszük teljesnek, akkor a zöld, vagy a piros akármilyen szép is, csak egy rész.

 

Ha az emberi nemet vesszük egy egész egységnek, akkor a férfi és a nő sem teljes, egymás nélkül. (szerintem hozzád is két szülő kellett, bár nem csodálkoznék, ha ezt is megcáfolnád)

 

Ez az egyik legnagyobb különbség a modern orvoslás és a hagyományos között. A természetgyógyászatnak teljesen más fogalma van az EGÉSZségről és a teljességről, mint a hivatalosnak.

 

Mint leírtam már többször is, nincs több évtizedes klinikai hátterem. Nekem személy szerint. Neked sem lehet.  De a szüleimnek és a tanáraimnak igen, és errről a témáról ennél többet nem szeretnék mondani. És nem vagyok vak sem.

 

 

Előzmény: Wild_Bear (544)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 547
Miben áll a komplementer gyógymódok vonzereje?

Egy új keletű statisztika szerint az amerikaiak 42%-a, az ausztrál lakosok 57%-a választja a hagyományos gyógyszeres kezelés helyett a kiegészítő gyógymódokat, és 1993-ban az ausztrálok kétszer annyit költöttek kiegészítő gyógymódokra, mint gyógyszerekre. A komplementer gyógyításban használt szereket terjesztő cég 20 milliárd dollár értékben forgalmazott 1996-ban, s ez az összeg azóta is évente 15%-kal emelkedik. A kiegészítő gyógymódok közé sorolható az egészen új keletű magnetoterápiától kezdve az ősidők óta gyakorolt jóga, meditáció, valamint sok egyéb gyógymód mellett a több ezer éves múlttal rendelkező hagyományos kínai orvoslás is. Napjainkig sokféle javaslatot tettek a kiegészítő orvoslás pontos meghatározására, de úgy tűnik, gyakorlatilag lehetetlen minden szempontból megfelelő, rövid definíciót találni. Az Eisenberg-féle meghatározás - olyan beavatkozások, amelyeket nem tanítanak az orvosi iskolákban és az amerikai kórházakban sem alkalmaznak - sem helytálló, hiszen napjainkban az amerikai orvosi iskolákban 60%-ban a kiegészítő gyógyító eljárások is a tananyag részét képezhetik, s sok közülük Európában a konvencionális orvosi praxis részévé vált. Talán jó lehetne a "nem bizonyított orvoslás" meghatározás, de ebbe a kategóriába számos konvencionális orvosi kezelés is beletartozhat. A komplementer orvoslás talán úgy fogalmazható meg a legpontosabban, mint azon terápiás eljárások összessége, amelyek elmélete vagy hatásmechanizmusa nem egyeztethető össze a ma elfogadott orvosi gondolkodásmóddal.
Miért és milyen betegségekben szenvedők választják a konvencionális kezelések helyett a komplementer gyógymódokat? Egy tanulmány szerint az orvosi felügyelet alatt végzett akupunktúrát a középkorú vagy az idősebb betegek részesítik előnyben krónikus panaszaik gyógyítására. Egy ausztrál vizsgálat szerint inkább a fiatalabb, egészségesebb és optimistább csoport alkalmazta a komplementer gyógymódokat. A daganatos megbetegedésekben szenvedők 22%-a választotta a komplementer medicinát, míg a visszatérő reumatológiai vagy neurológiai természetű betegségekben szenvedők 75%-a fordult inkább a hagyományos kínai orvoslás felé. Mások szerint a tudományos racionalizmussal szembehelyezkedők, a "New Age" mozgalom követői vagy a konvencionális orvosi ellátással elégedetlen emberek preferálják e kezelési formákat. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az akupunktúrát választó idős emberek, a reumatikus, valamint daganatos megbetegedésben szenvedők posztmodernnek számítanak-e? A betegek valódi okai ennél gyakorlatiasabbak, sok esetben a kutatók a kiegészítő gyógymódok választását tévesen a tudományos módszerek elutasításának jeleként értelmezik, pedig egyszerűen a modern komplementer gyógyítás eredményességével magyarázhatók, s azzal, hogy a komplementer gyógyítók sok esetben több időt fordítanak a betegekre és a kezelések is sokkal inkább személyre szabottak.
Amikor a betegek a komplementer gyógyászat felé fordulnak, kezelésüket saját pénzükből finanszírozzák, betegségüket különböző perspektívákból vizsgálják meg, s örülnek, hogy új lehetőségeket találtak a gyógyulásra.
Egy 300 kanadai beteget kikérdező vizsgálat szerint a betegek speciális problémákra specifikus szakembereket választottak, míg bizonyos panaszok gyógyítását több szakemberre bízták.
A komplementer gyógyítás számára is fontos a bizonyítékokon alapuló orvoslás, azonban sokszor az orvosok és a betegek számára ez nem ugyanazt jelenti. A fogyasztók szemében egy, a hagyományos gyógyászatban már évszázadok óta használt és dokumentált gyógynövényes recept kipróbálása nem számít kockázatos tettnek, ugyanakkor a betegeket kevésbé győzi meg egy-egy jól kiválasztott csoporton végzett új gyógyszer klinikai vizsgálata. Az orvosoknak viszont ez utóbbi lényegesen erősebb bizonyíték egy szer hatásosságára. Az orvosok óvatosan kezelik a kiegészítő gyógymódokat, ugyanakkor ők is érdeklődnek és részt vesznek új kutatásokban, amelyek sokszor régi tradíciókból származó terápiákkal, készítményekkel foglalkoznak.
Az orvosoknak és a komplementer gyógyítóknak közeledniük kellene egymáshoz, hiszen a két, egyaránt gyógyítással foglalkozó csoport között kommunikáció gyakorlatilag nem létezik. Kevésbé ellenséges s kollegiálisabb viszonyt kellene kialakítaniuk egymással, ennek kulcsa az átfogóbb képzés lehetne.

Bensoussan, A.: Complementary medicine - Where lies its appeal?
Medical Journal of Australia, 1999. márc.

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 546
Miért jelenti azt?
Előzmény: orlanda (545)
orlanda Creative Commons License 2007.01.18 0 0 545
A "komplementer" kifejezés szerintem azért nem annyira jó, mert azt sugallja, hogy mindent meg lehet gyógyítani. Ami meg nem így van. A komparatív nem tudom mit hasonlít össze mivel?  A nem konvencionális medicína meg történelem kérdése hogy mi mikor (volt) konvencionális.
Előzmény: líí (535)
líí Creative Commons License 2007.01.18 0 0 543

A jin csak a janggal együtt teljes, a jin csak a janggal együtt értelmezhető és viszont.

 

Megint ez a személyeskedő és pocskondiázó hangnem.

Nem csak az én esetemben mondott csődöt. Most egyébként egyáltalán nem magamra gondoltam.

Előzmény: Wild_Bear (542)
líí Creative Commons License 2007.01.18 0 0 541

KiEGÉSZíteni azt kell, ami nem teljes.

 

"Tehát azokban az esetekben alkalmazandó, amikor a modern orvostudományra nincs szükség, pl. egy meghülésnél a tea, mint népi gyógymód."

 

Egyrészt. Másrészt, ahol a modern orvostudomány csődöt mondott.

Előzmény: Wild_Bear (539)
Prucika Creative Commons License 2007.01.18 0 0 540
:)
Előzmény: Törölt nick (537)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 538
Nekem legjobban ez a kifejezés tetszik: Komplementer medicina.
Előzmény: líí (535)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.18 0 0 537
Igen, én is így gondolom ahogyan ti. Teljesen egyetértek veletek.
Előzmény: Prucika (536)
Prucika Creative Commons License 2007.01.18 0 0 536

Én a magam részéről kitörő örömmel fogadnám,hiszen eredetileg ezért kezdtem el olvasni ezt a topikot.

Szomorúan tapasztaltam azonban,h. ehelyett egyre inkább a személyeskedés és a parttalan vádaskodás színtere lett ez is,mint jónéhány,azóta elnéptelenedett társa.

Ha kérhetek mindenkit,aki a téma ismerője és képes a higgadt,agressziómentes kommunikációra, az írjon ide.

Harcolni pedig annyi más helyen lehet ezek kívül még.

Tudom,h. ehhez a hsz-hoz nincs JOGOM,senki sem hatalmazott fel rá, de jobb szeretném eredeti rendeltetésének megfelelően olvasni itt a hsz-okat,mint a Google keresőjébe beírni,és 5000 találat közül kimazsolázni azt,ami engem érdekel.

Ezért is örültem lií hsz-ának,mert talán azutolsó pillanatban még megmenthető a topik.

 

 

Előzmény: líí (535)
líí Creative Commons License 2007.01.18 0 0 535

Mit szólnátok, ha visszatérnénk az eredeti témához?

 

Íme néhány támpont:

 

Egyéb kifejezések a temészetgyógyászat jelölésére:

 

Alternatív medicina

Komplementer vagy komparatív medicina

Nem konvencionális mecicina.

 

Magyarországon törvényesen elismert ágai:

1. Életmódtanácsadás és terápia

2.Alternatív mozgás- és masszázsterápiák

3. Kineziológiai módszerek

4. Reflexzóna-terápia

5. Fülakukupunktúrás addiktológiai eljárások

6. Szemtréning eljárások

7. Akupresszura (az akupunktúrát hivatalosan csak orvosok gyakorolhatják, akárcsak a homeopátiát)

8. Fitoterápia

9.Bioenergiát alkalmazó módszerek.

Ezen kívül vagy belül vannak acsak diagnosztikai célú vizsgálómódszerek

 

kheiron Creative Commons License 2007.01.18 0 0 533
Itt, kb. a 485-500 hozzászólások között.
Előzmény: krezidiesel (532)
krezidiesel Creative Commons License 2007.01.17 0 0 532

Mikor tárgyaltátok ki, mennyit kell hozzá visszalapozni? Elolvasnám!

Köszi!

Előzmény: Wild_Bear (518)
fozolalu Creative Commons License 2007.01.17 0 0 524

Porcelánból kapod a levest, ezüst max. az evőeszköz..

 

te drága, hát nem az evőeszközt nyalogassák az emberek? :)) vagy felétek a tányért?

Előzmény: Wild_Bear (516)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 520
De azért ne te mondd már meg, hogy mit írhatok ide, ok? :)

Mellesleg te vagy az, aki nem veszi figyelembe a topiknyitóban leírtakat.
Ez még mindig az alternatív gyógymódok topik, amiben nem a te véleményedet szeretnénk látni. Bármennyire is fáj.
Mindig félredumálsz, amikor a topiknyitóban leírtakra felhívom a figyelmedet (nekünk jogunk van ideírni, nem zárt topik stb.). Vagy egyszerűen elkezdesz sértegetni, mint az előbb is.
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 519
Soha nem is mondtam, hogy tudományos lenne amit írok. Ne sértegess. :D
Előzmény: Wild_Bear (514)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 517
Stoner Creative Commons License 2007.01.17 0 0 515

Miért éreztem, hogy rosszul írom, és, hogy Te erre rá fogsz harapni?

Kis különbség, hogy egy rézpénzt eszel meg, vagy 20 csepp kolloid ezüstöt cseppentesz a szádba. Megint dilettáns leszek: A kolloid talán egy kicsit más, mint a fémezüst, amit eleink nyalogattak minden nap 5x. A gundelben még talán ma is ebből kapod az Újházi tyúkhúslevest Gundelné módra...

Oszt az az ólom, amit a nyomdászok a kezükről a szajukba-orrukba-szemükbe dörzsöltek, és a gőzét meg belélegezték? Milyen mennyiségekről beszélünk? Nem szólva a gyerekkorunkról, mikor a jobbak a légpuskatöltényeket a szájukban tartogatták, mielőtt betöltötték volna a csőbe? Aztán a rézüstök, amiben a pájinkát főzték, és a jó bográcsgulyást?

 

Akkor, vajon miért olvastam én az ellenkezőjét annak, amit Te írsz? Mindamellett, bioboltban kapható, engedélyezett "termékekről" beszélünk.

 

A Nystatin milyen módon erősíti a májat?

A Demalgon és az Algopirin, az emberiség jótevői. Mint tudjuk. Értük folyt a nemtelen küzdelem a méregboltokban. Mennyi mérget ettünk meg és esznek meg az emberek nap mint nap, amiért külön fizetnek, amit az én fizetésemből is levonnak, holott egy szemet se veszek be belőlük, + az a rengeteg nitrozamin és egyéb borzalom, amit Te is megszel a húsokban és a nem részletezett "létfontosságú" ételeidben?

Előzmény: Wild_Bear (475)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.16 0 0 512
Egyébként Medve, az index Homár rovatát tudományosnak tartod? (Az se jobb a kiskegyednél...)

Na, erről ennyit, ki honnan szokott idézni, linkelni. :)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.16 0 0 511
"A beidézett baromságoktól ("Jelek", meg "78 érv a cukor ellen", többek közt "A cukor tüdőtágulást okoz", meg "A cukor alkoholizmushoz vezethet") meg kímélj meg minket..!"

Ha elkerülte volna a figyelmedet, ezt a topikot én nyitottam, és azt írok bele, amit akarok. Bocsi. :)
Előzmény: Wild_Bear (495)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.16 0 0 510
"Ha az "egész világ ellened van", akkor talán nem a többiekben van a hiba.."

Nincs ellenem az egész világ, csak ti. :)
Sokan ugyanígy gondolják.
De csakazértsem fogok személyeskedni. :)
Előzmény: Wild_Bear (497)
fozolalu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 508
a cukortól :)) jujj
Előzmény: Wild_Bear (507)
fozolalu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 506

cukorgyártás

 

talán most sikerül:) bocs, béna voltam

Előzmény: fozolalu (505)
fozolalu Creative Commons License 2007.01.16 0 0 505
ez ugyan elég régi anyag, de néhány éve tanultam a cukorgyártás folyamatáról, igaz elég felületesen érintettük, de hogy ma is használnak vegyszereket a finomítás során, az tuti
Érett Gyümölcs Creative Commons License 2007.01.16 0 0 504
Úgyhogy jó, ha vigyázkodsz...! :-DDDDDDDD
Előzmény: Eleon Nóra (502)
Érett Gyümölcs Creative Commons License 2007.01.16 0 0 503

Szerintem abszolút ontopik, hiszen a "csodaszerek és -módszerek" terjesztői szintén alternatív gyógymódként reklámozzák a cuccosaikat. Holnap délelőtt fél 11 körül a Kossuth Rádión.

 

 

http://www.radio.hu/read/210787/rid/PVV6TQ==

ÉRV PÁRBAJ – érvek ellene és mellette
Vírusszűrő ventilátor, rákot gyógyító varázscsepp. A természetgyógyászattal foglalkozó cikkek jó része tudománynak álcázott reklám - állítja a médiajogász. Felel-e a tartalomért a médium? Perelhető-e a lap, ha a hajhullást megállító csodaszertől megkopaszodunk? Kihez forduljunk ha a fogyókúra celeb csodamódszerétől is hízunk? Hogyan kell(ene) megkülönböztetni a reklámot, az ismeretterjesztést, a pr- t az újságokban, vagy az interneten?

Eleon Nóra Creative Commons License 2007.01.16 0 0 502
Még csak most értesültem róla. Ilyen nagy károkat okoz? :-DDD
Előzmény: Érett Gyümölcs (500)
Eleon Nóra Creative Commons License 2007.01.16 0 0 501
Tessékmondani, akkor mit NEM okoz a cukor? ( A cukor, mint ősellenség)
Előzmény: orlanda (499)
Érett Gyümölcs Creative Commons License 2007.01.16 0 0 500

Ezt már ismerik a kedves hívők? :-)))))

http://yikes.tolna.net/dhmo/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!