Keresés

Részletes keresés

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.10.08 -1 0 2235

Nem tudom, meg lehetne-e egy ilyen mentést szervezni, és az emberek el akarnák-e hagyni a szülöföldjüket.

 

A Soputanról keresgéltem új anyagot - nem nagyon van, ez nem olyan jól dokumentált kitörés, mint a Kileaua-é.

 

Találtam viszont felvételeket a földrengés és cunami pusztításáról. Borzalmas!

 

https://qz.com/1409019/palu-indonesia-earthquake-and-tsunami-devastation-seen-in-satellite-imagery/

 

https://qz.com/1408467/the-indonesia-tsunamis-aftermath-in-photos/

 

 

Előzmény: Carina_S (2234)
Carina_S Creative Commons License 2018.10.08 0 0 2234

Mondjuk Indonéziában lenne hová menteni az embereket, csak az a szigetívtől pár száz km-es hajóútra van: Borneó (más néven: Kalimantan) szigetének indonéziai részére. (Borneó északi keskeny hegyvidéki sávja Malajziához tartozik, és egy "tenyérnyi" darabka terület a Brunei Szultánság területe, Malajzia területébe ékelődve az északi partsávon, annak az ÉK-i részéhez közelebb.)

Előzmény: Draco Domesticus (2233)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.10.07 -1 1 2233

Ez így van, ezek gyönyörű, de nem nyugodt helyek, ráadásul túl vannak népesedve, ezért sok mindig az áldozat ha valami természeti katasztrófa történik. (Ami lehet földrengés, szökőár, vulkánkitörés, de ha ilyen éppen nem történik, trópusi ciklonok mindig előfordulhatnak.)

 

Japán kapott egy pár tájfunt mostanában.

 

Előzmény: Carina_S (2232)
Carina_S Creative Commons License 2018.10.07 0 0 2232

Indonéziának sajnos éppen ugyanaz a balszerencséje, mint Japánnak: az ország szigetívi része az óceáni árkok mentén fekszik, maga a szigetív pedig egy vulkánsor, amely hol az egyik, hol a másik helyen aktiválódik, folyton nyugtalanítva vagy menekülésre kényszerítve a lakosságot.

Előzmény: Draco Domesticus (2231)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.10.04 -1 1 2231
vlacko Creative Commons License 2018.09.10 0 0 2230

Azért ilyen bonyolult vulkanizmus nem sok más helyen van a földön, mint Olaszországban.

Az Etna jó eséllyel egy sekély mélységű hotspot felett fekszik, a lipari vulkanizmust az Afrikai lemez alábukása okozza, és itt kialakult egy hátság is, ami folyamatosan tágítja a tirrén medencét. Mellette egy köpésre az Appenin félszigeten az Adriai lemez becsúszása alakított ki egy vonultot, ami a Vezúvval kezdődik, és Toscanaig tart, és egy szupervulkánt is a tagjai között üdvözölhetünk.

És akkor még nem is említettük Pantelleriát, ami anomália, mert az alábukó Afrikai lemezszegélyen van, nem azon, ami alá bukik, tehát nem szubdukciós vulkán.

Előzmény: Belohin (2228)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.08 -1 1 2229

Köszi, így érthetőbb. Mert az látszott, hogy a nyugati oldalán alábukik, csak azt nem gondoltam, hogy olyan messzire jut.

 

"On the west side, the Adriatic plate subducts underneath the Apennine Mountains in Italy in a subduction zone that extends south towards the Ionian Sea and beyond (Devoti et al., 2002). These tectonic features outline the plate and are responsible for the unusually twisted shape of the plate."

Előzmény: Belohin (2228)
Belohin Creative Commons License 2018.09.08 0 0 2228

Ez a cikk azt mondja, hogy a lemezdarab nyugati széle az Appennin-félsziget alá bukik. A vázlatrajz a keleti oldalon több gyűrődési hullámot mutat alábukás nélkül.

 

Egybevág a tapasztalattal, hogy Itáliában van vulkánosság, a Dinarida oldalon nincs.

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.08 -1 0 2227

Én se értem! Pl. azt, hogy az Afrikai lemezről szárazföldi darab, meg óceáni darab is bukik alá, ezt úgy kellene érteni, hogy még egymás alá is becsúsznak. Vagy a szárazföldi darab az Adria lemez, és az óceáni a Tirrén-tenger felőli oldalon van, és Itália alatt csúsznak össze? Ez megmagyarázná a vulkánokat, de korábbi térképen, amit betettem, az Adria lemezt úgy tüntetik fel, hogy mindenhol ő bukik alá.

 

 

Előzmény: vlacko (2226)
vlacko Creative Commons License 2018.09.07 0 0 2226

Ezt nem értem. A wikipédián azt írják, hogy nem az Adriai lemez bukik alá, hanem mellette levő lemezek. Vagy rosszul értem?

"Studies indicate that in addition to deforming, the Eurasian continental crust has actually subducted to some extent below the Adriatic/Apulian Plate, an unusual circumstance in plate tectonics. Oceanic crust of the African Plate is also subducting under the Adriatic/Apulian Plate off the western and southern coasts of the Italian Peninsula, creating a berm of assorted debris which rises from the seafloor and continues onshore. This subduction is also responsible for the volcanics of southern Italy."

Előzmény: Draco Domesticus (2224)
vlacko Creative Commons License 2018.09.07 -1 0 2225

Ebben lenne logika, de ugyanakkor az appenin hegység nyugati oldalán levő vulkánok, pld Vezúv, Bolsano tó, Albanoi hegyek  szerintem szintén az Adriai lemez alábukása miatt jöttek létre, ugyanis a lemezszegéllyel párhuzamosan sorakoznak.

Ami még fura, hogy nincs "óceáni" árok az Adria körül. 

Előzmény: Draco Domesticus (2224)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.07 -1 0 2224

Nagyon furcsa alakú és viselkedésű lemez. Beékelődött, és minden irányban ő bukik alá. Talán a Balkán azért nem vulkános, csak gyűrt hegység, mert ott egy szárazföldi lemezdarab találkozik szárazföldivel? (Függetlenül attól, hogy most az Adriát víz borítja.)

 

"The Adriatic or Apulian Plate is a small tectonic plate carrying primarily continental crust that broke away from the African plate"

 

Itt találtam: https://en.wikipedia.org/wiki/Adriatic_Plate

 

 

Előzmény: vlacko (2223)
vlacko Creative Commons License 2018.09.06 0 0 2223

Meglepőnek találom, hogy az adriai lemez keleti peremén, a Balkán nyugati oldalán, a Dinári hegységben nincsenek vulkánok.

Alábukó óceáni lemez van, ennek azért kéne legyen valami következménye.

Előzmény: Draco Domesticus (2221)
vlacko Creative Commons License 2018.09.06 0 0 2222

Ami azt illeti, a Tirrén tenger tényleg tágul, tehát egy riftes folyamat éppenséggel lehet kiváltó ok.

Előzmény: Draco Domesticus (2220)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.06 -1 0 2221

A szubdukciós zónát rossz helyre képzeltem, úgy gondoltam, közelebb van a Lipari szigetekhez - a Google térképen látszik ott egy árok a tenger alatt - de ez a cikk délebbre teszi.

 

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.06 -1 0 2220

Én hiszek neked is, a forró pont az egyik magyarázat a hegy keletkezésére.

 

"A number of theories have been proposed to explain Etna's location and eruptive history, including rifting processes, a hot spot, and intersection of structural breaks in the crust. Scientists are still debating which best fits their data..." (-:)

 

Innen: https://geology.com/volcanoes/etna/

 

 

 

 

Előzmény: vlacko (2219)
vlacko Creative Commons License 2018.09.03 0 0 2219

Az biztos nem, az nem eredményezne bazaltlávát. Szerintem a a láva nagyon mélyről jön, én egy forró pontot feltételezek. Viszont menet közben átmegy egy vizes rétegen. Óceáni aljzatrétegen biztosan átmegy, eleve az egész etna mészkőre települt, az alsó jópárszáz métere mészkő, nem bazalt, mármint ahol nem  fedik be teljesen a lávafolyások. Egyébként meg lassan keletre tolódik a kitörések központja, pont mint a forrópontoknál szokott történni.

Előzmény: Draco Domesticus (2218)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.01 -1 0 2218

A gejzír az tényleg más, de itt

 

"A föld mélyéből feltörő magmában oldott víz és gázok találhatók, melyek a kitörés során – a nyomás csökkenése következtében – kiszabadulnak lávabörtönükből."

 

Tehát nagy nyomáson a magma tartalmazhat bizonyos mennyiségű vizet - nyilván nem annyit, hogy szétvesse az egész hegyet. Ehhez valami folyamatos utánpótlásnak kell érkezni. Van egy szubdukciós zóna Szicíliától északra? (Lipari szigetek, Stromboli)

Előzmény: Carina_S (2215)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.01 -1 0 2217

Visszatérve az Etnára: a vitatott cikk azt mondja "a hegy gyomrában folyamatosan forrnak az indulatok. És ez a metafora akár szó szerint is értelmezhető. Az Etna emésztése ugyanis hasonló problémákkal küzd, mint amivel a miénk is szokott. A jelenséget úgy nevezik: puffadás.

 

Carmelo Ferlito feltételezése szerint az Etna magmakamrájába folyamatosan érkezik nem csak olvadt kőzet és víz, de széndioxid és kéndioxid is. A gázmennyiség pedig időről-időre felgyülemlik, majd egy hangos kitörés során távozik. Csakúgy, mint nálunk embereknél. De ebbe most ne menjünk bele... Aztán kezdődik minden elölről. Újra elkezd felgyűlni a gáz, majd ismét eltávozik."

 

 

Előzmény: Draco Domesticus (2216)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.09.01 -1 0 2216

Remélem, az Etna ellát minket látnivalókkal, mert úgy látszik, a Kilauea (egyelőre) lecsillapodott.

 

A környék: https://youtu.be/1hXUxD5m_Wk

 

És a kráter: https://youtu.be/aWbicz1mR9s

 

Jó a time-lapse az összeomlásról.

Carina_S Creative Commons License 2018.09.01 0 0 2215

Szerintem nem az.

 

A gejzír úgy ugyan soha nem tudna működni, hogy a víz egy helyen van a magmával a magmakamrában, mert akkor kevés víz esetén elpárologna, vízfölény esetén viszont a gőznyomás felrobbantaná a vulkánt.

 

Egy gejzír úgy működik, hogy a vulkán falában olyan különálló üregek vannak, amelyeket a vulkán fala stabilan el tud szigetelni a magmakamrától úgy, hogy a magma közé nem folyhat vagy nem ömölhet be a víz. Így a vulkán üreges fala az egyik oldalon átforrósodik a magmától, míg a másik oldalon a magma hőjét továbbadva felforralja a vizet, amely egy másik nyíláson keresztül (tehát még véletlenül sem a magmakürtőkön át!) kijut a szabadba, ahol időszakosan kilövelli a forró vizet, amelyet mi megszemlélhetünk, vagy elvezethetjük és fűthetünk is vele akár (mint ahogyan azt Új-Zélandon teszik).

A lényeg, hogy a tüzes magma a víztől stabilan el van szigetelve, de úgy, hogy a víz a falaktól a hőt még át tudja venni. Ez a gejzír... .

Előzmény: vlacko (2214)
vlacko Creative Commons License 2018.08.29 0 0 2214

Ez e gejzír elmélet mekkora hülyeség. Ahol 1000 fok feletti izzó bazalt ömlik, ott nem beszélhetünk gejzírről.

Lehet hogy sok vízpára is feljön a láva mellett, de ez szerintem simán máshol is előfordul. Bár inkább alábukó lemezszegély menti andezites vulkánoknál jellemző, ahol az óceáni lemez sok vizet is visz le magával.

Előzmény: Draco Domesticus (2213)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.08.28 -1 1 2213

Jópofa ez a cikk, amiben "megvádolják" az Etnát. Igazi ő, csak nagyon bonyolult, már a kialakulására is többféle magyarázat van.

 

Taorminából sajnos a valódi látvány nem olyan volt, ahogy Csontváry megfestette. Néhány lávafolyásának tiszteletre méltó maradványát láttam.

 

 

Előzmény: Carina_S (2211)
Carina_S Creative Commons License 2018.08.27 0 0 2212
Előzmény: Carina_S (2211)
Carina_S Creative Commons License 2018.08.27 0 0 2211

Felébredt az Etna 2018 júliusában, és most augusztus végére már lávát is dob ki magából. Mivel azonban kiszámíthatatlan és szeszélyes természetű vulkán (van, hogy "csak egyszerűbb" lávafolyásai vannak, melyek viszont "néha" falvakat tarolnak le tízesével, máskor meg a Cataniaban élőket "ijesztgeti", de van rá eset hogy robban is...), így mindig folyamatosan megfigyelés alatt tartják.

 

http://168ora.hu/kulfold/kitort-europa-legaktivabb-vulkanja-az-etna-videoval-154993

Természete: https://napolytoldelre.blog.hu/2018/01/26/az-etna-nem-is-igazi-vulkan

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.08.20 -1 0 2210

Nagy nehezen megtaláltam a Tengger Kaldera korát is.

 

http://sciencythoughts.blogspot.com/2012/10/activity-in-tengger-caldera.html

Draco Domesticus Creative Commons License 2018.08.20 -1 0 2209

Köszönöm a Bromo-Batok megfejtést!

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Belohin (2208)
Belohin Creative Commons License 2018.08.19 0 1 2208

Az elsőt nem tudom. Az izlandi feltehetően a Laki vidéke - bár ott nem ritkák a hasadékvulkánok, másik is lehet. A harmadik a legbiztosabb: balra a Batok, mellette a működő a Bromo.

Előzmény: Draco Domesticus (2206)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.08.18 -1 0 2207

Ez a cikk http://www.geologyin.com/2018/05/whats-beneath-kilauea-hawaiis-most.html

egy sekély, saját magmakamrát mutat, ami mélyebbről kap utánpótlást - ugyanonnan a Mauna Loa is.

 

Ez a korábbi cikk https://www.scientificamerican.com/article/more-than-one-magma-chamber-found-to-feed-hawaii-s-kilauea-volcano/

is úgy véli, a Kilauea magmakamrája túl kicsi ahhoz a lávamennyiséghez, amit a kitörései során produkál, ezért kell lenni egy utánpótlásnak mélyebbről.

Előzmény: Belohin (2205)
Draco Domesticus Creative Commons License 2018.08.18 -1 0 2206

T. Fijúk!

 

Ti vagytok a nagy vulkánfelismerők. Tegnap szemem elé került a "HOME" amit már rég láttam:

 

https://youtu.be/jqxENMKaeCU

 

Meg tudnátok mondani, milyen vulkánokat mutatnak az elején? Kb. 2.06-tól egynek fölé repülünk, szép szabályos kúp, füstölög egy parazita kráterből, a túloldala teljesen leszakadt. 3.12-től gondolom Izlandon járunk, aztán 4.14-től szép kúp és kráter látszik egy rövid ideig.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!