Keresés

Részletes keresés

huczek Creative Commons License 2022.01.02 0 0 69

Sziasztok!

A fügebor elkészült recept szerint. Enyhén savanykás, erősen édes.

Mia teendő? Újra kell indítani az erjedés? Szép estét:hc.

Idtothi Creative Commons License 2018.07.29 0 0 68

Nem érdemes túlbonyolítani az életet. Legjobb fügefáról, 30l-es hordó, 5-6kg füge bele, 4-5 kg cukor, a többi víz, hagyod kiforrni, mint a pálinkát. Kb. október végére leül a gyümölcs, megvárod, hogy kristály tiszta legyen a lé, azt leszívod/hogy ne menjen bele az alja/, ballonba teszed, hadd ülepedjen még.Lefejted 2x3x, aztán kész a kristálytiszta fügebor./legalább fél év!!!!/Én most fejtettem le ivás előtt a 2 évest, Kinley-el iszom, mert nekem alapjában keserű. Ha édeset akarsz túl kell cukrozni a cefrét, hogy ne tudja átforralni. Szeszfokolóval mérhető a szesztartalma, 9 fokos, nagyon ütős...Aki szereti, megdöglik érte....Arany árban van, ha venni akarnál...Hab a tortán, hogy a hordóban maradtat kifőzöm pálinkának, ami szintén nagyon egyedi...

kata0417 Creative Commons License 2015.10.17 -1 0 67

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem!

Elhatároztam,hogy fügebort készítek!Sikerült is érett,friss fügét vásárolnom,mindent a recept szerint csináltam!Az első szűrésem inkább rózsaszínű folyadékot eredményezett,a fügének semmi baja,nem penészes,nem rohadt.A kérdésem,hogy a második érésre is elrakhatom így vagy nagyon elszúrtam valamit és húzhatom le a wc-n?

Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném,mielőbbi válaszát!

venuto Creative Commons License 2011.10.11 0 0 66

Fügeborreceptek 
Fölszeletelünk 1 kgr. fügét , a hibás  részeket  kihajítjuk  a  francba , és  a  fölszeletelt  fügéket  egy  nagyobb  uborkásüvegbe  tesszük , és  1 dkg.  élesztőt  valamint  ugyanennyi  borkősavat teszünk  hozzá . Sajnos  ezen  recept  van  anyira  antigermán , hogy nem  írja , hogy  konkrétan  mennyi is  a  füge , amihez  ezt  a  2  quantitást  hozzátesszük : én  egyszer  ezen  nagyot  buktam , mert  ecet  lett  az  egyik  5-literesem ( olasz  fantasztikus  asztali  bor palackja , Penny  Market , olykor ).Szirupot  főzünk 1 kgr cukorból és  3,5 l vízből , s  ha  kihült , ráöntjük  a  fügére, és  2  hétig  pincehidegen tároljuk , majd a  tiszta  részt   egy  10 l-es  edénybe  gézen  át  átszűri  Géza . A  visszamaradt  fügére  ismét  1 dkg.  élesztőt , ugyanennyi  borkősavat  valamint  1 kgr. cukorból  és  3,5 l vízből  álló  szirupot  öntünk , és  2  hétig  állni  hagyjuk . Az  így  nyert  bort  az első  erjesztésből  "nyert"   itallal  összeöntjük . A  visszamaradt  fügére  felöntjük , felönthetjük  az  előbbi  anyagokat , s  ezt  3  hétig  állni  hagyjuk .Körülbelül  8  nap  alatt  kierjed , és házasítva  ((  ezt  nem  tudom  mit  jelent....)) szintén  felhasznál6ó . A  fügebor  azonnal  fogyasztható , de  hűvös  helyre  téve  érlelődik , és  egyre  finomabb  lészen . 

Másik  recept .Ez  a  Mezőgazdasági  Könyvkiadó gondozásában  jelent  meg , azéban , melynek  ma  már  a  parlamentnél  nincs  többé  sajnos  boltja . A  könyv  címe  : " Italok  A-tól  Z-ig" , írták  :  Matuska  és  Kardos . Tehát  : 1  kgr  árubeli  aszalt  fügét  apróra  fölszeletelünk , avagy  húsdarálón  ledarálunk  ( , mint látod , itt  őrületes  lesz  az  ár , mert  az  aszaltfüge  költsége nagy  , pláne , ha  szőlőmennyiségű  bort  kívánunk  csinálni , fejteni ...). 3 l  vizet  és  75 dkg. cukrot  téve  hozzá , fazékban  közel  forrásig  hevítjük  (  már  megint  ez  az  unprecizitás , mikormeg  tudható , megy  vegyületek  hány  fokon  mondják  be  az  unalmasat....), és  ezen  a  hőmérsékleten  tartjuk  15--20  percig . Ezután  pár  percigforraljuk , majd  lehűtjük , és 20 gr.  citromsavat  ( vagy  borkősavat ) teszünk  hozzá , erjesztőedénybe  töltjük  át , és  fajélesztővel  erjesztjük  (  ez  a  második dolog  már , amit  nem  értek ). Kierjedés  után  a  bort  lefejtjük  az  üledékről . Utóbbira  rátöltünk 3  liter  vizet , amelyben 75 dkg. cukrot  oldottunk  föl , és erjedni  hagyjuk . Erjedés  után  lefejtjük  a  bort  a  seprőről , a két  bort  összeöntjük , és  szokásosan  iskolázzuk (  ez  mi  lehet  ?? ). A  fügebor sajnos 1  éven  túl  nem  tartható  el . 
Mint  látjátok , a  2  recept drámaian  különböző . . .
Kinek  mi  a  meglátása  ? 

miryenator Creative Commons License 2011.09.15 0 0 65

Sziasztok vennék igazi fügebort.miryenator@gmail.com irjatok 

venuto Creative Commons License 2011.01.22 0 0 64

Kedves  Tik .

 

Hát nem volt egy hosszú topik .  . .

Nákem megvan  a Budai Vár  alatt levó Mezőgazdasági Könyvtárból lemásolt 27 fügecikkből 26 . 2 éve azott levő 2 fügeborrecept egyikéből sikerült 15 jó és 5 rossz liter  fügebort csináljak . Megosztanám  a 2  receptemet itt bárkivel , csak arra kérem az itetőt , hogy  írjon egy  emilt is nékem .

Elég  kevesen vagyunk .

Fügepálinkagyártó antialkocholistát is ösmerek  Pomázról .

 

  far  severö sapirico író ,  leendő  fügetermesztő ( www.mek.oszk.hu )

magyar bucó Creative Commons License 2010.09.16 0 0 63
Nem lett sok a borkősav?
A két hét alatti megecetedés hihetetlenül gyorsnak tűnik...
Előzmény: kerju (60)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.16 0 0 62
Sziasztok.
Ezen a nyáron szaporítottam fügebokrokat.30-at szépen kiültettem,szépen növekednek,ha jövőre nem is,de utána mindenképpen lesz sok fügém.Ha még addig él ez a topic és valakinek szüksége lesz mézédes hazai fügére,csak szóljon.
Addig is minden jót.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.12 0 0 61
Szűrd le, jó lesz ecetnek:) De komolyan, én tavaly direkt csináltam őszibarackecetet. Nem tudom mit rontottál el, kevés volt a cukor, megtalálták a muslicák, levegőt kapott...sajnos az én tavalyi boraim(szőlő) egy része is megecetesedett, pedig az ideiből nem tudom lesz-e bor, nem túl biztatóan néz ki a termés.
Előzmény: kerju (60)
kerju Creative Commons License 2010.09.10 0 0 60
Sziasztok!
Úgy látom, hogy már egy jó ideje leállt a fórum, de nekem nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre. Már több, mint két hete tettem oda a fügebornak valót. Egy kiló fügét használtam (ebből kb. fél kiló nyers, fél kiló szárított), erre öntöttem 3 liter vizet, amelyet előtte 1 kg cukorral felfőztem és kihűlés után ráöntöttem a feldarabolt fügére. Tettem még rá borélesztőt és borkősavat. A lényeg, hogy most két hét után, nem hogy mézédes nedű lett volna belőle, hanem savanyú lett, mint az ecet. Szerintetek ezzel lehet még valamit kezdeni, vagy húzzam le a wc-n az egészet?
Válaszotokat előre is köszönve.
artur1 Creative Commons License 2007.07.18 0 0 59

Szia!

 

Ez is egy jó ötlet. Nekem is voltak kint nemrég ismerőseim, csak akkor sajnos még éretlen volt a füge.  Ha megy valaki, akkor valószínű én is hozatok.

 

Előzmény: TTNora (58)
TTNora Creative Commons License 2007.07.03 0 0 58

Én a fügét ismerősökkel hozatom Horvátországból. Augusztusban kezd náluk érni, tele minden piac, zöldséges, viszonylag filléres áru.

Mi is utazunk, de minden ismerősömmel is hozatok mindig pár kilókat... Így jut a lekvárokból, gyümölcsből az ismerősöknek is viszonzásul, meg nekünk is! :-)

 

 

Előzmény: artur1 (57)
artur1 Creative Commons License 2007.06.21 0 0 57

Sziasztok!

 

Én csak szimplán megenni (vagy befőzni) szeretném a fügét, de nagyon, mert IMÁDOM!

Viszont itthon sehol sem kapok....vagy ha igen, akkor külföldről, és darabja 200-300 ft, és tiszta szottyadt.

Szóval, ha valaki tud valami jó helyet, ahol tudnék venni finom fügét, kérem, írja meg.

Köszönöm.

Dzsonszii Creative Commons License 2007.06.21 0 0 56

Sziasztok fügebor szakértők!

 

Az előbbi hozzászólásaitok ősszel-télen íródtak. Pécs mellett Keszüben szépen nő a füge, extrém mennyiségű lesz belőle. Tehát én most nyáron, friss fügéből, panellakásban (az erkélyen) akarok fügebort készíteni. Kevés panccsal, és csak 5 literes befőttes üveg áll rendelkezésre. Mire vigyázzak? Segítsetek legyetek szivesek!

pereckee Creative Commons License 2007.03.31 0 0 55
Fügebor - ahogy én készíte(tte)m :

Hozzávalók :

1. 20 literes kanna (obiban lehet venni 5-600 ft)
2. Kotyogó (borászati boltban lehet kapni pár száz forint)
3. Borélesztő (borászati bolt pár száz forin)
4. Káliumszorbát (borászati bolt pár száz forint)
5. borkősav (borászati bolt, vagy spar,tesco...)
6. Dugózó (borászati bolt kb 6000 ft)
7. Dugó (25-ös csomagokban lehet venni borászati boltban)
8. Üveg (borászati bolt...)
9. 2 kg füge (tesco)
10. 2 kg cukor (bárhol)
11. 6 liter víz (csap :)
12. 5 l-es befőttes üveg(ek) (ezt szereztünk, de biztos lehet boltban is kapni - ha nincs - vagy a nagymamától :)
13. Nagyméretű szűrő (háztartási bolt - ha otthon nem volna)
14. Filtrálló papír (borászati bolt)
15. tölcsér (háztartási bolt)

A 6 iter vízhez hozzáöntöm a 2 kg cukrot és addig melegítem, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
A 2 kg fügét összevágom apró darabokra (egyesek szerint erre nincs szükség, de nekem így vált be)
A 2 kg fügéből az egyik kiló szárított füge, míg a másik préselt füge (tescoban lehet mind a kettőt kapni 25 dkg 200 forint körül van) A szárított fügétől sötétebb lesz az ital színe, míg a préselt füge húsosabb, abból több "nafta" jön ki.

A feldarabolt fügét beleteszem a 20 literes kannába.
Ráöntöm a 6l cukros vizet.
Beleszórok egy csipetnyi borélesztőt (ettől jobban beindul a "forrás".)
Ráteszem a kannára a kotyogó-t. (időközönként kell rá önteni kis vizet, mert elpárolog)
Várok 6 hetet.
A levet leöntöm 5 literes befőttes üvegekbe (Ennek több oka is van: egyrészt a kannában maradt fügemaszlaghoz adok még egyszer 6 liter cukros szirupot (kétszer forralom fel) másrészt öntögetni sokkal könnyebb az 5 literes üvegből, mint a 20 literes kannából)
A leszűrt lére rászórok egy csipetnyi káliumszorbátot (ez leállítja az anyag forrását, és segít benne, hogy ne romoljon meg a cucc)
(Ide a nagykönyv borkősavat ír, azt is próbáltam, de a káliumszorbát is tökéletes - szerintem)
1 napig hagyom.
A nagyméretű szűrőre ráteszem a filtrálló papírt (előtte célszerű benedvesíteni a papírt) és a szűrőt ráteszem egy nagy edényre.
A papíron átszivárog a nedű. az edényből tölcsérrel átöntögetem üvegbe. Ha megtelt egy üveg, ledugózom.
Közben a maradék fügére ráöntöm a 6 liter cukros vizet és elteszem megint 6 hétre.(kotyogó a tetejére, egy kis borélesztőt bele)
a második 6 hét után megismétlem azt amit az elsőnél (5 l-es üveg, káliumszorbát, szűrés, dugózás)

Így jó pár liter fügeborra lehet szert tenni. De nem tart soká, mert finom és itatja magát. :-)
A második "eresztés" nem lesz olyan sötét színű, de sebaj, az íze éppoly finom, mint az első adagé :-)

Jó szórakozást mindenkinek az elkészítéséhez.

(Én így készítem, és annak aki eddig kóstolta, nagyon ízlett...)
vén betyár Creative Commons License 2006.12.22 0 0 52
A ceftének/bornak literenként 20-25 deka cukrot kell tartalmazni, amit vagy a füge szolgáltat , vagy cukrot kell bele tenni. Cukrozni lehet egy két, három menetben , de az alkohol a cukorból lesz és ha kevés a cukor, kevés az alkohol is. Ha meg kevés az alkohol , akkor megromlik a bor, mert a bort az alkohol tarósítja.
Előzmény: trofimov (51)
trofimov Creative Commons License 2006.12.22 0 0 51

sziasztok!

 

Én is kipróbálnám ezt a fügebor készítést.

Otthon csak 5 l-es üvegem van. A következőt tervezem:

 

Veszek két csomag fügét. Szétdarabolom, megy az üvegbe, rá a víz, + max egy kevés cukor, + borélesztő (honnan fogom tudni, hogy mennyit kell bele tenni??)

Aztán rá a kotyogó.

 

Ha kiforrt, akkor leöntöm, szűröm, de nem tervezném újra elindítani.

 

Szerintetek ez így lehet jó?..?

 

Köszönöm előre is.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.02 0 0 33
Nekem most készül 4 liternyi kísérleti csipkebogyó bor... nem tudtam elég frisset szedni, így a tavalyi szárított is belekerült. Már 3 hete feltettem, kezd letisztulni. Az illata teljesen csipkebogyós.
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.19 0 0 17
Én sem a boltban vettem a friss fügét, hanem termett. Abban az évben annyi, hogy felmerült a kérdés, mit lehetne csinálni belőle?
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 13

Jól értem, hogy szárított fügéből csináljátok?

Én csak friss, hazai érésűből csináltam eddig, azt simán úgy kellett, mint bármely más gyümölcsbort, tehát nem  volt dupla erjesztés. De úgy is nagyon finom és erős lett, csak túl hamar elfogyott. Persze, ott egy kg fügét max 4 literre kellett felengedni.

Az idén hiába volt szép hosszú ősz, a téli kifagyás utáni késői indulás miatt nem értek be a fügéim a bokron...de szárítottból így is lehetne.

TTAMAS Creative Commons License 2006.10.17 0 0 8

ÉS MI AZ A BUGYOGATATÓ?


Kotyogó

Előzmény: Törölt nick (5)
TTAMAS Creative Commons License 2006.10.17 0 0 3

Örülök, hogy tetszik neked a saját kérdésed. :))

 

Mindenesetre, ha a rá adott választ is elolvasod, akkor megérted.

Előzmény: Törölt nick (2)
TTAMAS Creative Commons License 2006.10.17 0 0 1

Miért csak a másodikra kell meg a harmadikra 1kg cukor?

 

Mert aszalt fügéből készül, aminek nagyon magas a cukortartalma. Ez az első erjesztéskor átalakul, ezért azután már több cukor kell hozzá.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.17 0 0 topiknyitó
Sziasztok,
A Mindmegettéről leszedtem a fügebor receptjét és kissé érthetetlen számora. Azt írja, ahogy, tegyük össze a cuccot, de csak 1dkg cukorral, aztán két hét múlva fejtsük le a bort és ismételjük az eljárást, de akkor már 1kg cukorral, meg aztán még egyszer ugyanígy 1kg cukorral és lesz 1kg fügéből majd' 10 lityi fügebor kb Karácsonyra. Kissé érthetetlen nekem, hogy háromszor lehet leönteni a fügét? Miért csak a másodikra kell meg a harmadikra 1kg cukor? A legjobb lenne ha olyan írna, aki csinált már ilyet. Meg ha segítenétek ezt értelmezni az sem lenne utolsó:
http://www.mindmegitta.hu/index.php?apps=recept&recept=368
Köszi előre is,
M.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!