Nem érdemes túlbonyolítani az életet. Legjobb fügefáról, 30l-es hordó, 5-6kg füge bele, 4-5 kg cukor, a többi víz, hagyod kiforrni, mint a pálinkát. Kb. október végére leül a gyümölcs, megvárod, hogy kristály tiszta legyen a lé, azt leszívod/hogy ne menjen bele az alja/, ballonba teszed, hadd ülepedjen még.Lefejted 2x3x, aztán kész a kristálytiszta fügebor./legalább fél év!!!!/Én most fejtettem le ivás előtt a 2 évest, Kinley-el iszom, mert nekem alapjában keserű. Ha édeset akarsz túl kell cukrozni a cefrét, hogy ne tudja átforralni. Szeszfokolóval mérhető a szesztartalma, 9 fokos, nagyon ütős...Aki szereti, megdöglik érte....Arany árban van, ha venni akarnál...Hab a tortán, hogy a hordóban maradtat kifőzöm pálinkának, ami szintén nagyon egyedi...
Elhatároztam,hogy fügebort készítek!Sikerült is érett,friss fügét vásárolnom,mindent a recept szerint csináltam!Az első szűrésem inkább rózsaszínű folyadékot eredményezett,a fügének semmi baja,nem penészes,nem rohadt.A kérdésem,hogy a második érésre is elrakhatom így vagy nagyon elszúrtam valamit és húzhatom le a wc-n?
Ha valaki tud segíteni nagyon megköszönném,mielőbbi válaszát!
Fügeborreceptek Fölszeletelünk 1 kgr. fügét , a hibás részeket kihajítjuk a francba , és a fölszeletelt fügéket egy nagyobb uborkásüvegbe tesszük , és 1 dkg. élesztőt valamint ugyanennyi borkősavat teszünk hozzá . Sajnos ezen recept van anyira antigermán , hogy nem írja , hogy konkrétan mennyi is a füge , amihez ezt a 2 quantitást hozzátesszük : én egyszer ezen nagyot buktam , mert ecet lett az egyik 5-literesem ( olasz fantasztikus asztali bor palackja , Penny Market , olykor ).Szirupot főzünk 1 kgr cukorból és 3,5 l vízből , s ha kihült , ráöntjük a fügére, és 2 hétig pincehidegen tároljuk , majd a tiszta részt egy 10 l-es edénybe gézen át átszűri Géza . A visszamaradt fügére ismét 1 dkg. élesztőt , ugyanennyi borkősavat valamint 1 kgr. cukorból és 3,5 l vízből álló szirupot öntünk , és 2 hétig állni hagyjuk . Az így nyert bort az első erjesztésből "nyert" itallal összeöntjük . A visszamaradt fügére felöntjük , felönthetjük az előbbi anyagokat , s ezt 3 hétig állni hagyjuk .Körülbelül 8 nap alatt kierjed , és házasítva (( ezt nem tudom mit jelent....)) szintén felhasznál6ó . A fügebor azonnal fogyasztható , de hűvös helyre téve érlelődik , és egyre finomabb lészen . Másik recept .Ez a Mezőgazdasági Könyvkiadó gondozásában jelent meg , azéban , melynek ma már a parlamentnél nincs többé sajnos boltja . A könyv címe : " Italok A-tól Z-ig" , írták : Matuska és Kardos . Tehát : 1 kgr árubeli aszalt fügét apróra fölszeletelünk , avagy húsdarálón ledarálunk ( , mint látod , itt őrületes lesz az ár , mert az aszaltfüge költsége nagy , pláne , ha szőlőmennyiségű bort kívánunk csinálni , fejteni ...). 3 l vizet és 75 dkg. cukrot téve hozzá , fazékban közel forrásig hevítjük ( már megint ez az unprecizitás , mikormeg tudható , megy vegyületek hány fokon mondják be az unalmasat....), és ezen a hőmérsékleten tartjuk 15--20 percig . Ezután pár percigforraljuk , majd lehűtjük , és 20 gr. citromsavat ( vagy borkősavat ) teszünk hozzá , erjesztőedénybe töltjük át , és fajélesztővel erjesztjük ( ez a második dolog már , amit nem értek ). Kierjedés után a bort lefejtjük az üledékről . Utóbbira rátöltünk 3 liter vizet , amelyben 75 dkg. cukrot oldottunk föl , és erjedni hagyjuk . Erjedés után lefejtjük a bort a seprőről , a két bort összeöntjük , és szokásosan iskolázzuk ( ez mi lehet ?? ). A fügebor sajnos 1 éven túl nem tartható el . Mint látjátok , a 2 recept drámaian különböző . . . Kinek mi a meglátása ?
Nákem megvan a Budai Vár alatt levó Mezőgazdasági Könyvtárból lemásolt 27 fügecikkből 26 . 2 éve azott levő 2 fügeborrecept egyikéből sikerült 15 jó és 5 rossz liter fügebort csináljak . Megosztanám a 2 receptemet itt bárkivel , csak arra kérem az itetőt , hogy írjon egy emilt is nékem .
Elég kevesen vagyunk .
Fügepálinkagyártó antialkocholistát is ösmerek Pomázról .
far severö sapirico író , leendő fügetermesztő ( www.mek.oszk.hu )
Sziasztok. Ezen a nyáron szaporítottam fügebokrokat.30-at szépen kiültettem,szépen növekednek,ha jövőre nem is,de utána mindenképpen lesz sok fügém.Ha még addig él ez a topic és valakinek szüksége lesz mézédes hazai fügére,csak szóljon. Addig is minden jót.
Szűrd le, jó lesz ecetnek:) De komolyan, én tavaly direkt csináltam őszibarackecetet. Nem tudom mit rontottál el, kevés volt a cukor, megtalálták a muslicák, levegőt kapott...sajnos az én tavalyi boraim(szőlő) egy része is megecetesedett, pedig az ideiből nem tudom lesz-e bor, nem túl biztatóan néz ki a termés.
Sziasztok! Úgy látom, hogy már egy jó ideje leállt a fórum, de nekem nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre. Már több, mint két hete tettem oda a fügebornak valót. Egy kiló fügét használtam (ebből kb. fél kiló nyers, fél kiló szárított), erre öntöttem 3 liter vizet, amelyet előtte 1 kg cukorral felfőztem és kihűlés után ráöntöttem a feldarabolt fügére. Tettem még rá borélesztőt és borkősavat. A lényeg, hogy most két hét után, nem hogy mézédes nedű lett volna belőle, hanem savanyú lett, mint az ecet. Szerintetek ezzel lehet még valamit kezdeni, vagy húzzam le a wc-n az egészet? Válaszotokat előre is köszönve.
Én a fügét ismerősökkel hozatom Horvátországból. Augusztusban kezd náluk érni, tele minden piac, zöldséges, viszonylag filléres áru.
Mi is utazunk, de minden ismerősömmel is hozatok mindig pár kilókat... Így jut a lekvárokból, gyümölcsből az ismerősöknek is viszonzásul, meg nekünk is! :-)
Az előbbi hozzászólásaitok ősszel-télen íródtak. Pécs mellett Keszüben szépen nő a füge, extrém mennyiségű lesz belőle. Tehát én most nyáron, friss fügéből, panellakásban (az erkélyen) akarok fügebort készíteni. Kevés panccsal, és csak 5 literes befőttes üveg áll rendelkezésre. Mire vigyázzak? Segítsetek legyetek szivesek!
1. 20 literes kanna (obiban lehet venni 5-600 ft) 2. Kotyogó (borászati boltban lehet kapni pár száz forint) 3. Borélesztő (borászati bolt pár száz forin) 4. Káliumszorbát (borászati bolt pár száz forint) 5. borkősav (borászati bolt, vagy spar,tesco...) 6. Dugózó (borászati bolt kb 6000 ft) 7. Dugó (25-ös csomagokban lehet venni borászati boltban) 8. Üveg (borászati bolt...) 9. 2 kg füge (tesco) 10. 2 kg cukor (bárhol) 11. 6 liter víz (csap :) 12. 5 l-es befőttes üveg(ek) (ezt szereztünk, de biztos lehet boltban is kapni - ha nincs - vagy a nagymamától :) 13. Nagyméretű szűrő (háztartási bolt - ha otthon nem volna) 14. Filtrálló papír (borászati bolt) 15. tölcsér (háztartási bolt)
A 6 iter vízhez hozzáöntöm a 2 kg cukrot és addig melegítem, míg a cukor teljesen fel nem oldódik. A 2 kg fügét összevágom apró darabokra (egyesek szerint erre nincs szükség, de nekem így vált be) A 2 kg fügéből az egyik kiló szárított füge, míg a másik préselt füge (tescoban lehet mind a kettőt kapni 25 dkg 200 forint körül van) A szárított fügétől sötétebb lesz az ital színe, míg a préselt füge húsosabb, abból több "nafta" jön ki.
A feldarabolt fügét beleteszem a 20 literes kannába. Ráöntöm a 6l cukros vizet. Beleszórok egy csipetnyi borélesztőt (ettől jobban beindul a "forrás".) Ráteszem a kannára a kotyogó-t. (időközönként kell rá önteni kis vizet, mert elpárolog) Várok 6 hetet. A levet leöntöm 5 literes befőttes üvegekbe (Ennek több oka is van: egyrészt a kannában maradt fügemaszlaghoz adok még egyszer 6 liter cukros szirupot (kétszer forralom fel) másrészt öntögetni sokkal könnyebb az 5 literes üvegből, mint a 20 literes kannából) A leszűrt lére rászórok egy csipetnyi káliumszorbátot (ez leállítja az anyag forrását, és segít benne, hogy ne romoljon meg a cucc) (Ide a nagykönyv borkősavat ír, azt is próbáltam, de a káliumszorbát is tökéletes - szerintem) 1 napig hagyom. A nagyméretű szűrőre ráteszem a filtrálló papírt (előtte célszerű benedvesíteni a papírt) és a szűrőt ráteszem egy nagy edényre. A papíron átszivárog a nedű. az edényből tölcsérrel átöntögetem üvegbe. Ha megtelt egy üveg, ledugózom. Közben a maradék fügére ráöntöm a 6 liter cukros vizet és elteszem megint 6 hétre.(kotyogó a tetejére, egy kis borélesztőt bele) a második 6 hét után megismétlem azt amit az elsőnél (5 l-es üveg, káliumszorbát, szűrés, dugózás)
Így jó pár liter fügeborra lehet szert tenni. De nem tart soká, mert finom és itatja magát. :-) A második "eresztés" nem lesz olyan sötét színű, de sebaj, az íze éppoly finom, mint az első adagé :-)
Jó szórakozást mindenkinek az elkészítéséhez.
(Én így készítem, és annak aki eddig kóstolta, nagyon ízlett...)
A ceftének/bornak literenként 20-25 deka cukrot kell tartalmazni, amit vagy a füge szolgáltat , vagy cukrot kell bele tenni. Cukrozni lehet egy két, három menetben , de az alkohol a cukorból lesz és ha kevés a cukor, kevés az alkohol is. Ha meg kevés az alkohol , akkor megromlik a bor, mert a bort az alkohol tarósítja.
Otthon csak 5 l-es üvegem van. A következőt tervezem:
Veszek két csomag fügét. Szétdarabolom, megy az üvegbe, rá a víz, + max egy kevés cukor, + borélesztő (honnan fogom tudni, hogy mennyit kell bele tenni??)
Aztán rá a kotyogó.
Ha kiforrt, akkor leöntöm, szűröm, de nem tervezném újra elindítani.
Nekem most készül 4 liternyi kísérleti csipkebogyó bor... nem tudtam elég frisset szedni, így a tavalyi szárított is belekerült. Már 3 hete feltettem, kezd letisztulni. Az illata teljesen csipkebogyós.
Én csak friss, hazai érésűből csináltam eddig, azt simán úgy kellett, mint bármely más gyümölcsbort, tehát nem volt dupla erjesztés. De úgy is nagyon finom és erős lett, csak túl hamar elfogyott. Persze, ott egy kg fügét max 4 literre kellett felengedni.
Az idén hiába volt szép hosszú ősz, a téli kifagyás utáni késői indulás miatt nem értek be a fügéim a bokron...de szárítottból így is lehetne.
Sziasztok, A Mindmegettéről leszedtem a fügebor receptjét és kissé érthetetlen számora. Azt írja, ahogy, tegyük össze a cuccot, de csak 1dkg cukorral, aztán két hét múlva fejtsük le a bort és ismételjük az eljárást, de akkor már 1kg cukorral, meg aztán még egyszer ugyanígy 1kg cukorral és lesz 1kg fügéből majd' 10 lityi fügebor kb Karácsonyra. Kissé érthetetlen nekem, hogy háromszor lehet leönteni a fügét? Miért csak a másodikra kell meg a harmadikra 1kg cukor? A legjobb lenne ha olyan írna, aki csinált már ilyet. Meg ha segítenétek ezt értelmezni az sem lenne utolsó: http://www.mindmegitta.hu/index.php?apps=recept&recept=368 Köszi előre is, M.