Keresés

Részletes keresés

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.05.20 0 0 21615

Ez valami fél trópusi vagy mediterán hely...

Nézd meg a növényeket meg az ürge lábát.

Nem Mo-on készült a felvétel.

A magas páratartalom miatt pedig biztosan meg is marad az oltás...

Előzmény: Laca_74 (21614)
Laca_74 Creative Commons License 2025.05.12 0 1 21614

Félreértés elkerülésé érdekében, nem kötekedni akarok. A diónál  26-28C indul be a kalluszképződés. Vagy nagyon meleg van nagy páratartalommal arra márciusban, vagy ne hidj el mindent amit látsz.

Előzmény: AmazingGecko (21583)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.05.03 0 0 21613

Köszönöm.

A PET palack jó ötlet, 2-3 darabnál meg tudom csinálni, amik elég alacsonyak.

A többi sokkal magasabban van oltva.

 

Ma mindről leveszem a zaskót, kapnak 1 gomba elleni permetezést.

És egyenlőre visszakerülnek, a már bevállt lágyvizes papírgolyóval.

 

Egyet viszont szabadon hagyok és jól beárnyékolom.

Pár nap múlva meglátjuk.

Ha túléli, minddel így járok el.

 

...ha nem éli túl kicsit később akkor is, mert egész nyáron nem tarthatom rajtuk a zacskót...

Legeljebb akkor visszacsípek a levelekből, hogy kisebb legyen a párolgó felület.

Van amelyik már tényleg szépen "megbokrosodott".

Belohin Creative Commons License 2025.04.27 0 0 21612

Ha belegondolok, lehet, hogy nem a zacskó után, hanem a zacskó helyett kellene árnyékolni. A párásított zacskóban valószínűleg túlfejlődik a fiatal hajtás a már összeforrt rész anyagszállítási kapacitásához képest. És amikor leveszed a zacskót, túl nagy a párologtató felület. Zacskó nélkül lassabb lesz a növekedés, és megmarad az egyensúly. A tűző naptól viszont tényleg nem árt védeni.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21610)
Veszpremi Creative Commons License 2025.04.27 0 0 21611

Saját sikeres tapasztalat: pet palackot húzok rá, úgy, hogy alul pár kőre támaszkodik, így alulról levegőzik. Hogy a szél ne tudja mozgatni, körben 3-4 karróval fixálom. Öntözöm, hogy párás legyen a levegő a palackon belül. Ez egész nyáron megy, néha esősebb időben le szoktam venni, és néha éjszakára is. Nekem ez megmentett oltásokat.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21610)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 21610

Oltóág oltásakor mikor vehetem le a zacskót?

 

Sok "megfogant" úgy tűnik, de amikor leveszem róla a zacskót

pár nap alatt elszárad, és 10-ből kb. csak vagy kettő marad tényleg meg.

 

Pedig már olt amin 2 - 3 cm-es levelek is voltak.

A zacskóban pinponglabdányi kéztörlő galacsin van, ami Ionmentes vízbe volt áztatva.

 

Építsek egy árnyékolót, ha le akarom szedni a zacskót?

A tűző napot biztos nem bírja egyik percről a másikra 12-14 órán át rögtön.

Egy árnyékoló segítene ezen, napi csak 2-3 órát érné a közvetlen nap.

 

Annyira jók lennének az oltási arányaim, ha ez nem lenne.

Az árnyékolás biztos segít, mert ahol nem nyírtam le a füvet, és a gazban 

a fűtenger árnyékában van, az a zacskó levétele után is szinte mind megmaradt.

misoo83 Creative Commons License 2025.04.27 0 0 21609

 

Füge oltása, két fajta egy alanyon.

 

https://youtu.be/SuAZjevE_YM

Didergő Király Creative Commons License 2025.04.21 0 0 21608

az is látszik a képeken, hogy meg van feketedve az alany kérge, nem néz ki túl jól. valamikor tavaly nyáron, kb. egy év után vettem le a szigszalagot. lehet, hogy befolyt alá víz, és berohadt, nem tudom. első évben sokat nőtt, tavaly kb. 20 centit, de tavaly nagy volt a szárazság és a meleg (persze locsoltam rendesen). idén egy kicsit erősebben visszametszettem, hátha beindul. de lehet, hogy felejtős, pedig szép reményeket fűztem hozzá.

Előzmény: Didergő Király (21607)
Didergő Király Creative Commons License 2025.04.21 0 0 21607

ma vettem észre, hogy a 2023 tavaszi szilva oltásom alanya meg van repedve több helyen. árokpartról vadászott mirabolánra oltottam ismeretlen fajtájú szilvát ékoltással. nem mondanám, hogy azért lehet, mert a nemes gyorsabban fejlődik, mint az alany, mert nem ez a helyzet, az alany jobban erősödik. mennyire vészes szerintetek? https://imgur.com/a/kuZhKKl

trakisbandi Creative Commons License 2025.03.16 0 0 21606
Előzmény: Balage-81 (21603)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.12 0 0 21605

A Kieffert bármire oltottam eddig, nemes körtére vagy vadkörtére, mindenen jó érzi magát és szépen terem. Igénytelen fajta.

Előzmény: zoli1437 (21604)
zoli1437 Creative Commons License 2025.03.12 0 0 21604

Szia!

Ezeket a párosokat konkrétan nem ismerem, de eléggé esetleges minden páros.

Árpával érő körtén a Vilmos és Hardenpont  a harmadik évtől lepusztult, a Kieffer  meg köszöni jól érzi magát.

Más körték az egyik vad körtén jól érzik magukat, a másikon meg nem.

A birsen lévő körte a helyi birs gyökérsarjon csak néhány évig élt.

A mirabolánon lévő kajszi egy másik magoncon lepusztult harmadik évben.

Szerintem nincs más lehetőség mint kipróbálni és bízni, hogy lesz ami jó lesz.

Előzmény: Balage-81 (21603)
Balage-81 Creative Commons License 2025.03.12 0 0 21603

Sziasztok!

 

 

Birsalmát mire érdemes oltani? Tudom, hogy lehet almára, körtére és vadbirsre is, de melyikre a legjobb?

 

 

A másik meg, hogy cseresznyét mennyire érdemes meggyre oltani? Olyat hallottam, hogy nem ideális. Csak tőnél lehet a cseresznye megvastagodása miatt. És hogy nem lesz hosszú életű. Ez mennyire törvényszerű?

Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.03.03 0 0 21602

Hát ez igaz.

A sárgabarack lekvárnál és a sárgabarack pálinkánál jobb ekvár és jobb pálinka

nincs a világon.

Van még jó, de a kajszi a legjobb.

Ezért ültetem és oltom már évek óta.

Jelenleg  már kb. 20 darabom van, ha vége a korona alakításnak

és termőre fordulnak ez mindkettőnek elég lesz majd.

 

Idén még oltok mindenesetre, mert cserék még lehetnek.

Előzmény: öreg_néne_b (21600)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.02 0 0 21601

Így van. Nekem is van 4 db, csak nem mindig teremnek annyit, hogy lekvár is legyen belőle.

 

Előzmény: öreg_néne_b (21600)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.03.02 0 0 21600

Azért van kajszifám, mert ez az egyetlen tuti módszer az ízletes gyümölcshöz jutásra.

Előzmény: AmazingGecko (21598)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.02 0 0 21599

Mivel penészes és rohadt volt belül, még a disznóknak és a csirkéknek se lehetett volna odaadni. (Mondjuk nekem nincsenek is.)

Egyedül a komposztra volt jó.  Drága komposzt!

Előzmény: öreg_néne_b (21597)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.03.02 0 0 21598

Vettem többször kajszit a piacon. A színe gyönyörű narancssárga volt, de a húsa íztelen. A mag körül penészes, fekete. Valami import hűtőházas vacak lehetett. Megvette a kereskedő a nagybanin kb. 500-ért, eladta a piacon duplájáért. Az őt nem érdekelte, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. A hasznát megkapta, a többi a vásárló baja.

Előzmény: öreg_néne_b (21597)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.03.02 0 0 21597

némelyik olyan rossz, hogy nemhogy friss fogyasztásra, de még lekvárnak és cefrének se jó.

Lekvárt és pálinkát csak jó, aromás gyümölcsből készítek. Ha már dolgozok vele, legyen tényleg jó.

Előzmény: AmazingGecko (21594)
Belohin Creative Commons License 2025.02.28 0 0 21596

Faj szinten egy, de mivel a fák többsége magonc, még nem találtam kettő egyformát. Jellemzően az a baj a gyümölccsel, hogy a külső rétege már túl levesesre érik, de a mag környéke erősen savanyú, és nem is magvaváló. Azok, amelyikek hajlandók egyöntetűre érni, egész finomak tudnak lenni. Legalábbis egy bizonyos állapotukban, amikor még nem löttyedtek.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21592)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.02.28 0 0 21595

Sárgabarack lekvár 2 hónap alatt eléfogyott, a többi lekvár most is ott van.

így lehet hogy lekvárt már csak sárgabarckbólm csinálunk, de abból többet.

 

A pálinka...nagyon függ a gyümölcs alapanyagtól, de

ott a cefrézés, erjesztés, lepárlás alatt annyi ezer féle képpen 

elmehet nem kívánt irányba.

Ha még géppel is szedik (rázzák), a kis éretlen gubicsokat kiválogatja a gép

és azt külön eladják cefrének, no az még biztosan tetéz rá.

Gyakran olyat kínálnak, ami csak a mag + rajta 2-3 mm éretlen zöld hús.

Se ize, se illata még.

 

Van "rendes" kajszi is, de azt meg pálinkának nem veszik meg mert irtó drága.

Oda pedig nagy mennyiség kell.

(Bár a piacon mind zöld egy kicsit, mert így jobban szállítható.)

Előzmény: AmazingGecko (21594)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.28 0 0 21594

Nekem is a bordó a kedvencem, már vagy 60 éve van a kertünkben. Magról kel és amelyiknek finom a termése és nincs útban, azt meghagyjuk. A bordó se terem mindig jót, volt már olyan, ami kisszeműt és száraz, kásás húsút termett. Az ilyeneket kivágjuk, a fájuk remek tüzelni, jól ég. Sokan lenézik ezt a gyümölcsöt, de amikor néha 2-3 évig nem terem a kajszi, a cseresznyét meg lezabálják a madarak, akkor mégis jó enni valami gyümölcsöt, ami ráadásul bio és ingyen van.

Nyáron pedig minden gyümölcsnek 1000 ft körül van kilója, hiába van szezonban. Iszonyatosak az árak.

Amit pedig a boltban vagy a piacon árulnak, hiába 1000 ft kilója, sokszor íztelen, kásás, féléretten leszedett vacak. A kerekedők megveszik az olcsó külföldi hűtőházas gyümölcsöt, aztán eladják dupla áron magyarkánt. De némelyik olyan rossz, hogy nemhogy friss fogyasztásra, de még lekvárnak és cefrének se jó.

Előzmény: Kertkedvelő999 (21592)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.02.28 0 0 21593

Akkor majd próbálkozom én is.

Előzmény: TK421 (21589)
Kertkedvelő999 Creative Commons License 2025.02.28 0 0 21592

Olyan mintha nem is egy "faj" lenne.

A bordó levelű, kék termésű aromásabb, ízesebb és édesebb. Szinte finom.

A sárga termésű és zöld levelű nagyon savanyú termésű (nálam),-nem is szeretem enni-

és mint ha a kérgük sem lenne teljesen egyforma.

A bordó levelű kék színűt nagyon szeretem, de a sárgát már nem annyira.

 

Lehet hogy olyan mint a fehér - meg a fekete faeper.

Bár egy fajnak számít, de nagyok a különbségek.

Talán még szaporodni is tudnak egymással, de...

a fekete eper kemény fa ami lassan nő, az ze nagyon meghatározó.

A fehér eperfa 3-szor gyorsabban nő, de inkább puhafa.

A fehér eper pedig édes, cukros, de iztelen.

 

Ha fehérbe oltasz feketét. lehet úgy nó a leggyorsabban, de az eltérő 

jelleg miatt első -2 évben könnyen letörhet. Utána már nem.

Előzmény: AmazingGecko (21590)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.02.28 0 1 21591

így csak dísznek jók.

 

Meg alanynak. A piros levelű alany előnye, hogy rögtön látszik, melyik az alany és melyik a nemes.

Előzmény: AmazingGecko (21590)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.27 0 0 21590

Nálam vannak jó minőségű, nagyszemű, jó ízű fosószilvák. Zöld levelű, sárga termésűek és bordó levelű, bordó termésűek is. Utóbbit asszem vérszilvának hívják. Vérszilvából lehet kapni nemest is, aminek nagyon szép sötétbordó a levele, de azok keveset teremnek, így csak dísznek jók.

Előzmény: TK421 (21589)
TK421 Creative Commons License 2025.02.27 0 0 21589

Oltottam nagyobb, idősebb mirabolánra szilvát, kajszit és őszit is. Ugyanaz a technológia: öreg fa kivágva, beleoltva héj alá vagy visszavágva fél-1 méter magasan, hoz hajtást, abból meghagyok egyet vagy kettőt, és bele szemzés vagy oltás. Hoz mindig egy csomó sarjat, azokat időnként levágom, de nem látom hogy bántaná a nemest akkor se ha nem vágom azokat le, elélnek együtt.

 

Őszit alvószemzéssel raktam bele, kajszit, szilvát sima oltással. Nem látom hogy bármit módosítana rajtuk, a kajszi így is úgy is elfagy nálam :)

 

 

"Kis korban elfogadó, de ha fejlett nagy fát vágunk ki,

akkor már (az oltás befogadására nézve) elutasító a mirabolán." - én ezt nem tapasztaltam

 

Sajnos a nálam levő fosószilvák termése nem igazán jó, ezért muszáj vagyok máshogy hasznosítani őket ha már itt vannak

 

 

Előzmény: Kertkedvelő999 (21585)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.02.27 0 0 21588

Nem valószínű. Természetesen meg lehet próbálni, de ne fűzz hozzá nagy reményeket. Ha véletlen sikerül is az oltás, nem hiszem, hogy hosszabb távon életképes lesz. Szerintem pekán-magoncra oltják.

Találtam egy videót, nagyon érdekes oltási technikával oltják.

 

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=252&v=CC7ZasquCK4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fthegardenfixes.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY

Előzmény: vlacko (21586)
Belohin Creative Commons License 2025.02.27 0 1 21587

Úgy tűnik, nem igazán. Nemzetség szinten térnek el. Amerikában inkább a fekete dióval próbálják összehozni, de számottevő eredményt nem találtam.

https://growingfruit.org/t/walnut-graft-compatibility/10985

 

Előzmény: vlacko (21586)
vlacko Creative Commons License 2025.02.26 0 0 21586

Pekánt vajon lehet oltani dióra?

Előzmény: AmazingGecko (21583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!