Régen alanynak vetett vadőszin nem nem sikerültek a szemzéseim. Aztán egy darabig hanyagoltam és termő korba értek. Most azokat kezdtem átoltani. Tavasszal ahogy indul az alany, rakom rá a legfeljebb két héttel előbb szedett nemest.
Ha kertésszel csináltatod az tudni fogja mi vált be nála legjobban és úgy fogja csinálni.
Én nem tudok szemezni, kertészettel csináltatnám. Nekik vannak csemetéik, azokjra megcsinálnák. Azokat még takarni, árnyékolni is lehet a kis méretük miatt.
AZ oltást melyik hónapban csinálod és milyen alanyra?
Ha jól tudom, az őszibarackot nem lehet oltani, csak szemezni lehet augusztusban. A szemet már le lehet szedni most július végén? Hány napig lehet tárolni hűtőben, vizes szalvétába csomagolva?
És milyen szemeket kell szedni? Mennyire beérett és milyen vastag vesszőket? Teljesen laikus vagyok a témában.
Félreértés elkerülésé érdekében, nem kötekedni akarok. A diónál 26-28C indul be a kalluszképződés. Vagy nagyon meleg van nagy páratartalommal arra márciusban, vagy ne hidj el mindent amit látsz.
Ha belegondolok, lehet, hogy nem a zacskó után, hanem a zacskó helyett kellene árnyékolni. A párásított zacskóban valószínűleg túlfejlődik a fiatal hajtás a már összeforrt rész anyagszállítási kapacitásához képest. És amikor leveszed a zacskót, túl nagy a párologtató felület. Zacskó nélkül lassabb lesz a növekedés, és megmarad az egyensúly. A tűző naptól viszont tényleg nem árt védeni.
Saját sikeres tapasztalat: pet palackot húzok rá, úgy, hogy alul pár kőre támaszkodik, így alulról levegőzik. Hogy a szél ne tudja mozgatni, körben 3-4 karróval fixálom. Öntözöm, hogy párás legyen a levegő a palackon belül. Ez egész nyáron megy, néha esősebb időben le szoktam venni, és néha éjszakára is. Nekem ez megmentett oltásokat.
az is látszik a képeken, hogy meg van feketedve az alany kérge, nem néz ki túl jól. valamikor tavaly nyáron, kb. egy év után vettem le a szigszalagot. lehet, hogy befolyt alá víz, és berohadt, nem tudom. első évben sokat nőtt, tavaly kb. 20 centit, de tavaly nagy volt a szárazság és a meleg (persze locsoltam rendesen). idén egy kicsit erősebben visszametszettem, hátha beindul. de lehet, hogy felejtős, pedig szép reményeket fűztem hozzá.
ma vettem észre, hogy a 2023 tavaszi szilva oltásom alanya meg van repedve több helyen. árokpartról vadászott mirabolánra oltottam ismeretlen fajtájú szilvát ékoltással. nem mondanám, hogy azért lehet, mert a nemes gyorsabban fejlődik, mint az alany, mert nem ez a helyzet, az alany jobban erősödik. mennyire vészes szerintetek? https://imgur.com/a/kuZhKKl
Birsalmát mire érdemes oltani? Tudom, hogy lehet almára, körtére és vadbirsre is, de melyikre a legjobb?
A másik meg, hogy cseresznyét mennyire érdemes meggyre oltani? Olyat hallottam, hogy nem ideális. Csak tőnél lehet a cseresznye megvastagodása miatt. És hogy nem lesz hosszú életű. Ez mennyire törvényszerű?
Vettem többször kajszit a piacon. A színe gyönyörű narancssárga volt, de a húsa íztelen. A mag körül penészes, fekete. Valami import hűtőházas vacak lehetett. Megvette a kereskedő a nagybanin kb. 500-ért, eladta a piacon duplájáért. Az őt nem érdekelte, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan. A hasznát megkapta, a többi a vásárló baja.
Faj szinten egy, de mivel a fák többsége magonc, még nem találtam kettő egyformát. Jellemzően az a baj a gyümölccsel, hogy a külső rétege már túl levesesre érik, de a mag környéke erősen savanyú, és nem is magvaváló. Azok, amelyikek hajlandók egyöntetűre érni, egész finomak tudnak lenni. Legalábbis egy bizonyos állapotukban, amikor még nem löttyedtek.
Nekem is a bordó a kedvencem, már vagy 60 éve van a kertünkben. Magról kel és amelyiknek finom a termése és nincs útban, azt meghagyjuk. A bordó se terem mindig jót, volt már olyan, ami kisszeműt és száraz, kásás húsút termett. Az ilyeneket kivágjuk, a fájuk remek tüzelni, jól ég. Sokan lenézik ezt a gyümölcsöt, de amikor néha 2-3 évig nem terem a kajszi, a cseresznyét meg lezabálják a madarak, akkor mégis jó enni valami gyümölcsöt, ami ráadásul bio és ingyen van.
Nyáron pedig minden gyümölcsnek 1000 ft körül van kilója, hiába van szezonban. Iszonyatosak az árak.
Amit pedig a boltban vagy a piacon árulnak, hiába 1000 ft kilója, sokszor íztelen, kásás, féléretten leszedett vacak. A kerekedők megveszik az olcsó külföldi hűtőházas gyümölcsöt, aztán eladják dupla áron magyarkánt. De némelyik olyan rossz, hogy nemhogy friss fogyasztásra, de még lekvárnak és cefrének se jó.