Keresés

Részletes keresés

leptopelis Creative Commons License 2008.04.28 0 0 42
Ez nem így van, hanem pont fordítva. Az immunrendszer az egyedfejlődés korai szakaszában megtanulja, mi a saját, azaz minden molekulát, molekulatöredéket, amivel ezen időszak alatt találkozik, sajátként könyvel el. Az érett immunrendszer antigénként kezel minden olyan molekulát, amivel nem találkozott ezen érzékeny periódus alatt, tehát ami nem saját.
Előzmény: Aurora11 (39)
ZsL... Creative Commons License 2008.04.28 0 0 41

Ez érdekes kérdés; "Darvinista" talán erre is tud adatokat.

Pl. ha a meteor sziklára esik és széttörik, vagy ha vízes környezetben idővel oldódni kezd anyagának egy része. Sőt, a légkörben is darabolódik a legtöbb (a külső részének erőteljes hevülése következtében fellépő mechanikai feszültség /eltérő hőtágulás/ miatt), nyilván attól függően, hogy milyen típusú meteoritról van szó.

Előzmény: Aurora11 (40)
Aurora11 Creative Commons License 2008.04.27 0 0 40

És kijuthatnak a meteorit belsejéből?

Előzmény: darwinista (38)
Aurora11 Creative Commons License 2008.04.27 0 0 39
Mert a fehérvérsejtek csak az általuk ismert kémiai anyagok által azonosítják a baktériumokat.Ha olyan fehérjaszerkezete van ami még nem fordul elő a földi baktériumok körében akkor a fehérvérsejt nem támadja meg őket.
Előzmény: leptopelis (37)
darwinista Creative Commons License 2008.04.27 0 0 38
Erre vegeztek konkret kiserleteket es a bakteriumok kepesek tulelni a becsapodaskor fellepo ho es nyomas valtozasokat, igaz nem a feluleten, hanem ha kicsit vedettebb helyen tanyaznak a becsapodo testben.
Előzmény: Aurora11 (32)
leptopelis Creative Commons License 2008.04.27 0 0 37
Miért ne ismernék fel őket a fehérvérsejtek?
Előzmény: Aurora11 (36)
Aurora11 Creative Commons License 2008.04.26 0 0 36
De ha van egy fehérjéket aminosavakra általánosan lebontó enzimje,amikkel aminosavakhoz juthat,és ezekből az aminosavakból a saját fehérjéit fel tudja építeni,akkor nagy bajban lenne a földi élővilág.Mert a fehérvérsejtek nem is mernék őket fel,de ők mégis fogyasztanák a szervezetek táplálékát.
Előzmény: NevemTeve (35)
NevemTeve Creative Commons License 2008.04.26 0 0 35
A már meglévő baktériumok és vírusok is folyamatosan mutálódnak, és bizony sok bajt is okoznak. Ehhez egy űrből jött baci nemigen tudna mit hozzátenni, például azért sem, mert a testét felépítő fehérjék és nukleinsavak nagy valószínűséggel nem kompatibilisek a mieinkkel.
Előzmény: Aurora11 (32)
Aurora11 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 34

Hát az igaz.Lehet,hogy ha a fehéréje balodalas kiralitású akkor nem lenne tápláléka.

 

Előzmény: ZsL... (33)
ZsL... Creative Commons License 2008.04.24 0 0 33
Nem feltétlenül.
A felforrósodás mértéke függ az érkező tárgy relatív sebességétől (ami lehet 10-70 km/sec), anyagának összetételétől, méretétől, még az érkezés légkörhöz viszonyított szöge által meghatározott pályától is. A felhevülés időtartama csak néhány másodperc, aztán a troposzférában már hülni kezd a zuhanó test. Észleltek már nemcsak forró, hanem egészen hideg meteort is közvetlenül a lehullása után.
A mikroorganizmusok némelyike pedig meglepően nagy hőmérsékleti szélsőségeket elvisel; gondoljunk csak a Holdról visszahozott kamerából kitenyésztett baktériumra...
A nem földi eredetű mikrobák ráadásul aligha okozhatnak fertőzést, ha fehérje-szerkezetük eltér a földi élet által használttól.
Persze nem árt az óvatosság, azért fertőtlenítik kilövés előtt az űrszondákat. A Földre hulló meteorok nagy része a Föld anyagával közös eredetű, sőt épp földi eredetű is lehet...
Előzmény: Aurora11 (32)
Aurora11 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 32
De amikor egy meteor beesik a Föld légkörée,akkor szerintem annyira felforrósodik,hogy a felszínre leeső maradványából kihalnak a baktériumok a nagy hő miatt.Talán ez a szerencsénk egy világűrből érkező vírus vagy baktérium végzetes pusztítást okozhatna a Földön,mert nem lenne ellenszer rá.
ZsL... Creative Commons License 2008.04.24 0 0 31
Lásd még: az "Egyedül az időben" című, szomszédos topik 36. bejegyzését!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177766

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 30
 Én viszont az óceánok mélyéből! Méghozzá ott ahol biztosítva vannak a Nap nélkül is az élet megjelenéséhez szükséges feltételek: hőmérséklet, fény, oxigén, széndioxid, víz, ásványi-sók. Tekintetbe véve, hogy már találtak ilyen helyeket a kéreg repedéseinek közelében, ahol igen gazdag élővilág él és szaporodik, nincs kizárva, hogy a földi  élet bölcsőjét nem a világűrben kell keresgélni! Míg a fentiek tények, az utóbbi csak hipotézis.
Előzmény: Törölt nick (27)
biomassza Creative Commons License 2006.12.03 0 0 29
A pánspermia elmélet valóban az - elmélet, nem tény. (Csak zárójelben, az élet itteni kialakulásáról is csak elméletekkel rendelkezünk, számomra megnyugtató bizonyítékokat nem látok sem kemotonra, sem koacervátumra, sem egyébre) Viszont elméletként sem egységes, ld fent, Crick. Az "irányított pánspermia" valóban feltételez tudatosságot, de símán lehet, hogy mi magunk is folyamatosan "pánspermizálunk" innen a Földről. Akár Douglas Adams vogonjainak is hihetünk, hogy itt dobták ki a szerves szemetet az űrhajókból, abból nyálkáztunk elő.
Drift Creative Commons License 2006.11.11 0 0 28

Nem értem, mik azok, amik ezen elmélet mellett állnak.

Minden esetre, tények nem.(egyelőre)
Mégis azt gondolom, hogy igaz. Nem tények alapján,hanem inkább valószínűség szerint. Az anyag vándorol, vele az élet is egyik bolygóról a másik, mint ahogy a pálmafák elterjedtek a Csendes Óceán szigetein...

A földi élet túlságosan egységes, tehát egyetlen ős leszármazottja. Persze lehet, mondani hogy kiírtotta a legagresszívebb élő gén a többit.. de valószínűbb, hogy egy ilyen csira érkezett valahonnan, olyan esetlegességekkel, amelyek a földi élet sajátosságai.

Előzmény: Agnoszticizmus (-)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.10 0 0 27
Sziasztok!

Nem véletlen, hogy sokan az univerzum mélyéből várják a megoldást az élet keletkezésére. A Föld - valljuk be – soha nem volt ideális környezet, ahol ez megtörténhetett volna.
Nem kell talán ilyen messzire sem menni annál is inkább, mert mint említettétek a probléma helyszínét változtatnánk csak meg.
Szerintem itt van az orrunk előtt a megoldás... bár elsőre kissé furcsa lesz: a Nap.

Határozott véleményem az élet a születő Nappal együtt született, sőt lényegében megelőzte azt. Ez volt az egyetlen hely ahol annak idején tartósan és hatalmas méretekben megvoltak mindazok a feltételek, amik lehetővé tették az élet kialakulását.

Az összehúzódó gáz és portömegben volt egy keskeny sáv ahol a víz cseppfolyós halmazállapotban létezett a protocsillag körül: az élet gyűrűje.
Innen vittek magukkal valamennyit az üstökösök hibernálva a távoli Oort-felhő környékére, ahonnan újra és újra megtermékenyítették a megszülető bolygókat.

laszilo
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.10.08 0 0 26
Ez egy spekulatív elmélet.
Előzmény: Agnoszticizmus (25)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.10.08 0 0 25
Valamit rosszul közöltem. Állítólag, a Wikipediaban írták, hogy Crick soha nem állította, hogy idegen lények közreműködésével történt az élet széthordása, de mint olyan lehetséges.
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.10.01 0 0 24
Pl, tudtukon kívül is (baktériumokkal).
Előzmény: NevemTeve (23)
NevemTeve Creative Commons License 2006.09.28 0 0 23
Más magasan fejlett intelligenciák pedig az értelem kifejlődését segítik
http://en.wikipedia.org/wiki/2001:_A_Space_Odyssey_%28novel%29
Mi köze is van ennek a Tudományhoz?
Előzmény: Agnoszticizmus (17)
TEACHER Creative Commons License 2006.09.28 0 0 22

Akár ez is lehet. Én sajnos nem tudom a választ. Neked is ajánlom a SciAm cikket. Erre az érvelésre befogadó ma leginkább a hivatalos tudomány.

 

Üdv.  T

Előzmény: Raphael (20)
Abulafia Creative Commons License 2006.09.28 0 0 21
Abszolute nem kizárható, hogy Cricknek igaza van de ez nem a tudományos munkásságának a része mivel elméleti alapon nem cáfolható, kísérleti alapon meg egyelőre nem igazolható.
Ha egy több fényévnyire levő bolygón találnánk a földihez hasonló alapokon nyugvó életet, a földi fajokkkal rokon genetikai kódda, és az űrön át utazás esélyét kizárnánk az alátámasztaná Crick elméletét.

Ha az Európán (a Jupiter holdján) találnánk olyan életet amely nem ugyanazon a 20 aminosavon alapulna, vagy nem azonos lenne a tripletkód, az erősen valószínűsítené, hogy Crick tévedett és az élet igenis könnyedén kialakul bárhol.

Személy szerint valószínűbbnek tartom, hogy ha van is az Európán élet az a földről szóródott oda. Remélem még az életemben kiderül. Más naprendszerekre meg nem valószínű, hogy eljutnánk addig.

Könnyű belátni, hogy ha vannak fajok amelyek bolygók között utazgatnak azok mindenképpen akaratlanul is végzik a pánspermiát pont úgy mint a mai közlekedés amely fajokat visz át egyik földrészről a másikra. Lehet, hogy a szondák (bár azokat fertőtlenítik)már el is vitték az első baktériumokat a Marsra.

A.

Előzmény: Agnoszticizmus (17)
Raphael Creative Commons License 2006.09.28 0 0 20
"Az élővilág nem gyárt és nem fogad el baraforgató cukrokat és jobbraforgató aminosavakat."

Nem lehet hogy egyszeruen azert mert akkor ket parhuzamos szintetizalo es lebonto biokemiai utvonalat kellene fenntartania? Aminosavak eseteben a feherjeszintezist is kette kene valasztani mert vegyes aminosavakkal eleg nehez lenne egy alfa-helixet osszehozni.
Előzmény: TEACHER (7)
kisharsány Creative Commons License 2006.09.27 0 0 19

 

  Méghozzá a víz, mint megfagyott állapotú információhordozó segítségével.

Előzmény: Agnoszticizmus (18)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.09.27 0 0 18
Jó elmélet. Hangsúlyozom, elmélet...
Előzmény: fejlődő (10)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.09.27 0 0 17

Amennyire én tudom a pánspermia tudományos megközelítésben csak annyit állít, hogy egyes sejtek (főleg prokarióták) meglepően hosszú időt kibírnak extrém körülmények között így lehetséges, hogy az űrön keresztül utazzanak hosszú éveken esetleg évmilliókon át. Ilyen módon az életnek elég egy bolygón létrejönnie, innen el tud terjedni az egész galaxisban ha van elég ideje.

 

Csak Francis Harry Crick (aki 2004-ben meghalt vastagbélrákban), ennél tovább ment, és azt állította, hogy magasan fejlett intelligenciák hordják szét a Világegyetemben az életet.


Előzmény: Abulafia (12)
NevemTeve Creative Commons License 2006.09.26 0 0 16
Akkor lehet, hogy ezzel függ az össze, hogy a természetes anyagok egészségesebbek, mint a mesterségesen előállított ugyanolyan képlettel leírható anyagok?
Ez most a "New Age" fórum, vagy a "Tudomány"? Ha az utóbbi, akkor próbáld légyszíves ezt a kérdést egy kicsit precízebben megfogalmazni.
Előzmény: fejlődő (11)
Abulafia Creative Commons License 2006.09.26 0 0 15
És tényleg!:-)
Elolvastam a Tudomány cikket. Marha jó. Én meg aszittem, hogy most találták fel a spanyolviaszt!

Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a cikkre és így megmentetted szegény szélmalmokat.:)

A.
Előzmény: TEACHER (13)
TEACHER Creative Commons License 2006.09.25 0 0 14

Én ebben nem hiszek.

 

Inkább az lehet a probléma egyes mesterséges anyagokkal, h a gyártásuk során maradhatnak (vagy éppenséggel keletkezhetnek) nemkívánatos anyagok.

 

 

Előzmény: fejlődő (11)
TEACHER Creative Commons License 2006.09.25 0 0 13

Szélmalmok ellen harcolsz kedves Abulafiam !

 

Az általam is idézett "jobb- vagy balkezes-e Világegyetem" cikk pont erről szól.

 

Azért köszi.

 

T

Előzmény: Abulafia (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!