Keresés

Részletes keresés

Sándorné Nagy Creative Commons License 2023.12.23 0 0 627

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni,tud-e esetleg valaki Krakkó környékén élelmiszer nagykereskedést?

Előre is köszönöm!

 

dsfdgfddf Creative Commons License 2023.12.21 0 2 626

Hajrá Lengyelország ! Hajrá Donald Tusk !!

MGP Creative Commons License 2018.01.30 0 0 625

Üdv!

 

Egyrészt a Besszádokról szeretnék információkat gyűjteni. A neten elég keveset találtam. Egyszer már jártam arra de csak pár óra alatt átgurultam a környéken. Érdekelne hogy

mit érdemes megnézni, hol érdemes megszállni. A Booking leginkább Solina-t hozza, de elég zsúfolt, túristás helynek tűnik...

 

Másik: pár napra megyünk Zory-ban egy versenyre, nekem ismeretlen a környék. Mit érdemes a környéken megnézni fél vagy egynapos kirándulás keretében?

 

Üdv:

MGP

 

HEJNALCSILLAG Creative Commons License 2017.12.23 -1 0 623

Sziasztok!

 

Karolina vagyok, félig lengyel félig magyar. A Hejnałcsillag zenei projekt a lelkeből szól, a két ország kultúrájához való kötődésemet fejezi ki, és a lengyel barátaim közreműködésével született. A hejnał a krakkói trombitaszó, a város egyik jelképe, ez egy magyar jövevényszó, a mi "hajnal" szavunkból ered.

 

Meg szeretném osztani veletek a krakkói zenészbarátaim közreműködésével a már eddig elkészült dalainkat. Ha tetszik amit létrehoztunk, likeold és oszd meg az oldalunkat, ezzel is támogatod a további munkánkat. Építsük együtt erősebbé a legendás lengyel-magyar barátságot!

 

https://www.facebook.com/Hejnalcsillag/

 

https://www.youtube.com/watch?v=r4W9McVJOGw&t=1s

 

https://www.youtube.com/watch?v=Qs3zHazY-U8

 

Wesolych swiat!

 

Boldog Karácsonyt!

 

Karolina

CSom81 Creative Commons License 2016.10.24 0 0 622

Én használnám a szállások, éttermek, fontosabb közterek és nagyobb múzeumok (pl Wieliczka) free wifijét...

Előzmény: vagery01 (621)
vagery01 Creative Commons License 2016.10.21 0 0 621

Sziasztok

 

Tudna valaki segíteni abban, hogy Lengyelorszában milyen internet kártyát lehet venni és mennyiért?

A jövő hétvégén utaznánk ki pár napra és könnyebb lenne nettel végig barangolni Krakkót.

 

A horvátoknál, görögöknél és törököknél működik, de itt még nem jártam. 

Ha tud valaki segíteni írjatok legyetek szívesek.

 

Ja ha valakit érdekel a másik három országra szívesen segítek. 

 

Előre is köszi mindenkinek.

Sztbeni Creative Commons License 2016.08.08 -1 0 620

Holnap megyek Krakkóba a PolskiBussal. Valakinek van róluk tapasztalata? Felszálláshoz csak arra a kinyomtatott cuccra van szükség, amit le lehetett tölteni foglalás után? Helyeket kiosztják a buszon, vagy felszállási sorrendben lehet elfoglalni?

repulesry Creative Commons License 2016.07.27 -1 0 619

Hello!

 

krakkó bp-ről oda-vissza 144 Ft!!

 

HOT!!!!!! Krakkó oda-vissza 144 Ft!!!!!!!!!!!!!!

Krakkó - PolskiBus-sal oda-vissza 144 Ft Krakkó Lengyelország egyik legfontosabb kulturális központja és Európa egyik fő turisztikai célpontja. Most Ti is eljuthattok eme csodás városba mindössze 72Ft-ért/irány!   Látnivalók: ITT Járat: Bp (Kelenföld) -[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

molandi Creative Commons License 2016.06.17 0 1 618

Polskibus:D  Olyan minta orageways. Múlt héten ment vele a lányom vissza Krakkóba. Szombat éjjel indult vissza ki, kb óránként lerobbant, majd az utolsó 1 v 2 órára végre küldtek egy normális buszt. Péntek éjjel jött haza (vizsgáznia kellett másnap 9-től) és este 11-kor indult volna, ha mindenki felfért volna rá. Kb 2x annyi jegyet adtak el. A tömeg zúgolódására éjfél után indítottak még egy buszt.

Kalandosan, de meg lehet tenni vele Krakkó-Bp távot oda-vissza.

De legyetek szerencsésebbek! Jó utat!   (csak azért írtam le, h mindenre lehet számítani)

Előzmény: Fjodi (617)
Fjodi Creative Commons License 2016.06.06 0 0 617

Helló!

Lenne egy-két kérdésem:

Július elején mennénk ki Krakkóba 6 napos útra önállóan, ketten. A legolcsóbb busz, amit találtunk az a Polskibus. Utazott már valaki vele? Milyen?

Mennyire bonyolult helyi közlekedéssel (busszal) eljutni az Auschwitz múzeumba illetve Zakopane-ba( lehet hülye kérdés... de nyáron is lehet síelni, van hó a Tátrában :D )?

 

pamag Creative Commons License 2016.05.04 0 0 616

Pl. Groszek ...  de most kimaradt :(

Előzmény: pamag (614)
pamag Creative Commons License 2016.05.04 0 0 615

Megjöttünk.  Sajnos sikerült alaposan megfázni, úgyhogy a képeket csak most tudtam gatyába rázni.

 

https://picasaweb.google.com/pamag0716/6280801395763430513#

Sajnos, a Zólyom-Besztercebánya felé vezető útvonalról most nem tudok semmit mondani. Arra akartam menni, hogy útközben megnézzünk ezt-azt, de annyira pocsék időt ígértek az utazás napjára (és olyan is volt), hogy a legrövidebb úton mentünk : M3-Kassa-Eperjes-Kisszeben-Lubotény-Muszyna-Krynica Zdrój.

 

Krynica Zdrój gyógyüdülőhely, nagyon kedves, bájos, tiszta, rendezett.

Mikor odaértünk, esett a hó (ápr.24. ...), az utána következő napokon is sokszor, jól tettük, hogy télikabátot is vittünk, bizony kellett.

Csak kedden és csütörtökön volt napos idő, akkor azért volt ereje a napnak.

Kedden körbementünk a környező falvak között, fatemplomokat és mofetákat nézni. A széndioxid szabadon bugyog föl a földből/sáros vízből, ennek is van gyógyhatása. (Magyarországon Mátraderecskén van kiépített gyógyhely.)

Szerdán csúnya szél volt, csak autóval lehetett mozdulni. Elmentünk az újszandeci nagy Tescóba az üzlet büféjében bigost enni. A város szélénél csak amúgy a parkolóban tett körrel megpislogtuk a "Galiciai város" nevet viselő kicsi skanzent. Szymbarkban is van egy kis skanzen meg egy kastély, ami a mi Ozorai Pipo-féle kastélyunkra emlékeztet, azt láttuk az útról, de ki nem szálltunk, mert nem volt barátságos idő. Elmentünk Gorlicére, hogy megnézzük a múzeumot. Odaértünk 14.00.kor. A kapun cédula, hogy aznap 13.30-ig volt nyitva...  Mászkáltunk pár percet a Ryneken, de szétfújt a szél, a fényképezőgép is az autóban maradt, de semmi sajnálni való téma nem volt ott.

Csütörtök-pénteken lehetett a városban kóricálni.

A városi zenekar minden nap (pontosabban keddtől-vasárnapig) ingyenes koncertet ad, amolyan térzenét, csak hát a helyi körülmények miatt többnyire előadóteremben - azt pénteken meghallgattuk.

A Nikifor helyi primitív festő múzeumán is visszapattantam, mert ebédidőben akartam bemenni, aztán többször nem próbáltam szerencsét...

A zenélő szökőkút még nem adott műsort.

Csak két nap ültünk autóba, akkor nem akartam sokat bevásárolni, az maradt a szombati hazaútra, de azt nagyon megbántam. A Biedronkában szinte semmi nem volt, amit kerestem, viszont tömeg meg lassú pénztárosok azok voltak. Még egy boltba be kellett menni, és bigoskonzervet végül nem is hoztunk :(

Na majd jövőre! :-)

pamag Creative Commons License 2016.03.29 0 0 614

Meg szoktuk nézni mindegyik nagyobb üzletet :-)

(Biedronka, Tesco, Intermarché, Delikatesy Centrum...  van még, csak nem jut eszembe...)

Előzmény: CSom81 (613)
CSom81 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 613

Persze nem a Biedronka a legjobb sörforrás. :-D

Előzmény: pamag (610)
pamag Creative Commons License 2016.03.29 0 0 612

Igen,

 

Kérdőjel akart lenni :-)

Előzmény: pamag (610)
CSom81 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 611

Régen lámpás kereszteződés volt valóban. Ma egy felüljáró van már. Közvetlenül a felüljáró előtt, jobb kézre Slovnaft benzinút van. A felüljáró előtt balra kell sorolni, Pozsony és Besztercebánya felé, még az aszfaltra is fel van festve BA és BB betűjelekkel.

Amúgy pamaq leírása nagyon pontos, érdemes a GoogleMapson is lekövetni, de még inkább praktikus végigmenni rajta StreetWiew programmal. Már a felüljáró is be van kamerázva.

 

pamaq írta:

 

"Haladunk délről észak felé és elérjük Zólyomot. Ott az utunk beletorkollik egy nyugat-kelet irányú útba (azt hiszem, van lámpa), ott derékszögben balra, nyugatnak fordulunk."

Előzmény: pamag (607)
pamag Creative Commons License 2016.03.29 0 0 610

Igen,

Köszönöm!  Kipróbálom majd.

Idén Krynica Zdrój a cél.

Előzmény: CSom81 (608)
CSom81 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 609

Nem egy erős pia, de nagyon jó választás a birsalmás Soplica! :-)

Előzmény: Pierr_Kardán (606)
CSom81 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 608

Kb egy éve lehet már fizetni bankkártyával Biedronkában. Vagy kicsit több is talán. Jó nagy hiányosság volt anno...

Előzmény: pamag (605)
pamag Creative Commons License 2016.03.29 0 0 607

Majd megpróbálom térképen is megmutatni, de majd később bújok bele.

Fejből:

Haladunk délről észak felé és elérjük Zólyomot. Ott az utunk beletorkollik egy nyugat-kelet irányú útba (azt hiszem, van lámpa), ott derékszögben balra, nyugatnak fordulunk.

1-2 km után, Zólyom szélénél jobbra fordulunk, tábla jelzi.

Ezen megyünk, amíg el nem érjük az autópályát (vagy csak gyorsforgalmi... de Besztercebányáig innen összesen 15 km...) - ott nem hajtunk fel az autópálya előtt a kitáblázott sávon, hanem továbbmegyünk, át az autópálya alatt. 100-200 m után beérünk a ... faluba, ott jobbra fordulunk, az út később elmegy a pálya felüljárója alatt, elvisz a szliácsi repülőtér mellett, majd hozzásimul a gyorsforgalmihoz jobbról.

Mikor már Besztercebányához értünk, egy helyen van lyuk a gyorsforgalmi kerítésén, tábla is van, ott be lehet sorolni a gyorsforgalmira. (nem hittem el a gps-emnek, de tényleg rá lehet ott menni) Vagy kicsit később, ahol jobbra fordul az út, hogy felüljáróval kanyarodjon a város felé, ott még a kanyarodás elején lehet balra fordulni és rámenni. A város területén nem fizetős, és nem a fizetősön megyünk tovább.

Visszafelé:

Besztercebányán a Tescónál kell lemenni (én legalábbis ott mentem le), derékszögben jobbra át (kicsit emelkedik) a párhuzamos főútra, aztán nemsokára ki van táblázva, hogy balra fordulva érjük el a repülőteret (emlékeim szerint).

 

Arra számíts, hogy ott általában hűvösebb van, mint itthon. Kiszámítani persze nem lehet, de jobb úgy készülni, hogy lehet rosszabb az idő. A lányomnak egyszer június végén esett hó Zakopanéban...

Előzmény: Pierr_Kardán (606)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2016.03.29 0 0 606

Egy hónap múlva megyek és ellenőrzöm :-) 

 

Mi csak nyár elején megyünk, úgyhogy várom a beszámolódat. Ilyet mindeképpen hoznunk kell:

 

 

Majd arról is írj légy szíves pontos útleírást, hogy Zólyom - Besztercebánya között hogyan kell menni, hogy ne tévedjünk rá a fizetős útra.

Előzmény: pamag (605)
pamag Creative Commons License 2016.03.28 -1 0 605

Már lehet kapni alkoholt a szupermarketekben :-)

 

Viccen kívül, nem tudom, hogy igazából hogy volt.

Lengyelországban vannak "Alkohol(e?)" feliratú boltok, amik kifejezetten alkohol árusítására valók.

Falusi kisboltban nem is emlékszem, árulnak-e vodkákat (pedig jártam olyanokban, csak nem emlékszem), de ott vsz csak a pénztárnál adják.

2010-ben Krakkóban egy nagy Tescóban még úgy jártunk, hogy bepakoltuk a több üveg vodkát is a sörök mellett meg az édesség mellett a bevásárlókocsiba, aztán a pénztáros nagy purparlét csapott, egyre hangosabban mondta :-)  a lányom akkor kezdett lengyelül tanulni, megértette, hogy azt vissza kell vinni az alkohol-árusító sarokba (tényleg egy külön szobányi vodkás rész le volt kerítve az áruházban, de nem hermetikusan...) és ott kell fizetni. A söröket simán beblokkolta.

2012-ben vagy 13-ban ugyanebben az üzletben már simán tudtuk a kijárati pénztárnál fizetni a vodkát.

Nagy boltokban lehet a rendes pénztárnál fizetni. (Esetleg érdemes megkérdezni.)

Biedronkában elég régen jártam, ui. nem szimpatikus, hogy nem fogadják el a bankkártyát. Márpedig egy ilyen nagyobb turistabevásárlásnál nem szeretem számolgatni, mi mennyi, készpénzt meg nem szeretek egyszerre sokat tartani magamnál.

 

A sörök valahogy más kategória :-)  de azért a sörösdobozon is rajta van a felirat, hogy ha megittad, ne vezess...

 

Bort keveset lehet ott kapni. Arrafelé már kevésbé terem meg. Hagyományosan a történelem folyamán magyar bort ittak, de mostanában nem nagyon látok ott magyar bort, másfele termettet árulnak (olasz, spanyol stb.)

 

Egy hónap múlva megyek és ellenőrzöm :-)  még mindig van olyan sör, amit nem kóstoltam meg :-D

 

Előzmény: Pierr_Kardán (604)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2016.03.28 0 0 604

Néztem a lengyel Biedronka üzletlánc és a Tesco aktuális reklámújságját (sőt, itt van az AlmaMarket újságja is).

 

Magyar szemmel nézve az tűnt fel, hogy nincsenek a kínálatban alkoholos italok. Csak sör van, de bor, vagy vodka már sincs.

 

Ott már nem lehet kapni alkoholos italokat a szupermarketekben? Vagy csak nem szabad reklámozni az alkoholos italokat?

Anna.B Creative Commons License 2015.07.22 0 0 603

Üdvözlet!

Szombaton (2015. 07. 25-én) indulunk Lengyelországba, családi kirándulásra. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, amire vélhetően szinte minden nap érkezik kérdés. Én mégis bizonytalan vagyok. Itthon, vagy Lengyelországban váltsunk valutát? Itt most 75.5Ft-tól 79ft-ig váltható át a forint PLN-re. 
A választ köszönöm.

Üdvözlettel: B. Anna

 

 

Előzmény: CSom81 (602)
CSom81 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 602

Szia szingaléz!

 

Bocs, hogy ilyen lassan, kicsit ritkásan járok be ide mostanság. Alapvetően múzeumi árakhoz nagyon ajánlom a www.krakkoinfo.hu és www.zakopaneinfo.hu oldalakat. Szerintem nem csak az árakat leled meg, hanem sok hasznos egyéb infót is.

A mindenféle fogyasztási termékekre igaz, hogy nagyon nem mindegy, mit hol veszel meg. Pl jóféle dobozos sört (a nálunk lévő kisboltban) már olyan 2-2,15 pln-ért is kapsz, de éttermekben (minél inkább erős a turisztika, annál drágábban), olyan 7-8 pln is lehet egy korsó sör. Boltban felvágott már 15 pln/kg áron is van jó minőség nálunk (Zakopane), sajt olyan 18-20 pln árba már Gouda, Eidami jó kapható. A kenyér nehéz tészta, ezer féle kiszerelés van, szóval nehézkes árat adni. De tuti nem drágább, mint otthon.

Zakopanéban éttermi napi menük már 13-15 zlotyitól akadnak, szerintem Krakkóban is lelsz tejbárt, ahol hasonló árakban egész jókat lehet ennek. Aztán innentől természetesen a felső hatát a csillagos ég, de alapvetően itt nálunk azt mondják a tursiták (de Krakkóra is), hogy árban jó mindenhol, főleg népszerű magyar helyekkel összevetve.

 

Remélem valamennyit tudtam segíteni.
  CSom81

Előzmény: szingaléz (600)
bodonia Creative Commons License 2015.06.21 0 0 601

Sziasztok 

Érdeklödni szeretnék. A lengyel autópályákon lehet / érdemes bankkártyával fizetni ? Zlotyit inkább itthon venni vagy ott váltani forint vagy euróból ? Köszi.

szingaléz Creative Commons License 2015.06.18 0 0 600

Kedves CSom 81!
Bátorkodtam neked irni mert szeretnék információkat kérni tőled. Persze ha nem fárasztalak és rabolom az idődet!    Az email címed egy Lengyel index fórumban láttam meg és ezért gondoltam,hogy megkérlek.Az a helyzet,hogy augusztus 10.én mennénk egy dél Lengyel körútra ,már meg vannak a szállások és a helyek, csak infót kérnék hogy kb mi mennyibe kerül és kb mennyi pénzt váltsunk be.Pl Krakkói Wavwel múzeumokba  a Auswitczba, Wielickába     Zakopanéba:      Lanowka  ,Gubalowka jegyek árak stb   Egy két sör, kávé, kenyér,  egy kis sajt  büfé egy éttermi kaja és egyébb csecsebecse.Ha nem megterhelő neked és hajlandó vagy egy pár szóban ezeket  megírni ......segíteni nekem nagyon megköszönném .Valamikor régen vagy húsz éve már jártam ott de azok az idők teljesen mások voltak és árakban meg teljesen.Nem akarunk dőzsölni inkább látni szépeket de azért valami készpénz kell így is.Előre is köszönöm a segítséged így ismeretlenül és le kötelezel ha tudsz  némi infókat adni e téren, Ha pedig nem az sem baj akkor viszont vedd szíves elnézésemet a zaklatásért Üdvözlettel:  szingaléz

Előzmény: CSom81 (598)
kirgizke Creative Commons License 2015.05.31 0 0 599

Szia!

 

Nagyon köszönöm a segítséget, úgy tudom, hogy végül is már megrendeltük a könyvet, remélem szerencsésen megkapjuk.

Köszönöm még egyszer.

 

Előzmény: CSom81 (598)
CSom81 Creative Commons License 2015.05.31 0 0 598

Szia!

 

Jövő szombaton megyek, de csak postázni tudom, mert Zakopanéban élek. Ha jó lehet, akkor polandouris (kukac) gmail (pont) com

 

 

Előzmény: kirgizke (597)
kirgizke Creative Commons License 2015.05.23 0 0 597

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem egy olyan emberkétől, aki a közeljövőben járna (1-2 héten belül) az auschwitzi koncentrációs táborban. Egy tudományos munkámhoz lenne szükségem egy könyvre:

http://auschwitz.org/en/type-of-publication/voices-of-memory-5-pregnant-women-and-children-born-in-auschwitz,182.html#2

Ha vki meg tudná venni, és hazaérkezés után eljuttatni hozzám Magyarországon, az nagy segítség lenne. A részleteket privátban megbeszéljük.

 

Köszönöm a segítséget előre is.

 

K.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!