Keresés

Részletes keresés

rudai gyerek Creative Commons License 2017.07.02 0 0 589
showtimes Creative Commons License 2017.03.29 0 0 588

Tegnap láttam egy kisfilmet a WW1 gyarmati csapatairól, törekvéseiről. Ebben szerepelt, hogy a németek egy németekből és indiai muszlimokból (pakik valójában, de ekkor még India része volt) álló csoportot küldtek Kabulba, hogy az afgánokat rávegyék az angolok elleni dzsihádra.

showtimes Creative Commons License 2017.02.18 0 0 587

Le lehet győzni, meg lehet törni, csak ahhoz el kell felejteni a magasztos hadielveket. Az oroszok is sikeresen pacifikálták annak idején a kaukázusi muszlim hegyinépeket (semmivel se voltak szelídebbek a pl. a csecsenek, mint a pastuk, sőt...) azonban tudni kell, hogy addig lehet uralkodni rajtuk, amíg érzik az erőt. Ez volt a cárok, a vörös cárok és hasonló van Putyin alatt is.

Előzmény: vörösvári (586)
vörösvári Creative Commons License 2017.01.30 0 0 586

Esélytelen megnyerni ezt a háborút az amerikaiaknak, egy szapora, a haláltól nem félő, középkori gondolkodású vallási fanatikusokból álló irányzatot nem lehet legyőzni. Valamelyik amerikai elnök megunja az emberi és anyagi veszteségeket és kivonul majd teljesen.

Előzmény: showtimes (584)
Theorista Creative Commons License 2017.01.30 0 0 585

Tabari a muszlim időszámítás 104. évéről a mai Észak-Afganisztán térségének pacifikálásáról:

 

 

[1448] Al-Harashi kiküldte Muhammad b.'Aziz al-Kindit és 'Ilba' b. Ahmar al-Yaskurit, aki elárverezte az erőd ingóságait a legtöbbet ígérőnek. Magának vette az ötödét, a többit szétosztatta köztük. Al-Harashi útnak indult Kiss felé, annak lakosai békéért folyamodtak hozzá beleegyezve, hogy tízezer birkát fizessenek.(*609)
Azt állítják, hogy al-Harashi békét kötött Kiss dihqanjával, akinek a neve Wayk volt, negyven napon belül leszállítandó hatezer  birkáért cserébe azzal a föltétellel, hogy nem támadja meg őt. Mikor végzett Kissben, al-Harashi Rabinjan felé vette útját(*610), ahol megölte al-Diwashinit, keresztre feszítve őt egy [keresztény] sírhelyen. Kötelezte Rabinjan lakóit száz (dínár) megfizetésére, ha a holttestet bárki elmozdítaná helyéről. Nasr b. Sayyart(*611) bízta meg a Kissel kötött megállapodásban foglaltak beszedésével. Azután elbocsátotta Sawrah b. al-Hurrt, helyére Nasr b. Sayyárt nevezve ki, és Sulayman b. Abi al-Sarit tette meg Kiss és Nasaf katonai és pénzügyi vezetőjének. Al-Diwashini fejét elküldte Irakba, bal kezét pedig Suleyman b. Abi al-Sarihoz Tukharistanba.
Forrásunk így folytatja: Mikor Khuzar(*612) áthatolhatatlannak bizonyult, al-Mujashshir b. Muzahim megkérdezte Said b. Amr al-Harashit,"Ajánlhatok neked valakit, aki harc nélkül beveszi a megbízásodból?" Said így válaszolt, "Természetesen." Mujashshir így felelt: "Al-Musarbal b. al-Khirrit b. Rashid al-Naji." Al-Harashi elküldtetett érte abba a provinciába. Al-Musarbal Subuqrinak(*613), Khuzár királyának barátja volt, akinek népe al-Musarbalt nagyra tartotta. Ő ráijesztett a királyra elmondva neki, hogy mit tett al-Harashi Khujandah népével, ezt követően a király megkérdezte tőle: "Mit gondolsz, mit kellene tennem?" Így válaszolt: "Úgy vélem el kellene fogadnod a védelmét." A király így szólt: "De mit tegyek valamennyi kísérőmmel?" Így válaszolt "Foglald bele őket a védelmi megállapodásba." Békéért folyamodott és ők védelmet adtak neki és az országának.
Al-Harashi visszatért Marw-ba magával víve oda Subuqrit. Usnannál(*614) ütött tábort, s miután kiküldte Muhajir b. Yazid al-Harashit azzal a paranccsal, hogy hozza el Bardhun b. Kushanishaht, megölte Subuqrit és keresztre feszítette őt, noha védelmet garantáltak számára. Úgy mondják: Ő Buzmajanból(*615 - a jegyzet szerint a szövegben dihqan ibn Majir szerepel) való dihqan volt, aki Ibn Hubayraht környékezte meg és nyert biztonságos elbánást a szogd seregnek. De al-Harashi bebörtönözte őt a marwi fellegvárban. Mikor al-Harashi Marwba ért, érte küldetett. Aztán megölette, keresztre feszítve egy köztéren. A költő így szavalt rajaz rímben:

Nézd, Said elvonult a törzsi csapatokkal
a lélegzetet elfogó porban.
A legkeserűbb kehely a turkok ellen fordult,
akik tevéik hátán menekülnek,
Menekülőre fogták, íjuk ideg nélküli.

showtimes Creative Commons License 2017.01.26 0 0 584

Érdekes, de történelmi távlatból Afganisztánnal kapcsolatban hasonló megítélése lesz várhatóan Bush és Obama elnököknek, mint Brezsnyevnek, Csernyenkónak, Andropovnak. Gorbacsov pedig egy külön kategória lesz, se nem fehér, se nem fekete.

rudai gyerek Creative Commons License 2015.01.03 0 0 583

"Ez papíron igaz, valóságban nem, mert  azért csak marad 13.500 külföldi tanácsadó, akik nem a Marsról érkeznek, hanem az USA-ból (esetleg még 2-3 közvetlen szövetségesétől)."

 

Jelen állapot szerint az ISAF megmaradt erői 2014. december 31-én átvedlettek az új misszió katonáivá. 

 

Szép számmal maradtak még németek, olaszok, s ha minden igaz, a magyarok is maradnak egy kb. 100 fős kontingenssel.

 

"Nyilván ez a tanácsadó erő, ha szükséges nem csak tanácsokat fog osztani, kiképzést irányítani, hanem lőni is... s nem csak önvédelemből."

 

Viszont komolyabb hadműveletekhez nem elegendő - most már az afgánokon múlik minden.

Előzmény: showtimes (575)
Theorista Creative Commons License 2015.01.02 0 0 582

Bin Láden kiiktatásához nem feltétlenül kellett volna megszállni az országot. Viszont az afganisztáni bevonulással a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokhoz is hozzá lehetett férni. (támaszpontok és a türkmén gáz fölötti ellenőrzés mondjuk)

 

A 90-es évekhez képes alapvető változás volt, hogy a Jelcini Oroszország és Kína is fontos változásokon ment keresztül. Putyinnal az oroszok határozottabbakká váltak, és Kína is jelentőset lépett előre gazdaságilag egy évtized alatt. A nyersanyagéhes nagy sárkány mancsait kinyújtotta a közép-ázsiai területek felé is. Már van is egy működő gázvezetékük oda. Afganisztán önmagában is jelentős nyersanyagforrás lehet. Állítólag gazdag ritka fémekben és a szénhidrogén vagyona sem elhanyagolható. (A stratégiai fekvésén túlmenően.)

Előzmény: showtimes (581)
showtimes Creative Commons License 2015.01.02 0 0 581

9/11 után ne becsüljük le a Bin Laden kártya fontosságát

 

a hatalmi űr reális megállapítás 2000-2001-re, de már az volt cirka 10 éve, s igen jól meg volt mindenki. Egyetlen esetben játszhatott volna az afgán kártya, ha harapófogóba fogják Iránt, de ez nem jött be...

 

az biztos, hogy nem a mudzsahedek miatt kellett lépni, mivel ők az ország 1/10-ére szűkültek be, s egyébként is az USA barátai voltak még a szovjetellenes időkből, őket nevezték át Északi Szövetségnek... a talibán verte ki őket mindenünnen, kivéve a Pandzsír tigrisének hegyek által körbevett, elszigetelt területét leszámítva.

 

egyébként semmi se igazolta az amcsik (és szövetségeseik) több, mint 10 éves jelenlétének szükségességét. a talibán kiverését követően 1-2 hónapon belül kivonhatták volna a megszálló erőket egy TASK FORCE erő kivételével, a többit meg elintézik egymás közt a lefizetett törzsfők, hadurak (most is ez van).

 

egyébként mondok Afganisztánnál nagyságrenddel fontosabb "senki földjét" - Iszlám  Állam, s az elmúlt fél év azt mutatja az USA megtanulta a leckét, nem hajlandó sk. elintézni a problémát, légierőt küldi, meg a speciális erőket. Az más kérdés, hogy amíg nem találnak komoly helyi szövetségest addig csak az előretörést tudták megállítani, az ISIS megsemmisítéséhez jól felszerelt, képzett szárazföldi csapatokra van szükség (a pesmergák képtelenek erre, a törökök pedig nem szállnak be, mert utálják a kurdokat, akárcsak az arabok).

 

Előzmény: Theorista (580)
Theorista Creative Commons License 2015.01.02 0 0 580

Szerintem az amerikai cél az volt, hogy közvetlen katonai jelenléttel izmosítva jelen legyenek egy fontos, "gazdátlanná" vált térségben és a kártyák újraosztásánál erős legyen a pozíciójuk. Mind Oroszo. mind Kína, de Irán és India számára is fontos tranzitútvonalak és nyersanyag/erőforrásbeszerző területek metszéspontjára vonultak be.

 

Bin Láden, meg a talibán eszköz volt ehhez. Nem Afganisztánról szólt az ügy, hanem az USA világpolitikai érdekeinek megfelelően a felfelé törekvő riválisokkal szemben irányozva zajlott a dolog.

 

A középkorias talibán hatalmi berendezkedést nagyon könnyen elűzték a városokból és a fontos útvonalak közvetlen közeléből. A hosszas katonai elköteleződésre nem a mudzsahedek miatt volt szükség.

Előzmény: showtimes (579)
showtimes Creative Commons License 2015.01.02 0 0 579

a katonai céljaik eléréséhez be se kellett volna vonulniuk - ugyanis a talibán felajánlotta, hogy eltávolítják Bin Ladent és embereit, ergo politikai okokból vonultak be

 

egyébként egy ilyen háború a "nép" szemében megnyerhetetlen, ugyanis olyan szintű mészárlással lenne elérhető, amit otthon nem tolerálnának. ezzel ők is tisztában voltak, de nyilván a közvéleménynek nem adhatták ezt elő a bevonuláskor...

Előzmény: Theorista (578)
Theorista Creative Commons License 2015.01.02 0 0 578

Nem meglepő módon az írás a helyzet teljes félreértésén alapszik. Az amerikaiak Irakban is és Afganisztánban is nagyon gyorsan elérték katonai céljaikat. Amire a katonai erő használható, abban sikeresek voltak. Egy olyan hatalmas országban mint Afganisztán nem lehet abszolút biztonságot kierőszakolni pusztán katonai eszközökkel. De nem is ez volt a cél, mert ellentétben sok nagyon nagy tudású véleményformálóval, az amerikaiak nem teljesen hülyék.

Előzmény: showtimes (577)
showtimes Creative Commons License 2015.01.02 0 0 577

gondolatébresztő vitaindítónak jó. A tartalommal kapcsolatban meg diplomatikus voltam  :)

Előzmény: bagatur1 (576)
bagatur1 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 576

"Egy érdekes összefoglaló az USA tehetetlenségéről (vitatható, de magyarul nem sok cikk jelenik meg a témáról, még összefoglaló fordítás se):"

 

Szerintem alapvető gondok vannak ennek az írásnak a gondolatmentével.

Előzmény: showtimes (575)
showtimes Creative Commons License 2015.01.01 0 0 575

Ez papíron igaz, valóságban nem, mert  azért csak marad 13.500 külföldi tanácsadó, akik nem a Marsról érkeznek, hanem az USA-ból (esetleg még 2-3 közvetlen szövetségesétől).  Tehát messze még a teljes kivonulás. Nyilván ez a tanácsadó erő, ha szükséges nem csak tanácsokat fog osztani, kiképzést irányítani, hanem lőni is... s nem csak önvédelemből.

 

Amikor az oroszok kivonultak egy zászlóaljat hagytak hátra Kabulban a szovjet érdekeltségek (pl. követség) védelmére, meg némi szakértő, tanácsadó, felderítő, de ezek se sokáig.

 

 

Egy érdekes összefoglaló az USA tehetetlenségéről (vitatható, de magyarul nem sok cikk jelenik meg a témáról, még összefoglaló fordítás se):

 

http://444.hu/2015/01/01/egyre-rosszabbul-mukodik-az-usa-csirkesolyom-hadserege/

Előzmény: rudai gyerek (574)
rudai gyerek Creative Commons License 2015.01.01 0 0 574

Hosszú évek után a tegnapi napon befejezte tevékenységét a NATO ISAF-missziója Afganisztánban.

rudai gyerek Creative Commons License 2014.08.06 0 0 573

Afganisztánban megöltek egy amerikai tábornokot.

rudai gyerek Creative Commons License 2014.06.04 0 0 572

Lezárul egy korszak: megszűnik a NATO-tevékenység a manaszi repülőtéren.

 

http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/bezar-a-kiskeki-nato-bazis/

rudai gyerek Creative Commons License 2014.04.06 0 0 571
rudai gyerek Creative Commons License 2014.03.26 0 0 570

Jihad múzeum

Mondjuk inkább magyarosan Dzsihád múzeum-nak? 9 évig tartó kilátástalan háború után, idén 25 éve hagyták el a szovjet csapatok Afganisztánt. Ezt az afgánok totális győzelemként könyvelték el. 2009-től megtekinthető a szovjetek elleni hősies háborút meglehetősen[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

rudai gyerek Creative Commons License 2014.03.22 0 0 569
rudai gyerek Creative Commons License 2014.01.07 0 0 568

No igen, vigyázni kell, mikor nyal vissza a fagyi...

Előzmény: showtimes (567)
showtimes Creative Commons License 2014.01.06 0 0 567

Éppen a Sivatagi cápákat nézem, amelyben a nem az eszéről híres "dr" Clooney a kerbalai síta felkelőket frankózza (1999-es film). Néhány évvel később testközelből is megismerhették ezeket az amcsik. Gondolom már nem olyan népszerű filmecske a tengeren túl :D

 

kb. mint a mudzsahed Rambó :DD

 

ezek az amcsik mindig befürödnek az ilyen hősképző filmjeikkel.

Előzmény: rudai gyerek (566)
rudai gyerek Creative Commons License 2014.01.05 0 0 566

Nem áll könnyű napok előtt Irak, az biztos....

Előzmény: Autocrator Autenthicus (563)
Autocrator Autenthicus Creative Commons License 2014.01.04 0 0 565

Én a központi kormányzat és a terrorista hatalomátvétel problematikájáról beszélek.

 

Amikről te írsz, azok semmik ebből a szempontból.

Előzmény: showtimes (564)
showtimes Creative Commons License 2014.01.04 0 0 564

Egységes Irak csak papíron létezik, valójában 3 majdnem független állam, ugyan ez lesz az afgánoknál is, csak az etnikai viszonyok miatt több részre fog szakadni, a legnagyobb szelet a pastunoké lesz - amennyiben egyben tudják tartani, de valószínűbb, hogy több hadúr vezet majd egy-egy tartománycsoportot. Tehát tovább osztódnak. A tadzsikok, üzbégek, hazarák nehezebb helyzetben vannak, csak együtt képesek talpon maradni. S akkor még a nyelvi problémákról nem beszéltünk...

Előzmény: Autocrator Autenthicus (563)
Autocrator Autenthicus Creative Commons License 2014.01.04 0 0 563

Irakban már elkezdődött a totál szívás.

Előzmény: rudai gyerek (562)
rudai gyerek Creative Commons License 2014.01.02 0 0 562

Természetesen ez nem egy éves folyamat, de 2014 mindenképpen fordulópontot jelent majd, hiszen - ha minden igaz - tényleg csak a jelenlegi erők töredéke, legfeljebb néhány ezer különleges katona marad Afganisztánban, a feladatok legnagyobb részét már az ANA-nak kell majd intézni...

Előzmény: showtimes (561)
showtimes Creative Commons License 2014.01.02 0 0 561

A nemzetközi erők folyamatos kivonulása miatt már az elmúlt is az volt, mivel látványosan csökkent a személyi veszteségük (nyilván ezzel együtt az ellenőrzés intenzitása is). A kimutatás szerint 2013-ban 127 USA, 9 angol és 24 egyéb hadsereghez tartozó  nemzetközi katona, összesen 160 fő vesztette életét, még 2012-ben 402 fő... az afgán személyi veszteségeket nem összesíti a NATO...

Előzmény: rudai gyerek (560)
rudai gyerek Creative Commons License 2014.01.02 0 0 560

Nos, megkezdődött a 2014-es esztendő, amely nagy fontossággal bír Afganisztán számára...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!