Elég nehéz megfelelő menüt összeállítani, ha egyszerre 8-10 vendéget vár az ember, ráadásul nincs elég hely az asztalnál, és vajon mit kellene készíteni, amit mindenki szeret? Jöjjenek hát a szendvicsek, kis falatkák, sütik!
Ennek egy egyszerűbb változata, amikor a felvert tojásfehérje habba reszelt sajtot keversz, kiskanálnyi mennyiséget zsemlemorzsába forgatsz és bő olajban kisütöd. Kis villanykörte alakú 'golyó' az eredmény. Igazán melegen finom, hagymás krumplisalátával. (akkor célszerű készíteni, ha sok maradék tojásfehérjéd van)
Nekem jókor jött a topikod, szombaton lesz nálunk ilyen vendéges buli, a fiam 2. szülinapját ünnepeljük.
A leírtakon kívül még az jutott eszembe, azért a körözöttet is lehet gusztán tálalni, ha kicsumázott TV paprikába töltöd, jól behűtöd, aztán felszeleteled. Apró, kivájt paradicsomokba is teheted, az is nagyon guszta, és szintén csak egy falat.
Ettem már olyat is, ahol a bagett belét vájták ki, azt töltötték meg mindenféle finomságokkal, behűtötték és ugyancsak felszeletelve tálalták. Na majd utánanézek, valahol biztosan megvan a recept hozzá.
Elkészítése: A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, fõtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fûszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bõ, forró olajban, erõs lángon sárgásbarnára sütöm. Papírtörülközõre téve leitatom róla a felesleges olajat, és egy fogvájót vagy dárdácskát beleszúrok. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom.
Veszel fustolt lazacot, aprora tepkeded es osszekevered kremsajttal. . .kicsi halmot egy kenyer szeletre, es kapri bogyoval a tetejen mennyei!
Vagy . . .ha mar fenyuzol, az en kedvencem: Baquette szelet, kremsajt, lazac szelet, paradicsom szselet es nagyon vekony lila hagyma szelet - a tetejel kapri bogyo. . ..bunosen jo!
Nagyszeru! Csodalatos dolgokat lehet osszeallitani, ami "finger food" (evoeszkoz nelkul lehet enni), franciaul: "Hors d'?uvre" vagy olaszul:"Antipasto"!
En azokat szeretem, amiket elozo nap meg lehet csinalni, es a vendegek erkezese elott a sutoben megsutni - friss, illatos, orom enni!
Pl a szalonna nagyon jo erre. Egy darab hajaban fott krumplit betekeresz nagyon vekony szalonna szeletbe, es megsutod.
Csirkemajat megsutsz, falatokra vagsz (itt is lehet szalonna)
Gombafejek toltesz - zsemlemorzsa, tojas, petrezselyem, parmezan, so-bors. Ugyanez a toltelek jo aprobb paradicsomba is.
Husgombocok - lehet fasirt, lehet olaszos paradicsomszoszban, egyszeruen veszel paradicsomkonzervet, olyant amiben a paradicsom egeszben van, leszurod, kezzel osszenyomod. Oliva olajon hagymat parosz, es rateszed a kinyomott paradocsomot, lesutod, hogy ne legyen nagyon leveses. A husgombocot keves olajon megsutod minden oldalon, ha kesz bele a szoszba, es meg kicsit fozni egyutt. Konnyu enni, mert falatok.
Aztan a kenyerek. Ha van turelmed, szendvicskenyeret pogacsa szaggatoval karikara vagod, es johetnek az osszeallitasok: kremek, pl vaj, kremsajt, humusz, korozott, es erre egy-egy falat kolbasz, szalami, szardinia, oliva bogyo, egyik masik tetejere egy szep level petrezselyem, bazsalikom, vagy valami mas zold, friss. Erdekes ize van a juhturonak, ha hurka formajura sodrod, belegorgeted durvara orolt borsba (lehet tobb szinu bors) es szeletekre vagod, akkorara mint a kenyerke. . .finom!
Hétvégére vendégeket várok, de mivel kora délután jönnek, nem szeretnék szokásos "leves-második-desszert" menüt összeállítani, ezért gondoltam, készítenék kis falatkákat, szendvicseket különböző krémekből, feltétekből. Van valakinek ötlete a padlizsánkrém, körözött és tojáskrémen kívül?