Keresés

Részletes keresés

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2018.01.02 0 0 1021

Az aktuális, adott mindig az adott napra szóló ige és igemagyarázat pedig letölthető innen:

 

http://www.evangelikus.hu/lelki-taplalek/napiige

 

Lehet kérni e-mailben is, ez esetben minden hajnalban 2:00 - 3:00 óra körül megérkezik a postaládába, így már a nagyon korán kelők is olvashatják munkába menet.

 

Az e-mailhez fel kell iratkozni egy levelezőlistára:

 

Feliratkozni a fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu címre küldött e-maillel lehet.

Ezzel kapcsolatos kérdésekkel pedig a webmaster@lutheran.hu címhez lehet fordulni.

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2018.01.02 0 0 1020

A teljes magyar evangélikus énekeskönyv hozzáférhető digitális formában is:

 

http://enekeskonyv.lutheran.hu/

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2018.01.02 0 0 1019

B. Ú. É. K. - 2018, azaz Boldog Új Esztendőt Kívánok és Bízzuk Újra Életünket Krisztusra!

 

Újév alkalmából teszem be ezt a gregorián himnuszfeldolgozást, a középkori Natus est Nobis egy újkori protestáns változatát:

 

 

1. Nékünk születék mennyei Király, Üdvözítőnek mondja az angyal. Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk.

2. Szűz Máriától gyermek születék, De Szentlélektől ő fogantaték. Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk!

3. Nyolcadnapon a templomba vitték, Isten törvényét így betöltötték. Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk!

4. Mily hatalmas lett e kisded gyermek, Megszégyenültek az ellenségek. Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk!

5. Győzedelmet vett a kárhozaton, Győzedelmet vett örök halálon, Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk!

6. Nagy hálát adjunk Atya Istennek, Jézus Krisztusnak és Szentléleknek! Új esztendőben mi vigadjunk, Született Jézust mi imádjuk!

 

Középkori latin himnusz (Natus est nobis), Huszár Gál énekeskönyve 1560.

 

 

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.12.30 0 0 1018

Cikkek, interjúk, hírek, aktualitások egyházunk honlapjáról:

 

http://www.evangelikus.hu/

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.12.30 0 0 1017

Megfontolandó gondolatok, főként az, hogy a hagyományos keresztyén/keresztény értékeket védeni kell, mivel azokat korunkban igen komoly veszélyek fenyegetik...

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1016)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.12.30 0 0 1016

Pröhle Gergely országos felügyelő:

 

http://www.evangelikus.hu/prohle-gergely-echo-tv

 

"Prőhle Gergely az ECHO TV-ben elárulta, hogy az az anyagi központú berendezkedés, mely ma általánosságban jellemző az európai emberre nem lesz hosszú távon fenntartható. Ennek egyfajta előszele a migráció, az ivóvíz kérdése vagy a globális felmelegedés.

Prőhle Gergely úgy véli, hogy a hagyományos keresztény értékeket védeni kell. Az iszlám, de különösen a radikális iszlám az európai kultúra értékrendjével szembe megy, nem csak a zsidó-keresztény hagyományokkal, de a felvilágosodás értékrendjével is. Ezeket az értékeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki Európában él. A menekülteknek pedig helyben kell segítséget nyújtani, hogy vissza tudjanak menni a Közel-Keletre, egykori lakóhelyükre."

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.12.30 0 0 1015
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1014

Folytatva a történetet.

 

Akkori feleségem tavaly nem engem választott, hanem egy ünnepelt fassfejt.

Akit az elvált nők istenként tisztelnek, istenembert látnak benne, pedig nem az, hanem fassfej. Kíváncsi lennék hány házasságot barmolt szét a barom. Beszélgettem egy evangélikus lelkésszel egy gyülekezetről, melyben szintén sok az elvált nő. Elvált nők klubja, érdekes beszélgetés volt. Olvasta a Bartus könyvet meg áánem is tudom mi vót mán.

 

nu és akkor más irányba mentem. Majd miután rájöttem dolgokra, kitaláltam, hogy majd keresek sok pénzt, és kipróbálok minél több hamburgerest. Meg kéne venni ezt azt a bringámhoz, de vannak más terveim is és tényleg vannak olyan sorozatok, amiket nem láttam. De ugye ott van a Brilliáns elmék meg a Semmi közepén és Agymenők, hmm, minek írok ennyi mindent? A Sola Scriptura a lényeg. Szereted a Wellhellot?

Előzmény: Törölt nick (1013)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1013

Válaszul a tiédre.

 

2014 novemberében egyszerre két nőbe voltam szerelmes. Vadul. Pont ugyanazt éreztem. Szörnyű volt, hogy mindkét nőért pont ugyanúgy bolondultam, veszettül. Az egyik nő az exnejem volt. A másik pedig a kolléganőm. Még az is megfordult a fejemben, hogy hármasban csináljuk a szexet.

 

Van egy igerész.

 

"Ne fosszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok."

(Pál első levele a Korinthusbeliekhez 7,5)

Nem tudom, hogy rajtam kívül hányan értik még test szerint, lélek szerint ezt az igerészt. Hmm....

Kétségbeestem, nem tudtam kit válasszak.

Imádkozni kezdtem az Atyához, Istenhez, hogy mutassa meg kit válasszak. Mutassa meg, hogy ki a valódi szerelmem.

A Seregek Ura megmutatta.

Egész életemben egy valódi szerelmem volt, egyetlen egy. És az nem nő, hanem az Isten. 

Bezony. 

Ha sütött a nap, a nő ott állt mellettem, de mikor szakadt az eső és dörgött az ég, akkor a nők elfordultak tőlem és ott hagytak egyedül a viharban. Ázottan felismertem, csak egy szerelem volt valódi az életemben, egyetlen, az Istené. Ő mindig, napsütésben, szélben, fagyban, bármi történt, mindig velem volt. Szela.

Tudod hány nőtől hallottam, hogy nem a külsőm számít és nem az, hogy mi vagyok, hanem én? Köhöm. Összesen 3. (Most egyiküket se látom. A kórházban se láttam egyiket se.)

Aztán megborotválkoztam, fodrásznál voltam és kiderült, hogy mégsem én számítok, hanem a külsőségek.

Életem Szerelme számára LÉNYEGTELEN, hogy meg vagyok borotválkozva, új frizurám van, vagy se, szakadt ruhában vagyok, vagy befújom magam dögöspasi parfümmel, hogy nézek ki. Számára lényegtelen. Életem VALÓDI Szerelme az Isten, és egy nő iránt sem tudok úgy érezni, mint Atyám iránt. Ő ott volt, mindig. Kétszer látogatott meg a kórházban idén, mindkétszer megnevetett, paranormális jelenséggel. Ami szembemegy a fizika törvényével, ilyenre csak Ő képes. Meg ilyenek.

https://www.youtube.com/watch?v=t0kmvXlDBYI

Atyám, Életem Valódi Szerelme 2014-ben azt is megmutatta, hogy őt csak úgy tudom tiszta, teljes szívből imádni, ha az akkori feleségemet választom. Meglepődtem, de az Ige alátámasztotta az imámra kapott választ. Nu, azé mondtam fel 2015-ben melóhelyen, mert a kollegina még vonzott testszerint és nem akartam belemurdálni az őrületbe. Ilyesmi. Most meg fassa szám megy a rádióban, minyá felhangosítom.

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1006)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1012

Fabiny Tamás helyében figyeltem volna arra, hogy ne (g)atyát írjak Emanuel után, hanem helyi papot, vagy katolikus pap stb bármi, de semmi esetre sem atya.

Előzmény: Törölt nick (1011)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1011

Még annyit, hogy. Az hogy evangélikusokkal szimpizek, nem jelenti azt, hogy nem állok tovább ha olyan dolgok történnek, amik eltérnek a Sola Scripturától. Ha olyan dolgok történnek, mint egyes gyülekezetekben pl HGY vagy HÉV. Az én uram a Krisztus, nem a pápa vagy szolgállatiajándék vagy csodaember.

 

"Az atya lefordítja nekem a templom falára festett arab nyelvű feliratot: „A keresztnek soha nincs helye az iszlám földjén.” Majd magam betűzöm ki a német nyelvű írást: „Ihr Kreuzsklaven… (vagyis „a kereszt rabszolgáinak” nevezi a hívőket) – raus, raus!” Ki innen, különben lemészárolunk titeket! "

100x vagyok a "kereszt rabszolgája"/Krisztus rabszolgája, mint egyszer is másé. Önjelölt istenemberek, olcsó kis béna istenek vagy mammon vagy akármi rabszolgája.

Előzmény: Törölt nick (1010)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1010

Jaaa Fabiny Tamás. 

 

Ő nem keresztény?

 

Számára mit jelent a Máté ev. 23,9?

 

Húúne tudd meg Kaspar milyen konfliktusaim voltak az elmúlt 2 évben a Sola Scriptura miatt. 

 

Legutóbb má bazmegoltam is, mert az istenember kultúrnyelven nem értette, hogy tévtanított és illene korrigálnia a gyülekezete előtt. Nekem beismerte négyszemközt (sákálá prity patala guargumá, azaz húeznagyszám szart se ér, mert a gyülekezet előtt kell korrigálni), de az lótüdő, mert Conchita valójában nem is nő.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1009)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.01 0 0 1009

Nem untatsz. Köhöm, izé. Emanuel gatya, ilyet nem mondunk írunk, mert.

 

 

Számomra a Sola Scriptura azt jelenti, hogy Sola Scriptura. S-el kezdődik és a-ra végződik.

 

Amúgy kiafassomez (<--külföldi szó!, a görög unokatestvérek most Need for Speedeznek, aztat jelenti.)? Ja lehet írtad, de a gatyázás elvonta a figyelmem. Olybá tűnik, hogy az ő ura nem azonos az én Urammal. Hmm. Érdekes. Az én Uram mondja:

"Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van." (Máté ev. 23.9)

 

Ja, most vótam varratszedésen és kirobbanok a szencségben. Bizonyzsákdömping kamionnal. Vót egy muki, tán velem egyidős és panaszkodott az eü-re, nem akartam belemenni meg lovalni, hát imádkoztam érte és siker nála és ezért is csúszott a varratszedésem. Namondom magamba most jól tökön szúrtam magam, ebbe bele se gondoltam ugye hogy én hátrább kerülök időben, ha izé, mer más fontosabb nekem(is) na mindegy.

 

Tavaly mondta egy csaj, hogy ne imádkozzak:"Ne imádkozz már", én meg gondoltam:"mész anyádba gyorsan hullámvasúttal."

Merugye nekem ne szóljon má be .

Igazából azután dobott, hogy az apjával kellett fát hasítanom és utána nem vót szex. Nem az apjával, hanem vele. Én nagyon hetero vagyok, iszonyat húmicsoda történet vót ma ilyen címlaplányos sztori de nem történt semmi, ártatlan vagyok totál. Nu visszakanyarodva papához oszt jöttek a bonyodalmak akkor a csajjal ugye, mer ugye meló után hol a profit? Nekem? Legalább egy latexruhát, macskanő, rendőrnő, stb  felpróbált vóna vagymi. Másnap el is húztam a pitlibe. Főváros, hosszú sztori maj írok belőle egy dalt és szervezek koncertet meg ilyenek.

 

 

 

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1005)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1008

Még annyi, hogy az evangélikus honlapon ezen a linken érhető el a napi ige és igemagyarázat:

 

http://www.evangelikus.hu/lelki-taplalek/napiige

 

Ezt különben lehet kérni naponta e-mailen, ott van az alján, hogy hová kell feliratkozni.

Én megkértem, minden nap jön a mail, általában úgy éjjel 2 körül, így reggel munkába menet már tudom olvasni az igét.

Természetesen nem autóvezetés közben, közösségi közlekedéssel járok be dolgozni. :-))))

 

Meg van okostelefonos applikáció is, én azt még nem próbáltam ki.

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1007

Végül zárszóként Tamás püspökünk szavai.

 

"Segélyszervezetet csak úgy szabad működtetni, hogy tartósan jelen vagyunk. Hogy napi kapcsolatban állunk az itt élőkkel. Ezt az áldozatos munkát itthonról is lehet támogatni. Imádsággal, anyagiakkal. Ne hagyjuk magukra Irak és más országok üldözött keresztényeit!"

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1005)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1006

Én magam egy kis evangélikus többségű faluból származom, túl sok ilyen falu nincsen ma már, de azért akad még, így szinte beleszülettem az evangélikus vallásba, persze nem a hitbe, hiszen abba beleszületni nem lehet, mindenkinek saját magának kell hitre jutnia...

Már közel 30 évesen, 1998 őszén köteleztem el magam az (evangélikus keresztyén) hit mellett...

Hát röviden ennyi.

 

Csak gondoltam, hogy én is leírom a történetemet, válaszul a tiédre.

 

Előzmény: Törölt nick (1001)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1005

Ez azért megható részlet, ezt bemásolom, remélem, hogy nem untatlak vele, Spender:

 

"„Totally kaputt – mondja szó szerint Emanuel atya, amint Batnayához érkezünk. – Ez olyan, mint Drezda volt a második világháború végén.” Valóban kísértetváros fogad minket. Nem látunk ép házat. Mindenhol fegyveres őrök. A káld katolikus templom falai legalább állnak, de az oltár romokban hever. Üszkös gerendák merednek az ég felé. Az atya lefordítja nekem a templom falára festett arab nyelvű feliratot: „A keresztnek soha nincs helye az iszlám földjén.” Majd magam betűzöm ki a német nyelvű írást: „Ihr Kreuzsklaven… (vagyis „a kereszt rabszolgáinak” nevezi a hívőket) – raus, raus!” Ki innen, különben lemészárolunk titeket! – Itt a schlachten szó szerepel, amely az állat levágását is jelenti. Erről eszembe jut az ézsaiási prófécia Jézusról, Isten szenvedő szolgájáról: „Mint a bárány, ha vágóhídra viszik…” (Ézs 53,7).

 

Nem tudom, hogy egy Európában felnőtt iszlám szélsőséges vagy egy német nemzetiségű, agymosást átélt ember írta-e ezeket a rettenetes sorokat. Azt viszont tudom, hogy a kereszt, amelyet a 2014. augusztusi megszállás után leromboltak, újra áll! Megrendülten veszek részt a liturgiában. A gyülekezet erőteljesen énekel, a káld püspök mély hittel beszél arról, hogy embereknél sok minden lehetetlen, de Istennél minden lehetséges.

 

Készültem ugyan angol nyelvű igehirdetéssel, de félreteszem az otthon előre megírt szöveget. Itt most nem lehet általánosságban beszélni. A vasárnap evangéliumaként elhangzó Mt 10,34–42 alapján egyrészt a kereszthordozásról beszélek, másrészt arról, hogy „egy pohár friss vizet” kell adni a rászorulóknak, végül utalok Péter kérdésére. „Mi elhagytunk mindent, és követtünk téged, mi lesz hát a jutalmunk?” (Mt 19,27) Ezek az iraki keresztények ugyanis mindent elhagytak. Házukat, otthonukat, berendezési tárgyaikat, dokumentumaikat, gyerekjátékaikat. Idézem Jézus válaszát: „…mindenki, aki elhagyta házát vagy […] földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet.” (Mt 19,29)

 

Az istentiszteletet követően szomorú családok bandukolnak romos házukhoz, amelyet ott kellett hagyniuk. Belépni nem szabad, hiszen még nem mindenhol történt meg az aknamentesítés. A szétlőtt falakon benézve darabokra szaggatott háztartási gépeket, ruhákat, játékokat látok. Egy Krisztus-kép a véres és koszos földön hever. Aztán szó szerint átéljük azt, hogy „megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak”. (Préd 3,4) A szép arcú fiatalok körtáncba kezdenek a romok között. Egymásba kapaszkodva előbb lassú méltósággal, majd egyre gyorsabban járnak körbe a füvön. Körülöttük nevető és tapsoló emberek. Apácák fogják az árvaházi gyerekek kezét. Jó helyi bort iszunk. Az élet él és élni akar!"

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1004)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1004

Ez egy viszontlátogatás volt a patriarcha részéről:

 

2017. áprilisában Fabiny Tamás püspök (akkor még nem elnök-püspök, "csak" az északi kerület püspöke) járt Észak-Irakban, az ottani keresztény közösségek között:

 

http://www.evangelikus.hu/uldozott-keresztenyek-kozott-irakban

 

 

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1003)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1003
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1002

Advent 3. vasárnapján adománygyűjtés a a közel-keleti konfliktus áldozatai és kiemelten is az üldözött keresztények megsegítésére.

 

Az aznapi vasárnapi istentiszteletek teljes offertóriuma erre a célra lesz felajánlva.

 

http://www.evangelikus.hu/felhivas-adventi-adomanygyujtes-2017

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.30 0 1 1001

A HGY-ben keresztelkedtem, de közöm nincs hozzájuk. Kényelmes volt, intézték. Aztán karizmatikus helyekre jártam és az történt, hogy elmentem moziba. Megnéztem egy filmet, ami vígjáték, bár nem tudom hogy ennek van e különösebb jelentősége. Mer ugye evangélikusokhoz szoktam menni ugye. Nézem, hogy hol mit szolgálnak fel ugye. A kariz.gyülikben aztatat vettem észre, hogy Sola Scripturáznak, mer jól hangzik, de maszatolás megy. Katolikusokhoz jártam egy évig kb, de Boldogasszony összekent mindent a mennybe öltözve. Na és akkor volt egy másik film a moziba, áááennek nincs értelme. Szal azóta evangélikus igen.

Előzmény: Kaspar Herrenberger (1000)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 1000

Te református vagy evangélikus vagy, Spender?

Előzmény: -=Spender=- (992)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 999

Jövő tavasszal tisztújítás valamennyi evangélikus gyülekezetben, a világi tisztségviselőket (felügyelő, ahol van, ott, másodfelügyelő, gondnok, pénztáros, jegyző, számvevőszéki elnök, számvevőszéki tagok, presbiterek) kell majd megválasztanunk.

 

Március 31-ig ezt mindenhol le kell bonyolítani.

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.30 0 0 998

A teológia átgyúrása azért már több mint durva, főként ha az elszakad a hagyományos protestáns alapelvektől, mint Sola Scriptura, Solus Christus, Sola gratia Dei stb. (Soli Deo gloria)...:-)

Bár úgy nézem, hogy a svédeknél már semmi sem drága, ha arról van szó, ha a gender-PC miatt le kell térni a reformátorok által több száz év alatt kitaposott ösvényekről...

 

Egyébként a svéd egyház feje, Uppsala érseke is nő és úgy tudom, hogy a lelkészi állományban is nagyon sok a nő, sajnos pontos arányokat nem tudok.

 

Nálunk otthon a faluban a lelkészünk már többször mondta nekem, hogy a magyarországi evangélikus egyházban is kezd elnőiesedni a lelkészi pálya.

Mondta, hogy míg az ő korában is inkább a férfiak voltak többségben a teológián, ma már többségben vannak a nők a teológiahallgatók körében.

Mondjuk, a lelkészünk ezt nem úgy mondta, hogy hű ez micsoda ördögtől való, Isten ellenes dolog lenne, egyszerűen csak tényként megállapította.

 

A különbség annyi a svéd és a magyar evangélikus lelkésznők között, hogy a mieink még nincsenek a gender-PC-vel megfertőzve.

 

Egyenlőre....

Előzmény: Kaspar Herrenberger (997)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.29 0 0 997

Ahogy olvastam, a teljes liturgiát meg akarják reformálni, sőt még a teológiai tanokat is feminista, genderista elvek alapján.

Nem lennék meglepve, ha ez a túlzásba vitt genderizmus egyházszakadáshoz vezetne a svéd egyházban. Most már, hogy nem államvallás, ill. a svéd állam deklaráltan agnosztikus, az államnak már nem különösebben érdeke, hogy egyben tartsa az egyházat...

Előzmény: -=Spender=- (991)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.29 0 0 996

Kissé OFF-nak tűnik itt, az alternatív elméletek fórumcsoportban talán elmegy. ..

Előzmény: Vaftrúdnir (995)
Vaftrúdnir Creative Commons License 2017.11.29 0 0 995

Érdeklődnék tisztelettel a modiktól, hogy libsizni és "pénzhatalmi világelitezni" szabad-e ezen a topikon?

Vaftrúdnir Creative Commons License 2017.11.29 0 0 994

A svéd egy külön állatfaj, hogy így fogalmazzak.:-) Remélem, hogy nem sértettem meg ezzel senkit..-)

A svédek állítólagos elhülyülése egy külön műfaj, bár ők ezt nem tartják annak.

Mondjuk, az is igaz, hogy egyszerűen k..va sok az idegen kultúrából érkezett bevándorló Svédországban, most már közelítik a lakosság 25%-át, azaz az ország lakói közül minden negyedik lényegében nem svéd, hanem idegen.

Ezek túlnyomó része pedig nem akar integrálódni, hiába költ a kormányzat koronamilliárdokat az integrációjukra.

 

 

Bár k... erősen OFF ez ilyen nemes, vallási - hitbéli topikon, de a svédek közöl is a realistábbak egyre inkább felismerik, hogy ez így nem mehet tovább, mert az a népük és több ezer éves kultúrájuk telljes pusztulásához fog vezetni és akkor itt több ezer éves kultúrán nem az IKEÁT értem. :-)

 

Szerény véleményem szerint a svéd népen egyvalami segíthet, a Blåsippa, azaz a nemes májvirág. :-)

 

Aki tud olvasni a sorok között, az olvasson!   he-he-he. :-)

 

Heja Sverige, heja Sverigedemokraterna! :-)

 

 

 

Előzmény: Kaspar Herrenberger (993)
Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2017.11.29 0 0 993

Eva Brunne a neve, egyébként Stockholm püspöke.

Már arra sokan felkapták a fejüket, hogy egy nyíltan leszbikus kapcsolatban élő nő püspökké lett szentelve.

Az viszont már tényleg eléggé "érdekes" - hogy ne használjak keményebb jelzőket - hogy a svéd egyházon belül egyre erősebbé váló feminista és genderista vonal a Szentírást és a történelmi hagyományokat nemes egyszerűséggel egyetlen mozdulattal félredobva, vélhetően az egyszerű hívek többségétől sem támogatva hozta meg ezt a "forradalmi" döntését, ezzel lényegében szakítva a hagyományos Szentháromság-tannal, végső soron szerintem az első lépést megtéve egy olyan úton, amely a keresztyénséggel való teljes szakítás felé fogja vinni őket...

 

Bár tényleg, ha a mai Svédországról olvasok cikkeket, akkor első nekifutásra nem is tudom eldönteni, hogy a svédek hülyültek meg teljesen vagy mi vagyunk elmaradva tőlük vagy 100 évvel gondolkodásban. :-)

Előzmény: -=Spender=- (991)
-=Spender=- Creative Commons License 2017.11.28 0 0 992

"Mondjuk Svédország kapcsán én már semmin sem csodálkozom, mióta úgy 5-6 évvel ezelőtt a kormányzó balliberális elit és a csaholó tömegmédia fasisztának, nácinak és kirekesztőnek bélyegzett meg egy jobbközép svéd politkust, mert valami olyasmit mert leírni, hogy a bevándorlóknak integrálódniuk kellene a svéd kultúrához, ha valóban svédekké akarnak válni......"

Köhöm. Az apám felmenői Szlovákiából érkeztek és nekem is magyarul kell beszélnem juj és akkor mihehogymivan? 

Nagyon szarul érezném magam, ha nem magyarul kommunikálnék. Először is kisebbrendűségi komplexusom lenne emiatt, szoronganék jobban mint egyébként, idegenül, kivetettként érezném magam meg sorolhatnám. Arról nem is beszélve hogy különcnek érezném magam. Furcsa különcnek. Most tök normális különc vagyok.

Előzmény: Kaspar Herrenberger (990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!