Keresés

Részletes keresés

ágika1 Creative Commons License 2009.10.22 0 0 112

Próbáld ki a répát a  gyalult káposztával együtt kovászolni.  20% répa a többi káposzta arányban még működnie kellene.

Vagy a brassói savanyúságot.

Előzmény: cath555 (111)
cath555 Creative Commons License 2009.10.04 0 0 111
Meg egy. Nem hallottam meg savanyitott reparol. Regota piszkalja a fantaziam, egy a4-es uvegben olyan szepen nezne ki, marcsak a szine miatt is..., milyen lenne, hogy kene, leven jo magas a cukortartalma, tuti szepen savanyodna. (80-90%-ban repabol gondolom, karikazva vagy kis hasabokra vagva)
Otlet, netan, tapasztalat?
cath555 Creative Commons License 2009.10.03 0 0 110
Beindult sikerrel, sot mar arasztja a koviubi-illatot :)) A sutoajtos tippet kiprobaltam. Epp csak lehelletnyire begyujtva. :))))
Sanyicsjo Creative Commons License 2009.10.03 0 0 109
> Így készül a kovászos káposzta is, télen a radiátoron.

A kovászos káposzta is finom, de tudom ajánlani kínai kelből is, az hamarabb megerjed és ha nem fogy el hamarosan akkor lehet tovább csinálni belőle magyaros koreai kimchi-t, vagyis szárított szardínia leve helyett kenyér-kovásszal.
Előzmény: fintorgó (102)
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 108
Meg amit erdekes/erdemes lehetne kiprobalni, de majd a legkozelebbi uvegekkel, mert nem akarok annyit kutyulni, az az igazi kovasz. Kenyer helyett. Kenyersutes okan van kovasz a hutoben.

Gondolom, azert az a neve, hogy kovaszos uborka. :))))
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 107
Koszi!

"Egyebkent a kovaszos uborka jelegzetes izet egy tejsavas erjedes adja,
amely indithato/gyorsithato par csepp aludttej, e'lo" yoghurt hozzaadasaval."

-- Mindharom uvegbe (2 ubojka, 1 kaposzta) raktam egy kis joghurtot "sajat szakallamra"... :)))) Az uborkakba mar vagy 6 oraja, szoval ha nem kellett volna, mar keso (mikor feltettem a kerdesem, mar reg kesz voltak, max vizet tudtam volna meg cserelni az egeszen)...

...akar meg ossze is johet, ugy latom! :))))
Előzmény: Zitka (106)
Zitka Creative Commons License 2009.10.02 0 0 106

No megtaláltam, nemrég volt kérdés ugyanez a HIX TIPP listán, épp egy Svédországban élő levtárs kérdezte a tuti módszert, mert a melegvizes nem vált be. Itt a válasz:

 

http://www.hix.hu/arch/?page=issue&issueid=90129

 

En, pld, annakidejen, amikor gaz-sutom volt, a sutobe tettem, ahol az
allandoan ego" kis gyujtolang eleg melegen tartotta
Ha a villanysuto lecsavarhato melegentartasra a fenti
homerseklettartomanyban, akkor az is jo lehet
Az u.n. "vizes-uborka" nem igenyel meleget, a keszitese gyakorlatilag
azonos a kovaszossal, de lekotjuk es dunsztoljuk, mint a befotteket.
Az eresi ido nehany het. Kenyeret (=kova'sz) nem teszunk hozza.
A kenyer gyorsitasra szolgal, zabalnivalot ad az erjesztogombaknak, hogy
gyorsan elszporodjanak.
Egyebkent a kovaszos uborka jelegzetes izet egy tejsavas erjedes adja,
amely indithato/gyorsithato par csepp aludttej, e'lo" yoghurt hozzaadasaval.

Előzmény: Zitka (105)
Zitka Creative Commons License 2009.10.02 0 0 105
Ha elektromos sütőd van, beállítod 50-60 fokra, esetleg kitámasztott ajtóval, szerintem úgy is működik...
Előzmény: cath555 (99)
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 104
Ja, mar kb. harom oraja egy 3 literes uveg kaposzta is ott figyel mellettuk :P
Kapron tul szololevelet, fokhagymat, par szem egesz feketeborsot es lehelletnyi tarkonyt is hasznaltam. Kivcancsi vagyok. Nyam. :))
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 103
Na ezt jatszom most a fel mosogatoban, forrovizzel teleereszt, uveg bele, kb. 2-3 oraig meg boven melegitve vagyon, aztan viz cserel :) Radiatorok nagyon kis vekony lapadiatorok, rajuk rakni nem lehet semmit, elejuk se igen, mert meg alig van futes, akarom mondani, en lehuztam, mert mar teljesen sved vagyok :O
Előzmény: fintorgó (102)
fintorgó Creative Commons License 2009.10.02 0 0 102

A kovászolásnál nem a nap a lényeg, hanem a meleg. Üvegbe uborka, sós vízzel leforráz, kenyeret pirít, tetejére tesz, kistányérral lefed. Idáig egyezik a nyárival. De ezután?
Tedd fel a radiátorra és pár nap alatt beérik az uborkád. Ha még nincs fűtés, vagy hidegebb nyári napokon én is beleállítom egy melegvizes fazékba üvegestől. Még a gázt is meggyújtom alatta, csak kis lángon, amíg olyan kézzel-még fogható lesz az üvegben a cucc. Akkor elzárom és hagyom a melegben. Naponta háromszor eljátszom és nagyon finom lesz, míg másnak meleg híján megpuhul, elromlik.

Így készül a kovászos káposzta is, télen a radiátoron. Nagyon finom saláta, vagy lehet főzni belőle, mint a savanyúból.

Sok szerencsét hozzá! :)
Előzmény: cath555 (99)
Sanyicsjo Creative Commons License 2009.10.02 0 0 101
radiátoron, vagy kemence mellett, ami van, 1 nap alatt, nekem így is sikerült (szintén északi ország, szintén kígyóubi, alkalmi napfény vagy az se).


előző hozzászólásomhoz: találtam uborkaüveg-kitámasztó-leszorítót, köszönöm az ötleteket.
Előzmény: cath555 (99)
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 100
Nyers kaposztalevelekkel, amit aztan eldobsz (meg fog barnulni).
Előzmény: Sanyicsjo (97)
cath555 Creative Commons License 2009.10.02 0 0 99
Sziasztok! Segitsetek egy hideg orszagban elonek.

A tema kovaszos ubojka.

Arra mar kenyszerbol rafanyalodtam, hogy kis uborka hianyaban kigyouborkat probaljak kovaszos uborkasitani (eredmenyrol majd beszamolok..), es uvegestul meleg vizbe meritem, leven -4 fok lesz az ejjel, erkely, de meg melegito napsutes is felejtos ugy jovo majusig. (Nagybatyam otthon rendre igy csinalja telen, mindig van friss kovaszos uborkaja, o mondta, hogy mukodik a vizbe meritos trukk:)

Arra gondoltam nagy mereszen, hogy ha egy pötty joghurtot is csoppentek bele, talan hamarabb beindul a tejsavas erjedes ilyen antikovasz-peremfeltetelek kozott? Otlet, velemeny? Koszi.
Zitka Creative Commons License 2009.10.01 0 0 98
Filléres műanyag cucc, szerintem piacon is lehet kapni erre "célszerszámot". Befeszül az uborkásüveg szűkülete alá, és lé alatt tartja az uborkát.
Előzmény: Sanyicsjo (97)
Sanyicsjo Creative Commons License 2009.10.01 0 0 97
Éppen most csinálok valami hasonlót (először). Az ubik nem akarnak elmerülni a lében, pedig jobb lenne nekik, hogy ne romoljanak meg a levegőn. 5-literes üvegekben vannak, nem egyszerű valami nehezebb tányérral lenyomatni (mert nem fér bele). Csordultig rakni és úgy lenyomatni meg nem akarom, mert a későbbiekben is az lesz a sorsa, hogy időnként fogy belőle.
Faspatulát hallottam, de nem életszerű azzal vacakolni, főleg, ha ki-be kell tenni.
Ürülnék, ha valakinek lenne ötlete hogy szokás.
Köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.15 0 0 96

Nem is tudom mi ütött belém - ki fogja ezt megenni? Már csak ketten maradtunk, a gyerekeim közül csak egy van a városban, a másik kettő még az országban sem. Igaz, ha meglátogatjuk őket, tele doboz befőtt-lekvár zakuszka kerül a csomagba, minden családtag kap időnként ezt-azt, ha erre jár.

Ha jól belegondolok az egész pótcselekvés - azon túlmenően, hogy a már megtermett gyümölcsöt zöldséget valahogyan meg kell őrizni.

Mindig szerettem a konyhában tenni venni, de ahogy öregszem, egyre több minden kerül a kamrába.

Előzmény: dszysssz (95)
dszysssz Creative Commons License 2009.09.14 0 0 95
Ez már-már szorgos méhecske stílus, semmint kisverébé. :-))
Előzmény: Törölt nick (94)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.14 0 0 94

A zakuszkáról jut eszembe, én is csináltam, de padlizsánosat. A következő képen még nincs rajta, csak a múlt héten készült el: kiszorultam a az aprócska spájzból: ez augusztus második felének termése.

A második kép a spájz, ahonnan kiszorultam.

hannabori Creative Commons License 2009.09.10 0 0 93

Babos zakuszka.

Nem mertem többet készíteni így elsőre.

Közben leteszteltem:) Finom igazán!

A recept Margit2 fórumáról való.

 

dszysssz Creative Commons License 2009.09.09 0 0 92
Bocsánat, mindent háromszor mond :-))
Előzmény: dszysssz (91)
dszysssz Creative Commons License 2009.09.09 0 0 91
Csalamádém, a hozzászólásomban leírt recept illusztrációja.
Előzmény: dszysssz (84)
dszysssz Creative Commons License 2009.09.09 0 0 90
Illusztráció:
Előzmény: dszysssz (84)
dszysssz Creative Commons License 2009.09.09 0 0 89
Illusztráció:
Előzmény: dszysssz (84)
akali Creative Commons License 2009.09.09 0 0 88
Keresek egy paprika savanyúság receptet, amit anyósom anyukája csinált, de elhagyták a receptet. Arra én is emlékszem, hogy a paprikákat szeletekre kellett vágni, a levébe majorannát is tettek, a tetejére pedig olajat öntöttek. Ha valaki tudja írja meg.

Köszönöm
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.02 0 0 87

Nem is tudtam, hogy hoxa-n komoly receptrészleg van - ezer éve nem jártam arra.

 

Két receptet találtam.Régebben én is csináltam olyat, amin nem volt víz, de az én családom nem igazán savanyúságkedvelő, úgyhogy már a módszert sem tudom. Maradtam az uborkánál.

 

Hordós savanyúság (20 literes hordóhoz)

10 liter víz

1/2 kg só

1 kg cukor

1,6 liter 10%-os ecet

1 deka borkén

3 deka timsó

1-1 deka citromsav és borkősav

35 gramm Na-benz langyos vízben oldva

babér, szekfűbors,borsikafű, bors, koriander...

Az elkészített lébe folyamatosan tesszük bele az érő zöldségeket...

 

 

Svanyúság

1,5 liter víz

3 dl ecet (10%)

9 evőkanál cukor

1 evőkanál só

1 mokkáskanál borkén

1 mokkáskanál timsó

bors, babér, torma, koriander

 

 

Mindegyik hideg vízzel dolgozik, érdekes. Nem tudom, melyiket ajánljam, mondom, én inkább lekvárban és befőttben "utazom"

 

 

Más:

Bevált, minél egyszerűbb padlizsános zakuszka receptet keresek! Tavaly csináltam, de már nem emlékszem, milyen módszerrel.

 

 

Előzmény: trigi0722 (86)
trigi0722 Creative Commons License 2009.09.01 0 0 86
Köszi, hogy utánanézel.
Amit készíteni szoktam, abba nem kell víz, a sok zöldség levet ereszt 1-2 nap alatt, ha ráteszem a cukrot, sót,ecetet, borként, fűszereket.
A Hoxa portálon találtam ilyen receptet, elkészítettem 9 kg zöldségből.remélem, nem fog megromlani- de még egy adagot akarok készíteni, tehát várom a receptedet:-)
Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.01 0 0 85

Sajnos ritkán járok erre, otthon mostanság géptelen, nettelen vagyok. 

A vödrös-rájárós, akkor rakok bele új zöldséget, amikor érik - tipusú savanyúságnak speciális receptje van, nekem otthon megvan a leírás, bár sosem csináltam.

Az biztos, hogy a só, cukor, fűszerek vízzel felfőzve, kihűlés után elkeverve benne: borkén, timsó, NaBenz., ecet.  Csak az arányokat nem tudom. Ha el nem felejtem, holnapra megnézem. De ami timsót én vettem, annak a dobozán is van leírás.

Előzmény: trigi0722 (83)
dszysssz Creative Commons License 2009.09.01 0 0 84
Másfél-másfél kg uborka, paprika, hagyma, 1 kg káposzta legyalulva, vékonyra vágva - nagy edényben összekeverve időnként átforgatva fél napig érleljük-szikkasztjuk minden fűszer nélkül. Lehet hozzátenni répát, karfiolt, ződ paradicsomot.

Az érlelés vége felé elkészítjük a levét: ízlés szerinti cukros-ecetes vizet keverünk, hozzáadunk 4-5 ek sót. Feltesszük főni, miközben beledobunk babérlevelet, borsot, koriandert, mustármagot, köménymagot, kaprot, pár szem szegfűszeget, szegfűborsot és egy darabka fahéjat.
A végén hideg vízben elkevert fél csomag tartósítószert és 1-2 kávéskanálnyi borként adunk hozzá. (ez utóbbitól még tavasszal is ropogós lesz, s a színét is megtartja.)
A levet pár perces pihentetés után forrón szűrjük a csalamádéra, amit fél szál tormával leszorítva tettünk az üvegbe.
Tartósítószer nélkül hűtőben tartva sokáig eláll(na), ha el nem fogyna.
Előzmény: trigi0722 (83)
trigi0722 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 83
Leporolom ezt a topikot:-)
Az a kérdésem, tud valaki olyan csalamádé receptet, amit leszelek, vödörbe rakom, rá a fűszereket, sót, ecetet és pár napig megkeverem, ha eszembe jut és más munka nincs vele, egész télen rá lehet járni? Tegnap vettem káposztát, paprikát, sárgarépát, hagymát, már csak recept kéne.
Nekem van, de felújítások után vagyok és nem jön elő...SOS:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!