Keresés

Részletes keresés

vörösvári Creative Commons License 2024.03.17 0 0 4678
vörösvári Creative Commons License 2024.03.13 0 0 4677

A  legrégibb európai emberi kőeszköz Kárpátaljáról került elő, 1,4 millió éves. 

 

https://ng.24.hu/kultura/2024/03/11/14-millio-eves-koeszkozoket-talaltak-ukrajnaban/?fbclid=IwAR2CEIEbnk0YINzdkW1wFggjtWyO3KzFAUQ4DbjMj3UO5eMF0NUDyDOkTAI

 

Egy új vizsgálat alapján az emberek, egészen pontosan a Homo erectus legkorábbi európai nyomaira bukkantak Kárpátalján.

Cseh Tudományos Akadémia csapatának új tanulmánya alapján az emberi nem európai jelenlétének 1,4 millió éves bizonyítékaira bukkantak. A szakértők azokat a kőszerszámokat elemezték, amelyeket korábban tártak fel Ukrajnában, a kárpátaljai Korolevo (Királyháza) közelében.

A lelőhelyen emberi csontok nem kerültek elő, a kőeszközök azonban arra utalnak, hogy azokat a Homo erectus faj tagjai hozták létre. A tárgyak az úgynevezett acheuli kultúrához kötődnek.

A kutatók matematikai modellezés, valamint kozmogén izotópos kormeghatározás révén datálták a leleteket. Az eredmények alapján az eszközök 1,4 millió évesek, tehát 200-300 ezer évvel idősebbek a spanyolországi Atapuercánál talált, az eddigi legősibb európai embereknek tulajdonított kőszerszámoknál.

A legkorábbi ősünk, a Homo erectus volt az első hominida, aki körülbelül kétmillió évvel ezelőtt elhagyta Afrikát, és a Közel-Kelet, Kelet-Ázsia és Európa felé vette az irányt” – mondta Roman Garba, a csapat tagja. Mint hozzátette, a mostani datálás kitölti az űrt a grúziai Dmanisi lelőhely és a spanyolországi Atapuercánál felfedezett leletek között. Az eredmények azt is megerősíti, hogy az európai elterjedési hullám kelet vagy délkelet felől érkezett.

Az éghajlati modellek és a pollenadatok alapján a Homo erectus európai vándorlása három lehetséges interglaciális meleg időszak alatt történhetett a Duna vándorlási folyosóját követve. John Jansen, a csapat tagja kiemelte: első alkalommal használták a régészetben új kormeghatározási módszerüket, és abban bízik, hogy a technikát más lelőhelyek maradványain is kipróbálják majd.

Theorista Creative Commons License 2024.03.03 0 0 4676

Lecture | Genetic History of Europe Adaptation and Migration in Prehistory | Johannes Krause

 

 

Remek előadás a Maastrichti Egyetemnek köszönhetően.

vörösvári Creative Commons License 2024.02.23 0 0 4675

A neandervölgyiek rendkívül értelmes emberek voltak.

 

https://qubit.hu/2024/02/23/egy-muzeumi-leltar-soran-kerultek-elo-azok-a-neandervolgyi-eszkozok-amelyek-atirjak-a-szerszamhasznalat-tortenetet

 

A Berlini Őstörténeti Múzeum gyűjteményében a hatvanas évek óta érintetlenül elraktározott kőeszközök derítettek fényt a neandervölgyiek egy eddig ismeretlen tulajdonságára: a kreatív ragasztóhasználatra.

A franciaországi Le Moustier-ből előkerült, nagyjából 120-40 ezer évvel ezelőttről származó kőszerszámok felületén festékmaradványokat találtak, de ezekről korábban úgy gondolták, hogy valamilyen nyél rögzítésére szolgáltak. Ezzel a magyarázattal a korabeli kutatók meg is elégedtek, de nemrégiben egy múzeumi leltár során ismét előkerültek a szerszámok, és egy német-amerikai kutatócsoport alaposabban is megvizsgálta, hogy miből készülhetett rajtuk a ragasztó.

Annak ellenére, hogy megfeledkeztek róluk, az eszközöket szakszerűen tárolták, így a kutatók elegendő ragasztómaradványt találtak a szerszámokon a vizsgálatokhoz. Mint kiderült, az anyag szurokból és sárgaföldből készült – ezek aránya viszont már meglepte a kutatókat. Patrick Schmidt, a Tübingeni Egyetem régész-kémikusa szerint a keverék több mint fele földből készült, ami azt is jelentette, hogy az így létrejött anyag már nem volt alkalmas dolgok összeragasztására.

Megtervezték, megcsinálták

Arra viszont igen, hogy az így létrejött gyurma rátapadjon a kőszerszámokra, de a használó ujjára már nem: a neandervölgyiek ezzel a módszerrel tették kényelmesebbé és biztonságosabbá a kőpengék használatát. Másként fogalmazva: a nyél kétkomponensű ragasztóból készült.

A feltevést az anyagmaradványokon kívül a szerszámok mikroszkópos vizsgálata is megerősítette: Radu Iovita, a New York-i Egyetem antropológusa szerint ott, ahol a felületet vágásra használták, ennek megfelelő sérülések keletkeztek rajta, a nyél alatt viszont a kő kifényesedett, kikoptatta, ahogy a ragacsban csúszkált használat közben.

Ez az első eset, amely bizonyítja, hogy a neandervölgyiek ragasztót használtak: hasonló viselkedés nyomait korábban Afrikában a korai Homo sapiensnél figyelték meg, de korábbról nem származott rá bizonyíték.

A kutatók szerint ráadásul a ragasztó előállításához szükséges anyagok viszonylag messzire voltak attól a lelőhelytől, ahol a szerszámokat találták, ennek alapján pedig úgy tűnik, hogy a neandervölgyiek alaposan meg is tervezték, hogy hogyan juthatnak minél kényelmesebben használható eszközökhöz – és ez azt is jelenti, hogy a Homo sapiens és a Homo neanderthalensis tagjainak szellemi képességei egyáltalán nem álltak távol egymástól.

Ez nem is olyan meglepő: egy idén év elején megjelent tanulmány szerint mindössze 408 ezer éve szakadt el egymástól a neandervölgyi és a modern ember törzsfejlődése, a hosszas együtt élésnek pedig meg is lett az eredménye: a mai ember DNS-e neandervölgyi és gyenyiszovai géneket is rejt.

netuddd Creative Commons License 2023.12.13 -2 0 4674

"úgy tűnik, hogy a neandervölgyiek kihalásának elsődleges oka a Homo sapiens-szel való versengésben és kereszteződésben gyökerezik. A neandervölgyiek kipusztulásának rejtélye továbbra is fennáll, ami arra készteti a tudományos kutatást, hogy feltárják azokat a bonyolult dinamikákat, amelyek a modern ember támadásával szemben hirtelen hanyatlásukhoz vezettek"

https://hellomagyar.hu/2023/12/11/ezert-haltak-ki-rekordido-alatt-a-neandervolgyiek/ 

 

Én már ebben a topikban is leírtam ezt a folyamatot.

A neanderek pár tízezer évig egymás mellett éltek a HSS-ekkel. Majd történt valami a HSS-sel, ami a neanderek fölé emelte őket. Ez a valami a szövetségkötés képessége, ami szerintem megkülönbözteti az (ős)embert az állatoktól. 
Ehhez tudni kell, hogy mind a neanderek, mind a HSS-ek családi kötelékben éltek, mint területbirtokló csoportok (fivérek voltak egy családban, a lánytestvéreket meg elrabolták a szomszédok, így oldva meg az endogámia problémáját). A családok közt erőegyensúly volt, így alakult ki az egymásmellett élés időszaka. Ez bomlott meg akkor, amikor a HSS-ek az addig ellenséges szomszéd HSS csoporttal szövetslget alakítottak ki. Két szövetséges csoport már ki tudta szorítani a szövetséges nélküli neander csoportot. 

B. Hernát Creative Commons License 2023.09.29 0 2 4672

https://tudas.hu/az-angol-a-nemet-a-gorog-egy-nyelvre-vezetheto-vissza/

 

 

Az angol, a német, a görög is egy nyelvre vezethető vissza

 

 

"Kevésbé ismert, de ugyancsak fontos módszer az ősi nyelvek megmaradt töredékeinek összerakása és annak elemzése, hogyan változtak ezek nyelvek az évezredek során. A történeti nyelvészek így rekonstruálták a ma Európában és Dél-Ázsiában beszélt nyelvek többségének közös ősét.Ma teljes a szakmai egyetértés, hogy az angol, a német, a görög, a hindi és az urdu – az indoeurópai nyelvcsalád tagjai – mind egyetlen beszélt nyelvre, a proto-indoeurópaira (PIE) vezethetők vissza."

 

Nem egyedi a dolog.

kétszerkettő öt Creative Commons License 2023.09.29 -1 1 4671

Olyan szünet, pláne 200.000 éves s nem volt a Kvarter alatt, amikor Európából minden embernek el kellett volna mnekülnie, ugyanis az archeozoológia és botanika, valamint a régészet tanusága szerint  mindvégig lakható és élhető volt a kontinens nagy része s a Würm végi északi jégpajzs is csak a mai német-lengyel sikság déli határáig húzódott maximálisan. Franciaország közepe, a Kárpát-medence, Kaukázus, stb, valamint a mediteráneum végig élhető volt. Ilyen az amikor egyes nyomtatott betükben hivők  nem képesek megkülönböztetni a búzát az ocsútól. 

Előzmény: vörösvári (4665)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.09.29 0 0 4670

És maga a kiindulási cikk:

 

Wang et al: High-coverage genome of the Tyrolean Iceman reveals unusually high Anatolian farmer ancestry (2023)

https://www.cell.com/cell-genomics/pdfExtended/S2666-979X(23)00174-X

 

Kb. a lényeg (bőrszín):

"The weighted genetic score of dark pigmentation in the Iceman is estimated to be 0.591, higher than the score of present-day southern European populations taking Sardinians as an example (Table S11), which the Iceman shares closest genetic affinity to (Figure S1) and which represent the highest level of pigmentation among modern-day European

groups,29 although it is lower than the score of ancient LBK farmers and the Luxembourg_Loschbour.DG hunter-gatherer."

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (4668)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.21 0 0 4669
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2023.08.16 0 1 4668

Ötzi the Iceman’s true appearance revealed by new DNA analysis

 

"The analysis of his genetic makeup has revealed the 5,300-year-old mummy had dark skin, dark eyes and was likely bald. This stands in contrast to the reconstruction of Ötzi that depicts a pale-skinned man with a full head of a hair and beard."

 

https://edition.cnn.com/2023/08/16/europe/otzi-the-iceman-physical-traits-scn/index.html

vörösvári Creative Commons License 2023.08.11 0 0 4667

Elvileg az ufóktól kaphattak volna ruhát, ha arra járnak :)

Előzmény: attus germanicus (4666)
attus germanicus Creative Commons License 2023.08.11 0 0 4666

>a legtöbb embernek van fűtési lehetősége, meleg ruhája és élelme, de Axel Timmermann professzor, a csoport igazgatója szerint akkoriban ez nem így volt

Én nem vagyok professzor, de énszerintem se így volt ;-)

Előzmény: vörösvári (4665)
vörösvári Creative Commons License 2023.08.11 0 0 4665

https://index.hu/techtud/2023/08/11/fagy-hideg-idojaras-kutatas-emberek-alkalmazkodas/

 

A tudomány eddigi álláspontja az volt, hogy Európát 1,5 millió évvel ezelőtt népesítették be az emberek, és azóta folyamatosan itt élnek. Egy friss kutatás szerint azonban volt egy 200 ezer éves szünet, mivel akkora fagy uralkodott a térségben, hogy mindenki elmenekült.

A dél-koreai Busanban található IBS Centre for Climate Physics kutatói számítógépes modellszimulációkat végeztek a tengeri üledékekből származó adatok felhasználásával. Megállapításuk szerint a téli átlaghőmérséklet több százezer évre Európa nagy részén jóval fagypont alá süllyedt, még az egyébként enyhébb mediterrán térségben is.

Az 1,1 millió évvel ezelőtti óceáni üledékek azt mutatják, hogy a hőmérséklet hirtelen több mint 5 Celsius-fokot visszaesett.

Egy ilyen mértékű csökkenés mai szemmel nézve nem tűnik túl súlyosnak, mivel a legtöbb embernek van fűtési lehetősége, meleg ruhája és élelme, de Axel Timmermann professzor, a csoport igazgatója szerint akkoriban ez nem így volt. 

A korai emberek még nem tudtak megfelelően alkalmazkodni az ilyen szélsőséges időjárási körülményekhez. És arra sincs bizonyíték, hogy abban az időben már tudták uralni a tüzet. Ezért a rendkívül hideg és száraz körülmények, valamint az ezzel járó táplálékhiány nagy kihívást jelenthetett az emberi túlélés számára Európa-szerte

– fogalmazott Timmermann.

A legrégebbi ismert emberi maradványok Európában körülbelül 1,4 millió évvel ezelőttről, Spanyolországból származnak. Ezek arra utalnak, hogy a Homo erectus néven ismert, afrikai korai emberfaj ekkoriban érkezett Délnyugat-Ázsián keresztül Európába. A kutatást vezető Chronis Tzedakis professzor, a University College London munkatársa a korai emberi települések szakértőihez fordult, hogy kiderítse, a fosszilis és régészeti bizonyítékok alátámasztják-e azt az elméletet, miszerint a fagy kiszorította az embereket Európából.

Alapos vizsgálatot követően megállapították, hogy Spanyolországban még 1,1 millió évvel ezelőtt is éltek emberek, majd egy körülbelül 900 ezer évvel ezelőtti időszakig tartó szünet következett. Miután a nagy fagynak vége lett – bár még mindig extrém hideg volt –, az angliai Norfolkban található Happisburghben jelentek meg először. 

A londoni British Museum professzora, Nick Ashton szerint ezek a korai emberek tudtak alkalmazkodni a hidegebb körülményekhez. „Ez evolúciós változásokat indíthatott el bennük, például nőtt a testzsír és a szőrzet. Emellett olyan technológiai fejlődéshez is vezethetett, mint a menedék, és a megfelelő ruházat létrehozásának képessége”.

Európa az emberi alkalmazkodás laboratóriuma volt

– mondta a BBC Newsnak Ashton.

A mi fajunk, a Homo sapiens, a feltételezések szerint körülbelül 400 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki Afrikában. Európában 42 ezer évvel ezelőtt telepedtünk le, és rövid ideig együtt éltünk a Neander-völgyiekkel, mielőtt azok körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt kihaltak.

vörösvári Creative Commons License 2023.08.09 0 0 4663
sáfár istván Creative Commons License 2023.07.14 0 0 4662

:-)

Állitólag a Balaton alatt pedig olajtenger van.

 

:-)

 

Safi

Előzmény: netuddd (4660)
netuddd Creative Commons License 2023.07.14 0 0 4661

Szerintem a történelemben nincs szükség a teljes bizonyosságr. Elég a nagy valószínűség. 

Előzmény: vörösvári (4658)
netuddd Creative Commons License 2023.07.14 0 1 4660

Azok millió évesek. A mai ember akkor még nem is létezett, viszont volt itt egy Pannon tenger. 

Előzmény: PETYUS (4659)
PETYUS Creative Commons License 2023.07.11 0 1 4659

Ha kimegyek itt a domboldalba, bármikor tudok tengeri kagylókat találni olyan helyeken, ahol omlik a löszpart.

Előzmény: vörösvári (4655)
vörösvári Creative Commons License 2023.07.09 0 0 4658

Sajnos amíg nincs írásos feljegyzés, csak logikai úton lehet kikövetkeztetni dolgokat vagy szerencsés esetben más tudományágak segítségével, például az eltemetett fogainak izotópos vizsgálataiból kiderül hogy 2000 kilométer távolságban született és találnak mellette egy csomó drága tárgyat, akkor elég biztos hogy távolsági kereskedő volt. 

Előzmény: netuddd (4657)
netuddd Creative Commons License 2023.07.09 -1 0 4657

"Főleg a helyi törzsek kereskedhettek, de a bronzkortól már biztos létezett a távolsági kereskedelem,"

 

Igen, valahogy így lehetett. 

Előzmény: vörösvári (4654)
netuddd Creative Commons License 2023.07.09 -1 0 4656

"A körülbelül 4000 éves helyszínen "

 

Vagyis Kr.e. 2000 körül. 

Ekkor már bőven volt kereskedés, sőt, távolsági kereskedés is (lásd még: obszidián). 

Előzmény: vörösvári (4650)
vörösvári Creative Commons License 2023.07.07 0 0 4655

A neolit korban például találtak tengeri kagylókat ékszerként Magyarországon, azt nehéz eldönteni hogy kerültek ide, a törzsek közti cserekereskedelem útján vagy léteztek már akkor is kereskedők.

Előzmény: Wanblí Iyeska (4653)
vörösvári Creative Commons License 2023.07.07 0 0 4654

Főleg a helyi törzsek kereskedhettek, de a bronzkortól már biztos létezett a távolsági kereskedelem, az angliai ón eljutott Spanyolországba és onnan az ókori Keletre, ezt nehéz elképzelni máshogy mint hogy kereskedők vásárolták fel a helyi bányászoktól. Az ón a bronzkészítés egyik alapanyaga. A távolsági kereskedelemnek genetikai nyoma is van, egyes haplocsoportok elterjedése úgy magyarázható a legjobban, hogy egyes távolsági kereskedők minden fontosabb állomáson otthagyták a genetikai nyomukat a helyi nőknél :)

Előzmény: Wanblí Iyeska (4653)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.07.07 0 0 4653

Főleg a szomszédos törzsek kereskedtek egymással vagy azért volt bizonyos mértékű távolsági kereskedelem is a nagy ókori civilizációk kialakulása előtt?

Előzmény: vörösvári (4652)
vörösvári Creative Commons License 2023.07.06 0 0 4652

Érdekes ez a távolsági kereskedelem. Működhet úgy is hogy vannak távolsági kereskedők, de az is jó ha a szomszédos törzsek folytatnak cserekereskedelmet, néhány évszázad eljut így is több ezer kilométert tehet meg.

Előzmény: séró (4651)
séró Creative Commons License 2023.07.06 0 0 4651

Interlinking research: the Big Exchange project

https://www.cambridge.org/core/journals/antiquity/article/interlinking-research-the-big-exchange-project/D7F3E5D94EBE0CE73AE941DF94AD6C2F

 

The Big Exchange project investigates large-scale exchange systems in Eurasia and Africa (8000–1 BC). We concentrate on raw materials of known origin (‘sourced finds’). Network analysis of tools and artificial intelligence methods are used to analyse the combined data sets. We invite broad collaboration on bimodal exchange networks.

 

 

vörösvári Creative Commons License 2023.06.23 0 1 4650

https://qubit.hu/2023/06/23/lenyugozo-szentely-lehetett-a-most-feltart-4000-eves-holland-stonehenge?utm_source=Facebook&utm_medium=Qubit&fbclid=IwAR0GjHO1wZbpa2PWV62h3rOHcKQ51u_nsaL7or3dV4lwuddbjiKtyheT6KM

 

Holland régészek szerdán mutatták be azt a lelőhelyet, amelynek feltárását 2017-ben kezdték meg az Utrechttől mintegy 50 kilométerre fekvő falu, Tiel határában: a minden bizonnyal vallási szertartásokra használt helyszín egy naptárként funkcionáló halomsírt is magába foglalt, így „a holland Stonehenge” néven hivatkoznak rá.

A körülbelül 4000 éves helyszínen 60 férfi, nő és gyerek maradványaira bukkantak, és a halomsíron több olyan nyílást is találtak, amibe a Nap közvetlenül besütött az év leghosszabb és legrövidebb napjain.

Az ásatások során három halomsírt különítettek el, ezek közül a legnagyobbnak az átmérője nagyjából 20 méter, és ennek a járatait sorakoztatták fel úgy, hogy az naptárként szolgáljon. A régészek szerint az ilyen naptárak alapján tartották az ünnepeket vagy határozták meg az aratás idejét.

A három halomsírt közel 800 éven keresztül használhatták temetkezési helyként, de a helyszín különlegességét az egyik sírban talált lelet is bizonyítja: a régészek egy olyan üveggyöngyre bukkantak, amelyről az elemzés során kiderült, hogy Mezopotámiából származik, vagyis mintegy 5000 kilométert kellett megtennie, míg elért a mai Irak területéről Hollandiába.

netuddd Creative Commons License 2023.06.07 0 1 4649

"A Nature-nek az új kutatást kommentáló Lara Cassidy, a dublini Trinity College genetikusa a legprovokatívabb felfedezésnek a nők gyakori csoportok közötti vándorlását tartja."

 

Nagyon rossz szó (fordítás) a nők vándolrlásáról beszélni. 

Valójában az ősemberek területi csoportokban éltek, vagyis volt egy 20-25 km-es hatszög alakú területük, melyek méhsejtszerűen fedték le a lakható területet. Egy ilyen 20x20 km-es terület pont elegendő volt a területet tulajdonló csoport eltartására. Ebben a keretben kell elhelyezni a nők "vándorlását", tehát szó sincs vándorlásról, helyette a szomszéd csoportokba való áttelepedésről kell beszélni, ami természetesen nem önként, szabadon választva esett mmeg, hanem vagy rablással, vagy vásárlással (feleségül megyek/elveszem Marit) történt.

 

 

"A megfigyelésekre legjobban illő modelljük azt sugallja, hogy a neandervölgyi közösségek a területen 20 főből álltak, és a nők 60-100 százaléka egy másik közösségből vándorolt át a Chagyrskaya barlangba."

 

Jó találat, bár én inkább átlag 30 fős csoportokkal számolnék. 

Előzmény: vörösvári (4632)
vörösvári Creative Commons License 2023.05.16 0 1 4648

https://ng.24.hu/kultura/2023/05/15/300-ezer-evesek-nemetorszag-legosibb-emberi-labnyomai/?fbclid=IwAR1zq5GkE3747BXNmrNBNrf4K0Uj-_JT64Jl7nd5befZQE8XQtDtxAfg_5Q

 

Flavio Altamura, a Tübingeni Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban Németország legkorábbi emberi lábnyomait ismertetik – olvasható a Phys.org-on megjelent közleményben. A nyomokat Schöningennél találták meg, a helyi őskőkori lelőhely mintegy 300 ezer éves. A maradványok a Homo heidelbergensistől származhatnak, az emberi nyomok mellett állatiakat is feltártak a környéken.

A helyszínen egykor egy nyír- és fenyőerdő, valamint egy tó feküdt, az állatok és emberek ennek iszapos partján gyűltek össze. „Ezek a nyomok a rétegtani, régészeti, paleontológiai és paleobotanikai elemzésekből származó információkkal együtt betekintést nyújtanak a paleokörnyezetbe és az egykor ezen a területen élt emlősök összetételébe” – mondta Altamura, hozzátéve, hogy három nyomsort emberek, feltételezhetően a Homo heidelbergensis hagyott hátra.

A nyomok közül kettő fiatal emberektől származhat, úgy tűnik, nem férfi vadászok, hanem egy család nyomaira bukkantak. Az évszaktól függően a tó körül különböző táplálékok, így gyümölcsök, hajtások vagy gombák lehettek elérhetőek. Az új eredmények megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a Homo heidelbergensis sekély vizű tavak és folyók partján élt.

vörösvári Creative Commons License 2023.03.04 0 1 4647

tőled is sok új dolgot olvastam a genetika és germán történelem témájában

Előzmény: Wanblí Iyeska (4645)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!