Keresés

Részletes keresés

Stock#12 Creative Commons License 20 órája 0 0 39827

Ha ezeken múlik és ha az eddigi hozzáállásukat nézem, hogy mit műveltek eddig ebben az országban, ami az ő saját érdekeiket részesítette előnybe, akkor nem sok jóra lehet számítani, ami ránk, kajakosokra nézve is pozitív lenne. Ötleteket meg nem akarok adni nekik... és ez már nem ennek a fórumnak a témája.

Előzmény: szilascet (39825)
Evezek Kálmán Creative Commons License 1 napja 0 0 39826

Eddig is ki lehetett használni. Kíváncsi leszek, hogy mi lesz az a plusz a kormány részéről, amivel segíteni fognak.

A Dunakanyarban például évek óta semmi sem történik, Visegrádon -kis túlzással- néhány turista lézeng, pedig aztán van látnivaló. 

Előzmény: szilascet (39825)
szilascet Creative Commons License 1 napja 0 0 39825

 

http://index.hu/gazdasag/2016/02/10/rafekszik_a_turizmusra_a_kormany/

 

Nem lehetne ezt a kormányzati szándékot  valahogy kihasználni, hogy a nagy tavainkon olyan szabályozást alakítsanak ki, ami alapján érdemes a tengeri kajakos kirándulást/nyaralást pl. a Balatonra szervezni? Marketinggel biztosra veszem, hogy a német nyelvű országokból is jönnének sporttársak. A szezont is jócskán ki lehetne tolni.

Arza Creative Commons License 1 napja 0 0 39824

Ott a dátum nem kérdéses ... igaz, látom kérdőjel van a helyszínnél...

Ha gondolod pörgesd fel :)

És a Pyrus-kupa? :) :) :)

Előzmény: Emdzsí (39822)
nk74 Creative Commons License 1 napja 0 1 39823

Az én "szintvonalam" is a hegyekből csúszott le (-:. A hegyen szerintem kevesebbet van az ember esőben (most attól eltekintek, hogy a kajak egy hónap az Alpokban végig  esőben, nulla mászás után jött), mert vagy egy szikla alatt várja, hogy abbahagyja, vagy havazik. Szellőzés akkor is inkább csak a hónalj cipzáron keresztül volt vagy csak magunkra terítettük. Az alsóruha sokkal inkább nem mindegy, hogy vízesen is meleg meg kicsavarható. Ha sokat és nagyon esik akkor nem akarsz mást csak hogy 100% vízálló legyen átszellőzés nélkül, mert bármit csinálsz nedves leszel (akár a sátorban is) és akkor nagyon nem jó ha szivárog az utánpótlás vagy átszellőzik a vízes alsó ruhád, vagy párologtatsz.

(Futásnál pl csak akkor veszek esőcuccot, ha nagyon esik, ha csak erősen párás a levegő mint ma (-: akkor nem. Csak a futás után veszem fel.)

 

Bakancsból nem sok választásom volt, vagy La Sportiva vagy Scarpa mert csak ennek a kettőnek volt legalább 2 cm kővédő gumi széle és amire rendesen ráment a hágóvas. Mondjuk nem annyi volt mint ma, hanem kb negyede.

 

Előzmény: qrzor (39819)
Emdzsí Creative Commons License 1 napja 0 0 39822

És az évadnyitó?

Előzmény: Arza (39820)
Fuxa Creative Commons License 2 napja 0 0 39821

LaSportiva plusz1 ☺

Előzmény: nk74 (39818)
Arza Creative Commons License 2 napja 0 0 39820

Még mindig nem szavaztál ... :)

Előzmény: Emdzsí (39817)
qrzor Creative Commons License 2 napja 0 2 39819

Gyanítom, hogy felhasználási területtől is függ, mennyire hatékony egy "lélegző" anyag. Én speciel a hegymászásban nagyon sok komfortot kaptam a technikai ruházattól. Amikor még kockás pamutingben mentem fel egy fal beszállásához, addig ruhát kellett váltani, hogy a falon ne fagyjon jégpáncáél a hátamra. A csehszlovák elölzsebes vászonanorák persze örök emlék marad, elfért benne a Praktica, de a technikai aláöltőző egy gore-tex kabáttal már más világ lett.

 

La Sportiva hasítottbőr túra-félcipőt két-három évig használtam nagyon durva "vorbau"-kon (a szilafalak alatt lévő kőgörgeteg) és tényleg kiváló volt, de amikor Lowa cipőt próbáltam és mellette ott volt a La Sportíva is a polcon, akkor kidolgozottabbnak, szofisztikáltabbnak láttam a német csúcsterméket. Ez olyan dolog, hogy adott időszakban, adott feladatra adott márka a legismertebb. Régen ezt nem torzította annyira a marketing, hanem a tapasztalatok, beszámolók alapján kereste mindenki a legjobbat.

 

A kajakozásbabn is arról szól a ruhatörténet, hogy ki milyen körülmények között szeretne evezni és ahhoz meddig komfortos a cucca. Én az egyszál szörfgatyában evezést preferálom huszonötfokos vízben, huszonötfokos levegővel, négyfokos alkoholtartalmú, tízfokos  hőmérsékletű sörrel a tárolórekeszben :-) És a lángoson is legyen egy fok-. Hagyma.

 

 

Előzmény: nk74 (39818)
nk74 Creative Commons License 3 napja 0 0 39818

Én nagyon nem vagyok goretex párti. Az egész lélegző anyag bizniszt pedig úgy ahogy van "parasztvakításnak" tartom. Mert amikor "működne" akkor nem sok szükség van rá (száraz napos 30 fokos levegő hideg vízzel), vagy kevés helyen fordul elő. Vízesen nem lélegzik, de normális alsó ruházattal nem is szükséges, sokkal fontosabb, hogy rendesen vízálló legyen. Miért van mégis goretex cuccom? Mert csak ebből csinálnak normálisat (mert ezzel a címkével jó drágán tudják adni). Ha tudnék akkor nem lélegző anyagból vennék. Stormcag-et szerencsére még tudtam szerezni az eredeti nem-lélegző anyagból, szerintem elég nagy különbség van a kettő között, pl nem fúj át rajta a szél, és lényeges tulajdonsága a vízpára belül tartása is, mert így a meleg is bennt marad (egyszer aludtam benne -2 fokban, alatta vízes gore szárazruha, kellett pár perc amíg felfűtöttem és utána addig jó volt amíg nem mozdultam meg, és akkor megint pár perc vacogás jött. Goretex meg goretex között is elég nagy különbség van, meg lehet nézni a katonai goretex kabátot vagy a katonai szárazruhát.

 

A bakancs pedig csak La Sportiva (-;

Előzmény: qrzor (39813)
Emdzsí Creative Commons License 4 napja 0 0 39817

Jesszus így elszaladt az idő:) Milyen évadzáró mán?:)) Ilyenkor?

Előzmény: Beka621 (39794)
Birdpix Creative Commons License 4 napja 0 1 39816

Hogy a kérdésednél maradjunk, szerintem ha komolyabban gondolod a hideg vizes evezéseket, érdemes minimum egy neoprén Long John-t (mindenképp ujjatlan) és egy kajakos dzsekit beszerezni.

Neoprén kesztyű és csuka a lábra.

Előzmény: katonafull (39802)
Pepin Creative Commons License 4 napja 0 0 39815

Magam sem mondhattam volna szebben. Talán annyi a különbség, hogy nálam a Hanwag van az első helyen.

Előzmény: qrzor (39813)
katonafull Creative Commons License 4 napja 0 0 39814

Én tisztában vagyok a gore-tex működési elvével, meg azzal is, hogy egy idő után még a saru is beizzad. De ez a bakancs akkor se jó. Viszonylag nagy felületen van rajta gore réteg, és majdnem úgy (olyan jól és gyorsan) ázik be még impregnálóval is, mint egy vászoncipő. És már iimpregnálás előtt se lélegzett. Míg a novadry meg igen...

 

 

(haix)

 

A decathlonban kapható novadry-nak nevezett réteggel ellátott, kb 7000 ft-os bakancsom meg valóban nem ázik be csak úgy.

Szóval felőlem aztán védhetsz akármit, nekem a valóság a lényeg. Én nem fogok haix gore-tex cuccot venni soha.

 

Nem, szerintem a katona beszerzési döntéshozatalnál egyáltalán nem csak a termékminőség a mérvadó. Sőt, az a tapasztalat, hogy ritka esetben az a mérvadó. :D Nézd csak meg egy katona cuccait, használd és rájössz miért mondom ezt. Kb a kanálgép, ami jó, meg a zokni, esetleg a trópusi gyakorló... a többi szemét.  Épp ezért foglalom imába a nevét minden nap annak, aki emellett a jóóóféle bakancs mellett döntött.

Mert ha van olyan is, ami olcsóbb és még a gyakorlatban is jobb, mint ez... felmerül a kérdés, hogy vajh miért pont ezt a retket választották, amikor nem is jó és még drága is. Ráadásul pont katonai célokra. Merthogy a katonák ugye lehet hogy még esetleg netalántán használnák is egész extrém körülmények között is és egy éles bevetésen ez esetben a minőségen akár életek is múlhatnak.

Nade kezd off lenni a téma.

Előzmény: qrzor (39813)
qrzor Creative Commons License 4 napja 0 0 39813

Csak a gore-mundér becsülete végett tegyünk tisztába pár dolgot:

 

A "GORE-TEX" működési elve a következő: Szinte tetszőleges anyagra (orkán, műszál, stb.) laminálnak mikroporozus gumiszerű réteget, aminek négyzetcentijein többmillió apró lyuk van. A lyukak hallgatóztak fizikaórán és tudják, hogy a testből párolgó vízgőz mekkora helyen fér át, és annál a méretnél nagyobbak, hogy kiengedjék, viszont azt is tudják, hogy a befelé igyekvő vízcseppek a viszkozitással karöltve ("tapad" a víz) együtt mekkora méretben jönnének befelé, no annál meg kisebbek. Ez az elv tökéletesen működik, viszont az egységnyi idő alatt kiengedhető vízgőz mennyisége nem végtelen és a gore anyagon befelé is átjut a víz idővel!

 

Emiatt MINDEN gore anyagba beleizzadsz, legyen az cipőben, vagy kabátban, nadrágban, sapkában elhelyezve, de MÉGIS KOMFORTOSABB, mint a fólia esőkabát, vagy gumicsimma, vagy az agyonimpregnált szövetanyag, vagy a sima szövetanyag, mert a fólia, a műanyag (pl. síbakancs) a "tökéletesen" impregnált szövet az se ki, se be nem enged semmit, ezért minden vízgőz bent marad, a sima szövet meg hamarabb kiengedi a párát, de beengedi a vizet cserébe.

 

Tehát a gore működik, a gore jó, csak vannak határai. Azzal, hogy a gore cipőt kivül telenyomod fókazsírral, azzal csökkented a beázás lehetőségét, viszont lenullázod a kifelé párolgást, mert nem maradnak porózus lyukak, ezért "jobban" beleizzadsz.

 

Mit lehet tenni?

 

Ha bőrbakancs, bőr túracipő a kérdés, akkor csakis és kizárólag MEINL, vagy LOWA, esetleg HANWAG. Ha egyszer kipróbálsz 20-30 modellt a lábadon (Münchenben - Schuster sportáruház, vagy Sportcheck áruház) és esetleg használod is valamelyiket extrém helyzetekben, többé nem veszel fel mást. Ja és nem kell gore betét, a sima bőr tudja ugyanazt. A bőr ugyanis önmagában porózus anyag, tehát lélegzik is, meg persze be is ázik, mert nedvszívó az anyaga.

Esőben, hóban, sárban MINDEN bőrbakancs átázik egy napon belől, akkor is ha impregnálod, hiszen az impregnálás lekopik, de a bőr  lélegzik, valamint meg tud száradni, ha kezeled.

 

Nem tudom a HAIX-ban mekkora felületen és hol van belől gore-tex bélés, de ha csak két négyzetcenti a nagylábujjnál, akkor is ráteszik a cimkét, és ha beborítják az egész rüsztöt és bokát körbe, akkor is ugyanakkora gore cimkét kap a cipő...   De azt érzed, hogy van különbség az eredményben. A láb-izzadás ráadásul egyéni tulajdonság + hőmérséklet függvénye.

 

Az, hogy valami drága, nem jelent automatikusan jobb minőséget. A katonai beszerzések döntéshozatali folyamataiban szerinted CSAK termékminőségi szempontok szerepelnek???

 

Ruhában a bőr nem játszik, csak ha csopperes-lófarkas szerepjátékban ragadtál. A gore-tex -nek az alternatívája a "másik" gore-tex, amire esetleg szabadalmi okokból más nevet akasztanak. Ezerféle "egyéb" lélegző anyagot hírdetnek, ha valamit már sokan próbáltak és sokan írták, hogy jó, az tényleg jó. A marketing nem számít, a fizika törvényei viszont igen. Vannak "lélegzőnek" mondott termékek, amiknél egyszerűen csúsztatnak, nem hazudnak. Pl a csipketerítő is jogosan lélegző anyag.... ki+be :-)

 

Tudom, hogy hosszú lettem, de biztos megkérdeznéd, hogy a gore anyagú cuccokat miért impregnálják mégis. A válasz az eddigiekből adja magát: a gore lehetőségeit tolják el az egyik irányba. Csőkken a beázás mértéke, de ugyanakkor csökken a párologtatás sebessége. Igazábol nem is teljes impregnálást, hanem felületi vízlepergető réteget visznek pl. a kabátokra, ami a vízcseppek tapadását csökkentve, késlelteti a beázást. Ez egy egyensúlyi játék.

 

Tehát tényleg jók a gore ruházatok, mert komfortosabbak mint bármi más. De nem mindenhatók.

 

Előzmény: katonafull (39812)
katonafull Creative Commons License 4 napja 0 0 39812

Ok, köszönöm, már világos.

Egyébként olvasnám én vissza, de mivel nem igazán működik rendesen a kereső topicon belül elég nehézkes mindent visszabogarászni.

Lehet én vagyok a hülye, de más fórumokon nem szokott gond lenni. Az index keresője viszont nálam nem működik.

 

Egyébként a Gore-tex anyagot már tapasztalatból ismerem. Nekem bakancsom van. Egy igen drága katonai (Haix). És szerintem egy rakás sz@r. Beázik még az erős harmatban való séta alatt is. Hiába nyomtam rá egy fél tubus impregnálót is, ez egyszerűen nem működik. Ja és nem is szellőzik :D Legalább szellőzne, de azt se.

Ha nem lenne kötelező felszerelés már elégettem volna. Régi surranót ha rendesen kipucoltad nem ázott be. Ezzel meg akármit csinálsz beázik. Kb arra jó, hogy ne szúrja a talpad a kő. Minden alkalommal, mikor ránézek imába foglalom a nevét annak, aki nálunk ezt rendszeresítette.

 

Kabátban viszont ismerem a novardy-t, ami meg ellenkezője. Tényleg sokáig bírja az esőt és valamelyest szellőzik is.

Előzmény: Fuxa (39810)
Beka621 Creative Commons License 4 napja 0 0 39811

 

Méghogy nem tenger :-)))

(Balatonboglár,  február 6. - élőben kékebb volt)

Fuxa Creative Commons License 5 napja 0 0 39810

Aláöltözet polár gore külső hély. Volt itt is párszor tárgyalva ha visszaolvasol. 

Előzmény: katonafull (39809)
katonafull Creative Commons License 5 napja 0 0 39809

Ezt ki tudnád kicsit részletesebben fejteni?

Milyen technikai ruházatra gondolsz?

És miféle lélegző rétegre?

A polárt ismerem :D

Előzmény: Fuxa (39807)
Evezek Kálmán Creative Commons License 5 napja 0 0 39808

Igazán nincs mit.

2 éve, nyáron minden nap megállították a hajóimat (25 db) és megnézték a mellényeket.

Csili-vili HH úszást segítő eszköznek minősülő mellényeim voltak, CE 393, 50N.

15.000-re büntették a túrázó emberkét, mert nem a Hajózási szabályzatban leírtaknak megfelelő mellényt adtam, Ő meg hozta nekem a csekket.

Másnap már figyelték a hajóimat és csak a mellényeket nézték, semmi mást.

Na, akkor cseréltem le az összeset szép, narancs, szabványos mellénykékre.

Előzmény: katonafull (39806)
Fuxa Creative Commons License 5 napja 0 0 39807

Neo cucc sem a legjobb sőt... szárazruha, vagy technikai ruházatok polár meg külső lélegző réteg.

Előzmény: katonafull (39802)
katonafull Creative Commons License 5 napja 0 0 39806

Köszönöm az infót!

 

Ez azért kicsit megnyugtató. :)

Előzmény: Evezek Kálmán (39805)
Evezek Kálmán Creative Commons License 5 napja 0 0 39805

16 éves kor alatt kötelező viselni, e felett elég, ha a hajóban van.

Előzmény: katonafull (39804)
katonafull Creative Commons License 5 napja 0 0 39804

És elég, ha csak a kajakban van, vagy azt is kell viselned?

Előzmény: Evezek Kálmán (39803)
Evezek Kálmán Creative Commons License 5 napja 0 1 39803

A Dunán komolyan veszik. 15.000 Ft-os csekk a jutalom.

Előzmény: katonafull (39802)
katonafull Creative Commons License 5 napja 0 0 39802

Sziasztok!

 

Tudnátok abban segíteni, hogy akkor most tényleg kell-e mentőmellény, vagy elég az úszást segítő, egyébként sokkal jobb mellény is?

Mármint gyakorlatilag értem a kérdést. Ok, hogy a jogszabály előírja a mentőmellényt, de komolyan is veszi a hatóság mélyen tisztelt képviselője, aki ezzel molesztálja szegény kajakosokat?

 

Meg az is érdekelne, hogy őszi, téli, tavaszi hideg vizes időszakban milyen öltözetet szoktatok használni?

Érdemes neoprén rucit beszerezni? És ha igen, akkor abból hosszú ujjas overall, vagy inkább a kantáros nadrág, esetleg csak nadrág?

 

Köszi!

Ízirájder Creative Commons License 2016.02.04 0 0 39801

nem láttam még...

Előzmény: Birdpix (39800)
Birdpix Creative Commons License 2016.02.02 0 0 39800

Az "Ízirájder" nickről jutott eszembe, nem ismered véletlenül ezt az ízirájdert a Tiszáról?

Előzmény: Ízirájder (39798)
Birdpix Creative Commons License 2016.02.02 0 0 39799

Holtágak közül, az atkai, körtvélyesi, mártélyi és a tiszaalpárit tudnám ajánlani.

Ha Maros, akkor inkább Nagylaktól  Makóig/Szegedig.

Előzmény: Ízirájder (39798)
Ízirájder Creative Commons License 2016.02.01 0 0 39798

Szia. Melyik holtágakat érdemes kipróbálni? Algyő környéke, vagy inkább Gyála felé? Tavaly gondolkoztam egy újszegedi Holt-Maros túrán, de nem tudom, mennyire lennének boldogok a horgászok :) 

 

Amúgy a Tiszán nem nagyon vegzálnak senkit a rendőrök, mondjuk a Víziteleptől a Sárgáig elég nagy a forgalom, hisz a sok hobbista mellett ott a sok versenyző, no meg a Csónakdás kölcsönzősök. De mellény persze legyen mindig, abból még baj nem volt. A (tilosban, azaz bárhol azon a részen) fürdőzőket viszont néha még a szárazföldön is kergetik az éber őrök... Pedig egy-egy kánikulai napon ezres számban vannak kint a helyiek a különböző szegedi tiltott strandokon. 

Előzmény: Birdpix (39769)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!