Keresés

Részletes keresés

Stock#12 Creative Commons License 1 napja 0 0 40718

Már várom! :) Bár tegnap már újra előkerült a szárazruha, igaz csak a Dunán, de kellett.

Előzmény: nk74 (40716)
nk74 Creative Commons License 1 napja 0 0 40717

És egy hullám nélküli ráadás:

Előzmény: nk74 (40716)
nk74 Creative Commons License 1 napja 0 0 40716

Már régóta ez a főszezon (korábban 2 hónappal hosszabb volt mert csak május-szeptember között volt vihatjelzés), csak ha befagy akkor még ennél is rövidebb :-(

Előzmény: nk74 (40715)
nk74 Creative Commons License 1 napja 0 0 40715

Utána mehetsz:-). A RHIB-eket már korábban kiveszik és max különleges esetben teszik vízre. A nagy hajók vízen vannak végig (pl Fonyódon), de azzal riktkábban mennek de előfordul akár télen is. Az őrsről persze rálátnak a vízre, és a partra is kisétálnak, ha ott akarsz mentési gyakorlatokat csinálni akor azért szóljál nekik :-). És kocsival is körbe szoktak járni (pl Márián gyakran találkoztam a Keszthelyi rendőrrel télen).

Előzmény: katonafull (40713)
katonafull Creative Commons License 1 napja 0 0 40714

És járőröznek egyáltalán őszi-téli időszakban?

katonafull Creative Commons License 1 napja 0 0 40713

Üdv mindenkinek!

Lenne egy kérdésem viharjelzéssel kapcsolatban.

Ha jól tudom okt 31-ig él a viharjelző rendszer a nagyobb tavainkon. A kérdés pedig az, hogy akkor tehát ha Okt 31 után a Balatonon élvezni akarom az enyhén viharosabb hullámokat a tengeri kajakommal, akkor nem büntethetnek meg érte a vízi rendőrök? Már ha járőröznek még egyáltalán olyankor...
Előre kösz a válaszokat!

szilascet Creative Commons License 1 napja 0 0 40712

Szia MolnarA, normál esetben Bp-től északra szállok vízre, valahol, ahol kedvem tartja (Tungsram-strand-Vác ill. Lupa-szigetnél, mivel távolabbról közelítem meg a Dunát). Elég nehéz velem egyeztetni, de majdnem lehetetlen :-), ritkán tudom előre pontosan, hogy mikor megyek. De megpróbálhatjuk. 

A 230-as lapát borzasztó hosszú, nekem volt ebből 220-as és 230-as is. A rövidebb sem rövid, kezdő lapátnak tényleg megfelelő, amíg megtalálod a Jófogáson vagy a Facebook kajak-kenu piac csoportban a neked megfelelő wing lapátot :-) Pl. egy Kajner 4L, vagy Braca 1 min formájában.

Előzmény: MolnarA_Bp (40708)
szilascet Creative Commons License 1 napja 0 0 40711

Én is erre számítottam, de nem így lett :-) Nyilván a toll formája és mérete számít. Próbáltam Kajner 4 M-s méretűt, na az nem volt nekem stabil, az L-es már sokkal jobb, ebből a szempontból. Az Epic Small Mid olyan, hogy ahol beleszúrom a vízbe, ott marad (némi túlzással) :-) Néha már túl nehéznek is érzem, hogy odahúzzam a kajakot. Majd kipróbálhatod, valamikor elmegyek Dunaharasztiba.

Előzmény: Arza (40710)
Arza Creative Commons License 2 napja 0 0 40710

Érdekes számomra ez, amit írsz:

>Jól "harapó" winggel evezek, az is stabilitást ad húzáskor, sík vízen nem térnék vissza a túralapáthoz.

 

Nekem épp a wing lapát az ami elveszi a stabilitást... Nem is szeretek evezni vele. Nem tehetem oda és úgy, ahogy szeretném, jóformán semmit sem lehet vele csinálni "csak" evezni egyenesen előre :)

Előzmény: szilascet (40704)
Arza Creative Commons License 2 napja 0 0 40709

Használható lapát, de ha van két részes, inkább azt vedd meg, mert előbb-utóbb fogsz venni jobb lapátot és akkor ez jó lesz tarcsi lapátnak :) ...arra meg mindenképp tökéletes lehet. És a 230cm kicsit hosszú szerintem.

 

A nyélen lévő "zsugor-gumi", ahol fogod a lapátot, el fog válni a nyéltől elég gyorsan...

 

Amúgy én eveztem már ilyennel egy héten át, és mint mondtam, használható.

Előzmény: MolnarA_Bp (40708)
MolnarA_Bp Creative Commons License 2 napja 0 0 40708

Merre evezel leggyakrabban? Lehet ránéznék élőben! Egyébként ma délután megvettem a fehér Robe-t! Még szerzek rá spricdeck-et aztán hajrá! És egy evező kérdés:  http://www.mountex.hu/termek/40103-066-0/egalis_765_swell_alu_senior_kajaklapat/co%3Anarancs%7Csi%3A230+cm  Ezt valaki ismeri?

Előzmény: szilascet (40706)
Emdzsí Creative Commons License 2 napja 0 0 40707

Jófogáson vannak Ysakok 200eFt körül jó alternatíva.

Előzmény: MolnarA_Bp (40705)
szilascet Creative Commons License 2 napja 0 0 40706

Házi készítésű, vékony acéllemezből. Professzionális kivitel, épp csak nem rozsdamentes anyagból van. Könnyebb súlyú mint a "gyári". Hozzáértő ember könnyen meghegeszt egy ilyet. (én nem tartozom a hozzáértők közé)

Előzmény: MolnarA_Bp (40705)
MolnarA_Bp Creative Commons License 3 napja 0 0 40705

A mostani terveim szerint én is viszonylag sokat használnám a Dunán. Te hol vetted a nagyobb kormány?

Előzmény: szilascet (40704)
szilascet Creative Commons License 3 napja 0 0 40704

Ime a megnagyobbított kormánylapát (kb.2x-es), ami alapból szkegként funkcionál. A bovdenek feszesek, így a kormány nem mozdul el, csak ha én odébb tolom. Ezért a lábammal tudok kívül támasztani a taposón, ami további stabilitást ad. Egyáltalán nem érzem billegősnek a hajót. Jól "harapó" winggel evezek, az is stabilitást ad húzáskor, sík vízen nem térnék vissza a túralapáthoz. 

Előzmény: szilascet (40703)
szilascet Creative Commons License 4 napja 0 0 40703

Már korábban írtam a hazai gyártású Robbe kajakkal szerzett tapasztalataimról, de pár dolgot megerősítek, ha segít valakinek a döntésben. Szerintem korrekt minőségű hajó (üvegszálas, HJ által forgalmazott), és a hazai árszínvonalat képviseli. Akinek ez nem szempont, az kereshet külföldi outletekben vagy webshopokban, professzionális karbon-kevlár hajókat. A másik kategória a PE kajak.

Nekem van PE hajóm is (Wind Solo, Reval Midi), azokkal is eveztem 1.5 szezont (ami nálam az egész évet magában foglalja), és a Robbe-bal is január óta. Wind Solo univerzális, nagyon szeretem, Reval Midi atom stabil hullámokon is, de nagy lábú embereknek nem ideális hosszú távon. A Robbe-t kifejezetten a 10 kg-mal könnyebb súlya miatt vettem, és bennem volt, hogy hátha egy kicsit jobban is megy. Ez utóbbit még nem teszteltem egzakt módon, de talán tényleg jobban siklik egy kissé.

A Robbe inkább a nagyobb méretű embereknek való, (bár van ellenpélda), én kb. 183cm, 85 kg vagyok. Egyetlen hiányosságát találtam, a gyári szkeg kormány túl kicsi az egyenes futás biztosításához. Ez örvénylő folyóvízen és szélben lehet érdekes, nyugodt állóvízen éppen hogy jó, mert élezéssel döntéssel fordítható a hajó, a kormányhoz nem kell nyúlni egyáltalán. (Egyszer próbaképpen leragasztottam, és kifejezetten élveztem). Én raktam bele nagyobb kormánylapátot, így tökéletes a Dunán, és még lehet döntéssel és evezéssel is iránytani. Kormány kizárólag extrém elvágó sodrásban kell, pl. kőgátvég kerülésnél. A gyári ülés tökéletes (az is egy koppintott túraülés- szemre Kajaksport), állítható, ha muszáj, de deréktámaszt házilag kell bele rakni, ha túrázásra használja valaki. Anélkül csak nyugodt vízre való. A taposós lábtámasz az ún merevgurtnival, amibe beakasztja ez ember a lábát , és a deréktámasszal együtt stabil hajókontaktot biztosít, térddel nem kell kitámasztani csak extrém helyzetben, ami igen ritka. Nekem eléri a térdem, de lehet bele rakni támaszt, ha valakinek messze van. Mivel családi túrázáskor a PE hajókat visszük, így viharos Balatonon még nem használtam, de biztos vagyok benne, hogy a Wind Solo-hoz képest az irányítás nehezebb lenne a kormány sajátossága miatt. Viszont a hullámokat szépen veszi, bár a hátulról jövő hullámokon nehezebb egyenesen maradni, sokkal hamarabb kifordulok oldalra, mint a Wind Soloval. Ezt dunai hullámokon próbálgattam. A kisebb rakodónyílások nekem megfelelnek, de ha tényleg sok cucc kell, akkor lehetne vele bajlódni. Tehát tökéletes belvizi hajónak tartom, főleg napi túrázásra, esetleg pár napos kirándulásokra. A balatoni teszt még hátra van, de csak most kezdődik ott a "szabad" kajakos szezon. :-)

Előzmény: MolnarA_Bp (40695)
Birdpix Creative Commons License 4 napja 0 0 40702

Szia!

Egy PE Valley Etain 17.5 hajót szívesen felajánlok kipróbálásra ha egyszer Szeged környékén jársz.

Hatalmas beülő, stabil, gyors, pakolható, tökéletes hajókontakt stb. Jómagam 184cm/75kg vagyok.

Előzmény: árnyékgyuri (40694)
guinnis Creative Commons License 4 napja 0 0 40701

alább, Neked írtam...

 

Előzmény: MolnarA_Bp (40695)
Evezek Kálmán Creative Commons License 4 napja 0 0 40700
guinnis Creative Commons License 4 napja 0 0 40699

Ezen a nyílások jó méretűek, igaz hosszabb, pakolós túrára nem mentem vele, de amit akartam azt mindig bele tudtam tenni.

Az ülés nem az mint a hazaiakban, egy masszív hajó aljra süllyesztett, támla nélküli ülés van benne ami alapvetően kényelmes. Én ugyan beletettem egy sit-on –top támlás ülést, ami alul kicsit puhább, oldalt és hátul fogja a derekamat, ez így hosszabb távon is kényelmes.

Ami a szélességét illeti, én is magas vékony vagyok és a 65 kg-os testméretemhez egy kissé keskenyebb hajó kellene az aktív kontakt miatt, de az ülés, ami már meghatározza , és tartja a testtartást, kiegészítve egy kissé kipárnázott „térd támasszal” számomra teljesen alkalmassá teszi a sík és kissé durvább vízü evezésekre is. A szembe és hátulról kapott hullámokon nagy élvezet az evezés vele, De az előzőekben írt billegési hajlama miatt a más irányok izgulósak.

nk74 Creative Commons License 4 napja 0 0 40698

Rosszul emlékeztem, C-Trek volt http://www.performanceseakayak.co.uk/Pages/Records/UKCirc/recordsUKCirc.php

, előtte evezett Inukkal http://www.ukseakayakguidebook.co.uk/campfire_conversations/art_sean_%20morley.htm

Nelo-t keveset láttam, Kirton-t sokkal többet. A Nelo sokkal kevésbé tünt masszívnak mint a Kirton (az biztos, hogy nagyon erős , volt mindegyik amit láttam Inuk, C-Trek, C-Trek16 :-)).

Az Inukon amivel én mentem, nem volt kormány, de nem zavart :-)

Mort már Olaszországban is csinálnak Inuk-ot http://www.cscanoe.com/web/prodotti/canoe.php?lingua_sito=uk&id_prodotto=12&main=

és a Seabird is http://seabirddesigns.com/kayaks/inuk

Előzmény: badasesz (40693)
árnyékgyuri Creative Commons License 4 napja 0 0 40697

Nagyon köszi. Pont erre gondoltam, valami nagy, erős, de még nem ladik. Azt hiszem erre kezdek keresgélni. Meg még az is, hogy pont ilyen tanácsot kértem: ne kelljen nekem 5 óra internetezéssel felfedeznem a nagyobbakra szabott kajakokat, hanem valaki rövidítse le az utat. Még egyszer köszi, sokat segítettél. Szép napot.

Előzmény: T-omti (40696)
T-omti Creative Commons License 4 napja 0 0 40696

Szia

 

Ilyen mérethez szerintem kell a nagyobb beülőméret.

 

Mivel én PRIJON párti vagyok, a PRIJON Kodiak-ot vagy a SEAYAK 520 -at ajánlom.

Ez a 2 kajak gyors is, stabil is.

http://www.prijon.com/Kodiak.html

 

 

http://www.prijon.com/Seayak-520-HV.html

 

Természetesen csak használtat vennék (vettem ) én is fél, harmad áron.(180-240eft)

 

Üdv

Előzmény: árnyékgyuri (40694)
MolnarA_Bp Creative Commons License 5 napja 0 0 40695

Szép darab! Erre is igaz, hogy nagyobbak a rekeszek nyílásai, mint az itthoni gyártásún, kritikus tárgyak esetében okozhat szuszakolós perceket. Ami jobban érdekel az a hosszú távú kényelem, azaz az ülés kérdése. A most kapható hazain függesztett merev van, míg a németben mintha valami kényelmesebb lenne (háttámlás). Vagy ebbe is később került egy kivehető komfortnövelő egység? Pl. valami ilyen?

http://www.jofogas.hu/heves/Kajak_ules_BIC_Sport_elado_56554847.htm?first=1

 

A másik ami a hozzászólásokból kitűnik, hogy a szélessége okán sokaknak lötyögős, nincs megfelelő kontakt. Na már most én viszonylag magas vagyok (ez nem tűnik problémásnak), viszont 60kg. Velem milyen széles lenne vizen? Ezek a paraméterek milyen stabilitást adnak? (azt is hozzá véve, hogy jelenleg nincs benne térd támasz, viszont be lehet akasztani a lábat).

Sajnos a Kiszombori gyártót ma nem sikerült utolérnem telefonon...

Előzmény: guinnis (40684)
árnyékgyuri Creative Commons License 5 napja 0 0 40694

Sziasztok! Nézegetem ezeket a tengeri kajkokat, de nehezen tudok dűlőre jutni azzal, hogy egy kajakot érdemes-e kipróbálnom. Pl. az rtm ysak kajak nagyon tetszett de kiderült, hogy kicsik részére készítik (én 190, 95-100 kg vagyok) ezért nem jó. Nem akarok fárszatani titeket egy újabb Milyen kajakot vegyek? kérdéssel, de jó lenne tudni, hogy nagyobb emberek számára melyek a jók, illetve mi az, amit nem érdemes megnéznem. Én 3 évszakot a tisza-tó mellett lakom, nyáron meg balcsi lenne, ezért fontosabb a gyorsaság, mint a hullámstabilitás, de azért nem árt, ha nem kell vele kijönni a partra a szél miatt. Meghát inkább egy közepes kajak kellene -se túl lassú, se túl keskeny- amivel azért a kezdetek után is tudok hasítani.

badasesz Creative Commons License 5 napja 0 0 40693

Köszönöm az infót, nem tudtam -szép kis túra.

Nem tudom mekkora különbség van a verziók között, a Kirton verziót csak képen láttam, elég hasonló. A Nelo-val meg vagyok elégedve, könnyű és gyors, jól eszkimózható és élezhető, kicsit zavaró, hogy ha komolyabban döntöm a kormány zsinórzat átvezető csövén bejön a víz egy kicsit, ezért inkább visszafogom magam. 

Előzmény: nk74 (40692)
nk74 Creative Commons License 5 napja 0 0 40692

Hát hajó kontakt az jó ha van :-).

Az Inuk viszont egy kiváló tengeri kajak. A Kirton verzióban mentem vele, nekem nagyon tetszett . Én nagyon stabilnak találtam, könnyen élezhető és eszkimózható. Hullámos vízen nagyon jól viselkedett. Sean Morley ezzel evezte körbe a Britt szigeteket beleértve Írországot és a távolabbi nem lakott szigeteket is elsőként.

Előzmény: badasesz (40691)
badasesz Creative Commons License 5 napja 0 0 40691

Szia,

A guinnis sporttárs által használt kajak nekem is volt. Teljesen ugyanolyan, kicsit sérülten került hozzám és javítanom kellett - a hátfalat kellet helyre illeszteni, illetve a hátsó rekesz egy ponton kaphatott egy nagyobb ütést és meg kellett erősítenem, + én is átalakítottam a pöcögtetős pedált taposósra (a szentendrei kajak nepper vette meg olcsón, de nem bántam - vettem egy teljesen más karakterű hajót).

A tapasztalat megegyezik a leírtakkal, annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy én nagynak éreztem a hajót a méretemhez képest, 172 cm magas vagyok és ~70 kg, a hajó kontakt nem volt jó, de elképzelhető, hogy kilehetett volna alakítani azt is. A kormánylapát mérete kicsit alul hangolt, de használható.

A hullámosabb körülmények közötti használattal kapcsolatban az a benyomásom, hogy az elsődleges stabilitás szerepe túl van értékelve egy kicsit. Nelo Inuk-al kerültem Dunán (nem tengeren) viharba, nagy szélbe, meglepő hullámzást produkált a folyó a mélyebb részeken, először kiszálltam, aztán nekivágtam. Be voltam tojva, hogy itt biztosan borulás lesz, és mennyivel szívesebben ülnék egy szélesebb, stabilabb hajóba de meglepődtem mert egy pillanatra sem kerültem borulás közeli helyzetbe, és meglepően jól viselte a hullámos vizet (végül is tengeri kajak, vagy mi). Másik alkalommal hasonló körülmények között egy Kape Hunter-ben ültem ugyanott, és akkor sokkal bizonytalanabbnak éreztem a végkifejletet mint az Inukban - lehet, hogy a fejlődésem is benne van, ezek csak benyomások.

Azt gondolom, ha nem a saját hibám okozza a borulást hanem külső körülmény, pl. hullámzás és szél, akkor szinte mindegy, hogy 50 cm széles vagy 58 cm a szélessége, kicsi a különbség - inkább lelkileg nyújt több támaszt a kicsit szélesebb, stabilabb hajó, persze visszamászni már sokkal könnyebb rá. 

Tengeren nem volt alkalmam tesztelni ezt, mert nem keveredtem vad hullámzásba, viharba kajakkal, a nagyobbacska hullámzástól pedig erősen vigyorgó állapotba kerültem, és próbálgattam a képességeimet.

 

Előzmény: Fourty (40680)
Arza Creative Commons License 5 napja 0 0 40690

Én egyszer ültem Lola VOLT (már eladta) hajójában kb 5 percig a Velencei tavon... Így túl sokat nem tudok róla mondani.

 

Annyi, hogy semmi hajókontaktom nem volt és ezért, meg a pöckölgetős kormány miatt inkább olyan "portya-fílingem" lett volna, de ahhoz meg széles volt...

 

Amúgy, ha jól fel van szerelvényezve (jó ülés, jó lábtámasz, jó hajókontakt, jó kormány, jó deck-fedelek, kötélzet, ...) akár jó lehet tengerre (de nem az Adria szikláira)...

 

Hozzáteszem: Szerintem :)

 

 

Előzmény: nk74 (40689)
nk74 Creative Commons License 5 napja 0 0 40689

Én sem ültem benne, de nem hinném hogy nem lenne alkalmas rá. 58cm széles :-) , de ami fontosabb van elöl-hátul rekesz és rendes spricónak keret.

A Silhouettem 52cm széles és az elsődleges stabilitása sem nagy és voltam vele a Raz ponton is :-). Problémám csak akkor volt vele amikor 3 hét stabilabb kajakban evezés után újra hullámokban ültem bele, na akkor hiába nyugtatgattam magam, hogy ez csak pszhihológia :-), csak a 3. nap után ment az evezés folyamatos támasztás nélkül :-).

A Rapier18 54cm széles és elég instabil, mert a vízvonalban 45cm széles de raktak rá kis szarvakat, hogy a névleges szélessége meglegyen. Ebben is eveztem tengeren, hullámos vízen és ezzel sem volt gond. A Rapier20 ténylegesen is csak 45cm széles és sokan azzal is eveznek tengeren/óceánon (aszt mondják stabilabb mint a 18, mert hosszabb).

Szóval, ha az anyaga bírja akkor mindenhova jó, max szokni kell.

Előzmény: Fourty (40688)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!