Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2006.07.05 0 0 6
Ebben az esetben a 'százalékpont' egy korábban rögzített alapmennyiség századrészét jelenti (esetünkben ez a nettó ár), a 'százalék' pedig a vele egy mondatban szereplő mennyiség századrészét.
(Az ÁFA-kulcs 33 százalékkal emelkedve eléri a 20 százalékpontot.)
Előzmény: mégjobb (5)
mégjobb Creative Commons License 2006.07.05 0 0 5
Nyilvánvaló, hiszen ha valaminek az értéke 15-ről 20-ra emelkedik, akkor a növekedés a korábbi érték harmada. Csak így nem tűnik a közlés olyan tudományosnak.
Előzmény: Ossy (4)
Ossy Creative Commons License 2006.07.04 0 0 4
tökéletes válasz, szerintem itt le is lehet zárni a topikot :)

egy apró megjegyzés:
15% ÁFA -> 20% == 5%pontos emelés, ami 33,33%-os ÁFA emelésnek felel meg.
Előzmény: bogel (2)
mégjobb Creative Commons License 2006.07.04 0 0 3

Találtam egy definíciót(http://human.kando.hu/pedlex/lexicon/SZ.xml/szazalekpont.html ), amit teljesen feleslegesnek tartok, mert csak a százalék átkereszteléséről van szó.

százalékpont:

a tudásszintmérésben a teljesítmények minősítésére használt mérőszám, mely a ténylegesen elért pontszámot az elérhető maximális pontszám százalékában fejezi ki.

Előzmény: NevemTeve (0)
bogel Creative Commons License 2006.07.04 0 0 2
% pont példa: 1%->2% nő, az 1 %pontos emelkedés

0.01%pont az 1 bázispont
6%->6.25% az 25 bázispontos emelkedés
Előzmény: mégjobb (-)
bogel Creative Commons License 2006.07.04 0 0 1
Nem. 0
Előzmény: NevemTeve (0)
NevemTeve Creative Commons License 2006.07.04 0 0 0
Ahogy én érteni vélem, a banki kamatoknál a 'százalékpont' 0.01 százalékot jelent, például 6.00%-->6.25% az éppen 25 százalékpontos emelés.
Előzmény: mégjobb (-)
mégjobb Creative Commons License 2006.07.04 0 0 topiknyitó

Időnként eszembe jut, szükséges volt-e egyáltalán a századrész átkeresztelése százalékká és ezzel százalékszámítás címen "tudományt" alkotva jelentős lépést lehetett tenni a matematika miszticizálása irányába. Most a média közvetítésével  a százalékpont hallható naponta többször. A százalék szinonímájáról van szó, vagy valami mást is jelent, csak én lemaradtam róla?

Annyi "komoly' téma mellett talán ez is megér néhány észrevételt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!