Keresés

Részletes keresés

bipbibip Creative Commons License 2008.03.13 0 0 348
Ismeri valaki a Cuproxat FW nevű réztartalmú kontakt permetszert?
Ezt adta a növényvédőszeres kontakt szerként levélfodrosodásra, azzal hogy nem csak lemosásra jó, hanem - kisebb töménységben - vegetációban is is használható.
A szer dobozán az olvasható, hogy őszibarackosban sziromhullás után is használható
0,2-0,25%-os töménységben fajtaérzékenységtől függően.

Nem tudom, hogy tényleg merjem-e használni, nem fog- perzselni.
Előzmény: Mozo66 (343)
bipbibip Creative Commons License 2008.03.13 0 0 347
Én is megpermeteztem már néhány nappal ezelőtt Folicur Solo+Orthocid kombinációval a kéttucat fámat, remélve, hogy a fejlődésnek indult részeken felszívódik...És hétvégére tervezem a második permetezést, összekötve a virágzó kajszik permetezésével.
De azt nem tudom, hogy utána mikor legyen a következő?
Előzmény: Mozo66 (340)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 346
Nézegettem a régebbi hozzászólásokat és egy tipikus hibára lettem figyelmes . flanell 235-236 os hozzászólásában a nektarin moniliáját mutatja be . Ez ebben a formában igaz , de a probléma eredete nem gomba, hanem rovar . Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem tehát nem egy köztudott dolog , hogy érés elött un. lezáró vagy befelyező permetezésben kell részesíteni a barackot ...és más gyümölcsöt is . Ez egy rovarölős kezelés , ugyan is érésben nagyon sok rovar is kedvet kap az illatos , magas cukortartalmú , könnyen emészthető táplálékhoz . Legveszélyesebbek az amúgy ártatlannak tűnő és igen változatos poloskanépség . Ezek azok a háromszögletű mászókák akik lehetnek zöldek barnák rozsdaszínűek de a közös bennük , hogy rendkívül büdösek . A málnaevéskor is érzünk néha ilyen ízt . Na ezek úgy táplálkoznak ... mivel nincs rágószájszervük ... hogy a szívókájukkal beleszúrnak az adott gyümölcsbe , és befecskendeznek némi emésztőnedvet ..általában éjszaka , hogy ne lássuk őket . Majd ez az emésztőnedv elkezd dolgozni a 30 fok melegben és másnap estére egy jókora részen a pőr alatt megemésztődik a gyümölcs , ekkor visszatér barátunk és könnyűszerrel elkezdi kiszívogatni az előemésztett nedvet a gyümölcsből . De ha csak ezt egy darabbal csinálná , semmi baj nem lenne , de rengeteg gyümölcsöt képes megszúrni akár néhány poloska is biztos ami biztos alapon . Na mondanom sem kell , hogy ez nem tesz jót a baracknak , és ezen a folton jeleneik meg mint egy beteljesítve a végzetet a monilia fructigena . Tehát az igazi tettes nem a monilia hanem a poloska . Flanell képein tökéletesen látszik , hogy már akkor be van horpadva egy foltban a gyümölcs , mikor a gomba még meg sem jelent rajta . A megoldás az , hogy elvegyük az étvágyát a poloskáknak .

Sajnos nincs más megoldás mint a rovarölő permetezés . Ezt úgy kell időzíteni , hogy pont a várható szedéskezdetre járjon le a szer . Igen jó tapasztalataim vannak a Basudin ( nem a talajfertőtlenítő ) -nal kapcsolatban . Ez kontakt , tehát nem szívódik fel és elég hosszú a hatása . Ha még sok van a fán és észrevesszük a poloskakártételt vagy egyébb rovarrágást ..hangya , darázs ...és méh is rákaphat , akkor akár érés közben is kezelhetjük egy 3 napos szerrel Decis , Karate . még mindíg jobb ha 3 napig várunk vele , mint lerohadjon a fáról az egész évi munkánk gyümölcse .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 345
Lehet magról kelt barack is jó ... bár megjelenhet benne a keserű ízt adó anyag is ( a nevét nem tudom utána kellene nézni ) , de van aki azt is szereti ha kesernyés a barack . A mézgásodásnak több oka is lehet , egy sebzésen befertőződik , a talaj magas mésztartalma is okozhatja , ha valóban magas . A meszes talajokon keserümandulába szemzik a barackot ami jobban bírja , itt ugye nincs alany , lehet hogy érzékeny az adott egyed . Én a teljes virágzásban és utána még egy kezelésben használok monilia elleni felszívódó szert is . Ha valaki Folicur solot használ az jó monilia ellen is . Tehát egy felszívódóval ( 2 kezelés ) meg lehet előzni ezeket a mézgásodást okozó baktériumos , gombás befertőzéseket törzsön , ágakon és még a gyökérzeten is . Ez megint ilyen megelőző jellegű dolog . Ajánlom kisebb adag esetén a Chorus nevezetű szert nagyobb kiszerelében a Systhane-t ( ez kb 1000 literes adagban kapható tehát kiskertben jó sokáig elég lesz ) De ez használható a kajszi virágmoniliájának a leküzdésére is . Egyébként akinek van kajszija az 1-2 napon belül permetezze kontakt + felszívódó szerrel , mert támadni fog a monilia . Eső , napsütés ...ilyenkor érzi igazán jól magát a monilia .
Előzmény: vm.aniko (344)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.13 0 0 344

én is pécs környékéről irok:)

nálunk meg egy magról kelt barackfát pátyolgat öregapám,bár mondtam neki,hogy be kellene oltani,de nem akarja.viszont ma néztem,hogy megjelent rajta valami ragacsos barnás szinű mézgásodás szerű dolog.

ezzel mit kellene csinálni szerintetek?

Előzmény: F.Szilvi (342)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 343

Kedves Szilvi

Ha még nincsenek nyitva a virágok ... nem tudom , mert a Mecseken már előrébb vannak ... nyugodtan permetezd meg erős rézzel . most igazán hatékony lesz , ugyanis a fertőzött leveleknek a szélét le fogja perzselni , de ez nem gond , ez első levelek nem hegyesek lesznek , hanem lekerekítettek , viszont a már fertőzött részt leperzseli és nem tud továbbterjedni . Javaslom , hogy a rezes permetezés után 2-3 nappal kezdd meg a felszívodó+orthocid (merpán ) permetezést .

Szemzéssel nem foglalkozok , de ez a "napsugár " egy nagyon elterjedt fajta , koránt sem biztos , hogy amit napsugárnak mondanak az valóban az is . Eredeti angol elnevezése Sunbeam . Nem egy különösen jó fajta ennél mér lényegesebben jobbak is vannak . A köztudat minden sárgahusú molyhos fajtát napsugárnak nevez . De persze lehet róla szaporítani , ha csak néhány kell belőle akkor legjobb helyre vetni néhány szem keserümandulát , megnevelni , majd augusztus ban beszemezni . Bár nagyon sok új fajta is van amik legalább olyan jók .
Előzmény: F.Szilvi (342)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.03.13 0 0 342

Kedves Mozo66

 

Én  még nem  tudtam  lemosópermetezést sem csinálni, mert az időjárás nem tette  lehetővé, akkor  ezek szerint már ne is próbálkozzak vele, hanem  menjen a  felszívódó permetezés?

Mit  tanácsolsz?

Édesanyámnak van egy nagyon öreg Napsugár  barackfája, nagyon sajnálná, ha kiveszne, esetleg értesz az oltáshoz is?

Egyébként  szintén Pécs környékén vagyunk..

 

Előzmény: Mozo66 (340)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 341
Egyelőre csak szóban . A legjobban a Primerose ( kraprim ) termését várom tavalyi ültetések , elég elítélendő módon már tavaly is hagytam rajt 1-1 szemet , ez igen korai fehérhúsú fajta Rh-40 (ezzel jelölik a redhavenhez képest az érését , tehát a redhaven elött 40 nappal ) ez június közepe , hasonlóan a Starcresthez . Szóval tavaly már volt kostoló persze még nem volt időben , és igen aprócska volt , de nagyon tetszett , hogy a magja erős kemény volt tehát nem lesz repedésre hajlamos , mint a springtime , ráadásul még 1 héttel korábban is érik . Aztán van szintén fehér Genadix 4 ami kb - 18 -as ( 18 nappal a Rh elött ) ezen is volt kostoló és ez egy lapított gömb teljes sötétbordó színeződéssel és a mag körül is színeződik a hús ...ezt nagyon szeretik a vevők . Tudom ajánlani a Caldesi2000-et ami fehérhusú nektarin nagyon jó ízű és jó strapabíró a gyümölcse , nem puhulós nem málós , töb napig eltartható hűtés nélkül is .

Majd apránként leírogatom , és ha teremnek felteszem a lapomra a fotókat . Bár van már néhány fajtáról fotó .

Amit viszont keresek az a maycrest ... ez a springcrest elött érő és az itt közölt listában láttam az Early glo-t ami egy korai nektarin , ez is érdekelne . Nekem a legkorábbi az Armking , ez -22-es .
Előzmény: violetlions (337)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 340
Akkor had írjak a tapasztalataimról ... Ja úgy nézem működik a honlapom

http://barack2007.mlap.hu

Szóval miért kell időben használnia felszívódót . A réz , mint tudjuk kontaktszer , tehát le kell vele fedni a növényrészt csak ekkor hatásos . Az őszibarack a pirosbimbós állapotban már elkezdi a hajtásokat is növeszteni .

Itt ez az állapot . Tehát ilyenkor ha az időjárás is kedvező akkor rohamosan fejlődik a hajtás és mivel a permetezésk között akár több nap is eltelhet , a kibújó levelek fedetlenül maradnak , és mint tudjuk a tafrinának elég 3-5 óra ahoz hogy fertőzzön . Egy reggeli páralecsapódás még egyébként száraz időben is elég nedvességet biztosít a terjedéséhez . Tehát kell a korai védelem . Hogy hol szívódik fel ??? Hát ezen a kis hajtásvégen , valamint sokkal több szer tud felszívódni a virágpártán amin kis szőrök vannak amik még jobban meg tudják kötni a permetlevet , és ezek közvetlen a hajtásvégek mellett vannak ( a rügyek ) így a fában már erősen működő nedvkeringés eljuttatja a szert a levelekbe is .

Nekem ez a sokéves tapasztalatnak a hozadéka , jó szem és ráérzés kell , hogy jól lehessen időzíteni a kezeléseket , és persze korlátlan idővel kell rendelkezni , mert itt nem várhat a hét végéig a permetezés . Én ma fújtam le másodszor Score + kaptán szerrel az ültetvényt . És akkor még meg kell említeni , hogy bizonyos fajták teljesen eltérően indúlnak meg , vannak amiken már 3 centis hajtások vannak , és van olyan fajta aminek csak most lazúlt meg a pikkelylevél a lombrügyön . Általában a nektarinok korábban hajtanak érdekes módon a késői fajták jellemzően de nekem van egy Rome star nevű fajta ez augusztusi sárga molyhos , és ennél korábban egy fajta sem kezd virágoznisem , meg hajtani sem . A későn indulók meg az élükön a Cresthavennel a régebbi fajták Ford , Mariska , Early redhaven ...stb . Nálam mivel elég vegyesen vannak telepítve a fajták , mindíg a legkorábban megindulóhoz időzítem a kezeléseket , inkább kapjon feleslegesen , mint hogy az ember utána kínlódjon a görbe levelekkel .

Ha jól látom a 199-es képen a Springtime fajta van ( érésidőből is következik ) ez valóban hajlamos a túlkötődésre és ez erősen megterheli a fát , valamint én is tapasztaltam , hogy elöregedhet idő elött . Persze ha több mint 20 éves fákról beszélünk akkor már kiszolgálták magukat , és ez már ajándék . Nálam nincs még ennyi idős fa , mivel 17 éve kezdtem , de fiatalabb a sír szélén álló fát már erős metszéssel és lombtrágyával hoztam vissza és azóta is csodálatos termő fa . De ha egysze a törzs és az ágak elpudvásodnak akkor ott nincs mit tenni .... szerintem . Ugye ekkor van az hogy törik is az ág , mint írtad .
Előzmény: Flanell (338)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.12 0 0 339

de kajszi:)

Előzmény: violetlions (336)
Flanell Creative Commons License 2008.03.12 0 0 338
Érdekes, amit a permetezésről írsz.
Jó, jó, hogy megelőzés, de ilyenkor, amikor még teljesen csupasz az egész, a felszívódó szer még nem tud hol felszívódni. A külsejét meg a réz+kén is lerendezi, nem?
Amúgy a többi logikus, érthető.
A 199-es hsz-ban lévő fajta nagyon legyengült tavaly, nagyon vékony és rövid vesszőket hozott, és keveset is, sok idősebb ág elhalt a télen. (A többi fajta közben ritka szépen fejlődött.) Kaptak levéltrágyát is (talán Wuxalt), de ezeknél nem volt látszata.
Szerinted megpróbálkozhatnék plusz nitrogénnel? Vagy ha meg akarnak gyógyulni, akkor normál levéltrágyától is helyrejönnek?

A barackosom egy kis hegy alsó részén van, szerintem ez még nem minősül Mátrának.
4 éve vettem, már akkor is 20 év körül voltak a fák, saját oltványokkal pótolgatom a hiányokat.
Előzmény: Mozo66 (334)
violetlions Creative Commons License 2008.03.12 0 0 337
Jó az ötlet a csemetekertészekkel kapcsolatban. Addig is várom, hogy bemutatod a fajtáidat.
Előzmény: Mozo66 (335)
violetlions Creative Commons License 2008.03.12 0 0 336

Igen ott a lista , de csak egy árudáé, és szinte nulla készlettel. Hogy melyik a legnagyobb gyümölcs? Termelési tapasztalatom még nincs igazán, de az irodalomban a következőket találtam:

  • Suncrest 60 mm feletti átmérő, 130 g tömeg
  • Jerseyland 60 130
  • Fayette 60 130
  • Szegedi arany 60 140
  • Champion 60 130
  • Michelini 60 140
  • Maystar 60 140

A nektarinok között:

  • Andosa 60 130
  • Maria Aurelia 60 140
  • Venus 60 140

A bergeron nem kajszibarack?

 

Előzmény: vm.aniko (333)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 335


Megnéztem a listát , néhány fajta érdekelne belőle ... az idén persze már nem telepítek , de majd érdeklődök , hogy az ősszel milyen fajták lesznek meg ezekből .

Egyszer majd összeírom a fajtaválasztékomat , kapcsolatban vagyok csemetekertészekkel , és ha kivárjátok a 2 év átfutási időt és lesz igény rá , esetleg csináltatok a keresett fajtákból csemetéket . Majd a lapomon ... ha látható lesz igyekszem bemutatni a fajtákat és a termésüket is .

Flanell , neked merre van a gyümölcsösöd ... ha jól vettem ki , valahol a Mátra aljában ???
Előzmény: vm.aniko (333)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 334

Két képet feltettem a tavaly május eleji állapotról . A tafrina nem volt jelen , mint ahogy előző években sem igazán . Szóval a lényeg az az , hogy a védekezést időben kell kezdeni . Beleolvasgattam a régebbi hozzászólásokba , és talán itt-ott nem tiszta a kép . Pl. ha a kaptán + szisztematikus szer ( folicur solo, score ) kezeléssel vársz a virágzás kezdetéig az már késő . Én már az első ilyen kezelést meg is csináltam , és még a szirombontás elött megkapja a másodikat is ...talán 2-3 nap . sokkal egyszerűbb megelőzni a fertőzést , mint meggyógyítani a beteg fákat . Inkább legyen egy fölösleges permetezés a szükséges elött , mint utána 3-4 amivel már az ember semmit nem ér el .

Azon kívül én javaslom a virágzás kezdetétől a lombtrágya használatát . Sokkal erőteljesebb lesz a hajtásnövekedés hamarabb kiugrik a hajtás és kevesebb idő áll a fertőzés elterjedésére . Elsősorban a magas káliumtartalmú szer jó erre talán legegyszerűbb a Volldünger , vagy valami hasonló . A magas nitrogéntartalmat lehetőleg mellőzzük .
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.12 0 0 333

ezt a listát találtam az általad belinkelt oldalon.

http://www.szolfa.hu/mgy/index.php?option=com_productbook&func=viewcategory&Itemid=54&catid=18

 

nekünk bergeron,andosa és champion van.a nektarin szerintem bármikor virágozhat akkorák a rügyek.

 

szerinted melyik a legnagyobb gyümölcsű fajta?vagy melyek ezek?

Előzmény: violetlions (332)
violetlions Creative Commons License 2008.03.12 0 0 332

Kicsiben én is gyűjtöm a fajtákat, de még csak az elején járok . Egy-egy darabbal rendelkezem elég sokból, mert nehéz a beszerzési forrásokat felkutatni. Tavaly működott  a http://www.szolfa.hu honlapon egy lista ahol fent volt néhány oltványtermelő/kereskedő kínálata de idén ez sem.

 

Mivel hobbi szinten vagyok a minél nagyobb gyümölcsméretű fajták a kedvenceim, de a folyamatos érési sorrendre is ügyelek.

 

Ha van címed , ahonnan a különlegességek beszerezhetők , megköszönöm  

Előzmény: Mozo66 (331)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.12 0 0 331

Mégegyszer üdv mindenkinek ...látom mozdúltak emberek , igazából nem annyira profikat keresek , bár jó lenne ellesni még egy két titkos dolgot a barackkal kapcsolatban . A kérdésekre : A legnagyobb barack nem tudom melyik , ez így nem is állja meg a helyét , nálam a rekord 46 dkg ...az jó nagy volt Incroccio Pieri , olyan látható a ládás képen , de akkor nem szabad , hogy sok , de még csak normál termés se legyen .Egyébbként nem cél a termelésben a minél nagyobb barack , mert az nehezen szállítható ...nyomják a ládában egymást , hamar sérül , a súlya miatt megtörhet a ládában stb . Én arra törkedek , hogy egyformák és lehetőleg jól színezettek legyenek . A nektarin a Weinberger , ami egy kevéssé ismert , de igen jó fajta , mint látszik is . Én gyüjtöm is a fajtákat , ami fellelhető beszerzem , és mivel folyamatosan telepítek , és már cserélem is az állományt , mindíg van helye az újdonságoknak is , bár van amihez még nem jutottam hozzá . Most kb 40 -50 fajtám van a június közepi éréstől egészen a szeptember végi érésig .

Majd írok a tafrinával kapcsolatos tapasztalataimról és mellékelek hozzá képeket is , csak most nem az otthoni gépemnél vagyok így nem férek a fotóimhoz .
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.11 0 0 330
ez melyik nektarin?nekem egy andosám van,mostfog először virágozni.
Előzmény: Mozo66 (326)
Flanell Creative Commons License 2008.03.11 0 0 329
Szépek a barackok.

Sajnos, azt gondolom, olyan nagyon profi barackos ember itt nincs. Esetleg részkérdésekben tudunk hozzászólni.
Nekem ilyen félhobbiként van vagy 80 fám, többségében ismeretlen fajta.
Előzmény: Mozo66 (325)
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.11 0 0 328
szerinted melyik a legnagyobb fajta  őszibarack ami magyarországon kapható?régi lakhelyünkön volt egy fánk amin hatalmas de tényleg hatalmas barackok teremtek,de a fajtanevét nem tudtuk,és azóta sem láttunk olyan nagy fajtát mint az volt.
Előzmény: Mozo66 (325)
napalm. Creative Commons License 2008.03.11 0 0 327
szépek a barackok, de a honlap sajna nem műkődik.
Előzmény: Mozo66 (325)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 326


Bocs , nincs fenn a webcímem . http://barack2007.mlap.hu

Mozo66 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 325


Hello Mindenkinek

Régóta keresek barackos fórumot , de nem igen találtam eddig . Én Pécs mellett termelek már 17 éve kb 2 ha területen . A munkám is és a szenvedélyem is az őszibarack ...és talán konyítok is hozzá már egy kicsit . Van egy honlapom is , ami mostanában a szolgáltató jóvoltából sajna nem elérhető . Szívesen értekeznék tapasztalatokról ... fajtákkal , technológiákkal kapcsolatban ... és persze a barackkal kapcsolatos egyéb dolgokról is .

A honlapom címe a nevem alatt van , ha esetleg működne , de addig is teszek fel 2 fotót , ha valakit érdekel . early redhavenIncroccio pieri
Flanell Creative Commons License 2008.03.09 0 0 324
Tavaly megállíthatatlan volt a tafrina, de hogy idén milyen lesz, azt nem lehet előre tudni. A meggyfákat megölő monília is dühöngött 2 vagy 3 évig, aztán hirtelen abbahagyta, már csak a szokványos változat dolgozik.

Lemosóval már semmi esetre se permetezz, mert általában réz van bennük, amit az őszik többsége nem bír.
Most már várd ki a virágnyílás elejét, akkor úgyis kell a virágmonília ellen szórni, és akkor használj olyan (kontakt) szert, ami a monília és a tafrina ellen is jó.
Aztán amikor látod, hogy kezdődik a fertőzés, akkor neki lehet menni komolyan a tafrinának, én Folicur Solo-t akarok venni.

Nálam még nem ilyen előrehaladott a rügyek állapota, még csak a fák harmada van megmetszve.
Előzmény: kardhal01 (323)
kardhal01 Creative Commons License 2008.03.09 0 0 323
Szia!

Mi a véleményed a levélfodrosodásról? Nem gondolod, hogy az idén megállíthatatlan lesz? Én azért gondolom, mivel valóban nagyon korán megindult az őszibarack, különösen a nektarin és már egérfül nagyságú levélkék vannak. Eddig még nem volt időm semmilyen vegyszerrel kezelni, még lemosóval sem. Te mit gondolsz erről, mit tegyek?
Előzmény: Flanell (322)
Flanell Creative Commons License 2008.03.01 0 0 322
Ezen az elmúlt meleg héten nagyon megindultak az őszibarackok, már lehet metszeni, ha nem esik. Még soha nem fordult elő, hogy ilyen korán ennyire hajtottak volna.
De nem kell megijedni akkor sem, ha nem tudunk egyből metszeni. Most másfél hét hideg idő jön, amikor a rügyek nem nagyon mocorognak.
Metszés után felgyorsul a fejlődésük, nagyobb esély lesz fagykárra.
Én leghamarabb hétvége felé fogok nekikezdeni.
Flanell Creative Commons License 2008.02.29 0 0 321
Majd ha aktuális lesz.
Előzmény: taormina1 (320)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 320
Neked nincs szükséged valamire?
Előzmény: Flanell (318)
taormina1 Creative Commons License 2008.02.26 0 0 319
Szia, vasárnapig.
Előzmény: Flanell (318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!