Keresés

Részletes keresés

ho-ho-ho* Creative Commons License 25 órája 0 0 14881

 

 

     Nox - Egy minden 

 

ho-ho-ho* Creative Commons License 25 órája 0 0 14880

"Kimentem az erkélyre, s mint minden este, felnéztem az égre. Atyaisten! Holdfogyatkozás! (...) Ezt nem lehet egyedül elviselni. (...) Eszembe jut barátom, akivel két hete az újholdat néztük. Csakhogy ő most Európa másik csücskében van. Mindegy, megvan a hotel száma, hívom, kapcsolják, meglepett, álmos hang: Te vagy? Mi történt? Holdfogyatkozás van, hadarom, csak annyi, hogy nézz ki az ablakon, és bocsánat, ha felébresztettelek. Leteszem a kagylót. Nem kellett volna. Hülyét csináltam magamból. Egy óra múlva csöng a telefon. Most ment le az árnyék a Holdról, mondja. Aludj jól."

 

Janikovszky Éva

ho-ho-ho* Creative Commons License 25 órája 0 0 14879

"Olyanok vagyunk, mint két hajó, amelyek a maguk útját járják, a saját céljukat követ­ve: utunk keresztezheti egymást és meg is ünnepeljük e talál­kozást, amint ezt valaha tettük -, és akkor a derék hajók nyu­godtan pihentek egymás mellett ugyanabban a kikötőben, ugyanazon a napfényben, olyan nyugodtan, mintha már a célnál lennének, mintha egy lett volna céljuk. Ám küldetésünk lebírhatatlan ereje ismét külön utakra űzött bennünket, különbö­ző tengerekre, más napfényre és talán sohasem látjuk viszont egymást - vagy talán látjuk még egymást, csak nem ismerünk egymásra: mert a különféle tengerek és a különböző napsütések megváltoztattak minket!"

 

Friedrich Nietzsche

ho-ho-ho* Creative Commons License 25 órája 0 0 14878

"Azt soha nem tudtam elérni, hogy ha elültettem egy hamisciprust, abból tuja legyen. Az teljesen lehetetlen, mert ő hamisciprus akar lenni. Ő hamisciprusnak készül, nem lehet más. Abban az esetben, ha kellőképpen gondozom és szeretem - mert én hiszek benne, hogy azt a növény is érzi -, ha megfelelő tápanyagot adok neki, és gondoskodom mindenről, ami szükséges, akkor gyönyörűséges növény lesz belőle. Ha nem, akkor nyomorult növény - de ugyanaz a fajta, másik nem lehet! Az a mélységes meggyőződésem, hogy az ember gyerekénél pontosan ugyanez a helyzet. Hogyha érteni akarom őt, akkor az első dolgom, hogy megértsem: tujának vagy hamisciprusnak született-e."

 

(Ranschburg Jenő)

 

:-)

ho-ho-ho* Creative Commons License 2 napja 0 0 14877

Tudod-e

hogy a belső csend lelked gyógyforrása?

A jeges ma elől takarót sző rád egy kegyes párka.

Egyszer majd ráébredsz mitikus önvalódra.

 

Szepes Mária

 

 

 

ho-ho-ho* Creative Commons License 2 napja 0 0 14876

Az élet nagy, igazán végzetes drámái oly csendesen kezdődnek, hogy már nyakig benne ülünk a drámai helyzetben, s még mindig nem értjük. A rák, a szégyen, a bukás, a nagy csalódás nem úgy kezdődik, mint az irodalomban: egy napon észreveszünk egy pattanást, vagy telefonál valaki, s olyan különösen beszél a készülékbe, nem is értjük igazán a szavait, vagy a nő, akit szeretünk, egyszer elfordítja fejét, szórakozottan. Így kezdődik. Nem. Ilyenkor már meg is történt. A végzet csendes. Csak a baleset ordít, sivít és csilingel.

 

Márai Sándor

ho-ho-ho* Creative Commons License 3 napja 0 0 14875

 

 

The Milky Way over Yellowstone National Park

 

Scorpions - Wind Of Change 

ho-ho-ho* Creative Commons License 3 napja 0 0 14874

Mécs László:

Fényt hagyni magunk után!

 

Az élet örök búcsúzás.

Ó bár csak tudnánk távozáskor

fényt hagyni, mint a Messiás,

belészeretni az szívekbe,

apostolokba, mártírokba,

hogy átadják a századoknak,

a századok az ezredeknek!

Fényt hagyni, mint a Messiás!

 

Vagy legalább, mint az anyák,

kik egyre jobban megragyognak,

minél sötétebb lesz az éj,

és minél jobban porlanak

a bánat-barna hant alatt.

Fényt hagyni, mint a jó anyák.

 

Vagy legalább is, mint a Nyár,

amely almákba és diókba

szerette édes álmait,

és édességével világít

a hosszú, hosszú tél alatt.

Fényt hagyni, mint a drága Nyár.

 

Vagy legalább is, mint a Nap,

melyet elnyelt az alkonyat,

de a legbúsabb éjben is

világít még a gyöngyvirágban,

a liliomban, mécsvirágban.

Az életünk olyan tünékeny.

Ó szent fényt hagyni volna jó!

Fehéren és kéken.

 

 

 

Kék tó...

/ezt a topikot is en nyitottam, zaphir is voltam

- de mar nem tudok belepni ezzel a nicknevvel, mint ahogy a tobbivel sem :-(/ 

 

 

ho-ho-ho* Creative Commons License 3 napja 0 0 14873

 

Van, amikor a leghatalmasabb sziklák is némák maradnak, az óceánok is elcsendesednek, s van, hogy az apró kavicsok sikoltnak és üvöltenek. A hangerejük nem azonos a tényleges erejükkel. Titkot rejtenek. Kérdéseket, válaszokat, örömöket és fájdalmakat, csodákat, imákat, veszteségeket és győzelmeket. Reményt és túlélést. Az Életet. Annak teljességében és gyönyörűségében. A feltámasztott, megújított, sziklasírból előhívott életet, amelyről másoknak kell majd leoldani a gyolcsokat.

 

                                                                                          Tornay András

ho-ho-ho* Creative Commons License 3 napja 0 0 14872

Őszinte esőcseppek megpihennek.

Vérvörös erdő lángol

Csendemben dalok bújócskáznak

Láncokba tördelt lábam táncol.

 

(2004 július 9. Ventura, California, USA)

 

                                          Tornay András

 

 

 

ho-ho-ho* Creative Commons License 4 napja 0 0 14871

"Valahogy semmit nem lehet szavakkal igazán elmondani, semmit, ami az életben nagyon fontos... Tudod, ami olyan fontos, mint a születés, vagy a halál. Azt még azokkal a bizonyos szavakkal sem lehet elmondani. Talán a zene elmondja, nem tudom... Vagy ha az ember vágyakozik és megérint valakit, így... Ne mozdulj. Ez az én másik barátom nem ok nélkül bújta a vége felé a szótárakat. Keresett egy szót. De nem találta meg."

 

Márai Sándor

 

 

 

Johann Strauss

- Morgenblätter 

ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14870
Előzmény: ho-ho-ho* (14866)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14869

"Végül is, tudnod kell, mi volt dolgod a földön. Semmi esetre sem az, hogy bizonyos összegű, állagú és minőségű csontot, húst, zsiradékot és zsigereket vegyi üzemben tartsál. Az sem, hogy címeket, rangokat gyűjts, elnök legyél valamilyen társaságban, díszes ruhákban sétálj és rázzad a csengőt. Az sem s ez már jobban fáj -, hogy boldog legyél, mert boldogság nincsen, hiszen minden vágyad a megvalósulás pillanatában eltorzul, s inkább nyűg már, mint öröm. Ilyen az ember.

Nem, egyetlen dolgod, létezésed egyetlen értelme a földön, hogy megismerjed az emberi és a világi dolgok igaz természetét, az emberi és világi tünemények összetartozását, s méltányosan viselkedj akkor is, ha embertársaid méltatlanul viselkednek.

Ez volt dolgod a földön; nem több."

 

(Márai Sándor)

Előzmény: ho-ho-ho* (14868)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14868

"Mert van valami, ami több és értékesebb, mint a tudás, az értelem, igen, becsesebb, mint a jóság.

Van egyfajta tapintat, ami az emberi teljesítmény felsőfoka.

Az a fajta gyöngédség, mely láthatatlan, színtelen és íztelen, s mégis nélkülözhetetlen, mint fertőzéses, járványos vidéken a forralt víz, mely nélkül szomjan pusztul, vagy beteg lesz az ember.

Az a tapintat és gyöngédség mely, mint valami csodálatos zenei hallás örökké figyelmeztet egy embert mi sok és mi kevés az emberi dolgokban, mit szabad és mi túlzás, mi fáj a másiknak, és mi olyan " jó ", hogy ellenségünk lesz, ha megajándékozzuk vele és nem tudja meghálálni?

Ez a tapintat, mely nem csak a megfelelő szavakat és hangsúlyt ismeri, hanem a hallgatás gyöngédségét is.

Vannak ritka emberek, akik tudják ezt.

Akik a jóságot, mely mindig önzés is, pártolták és nemesítették, s nem okoznak soha fájdalmat barátságukkal, vagy rokonszenvükkel, nem terhesek közeledésükkel, nem mondanak soha egy szóval többet, mint amit a másik el tud viselni, s mintha külön, nagyon finom hallószerveik lennének, úgy neszelik mi az, ami a másiknak fájhat.

S mindig tudnak másról beszélni.

S oly élesen hallanak mindent, ami veszélyes az emberek között, mint az elektromos hallgató fülek érzékelik a nagy magasságban felhők között közeledő láthatatlan ellenséges gépmadarakat.

A tapintat és a gyöngédség emberfölöttien érzékel.

Igen, e két képesség emberfölötti."

 

 Márai Sándor: Füves könyv -A tapintatról és a gyöngédségről

Előzmény: ho-ho-ho* (14867)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14867

            "És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre. Ez a legfontosabb. A tömegek világa csak mohó, de nem igényes. Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben, ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömegkielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén. Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot."

 

Márai Sándor: Füves könyv - Az igényről

ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14866

Előzmény: ho-ho-ho* (14865)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14865

Előzmény: ho-ho-ho* (14864)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14864

Előzmény: ho-ho-ho* (14863)
ho-ho-ho* Creative Commons License 5 napja 0 0 14863

bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14862

Kedves Ho-ho-ho !

 

Koszonom, hogy itt lehettem, jól éreztem magamat Nálad

 

Udvozlettel és tisztelettel :Arti

 

 

 

 Radnóti Miklós

 

“Leginkább attól fáj az ütés
Kitől simogatást várnál,
S nem adhatod vissza,
Mert rögtön belehalnál."

      ***

Túrmezei Erzsébet: Kérés

.F.v.Eichendorff után németből

 

Összetört, amit akartam. 
Nem nyílik panaszra ajkam, 
Uram, csendben vagyok. 
De most... adj erőt, segíts rajtam: 
hordozni... amit nem akarok. 

 
   

Előzmény: ho-ho-ho* (14860)
ho-ho-ho* Creative Commons License 6 napja 0 0 14861

Reményik Sándor

Viszontlátásra

                       

Viszontlátásra, - mondom, és megyek.

Robognak vonatok és életek -

Bennem, legbelül valami remeg.

Mert nem tudom,

Sohasem tudhatom:

Szoríthatom-e még

Azt a kezet, amit elengedek.

 

 

Viszontlátásra: mondom mégis, mégis.

Viszontlátásra - holnap.

Vagy ha nem holnap, - hát holnapután.

Vagy ha nem akkor - hát majd azután.

És ha aztán sem - talán egy év mulva.

S ha még akkor sem - hát ezer év mulva.

Viszontlátásra a földnek porában,

Viszontlátásra az égi sugárban.

Viszontlátásra a hold udvarán,

Vagy a Tejút valamely csillagán -

"Vidám viszontlátásra" mégis, mégis!

Előzmény: bajkálifóka (14858)
ho-ho-ho* Creative Commons License 6 napja 0 0 14860

Koszonom szepen, jol vagyok :-)

 

Kedves Arti, az elkovetkezo idoszakban nem fogok feltenni dolgokat ebbe a topikba. Valoszinuleg lesz 1-2 topik, ahova felteszek verseket, egyebeket de nem itt lesz es nem a Szep versek forumra.

 

Koszonom, hogy itt voltal es megajandekoztal szepsegekkel. Ezt nagyon koszonom! 

 

Udvozlettel: ho-ho-ho

 

 

 

Előzmény: bajkálifóka (14849)
bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14859

vigasztaló számomra, hogy nem csak én felejtek :))) de komolyan csak vigasztaló és ne orom! :))

 

 

Előzmény: ho-ho-ho* (14856)
bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14858

További szép napot mára !     

Demján Irén: Üzenetek    

 

   Megüzenem a kéklő hegyeknek,
hogy hosszú az út
és nagyon nehéz,
és van,
kinek elérhetetlen a messzeség.

Üzenem a felkelő Napnak,
hogy nem mindenkire
ragyog,
mert az árnyékok foltjai
sötétek, nagyok.

A végtelen óceánnak üzenem,
hogy szomjazó virág
a szerelem -
mély, mint a fájdalom maga.

Felkap, elsodor,
aztán leejt
valahol.

 

 

Előzmény: ho-ho-ho* (14848)
ho-ho-ho* Creative Commons License 6 napja 0 0 14857

Szep verseket talaltal, koszonom szepen! :-)

Előzmény: bajkálifóka (14852)
ho-ho-ho* Creative Commons License 6 napja 0 0 14856

Szia:-) De, en is szoktam tevedni, eleg gyakran - ha eszreveszem, javitom - ez kovetkezett volna most: emlekezetbol irtam a nevet es sajnos elrontottam. 

 

 

Előzmény: bajkálifóka (14854)
bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14855

 

Robert Burnus: LORD GREGORY

 

Sötét az éj, homálya vak,
a szél süvöltve zúg;
vándor kerüli váradat,
Lord Gregory, nyiss kaput.

 

Apám háza eltaszitott,
mivel szerettelek,
szánj legalább, ha nem adod
többé szerelmedet.

 

Hol a liget, Lord Gregory,
Szép Irvine partja alatt?
Szűz szívem ott vallotta ki,
mit régen megtagad.

 

S hány esküt esküdött, hiven,
szerelmed szép szava,
s szivedben hévvel-hű szivem
nem kétkedett soha.

 

Lord Gregory, szived kemény,
kebeled, mint a kő:
suhanó villám, sujts felém,
adj végre pihenőt!

 

Robajló ég fönt, én szelíd
áldozatod leszek,
de nézd el a hűtlen vétkeit
ellenem s ellened!

 

Nemes Nagy Ágnes ford.

 

       ***

 

Vladimir Volegov festménye

 

bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14854

Elnézésedet kérem, de biztos hogy Volekov ? agyon kerestem és csak Volegov-ot találtam...( na dehát akinek Viktor vagy Vladimir majdnem mindegy :)),talán nem is volna szabad kérdeznie-viszont Te nem szoktál tévedni,és ha nem tévedés, akkor hajt a kiváncsiság, hogy tovább kutassak)

Előzmény: ho-ho-ho* (14833)
bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14853

Vladimir Volegov festménye   (nem Viktor !!!-elnézést kérek)

 

Előzmény: bajkálifóka (14852)
bajkálifóka Creative Commons License 6 napja 0 0 14852

ROBERT BURNUS: AZ ALLAN PARTJÁN
ALLAN WATER

 

Az Allan partján ballagok
Benledynél a nap leszáll már;
a liget fáin szél susog,
gabona ring körötte sárgán.

 

Dalt hallok és eszembejut
az ifju évek sok vigalma;
s a zordon erdő visszazúg -
szívből szeretlek, drága Anna!

 

Áldott a vadszőlő-lugas,
éji manó ne járjon benne;
ne legyen fájó óra az,
midőn ráleltem kedvesemre.

 

Fejét hullámzó mellemen
nyugtatta s szólt: hű lesz, mig élünk,
és megpecsételtük hiven
sok csókkal szent esküvésünk.

 

Tavaszi lankán kankalin,
víg nyár vigyáz a kósza nyájra;
be szép hanyatló napjain
a sárguló ősz lombgunyája!

 

De lenyügözné hő szived,
néma gyönyörből fonva láncot?
Átjárná-é a testedet
úgy, mintha őt, a kedvest látod?

 

Fodor András ford.

 

 Viktor Volegov festménye 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!