Keresés

Részletes keresés

ho_ho_ho Creative Commons License 3 napja 0 0 17238

 

Milky way over Monument valley, Arizona, USA

 

ho_ho_ho Creative Commons License 3 napja 0 0 17237

Nos akkor irok par szot.

 

Dali kepei nem vonzzanak kulonoskeppen, de meg szoktam nezni az olyan festmenyeket, kepeket is, amelyek nem tartoznak a kedvenceim koze. Az eleterol most olvastam eloszor bovebben es hat igen, valoszinu, hogy vannak "kivalto okok" amelyek felerositik a zsenialitast, vagy hogy igazi muveszi erteket hozzon valaki letre. 

 

Azt is olvastam, hogy pl. depresszio eseten van valamilyen kemiai elvaltozas az agyban...Valoszinu, hogy ennek is kulonbozo formai. sulyossagi fokozatai  vannak. A kilabalashoz talan szukseges, hogy az illeto akarjon meggyogyulni es a segito csaladi kornyezet. 

 

 

Amikor a videon levo szemelyek kepeit neztem ill. olvastam a neveket, volt amelyik "meglepetest" okozott a szamomra, mert nem felteteleztem rola ezt a betegseget....

 

 

*

 

idezet egy oldalrol:

 

Jim Morrison was depressed. He went to Robby Krieger's house, they went to a canyon to watch a sunset, at which time Jim realized he was depressed because "if you're strange, people are strange." He then wrote the rest of the lyrics, which are about feeling alienated.

 

 

Koszonom a zeneket :-)

 

 

'American Night' - Homage to Jim Morrison

 

 

Előzmény: parsifal hendrix (17235)
ho_ho_ho Creative Commons License 3 napja 0 0 17236

Ezt a bejegyzest tegnap nem vettem eszre, elnezest!

 

Most nemsokara megyek unokazni, estefele bovebben irok - koszonom es szep napot! :-)

Előzmény: parsifal hendrix (17235)
parsifal hendrix Creative Commons License 5 napja 0 0 17235

pontosan így van! A Syrius egyetemi tankönyvben én is ezt olvastam:

https://www.youtube.com/watch?v=Ja2Y_qX6QrA

Syrius (HUN) 1971 Australia Manic Depression

 

 egy másik kórképet a King Crimson kutatócsoport elemzett alaposan:

 

https://www.youtube.com/watch?v=wlKf8WoLyJI

21st Century Schizoid Man/King Crimson

 

 

-mit szólsz a festményekhez/képekhez?

ho_ho_ho Creative Commons License 5 napja 0 0 17234

 

"A bipoláris zavar egy kétpólusú hangulati betegség, az érintett hol lehangolt, máskor a fellegekben jár – jó értelemben. A pszichiátriai kórkép esetében nem ritka, hogy a két szakasz váltása között akár évek is eltelhetnek. A tünetmentes időszakok idején a betegség „lappang”, ám az illető ekkor sem nevezhető gyógyultnak, ugyanúgy fontos jelleggel bír olyankor is a terápiás megközelítés. A szakirodalmak a bipoláris zavart különválasztják az egypólusú depressziótól és a személyiségzavaroktól is. Két típusa ismert: az I-es zavar esetén a depressziós időszakok között mániás időszakok is előfordulnak, míg a II-es típusnál a mániás szakasz enyhébb kilengést jelent, amit inkább kreatívan él meg a beteg, a depressziós szakasz azonban gyakoribb. A bipoláris zavar veszélyessége még abban rejlik, hogy enyhébb változatai nem annyira szembetűnőek az érintett és a környezete számára, ezért sokszor kezeletlenül maradnak a betegek."

Előzmény: ho_ho_ho (17233)
ho_ho_ho Creative Commons License 5 napja 0 0 17233

Jelenetek egy mániás nő naplójából ( Záró ) zene: Európa Kiadó

 

 

Képeken :

 

Michael Faraday

Isaac Newton

Johann Sebastian Bach

Ludwig van Beethoven

Frederic Francois Chopin

Franz Liszt

Peter Iliitch Tschaikovsky

Edward Elgar

Winston Churchill

Abraham Lincoln

Robert Burns

John Keats

Hans Christian Andersen

Charles Dickens

Charlotte Bronte

George Eliot

Vincent Van Gogh

Robert Schumann

Ernest Hemingway

Antonin Artaud

Syd Barrett

Peter Green

Vaslav Nizsinszkij

John Nash

Jack Kerouac

Mary Todd

Szent-Györgyi Albert

Carrie Fisher

Sylvia Plath

Friedrich Nietzsche

Széchenyi István

József Attila

Csontváry

Gulácsy Lajos

Gustav Klimt

John Nash

Virginia Woolf

Charles Dickens

Michelangelo

Juhász Gyula

Latinovits

Babits Mihály

Gogol

Händel,

Mahler

parsifal hendrix Creative Commons License 6 napja 0 0 17232
ho_ho_ho Creative Commons License 6 napja 0 0 17231

 

 

   

The alchemist by Salvador Dalí, 1971.

Előzmény: ho_ho_ho (17230)
ho_ho_ho Creative Commons License 6 napja 0 0 17230

 

 

    

Salvador Dali Madonna, 1943

Előzmény: ho_ho_ho (17228)
ho_ho_ho Creative Commons License 6 napja 0 0 17229

Salvador Dali, Schizophrenie

 

Ezt a kepet egyenlore nem talaltam meg a neten...

Előzmény: ho_ho_ho (17228)
ho_ho_ho Creative Commons License 6 napja 0 0 17228

Szerkesztő: Kardos M. Zsöte

 

SALVADOR DALI – „Egy őrült és köztem, csak az a különbség, hogy én nem vagyok őrült.”

 

Történt az már úgy két évtizede, hogy Bécsbe utaztam, kifejezetten abból a célból, mert olvastam egy ott megnyílt kiállításról. A tárlat a „Kunst und wain” nevet kapta.

 

Szószerinti fordítása: Művészet és jajveszékelés. A falakon egymás mellett sorakozó képek, egyaránt voltak elismert, neves művészek, és elmegyógyintézetben ápolt betegek alkotásai. Meglepő volt számomra, hogy csupán a képeket nézve, az aláírást figyelmen kívül hagyva, többségében nem lehetett eldönteni, hogy az adott mű egy zseni, vagy egy őrült keze nyomán került papírra, vagy vászonra.

 

Ahogy jártam a termeket, megálltam egy kisebb méretű grafika előtt, ami egy gyönyörű női portrét ábrázolt, a maga realitásában, minden vonása csodálatosan kidolgozva. Szép munka volt, de nem találtam benne semmi különlegeset.

 

Néztem, az alkotó nevét, és az valóban meglepett:

 

Salvador Dali, Schizophrenie.

 

Futkároztak agyamban Daliról való ismereteim, ami akkoriban még nem volt több mint amennyi, egy alapvetően művelt ember számára elengedhetetlen. Oka, hogy szürrealizmus nem férkőzött a lelkembe annyira, mint mondjuk az impresszionizmus.

 

Határozottan mérges voltam, amiért nem értettem, hogy mi a poén. Miért kapta ez a női portré a Skizofrén címet?

 

A fene egye gondoltam, és tovább mentem néhány lépést. Aztán visszanéztem. A döbbenet hatalmas volt. Onnan már egy teljesen másik nő nézett rám. Eljátszottam ezt a másik oldalról is. Az élmény fokozódott. Egy arcban három lélek mutatkozott meg, néhány vonás más irányból való szemlélésétől.

 

Mai napig megremegteti képzeletemet, ezer kérdés torlódik agyamban, mikor ez az emlék újra és újra felidéződik bennem.

 

Soha nem tudtam eldönteni magamban – és nem lettem okosabb, különböző egymásnak ellentmondó tudományos kutatások olvasása után se –, hogy a művészi tehetség, netán zsenialitás, összefüggésben van-e bizonyos kóros elmeállapotokkal, avagy nem? Helyeslő és tagadó példákat egyaránt lehet sorolni.

 

Amit én tényként fogadok, hogy a különféle rendellenességek, kórformák, illetve a nyomukban kialakuló személyes válságok fontos szerepet játszanak a kiemelkedő alkotók munkásságában, mivel az általuk kiváltott szenvedés a lét mélyebb megtapasztalásához vezet.

 

A művész, aki hajlamos a befelé fordulásra, fokozott mértékben képes átélni tudattalan fantáziaképződményeit, és alkalmazni a kezdetleges, gyermekkorból fennmaradt gondolkodási formákat. Élményeit, átdolgozott belső konfliktusait, traumáit – közös szimbólumrendszerekhez kapcsolva – mások számára befogadható, saját konfliktusait feldolgozni segítő formában tudja megjeleníteni.

 

Az említett bécsi élmény hatására, komolyabban kezdtem érdeklődni Salvador Dali művészetének és élettörténetének összefüggéseivel.

 

Számára is, elsősorban a gyerekkorában átélt események hagyták nyomukat személyiségén, magatartásán, egy életre..

 

Visszaemlékezéseiből az derül ki, hogy születése előtti élete, és születése pillanata erősen és igen élénken él a képzeletében. Intenzív színeket társít ezekhez az eseményekhez, mint a bíbor, a vörös, a narancssárga és különös, puha, szimmetrikus, csendes vizualizációi vannak erről az időszakról. Megszületését pedig egy fényes tojásformához hasonlította.

 

Hogy valóban ő emlékezett ezekre, vagy szülei nem adtak lehetőséget neki a felejtésre, ez maga egy külön pszichológiai tanulmány lehetne.

 

A legnagyobb trauma az életében az volt, hogy ő saját magát csupán egy hamisítványnak értékelte. Kiment a szülőháza közelében található temetőbe, ahol megdöbbenve vette észre, hogy a sírok között egy Salvador Dalí felirattal találkozik:

 

Salvador Dalí élt: 1901. október 12. és 1903. augusztus 1.

 

Ő csupán 1904. május 11-én született.

 

Hogyan is történhetett mindez?

 

Dalínak volt egy bátyja, aki 1,5 éves korábban egy gyomorbetegségben elhunyt. A szüleit rendkívül megrázta ez a trauma és a gyermek halálát követően pontosan 9 hónappal és 10 nappal később született meg az a Dalí, akit a művészettörténet nagyjai között sorolnak.

 

Ő, mint egy pótlék, mint a gyász megszüntetője egyszerűen megkapta saját bátya nevét. A szülei ezzel szerették volna elfelejteni azt a keserűséget és fájdalmas időszakot, amit egy gyermek elvesztése okoz. Ráadásul a halott bátyja ruháiba öltöztették és az ő játékaival játszhatott.

 

A szülök ezzel a hazugsággal talán túltették magukat a gyászon, de Dalíban örökké tartó lelki traumát okoztak: ő saját magát csak egy másolatnak tekintette, így örök riválisa maradt saját bátyjának.

 

Így is nőtt fel, ez az érzés mindig benne volt: az első Salvador Dalí volt az igazi, ő meg egy egyszerű hamisítvány.

 

"Dalí körül minden valódi, kivéve engem." – hangzik egyik híres önmagát ironizáló kijelentése.

 

Még egy ecsetvonást sem húzott, de máris gondoskodott arról, hogy az emberek felfigyeljenek rá és megjegyezzék a nevét. Már kisiskolásként a "perverzitás démonának" hódolva arra törekedett, hogy pontosan az ellenkezőjét csinálja mindennek, amit várnak tőle, és amit mindenki más tesz. Imádta megbotránkoztatni az embereket.

 

Előszeretettel vetette le magát lépcsőn a "közönségre" tett hatás kedvéért, de abban is örömét lelte, ha másokat lökhetett le kisebb magaslatokról. Reggeli után rendszerint a mellkasára öntötte a forró kávét, a borzongató élmény után már kezdődhetett is a nap.

 

Mindezek alapján szülei kétségbe is eshettek volna fiuk jövőjét illetően. Ám a hatéves fiú mást is produkált: festeni kezdett. Így a szülők - kétségbeesés helyett - inkább neki adták a padláson lévő mosókonyhát, műteremnek. Így indult a különc zseni festői karrierje. Forrongó, bizarr fantáziájából táplálkozó sajátos képi világa az évek során összetéveszthetetlen védjegyévé vált.

 

Dalí – katalánul vágyat jelent.

 

„Szüleim a Salvador nevet adták nekem a keresztségben. Ahogy a nevem is mutatja (el Salvador: a Megváltó), nem kevesebbre vagyok hivatott, mint hogy megmentsem a festészetet a modern művészet ürességétől, és balszerencsénkre vagy megtiszteltetésül, mindezt a katasztrófák korában, ebben a mechanisztikus és középszerű világegyetemben kell véghezvinnem.”

 

Dalí mindig is különös érdeklődéssel fordult egyes tárgyak felé. "Hétköznapi" ember számára teljesen jelentéktelen használati tárgyak ingerelték fantáziáját, misztikussá, fétissé varázsolta őket a maga számára.

 

Csupán néhány példa:

 

A lágy órák

 

A cseppfolyós, lágy órák visszatérő motívumok Dalí festményein. A furcsa tárgyat Dalí egy különösen érett camembert sajt evése közben ötlötte ki. Egyes műelemzők azonban mélyen, Dalí pszichéjében keresik e fura tárgyak képzetének magyarázatát: "A montre (óra) szó kettős jelentésű szókép: a francia nyelvben a montrer ige cselekvő szerkezete szerint, montrant (mutatja) az időt. De van egy nagyon általános gyerekkori élményünk: az orvos szól a gyereknek, hogy montrer sa tongue (mutassa a nyelvét), ami nyilvánvalóan puha. Mondhatjuk, hogy a gyerek la montre molle (megmutatja, hogy puha), aminek franciául az a jelentése is lehet, hogy "a puha óra". Itt kereshetjük hát a puha órák hiteles gyerekkori emléken alapuló legkonkrétebb eredetét..." - így szól Marcel Jean kissé nyakatekert, de mindenkép érdekfeszítő véleménye.

 

A tükörtojás

 

Dalí festményein jól megfigyelhető, hogy a tükörtojások is a festő előszeretettel ábrázolt motívumai közé tartoznak. Állítása szerint bármikor fel tudta idézni magában a tükörtojások képét, valahányszor erősen megnyomta becsukott szemét. Így tulajdonképpen örök hallucinációs motívumként kísérték végig az életét.

 

Fiókos testű emberek

 

Ez az ötlete állítólag egy nyelvi félreértésnek köszönhető. Dalí még nem tudott igazán jól angolul, mikor megismerkedett Edward Jamesszel, aki számos művét vásárolta meg és pártfogójává vált. Egy vendégeskedés alkalmával valaki egy fiókos szekrényről (chest of drawers) beszélt, és Dalí szó szerint értelmezte (chest=mellkas). Szintén segíthették az ötlet megszületését egy 17. századi művész, Bracelli rajzai: Dalí ismerte a különböző használati tárgyakból megkomponált (teniszütő, dobozok, tornyok) emberi alakokat ábrázoló képeit.

 

"Egy őrült és köztem csak az a különbség, hogy én nem vagyok őrült."

 

Túlságosan egyszerű és Dalí zsenialitásához méltatlan lenne képi világának különlegességét valamiféle őrültséggel magyarázni. Ha nem is mondható el, hogy képei a legtervezettebb művészi alkotómunka termékei, mégis tényként tekinthető egyfajta tudatosság Dalí alkotói módszerét illetően.

 

Bár - mint szürrealista festő - törekedett arra, hogy a pszichés automatizmusnak ne álljon útjába semmiféle értelmi vagy esztétikai kontroll az alkotás pillanatában, belátta, hogy pszichés látomásai legtökéletesebb és legkifejezőbb ábrázolásához abszolút tudatosan kell alkotnia. E megfontolásból ered pontos, valósághű technikája. Álmait és hallucinációt a valóság nyelvére fordította le képein.

 

Dalí az elsők közé tartozott, akik Freud elméleteit művészetükben alkalmazni kezdték. Freud tanainak hatására dolgozta ki az ún. "paranoia-módszert", melyet így magyaráz: "Az irracionális tudás spontán módszere, amely a delíriumos asszociációk és interpretációk kritikus és szisztematikus tárgyi formába öntésén alapul" - azaz a művésznek afféle médiumként kell átadnia a közönség számára fantáziájának szüleményeit.

 

Freuddal való személyes találkozása nagyban megváltoztatta művészi érdeklődését. A mélységesen tisztelt pszichológus egyetlen megjegyzése a szürrealizmus halálos ítéletét jelentette Dalí számára. Megjegyzése ennyi volt: "A klasszikus festményekben a tudatalattit keresem, a szürrealista képekben a tudatosat". Ettől kezdve Dalí egyre inkább a hagyomány, a reneszánsz felé fordult, s lelépett a kísérletezés és a forradalom útjáról. A geometria, a matematika, az anatómia és a perspektíva lelkes tanulmányozójává vált.

 

Színkezelése romantikusabbá, formái lágyabbá váltak.

 

Mindezek ellenére továbbra is az egyetlen igazi szürrealistának tartotta magát, és a szürrealizmus kapcsán nekünk is ő jut elsőként az eszünkbe. 1989-ben távozott az élők sorából.

 

Dalí a képzőművészet nagy fenegyereke, az öntörvényű, kereteket felrúgó zseni, aki fenekestül felforgatta a 20. század művészetét. Egyedülállóan mutatja meg a valóságon túli világot, az álmok, látomások, fantáziák világát.

ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.30 0 0 17227

ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.30 0 0 17226

Igazad van - inkabb figyelem felkeltesnek szantam:-(

Előzmény: parsifal hendrix (17225)
parsifal hendrix Creative Commons License 2017.10.29 0 0 17225

ez a különlegesen borzalmas képek topikját kívánná. már régóta ismerem, de még most se tudom igazán megnézni, bár láttam már néhány szörnyűséget.

Előzmény: ho_ho_ho (17224)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.29 0 0 17224

Kevin Carter fotós 1993-ban Szudánban készítette az alábbi híres-hírhedt képet, amint a keselyű arra vár, hogy a csont és bőr kislány meghaljon. Carter elkészítette a képet, és mindent hátrahagyva tovább ment, miközben a kép készítésének helyszínétől 1 km-re az ENSZ egyik táborában ételt osztottak. A fotót a New York Times leközölte, és a világ jóllakott fele felkapta a fejét. 1994-ben Carter a képpel Pulitzer-díjat nyert. A nyilvánosság előtt is kiderültek a kép készítésének körülményei, a fotós nem bírta elviselni, összeroppant a személyét ért támadások súlya alatt. 1994-ben - többek között ezért is - öngyilkos lett.

 

A szudáni útja során készült naplóbejegyzései között az alábbit találták:

 

"Édes Istenem, ígérem, hogy soha többé nem hagyom veszendőbe menni az ételem, bármennyire nem ízlik nekem, és bármennyire tele is vagyok. Imádkozom, hogy legyünk sokkal érzékenyebbek a minket körülvevő világgal, és ne vakítson el saját önző természetünk és érdekeink. Remélem, hogy ez a kép örökké emlékeztetni fog minket arra, hogy milyen szerencsések vagyunk, és sosem szabad semmit eleve adottnak vennünk. Mondj el egy imát a szenvedőkért, legyen bárhol a világon, és küldd el ezt a baráti emlékeztetőt másoknak. Nézd meg, és gondolkodj el rajta, mielőtt panaszkodnál az életedre, és az általunk naponta elpocsékolt ételre. Ígérd meg ma: soha többé nem hagyok ételt kárba veszni"

 

 

ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.28 0 0 17223

 

 

  foto: Szabó T. Anna

ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.28 0 0 17222

 

 

   

 

Lesley Richmond, from "Leaf Cloth Series" (detail)

ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.22 0 0 17221

"Isten valóságának ismeretéhez nem kell ám ész. Szív

kell csupán, meg lélek. Hogy is mondja az írás?

Ismerjétek meg az igaz valóságot s az igaz valóság

szabadokká tészen! Mitől szabadít meg? Hát a

tudatlanságból eredő bajoktól meg nyomorúságoktól."

 

"Mert az Úr nem a hegyek tetején ül s nem is

valamelyik bokorban bujkál, mint ahogy a könyv mondja,

hanem bennünk él és bennünk dolgozik. Isten a mi

életünk, és érzéseinken, gondolatainkon keresztül szól

hozzánk."

 

Idézet: Wass Albert: Hagyaték című könyvéből

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=XWsaAyEoufw

Előzmény: ho_ho_ho (17175)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.22 0 0 17220
Előzmény: ho_ho_ho (17209)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.22 0 0 17219

Koszonom :-)

 

Igen, tudom :-)

 

Előzmény: PanniF1 (17218)
PanniF1 Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17218

én is szeretem Mike-ot. :)

Jó éjt Neked is. :)

Előzmény: ho_ho_ho (17217)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17217
Előzmény: ho_ho_ho (17216)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17216

Szia :-) Nem - Lendvay Katalin :-)

 

Sok-sok evvel ezelott en is keszitettem 1-2-t, de nem ennyire profi modon -  csodalatos dolog ilyen anyaggal banni :-) Bizony, nagyon szepek ezek a kepek :-)

Előzmény: PanniF1 (17214)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17215

 

  Új Ízisz Pecsét

 

"Az Új Ízisz Pecsét a negyedik DNS szálat aktiválja, a Végtelen Szeretet kódját.A befogadást és az elfogadást, a Magasabb rendű Szeretet áradását segíti.Ezenkívül segít a NŐI Nem szakralitását egy magasabb szintre emelni"

Előzmény: ho_ho_ho (17190)
PanniF1 Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17214

Hali!

Nagyon szépek ezek a mandalák. :)

Te készítetetted őket?

Előzmény: ho_ho_ho (17210)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17213

 

   Földelve

Előzmény: ho_ho_ho (17211)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17212

Kiáradás 1.

Előzmény: ho_ho_ho (17211)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17211

 

 

   "Ez a Selyemmandala energiacsokraink áramlását segíti elő, a mélyebb, a tudatosabb kötődést a FÖLD Anyához és ÉG Atyához.
    A körben lévő zöld szín, a SZÍVCSOKORra, a nagy átalakítóra hívja fel a figyelmet. "

Előzmény: ho_ho_ho (17168)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17210

 

 

   "Ez a mandala az Ég és Föld közötti kapcsolat egyensúlyának megtartásában ad segítséget, a szívcsokor fontosságát kihangsúlyozva. A fektetett nyolcas a bal és a jobb agyfélteke összehangolásában, és a bennünk lévő kreatív erő felszínre hozásában ad segítséget. "

Előzmény: ho_ho_ho (17209)
ho_ho_ho Creative Commons License 2017.10.21 0 0 17209

 

 

   Istennő energiája selyem mandala.

 

" Ametiszt és Hegyikristály támogatásával. A Nőket elsősorban Önmaguk szeretetére kell megtanítani. Arra, hogy tiszteljék és szeressék magukat.
Az Önvaló előhívása ebben ad segítséget.
Termékeny áldást kérjetek magatokra, mely abban nyilvánul meg, hogy Önmagatok fényét szétárasszátok a világban.
Kerülnötök kell a kiüresedést, azokat az energiákat, melyek elvesznek belőletek, a belső erőtöket aláaknázzák.
Használjátok ki a Hold termékeny fázisát és tegyétek magatokévá, töltekezzetek fel az energiájával, az áramlásával.
A Nap szent erejét magatokba szívjátok, és árasszátok szét fényetek mindenre és mindenkire, akivel találkoztok, aki az utatokba kerül. 

 Új szemmel tekintsetek magatokra, és engedjétek, hogy a bennetek lévő lótusz kibontsa szirmait és virágzóvá váljatok!
A Nők virágzása a Lét örömét fejezi ki,- ezt meg kell osztanotok a Világban."

Előzmény: ho_ho_ho (17208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!