Keresés

Részletes keresés

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.11.10 0 0 25

A cukorbaj okozhat daganatot ?

dr.dina Creative Commons License 2011.04.21 0 0 21

Sziasztok!

 

Fogászati kezelőlapon a fogaknál betűvel van jelölve, hogy melyikkel mit kell csinálni.

Tudja, valaki, hogy mit jelent a "c", "t" és a "tc" ?

Köszi!

szeműveg Creative Commons License 2009.02.15 0 0 19
köszönöm a válaszod voltam januárban kontrolon debrecenben és az akkori vérképem és az ultrahang vizsgálatz után ennyit mondott az orvosom hogy várjunk (ezt irtam is már9 Na már most hogy mondjam én(butuska) beteg egy orvosnak. hogy kezdjen már valamit???????itthol fogok vérképet ellenöriztetni még a héten mert jelenleg furcsa uj érzéseim vannak a hónom alatt fájdogál nincs csomó vagy csak én vagyok béna! pedig tapogatom rendessenz éjszakai izzadás ismét jelentkezett és van egy kicsi hőemelkedésem is ezek talán indokoltá teszik a vérvételt ha elkészült a vérkép kereslek addig pedig csak bizom !!és hiszem hogy ne lesz késő legyen kellemes napotok
Előzmény: Törölt nick (18)
szeműveg Creative Commons License 2009.02.13 0 0 17
Szia köszönöm hogy rám találtál és segiteni próbálsz Kalocsán lakom és a Debreceni klinikára járok (ez tölünk 300 km de a gyermekeim kétségbe esésükben az ország legjobb helyére vittek ) A ritka betegségek ostztályán kezeltek-kezelnek .A szövettant a lépemből vették Vagyis ki vették a lépem mert már 26 cm es volt és nyomott nagyon sok belső szervemet .A lépkivétel után ezt irták(megprobálom pontossan be másolni Neked biztos többet mond és csak egy frászban vagyok tőle :Általános kór szövettani vizsgálat A léphilusi nyirokcsomót reprezentáló kimetszésekben az alapszerkezet nem felismerhető a helyén egy kis lymphoid sejtes diffúz infiltrátum észlelhető.A sejtek kissé egyenetlen magkontúrral néhol megnagyobbodot nucleolusszal bőséges apoptikus aktivitással jellemezhetők.A sejtek CD20+CD23+többségük változóintenzitásúCD5expressziót mutat. cyclin -D1 CD10 és BC16 NEGATIVAK a Mib-1 jelentősége 8-10% körüli Néhol az infiltrátumban apró komrimált nyiroktüsző maradványok ismerhetők fel A lépből származó kimetszésekben a fehér pupla jelentősen kiszélesedett benne egy kis illetve középnagy lympoid sejtes nodularis jellegű infiltrátum látható. A nodulusokban centrum germinativum nem azonositható bár elmosott CD23+FDChálozatok felismerhetők.Ezek körül egy kompaktabb kolonizált köpenyzónának és egy világosabban festődő szélesebb cytoplasmáju sejtek által alkotott marginális zóna ismerhető fel A marginális zónában elhelyezkedő sejtek a nyirokcsomóban leirt infiltrátumoknak megfelelően CD5 + / - cd23 Bc12+ CD 20+ CD 10- Bc16 immunphenotypust mutattak CD 43 negativak Az immunhisztokémiai alapjám a vörös pulpában ia felismerhető az infiltráció A megyfigyelt morphológiai splenikus marginális zóna lympfomára utal azonban az immuphenotypus nem klasszikus a CD 5 és Cd 23 pozitivitás cyclin -D1 negativitás melett CLL/SLL MELETT SZÓL rITKÁN AZONBAN smzl SEJTEK IS MUTATHATNAK HASONLÓ IMMUNPHENOTYPUST az SMZLesetek többségében csontvelő infiltráciot is igazolható a csontvelő szövettani vizsgálata ezért megfontolanbó Dg: Indolens B-sejtes lymphoma lép és léphidus nyirocsomó infiltrációja -SMZL valószinűsiége DIAGNÓZIS NON-HODGKIN LYMPHOMA KIS SEJTES DIFFÚZ Hát nagy nehezen be gépeltem és most légyszi ird meg nekem magyarul mi ez???? Rák azzal tisztában vagyok de gyógyuitható és hogyan mivel ? mit tegyek mert az orvosom azt mondta egyenlőre várunk MIRE?? jól megbombáztalak kérdésekkel nagyon türelmes leszek és várom hogy irjál Legyen szép hétvégéd neked is és minden topik ironak -olvasónak Marcsi
Előzmény: Törölt nick (13)
9 gyerekes anya Creative Commons License 2009.01.15 0 0 12
szia lehet hogy késön találtam erre a topikra (talán még néha azéer be kukkantasz ) nekem segitség kellene . Szeretnék többet tudni a kezelölapomról.56 éves vagyok és októberben Non -Hodkgin B sejtes indolens limphómát és Limphoma leokémiát diagnosztizáltak még le irni is szörnyű !Hát még élni vele !Élni de vajon meddig !?Ha jelentkezel .amit nagyon megköszönnék ,leirom a pontos szövettani erdményt és a záromról mindent Várok és köszi
Előzmény: *Mithrandir* (10)
*Mithrandir* Creative Commons License 2008.01.19 0 0 10
Örülök, hogy segíthettem!
Anyukádnak jobbulást kívánok!!! Máskor is segítek, ha tudok, szívesen!
Előzmény: lcsili (9)
lcsili Creative Commons License 2008.01.18 0 0 9

Szia!

 

 Köszönöm a választ, elég részletes volt. Jó ez a forum, mert szinte teljesen megnyugodtam, hogy nagyjából minden rendben.

 Anyu alapbetegsége 2006. augusztusban kezdődött. Találtak egy daganatot a vakbélen, amely a hasüregbe ürített. Szerencsére pár napon belül megműtötték, majd a gyógyulást követően, szintén nagyon gyorsan már el is kezdte kapni a kemoterápiát, mely még a mai napig folyamatban van 3 hetes ciklusban. Pont ma mondta, hogy egyre jobban érzni magát, egyre erősebb. A vér eredéményén is csak a nagy és kis sejtek aránya van felboruvan még egy kicsit, de a kiinduláshoz képest rengeteget javult.

 Minden jót:

 Csilla

Előzmény: *Mithrandir* (8)
*Mithrandir* Creative Commons License 2008.01.18 0 0 8
Szia Csilla!
Szerintem felesleges az egész leletet lefordítani, elég az összefoglaló véleményt a végéről, benne van minden:
-Malignitásra utaló morfológiai eltérés vagy FDG halmozás nem látszik: rosszindulatú folyamatra utaló anatómiai eltérés nem látszik-
-A mellkasban a dorsalis sinusokban kevés folyadék: a lelet szerint a mellkasban és a mellhártyákon belül kevés folyadékot látnak ( dorsalis sinus: hátsó üreg-et jelent).
-A hasban a máj körül és az alhasban kevés ascites látható, amely valószínűleg beningnus eredetű: a hasban több helyen látnak felszaporodott folyadékot, ill.vizenyőt: belek között, máj körül ( ez aza ascites), a Douglas üregben ( ez a hasüreg egy része, a hüvely felső részével érintkezik), de ezen vizenyőket sem tekinti e a lelet nagy mennyiségűnek.
Ami pedig a lényeg, az utolsó sor:
-..amely valószínűleg benignus eredetű: a beningnus azt jelenti:jóindulatú!!!!
Én nem tudom, mi az Édesanyád alapbetegsége, de ez a lelet nem mutat rosszindulatú elváltozást, a vizenyők ott vannak, ahol leírták, de nem nagy mennyiségűek.
Előzmény: lcsili (7)
lcsili Creative Commons License 2008.01.11 0 0 7

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni, hogy mit jelen az édesanyám PET/CT leletében a következő?

 

"A küdőkben kóros eltérés nem látható, radiofarmakon-eloszlása normális. Mindkét oldalt dorso-basalisan kevés pleuralis folyadék van, amelynek legnagyobb vastagsága 1 cm. ...

A máj körül is ascites látszik, itt a legnagyobb vastagság 1,7 cm. ... 

A cardia vetületében kóros FDG halmozás látszik, anatómiai eltérés nélkül. A bélfalon a lymphoid aktivitás a szokványosnál nagyobb, az FDG eloszlás egyenletes, anatómiaia eltérés nem látszik. ...

A kismedencében a belek között és a Douglas legmélyebb pontján is látszik folyadék, amelynek a legnagyobb vastagsága 3 cm.

Összefoglaló vélemény:

Malignitásra utaló morfológiai eltérts vagy FDG halmozás nem látszik. A mellkasban a dorsalis sinusokban kevés folyadék. A hasban a máj körül és az alhasban kevés ascites látható, amely valószínűles benignus eredetű."

 

Szóval ennyi. Kérlek benneteket, hogy írjátok le, hogy mit jelent ez, hogy van az édesanyám. Mire számítsak? Az igazságra vagyok kíváncsi! Sajnos az orvostól semmit nem lehet megtudni.

  

Előre is köszönöm a válaszotokat!

 

Csilla

Fine Tune Creative Commons License 2007.06.16 0 0 6
Szia

Nem vagyok doki, de a SGOT és SGPT ről hallottam vmit harangozni.

SGOT Ha magasabb, az még nem gond. Az SGPT a nagyobb gond. Ezek azt jelentik, hogy a májsejtejtekből több megy tönkre mint amennyi keletkezik. Persze igazi gond akkor van, ha az értékek magasak és ez tartósan fennáll. Nem valami szakszerú magyarázat ez, de egy türelmesebb doki majd megfelelően elmagyarázza.

A tobbiről még ennyi sem megy:)
Előzmény: mutymurutty (5)
mutymurutty Creative Commons License 2006.04.07 0 0 5
Íme a kezelőlapokon sokszor feltűntetett újabb orvosi titokszavak, latin/angol rövídítések, amelyek különösen fontosak az onkológiai/haematológiai/rákszűrési/leukémia vizsgálatok során is:

haematológiai kenetfestéskor:

Reti

IFR

LFR

MFR

HFR

További ismeretlen vérjellemzők:

ALP

SGOT (GOT)

SGPT (GPT)

g-GT (gGT)

LDH

aHBDH

CRP

CN

HDL-Chol.

CK
Előzmény: mutymurutty (4)
mutymurutty Creative Commons License 2006.04.07 0 0 4
Köszönöm a sok jó szándékú és főleg szakszerű segítséget. Ez a topic még melátjátok, nagy karriert futhat majd be, hiszen összegyűjthetjük a kezelőlapokon, zárókon megjelenített legfontosabb orvosi titkokat.
v-sz Creative Commons License 2006.04.07 0 1 3

Szia mutymurutty!

 

Válasz a kérdésedre:

 

WBC= fehérvérsejt számot jelöli

RBC= vörösvérsejtek számát jelöli

HB= a vörösvérsejt haemoglobintartalmát jelöli

WE= a vörösvérsejt sűllyedési sebességét jelöli

HgALC= azt hiszem, vércukorszintetjelölik így, legalább is hypoglikémiában ezt a paramétert kérjük

HCT= a haematokrit értéket jelöli

MCV= a vörösvérsejtek átlagos térfogatát jelöli

MCHC= a vörösvértestek (a vér) átlagos haemoglobintartalmát jelöli

PLT= thrombocytaszámot jelöli (véralvadásban van szerepe)

RDW=egyes vörösvérsejtek tömegének a variációja ( a vvt méreteinek esetleges) változását jelöli

HGB= haemoglobint jelöli

 

Remélem tudtam segíteni, hogy egy kicsit érthetőbb legyen!

 

doktornéni 

Előzmény: mutymurutty (-)
hoppa_hoppa Creative Commons License 2006.04.07 0 0 2

WBC - white blood cell, fehérvérsejt

RBC - red blood cell, vörösvérsejt

Előzmény: mutymurutty (-)
k-9 Creative Commons License 2006.04.07 0 0 1
Előzmény: mutymurutty (-)
kkmd Creative Commons License 2006.04.07 0 0 0

Esetleg nézz körül itt:

http://www.hazipatika.com/services/lab

Előzmény: mutymurutty (-)
mutymurutty Creative Commons License 2006.04.07 0 0 topiknyitó
Íme máris néhány fontosnak tűnő, általános vérvizsgálati orvosi adat, amelyekről a betegnek fogalma sincsen, hogy mit takar.
WBC

RBC

HB

We
HgALC

HCT

MCV

MCHC

PLT

RDW

HGB


Ki segít, ki tud rövid megfejtést adni, mi micsoda?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!