Sziasztok! Kakiszilvát ültetnék a váci kertünkbe. Ha jól értelmeztem a beírottakat, talán a costata, ill. typo a leg fagytűrőbb s utána az orosz fajták...Ti hol szereznétek be őket... Illetve pontos az értelmezésem? Üdv...
Nem értem, mire akarsz kilyukadni, nem kérdeztem semmit. Állítottam, és azt most is tartom. A Terebess-féle idézetben az szerepel, hogy "nagyanyáink idejében" - ez azt jelenti, hogy 50-100 éve, nem azt, hogy Magyarországon használtak tamarinduszt, pláne nem háziszerként. (Annyira nem használták, hogy az egyik mértékadó gyógynövényes könyv nem is említi! Hashajtónak nálunk pl. aszalt szilvát használtak.) Sőt: a Tamarin nevű, tamarinduszt (meg szilvát) is tartalmazó lekvárhoz 15-20 éve még nehezen lehetett hozzájutni Magyarországon, és jó drága is volt. Mondom: ez egy trópusi-szubtrópusi növény (egyébként kb. 20m magasra nő). Nincs szükségem önreklámra, pláne botanikai kérdésekben.
De hogy tovább bonyolítsam a helyzetet, felhívom a figyelmet, hogy létezik tamariszkusz vagy tamariska nevű növény (bokor) nálunk, Magyarországon, Tamarix tetranda latin névvel, amit dísznövényként ültetnek, és ez a kontinentális klímában él. ribizli
Én ismerem (a ribizli.hu-n olvasható cikkemből is idézhetnék :)), de nem értem, miért másoltad ezt ide. Az, hogy régebben is kapható volt Mo-n, nem jelenti, hogy _megél_és_terem_ a növény nálunk. Nem véletlenül "indica" a latin neve. ribizli
• Tamarind - Tamarindus indica Fűszerként az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürét használják (Pulpa Tamarindorum). Nagyanyáink idejében gyakran adták gyerekeknek, idősebb embereknek, szoptató anyáknak vagy terheseknek enyhe székrekedés ellen. Nálunk a sötétbarna, majdnem fekete tamarinduszpép, amit a trópusokon frissítő italok készítéséhez is használnak, szinte teljesen feledésbe merült. A termés fala könnyen széttörhető. Belsejében gazdagon találunk gyümölcspépet, amelyben több rekesz található egy-egy fénylő vörösesbarna maggal.
Ne vicceljetek már, a tamarind nem él meg a mi éghajlatunkon a kertben! Óriási üvegházban esélyes, de kötve hiszem, hogy termést is érlelne. Óriási a fa mérete miatt volna szükséges. Nem véletlenül nem lehet mázsaszám kapni az "egzotikus", teljesen más éghajlaton és körülmények között élő-termő zöldséget-gyümölcsöt itthon. Azért ezgotikus, mert itt nem él meg. ribizli
Fa. Mekkora? Jóval nagyobb mint az akác, de nem ismerem a fákat. Szerintem próbálkozz cseréppel, aztán kiderül, kihajt-e. hogy fa meg termés mikor lesz belőle? tán évek múlva. Héjastól kaptad, vagy csak a pépet?
Igazán jó ötlet volt tőled! Megnéztem a jelzett cimet is. Szerintem ennél bővebb tájékoztató nem nagyon van. Néha a szines hetilapokban lehet róluk olvasni, de nem sokat. Én rendszeresen veszem az ananászt eredeti formájában, a papayat kockázottan, a mangót konzervben, a carrambolát diszitésként szoktan az Árkádban, Mammutban a gyümölcskoktélokhoz kapni. Időközönként a licsivel szemezgetek, de még nem vettem .
Avokádó: Én kenyérre vagy pirítósra krémet szoktam belőle készíteni,
ketté vágom, a magját simán ki lehet emelni, a héjából kanállal kikaparom és aprított, hagyma, fokhagyma, kimagozott aprított paradicsom és só és fűszerek hozzáadásával kézsítem el. Frissen elkészítve el kell fogyasztani gyorsan barnúl és akkor nem olyan guszta, az élvezeti értékéből is veszít.
Húsos, tésztás, vagy sima zöldséges salátákba szeletelve is nagyon finom. Jól harmonizál minden zöldséggel.
Papaya, mangó gyümölcs salátákba, és nyersen fogyasztva is nagyon finom.