Keresés

Részletes keresés

Napvándor Creative Commons License 2016.09.28 0 0 29

Sziasztok! Kakiszilvát ültetnék a váci kertünkbe. Ha jól értelmeztem a beírottakat, talán a costata, ill. typo a leg fagytűrőbb s utána az orosz fajták...Ti hol szereznétek be őket... Illetve pontos az értelmezésem? Üdv...

ingatlanboy Creative Commons License 2006.10.26 0 0 28
Sziasztok! Van valakinek datolya pálmája?
dracaena Creative Commons License 2006.09.08 0 0 27
Jaj, nehogy üsszevesszetek itt nekem! Inkább lenyelem a magokat is.:)))
ribizli Creative Commons License 2006.09.08 0 0 26
Nem értem, mire akarsz kilyukadni, nem kérdeztem semmit.
Állítottam, és azt most is tartom.
A Terebess-féle idézetben az szerepel, hogy "nagyanyáink idejében" - ez azt jelenti, hogy 50-100 éve, nem azt, hogy Magyarországon használtak tamarinduszt, pláne nem háziszerként. (Annyira nem használták, hogy az egyik mértékadó gyógynövényes könyv nem is említi! Hashajtónak nálunk pl. aszalt szilvát használtak.) Sőt: a Tamarin nevű, tamarinduszt (meg szilvát) is tartalmazó lekvárhoz 15-20 éve még nehezen lehetett hozzájutni Magyarországon, és jó drága is volt.
Mondom: ez egy trópusi-szubtrópusi növény (egyébként kb. 20m magasra nő).
Nincs szükségem önreklámra, pláne botanikai kérdésekben.

De hogy tovább bonyolítsam a helyzetet, felhívom a figyelmet, hogy létezik tamariszkusz vagy tamariska nevű növény (bokor) nálunk, Magyarországon, Tamarix tetranda latin névvel, amit dísznövényként ültetnek, és ez a kontinentális klímában él.
ribizli
Előzmény: Pandus (25)
Pandus Creative Commons License 2006.09.08 0 0 25
Szép dolog az öndicséret, csak kicsit büdös. az idézetben megtalálod a választ a kérdésedre, ne csak a címét olvasd el.
Előzmény: ribizli (23)
dracaena Creative Commons License 2006.09.07 0 0 24
ribizli, szobában, cserépben mekkorára nő vajon?
Előzmény: ribizli (23)
ribizli Creative Commons License 2006.09.06 0 0 23
Én ismerem (a ribizli.hu-n olvasható cikkemből is idézhetnék :)), de nem értem, miért másoltad ezt ide.
Az, hogy régebben is kapható volt Mo-n, nem jelenti, hogy _megél_és_terem_ a növény nálunk. Nem véletlenül "indica" a latin neve.
ribizli
Előzmény: Pandus (22)
Pandus Creative Commons License 2006.09.06 0 0 22
• Tamarind - Tamarindus indica
Fűszerként az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürét használják (Pulpa Tamarindorum). Nagyanyáink idejében gyakran adták gyerekeknek, idősebb embereknek, szoptató anyáknak vagy terheseknek enyhe székrekedés ellen. Nálunk a sötétbarna, majdnem fekete tamarinduszpép, amit a trópusokon frissítő italok készítéséhez is használnak, szinte teljesen feledésbe merült. A termés fala könnyen széttörhető. Belsejében gazdagon találunk gyümölcspépet, amelyben több rekesz található egy-egy fénylő vörösesbarna maggal.

részlet a Terebess féle fűszerkalauzból
Előzmény: ribizli (21)
ribizli Creative Commons License 2006.09.06 0 0 21
Ne vicceljetek már, a tamarind nem él meg a mi éghajlatunkon a kertben!
Óriási üvegházban esélyes, de kötve hiszem, hogy termést is érlelne. Óriási a fa mérete miatt volna szükséges.
Nem véletlenül nem lehet mázsaszám kapni az "egzotikus", teljesen más éghajlaton és körülmények között élő-termő zöldséget-gyümölcsöt itthon. Azért ezgotikus, mert itt nem él meg.
ribizli
Pandus Creative Commons License 2006.09.06 0 0 20
Az jó, mert akkor legalább látod, hogy kell (majd) kinéznie. Nagy a fa. Mekkora a kerted?
Előzmény: dracaena (19)
dracaena Creative Commons License 2006.09.05 0 0 19
Héjastól kaptam.
Előzmény: Pandus (14)
dracaena Creative Commons License 2006.09.05 0 0 18
Igen. Üvegfát meg dunszt-fát már ültettem hozzá.:)))
Előzmény: Törölt nick (15)
ribizli Creative Commons License 2006.09.04 0 0 17
A Konyha-trükkök topicban keress rá, találsz tanácsokat meg receptet is.
ribizli
Előzmény: *fönix* (16)
*fönix* Creative Commons License 2006.09.04 0 0 16

Nem egzotikus gyümölcs, de mégis.

Magyar specialitás, de ha nem, az sem baj.

 

Tud valamelyikőtök házilag káposztát savanyitani? Van valami jó recept hozzá?

 

Nem találtam a megfelelő topicot, igy elnézést, ha alkalmatlankodtam.

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 15
Fát akarsz ültetni a hashajtólekvárból?
Előzmény: dracaena (13)
Pandus Creative Commons License 2006.09.04 0 0 14
Fa. Mekkora? Jóval nagyobb mint az akác, de nem ismerem a fákat. Szerintem próbálkozz cseréppel, aztán kiderül, kihajt-e. hogy fa meg termés mikor lesz belőle? tán évek múlva. Héjastól kaptad, vagy csak a pépet?
Előzmény: dracaena (13)
dracaena Creative Commons License 2006.09.04 0 0 13
A magot cserépbe ültessem? Vajon milyen és mekkora egy tamarindfa? Egyáltalán: fa?
Előzmény: Pandus (12)
Pandus Creative Commons License 2006.09.02 0 0 12
Kérdezhetsz tovább, Nick is, másfél évet töltöttem DK-Ázsiában, szinte mindent ettem.
Előzmény: dracaena (8)
dracaena Creative Commons License 2006.09.02 0 0 11
Akkor a tamarind a bulimiások paradicsomja.:)))
borasz Creative Commons License 2006.09.01 0 0 10
Én ismerem: két napot ültem a vécén. De tényleg finom volt a tamarindmártás.
Előzmény: Pandus (7)
Pandus Creative Commons License 2006.09.01 0 0 9
Ha már ettél belőle, és nem lett bajod, akkor jó. Arra a - kívánt-nemkivánt - hatására céloztam, hogy belőle csinálják a hashajtólekvárt.
Előzmény: dracaena (8)
dracaena Creative Commons License 2006.09.01 0 0 8
A gyümölcsét ismerem, nekem ízlik.
Előzmény: Pandus (7)
Pandus Creative Commons License 2006.08.31 0 0 7
tudod te, mi a tamarind? Ismered a hatását?
Előzmény: dracaena (6)
dracaena Creative Commons License 2006.08.28 0 0 6
Sziasztok, kaptam tamarindot, érdemes a magját elültetni?
NICK Creative Commons License 2006.03.17 0 0 5
szija ribizli! kösssszi!!! :)
Előzmény: ribizli (4)
ribizli Creative Commons License 2006.03.15 0 0 4
Saját tollak, de pont ilyen esetekre:
It's mango-time! - egzotikus gyümölcsökről
ribizli
ZsuR Creative Commons License 2006.03.15 0 0 3
Ha a magjat bennehagyod az elkeszitett etelben akkor nem fog barnulni .
Előzmény: b marci (1)
doyen62 Creative Commons License 2006.03.13 0 0 2

Igazán jó ötlet volt tőled! Megnéztem a jelzett cimet is. Szerintem ennél bővebb tájékoztató nem nagyon van. Néha a szines  hetilapokban lehet róluk olvasni, de nem sokat. Én rendszeresen veszem az ananászt eredeti formájában, a papayat kockázottan, a mangót konzervben, a carrambolát diszitésként szoktan az Árkádban, Mammutban a gyümölcskoktélokhoz kapni. Időközönként a licsivel szemezgetek, de még nem vettem .

 

Előzmény: NICK (0)
b marci Creative Commons License 2006.03.13 0 0 1

Avokádó: Én kenyérre vagy pirítósra krémet szoktam belőle készíteni,

ketté vágom, a magját simán ki lehet emelni, a héjából kanállal kikaparom és aprított, hagyma, fokhagyma, kimagozott aprított paradicsom és só és fűszerek hozzáadásával kézsítem el. Frissen elkészítve el kell fogyasztani gyorsan barnúl és akkor nem olyan guszta, az élvezeti értékéből is veszít.

Húsos, tésztás, vagy sima zöldséges salátákba szeletelve is nagyon finom. Jól harmonizál minden zöldséggel.

 Papaya, mangó gyümölcs salátákba, és nyersen fogyasztva is nagyon finom.

 

Előzmény: NICK (-)
NICK Creative Commons License 2006.03.13 0 0 0
na találtam is itt egy jó kis linket: :)pár szó gyümölcsökről

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!