Keresés

Részletes keresés

nobolond Creative Commons License 2010.05.04 0 0 76
Szééép kilátások... :(((((
Előzmény: hopepe61 (75)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 75

T nobolond.

 RÁGNI -és HARAPNI szeretnél? A rágásra még csakcsak alkalmas egy kivehető ,-

 de a harapás- az más müfaj. Ahogy  drága nagybátyám- mesterem mondotta volt.-

a kivehetőst viselők ÚRI.-nódon étkezzenek: KÉSSEL.- VILLÁVAL!.  Meg lehet tanulni Harapni is , csak ahhoz a státusnak,is olyannak kell lenni. Tehát ha már felűl  nem lessz egy fogad sem,  --a harapást ugyancsak gyakorolni kellesz.

Előzmény: nobolond (72)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 74

Hosszas és tartalmas ( valóban !!! ) hsz-odhoz még csak annyit : valójában mindkettőnk FELÜLETESEN olvasta el a másik véleményét. .. :((((((

Nekem valóban elkerülte a figyelmemet hsz-od azon része, melyben az OEP támogatások irányultságát / területét írtad le - helyesen.

 

Azt azonban fenntartom, hogy te sem olvastad el, amit én írtam - vagy elolvastad, de  "a vita hevében" túlzó állítást fogalmaztál meg, hiszen "kikerültem volna a fogorvost" akkor, amikor a húzást, levételt, csiszolást ő végezte, ill. végezte VOLNA.

 

Szó nincs róla, hogy én ezt vagy azt "el sem hiszek"  Dehogynem ! Sőt : szeretek érvekkel vitatkozni NEM VESZEKEDNI - még kevésbé kötözködni - és engem a vitában meg lehet győzni. Például orvosi, egészségügyi szakmai állításokkal nem tudok - nem is akarok - vitatkozni.

 

Való igaz és vitathatatlan : az orvos A SZAKEMBER - bízni kell benne. De jó volna, ha együttműködnénk - mivel magam - aki hatvan valahány éve éjjel-nappal "üzemelteti" ezt a berendezést - azaz esendő testemet - valamilyen tapasztalattal csak rendelkezik erről a "karosszériáról és szerkezetről..." :))))))))))

Előzmény: Lándzsa Erőskar (67)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 73
"Máskülönben mehetnél a magánrendelőbe..."

Erősen efelé tendál a helyzetem... :((((
Előzmény: Lándzsa Erőskar (68)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 72
"Arany - cirkónium koronákat fogok rendelni fogékszerekkel !"

(Egyelőre csak RÁGNI és HARAPNI szeretnék... :)))))))))))))))))
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 71
"A 60. életév feletti betegek, a III. csoportba tartozó rokkantási nyugdíjasok és a közgyógyellátásban részesülők a kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen jogosultak, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg."


"Amint feltételezted, hogy én nem olvasok, úgy nekem is feltűnt, hogy te nem olvasol. Én pont ezt írtam. A KIVEHETŐ jár ingyen 60 év felett, a RÖGZÍTETT, vagyis a híd NEM."


Nos : én az OEP illetékesét kérdeztem meg - ezek szerint pont fordítva mondta , mint a valóság...

DE - ha ez így van :

1. Akkor a "korábbi látogatás" a konzultáció idején Doktor Uram miért mondta nekem, hogy a kivehető fogműben egy-egy tag 12 ezer lesz - ha egyszer ingyen volna ?
(Így jött ki - életkorom miatt a gyenge 140 ezer...)

2. Rendben van : fizetős a fix pótlás, és téríteni kell a leszedést és a koronakészítést. Akkor ugyan a "koronakészítésbe" Doktor Uram miért csak a csiszolást gondolja, a készítést és a kész beragasztását nem ?

A valplast "szakmai részéhez" nem tudok hozzászólni. De tapasztalatom az van.
Az én általam használt valplast alapú felső fogmű immár 4 éves elmúlt, érintkezik az alsó saját fogaimmal - a "rágófelülettel". Emellett ki mondta, hogy a felső kivehetőt nekem csak a szájpadlásom tartja ? Ott is vannak saját tartó koronáim !
Éjjel-nappal viselem - igaz, hogy szegény Drága néhai Fogorvosom ( mert Ő valóban megérdemli a tiszteletet és köszönetet ! ) többször le-lecsiszoltl belőle a kezdet-kezdetén - de megérte : olyan lett az "érzés", mintha sajátom volna.

Ami a fogorvosi rendelők finanszírozását illeti : nincsenek illúzióim - magam is tisztában vagyok vele, hogy az OEP csak a költségek töredékét téríti. Nade azért mégiscsak túlzás ezt 50 - vagy esetenként nagyobb - %-os haszonnal kompenzálni !
Emellett : családtagjaim, rokonságom olyan fogorvosokhoz járnak, akik kizárólag magánpraxist folytatnak - mégis ugyanúgy "be akarják hozni" a veszteséget a fogtechnikai munkákon.

Aztán pedig - amit fiatalabb koromban magam tapasztaltam - és nemcsak egyes fogorvosoknál, egyes más orvosoknál is - akik mind TB, mind magánpraxis folytatnak:
volt ám rá eset többször, hogy magánbetegként a TB-s rendelőben fogadtak és kezeltek !
(Félreértés ne essék : NEM vagyok "be- ill. feljelentgetős", sem revizor, semmi : tőlem aztán azt tesznek, amit akarnak, lelkük rajta - csak akkor a magánbetegük SZTK-ban kezelésekor (pl. röntgen..) is jusson eszükbe, hogy milyen ráfizetéses a TB- betegek kezelése...

Na mindegy - ez messzire vezet - és erénycsősz sem vagyok - ezt csak a teljesség kedvéért.

(Tudom: majd ha elvégeztem a SOTE-t vagy a POTE-t akkor beszéljek, és majd akkor megtudom / megtudnám, hogy a páciensek sem angyalok... )

Hát igen : vannak köztük ilyen "kukaczosak" mint jómagam... :))))
Ha majd a "nyögdíj" akkora lesz, mint a legtöbb nyugati országban akkor ígérem : csak magánorvoshoz fogok járni. Arany - cirkónium koronákat fogok rendelni fogékszerekkel ! :)))))
Előzmény: Lándzsa Erőskar (67)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 70

T Lándzsa Erőskar.

Igy van, ! Az orvosnak biznia kell a technikusában!Nem fog munkát küldeni  minden referencia nélküli idegen fogtechnikusnak.! ....... És ha azzal a most éppen "idegen " technikussal mondjuk 15 évig dolgozott a legnagyobb egyetértésben, csak jött egy másik - ki szebben mondja , hogy szeret.-/ 5oo zzal olcsóbban /és máris ott kötött ki a doktorbácsi!  Azt hiszem érted!Lassan ott tartunk, hogy egy marék rizsért is fognak dolgozni a kollégák.!pepe

Előzmény: Lándzsa Erőskar (65)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 69

TLándzsa Erőskar.

Fogeltávolitó készűlék nem csak a Valplaszt, hanem jószerivel  az összes rugalmas, vagy merev  elhorgonyzással készitett kivehető  fogmű.Mert ugye ottvan a nyálkahártya resilienciája.

Én aztán nem védem/tem/ a Valplasztot , a hagyományosnak vagyok a hive.nem is készitettem soha  . De a mai világban mindent kitalálnak csak "dőljön a lé . És Te ismered a legjobban a páciensek lelkivilágát,  akik vagy hallomásból /reklám/, vagy a szomszédasszonynakjó, alapon döntik el hogy nekik mi a jó.Szakirodalmat természetesem olvasok, igy érdeklődve várom a cikkedet.

Egyébként szerinted van értelme a clear fogsor készitésének.?.És még számos pénzfacsaró dologról tudunk a szakmában. Ugye?.

De tényleg : mit szólsz mondjuk egy bal alsó szemfogon  precis ,-lingválives fogsorhoz? A fog egyébként arra dől amerre a szél fúj!És a korona természetesen porciból.!

Előzmény: Lándzsa Erőskar (66)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.03 0 0 68
"Hurrá ! Mégsem kell bezárni tönkremenés miatt a fogorvosi rendelőt... "

A butaság nem erény.

Az OEP körzeteket kiszolgáló rendelők hiszed, vagy nem csődközelben lavíroznak. Ha nem lenne olyan munkájuk, ami ugye teljes ár köteles, akkor nem tudnák fenntartani az orvosok a rendelőt. Hiszed vagy nem, nagyon sok körzetet árulnak, adnak vissza a financiális nehézségek miatt. A tisztán magán fogorvosi rendelőnek nincsenek ilyen problémái, hogy ott mennyibe kerül a hídlevágás tagonként, az egyéni döntés eredménye, és mint páciensnek jogod van élni az orvosválasztás lehetőségével.

"a fogorvosi praxis csillagászati összegeiből az OEP csak töredéket térít a fogorvosoknak, nem a páciensek a hibásak !"

Örülj, hogy van olyan barom, aki vesz körzetet az adott kondíciókkal. Máskülönben mehetnél a magánrendelőbe. Erősen leegyszerűsítve senki sem hibás, egyedül az OEP, de ettől még az orvosnak valahonnan elő kell teremtenie a költségeket. Ha van ötleted, honnan írd meg, én pedig tolmácsolni fogom a legközelebbi kamarai gyűlésen.
Előzmény: nobolond (63)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.03 0 0 67
"Kiderült a turpisság"

"A korona felvágásához használatos "koronafelvágó" ára 85o forint"

Ki bizony!
Ja, de a 3000-ben benne van a munkadíj, a rezsi (áram és víz, mert ugye a vízhűtés nélkül nem megy - ezeknek is utána nézhetsz, mi mennyi egy rendelőben -, az asszisztens, orvos fizuja stb stb). A végén még kiderül, hogy aki dolgozik, az csak az anyagárat kéri a portékáért cserébe, ugye?

"Nem jó a valplast ? A hagyományos mellett kevésbé sorvad az íny ?"

Ha a hagyományost úgy készítik, ahogy a tankönyvben le van írva, akkor igen. Kevésbé. De gondolom ezt sem hiszed el...

"NÉV NÉLKÜL utánaérdeklődtem az OEP-nél : a fogorvosnak igenis kutya kötelessége volna a teljes "tartókoronát" elkészíteni"

Akkor hadd idézzem a jogszabályt:

""""Fogpótlás""""

A rágóképessége helyreállítása érdekében szükséges – a társadalombiztosítási támogatással rendelhető, illetve kölcsönözhető gyógyászati segédeszközökről, a támogatás összegéről és mértékéről, valamint a rendelés, forgalmazás, kölcsönzés és javítás szakmai követelményeiről szóló 19/2003. (IV. 29.) ESzCsM rendeletben meghatározott típusú – fogpótlásra egészségbiztosítási támogatással a következők szerint jogosult a beteg.

18 év alattiak és terhes nők esetén

A 18. életév betöltéséig, illetve ezt követően a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig a támogatott kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen jogosultak, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

18 év felettiek esetén

A 18. év feletti betegek a fogpótlások fogorvosi munkáira teljes térítési díjat fizetnek.

Súlyos betegségben szenvedők esetén

Az arc, állcsont, illetve szájüreg fejlődési rendellenességében, daganatos vagy más súlyos betegségében szenvedők kivehető és rögzített fogpótlások, obturátorok és epitézisek orvosi munkáira térítésmentesen – egyes esetekben a vizitdíj megfizetése mellett – jogosultak, a technikai költségeket pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

60 év felettiek, rokkant nyugdíjasok, közgyógyellátásban részesülők esetén

A 60. életév feletti betegek, a III. csoportba tartozó rokkantási nyugdíjasok és a közgyógyellátásban részesülők a kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen jogosultak, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.


Amint feltételezted, hogy én nem olvasok, úgy nekem is feltűnt, hogy te nem olvasol. Én pont ezt írtam. A KIVEHETŐ jár ingyen 60 év felett, a RÖGZÍTETT, vagyis a híd NEM.
Előzmény: nobolond (63)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.03 0 0 66
Az ideiglenes fogsorról írtak valóban helytállóak. De ettől még, hadd idézzek egy fogorvosi lap egyik cikkéből:

"Márpedig a részleges foghiányos betegnél (Fábián és Fejérdy szerint 2A vagy 2B osztályban) a Valplast fogsor – az orvos legjobb szándékai ellenére is – „fogeltávolító készülékként” fog működni. Lehet, hogy a paciens allergiában nem fog szenvedni, de hosszabb-rövidebb távon belül elveszítheti még megmaradt fogait.

Ebbéli véleményemet a hazai és ezzel e kérdéskörben teljesen megegyező nemzetközi szakirodalmi ismereteim alapján fejtem ki. Néhány alapelvet a teljesség igénye nélkül sorolok fel, melyek a hazai graduális képzésben, a szakorvosképzésben és a folyamatos továbbképzésben is meghonosodtak:
1. A részleges lemezes fogpótlást dentalisan (is) meg kell támasztani (egy maradékfog esetében is)!
2. A fogpótlást mereven kell elhorgonyozni (öntött kapcsok, finommechanikai rögzítőeszközök, teleszkópok segítségével)!
3. Az alaplemez (nyereg és konnektor) ne deformálódjon a rágóerő hatására (alaplemez anyaga és kiterjesztése)!

A Valplast fogsor egyik kritériumnak sem felel meg. Teljesen mucosalis megtámasztású, a rágóerő hatására nagy mértékben megsüllyed (nincs rágófelszíni támaszték, stabilizációs kapocskar stb.). A szakirodalomból elegendő Kovács D. Gézára hivatkozni, aki a Fogorvosi Szemlében írt közleményében kifejti, hogy a gingivalis (mucosalis) megtámasztású részleges fogsor süllyedése következtében a műfogak egy idő után már nem érik el a rágósíkot, az alá/fölé kerülve csak a maradékfogak lesznek okklúzióban. A szerző ezt nevezi funkcionális elkülönülésnek, mely egyenlőtlen terhelést, kóros irányú, döntögető erők túlsúlyát okozza, tovább növelve a fog tartószerkezetének károsodását.

A Valplast fogsornál alkalmazott kapcsok Kemény Imre által szerkesztett ún. bástyakapcsok másolatai, melyeket a nagy nevű protetikus professzor az 50-es években használt. Egy hiányt pótolt, mert akkor Magyarországon nem volt forgalomban megfelelő minőségű kapocsdrót. A Kossuth-díjas protetikus későbbi műveiben már más megoldásokat szorgalmaz. Ezek a kapcsok a fogsor süllyedése következtében szinte szó szerint legyilkolják a marginális parodonciumot, denudálják a fogat, azok korai elvesztésével járnak.

Ezekről a szakmai szempontokról részletesen írok a Dental Press Kiadó gondozásában rövidesen megjelenő tematikus kiadványban. Ettől az ominózus cikktől teljesen függetlenül megtalálható itt a következő „… a tisztán mucosalis megtámasztást pedig kirívó szakmai hibának tartjuk.”

A rugalmas alaplemez a rágóerő iránya és nagysága függvényében egyenlőtlenül és szabályozhatatlanul terheli a nyálkahártya-csontalapzatot, idő előtti kíméletlen és aránytalan sorvadását idézi elő.

Összegezve egy utolsó adat: a Szakmai Kollégium 2000-ben foglalkozott a Valplast fogsorral, és elmarasztaló szakvéleményt alkotott róla.
Kellő önmérsékletet tanúsítva itt be kell fejeznem egy sokat látott és sokat próbált protetikus kritikai észrevételeit, azzal a megjegyzéssel, hogy végig törekedtem a szubjektív véleményalkotás kizárására, a hazai és a nemzetközi szakirodalomra hivatkozva, az elfogadott szakmai irányelvekre támaszkodtam érvelésem során.
Befejezésül pedig idézek a Valplast-hirdetésből két sort, teszem ezt azért, mert egyetértek vele, de kérem a tisztelt Olvasót, ezt ne értse félre!

„Az eredmény visszafordíthatatlan”, valóban a szervezetet, a rágóapparátust érő károsító hatás, e negatív eredmény visszafordíthatatlan!

„Az egyedülálló rugalmas fogsor”, ennek örülni tudok, mert a forgalmazó szerint legalább mások nem próbálkoznak hasonlóval. Talán azért, mert felmérték kedvezőtlen hatásait és a mértékadó szakmai közvélemény reakcióit."


Előzmény: hopepe61 (57)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.03 0 0 65
Mindent elolvastam, hidd el, én általánosságban írtam mindezt, hogy a páciens mivel nem árt, ha tisztában van. A technika lévén az esztétikum funkció nagy részt rajta múlik nagyon fontos, bizalmi feladat. Ezért az orvosnak ismernie kell, bíznia kell az adott ember ügyességében. Így hidd el nekem, az orvosok többsége nem fog munkát küldeni valamiféle referencia nélkül egy "idegen" technikusnak. Pont azért, mert esetlen az orvosnak kell vállalnia a felelősséget.
Előzmény: nobolond (53)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.03 0 0 64
Tévedésben vagy. A fogorvos az anyagokra, amortizációra kapja az TB-től a pénzt. Viszont a lekódolt pontok alig fedeznek bármit is az anyagokból - az orvos idejéről nem is beszélve.
Minden orvosnak megvan a saját technikusa. Minden technikusnak meg van a saját orvosa (lehet több is mindkét fél részéről). Ez szimbiózis, kiegészítik egymást. Miért kéne látnod a technikust? Nem neked van szükséged a fizikai kontaktusra, hanem adott esetben neki, a technikusnak, ha látni akarja a szájat. Ilyenkor a technikus átfárad a rendelőbe.
A fogsorhoz nem kell általában találkozni, ellenben a kitört foggal, egyáltalán fogsorjavítással lehet a technikushoz fordult azonnal, mert annak bepótlása már valóban nem orvosi feladat.
Előzmény: nobolond (52)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 63
"A korona felvágásához használatos koronafelvágó ára 85o forint.."

Ahááá !!! Kiderült a turpisság ! :))))

(Akkor tehát a koronalevétel 3000 Ft-os térítési díját talán mégsem "az asszisztens fogja fizetni" - hiszen 3 db -ot is lehet venni ennyi pénzből.)

Jó... persze ... munkadíj is van: akkor 2150 Ft marad munkadíjra, és meglesz a tönkrement koronafelvágó is...

Hurrá ! Mégsem kell bezárni tönkremenés miatt a fogorvosi rendelőt...

(Ez az egész azt juttatja eszembe, hogy amikor az ősemberek még hordában éltek, mindenütt volt egy varázsló, akinek kizárólagos joga volt a tűzcsiholás. Mikor aztán a horda vándorlása során egy olyan helyre ért, ahol mindenütt kovakövek hevertek, a Nagy Varázsló letérdelt, és "varázserejével belevitte a tűcsiholás varázslatát" a kövekbe, melyekkel ezentúl bárki tudott tűzet csiholni - na persze a varázslat által...
Éljenek a Nagy Varázslók ! :)))))
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 62

T nobolond.

Az "iny " sorvadása nem a viselt fogsor anyagától függ. Az sorvad az életünk végéig, kinek nagyobb .- kinek kisebb mértékben. Hogy miből legyen a protkó? Kinek a pap- kinek a papné-,. Ha nem vagy acryl allergiás, jó a hagyományos is .Az valamivel olcsóbb.

Infó:: Van puhán maradó acrylát is ami ugy néz ki,.!/mármint a protokó/, hogy az in felöli része rugalmas . a fogak viszont kemény acrylátba vannak beágyazva.

A törést lehet javitani.

Előzmény: nobolond (60)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 61

T Lándzsa Erőskar.

A korona felvágásához használatos  "koronafelvágó" ára 85o forint..   Egy fémfreser / amivel a technikus a "kemény fémet kidolgozza- 65oo-ft.És az sem tart oly sokáig.

üdv pepe.

 ui: a fogtechnikus NE adjon injekciót, s Ne húzzon fogat sem,.Az egy másik szakma.

Előzmény: Lándzsa Erőskar (50)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 60
Kedves hopepe61 !

"Elszontyolodtam..." - dehát ez kit érdekel ?


Csakugyan azt írtam, hogy kifizettem volna a 18. ezret, foganként.

Valóban "olcsón megúsznám" - ezt ( ami 2 fognál "minyimum" 36 ezer ) rá is szánnám HA így lennének "támaszkodásra alkalmas" koronáim.

De mindezek megváltoztatásához ketten együtt is kevesek vagyunk...

Hanem : mi a helyzet a valplast-tal ? Nem javaslod alulra ?
A "hagyományos" akrilát (?) lemezt láttam már rokonoknál kettétörni - ez a valplast-nál nincs.

Nem jó a valplast ? A hagyományos mellett kevésbé sorvad az íny ?

(Legalább infom legyen... :)))
Előzmény: hopepe61 (59)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 59

Kedves nobolond!

Sajnos az a helyzet, hogy a Felső fogsor használatát nem lehet összehasonlitani az alsó fogsoréval!Kűlőmbség a kettő közt: ég és föld. Ez a két álcsont anatómiájából adódik. A Felső fogsorok általában igy viselkednek. De: az "inyed" akkor is sorvad.és a valplaszt sem "fekszik " egy idő után, csakhát a" száj" megszokja és még az anatómiailag rossz fogsort is 15- 2o, évig  használlják. Ismerek  embert, akinek még édesapám készitette 1963/jól irtam/,ban az acryl fogsorát, és semmi pénzért nem válna meg tőle!!

 Tudod a technikusi biztatatás megvolna , de azzal nem sokra mész. Ajánlanám inkább elolvasásra a http://fog.blog.nlcafe.hu/ .a niért drága a fogpótlás c,.- cikket.

Irod :kifizettem volna a 18. ezret,foganként-: mit mondjak? olcsó megusznád .  A nagy átlag -ahogy én tudom-  inkább a 25- 35- ezer foganként.! A technikusi árak átlaga ugy 7 ezer forint körül mozog.De van fogtechnikus kis hazánkban aki ugy hirdeti magát a fogorvosoknak,Hogy: egyet fizet hármat kap! S mindezt 55oo ft.ért.

Mit mondjak!??

üdv pepe.

Előzmény: nobolond (58)
nobolond Creative Commons License 2010.05.03 0 0 58

Hogy miért valplast ?

 

Mert a felső kivehető tökéletesen idomult, nem tör, éjjel-nappal "bennem van", nem

törik el - ha netán leesik -. Az igaz, hogy - amikor később egy további saját fogam kiesett - elég nehéz volt a valplast-hoz ragasztani egy "póttagot2 - de végül mégis sikerült.

Ugyan kicsit több "technikusi együttérzést" / bíztatást  vártam itt, de mind1...

 

Ami a T. Fogorvos Urakat illeti,  NÉV NÉLKÜL utánaérdeklődtem az OEP-nél : a fogorvosnak igenis kutya kötelessége volna a teljes "tartókoronát" elkészíteni ( levétel, csiszolás, új készítés és felragasztás ) - sőt 60 év felett a munkadíj a páciensnek ingyen volna ( mégegyszer : a PÁCIENSNEK ingyen volna, mert az OEP igenis téríti a munkadíjat ) - természetesen az anyagköltséget ki kell fizetni.

Én kifizettem volna a 18 ezret is foganként ( 3000.- koronalevétel, 15000.- "koronakészítés" - amibe mellesleg NEMCSAK a csiszolás fér bele, mint megtudtam - de  tudomásul vettem, hogy a csatát elvesztettem...

 

Nem fogok tehát "huzakodni", hogy aztán "kiseprűzzenek a rendelőből" - megpróbálok másik fogorvost keresni, és ha közel azonos lesz az összköltség, akkor a teljes folyamatot az adott fogorvosra bízom...

Szabad fogorvosválasztás van - vannak OEP-esek és magánrendelést folytatók - hátha akad olyan, aki nem 50 %-os nyereséggel akar dolgozni...

 

 

Amúgy pedig T. Lándzsa Erőskar !

Te azt "mondottad volt", hogy azért, hogy az OEP évek óta nem téríti a pácienseknek a fogpótlások árát, nem a fogorvosok a hibásak.

A válaszom erre az, hogy azért, hogy a fogorvosi praxis csillagászati összegeiből az OEP csak töredéket térít a fogorvosoknak, nem a páciensek a hibásak !

 

Minden jót Mindenkinek !

 

nobolond

Előzmény: hopepe61 (56)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 57

T Lándzs Erőskar!

 A 31.- hsz.alatt emlitettem a nagyérdeműnek, Idézem: --Sajnos a "gyártó nem nyúlhat a Te szádba, nincs rá jogosultsága.!- Azt hiszem ezzel mindent elmondtam a témával kapcsolatban.

A valplaszt rugalmas fogsoranyagot, pedi előszeretettel alkalmazzák- hirdeteik is rendesen/ Dental Express/ a mai napig is.Ha nincs acryl allaergiája a páciensnek, még ma is a legbiztosabb anyagnak tartom az acrylt. pepe.

Előzmény: Lándzsa Erőskar (49)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 56

Üdv nobolond.

csak egy kérdés ?: miért pont valplaszt,.?  más.           Mint már emlitettem , volt egy szájsebész Főorvos munkatársam,aki , és most figyelj!/ T: Lándzsa  Erőskar is/, a húzás után fél órával  már vette is a lenyomatot,/ vérzés eláltával/,és már készitettem is a sablont, /amit természetesen egyéni kanálnak is felhasznált ,/sok esetben másnapra kész fogsornak örülhetett az illető,.És ami a lényeg.:a friss húzásra / huzásokra- 5-6 fog is egyszerre/- készült protézis 2-3 Évig!!- szinte sorvadás nélkül-tökéletesen müködött. Szóval: azóta -kb 25 év-  ahogy lehet /nem fáj a betegnek/ a legrövidebb időn  belül elkészitjük a protkót. 

Irod: valplaszthoz ennyi gyógyulási idő kell. Ez a kész átverés Shó:.

Egyébiránt van un.  ideiglenes fogsor is amit egy technikus -kapaszkodj!- még a fog/ak/ kihúzása előtt el tud késziteni./ igazam-van T. Lándzs Erőskar?!/  

A húzás után pedig az orvos /kellő kerrekcióval/ fel tud helyezni .!

 pepe.

Előzmény: nobolond (48)
hopepe61 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 55

Üdv mindenkinek.

 Nagyon jó egézséget és sok-sok boldogságot kivánok/nunk/ az ÉDESANYÁKNAK.

Nem csak ma /ugye/,

pepe.

nobolond Creative Commons License 2010.05.02 0 0 54

Azért meglep, hogy a topicon éppen a fogtechnikusok nem reagálnak...

 

(Akkor, amikor fogorvos már reflektált...)

nobolond Creative Commons License 2010.05.02 0 0 53
"A fogorvos nem fog nekiállni semminek, ha előre közlöd, hogy te másik technikával csináltatsz utána bármit."

Szerencsére a szóban forgó fogorvos nem volt olyan szigorú, mint te magad, és nekiállt - tisztelet és köszönet neki...

"Sőt, ha valami nem sikerült, és netán panasszal élnél, nem áll meg sehol a kérelmed, lévén kihagytad a fogorvost..."

Nem egészen értem, te semmit sem olvastál el abból amit leírtam ?

Megtörtént a húzás, meglesz a röntgen, a koronalevétel és a csiszolás - akkor miért is "hagytam ki a fogorvost " ???
Előzmény: Lándzsa Erőskar (49)
nobolond Creative Commons License 2010.05.02 0 0 52
"Az orvos ideje, tevékenysége meg ingyenes? "

Nem, az orvos tevékenysége NEM ingyenes : az orvos a húzásokért és a röntgenért megkapja a TB-től azok díját - mint ahogy gondolom az általam foganként fizetett 3000 koronalevételi díjon és 15000 csiszolási díjon felül némi térítést is a TB-től.

(A TB sincs ingyen : évek óta vonták / vonják tőlem IS a járulékot...)

Az ugye persze "rendben van", hogy a fogorvos (tisztelet és becsület a kivételnek) még a pótlás anyagköltségére is rátesz, hogy fedezze a praxis költségeit ?

Nem egészen értem, miért nem lehet az egész "procedúrát" szétválasztani : a fogorvos elvégzi az Ő részét - a megfelelő áron ill. térítési díj mellett - a technikus pedig a továbbiakat.

Amikor pár éve "végig" a fogorvos készítette el a pótlásomat ( a technikust nem is láttam ) és utána utólag kitört egy saját fogam hiába mentem vissza a fogorvoshoz : megadta a / egy technikus címét : OTT tessék próbálkozni...

Szó nincs arról, hogy én a technikussal szeretném végeztetni / készíttetni a csiszolást ill. a korona elkészítését : arról van szó, hogy a fogorvos nem VÁLLALJA ilyen"relációban", mert "becsületesen" feltártam a helyzetemet, és nem csak úgy "elmaradtam tőle". Sajnos nem vet fel a pénz...
Előzmény: Lándzsa Erőskar (49)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.02 0 0 51
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Valplast szörnyen elavult, és hosszú távon ártalmas fogpótlás. Az 50-es években megakirályság volt, de azóta összegyűltek a klinikai bizonyítékok az ellenkezőjére...
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.02 0 0 50
"Nem tudom, hogy a technikus(ok) tudnak-e a lecsiszolt fogra koronát készíteni ?"

Úgy érted csiszolni? Hát, ha van fogászati székük, turbinával, gyorsítóval, akkor elvileg minden lehetséges. Csak ez a tevékenység következményekkel járhat, páciens, technikus jövőjére nézve is...

"az egyiknél kb. 70, a másiknál kb. 50%-a az előzetes ár - valplast-tal - a fogorvos által mondottnak."

Nyilván a fogorvos által mondott ár tartalmazza az orvosi közreműködés díját, anyag használatot (érzéstelenítő - ennek beadása szükséges lehet a csiszoláshoz, az meg már megint nagyon messze vezet, ha ezt is a technikus adja be, és netán valami balul üt ki -, lenyomatanyag, fúró stb.). A fúróval elérkeztünk oda, hogy a korona levágása azért 3000, mert hála a kemény fémnek, egy átvágás el is pusztít egy fúrót - ezt vajon ki fizesse ki? Az asszisztens?

A rögzített pótlást pedig csak nagyon speciális esetben támogatja a TB (még közgyógyra vagy 60 éves kor felett sem jár rá támogatás). A korlátozott anyagi lehetőség pedig nincs e korlátozott esetek között.

A kivehető pótlásra - illetve műanyag leplezésű vagy egyszerű fémkoronára, teleszkópra - van OEP díjszabás a fenti kategóriákban, ezt a neten megtalálod.
Előzmény: nobolond (48)
Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2010.05.02 0 0 49
Bocs, hogy kérdem, a külön fogtechnikus alatt azt a személyt érted, aki a protkó készítése mellett lenyomatot is vesz? Mert igazából ezt technikus nem tehetné meg - jogilag, szakmailag erősen aggályos, tudniillik.
A technikai díjon felül természetesen minden beavatkozásra rátesz a fogorvos, de hogy gondolod? Csak a technikának fizetnél? Az orvos ideje, tevékenysége meg ingyenes? Viccelsz, ugye?
Arról nem a fogász tehet, hogy az OEP támogatás a fogsorokra meglehetősen lecsökkent az elmúlt 8-10 alatt.

A fogorvos nem fog nekiállni semminek, ha előre közlöd, hogy te másik technikával csináltatsz utána bármit. Ha meg nem szólsz, csak egyszerűen nem mész vissza a csiszolás, húzás után, akkor meg ugye te vagy tisztességtelen. És mint írtam, félkész szájból lenyomatot vetetni technikussal, hát az elég necces. Sőt, ha valami nem sikerült, és netán panasszal élnél, nem áll meg sehol a kérelmed, lévén kihagytad a fogorvost...
Előzmény: nobolond (30)
nobolond Creative Commons License 2010.05.02 0 0 48

Kedves hopepe61 !

 

Nos ... belevágtam... :)  :(

 

Előzetesen két technikusal beszéltem eddig - amit sejtettem : az egyiknél kb. 70, a másiknál kb. 50%-a az előzetes ár - valplast-tal - a fogorvos által mondottnak.

 

Persze a fogorvos "megsértődött", de a halaszthatatlan húzást "elvégezte volt" (mozgó alsó metszők), a röntgent pedig egy hónap múlva készíti el - mivel a valplast-hoz ennyi gyógyulási idő kell... Csakhogy: mi lesz akkor, ha a röntgen szerint még további fogakat kell kihúzni... Akkor újabb négy hét gyógyulási idő pótlás nélkül ?

Emellett pedig : a fogorvos - TB keretében - leveszi a koronákat ( 3000.-/fog), lecsiszolja (15000.- /fog) és - elmondása szerint - ezután "utána az özönvíz", "a többit csinálja a fogtechnikus !" Nem tudom, hogy a technikus(ok) tudnak-e a lecsiszolt fogra koronát készíteni ?

 

(A fogorvos egy olyan magánrendelőben dolgozik, amivel a TB szerződésben van, ez van kijelölve, és "természetesen" - a húzáson kívül - itt is pénzért van minden - mégis megsértődött, hogy "nekünk vannnak ám költségeink..." )

 

Könyörgöm: így sincs ingyen...

 

Az is a dologhz tartozik, hogy vajon a röntgen után nem fog-e "elfelejteni szólni", hogy a felvétel szerint vannak még fogak, amire "nem lehet építeni" pótlást, és esetleg egy év múlva dobhatom el a protézist, visszatérve hozzá, amikor aztán diadalmasan mondja "Na ugye ! Kellett magának külön fogtechnikus ! Lám ilyen pocsélk munkát végzett !"

Előzmény: hopepe61 (31)
hopepe61 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 47

üdv fogakat.

Szóval a legjobb megoldást én abban látom ha én megyek el hozzád. Mivel én bármikor itt tudom hagyni miskolcot, nem kell a munkából  kiállnod, s otthon jobban is érzi az ember magát a megszokott környezetben , lehet a napi munka mellett tanulni, és rögtön alkalmazni is a tanultakat.Én is jobban tudnék alkalmazkodni a Te körülményeiedet,- adottságaidat figyelembeve  a minél jobb idő kihasználás .szempontjából.Ha még 2-3,kollégát is /akit érdelkelne a tech./ betudnál szervezni, az még jobb lenne./ha van rá lehetőség./30-2593727.pepe.

Előzmény: fogakat (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!