Keresés

Részletes keresés

rweeky Creative Commons License 2013.10.28 0 0 631

Sziasztok!

Termékdíjjal kapcsolatban kérném a segítségeteket:

 

A külföldről vásárolt nem termékdíjköteles termék csomagolását (ami után termékdíjfizetési kötelezettségünk van) saját célra felhasználjuk.

Sajnos nem tudom értelmezni, hogy a csomagolás saját célú felhasználása után, mi lesz a költségként való elszámolás napja? Az  elszámolás napja, amikor lebontom a csomagolást?  Más egyéb költségre nem tudok gondolni.

 

Ha tárolásra használjuk pl. raklapot vagy dobozokat, felmerül itt az újrahasználható csomagolás, amit szintén be kell jelenteni?

 

Köszönöm előre is a segítséget.

 

Viki Pécsről

 

FunbySun Creative Commons License 2013.07.16 0 0 630

Kedves Tanácsadók!

Két kérdésem is lenne a témában:

1. USA importból forgalmazunk körömlakkokat. Be kell vallani a körömlakk üvegének, kupakjának, címkéjének anyagát, vagy ez,mint végleges kiszerelés, nem tartozik a bevallandó csomagolóanyagok körébe?

2. Ugyancsak USA importból származó festékeket rendeltünk, melyeket nem forgalmazunk, hanem abból gyártunk itthon végterméket. A csomagoló anyag nem átlátszó, puha műanyag vödör (mint a nagy fél literes tejfölös vödrök). Ennek mi a CsK kódja és miként kell bevallani, ha nem forgalmazni fogjuk, de ebben tároljuk a festéket?

A segítségeteket és a válaszokat előre is köszönöm!

Üdv:

FunbySun

GSEcoffice Creative Commons License 2013.06.25 0 0 629

Szia!

A külföldi cég által Nektek megküldött csomagolószer csomagolása lesz csak saját célú felhasználás. A Ti kötelezettségetek akkor keletkezik, amikor kicsomagolod, azaz elválasztod a terméket a csomagolásától.

Csak erre a külső, többszintű csomagolásra kell termékdíjat fizetnetek, még akkor is, ha a csomagolószert ingyen adta át a cég. Az ügyletet egy szállítólevél is igazolhatja. A kötelezettség keletkezésének napja saját célú felhasználás esetén a költségként történő elszámolás napja.

Mivel kiküldöd a terméket a bejött csomagolószerbe, ezek után termékdíjas kötelezettségetek nincs.

Sz.Kata

Előzmény: zsanna81 (628)
zsanna81 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 628

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni termékdíjjal kapcsolatban. Szerintetek ha a külföldi vevőnk (Unió) küldi be a csomagolóanyagot, amibe kéri hogy tegyük bele az árut, amit neki fogunk kiküldeni, az kimeríti a törvény 3§ 3-as bek. c) pontjában szereplő saját célú felhasználás fogalmát??

Előre is köszönöm!!

atom69 Creative Commons License 2013.01.18 0 0 627

Szia!

 

A 12KTA nyomtatványon kell bevallást tenni 2013.01.21-ig

 

Üdv!

TT

 

Előzmény: idabs (626)
idabs Creative Commons License 2013.01.17 0 0 626

Sziasztok!

 

Ha 2012-re a csomagolóanyag 12.000.- Ft/év átalánydíjat választottam, akkor azt milyen bevallás melyik rovatában kell bevallani? 
A BEV_KT12BEV nyomtatványon nem találtam olyan rovatot ahova ez beillett volna.

Köszi 

atom69 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 625

Szia!

 

Igen, a csapágyak csomagolása után termékdíj-fizetési kötelezettség keletkezik. Amennyiben változatlan formában belföldre értékesítésre kerül, úgy az értékesítés időpontjában, amennyiben a szállítói csomagolás lebontásra kerül, úgy a terméktől való elválasztás időpontjában. A belföldi értékesítés során számlaszövegezési kötelezettséget is teljesíteni kell.

 

Üdv!

TT

Előzmény: logi22 (624)
logi22 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 624

Sziasztok!

 

Egyéni vállalkozóként fém csapágyak Kínából történő importjával foglalkozom. A termékdíj törvényt elolvasva nem világos számomra, hogy az ilyen jellegű import után is kell-e termékdíjat fizetnem. A törvény értelmében maga  a csapágy nem tartozik bele termékdíj köteles termékek közé, azonban a csapágy csomagolása után kell-e fizetnem termékdíjat? A csapágyak egyébként papír dobozban érkeznek, a papír dobozok pedig fa raklapon vannak elhelyezve, így érkezik az EU-ba...

BUX1212 Creative Commons License 2012.06.05 0 0 623

.

Előzmény: vt88 (621)
atom69 Creative Commons License 2012.06.01 0 0 622

A termékdíjas törvényí. Ktdt. 2. § 26. pontjában rögzítve van, hogy milyen esetekben nem keletkezik termékdíj-fiuzetési kötelezettség. Erre az esetre a b) pontot kell megvizsgálni, ami így hangzik:

"b) a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kiadott kiadvány, időszaki lap,"

 

Amennyiben te mint megrendelő megfelelsz a fenti követelményeknek, akkor a reklámhordozó papír megrendelésénél nyilatkoznod kell erről a tényről és akkor a reklámhordozó papír előállítója termékdíj-mentesen értékesíti feléd a reklámhordozó papírt.

 

Üdv!

TT

Előzmény: vt88 (621)
vt88 Creative Commons License 2012.05.31 0 0 621

Köszönöm a választ. Sajnos azt sikerült lehagynom, hogy Nonprofit Korlátolt Felelősségű Közhasznű Társaság vagyunk. Ha jól értelmeztem, ebben az esetben nincs termékdíj.

 

Üdv,

 

vt88

atom69 Creative Commons License 2012.05.30 0 0 620

Szia!

 

Igen.

A plakát kimeríti az alábbi fogalmat.

A grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány jellemzően valamilyen ábrával, rajzzal és/vagy képpel jeleníti meg azt az információt, melynek elsődleges célja a hírközlés.

Ez alapján mint reklámhordozó papír, termékdíj-köteles. És mivel nem vagytokKözhasznú szervezet, Állami, Önkormányzati szerv, így nyilatkozni sem lehet arról, hogy a kiadvány után nincs termékdíj-fizetési kötelezettségetek.

 

Tehát ebből következik, hogy az előállító felé arról kell nyilatkoznotok a megrendeléskor/ szerződéskötéskor, hogy reklámhordozó papírt rendeltetek meg.

 

Üdv!

TT

 

 

Előzmény: vt88 (619)
vt88 Creative Commons License 2012.05.29 0 0 619

Sziasztok!

 

Mi egy nonprofit kt vagyunk és többek között sportrendezvények szervezésével és rendezésével foglalkozunk. Az lenne a kérdésem, hogy egy válogatott kézilabda-mérkőzésről szóló plakát termékdíjas-e?

 

Köszönöm a választ.

atom69 Creative Commons License 2012.04.22 0 0 617

Nem fogja visszadobni.

Az 1. negyedévben több bejelentést készítettem már el úgy, hogy a cégnévben számok is szerepeltek és mind feldolgozásra került.

Az 1. negyedéves bevallásokban is van már olyan bevallásom amit a NAV feldolgozott és nem problémázott a cégnévvel, hogy számok vannak benne.

Lehet hogy Te néztél be valamit?

Én a KT12BEJKE és a KT12BEV nyomtatványokról beszélek. Leht, hogy Te másról?

Előzmény: Törölt nick (616)
atom69 Creative Commons License 2012.04.21 0 0 615

Nekem fogad számokat is.

Előzmény: Törölt nick (613)
atom69 Creative Commons License 2012.04.21 0 0 614

Szia Blancs!

 

Az áltlad gyártott címke után termékdíj-fizetési kötelezetséged keletkezik, arról a BEV lapon bevallást készítesz.

A gyártótól beszerzett termékdíjjal értékesített alapanyag tömege után A VIS lapon visszaigényelheted a termékdíjat, de nem ilyen egyszerűen.

A visszaigénylést akkor teheted meg, ha az alapanyaggyártó olyan számlazáradékkal látta el a számlát ami téged feljogosít a visszaigénylésre.

A visszigénylés alapfeltétele az is, hogy a beszerzett alapanyaggal a nyílvántartásodban analítikusan el kell tudnod számolnod. Mikor mennyit szerzetél be; az alapanyagból mennyi címkét gyártottál mennyi volt a gyártási selejt. Fel kell állítanod egy anyagnormát is: egységnyi termék előállításához mennyi alapanyagot használsz fel.

Amennyiben rendelkezel ezzel a nyílvántartással akkor a VIS lapon levonásba lehet helyezni megfelelő CsK kóddal az alapanyagból általad gyártott és értékesített címke súlyát. Ugyanakkor levonásba tudod helyezni a gyártás során keletkező mselejtet is egy másik CsK kóddal.

 

Ki van ez találva! :((

 

Üdv!

TT

 

Előzmény: Blancs (612)
Blancs Creative Commons License 2012.04.20 0 0 612

Sziasztok

 

Problémám a következő:

Adott egy nyomda aki megvásárol x kilogramm papírt a gyártótól, aki felszámolja neki a termékdíjat. Ebből a papírból ami öntapadós, ő címkéket gyárt, amit tovább értékesít. Eddig annyit sikerült kibogoznom, hogy mivel ő egy új vámtarifaszámú terméket gyárt, így ő válik kötelezetté. De mivel már felszámolta a termékdíjat a gyártó, úgy azt ő visszaigényelheti. Konkrétan ez úgy néz ki a bevallásban hogy BEV lap, x kg, aztán VIS lap -x kg? Jó ez így vagy ennyire azért nem egyszerű? Az egész mennyiséget címkegyártásra használja fel.

Muudry Creative Commons License 2012.02.15 0 0 611

Tisztelt fórumozók!

Készítettem egy termékdíj kalkulátort. A kalkulátor a felhasználó üzletmenete
számára releváns paraméterekből próbálja kiszámítani a díjösszeget.

http://termekdij-kalkulator.hu

Jelenlegi formájában ingyenesen használható -- kérem támogassák véleményével
a szoftver fejlesztését. Köszönöm!

atom69 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 610

Kedves brusz dilis!

 

Ebben az esetben sajnos nem valósul meg a termékdíj törvény alapkitéte a csomagolószerek esetében, miszerint termékdíjas feladatai a (esetünkben) hazai gyártónak keletkezik ,méghozzá a termékdíj-köteles termék első belföldi forgalombahozatalokor.

A Te esetedben nem a gyártó hozza először belföldi forgalomba a termékdíj-köteles terméket, hanem Te. A törvény szerint a termékdíj-fizetési kötelezettség ott keletkeziuk aki először belfölkdre forgalomba hoz, vagyi Nálad. Te vagy az aki időben először számlázza a terméket.

 

Erre az esetre nem készült fel a új termékdíjas jogszabályozás. Teljesen mindegy, hogy ki mikor mit mond, úgyis az a döntő hogy egy esetlegews ellenőrzés során az ellenőrzést végző hogyan gondolkodik.

 

Esetedben az egyetlen megoldás, hogy írásbeli véleményezést kérsz a NAV ide vonatkozó szervétől.  Az itt leírtak szerint jársz el, amit bizonyíték gyanánt meg tudsz mutatni az ellenőrzést végző szervnek.

 

Kiskereskedelmi értékesítés során nem kell a számlán termékdíjas szövegezést szerepeltetni. A NAV szerint a kiskereskedelmi értékesítés az ami közvetlenül a végfelhasználó felé történik. Hogy az amit Te végzel az jogilag megfelel-e a kiskereskedelmi értékesítésnek, az számviteli kérdés.

 

Véleményem szerint ahol összemosható az értékesítés, tehát szóba jöhet a viszonteladónak történő értékesítés, nem beszélhetünk kiskereskedelmről.

 

Üdv!

TT

Előzmény: brusz dilis (609)
brusz dilis Creative Commons License 2012.01.22 0 0 609

Sziasztok !

 

Csomagolószer gyártó/forgalmazótol (aki ua. a személy)  szerzem be a csomagoló szereket amiket forgalmazok.

Bizományosi megállapodás van köztünk, minden héten az előzö heti eladás után számolunk el egymással.

Valaki azt mondta nekem, hogy ez így nem jogszerű, szerintetek ha a gyártó/forgalmazó termékdíjasan adja át nekem a csomagolószereket ( ami kederül a szerződés mellékletéből és a számlákbol amit tőle kapok) és én azt termékdíjassan értékesítem

akkor mi a jogszerütlen ebben?

Ez a valaki azt is mondta, hogy a számlán minden esetben fel kell tüntetni azt a szövegezést, hogy: a csomagolószer termékdij összege a bruttó árból.......Ft én úgy tudtam,hogy kiskereskedelmi forgalomban csak a vevő kérésére kell feltüntetni ezt a szövegezést. Erről mi a véleményetek ?

 

Köszönöm.

FFeri Creative Commons License 2012.01.19 0 0 608

Ráadásul ugyanez igaz a papír csomagolóanyagokra, dobozokra is, de kis mértékben akár a műanyag termékekre is.

Előzmény: Törölt nick (607)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.19 0 0 607

Szia Favágó!

Állásfoglalást kellene kérni a vpop-nav-tól, hogy mi legyen az eljárás, illetve nyilatkozzanak a fa sűrűségéről.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fa_(anyag)

 

Vagy leméréskor ledokumentálni, hogy mennyi a fa aktuális nedvesség tartalma?

 

(Ez egyébként elég vicces téma. Eszembe jutott, hogy meterológiai jelentést is lehet mellé csatolni. :)) Amikor az egyik ismerősöm technikai eszközeibe belecsapott a villám, és a biztosítónál véletlenül rossz dátumot mondott, a biztosító meterológiai jelentéssel bizonyította, hogy azon a napon nem volt eső, és villám, tehát nem fizetett.)

Előzmény: favágó 601 (606)
favágó 601 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 606

Üdvözöllek benneteket !  Az én kérdésem a fa alapú csomagolóanyagok  súlyánál merült fel . Mivel a fának a nedvesség tartalmától függően igen nagy mértékben ingadozik a súlya . Te hát ha én raklapot gyártok  és lemérem egy darab kész árú súlyát és  jön egy akár több napig tartó esős párás idő akkor a levegőből magába szívja a párát a fa ezért megnő a súlya . Akkor milyen alapon ellenőrzik a fa termékek súlyát ami a termék díj  alapja  ?  Miért nem egzakt nem változó mennyiség  a  szorzó mint például  a m3 ? Hogyan állapítsam meg folyamatos változó mellett a  termék  díjat úgy hogy se magam sem az államot ne érje kár  ? Nem beszélve arról ha az ellenőrzés alkalmával többnek állapítják  meg a termék súlyát mivel  száraz anyagból készült és  később megázik akkor  a büntetés a szorzókkal együtt akár többszöröse is lehet mint az egész  haszon . Ez egy  megdöbbentő kockázat !!! Szerintetek mia megoldás ?

FFeri Creative Commons License 2012.01.05 0 0 605

Szerintem tedd fel a kérdésed a www.termekdijinfo.hu fórumán, majd a szakértő urak megszakértik.

Én úgy gondolom, hogy a félkész tömlő után fizetett termékdíjat visszaigényelheted (levonhatod az általad befizetendő termékdíjból), de lehet, hogy ennél bonyolultabb a helyzet.

A szemeteszsákba, ha nem termék, áru kerül, hanem szemét, akkor továbbra sem termékdíj-köteles. Az átalányra jogosultaknak át kell vállalniuk a kötelezettséget szerződés alapján a gyártótól, ekkor a gyártó termékdíj nélkül értékesít nekik (hiszen már nem ő a kötelezett), és akkor az átvállalók saját bevallásukon jelezhetik, hogy átalánydíjasok.

Előzmény: angy2 (603)
atom69 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 604

Kedves angy2!

 

Ha most erre azt válaszolnám amit szeretnék, akkor kizárnának erről a fórumról.

 

Üdv!

TT

Előzmény: angy2 (603)
angy2 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 603

Üdvözletem.

Csomagolóeszközt gyártunk, de mi félkész termékből, vagyis a tömlőt veszünk és ebből készítjük a zacskót, a reklámtáskát a szemeteseket különböző méretbe. A törvényt, ha jól értelezem akkor már nekünk a tömlőnél ki kell fizetni a termékdíjat, holott még azt sem tudjuk mit fogunk belőle gyártani csak sejtem az előző megrendelések alapján. Sok-sok kérdésem van a termékdíjjal kapcsolatban. Talán az első, hogy be kell jelentkezni a NAV-hoz újból milyen nyomtatványon, és a  határidő mi? Amit  felvettünk a leltárba készleten, annak a termékdíját mikor kell befizetni? / Mert idáig az eladás napjával kellett. / Aztán a számlára mit kell feltüntetni? / Mi legyen a szöveg... PL.: amennyiben a csomagolószer termékdíj-kötelezettséget az eladót terheli: " a csomagolószer termékdíj összege bruttó árból......Ft ". A kilogrammot nem kell feltüntetni? VTSZ:392321, és a reklámtáskánál CSK M042001  KT 4MT. / Ha ezt kell akkor jó, de a szemeteseknél mit kell  írni és az is termékdíj köteles lett? Mert a szemetet nem csomagolni, hanem kidobni szoktuk, tehát az is csomagolóeszköznek számit? Aztán meg az átvállalási szabályokkal kapcsolatban, ha azt akarom, hogy mi fizethessük a termékdíjat  azzal a céggel kell kötnöm nyilatkozatot  ahonnan hozom a tömlőt, eseti vagy időszaki nyilatkozatot kősünk, jelenteni kell a NAV felé ,  milyen határidőn belül, elektronikus nyomtatványon vagy személyesen, és kinek a tömlő gyártójának, vagy aki átvállalja???  Aztán meg az őstermelők akik általányt fizetnek és a csekély mennyiségű felhasználók, azoknak hogy számoljak, ha már a tömlőnél ki kell fizetnem a termékdíjat, nem tudom termékdíj nélkül adni csak, ha átvállalom a tömlő gyártójától. Ők nekem milyen nyilatkozatot tegyenek, és azt is be kell jelenteni a NAV-hoz. / Van mikor 100 db. vesznek tőlem a piacon. A lakosság is véleményem szerint csekély fogyasztó családonként nézve nekik mért kell fizetni? /

Ha ezekre valaki tudja a válaszokat akkor írjon nekem. Előre is köszönöm.

Üdvözlettel: angy2.

atom69 Creative Commons License 2012.01.02 0 0 602

Kedves Nylonbrando!

 

A Ktdt. 4. § (2) b) pontja értelmében Kovács néninek akkor nem keletkezik kötelezettsége ha:

- 1-2 db autót behoz külföldről saját célra;

- 1-2 db hűtőszekrényt behoz saját célra;

- 1-2 csomag reklám táskát behoz saját célra;

- x kg pergamenpótló papírt behoz saját célra;

- hullámpapírból karton dobozt állít elő saját célra;

- papír cimkét készít magának saját célra;

...

 

Amennyiben Kovács néni nagyobb mennyiségű termékdíj-köteles terméket hoz be külföldről és azt belföldre értékesíti, akkor már kötelezetté válik.

 

Üdv!

TT

Előzmény: nylonbrando (601)
nylonbrando Creative Commons License 2012.01.02 0 0 601

Szia TT!

 

A Ktdt. 4. § (2) b) Termékdíj-kötelezettség természetes személy esetén a termékdíjköteles termék személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségű saját célú felhasználása,esetén nem keletkezik

 

Ezt a kitételt, hogy kell értelmezni? Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy pl. piacon való értékesítésnél nyugta adás mellet Kovács néninek nem kell megfizetnie a td-t vállalkozásoknak akik számlát kérnek a csomagoló szerről azoknak td-vel nővelt áron értékesithetem?

 

Válaszodat elöre is köszönöm.

 

Üdv.Nylonbrando

FFeri Creative Commons License 2012.01.01 0 0 600

Azért nem fekete-fehér a dolog. Erre a reklámtáska felhasználásra kiépült egy iparág több tíz-/százmilliós üzemekbe fektetve. Ezekre nem gondolnak? Vagy nyugodtan menjenek tönkre? A vevők ezek után is ugyanúgy elviszik majd a boltból (hiszen pl. a Tescóban sem ingyenes már jó ideje a táska, és így is viszik az emberek). Nem hinném, hogy egy több ezer Ft-os vásárlánál számítana 20-30 Ft bárkinek is. Illetve vannak lebomló táskák is, amiket az új törvény egyáltalán nem részesít előnyben, szemben a régebbivel. Ergo, lehet, hogy ezek el fognak tűnni (hiszen előállításuk drágább).

De felhoztanám a szemetes és egyéb zsákokat (mész, sitt, fakéreg, virágföld árusítására/tárolására stb.). Ezek már közel sem szennyezik annyira a környezetet, hogy töredék a termékdíjuk? Lehet, hogy ezekből kevesebb fogy darabszámban, de jóval nagyobbak és általában vastagabb anyagból is vannak, mint a reklámtáskák.

 

Előzmény: atom69 (599)
atom69 Creative Commons License 2012.01.01 0 0 599

Amit leírsz azzal egyetértek.

Viszont valahogy vissza kell szorítani a hatalmas mennyiségű reklámtáska felhasználást.

Vevők viszik ha kell, ha nem. Valamire csak jó lesz, ha másra nem hát kidobja.

 

BUÉK!

TT

Előzmény: FFeri (598)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!