Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.27 0 0 7
nahat,ezt jol elneztem...:)))most latom,hogy itt mar egy eve senki sem jart...
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.26 0 0 6
Koszi a jo hireket.A Zsobok es Sztana kozotti utszakaszt nem tudod mikor pofozzak helyre?Valami mozgalom beindult augusztus elejen de par nap utan hirtelen abbahagytak...
ohchie Creative Commons License 2006.10.25 0 0 5

Aszfaltozzák a vidéki bekötőutakat
Megújulási munkálatok Mákófalván

 

Pezseg az élet Mákófalván: új hidakat építettek, digitális telefonközpontot létesítettek és több mint két kilométeres útszakaszt aszfaltoznak, amely lehetővé teszi, hogy gond nélkül lehessen eljutni a falu szélén álló parókiáig.

Többéves várakozás után a Romtelecom 270 telefonkészüléket szerelt fel a faluban, így már valóban a történelem ködébe veszhetnek azok a nem is olyan régi idők, amikor Mákónak mindössze egyetlen telefonja volt. Szintén az újdonságok közé tartozik, hogy sikerült megjavítani a tavalyi esőzések által megrongált hidat, továbbá az új istállóktól a Paragi út felé vezető átkelő híd is megújult. Felhúztak ugyanakkor egy 16 méteres betonfalat is az Inaktelki utcában, ezt a polgármesteri hivatal és a World Vision segítségével.

Aki Mákófalva felé jár a héten, annak az úton kamionokat és úthengereket kell kerülgetnie, ami ebben az esetben pozitívumnak számít. Több évtizedes várakozás után aszfaltozzák a faluba vezető, illetve azon áthaladó mintegy 2,5 kilométeres útszakaszt.A két szakaszban végzett munkálatok lényege, hogy felmarják az utat eddig borító sódert, ezt speciális újrahasznosító eljárás keretében cementtel és vízzel keverik össze, majd visszaöntik, lebetonozzák, úthenger segítségével elsimítják, a tetejét pedig kopásfelülettel látják el. A munkálatok ideje alatt a faluban az állatközlekedés szünetel, mivel a legelésző állatok tönkretehetik a még friss aszfaltozást, amelyet egyébként hathónapos garanciával végeznek el. Az új útszakasz átadását a jövő hétre tervezik.

 

Kolozs megyében jelenleg több falusi bekötőutat is aszfaltoznak.A munkálatokra kiutalt egyszeri kormánytámogatást a szállításügyi minisztérium együttműködésének köszönhetően kapták meg, így hosszú várakozás után végre több útszakasz is járhatóvá válik. Megújul a Bánffyhunyad és Magyarbikal közötti útszakasz, de új utat kap Nyárszó, Gyerővásárhely, Inaktelke és Bogártelke, valamint Magyarszovát is. A munkálatokat még idén befejezik.

ohchie Creative Commons License 2006.10.25 0 0 4

Szénaszobrok Magyarfenesen

 

Bartha Ciupe Ernő szobrászművész évekkel ezelőtt Magyarfenesen, a falu végén vásárolt egy telket, ahol művésztelepet létesített szobrászok számára. Jelenleg hárman dolgoznak itt, akik szénából készítenek szobrokat. A legújabb alkotás, mely mintegy 4 méter magas és több mint 10 méter hosszú lesz, Kolozsváron a Mátyás lovas szobor mellett kerül kiállításra, november első felében. Az alkotók már megkapták a municípiumi tanács jóváhagyását, szorgalmasan dolgoznak az időspirál alkotáson.

ohchie Creative Commons License 2006.10.19 0 0 3

730 éves Körösfő:

 

A Pro Körösfő Társaság Körösfő első történelmi említésének 730. évfordulója alkalmából falutalálkozót szervez. Október 21-én szombaton 19 órakor a Pro Körösfő Társaság ünnepi közgyűlésére kerül sor a gyülekezeti teremben.

Vasárnap 11 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a helyi református templomban. Ezt követően Az egyház szerepe a faluközösség összetartásában címmel tartanak előadást, majd versek és énekek hangzanak el. 16 órakor ünnepi műsor lesz a Művelődési Házban. A körösfői óvodás és iskolás gyerekek Körösfő a történelem sodrában, 1276–2006 között című műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. 18 órától mulatság kezdődik.

ohchie Creative Commons License 2006.10.05 0 0 2

Régiók Találkozója Bogártelkén:

 

Október 7–8. között szervezik meg idén is a Régiók Találkozóját, a kalotaszegi Bogártelkén. A kétnapos rendezvényen gazdag program várja a népművészet, néprajz iránt érdeklődőket. Szombat délelőtt a résztvevők a feketetói vásár kínálatát tekintik meg, néprajzos szemmel. Délután 16 órától népművészeti kiállítás nyílik, bemutatkoznak az erdélyi régiók alkotói, néprajzi jellegű előadások hangzanak el, illetve ismertetik a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tevékenységét, este nyolctól éjfélig pedig élő zenés táncház lesz. Vasárnap 9.40-től Bogártelke tárgyi örökségének megtekintése, 11.30-tól istentisztelet, illetve Bogártelke- és templomának bemutatása, délben a népművészeti kiállítás megtekintése, kiértékelés, zsűrizés szerepel a programban.

Rendezők: Bokréta Kulturális Egyesület, Romániai Magyar Népművészti Szövetség, RMDSZ bogártelki szervezete. Támogató: Communitas Alapítvány.

cifraszegi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 1

Erről nem is beszélve:

 

http://kalotaszeg.lap.hu/

 

 

Lebenstod Creative Commons License 2006.01.02 0 0 0
Kornis Péter több fotoalbumában is vannak szép fotók onnan.
cifraszegi Creative Commons License 2006.01.02 0 0 topiknyitó

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!