Keresés

Részletes keresés

moes Creative Commons License 2006.01.01 0 0 19
na, írtam ide egy hosszút és elszállt :(
ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 18
Jajj de jo, hogy irtad, azt hittem egyedul vagyok . . .vettem egy konyvet, amit elvezet kezbe venni - mint egy idoutazas. Majd teszek be oldalakat en is belole.
Előzmény: Selket (16)
moes Creative Commons License 2006.01.01 0 0 17
azóta is bánom, hogy végül nem vettem meg a másikat... ma már malena-nak vettél és még mindig van, nem-e lehetne-e nekem-e is? :-)
Előzmény: nemisbéka (13)
Selket Creative Commons License 2006.01.01 0 0 16
Üdv az új topiknak. :-)

Megmutatom én is az egyik legkedvesebb könyvemet (sajnos "csak" reprint kiadás). Bevallom, még egyszer sem főztem belőle, de annyira szeretem lapozgatni, mert pl. ilyen szavak vannak benne, hogy mandola, tojásszéke (sárgája), vajaspléh, zsemlye.
Miért nem főztem mégis belőle? Begépelek egy receptet, aztán meglátjátok. :-)

Bevont bisquit
Hozzávalók: 18 tojás fehérje, 24-nek a sárgája, 400 gr cukor, 200 gr liszt, 200 gr keményítőliszt, 200 gr olvasztott vaj, egy kevés citromhéj.
A tojás fehérjét üssük kemény habbá, keverjük bele a tojás sárgáját, utána a cukrot forróan és még öt percig kavarjuk tovább. Most hozzáadjuk a citromhéjat, a lisztet, az olvadt vajat lassan közévegyítjük és egy nagy tokba öntve, lassan kisütjük.

(Na azért vannak ennél "értelmezhetőbb" mennyiségű receptek is ám. :-)))

Aztán a szakácskönyvnél is úgy van, mint más könyveknél, kapcsolódik hozzá egy történet, egy személy, egy emlék, ami miatt olyan jóóó kézbevenni. :-)

ribizli Creative Commons License 2006.01.01 0 0 15
Szia, topik, tetszel. :)

t3v3d3s, azért az évtizedek netezésben kicsit túlzás, nem? :)
A digitális formájú recepteket én is nagyon szeretem, egy apró gondom van csak, hogy nincs a konyhában monitor, így szaladgálok folyton, mert leírni-kinyomtatni lusta/spórolós vagyok.

Szakácskönyvileg pedig az a tapasztalatom, hogy sok bizarrnak tűnő recept okozott már igen kellemes meglepetést, így egyre ritkábban gondolom azt, hogy na ezt azért mégse.

Lássuk a listát értékeléssel:
Horváth Ilona: Szakácskönyv - 5*
Liscsinszky Béla: Reform szakácskönyv - 2,5*
Dr. Oetker: Fondü - 3,5*
Dr. Oetker: Vendégváró sütemények - 3,5*
Dr. Oetker: Pikáns falatok - 4*
Füveskönyv - 2,5*
Gergelyné Varga Edit: Egy fazék főzelék - 4*
Fási Katalin: Gyógyító zöldségek - 4*
Bencsik Klára: Ivólevek házilag - 4*
Tóth M. Ildikó: Aszalás, kandírozás - 3*
Kínai konyha (Egyszerűen jó sorozat) - 3*
Török konyha (Egyszerűen jó sorozat) - 3,5*
Levesek, egytálételek (Egyszerűen jó sorozat) - 4*
Görög szakácskönyv (Konyhavarázs sorozat) - 4*
Indiai szakácskönyv (Konyhavarázs sorozat) - 4*
Egzotikus rizsételek (A család konyhája sorozat) - 3,5*
D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei - 4*
F. Nagy Angéla: Saláta abc - 4*
Pelle Józsefné : Nyári ízek télire - 3*
Különleges köretek könyve (A Hagyományos és Magyar Konyha kiadványa) - 4,5*
Jamie Oliver: ...és egyszerűen csak főzz - 4*
J.O.: A pucér szakács - 4*
J.O.: A pucér szakács visszatér - 3,5*
Jennifer Paterson, Clarissa Dickson-Wright: A két duci hölgy - 4,5*
Sarah Brown: Ezerízű vegetáriánus szakácskönyv - 5*
Nemzetközi vegetáriánus szakácskönyv - 4*
Szakácskönyv (1960, VII. kiadás, Nagymamámtól örököltem) - 4*
Judy Ridgway: Vegetáriánusok könyve - 3* (ez a legfurább mind közül)
Lajos Mari - Hemző Károly: 66 torta - 4*

Van még pár irkafűzött receptesfüzet, meg olyan ismeretterjesztők, amikben sok recept is van, pl. Sajtok nagy könyve, csokoládés, gyümölcsös, stb.

"Szórakozásként" néha belenézek Zilahy Ágnes szakácskönyvébe, illetve szeretem a Nagymamám-félét, meg az Anyukámnál lakó másik Nagymama-féle háztartás-tankönyvet is, amiben egy csomó trükköt meg elméleti konyhászati ismeretet is lehet olvasni. Pl. roppant fontos lehet egy ezredfordulékony konyhatündérnek (nő/férfi egyaránt), hogy a nyulat hogy kell megnyúzni, nemde? :)
ribizli
ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 14
Ez az?
Előzmény: nemisbéka (13)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 13
:) Ha gondolod, tudok neked venni egy példányt. Használtan vettem én is.
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.01 0 0 12

ez a kozmopolita csaj nem semmi. bírnék én is így élni...

 

ez a konyhai könyvespolcom, meg a fő kedvencem. tőled a death by chocholate- ot irigylem, valszeg alig főznék belőle, de gyönyörű...

 

 

Előzmény: nemisbéka (5)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 11

Olvasgatja is, meg főz is belőle :). Nekem a kettő együtt érték. Talán a hangulata is más, mint a gépen meglévő recepteket nézni. Tegnap kerestem valami olyan receptet, amihez csoki kell meg tej. És elkezdtem turkálni a könyveket. Biztos, hogy egyszerűbb lett volna google barátomat megkérdezni :), de így sok minden újra a szemem elé került, amit a közeljövőben megcsinálok.

De hát mindenkinek más :).

Előzmény: t3v3d3s (9)
ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 10
Nekem is sok van a gepemen - de inkabb kinyomtatom, mert nem akarom a gepemet osszemaszatolni :))

Most azon vagyok, hogy egy gyujtemenyt csinalok a sajatjaimbol, a gyerekeknek. Hiszem lassan tobb az etel kepem, mint a gyerek kep!
Előzmény: t3v3d3s (9)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.01.01 0 0 9
ez érdekes! mióta netezek (hát, ha nem is csecsszopó korom óta, de azért évtizedekben mérhető), nem vettem szakácskönyvet. Egy-kettőt kaptam ajándékba (Váncza, egy vega könyv, Rama szakácskönyvek, meg még néhány), de az összes elfér egy fél polcon. Az abszolút kedvenc: B. S. Smith: The Book of Chocolates & Petit Fours. Aprósütemények, trüffelek, csokicsodák vannak benne, nem kell hozzájuk cukrásznak lenni, de az eredmény általában igen látványos. (Be van szkennelve, ha valakit érdekel, de csak tárhelyre tudom feltölteni, nagyon nagy.)

A bookmarkjaim mellett meg van egy pár száz megás receptes mappa a gépemen, köztük Frank Júlia Éléstár cédéjével, Stahl összes műveivel, DPG recepttárak összes, J. Oliver Naked Chef 2 és Nigellától is, ami a weboldalán fent van, egy csomó nlc-s gyűjtemény, ami egy időben keringett a neten, az externet konyhalista teljes archívuma, egyenként lementett, szimpatikus fórumos receptek az e-társak ajánlásával (sokszor javítva!), satöbbi.

Mivel a gépem egész nap megy, úgy találom, hogy ez sokkal praktikusabb, mint a szakácskönyvek: kulcsszavakra, hozzávalókra, a fájlok bárminemű tartalmára rákereshetek, aztán van egy (kockás :) füzetem, amibe kiírom a bevált receptek hozzávalóit a felhasználás sorrendjében - vagyok annyira gyakorlott, hogy a lista alapján el tudom készíteni őket, de ha mégsem, a gépen bármikor elolvashatom újra. A szép kivitelű, sokfényképes, igényes szakácskönyveket inkább csak olvasgatja az ember, nem? Így meg néha főz vagy süt is valamit :)
ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 8
A legujabb szerzemenyem - meglepoen sokat foztem mar belole, es mindegyik siker volt.

ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 7
A "world" szot nem tudtam elolvasni.

Na ez az az elet amit en is szerettem volna magamnak! Vegigfozni, vegigenni a vilagot!

Szeretem a szakacskonyveket, de nem mindegyiket! Azokat valasztom, amikben leirasok vannak arrol, hogy mit - hogyan - miert. Na es vannak hozza kepek is :))

Szeretem a regi konyveket - es persze a regi szakacskonyv sem maradhat ki belole. Par eve elkezdtem gyujteni egy sorozatot (28 konyv, eddig 27 van meg), ami a 80-as evekben volt fenykoraban. Eddig meg akarmiben szuksegem volt magyarazatra, megtalaltam, semmi sem ment ki a divatbol.

Aztan ott a regiregi. . .amibol meg nem foztem, de elmeny olvasni a torteneteket.

Előzmény: nemisbéka (6)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 6

"A world of family recipes."

 

Hát csak osszuk meg a tapasztalatokat a szakácskönyvekről. Kinek mi jött be, miért, mi tetszett, mi nem tetszett, ilyesmik. Mik az újdonságok, melyikben milyen receptek vannak túlsúlyban. Majd kialakul :).

Előzmény: ZsuR (4)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 5

Listám (pillanatnyilag :) ):

 

Váncsa: 1001 recept

Joanne Harris: Francia konyha, Francia piac

Stahl: Gyorsan, valami finomat!

Buday Péter: Majd a Buday!

Good Housekeeping 1997, 2004

Nigella: Nigella Bites, How to be a domestic goddess

Jamie Oliver: Jamie's Italy, Jamie vacsorái, A pucér szakács, És egyszerűen csak főzz

Tessa Kiros: Falling cloudberries

Linda McCartney: Linda's Kitchen

Alastair Little: Soho cooking

World recipes - Spain

Maxine Clark: Comfort food

The ultimate chicken cookbook

The ultimate cookie cookbook

Bread Machine

Minerva nagy szakácskönyve

Horváth Ilona szakácskönyve

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel

Over 100 delicious recipes - soups

Marcel Desaulniers: Death by chocolate

Gordon Ramsey: Just desserts

Mediterrán Kalandozások

Tom Colicchio: Think like a chef

Hagyományos magyar sütemények

Dr. Oetker: Könnyű gyümölcstorták, Szakácskönyv kezdőknek

A 100 legjobb... sorozat nagyrésze

Desszertvarázslat (1-60)

 

Úton van a hiányzó három Nigella (How to eat, Feast, Forever Summer) és még egy Tessa Kiros könyv (Twelve) az amazontól. És persze millió egy recept kivágva :).

ZsuR Creative Commons License 2006.01.01 0 0 4
Gratulalok az uj topichoz! Mi az uj szakacskonyved alcime?

Nem irnal arrol, hogy mit is szeretnel ebben az uj topicban latni?
Előzmény: nemisbéka (3)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 3

Na, a képet nem rakta be.

 

 

Előzmény: nemisbéka (2)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 2

 

Nekem ez mostanság a nagy szerelem. Londonban vettem, ötcsillagos. A csaj anyja finn, apja görög ciprióta, gyerekkorában Dél-Afrikában éltek, aztán végigfőzte a fél világot Mexikótól Ausztráliáig, majd férjhez ment egy olaszhoz és per pillanat Toszkánában él :). Nem rossz kombináció, mi? :) És a könyv körülbelül ezt a sort követi, először jönnek a finn receptek, aztán a görög, a ciprusi, a dél-afrikai, az olasz és a "maradék" innen-onnan a világból. Mindez hihetetlenül igényes kivitelben.

moes Creative Commons License 2006.01.01 0 0 1

lássuk a medvét!

 

van nekem:

Horváth Ilona alapszakácskönyv

Váncza süteményeskönyv

Gundel: Kis magyar szakácskönyv (albérletből loptam)

Stahl: Főzni jó, Büntetlen örömök

Francia konyha, Francia piac

Római tál

és egy angol nyelvű leveseskönyv

 

meg van tonnányi kézzel írt receptem, konyhás újságom, internetről legyűjtött cuccom. és egy jó nagy muffinválogatás.

 

ez nem is olyan sok. kéne még egy pár :-)) majd később véleményezek is.

moes Creative Commons License 2006.01.01 0 0 0
jO ötlet!
Előzmény: nemisbéka (-)
nemisbéka Creative Commons License 2006.01.01 0 0 topiknyitó
Na, jöhet a lista, kinek mi van meg, mit szeret, miért, melyikben milyen receptek vannak. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!